ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Bakir1

#2701 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

samo su se malo zajebali,
Član 7.

Iza člana 33. dodaje se novi član 33a. koji glasi:

"Član 33a.

(1) U vozilu u sabraćaju na putu ne smije se koristiti niti nalaziti uređaj odnosno sredstvo kojim se može ometati rad uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, odnosno drugih uređaja namijenjenih za dokumentiranje prekršaja.

(2) Zabranjeno je stavljati na tržište i reklamirati uređaje i sredstva iz stava (1) ovog člana."
Član 65.

U članu 236. stav (1) iza tačke 3) dodaje se tačka 3a) koja glasi:

"3a) vozač kod koga se u vozilu u sabraćaju na putu nađe uređaj odnosno sredstvo kojim se može otkrivati ili ometati rad uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, odnosno drugih uređaja namijenjenih za otkrivanje i dokumentiranje prekršaja (član 33a. stav (1))".
a evo i za policu 30 makarona
Član 68.

Tačka 33) mijenja se i glasi:

"33) vozač koji kod sebe nema polisu obaveznog osiguranja ili je ne pokaže na zahtjev ovlaštenog lica (član 211. stav (1))."
newklear

#2702 Re: ZOBS

Post by newklear »

Code: Select all

32) naselje je izgrađen, nastanjen, prostorno i funkcionalno objedinjen dio naseljenog mjesta u kom su javni putevi izgrađeni s uređenim trotoarom i ivičnjakom pored kojeg je najmanje s jedne strane red kuća ili grupa zgrada i čije su granice obilježene saobraćajnim znakom za obilježavanje naselja;". 
Po ovome, teško da je naselje pola ovih dodanašnjih naselja, zbog uređenog trotoara i ivičnjaka (oba moraju biti da bi bilo naselje)
Dzontra_Volta

#2703 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

newklear wrote:

32) naselje je izgrađen, nastanjen, prostorno i funkcionalno objedinjen dio naseljenog mjesta u kom su javni putevi izgrađeni s uređenim trotoarom i ivičnjakom pored kojeg je najmanje s jedne strane red kuća ili grupa zgrada i čije su granice obilježene saobraćajnim znakom za obilježavanje naselja;". 
Po ovome, teško da je naselje pola ovih dodanašnjih naselja, zbog uređenog trotoara i ivičnjaka (oba moraju biti da bi bilo naselje)
Ma sad mora biti postavljen znak za naselje, tako da te policija više ne može levatiti da li je ili nije naselje (prosječan drot nije znao ili nije htio znati razliku između naselja i naseljenog mjesta, ali su to koristili jer su vozači još neupućeniji).
punosvega

#2704 Re: ZOBS

Post by punosvega »

Bakir1 wrote:samo su se malo zajebali,
Član 7.

Iza člana 33. dodaje se novi član 33a. koji glasi:

"Član 33a.

(1) U vozilu u sabraćaju na putu ne smije se koristiti niti nalaziti uređaj odnosno sredstvo kojim se može ometati rad uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, odnosno drugih uređaja namijenjenih za dokumentiranje prekršaja.

(2) Zabranjeno je stavljati na tržište i reklamirati uređaje i sredstva iz stava (1) ovog člana."
Član 65.

"3a) vozač kod koga se u vozilu u sabraćaju na putu nađe uređaj odnosno sredstvo kojim se može otkrivati ili ometati rad uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, odnosno drugih uređaja namijenjenih za otkrivanje i dokumentiranje prekršaja (član 33a. stav (1))".
Zna li se kako ce tretirati dashboard kamere s obzirom da su to uredjaji koji nisu namijenjeni ali mogu posluziti za dokumentovanje prekrsaja. Ili ce ostaviti policiji da postupa po vlastitom nahodjenju i trenutnom raspolozenju.
Bakir1

#2705 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

Ne ometa i ne otkriva...
Samo su zabranili ometanje a sankcionisali i otkrivanje, lapsus klasicni
noDiscussion

#2706 Re: ZOBS

Post by noDiscussion »

ima li u ovom novom zakonu odredbe da pocetnici ne smiju voziti poslije 12,ja je nisam mogao naci ??
newklear

#2707 Re: ZOBS

Post by newklear »

Dzontra_Volta wrote:
newklear wrote:

Ma sad mora biti postavljen znak za naselje, tako da te policija više ne može levatiti da li je ili nije naselje (prosječan drot nije znao ili nije htio znati razliku između naselja i naseljenog mjesta, ali su to koristili jer su vozači još neupućeniji).
Naselje podrazumijeva znak + ovo sve ostalo.... kumulativno mora biti ispunjeno.... i znak i trotoar i ivičnjak, i tako dalje... ako nešto od toga nedostaje onda to u smislu ovog novog ZOBS-a nije naselje....
direstraits0078

#2708 Re: ZOBS

Post by direstraits0078 »

Naselje je kad imas tablu s nazivom naseljenog mjesta, propisanu pravilnikom/zakonom. Nebitno da li ima ili nema trotoar i ostalo sto bi ti htio da ima.
escobar__

#2709 Re: ZOBS

Post by escobar__ »

Naselje je svaka vukoyebina u kojoj papak napravi kuću tri metra od magistralne ceste. Ovi automatski 50 ograničenje postavljaju. :lol:
Laplace

#2710 Re: ZOBS

Post by Laplace »

Da je 50...

Sent from my HUAWEI P7-L10 using Tapatalk
newklear

#2711 Re: ZOBS

Post by newklear »

direstraits0078 wrote:Naselje je kad imas tablu s nazivom naseljenog mjesta, propisanu pravilnikom/zakonom. Nebitno da li ima ili nema trotoar i ostalo sto bi ti htio da ima.
Naselje je, po novom ZOBS-u, i tabla i trotoar i ivičnjak... Nebitno je bilo po starom (još uvijek važećem) ZOBS-u
direstraits0078

#2712 Re: ZOBS

Post by direstraits0078 »

Nebitno. Kaznu ćeš dobiti i ako nije bilo trotoara. Bitno da ima tabla, ostalo se žali sudu.
newklear

#2713 Re: ZOBS

Post by newklear »

direstraits0078 wrote:Nebitno. Kaznu ćeš dobiti i ako nije bilo trotoara. Bitno da ima tabla, ostalo se žali sudu.
Ja i pričam sa stanovišta Suda, kad tražiš sudsko odlučivanje po tom prekršajnom nalogu-pasti će nalog 1000%... policajcu i ne mislim objašnjavati da to nije naselje, čak mi može napisati omalovažavanje OSL ako ga pokušam ubijediti da to nije naselje.
Dozer

#2714 Re: ZOBS

Post by Dozer »

Dobro. Scrambleri su zabranjeni (logicno), ali detektori nisu. Cool :D
Ali, onda su se kasnije ispravili sa:
I tu se onda dolazi do toga koliko oni koji sve ovo pisu nemaju pojma ni o cemu jer vecina novih vozila u sklopu ugradjene navigacije ima i upozorenje na kamere. Bar meni moja vozilica uredno to javlja 500m prije radara :D
Takodjer, svaka navigacija na mobitelima ima istu mogucnost :D
I, sta sad - oduzimace se ljudima vozila ili cupati fabricke navigacije, razbijati mobiteli i sl.? :lol:
(3) Licu koje prvi put stekne pravo upravljanja motornim vozilom kategorije B, izuzev vozača kojima je to osnovno zanimanje za vrijeme obavljanja djelatnosti, koje u toku dvije godine od dana sticanja prava upravljanja motornim vozilom kategorije B sakupi četiri kaznena boda, nadležni organ za izdavanje vozačke dozvole oduzet će dozvolu i poništiti je, čime on gubi pravo upravljanja motornim vozilom.

(5) Lice kojem je vozačka dozvola oduzeta i poništena u skladu s odredbama ovog člana, smatrat će se da nema položen vozački ispit za upravljanje motornim vozilom kategorije B."
Ovo mi se svidja, samo jos da bude primjenjivano.
Član 218.
(1) Novoproizvedena motorna i priključna vozila, nakon obaveznog identificiranja vozila prije prve registracije, vlasnici su dužni podvrgnuti redovnom tehničkom pregledu u toku mjeseca u kojem ističe rok od 24 mjeseca od dana prve registracije vozila, te u toku mjeseca u kojem ističe rok od 48 mjeseci od dana prve registracije vozila.
Sta bi ovo trebalo znaciti...? Nova vozila moraju iz salona na tehnicki ili ne? Ili prvi put idu na tehnicki nakon dvije godine, tj. pocetkom trece godine starosti, pa onda opet nakon dvije godine, tj. pocetkom pete godine starosti...?
Ovdje je opet ostavljen prostor za muljazu centara za tehhnicki pregled....

A onda spektakl u Clanu 219, koji je dozivio sljedece izmjene: :D
U članu 219. stav (1) iza riječi "godišnje" interpunkcijski znak zarez zamjenjuje se interpunkcijskim znakom tačka, a ostatak teksta se briše.
A taj Clan 219. originalno izgleda ovako:
Clan/Clanak 219.
(1) Redovni tehnicki pregled vozila obavlja se jedanput godisnje, a za odredjena motorna i prikljucna vozila svakih sest mjeseci, osim ako ovim Zakonom nije drugacije uredjeno.
A sada, znaci, ovako:
Redovni tehnicki pregled vozila obavlja se jedanput godisnje.
Na kraju - Clanom 219. se direktno ponistava Clan 218., Stav (1), jer u njemu nigdje nije precizno navedeno da se to ne odnosi na vozila iz Clana 218., Stav (1) :lol:
Clan 64.
1c) vozač ili drugo lice koje se za vrijeme vožnje u motornom vozilu ne veže sigurnosnim pojasom (član 34. stav (1))".
Da li ovo sad znaci da se svi u autu moraju vezati?

Idemo dalje....
Clan 64.
"3) vozač koji se vozilom na putu kreće brzinom koja je za više od 20 km do 30 km na sat veća od dozvoljene brzine (član 44. i član 46. st. (1) i (2));".
Originalni clanovi izgledaju ovako:
Clan/Clanak 44.
(1) Na putu/cesti u naselju vozac se ne smije vozilom kretati brzinom vecom od 60 km na cas/sat, osim ako saobracajnim/prometnim znakom nije
drugacije odredjeno.
(2) Na putevima/cestama u naselju, ako prometno-tehnicki elementi to omogucavaju, saobracajnim/prometnim znakom moze se dozvoliti kretanje vozilom i vecom brzinom od propisane u stavu/stavku (1) ovog clana/clanka.
Nakon toga su radjene izmjene i dopune, i Clan 44. je prekucan na:
U članu 44. stav (1) riječi: "60 km/h" zamjenjuju se riječima: "50 km/h".
Dakle, po ovoj najnovijoj izmjeni, u naselju se na generalno ogranicenje 50km/h smije voziti do 60 km/h, jer je zakonska tolerancija u naselju 10 km/h, ili, uvijek se u naselju smijemo kretati za 10 km/h brze od ogranicenja na znaku.
U članu 237. stav (1) tačka 3) mijenja se i glasi:
"3) vozač koji se vozilom na putu kreće brzinom koja je za više od 10 km do 20 km na sat veća od dozvoljene brzine (čl. 44. i 46. st. (1) i (2));".
Ovdje su ostali isti, tj. na putevima izvan naselja mogu kaznjavati i za prekoracenje od 1 km/h preko ogranicenja.
tempuser

#2715 Re: ZOBS

Post by tempuser »

@dozer
Ovo za navigacije i obavjestenja za radar je samo po sebi paradoksalno jer radarska kontrola zakonom mira biti obiljezena saobracajnim znakom!
azdralovic

#2716 Re: ZOBS

Post by azdralovic »

tempuser wrote:@dozer
Ovo za navigacije i obavjestenja za radar je samo po sebi paradoksalno jer radarska kontrola zakonom mira biti obiljezena saobracajnim znakom!
svaka navigacija na mobitelu ima upozorenje da je ta mogucnost nelegalna u odredjenim zemljama i opciju da se iskljuci prikaz kamera (copilot,herewego,navigon,garmin koje sam koristio). Sto se tice fabrickih navigacija, ne znam 100% za sve, ali kod mene ima opcija da ukinem prikaz kamera...
holowey

#2717 Re: ZOBS

Post by holowey »

azdralovic wrote:
tempuser wrote:@dozer
svaka navigacija na mobitelu ima upozorenje da je ta mogucnost nelegalna u odredjenim zemljama i opciju da se iskljuci prikaz kamera (copilot,herewego,navigon,garmin koje sam koristio). Sto se tice fabrickih navigacija, ne znam 100% za sve, ali kod mene ima opcija da ukinem prikaz kamera...
e, ali zakon kaze "moze otkrivati" pa bez obzira sto ti to iskljucis, tvoj uredjaj i dalje to "moze otkrivati" pa je nezakonit sam po sebi...

znaci ako se tjera mak na konac, osim navigacije, svaki mobitel koji ima gps chip postaje nezakonit u vozilu :-)
Bakir1

#2718 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

Dozer wrote:
Član 218.
(1) Novoproizvedena motorna i priključna vozila, nakon obaveznog identificiranja vozila prije prve registracije, vlasnici su dužni podvrgnuti redovnom tehničkom pregledu u toku mjeseca u kojem ističe rok od 24 mjeseca od dana prve registracije vozila, te u toku mjeseca u kojem ističe rok od 48 mjeseci od dana prve registracije vozila.
Sta bi ovo trebalo znaciti...? Nova vozila moraju iz salona na tehnicki ili ne? Ili prvi put idu na tehnicki nakon dvije godine, tj. pocetkom trece godine starosti, pa onda opet nakon dvije godine, tj. pocetkom pete godine starosti...?
Ovdje je opet ostavljen prostor za muljazu centara za tehhnicki pregled....

A onda spektakl u Clanu 219, koji je dozivio sljedece izmjene: :D
U članu 219. stav (1) iza riječi "godišnje" interpunkcijski znak zarez zamjenjuje se interpunkcijskim znakom tačka, a ostatak teksta se briše.
Clan/Clanak 219.
(1) Redovni tehnicki pregled vozila obavlja se jedanput godisnje, a za odredjena motorna i prikljucna vozila svakih sest mjeseci, osim ako ovim Zakonom nije drugacije uredjeno.
A sada, znaci, ovako:
Redovni tehnicki pregled vozila obavlja se jedanput godisnje.
Na kraju - Clanom 219. se direktno ponistava Clan 218., Stav (1), jer u njemu nigdje nije precizno navedeno da se to ne odnosi na vozila iz Clana 218., Stav (1) :lol:
1. auto kupljeno 2.1.2017 godine mora najkasnije do 1.1.2019 prvi put na tehnički, drugi put do 1.1.2021 godine na drugi. prije prvog tp-a vozilo mora ici na indetifikaciju koju ce obavljati neko, vidjeti cemo ko.
2. imas negdje vrste tehničkih pregleda tj izmjene clana 217 koji kaze tehnički pregled moze biti, redovni, preventivni i vandredni. iz toga se jasno vidi da nema vise redovnog sestomjesecnog za vozila preko odredjenog broja starosti i broja kilometara, nego da takav pregled postaje preventivni....
sve nesto se mistificira u tvom tumacenju, bez ikakve potrebe
530i

#2719 Re: ZOBS

Post by 530i »

Bakir1 wrote: 1. auto kupljeno 2.1.2017 godine mora najkasnije do 1.1.2019 prvi put na tehnički, drugi put do 1.1.2021 godine na drugi. prije prvog tp-a vozilo mora ici na indetifikaciju koju ce obavljati neko, vidjeti cemo ko.
Ko će nego stanice t.p. Ne mora to biti kompletan pregled, samo kontrola brojeva i podataka u papirima prije nego što MUP izda saobraćajnu i vlasnički list.
Bakir1

#2720 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

ali pazi ideea moze prihvatiti dokumente od tp-a, ovim nije receno ko ce vrsiti taj inicijalni korak, tp nema takve usluge ni vrste pregleda, sto znaci da bi se od petka moglo zakomplikovati, dodjes na tehnicki, koji ti ne treba, odes registrovati auto bez istog a koji ti treba :lol:
mada recimo stiker za eko test moze izdati samo stanica tp-a a nema logike da se isti dobije tek druge godine starosti auta
Dozer

#2721 Re: ZOBS

Post by Dozer »

Nista je ne mistificiram, nego samo citam ono sto pise, a pise, jos jednom:
Član 218.
Po ovome, ne stoji tvoja konstatacija, nego sljedeca:
Auto kupljen 1.1.2017. prvo mora biti obavezno identificiran (sta god to znacilo) prije prve registracije, koja se desava u tom mjesecu.
Na redovni tehnicki pregled se, po ovome gore, mora pojaviti od 1.12.-31.12.2019., jer je to 24 mjesec od prve registracije, a zatim sljedeci put u toku zadnjeg mjeseca 2021,. tj. od 01.12. - 31.12.2021., jer je to 48 mjesec od prve registracije.

A onda, u Clanu 219. se pogazi kompletan Clan 218...

U medjuvremenu, a kako je kolega raniej primijetio - sta se desava sa Eko stikerima? Evo i konkretan primjer:
Moje vozilo je 7/16, i nisam dobio Eko stiker jer se jos nije izdavao. Ove godine, po ovom zakonu, ne moram na tehnicki. Kako cu dobiti Eko stiker, bez kojeg me murija moze zajebavati na cesti?
Ovo nigdje nije tretirano u ovim imjena i dopunama. Tacnije, nisam nigdje vidio da se Eko stiker uopste i spominje... A, ako to nije regulisano zakonom, na osnovu cega nam onda uzimaju 30 KM za taj stiker?
Last edited by Dozer on 13/02/2017 14:33, edited 1 time in total.
Bakir1

#2722 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

clan 219 se odnosi na pojedine vrste vozila...
ako ne mistificiras onda ne znas citati...
Dozer

#2723 Re: ZOBS

Post by Dozer »

Bakir1 wrote:clan 219 se odnosi na pojedine vrste vozila...
ako ne mistificiras onda ne znas citati...
Ko ovdje ne zna citati, upitno je...
Clan/Clanak 219.
A sada, znaci, ovako:
(1) Redovni tehnicki pregled vozila obavlja se jedanput godisnje.
Sta to tacno nisam dobro procitao?
Bakir1

#2724 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

Član 52.

U članu 217. stav (2) mijenja se i glasi:

"(2) Tehnički pregled vozila može biti redovni, preventivni i vanredni."
Član 53.

Član 218. mijenja se i glasi:

"Član 218.

(2) Vozila stara četiri i više godina vlasnici su dužni podvrgnuti redovnom tehničkom pregledu tokom svakog 12. mjeseca, od posljednjeg redovnog tehničkog pregleda.

(3) Vozila koja se uvoze u Bosnu i Hercegovinu, a nisu novoproizvedena, prije prve registracije vlasnici su dužni podvrgnuti redovnom tehničkom pregledu."
Član 54.

Iza stava (1) dodaju se novi st. (2), (3) i (4) koji glase:

"(2) Preventivni tehnički pregled vozila obavlja se nakon proteka šest mjeseci od redovnog tehničkog pregleda vozila.

(3) Preventivnom tehničkom pregledu vozila iz stava (2) ovog člana dužna su se podvrgnuti vozila koja se daju u najam (rent a car vozila), vozila kojima se obavlja osposobljavanje kandidata za vozače, vozila kojima se obavlja taksi prijevoz, autobusi, teretna i priključna vozila za prijevoz opasnih materija, teretna i priključna vozila čija najveća dopuštena masa prelazi 7.500 kg.

(4) Izuzetno od odredbe stava (3) ovog člana, preventivnim tehničkim pregledima ne podliježu vozila za stanovanje ili kampiranje, pčelarska vozila, teretna i priključna vatrogasna vozila, teretna i priključna vozila za zabavne radnje i priključna vozila za traktore."
Dozer

#2725 Re: ZOBS

Post by Dozer »

Prijatelju.... ja sam sve to i izvadio odatle. Obrati paznju na Clan 219., Stav (1)..
Dakle, ovo:
Clan/Clanak 219.
Postaje ovo:
Clan 219.
(1) Redovni tehnicki pregled vozila obavlja se jedanput godisnje.
Tek se onda u narednim stavkama definise to za namjenska vozila, dok se u Stavu (1) to ne spominje, pa je samim tim logicno da se taj stav odnosi na sva vozila, a ne samo namjenska koja se nabrajaju u narednim stavovima.
Post Reply