KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Moderator: anex
- i_ja_na_forumu
#2701 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
zna li ko sta vise o ovom ?? Za studente fakulteta i svršenike srednjih škola sa primjerenim iskustvom
(računarski, elektro, mašinski i industrijski inženjering).
Projekat podržavaju ugledne lokalne firme i međunarodne partnerske organizacije. (u toku je priprema ugovora sa Centrom za razvoj obrazovanja i USAID-om)
Učešće je besplatno!
Trajanje: jedan semestar (počinje 17. februara, 2014)
1. Teoretski uvod podržan praktičnim radom
2. Predlagači projekata je lokalna poslovna zajednica
3. Stažisti sami sprovode projekat
4. Mogućnost zaposlenja nakon završetka projekta
Ko može aplicirati?
Svi zainteresovani za IKT iznad 18 godina starosti.
Projekat obuhvata stažiranje uz uvodni teoretski dio iz informacijsko komunikacijskih tehnologija u trajanju od jednog semestra. Teoretski uvod će biti održan na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu, dok će praksa biti odrzana u lokalnim firmama. Teme koje će biti zastupljene su izmedju ostalog iz područja softverskog inžinjeringa i vještine poslovanja.
Zainteresirani kandidati mogu aplicirati na
[email protected]
do 3. februara, 2014
(računarski, elektro, mašinski i industrijski inženjering).
Projekat podržavaju ugledne lokalne firme i međunarodne partnerske organizacije. (u toku je priprema ugovora sa Centrom za razvoj obrazovanja i USAID-om)
Učešće je besplatno!
Trajanje: jedan semestar (počinje 17. februara, 2014)
1. Teoretski uvod podržan praktičnim radom
2. Predlagači projekata je lokalna poslovna zajednica
3. Stažisti sami sprovode projekat
4. Mogućnost zaposlenja nakon završetka projekta
Ko može aplicirati?
Svi zainteresovani za IKT iznad 18 godina starosti.
Projekat obuhvata stažiranje uz uvodni teoretski dio iz informacijsko komunikacijskih tehnologija u trajanju od jednog semestra. Teoretski uvod će biti održan na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu, dok će praksa biti odrzana u lokalnim firmama. Teme koje će biti zastupljene su izmedju ostalog iz područja softverskog inžinjeringa i vještine poslovanja.
Zainteresirani kandidati mogu aplicirati na
[email protected]
do 3. februara, 2014
-
Stole45
#2702 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Da li je pocela realizacija ovog projekta Prvo radno iskustvo, jesu li ikoga zvali, jel neko poceo raditi??
-
Rizvan
#2703 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Ima li neko informacije, da li će biti kantonalni konkurs za pripravnike u martu?
-
SadeAdu
#2704 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
I mene to zanima također....
-
Stole45
#2706 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Antikorupcijska mreža u BiH (ACCOUNT) uradila je analizu javnog poziva za učešće u Programu jačanja konkurentnosti na tržištu rada - Prvo radno iskustvo 2013 koji je objavio Federalni zavod za zapošljavanje 18. decembra 2013. i uočila određene nepravilnosti.
Ovih dana smo svjedoci protesta građana u BiH koji nisu zadovoljni socio-ekonomskim stanjem u društvu. Korupcija, nezaposlenost, diskriminacija..., sve su to razlozi zbog kojih ovih dana građani na protestima traže svoje prava. Rješavanje problema nezaposlenosti nalazi se u samom vrhu građanskih zahtjeva.
- Međutim, način kako to pokušava uraditi Zavod za zapošljavanje Federacije BiH smatramo izuzetno lošim - saopćeno je iz Mreže ACCOUNT.
Nakon ispitivanja na terenu koje je uradila članica ACCOUNT-a, Fondacije CURE, uočene su, kako navode, nepravilnosti i/ili odluke koje izazivaju sumnju u transparentnost odabira korisnika sredstava ovog poziva i stvaranja prostora za korupciju.
Mreža ACCOUNT u saopćenju postavlja pitanje zašto javni poziv nema tačno utvrđen rok za prijave, te dodaje da je to u javnom pozivu definisano na način da "javni poziv ostaje otvoren do potpisivanja ugovora u vrijednosti raspoloživih sredstava utvrđenih po kantonima".
Ukoliko javni poziv ostaje otvoren do potpisivanja ugovora, kako navode iz ove mreže, čemu obavještenja da "apliciranje više nije moguće s obzirom da je sredstva predviđena za taj kanton (Kanton Sarajevo, Hercegovačko-neretvanski...) postignut dovoljan broj prijava".
Naime, napominje se, riječ je o aplikacijama, a ne o potpisanim ugovorima. Podsjećaju da je konkurs otvoren do potpisivanja ugovora u vrijednosti raspoloživih sredstava, a ne podnošenja dovoljnog broja aplikacija.
- Ukoliko javni poziv ostaje otvoren do potpisivanja ugovora, kako opravdavaju diskriminaciju fizičkih i pravnih lica, koja ispunjavaju uslove, a kasno su saznali za javni poziv? - pitaju iz Mreže ACOUNT.
Navode da je diskriminacija počinjena nemogućnošću apliciranja radi "postizanja dovoljnog broja prijava", iako još niti jedno tijelo nije utvrdilo da li svi aplikanti zaista ispunjavaju propisane uslove.
- Koliki je iznos raspoloživih sredstava (ukupno i za kantone pojedinačno) i po kojem kriteriju su oni raspoređeni? - neka su od postavljenih pitanja.
Također, pitaju da li je FZZZ izvršio analizu razloga odustajanja velikog broja poslodavaca nakon podnošenja aplikacije. Dodaju da najveći problem predstavlja neobjavljivanje konačnog spiska poslodavaca koji su zadovoljili uslove poziva.
- Poslodavci koji nisu ispunili uslove i nisu prošli na pozivu nisu dobili nikakvu zvaničnu obavijest o razlozima zbog kojih su eliminisani. S obzirom da se radi o javnom pozivu, smatramo da se netransparentnošću trošenja javnih sredstava, neobjavljivanjem zvaničnih spiskova, uveliko ostavlja prostor za korupciju - dodaje se u saopćenju.
Mreža ACCOUNT apeluje da se zbog velikog broja uočenih nepravilnosti u javnom pozivu i netransparentnosti samog procesa, poziv treba u potpunosti poništiti.
- Pozivi koji omogućavaju zapošljavanje predstavljaju jedinu nadu mladim ljudima da se zaposle, međutim netransparenost u trošenju sredstava iz poziva na način koji nije adekvatan, ide upravo na štetu mladih ljudi - navode iz ACCOUNT-a.
Ovih dana smo svjedoci protesta građana u BiH koji nisu zadovoljni socio-ekonomskim stanjem u društvu. Korupcija, nezaposlenost, diskriminacija..., sve su to razlozi zbog kojih ovih dana građani na protestima traže svoje prava. Rješavanje problema nezaposlenosti nalazi se u samom vrhu građanskih zahtjeva.
- Međutim, način kako to pokušava uraditi Zavod za zapošljavanje Federacije BiH smatramo izuzetno lošim - saopćeno je iz Mreže ACCOUNT.
Nakon ispitivanja na terenu koje je uradila članica ACCOUNT-a, Fondacije CURE, uočene su, kako navode, nepravilnosti i/ili odluke koje izazivaju sumnju u transparentnost odabira korisnika sredstava ovog poziva i stvaranja prostora za korupciju.
Mreža ACCOUNT u saopćenju postavlja pitanje zašto javni poziv nema tačno utvrđen rok za prijave, te dodaje da je to u javnom pozivu definisano na način da "javni poziv ostaje otvoren do potpisivanja ugovora u vrijednosti raspoloživih sredstava utvrđenih po kantonima".
Ukoliko javni poziv ostaje otvoren do potpisivanja ugovora, kako navode iz ove mreže, čemu obavještenja da "apliciranje više nije moguće s obzirom da je sredstva predviđena za taj kanton (Kanton Sarajevo, Hercegovačko-neretvanski...) postignut dovoljan broj prijava".
Naime, napominje se, riječ je o aplikacijama, a ne o potpisanim ugovorima. Podsjećaju da je konkurs otvoren do potpisivanja ugovora u vrijednosti raspoloživih sredstava, a ne podnošenja dovoljnog broja aplikacija.
- Ukoliko javni poziv ostaje otvoren do potpisivanja ugovora, kako opravdavaju diskriminaciju fizičkih i pravnih lica, koja ispunjavaju uslove, a kasno su saznali za javni poziv? - pitaju iz Mreže ACOUNT.
Navode da je diskriminacija počinjena nemogućnošću apliciranja radi "postizanja dovoljnog broja prijava", iako još niti jedno tijelo nije utvrdilo da li svi aplikanti zaista ispunjavaju propisane uslove.
- Koliki je iznos raspoloživih sredstava (ukupno i za kantone pojedinačno) i po kojem kriteriju su oni raspoređeni? - neka su od postavljenih pitanja.
Također, pitaju da li je FZZZ izvršio analizu razloga odustajanja velikog broja poslodavaca nakon podnošenja aplikacije. Dodaju da najveći problem predstavlja neobjavljivanje konačnog spiska poslodavaca koji su zadovoljili uslove poziva.
- Poslodavci koji nisu ispunili uslove i nisu prošli na pozivu nisu dobili nikakvu zvaničnu obavijest o razlozima zbog kojih su eliminisani. S obzirom da se radi o javnom pozivu, smatramo da se netransparentnošću trošenja javnih sredstava, neobjavljivanjem zvaničnih spiskova, uveliko ostavlja prostor za korupciju - dodaje se u saopćenju.
Mreža ACCOUNT apeluje da se zbog velikog broja uočenih nepravilnosti u javnom pozivu i netransparentnosti samog procesa, poziv treba u potpunosti poništiti.
- Pozivi koji omogućavaju zapošljavanje predstavljaju jedinu nadu mladim ljudima da se zaposle, međutim netransparenost u trošenju sredstava iz poziva na način koji nije adekvatan, ide upravo na štetu mladih ljudi - navode iz ACCOUNT-a.
- lavorpunvode
#2707 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Prostor za manipulisanje rezultatima je, po meni, otvoren onog momenta kada se prijavio "dovoljan broj poslodavaca" u odnosu na predvidjeni iznos sredstava, a prijave je bilo moguce slati jos mjesec dana po proteku tog roka.Dodaju da najveći problem predstavlja neobjavljivanje konačnog spiska poslodavaca koji su zadovoljili uslove poziva.
S obzirom da su u prednosti poslodavci koji su se prijavili DO tog datuma, a moji potencijalni poslodavci su to ucinili daleko prije istog, i s obzirom na to da nikakvi specijalni uslovi, koje oni pretpostavljam "nisu zadovoljili", nisu ni postojali, odmah sam naslutila da se tu nesto opasno muti.
-
SadeAdu
#2708 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Ima li konkursa za nas pripravnike? zna li iko? gledam ove stranice na netu i nigdje nista... 
-
matkko
#2709 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Je li se neko možda prijavio za onaj internship u Prism research?
-
Muuky
#2710 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Ima li ko iskustva sa firmom IPSOS d.o.o Sarajevo ?
Jel ko radio il bilo što čuo o njima ?
Jel ko radio il bilo što čuo o njima ?
- lavorpunvode
#2711 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
pratite li na stranici fzzz-a?
evo za pravnike nesto..

evo za pravnike nesto..

- lavorpunvode
#2712 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Ima li iko informacija o ovom konkursu za sufinansiranje, koji bi u martu trebao izaci?
Navodno da planiraju, ako vec nisu, da donesu odluku da ce, umjesto poslodavaca, pripravnike od sada dodjeljivati biro.. Iskreno se nadam da nece donijeti takvu odluku...
Navodno da planiraju, ako vec nisu, da donesu odluku da ce, umjesto poslodavaca, pripravnike od sada dodjeljivati biro.. Iskreno se nadam da nece donijeti takvu odluku...
- insaneinthebrain
#2713 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
nadam se da hoce 
- lavorpunvode
#2714 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
ne znam zasto mislis da ces bolje proci, ako nemas jaku stelu na birou. nece se gledati duzina staza na birou, ako se zbog toga nadas.
- insaneinthebrain
#2715 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
pa ako ovako nisam bolje prolazio da vidimo hocemo li sa tim novim sistemom ista drugacije proci
-
Muuky
#2716 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Raja ima li ko iskustva ili je nešto čuo o firmi Baglama d.o.o Sarajevo
Upravo sam dobio email kao da sam ušao u uži izbor ,stim da će se obaviti online razgovor u četvrtak.
Pls. svaka pomoć dobro došla ,tj. da se pripremim ako je ikako moguće za taj intervju.
Upravo sam dobio email kao da sam ušao u uži izbor ,stim da će se obaviti online razgovor u četvrtak.
Pls. svaka pomoć dobro došla ,tj. da se pripremim ako je ikako moguće za taj intervju.
-
k1ks
#2717 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
To sam ja govorio prije pola godine na ovom foruma da jedini nacin da ovo bude posteno ako biro predlozi firmama pripravnike. I sad ce biti malverzacija,ali vece su sanse nama koji nemamo tetka koji je vlasnik neke firme.insaneinthebrain wrote:nadam se da hoce
- lavorpunvode
#2718 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
i ako nemas tetku da te predlozi ispred biroa. mislis da do sada nije bilo firmi koje nisu imale unaprijed pripravnika, pa cekale prijedlog s biroa? jesi li dosao na red ijednom?k1ks wrote:To sam ja govorio prije pola godine na ovom foruma da jedini nacin da ovo bude posteno ako biro predlozi firmama pripravnike. I sad ce biti malverzacija,ali vece su sanse nama koji nemamo tetka koji je vlasnik neke firme.insaneinthebrain wrote:nadam se da hoce
-
k1ks
#2719 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Ocigledno is isfrustriran iz razloga sto si imao stelu neku pa cekao samo konkurs. Bas mi je zao sto su ti planove pokvarili sa novim sistemom. Nije upitno da nece biti stele ali mnogo manje nego prije .lavorpunvode wrote:i ako nemas tetku da te predlozi ispred biroa. mislis da do sada nije bilo firmi koje nisu imale unaprijed pripravnika, pa cekale prijedlog s biroa? jesi li dosao na red ijednom?k1ks wrote:To sam ja govorio prije pola godine na ovom foruma da jedini nacin da ovo bude posteno ako biro predlozi firmama pripravnike. I sad ce biti malverzacija,ali vece su sanse nama koji nemamo tetka koji je vlasnik neke firme.insaneinthebrain wrote:nadam se da hoce
- lavorpunvode
#2720 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
dragi k1ks, ako ciljas na onog "tetka vlasnika firme", ko ima takvog u porodici, vjeruj da ne ceka bilo kakav konkursk1ks wrote:Ocigledno is isfrustriran iz razloga sto si imao stelu neku pa cekao samo konkurs. Bas mi je zao sto su ti planove pokvarili sa novim sistemom. Nije upitno da nece biti stele ali mnogo manje nego prije .lavorpunvode wrote:i ako nemas tetku da te predlozi ispred biroa. mislis da do sada nije bilo firmi koje nisu imale unaprijed pripravnika, pa cekale prijedlog s biroa? jesi li dosao na red ijednom?k1ks wrote:
To sam ja govorio prije pola godine na ovom foruma da jedini nacin da ovo bude posteno ako biro predlozi firmama pripravnike. I sad ce biti malverzacija,ali vece su sanse nama koji nemamo tetka koji je vlasnik neke firme.
-
k1ks
#2721 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
[/quote]Ocigledno is isfrustriran iz razloga sto si imao stelu neku pa cekao samo konkurs. Bas mi je zao sto su ti planove pokvarili sa novim sistemom. Nije upitno da nece biti stele ali mnogo manje nego prije .[/quote]
dragi k1ks, ako ciljas na onog "tetka vlasnika firme", ko ima takvog u porodici, vjeruj da ne ceka bilo kakav konkurs
[/quote]
ja znam toliko slucajeva da su cekali ovaj konkurs da se mogu kod svoje rodbine ubacit,samo iz razloga sto je besplatno i nece nista specijalno radit.
dragi k1ks, ako ciljas na onog "tetka vlasnika firme", ko ima takvog u porodici, vjeruj da ne ceka bilo kakav konkurs
ja znam toliko slucajeva da su cekali ovaj konkurs da se mogu kod svoje rodbine ubacit,samo iz razloga sto je besplatno i nece nista specijalno radit.
-
rui
#2722 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Ispričavam se, možda nije direktno vezano za temu, ali pod kojim uvjetima se student može prijaviti na biro, mora li biti vanredni, ima li neka da se prijavi kao redovni, u svrhu obavljanja pripravničkog je potrebno, je li imao netko neko iskustvo s tim?
-
nuki_cika
#2723 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Možeš se prijavit pod uslovom da se prebaciš u vanredne studente jer preko biroa ostvaruješ pravo na zdravstveno osiguranje .E za ovo da se prijaviš kao redovan student ne vjerujem da može ,ali nisam siguran ,al mi nije jasno ako se ćeš obavljati pripravnički staž onda te polodavac prijavljuje i daje ti zdravstveno i socijalno osiguranje -biro ti u tom slucaju nije ni potrebanrui wrote:Ispričavam se, možda nije direktno vezano za temu, ali pod kojim uvjetima se student može prijaviti na biro, mora li biti vanredni, ima li neka da se prijavi kao redovni, u svrhu obavljanja pripravničkog je potrebno, je li imao netko neko iskustvo s tim?
-
rui
#2724 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Da, pitanje je u biti smiješ li odrađivati pripravnički, tj. raditi s knjižicom kao redovan student pri kraju studija?nuki_cika wrote: Možeš se prijavit pod uslovom da se prebaciš u vanredne studente jer preko biroa ostvaruješ pravo na zdravstveno osiguranje .E za ovo da se prijaviš kao redovan student ne vjerujem da može ,ali nisam siguran ,al mi nije jasno ako se ćeš obavljati pripravnički staž onda te polodavac prijavljuje i daje ti zdravstveno i socijalno osiguranje -biro ti u tom slucaju nije ni potreban
-
nuki_cika
#2725 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Mislim da ne možeš ,ali nemoj me uzeti za ozbiljno .