Ramzess Veliki wrote:Nego ... imam ja jedno pitanje ... muči me to od kad su mi poslali zolju u sobu ... navodno sam bio otkriven nekakvom stanicom za otkrivanje zvuka? Prislušna stanica ... kao bila je ispod maskirne mreže na rubu šume.
Ima li ko iskustva sa time?
Sto se tiče tenka M-84 ja sam ubjedjen 101% da nema toplinske senzore

Raja kod nas malo vise brkala IC,noćni nišan,IC laserski daljinomjer tako da su se rodile neke priče i mitovi.Po meni,M-84 spada u neki vrh ''srednjih tenkova''.
Daleko od toga da bi se on mogao nositi u borbi sa nekim top zapadnjačkim tenkom,pogotovo novije generacije.
Ramke
Ovaj naš je bio komadant 3-ćeg bataljona,prijeratni inžinjer iz Zraka.
A nešto oko te prislušne stanice kako je ti nazivaš.
Mi smo imali jednog lika,onako imao svojih nekih patenata tonu
I jedan dan donese on nama nekakvu spravu(koju je kasnije nadogradjivao) nešto nalik na lijevak.Kaže sa ovim možete slušati četnike u zgradi preko puta šta pričaju.I fakat nešto se čulo od glasova,daleko od toga da je razgovjetno bilo,ali bilo je nekih naznaka da bi od toga nekad moglo nešto biti.Koliko znam nikad je nije usavršio da smo mogli čuti bilo šta razgovjetno,jer navodno falilo mu je nekih djelova itd.U tom se rat i završio.
Takve stanice danas postoje na zapadu,i mogu se haman kupiti u slobodnoj prodaji,ali čisto sumnjam da su tada to četnici imali.
Čisto sumnjam da su te ''našli'' pomoću toga.Nego jednostavno ili njihova nasumica ili te nešto drugo odalo
PS.Mene su jednom haman pa bili navukli na foru lutke

Šiljio ja redovno sa jednog mjesta ali nikad me nisu našli,ok možda su predpostavljali ali nikad ništa konkretno sa njihove strane,dok jednog dana u njihovoj dubini ''vidim ja lika'' u smb uniformi kako ''viri'' iza ćoška i gleda u mene

Ja se već bio spremio da okinem,ali nešto ti unutra govori nemoj nije to to.Ja gledam,ne miče se figura stoji kako stoji.I tako minutu,dvije,pet,15...ništa,ni makac.Skontam lutka

I stajala je tu par dana dok jedno jutro vidim prevrnula se,odnosno izvirila malo više,valjda je vjetar oborio šta li.Sutradan je odatle nestala.