Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
Repetitor

#2701 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Repetitor »

frkenzi wrote:
Repetitor wrote:

Napisati knjigu ali samo onako kako je bilo,je mač sa dvije oštrice.A imao bih dosta toga da napisem,jer za mene je rat počeo još mnogo ranije nego 6-tog aprila :D
Opa, jesi ti to nama malo bio u Cetnicima (JNa) 1991.da nisi mozda i ti oslobadjao Vukovar? :D
Jesam,što pitaš?
Bio u Šešeljovim dobrovoljačkim jedinicama :lol:
Ramzess Veliki

#2702 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Repetitor wrote:Jeste istina je.Sa vanjske strane mu se nalazi ''elektronika''.Pod ovim ''elektronika'' podrazumjeva se nišanska/laserska sprava.A i ne može sa druge strane biti nego sa vanjske :lol: Mislim mora imati ''pogled'' ka vani :)

Znas li ti Ramke ko je od naših iz Dobrinje radio aktivno na usavršavanju nišanske sprave za M-84,80-tih godina?

A ima taj M-84 finih mana još,samo što naravno u ratu su od njega napravili babarogu.
Evo Repetitor zna o čemu govorim. :thumbup:
Obično puščano zrno može razbiti nišansku spravu na T-84. Nakon toga poslužilac ne može da koristi elektronski nišan i može gađati samo manuelno, pogledom kroz cijev.
Najtanji oklop mu je uzmeđu srednjih zupčanika sa boka, i slaba tačka mu je pogonski zupčanik na zadnjem kraju gusjenice.
Posjeduje aktivni sistem odbrane koji reaguje na laserske nišane (dnevno-noćna nišanska sprava), i to na način da elektronska nišanska sprava detektuje pravac sa kojeg se nišani na tenk sa laserskim nišanom i automatski okreće kupolu u tom pravcu i ispaljuje dimne kutije koje su smještene na bočnim stranama kupole, ali ne pronalazi mjesto odakle se nišani na tenk po elevaciji - to mora uočiti operater sa nišanskom spravom.
U praksi to izgleda ovako - sa dva bezvezna laserska đepna poentera uzmeš zajebavat' tenk sa dvije strane, malo klikneš ti, malo kolega i kupola se vrti tamo-vamo dok ne pregori elektronika a posada ne dobije vrtoglavicu.

Ne znam ko je radio na toj nišanskoj spravi, vjerovatno ga poznajem ako je radio u Zraku.
Dozer

#2703 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Jeste li sigurni da T84 nema i toplinske senzore...?
Ramzess Veliki

#2704 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Dozer wrote:Jeste li sigurni da T84 nema i toplinske senzore...?
Men' se ćini da nema. Još sam živ, jel' ... :oops:
Sad nam fali jedan operater tenka ovdje da nam ispriča sve u detalje ... :D

E sjetih se, bili smo čak ubijeđeni da T-84 odmah pronađe mjesto odakle si pucao iz pušku ... pa smo vježbali - opališ pa naglavačke niz basamake u podrum, a neko ostane na drugom mjestu da gleda sa dvogledom. I ništa nismo zaključili. Onda su nam na obuci rekli da je to bezzzeze priča ... đabe smo lomili noge po stepenicama. :lol:
Ramzess Veliki

#2705 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Nego ... imam ja jedno pitanje ... muči me to od kad su mi poslali zolju u sobu ... navodno sam bio otkriven nekakvom stanicom za otkrivanje zvuka? Prislušna stanica ... kao bila je ispod maskirne mreže na rubu šume. :?
Ima li ko iskustva sa time?
Repetitor

#2706 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Repetitor »

Ramzess Veliki wrote:Nego ... imam ja jedno pitanje ... muči me to od kad su mi poslali zolju u sobu ... navodno sam bio otkriven nekakvom stanicom za otkrivanje zvuka? Prislušna stanica ... kao bila je ispod maskirne mreže na rubu šume. :?
Sto se tiče tenka M-84 ja sam ubjedjen 101% da nema toplinske senzore :D Raja kod nas malo vise brkala IC,noćni nišan,IC laserski daljinomjer tako da su se rodile neke priče i mitovi.Po meni,M-84 spada u neki vrh ''srednjih tenkova''.
Daleko od toga da bi se on mogao nositi u borbi sa nekim top zapadnjačkim tenkom,pogotovo novije generacije.

Ramke
Ovaj naš je bio komadant 3-ćeg bataljona,prijeratni inžinjer iz Zraka.

A nešto oko te prislušne stanice kako je ti nazivaš.
Mi smo imali jednog lika,onako imao svojih nekih patenata tonu :-D
I jedan dan donese on nama nekakvu spravu(koju je kasnije nadogradjivao) nešto nalik na lijevak.Kaže sa ovim možete slušati četnike u zgradi preko puta šta pričaju.I fakat nešto se čulo od glasova,daleko od toga da je razgovjetno bilo,ali bilo je nekih naznaka da bi od toga nekad moglo nešto biti.Koliko znam nikad je nije usavršio da smo mogli čuti bilo šta razgovjetno,jer navodno falilo mu je nekih djelova itd.U tom se rat i završio.
Takve stanice danas postoje na zapadu,i mogu se haman kupiti u slobodnoj prodaji,ali čisto sumnjam da su tada to četnici imali.

Čisto sumnjam da su te ''našli'' pomoću toga.Nego jednostavno ili njihova nasumica ili te nešto drugo odalo :)

PS.Mene su jednom haman pa bili navukli na foru lutke :D Šiljio ja redovno sa jednog mjesta ali nikad me nisu našli,ok možda su predpostavljali ali nikad ništa konkretno sa njihove strane,dok jednog dana u njihovoj dubini ''vidim ja lika'' u smb uniformi kako ''viri'' iza ćoška i gleda u mene :D Ja se već bio spremio da okinem,ali nešto ti unutra govori nemoj nije to to.Ja gledam,ne miče se figura stoji kako stoji.I tako minutu,dvije,pet,15...ništa,ni makac.Skontam lutka :-D I stajala je tu par dana dok jedno jutro vidim prevrnula se,odnosno izvirila malo više,valjda je vjetar oborio šta li.Sutradan je odatle nestala.
Ramzess Veliki

#2707 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Repetitor wrote:
Ramzess Veliki wrote:Nego ... imam ja jedno pitanje ... muči me to od kad su mi poslali zolju u sobu ... navodno sam bio otkriven nekakvom stanicom za otkrivanje zvuka? Prislušna stanica ... kao bila je ispod maskirne mreže na rubu šume. :?
A nešto oko te prislušne stanice kako je ti nazivaš.
Mi smo imali jednog lika,onako imao svojih nekih patenata tonu :-D
I jedan dan donese on nama nekakvu spravu(koju je kasnije nadogradjivao) nešto nalik na lijevak.Kaže sa ovim možete slušati četnike u zgradi preko puta šta pričaju.I fakat nešto se čulo od glasova,daleko od toga da je razgovjetno bilo,ali bilo je nekih naznaka da bi od toga nekad moglo nešto biti.Koliko znam nikad je nije usavršio da smo mogli čuti bilo šta razgovjetno,jer navodno falilo mu je nekih djelova itd.U tom se rat i završio.
Takve stanice danas postoje na zapadu,i mogu se haman kupiti u slobodnoj prodaji,ali čisto sumnjam da su tada to četnici imali.

Čisto sumnjam da su te ''našli'' pomoću toga.Nego jednostavno ili njihova nasumica ili te nešto drugo odalo :)
Nevezano za to što su me pronašli čuo sam tu priču - imali su ispod cerade nekakve kutije, izgledali su mi kao veće radio-stanice. Svejedno sam sve to sutradan izbušio pa makar bili i aparati za espresso. Čuj oni će mene zoljom ... :novine:
Repetitor

#2708 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Repetitor »

Gadjati snajperistu ZIS-om,u urbanom okruzenju,bi bilo jednako tome da je taj snajperista bukvalno ćorav :lol: :lol:

Prosto nemoguća misija :)

Doduše jesu jednom pokušali nešto sa tenkom po pancirki,ali to je bilo sa njihove strane ''ispucaj i bježi''.
Doduše tom tenku je malo falilo da bude uništen :D ali eto nažalost nije :sad: .Sekunde su ga djelile od biti ili ne biti :)
Ramzess Veliki

#2709 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Religious Fantastic wrote: Jebo te...ocigledan dokaz da ljudi pate od profesionalnog ega u svakoj profesiji...sigurno se ne bi tako ljutio da su odlucili potrositi osu ili projektil iz ZIS/a na tebe 8-)
Pa kad se navikneš da te maze ... gađaju te tenkovima a zatim bez prethodnog obrazloženja - običnom zoljom ??? :shock:
Normalno da ću se osjećati zapostavljenim ... :sad:
rasuta_riza

#2710 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by rasuta_riza »

Repetitor wrote:Gadjati snajperistu ZIS-om,u urbanom okruzenju,bi bilo jednako tome da je taj snajperista bukvalno ćorav :lol: :lol:

Prosto nemoguća misija :)
Misliš :D ?
Itetako je moguće, da ne vidiš svojim očima ne bi povjerovao kako je to lako izvodivo i efikasno.
Repetitor

#2711 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Repetitor »

Ja u jednoj zgradi na 12-tom spratu,ti u drugoj.

Hoš iznijeti ZIS i ti na 12-ti pa da me gadjas? :-D
exliberal-ex

#2712 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by exliberal-ex »

Sad nevezano za snajpere kad vec spominjete ZIS...znam za slucaj kad je granta sa Trebevica direktno pogodila rov na zuci. Neznam sa cim su pucali ali su svi unutra izginuli ( bila VP), umalo neizginusmo izvlaceci ih iznutra, gore ljudi ti ih pokusavas izvuc a oko tebe eksplodira municija.
Kasnije su govorili da je to zis pogodio sa trebevica i da je granata bila sa dopunskim punjenjem...ako su mene slagali i ja sam vas . Samo znam jednu stvar nije bila haubica jer znas kako haubica iskopa rupu ovo je bilo drugacije skroz.
rasuta_riza

#2713 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by rasuta_riza »

Repetitor wrote:Ja u jednoj zgradi na 12-tom spratu,ti u drugoj.

Hoš iznijeti ZIS i ti na 12-ti pa da me gadjas? :-D
Nemam nerava da ti objašnjavam da to ne funkcioniše na principu kako si to predstavljaš, a još manje kako bi to izgledalo u zbilji, jer osnovi artiljerijskog gađanja nisu tako primitivni kakvim ih doživljavaš(za sve treba i neke škole te prakse) ali o.k. misli što želiš, uglavnom neka ostane-pričalo se, ne ponovilo se.
Last edited by rasuta_riza on 17/02/2014 22:10, edited 6 times in total.
rasuta_riza

#2714 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by rasuta_riza »

exliberal-ex wrote:Sad nevezano za snajpere kad vec spominjete ZIS...znam za slucaj kad je granta sa Trebevica direktno pogodila rov na zuci. Neznam sa cim su pucali ali su svi unutra izginuli ( bila VP), umalo neizginusmo izvlaceci ih iznutra, gore ljudi ti ih pokusavas izvuc a oko tebe eksplodira municija.
Kasnije su govorili da je to zis pogodio sa trebevica i da je granata bila sa dopunskim punjenjem...ako su mene slagali i ja sam vas . Samo znam jednu stvar nije bila haubica jer znas kako haubica iskopa rupu ovo je bilo drugacije skroz.
Ako je to kako si opisao, najverovatnije je da je bio ZIS, kalibar - 76,2 mm punjenje nije bilo dopunsko (zapravo u ZIS-a nema dopunskog punjenja, to je inače rezervirano za dalekometnu artiljeriju velikog kalibra i dometa i zove sa reaktivno punjenje, ono što bi ljudi u zabludi zvali dopunskim punjenjem najčešće se radi o probijanju zvučnog zida od strane granate tik iznad njih, a pošto je riječ o topu sa niskom parabolom i velikom početnom brzinom zrna-dosta većom od puščanog metka izostaje onaj poznati zvižduk granate) ; najvjerovatnije se radilo o o TF granati kojoj se se primjenio stari štos u artiljeriji; ne skida sa se kapica sa upaljača granate što istoj omogućava da se zabije nekih metar-dva(pogotovu ako se ista ima probiti kroz granje na pr ili u rov, zemunicu), zavisno od tvrdoće podloge i onda eksplodira. Haubica bi direktnim pogotkom doslovno sahranila i pokopala ako bi išta ostalo, u krugu cca 10 do 30 m, jer barem ja u u ratu nisam vidio ijednu fortifikaciju koja je bila tako skrojena da izdrži direktan udar haubičke granate od105mm pa nadalje.
Repetitor

#2715 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Repetitor »

Nadam se da mi neće niko uzeti za zlo,ali vezano je za jednog od najpoznatijih strijelaca na BH prostorima.

Naime dobio sam informaciju iz prve ruke.Znači na proteklim demonstracijama u Sarajevu je učestvovao glavom i bradom niko drugi do Nedžad Fazlija.Kako prenose očevidci,dotični gospodin je tokom protesta gadjao kamenom zgradu vlade KS.Tom prilikom je promašio,a ishod je par povrijedjenih demonstranata...

:lol: :lol:
exliberal-ex

#2716 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by exliberal-ex »

Repetitor wrote:Nadam se da mi neće niko uzeti za zlo,ali vezano je za jednog od najpoznatijih strijelaca na BH prostorima.

Naime dobio sam informaciju iz prve ruke.Znači na proteklim demonstracijama u Sarajevu je učestvovao glavom i bradom niko drugi do Nedžad Fazlija.Kako prenose očevidci,dotični gospodin je tokom protesta gadjao kamenom zgradu vlade KS.Tom prilikom je promašio,a ishod je par povrijedjenih demonstranata...

Ovo na vic dana.....odmah :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ramzess Veliki

#2717 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Religious Fantastic wrote:
Repetitor wrote:Nadam se da mi neće niko uzeti za zlo,ali vezano je za jednog od najpoznatijih strijelaca na BH prostorima.

oplakah...

Hmmm...bas me sada kopka da li nam se N.F krije na ovoj temi hahaha
Ma kakvi ... :roll:
Chile17

#2719 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Chile17 »

uzivao u citanju teme,sa gustom sam citao i uzivao u postovima majstora svog zanata i ostalih koji su ispricali razne zanimljive price,svaka cast :thumbup:

Dozeru,kako napreduje knjiga ?

I ona zena sto je u vrat pogodjena u vrat,na Brodskoj,nije sa kuce koja se pravila blizu Granda nego sa krana koji je bio blizu onih zgrada gdje se snimala Viza za buducnost,pokusao levat navece se izvlaciti i svaku noc silaziti da ga niko ne primjeti,naravno,uhvacen..
PM72

#2720 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Pa zna li se ime i prezime tog "uhvaćenog"? U svakom naselju postojao je po jedan snajperista kojeg su naši "vrebali" tako što su čeprkali po napuštenim stanovima i ko fol ih hvatali i hapsili.Na Alipašinom polju su uhvaćeni,čini mi se braća Gluhović,koji su zaista pucali po narodu.Ubili su duha u njima :lol: i kasnije su razmjenjeni.Nije dugo prošlo - krepali su. :thumbup:

To je jedini slučaj za kojeg znam.Po meni je sve ostalo priča rekla kazala i preuveličavanja tipa - na Ilidži se pojavio miš a do Čaršije ispao slon.Ne kažem da ih nije bilo i da nisu pucali po narodu (čak sam i ja bio jednom meta) ali nismo ih baš tako efikasno smicali i hapsili.99% ih je zdušilo.Jedno vrijeme je bila priča kako Juka baca snajperiste sa zgrada na Alipašinom polju.Laž svoje vrste koja je imala psihološkog efekta na ostale koji su pucali sa prozora po narodu.

A u priče o snajperistima po kranovima baš i ne vjerujem.To su bili miševi od ljudi još da se pentra sa puškom po 20-30 metara po onim lohotnim čeličnim konstrukcijama...na početku rata jedan teritorjalac iz C faze ubio je čovjeka koji je namještao antenu,ko fol pucao u snajperistu.Još malo se muhao po Alipašinom sa PASP-om a onda je :run:
agent_zero

#2721 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by agent_zero »

Chile17 wrote:I ona zena sto je u vrat pogodjena u vrat,na Brodskoj,nije sa kuce koja se pravila blizu Granda nego sa krana koji je bio blizu onih zgrada gdje se snimala Viza za buducnost,pokusao levat navece se izvlaciti i svaku noc silaziti da ga niko ne primjeti,naravno,uhvacen..
Kakav kran u blizini zgrade vize za budućnost? Prolazio sam tuda mali milion puta pred rat i tokom samog rata i ne sjećam se nikakvog krana dok tornjak nije počeo graditi toranj.

Zgrada vize za budućnost je završena 90 ili 91, dakle prije rata.
holowey

#2722 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by holowey »

agent_zero wrote:
Chile17 wrote:I ona zena sto je u vrat pogodjena u vrat,na Brodskoj,nije sa kuce koja se pravila blizu Granda nego sa krana koji je bio blizu onih zgrada gdje se snimala Viza za buducnost,pokusao levat navece se izvlaciti i svaku noc silaziti da ga niko ne primjeti,naravno,uhvacen..
Kakav kran u blizini zgrade vize za budućnost? Prolazio sam tuda mali milion puta pred rat i tokom samog rata i ne sjećam se nikakvog krana dok tornjak nije počeo graditi toranj.

Zgrada vize za budućnost je završena 90 ili 91, dakle prije rata.
bio je kran, na samom pocetku uzbrdice, mislim otprilike gdje je "spust" prema ulazima i poslovnim prostorima ... u neka doba se srusio i polupao auta
agent_zero

#2723 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by agent_zero »

Tog krana se i dalje ne sjećam, ali i ako je bio nekakav kran, odatle nije 100% pucano.
ocuban

#2724 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by ocuban »

Možete li reći kako je išla ta evolucija u naoružanju, mislim na obično pješačko i na snajperske puške.
Tj. koje ste oružje koristili početkom rata, zatim kad su borbe već trajale neko vrijeme i na samom kraju rata.
Da odmah odgovorim, pročitao sam čitavu temu, ali me zanima vaš sud onako u nekoliko rečenica.

Je li bilo ikakvih pokušaja proizvodnje vatrenog oružja? Tu prije svega mislim na koliko toliko upotrebljive puške za bojišnicu.
Nešto u ovom stilu.
http://www.mup.hr/main.aspx?id=142667
Evo nešto blisko ovoj temi
http://www.mup.hr/main.aspx?id=150376

Inače na toj stranici nije navedena, ali po forumima bivši snajperisti dosta hvale prerađenu tandžaru (M 48). Čini mi se da je tu preradu radila neka radionica u Dalmaciji, a najveća izmjena na pušci je bio prigušivač koji je išao čitavom dužinom cijevi.
Kako rekoše puška je izgledala kao da je zolja progutala cijev. :lol:
goran16v

#2725 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by goran16v »

agent_zero wrote:Tog krana se i dalje ne sjećam, ali i ako je bio nekakav kran, odatle nije 100% pucano.

Ta zgrada je trebala biti tehnicki primljena pocetkom maja 92, sto znaci da su u aprilu svki kranovi oko nje trebali biti maknuti. Ni ja se krana ne sjecam, ali mozda grijesim...
Post Reply