Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
CvjetnaOaza

#2701 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

safran wrote:Pa da, štala je bila tu kad smo kupili imanje, u solidnom je stanju ali je mi ne koristimo - doduše, kako su zeke narasle njih smo bili pustili da se raskomote. Sada imaju novu kućicu pristojne veličine a štala je fino ušuškana sijenom. A na proljeće lopatu u ruke i prvo topla lijeha pa onda ostalo.
Pa to je divno. To meni zvuči kao bajka.....
Imaš li koju sličicu?
safran

#2702 Re: Bášča

Post by safran »

Evo ovdje ima nešto što sam ranije postavljala
http://www.klix.ba/forum/bsca-t72353s24 ... 3d53acc4b3
a vidjeću još ponešto imam od ranijih godina. Moram priznati da u jesen ohladim foto-aparat - nekako mi svjetlo nije po mom ćeifu.
hrastov žižak

#2703 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

Ujutro zasađujem borovnicu pored čempresa. Nekakava visokožbunasta. Ide čak do 2 m visine. A pošto traži kiselo tlo, čemprei su joj idealne komšije. :-D
safran

#2704 Re: Bášča

Post by safran »

Gdje se tebi čempres u Bosni primio ? Moji roditelji ga brat-bratu 5 godina sadili i u proljeće suhog vadili i na kraju odustali.
hrastov žižak

#2705 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

Kako to, pa kod mene čempres haman ko korov raste :lol: imam dosta mladica viška. možda se ne radi o istoj vrsti :-?
Banksy

#2706 Re: Bášča

Post by Banksy »

Ne može biti čempres ...
Možda pačempres (chamaecyparis) vjerovatno lawsoniana, njih ima stotine vrsta http://en.wikipedia.org/wiki/Chamaecyparis_lawsoniana

ili neka smreka (juniperus communis), i njih ima krasnih ...
http://www.about-garden.com/se/en/fotoa ... +communis/
CvjetnaOaza

#2707 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Šafran-ka hvala na slikama. Zbilja je divno kod tebe. Posebno mi se sviđa što će vam djeca odrasti uz prirodnu hranu i uz životinje To danas nema svako...

Ja sam danas povadila rokvu i za ovu godinu je berba završena. E sad bi trebalo bašću okopati, ali će to najvjerovatnije izostati.

Image
BISCANIN2

#2708 Re: Bášča

Post by BISCANIN2 »

Pozdrav svima ,evo pratim ovaj forum vec nekoliko dana i bravo dosta sam naucio i korisnog procitao svaka vam cast .

Da se pohvalim 20 cokota plavog burgudunca usadjeno,sutra jos 10, vrijeme posluzilo ,pravim vinograd ograda oko kuce .Na proljece jos 30 ako bog da ,bice vincek crvenog :D .
Sad pitanje za vocare ,jeli rano da obrrrezem kruske i breskve jos ima zelenog lista na granama kod obadvije vocke.
safran

#2709 Re: Bášča

Post by safran »

BISCANIN2 wrote:Pozdrav svima ,evo pratim ovaj forum vec nekoliko dana i bravo dosta sam naucio i korisnog procitao svaka vam cast .

Da se pohvalim 20 cokota plavog burgudunca usadjeno,sutra jos 10, vrijeme posluzilo ,pravim vinograd ograda oko kuce .Na proljece jos 30 ako bog da ,bice vincek crvenog :D .
Sad pitanje za vocare ,jeli rano da obrrrezem kruske i breskve jos ima zelenog lista na granama kod obadvije vocke.
Ako ti nije hića radije ostavi za rano proljeće odn. kasnu zimu (tako meni rekoše "oni koji znaju"). Inače, dobrodošao u Bašču - čini mi se da si nam prvi vinar.
BISCANIN2

#2710 Re: Bášča

Post by BISCANIN2 »

Hvala, daj mi molim te reci taj suseni shery paradajz kakvog je okusa,mi ga imamo puno i puno ga propane kao i obicnog ako je okus ok i ako je i upola zdrav ko svjez onda bi se isplatilo kupiti i dehidrator .
Ako bude kakvih parica na proljece ako bôg da usadicu 50 kruski i 50 sjiva ,nesto kao stono nesto u rakiju.Kupio sam jos dva dunuma zemljustrine u Biscu a i stari koji je inace vrhunski bastovan se penzionisao pa valja to iskoristiti.Ne smijem mu ni reci da planiram pred kraj sezone u bastu instalirat plastenik . :D
safran

#2711 Re: Bášča

Post by safran »

Sušeni paradajz sa bijelim lukom i začinima u ulju je - po meni, odličan. Izuzetnog je, koncentrisanog kusa. Ja sam napravila 3 ili 4 ture i nije mi bitno povećan račun za struju. Suši se dugo ali ne na visokoj temperaturi 80 - 90 C.
Mu'min

#2712 Salata

Post by Mu'min »

Kod nas salata ispod najlona polahko raste. :)
Banksy

#2713 Re: Bášča

Post by Banksy »

BISCANIN2 wrote:Pozdrav svima ,evo pratim ovaj forum vec nekoliko dana i bravo dosta sam naucio i korisnog procitao svaka vam cast .

Vinova loza u kontinentu se sadi u proljeće, ne u jesen. I to u kasno proljeće, od polovine aprila do početka maja. Ne znam gdje si, ali jesenja sadnja moguća je samo u južnim krajevima.
Također, ako ti nije neophodno, ne treba raditi ni jesenje orezivanje. Ako ga već radiš ograniči to ''suho orezivanje'' na uklanjanje suhih i slomljenjih grana i ne radi nikakve radikalne zahvate. Za to, sačekaj rano proljeće, negdje polovinu marta.
Ovo sve se odnosi na sarajevsku regiju ...
Last edited by Banksy on 26/11/2012 12:13, edited 2 times in total.
Mu'min

#2714 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Da se dotaknem voćarsko pitanja.
Koliko je meni kao početniku poznato, ima zimski i proljetni rez tj. oblikovanje krošnji (zimski) i podsticanje rasti novih grana (ljetni).
Na nekoliko stranica prije sam objavio neku tabelicu kad se koja voćka obrezuje, pogledaj.
Banksy

#2715 Re: Bášča

Post by Banksy »

BISCANIN2 wrote:
Ako bude kakvih parica na proljece ako bôg da usadicu 50 kruski i 50 sjiva ,nesto kao stono nesto u rakiju.Kupio sam jos dva dunuma zemljustrine u Biscu a i stari koji je inace vrhunski bastovan se penzionisao pa valja to iskoristiti.Ne smijem mu ni reci da planiram pred kraj sezone u bastu instalirat plastenik . :D
Moj savjet ... Posadi samo krušku i to Viljamovku. Ona na tržištu, pogotovo već flaširana i home made brendirana, postiže mnogo veću cijenu od bilo koje šljivovice i sutra ti to može biti lijep izvor prihoda.
Banksy

#2716 Re: Bášča

Post by Banksy »

Mu'min wrote:Da se dotaknem voćarsko pitanja.
Koliko je meni kao početniku poznato, ima zimski i proljetni rez tj. oblikovanje krošnji (zimski) i podsticanje rasti novih grana (ljetni).
Na nekoliko stranica prije sam objavio neku tabelicu kad se koja voćka obrezuje, pogledaj.
Pogledaću, hvala.
Ovo moje je iz knjiga + stručni savjeti + najvažnije, iskustvo ...
Mu'min

#2717 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Banksy wrote:Pogledaću, hvala.
Ovo moje je iz knjiga + stručni savjeti + najvažnije, iskustvo ...
Moj komentar je bio više za Bišćanina. :)
BISCANIN2

#2718 Re: Bášča

Post by BISCANIN2 »

Banksy wrote:Vinova loza u kontinentu se sadi u proljeće, ne u jesen. I to u kasno proljeće, od polovine aprila do početka maja. Ne znam gdje si, ali jesenja sadnja moguća je samo u južnim krajevima.
Također, ako ti nije neophodno, ne treba raditi ni jesenje orezivanje. Ako ga već radiš ograniči to ''suho orezivanje'' na uklanjanje suhih i slomljenjih grana i ne radi nikakve radikalne zahvate. Za to, sačekaj rano proljeće, negdje polovinu marta.
Ovo sve se odnosi na sarajevsku regiju ...
Kolega ,hvala na savjetu ,reznice sam dobio od vinara iz komsiluka koji su mi rekli da ih stavim u kontrolisane uslove ,zemlja pjesak djubar itd i pred zimu ih zasadim da se razile ,to sam vec uradio prije sa bjelim grozdjem i nisam imao problema .
Za kruske i breskve oko kucce Bio sam danas sa dipl agronom vinarom i vocarom koji mi je tadje reako da jos sacekam ,kao hrana iz grana treba da se vrati u zile :o .Ma cekacu mart ije mi prisha nikakva.
Za vocar se vec raspitujem i citam po netu,kazu da na odredejni broj vilijamovke se sadi druga vrsta kruske zbog oprasivainja i opet tako, oraha ,sljiva sam vec posadio na drugom terenu didovina :D i fino prtve iako ih ne mogu zalijevati i odrzavati jer su podaleko,samo gnojivo kosnja i krecenje .Inace kruske kad je probeharala ubio je mraz ,ovu drugu je susa ubila plodove iako sam ih toliko koliko zalijevao .
Grozdje standardno vrh ,sljivve napala neka baja kojas zarije pipke u plod sise tako da mi 90% sljive propalo ovu baju jos nisam dozivio .
E meda je bilo mashala ,dva vrcanja sam imao .
Mu'min

#2719 Domaće sorte sadite!

Post by Mu'min »

Zašto saditi vilijemovke i razne ino sorte?
Zar nije bolje sijati domaće bosanke sorte, koje su provjerene i po kvalitetu i po uslovima uzgoja a vala brate i na onu bosansku lijenost gdje je zaboravimo po par godina pa je svake olimpijske potkrešemo, dohranimo a ona ko inat nama i vaktu u kojem živi odupjere se svim silama.
daddo_

#2720 Re: Domaće sorte sadite!

Post by daddo_ »

Prvo pozdrav za sve, odavno pratim ovu temu i dosta korisnog sam procitao i odlicna je.

Slazem se sa citiranim postom. Ja u svojoj basti imam dosta starih domacih sorti kruske (stare i preko 30 godina) i oko njih sve sto se uradi je da se porezu svake godine, a one radjaju ko lude. Isto tako prije par godina smo odlucili da posadimo i vilijamovku i tek nakon 4-5 godina je malo zivnula.
Mu'min wrote:Zašto saditi vilijemovke i razne ino sorte?
Zar nije bolje sijati domaće bosanke sorte, koje su provjerene i po kvalitetu i po uslovima uzgoja a vala brate i na onu bosansku lijenost gdje je zaboravimo po par godina pa je svake olimpijske potkrešemo, dohranimo a ona ko inat nama i vaktu u kojem živi odupjere se svim silama.
Mu'min

#2721 Re: Bášča

Post by Mu'min »

daddo_

dobro nam došao.
Daj prilijepi koju tvoju sliku tog voćnjaka, ako ništa iz arhive, kad je sve još bilo zeleno.

ms
Mu'min
daddo_

#2722 Re: Bášča

Post by daddo_ »

Probacu naci koju slikicu pa ako nadjem postavim.
A nije samo vocnjak, vec par godina je tu plastenik a od narednog proljeca planiram sadit povrce i van plastenika.

pozdrav
Mu'min wrote:daddo_

dobro nam došao.
Daj prilijepi koju tvoju sliku tog voćnjaka, ako ništa iz arhive, kad je sve još bilo zeleno.

ms
Mu'min
BISCANIN2

#2723 Re: Bášča

Post by BISCANIN2 »

Vjerujte da i ne znam da ima bosanki krusaka ,meni trebaju za stonu uptrebu i rakiju da pravim,sekundarno se bavim ugostiteljstvom i raftingom gdje gosti iz evrope cijene dobru kapljicu i vrhunski zalogaj ,cilj mi je da u dogledno vrijeme samproizvedem vecinu namirnica sto turisti posebno cijene ,a naravno i za obitelj koja je fala bogu masala ,danas puno znaci konzumirati svoju hranu .Sad koje su nase kruske autotone bosanke ,imate li nazive i gdje ih mogu nabaviti .Iz iskustva znam da su nasi autotone bosanske vrste (psi,konji, pa i bosanci )izdrzljivi ,ne zahtijevni ,zahvalni za ono sto su namjenjeni .Imam komsiju koji kalemi kruske tako da vilijamovkama imm razno raznih vrsta ,neke cvjetaju prije neke kasnije .Znaci koje su kruske bosanke i gdje ih nabavit ?
Mu'min

#2724 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Kao prvo sad si mi reko info, koju nisam imao a to je da trebaš kruške za preradu (rakije).
Pošto ja sa time nemam iskustva (dio Bosne gdje sam ja je samo od šljiva rakija).
Problem kod bosanskih sorti je ime naime u Bihaću, Tuzli, Mostaru mogu 1 te istu krušku nazivati sa 3 različita imena.

Recimo moja omiljena sorta su: Buzduhanlije. :)
Banksy

#2725 Re: Bášča

Post by Banksy »

BISCANIN2 wrote:
Banksy wrote:
Kolega ,hvala na savjetu ,reznice sam dobio od vinara iz komsiluka koji su mi rekli da ih stavim u kontrolisane uslove ,zemlja pjesak djubar itd i pred zimu ih zasadim da se razile ,to sam vec uradio prije sa bjelim grozdjem i nisam imao problema .
Za kruske i breskve oko kucce Bio sam danas sa dipl agronom vinarom i vocarom koji mi je tadje reako da jos sacekam ,kao hrana iz grana treba da se vrati u zile :o .Ma cekacu mart ije mi prisha nikakva.
Za vocar se vec raspitujem i citam po netu,kazu da na odredejni broj vilijamovke se sadi druga vrsta kruske zbog oprasivainja i opet tako, oraha ,sljiva sam vec posadio na drugom terenu didovina :D i fino prtve iako ih ne mogu zalijevati i odrzavati jer su podaleko,samo gnojivo kosnja i krecenje .Inace kruske kad je probeharala ubio je mraz ,ovu drugu je susa ubila plodove iako sam ih toliko koliko zalijevao .
Grozdje standardno vrh ,sljivve napala neka baja kojas zarije pipke u plod sise tako da mi 90% sljive propalo ovu baju jos nisam dozivio .
E meda je bilo mashala ,dva vrcanja sam imao .
Super, ako si već probao i uspio ... U Sarajevu sigurno ne može, ali po Bosni ima područja sa povoljnom, blažom mikroklimom (Podrinje, oko Gradačca, itd) gdje to možda i može proći.
Kod Viljamovke, ali i kod većine drugih sorti, moraš saditi i odgovarajuće oprašivače. Ovdje imaš kvalitetnu tabelu kompatibilnosti, ali i kraćeg opisa pojedinačnih sorti: http://vocnesadnice.net/Kruska.html
Naravno, ako misliš saditi plantažu, svakako je bolje da se posavjetuješ s agronom ili stručnim knjigama.
Teško je danas ustvrditi koja je stara bosanska sorta, a koja nova, jer većina ih je prisutna na našem tlu već jako dugo, a sve su nekad odnekud došle. Ipak, kao ''stare'' i autohtone se navode Kaluđerka, Takiša, Jeribasma, Lubeničarka, Šećerka, itd. Skoro sve ih možeš naći u bolje snabdijevenim agro-centrima. Ja sam ih uzimala u Poljoopremi i Agricomu u Sarajevu, a vjerujem da ćeš ih i ti lako naći tamo gdje živiš.
Čestitke za med :) i sretno.
Post Reply