BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#2701 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by Entropio »

Image

Pa bar da kažu u čemu je problem, pa da znamo, pa da se strpimo...
Altsa

#2702 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by Altsa »

evo kakav internet imaju normalne drzave

Image
mentalist

#2703 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by mentalist »

Altsa wrote:evo kakav internet imaju normalne drzave

Image
:lol: :lol: :lol: gledaj ocjene za provider, kod nas onda treba jedinica za sve
elcho71

#2704 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by elcho71 »

Entropio wrote:Image

Pa bar da kažu u čemu je problem, pa da znamo, pa da se strpimo...
Problem je u gomili nesposobnih ljudi u BHT koji su tamo zaposleni po babu i po stricevima.
Ponosan

#2705 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by Ponosan »

Image
ovo je katastrofa!
Dendrlix

#2706 Re: MojaTv BH telecom

Post by Dendrlix »

To je otprilike to. Da sjedis na centrali bilo bi 256 kbps.

Kod mene sa konekcijom sve ok vec drugu noc. Isto stanje ko i prije flat-a.

Image
REDDEVILS

#2707 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by REDDEVILS »

Image
Image
Kod mene je OK :-D
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#2708 Re: MojaTv BH telecom

Post by Entropio »

Evo poboljšalo se malo:

Image
zateznistub

#2709 Re: MojaTv BH telecom

Post by zateznistub »

Image
MojaTV full paket, non stop je ovako i nema nikakvih problema.
minist@r

#2710 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by minist@r »

Kaze zilog REDDEVILSU, "preofirno"!

Dragi zilog, uz duzno postovanje, ako vec pricas o pingu onda valjda mi ostali treba da znamo da i ti nesto razumijes o istom.

Kazes, daj test prema Frankfurtu!

Pa bez obzira da li je Frankfurt ili server BH Telecoma, ako smo na istom provajderu (kao i sto jesmo) rezultati bi trebali da budu isti ako svi testiramo prema Sarajevu, odnosno BH Telecom serveru.
Vec se u startu vidi da covjek nema nikakvih problema, dok je u njega ping prema Sarajevu 22, a u nas preko 70, mislim da se nema potrebe traziti nesto vise. Ali covjek je izbacio i test prema Frankfurtu pa opet ima bolji ping nego mi prema Telekomu, smijesno.

Image

Ovo su moji rezultati i nadam se da si razumio sta sam ti zelio docarati. Da, ping test nemogu ni izmjeriti da bih ga ovdje postavio, stoga pretpostavljas kakav je. Nista, REDDEVILS, zavidim ti na pingu.

edit: Inace, REDDEVILS ima ping sto ljudi nisu imali ni prije marta bez ikakvih smetnji!
Last edited by minist@r on 05/03/2011 20:25, edited 1 time in total.
neo7

#2711 Re: MojaTv BH telecom

Post by neo7 »

Jel' se dobije grancija na onaj laptop sto se moze kupiti u mojTV full za 430KM. Isplati li se to ? Kolika je prava cijena laptopa ?
neo7

#2712 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by neo7 »

Pa bez obzira da li je Frankfurt ili server BH Telecoma, ako smo na istom provajderu (kao i sto jesmo) rezultati bi trebali da budu isti ako svi testiramo prema Sarajevu, odnosno BH Telecom serveru.
Kolega nisi u pravu iz vise razloga. Jeda od njih je da ako mjeris u Sarajevu zavisi ko hostira taj test,jer ako hostuje telecom ping ce ti biti nizi,dok kod globalneta ping ce ti bit nesto veci. Zato je najbolje mjeriti prema vanjskim serverima a ne lokalnim i to serverima u Frankfurtu ili Manchesteru.
minist@r

#2713 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by minist@r »

Kolega, ne zajebaji!

Kratko i jasno, svi cemo mi mjeriti i prema Frankfurtu, ping ce nam biti oko 100 ili preko dok kod Devilsa je bas onakav kakav treba, onakav kakav je bio priblizan prije marta.

Necu sad da komentarisem Sarajevo, eto, meni je povoljnije da vam odgovaram za Frankfurt.
Last edited by minist@r on 05/03/2011 20:38, edited 1 time in total.
zilog

#2714 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by zilog »

@Ministar

Prvo, u Sarajevu postoje dva speedtest servera, jedan na BHT-u, a drugi u Telemach-u. Na kojem ces obaviti mjerenje ne mozes kontrolisati. U jednom mjerenju mjeris propusnost samo do servera kojeg hosta tvoj ISP, a u drugom mjerenju kompletan link izbedju BHT-a i Telemach-a.

Drugo, moja sugestija da se mjeri na frankfurt.speedtest.net je zbog toga da se izbjegne poredjenje lokalnog servera sa nekim drugim. U principu bi svako mjerenje na lokalnom BHT serveru trebalo dati dobar rezultat ako na neki drugi nacin niste ograniceni.

Trece, svi @REDDEVILS-ovi postovi i testovi kazu da je sve uredu. To su mu bili i jedini postovi na Sa-x. Reagovao sam kada je postao speedtest napravljen prije ovoga sto je postao @Ponosan.

BTW, nesto se i razumijem u ovu tehniku i kada je poceo flat na BHT-u, rekao sam da treba biti strpljiv. Medjutim, preofirni postovi tipa "sve je uredu", "imate virus" i slicni mogu samo da se obiju BHT-u o glavu i natjeraju raju da izgube povjerenje.
REDDEVILS

#2715 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by REDDEVILS »

Image
Image
Image
minist@r

#2716 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by minist@r »

Ok zilog.

Ja sam pokusao pitati Devilsa sta je on uradio da ima takav ping. Kada se prikljucio na ADSL, da li je uvijek imao takav ping ili je to odjednom sada doslo, kakav modem ima, da li je prije imao neki, a sada drugi modem (tj. da li je trazio zamjenu modema), ono sto se kaze opipavam okolo da bih skontao sta je problem.
Mozda je problem i do nas, bez obzira sto je kod vecine isti problem, mozda ipak neko moze saam sebi da rijesi problem. Kako, pa evo, pokusavam pronaci kako. Dok sam imao Telemach, u jutarnjim satima kada je Telemach bio zaista dobar, nisam imao ping kao kod Devilsa.

edit: dobro dobro Devils, vidjeli smo, hehhe, ne lozi nas... :-D
minist@r

#2717 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by minist@r »

E jbg.

Lud i ponosan, evo unaprijed da izjavim, a samo nam Devils to moze potvrditi. Ja garantujem da kada bi njegov ping test isao prema Frankfurtu, da bi isao od 55 do 65 ms. Malo sam i povecao, ali opet i kada bi bio ovako "velik" bio bi u granicama normale. Evo zamoliti cemo Devilsa da ping test izmjeri prema Frankfurtu pa cemo vidjeti.

Dalje, ja sve kontam vi cete pogledati izmedju ostalog i speed test kod Devilsa (al sam se ufatio covjeka :-D ) i nas speed test, te ping na speed testu i da cete i tu vidjeti razliku. Hajd ako dobijemo rezove, komentarisati cemo dalje ako bude potrebe.
minist@r

#2718 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by minist@r »

Ok, procitao sam.
Ja ipak mislim da ljudi jos uvijek skidaju velike kolicine materijala, sto mi nikako nije krivo ili sto bi se reklo, ne zamjeirm im. Sve su ovi problemi upravo zbog toga i nadam se da ce se ovo zaista popraviti za mozda mjesec dana, ali vjerujem da ce biti bolje, ako nista, bar 50% da se normalizuje.
mr.torture

#2719 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by mr.torture »

Nije lose...

Image

Image

Prva tri dana je bilo bas ocajno, ali jucer i danas vec lici na nesto...
REDDEVILS

#2720 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by REDDEVILS »

Image

Frankfurt :-D
minist@r

#2721 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by minist@r »

Da, procitao sam takav jedan komentar nekoliko stranica prije. Mene jedino buni ping. Peti je dan od uvodjenja flata, ljudi jos mnogo toga skidaju i vjerovatno ce jos u nekoliko iducih dana, ali mi nije jasan ovaj ping koji uopste ne varira. Mjerim ping test prema Sarajevu, uvijek je 77, mjerim prema Frankfurtu uvijek je 101 ms. Kada bi varirao davao bih neke znakove opterecenja mreze, a ovako zakucan za jednu brojku, ne znam sta da mislim.
Bojim se necega do cega moze doci. Nakon mjesec dana, kada ljudi prestanu s tolikim downloadom, kada se mreza rastereti, bojim se da moze doci do situacije da ping ostane isti. Tj. da ne izvrse optimizaciju mreze (sto bi mi bilo glupo da ne izvrse), a nase preporuke niko ne bi od njih uvazio, a sto bi dovelo do poboljsanja opcenito neta.
Sada, da li je ta optimizacija nuzna, ili net jednostavno sam od sebe radi dobro kada se mreza rastereti, to ne znam, volio bih da je u pitanju ovaj drugi slucaj.
iceman2010

#2722 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by iceman2010 »

Lud i ponosan wrote: Pa i ja se plasim da bi ping mogao da ostane isti, ili da se smanji neznatno, ali sam siguran da nece biti onako dobar kako je to bilo prije. ;)

Sta ti znaci ta "optimizacija"? To nacuo sta oni pricaju (mlate) i "zaba stala u red kad je cula da se konji potkivaju" :D

Naravno, ima ovdje jos problema osim samog kapaciteta linka (to sam vec rekao, neki se doduse nisu slozili :D ), a to se jasno vidjelo nakon 1. i ja jedino mogu da, po ko zna koji put, predlozim strpljenje i nista sem toga.

Image

Evo ja imam isti ping kakav si ti imao prije nego su ti iskljucili interleave na super TV. Meni je na Moja TV ukljucen interleave. Paket je 2048/512 kbps (moja TV flat).
minist@r

#2723 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by minist@r »

@Lud i Ponosan
Ovo za optimizaciju si bas dobro rekao. To sam cuo ovdje na forumu, i to kao "provjereno". Zato sam u tom svom postu pri kraju bas i napisao, da li mreza kada se rastereti, net postane saam od sebe bolji. Ovako, kako si spomenuo tu optimizaciju, sad sam poprilicno siguran da oni ako ovako ostave, nece se nista popraviti. Optimizacijom mozda smiruju ljude :D
REDDEVILS

#2724 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by REDDEVILS »

Image
minist@r

#2725 Re: BIHnet primjedbe i komentari

Post by minist@r »

REDDEVILS, gdje zivis ti?
Locked