Teretana

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Vitezanin

#2701 Re: Teretana

Post by Vitezanin »

Bubalo1 wrote:Stani ti sve to odradis te vjezbe i za noge ruke ramena kako kazes u jednom danu ? ili ti je rasporedjeno po danima ...I ako si mrsav bas nisi trebao ni trcanje ni bazen .. Ja cu tek sada sljedece sedmice poceti sa trcanjem ..
Da. Citao sam i u biti skontao da vecina preporucuje da se odradi jedan dio tijela po treningu. Ja sam pokusao i iskreno, ne pase mi. Samo da napomenem da mi nije cilj da postanem bilder i big guy-idem u teretanu jer se osjecam dobro, koliko-toliko sam u formi, a koliko vidim ovo kako sam iskombinirao mi daje odredjene rezultate.

Nisam ono mrsav mrsav :D , ali definitvno mi fali kilograma.

Sto se tice plivanja, plivam oko 15-20 minuta bez nekog posebnog cilja-jednostavno mi godi nakon teretane. 'Od obale do obale' pa sad ne znam koliko i da li to uopce ima kakvog utjecaja/efekta.

Koliko i da li grijesim u necemu (vjerojtano da, negdje) ne znam, ali zasad meni izgleda ok ovako.
skafiskafsnjak

#2702 Re: Teretana

Post by skafiskafsnjak »

Jel tako da ne valja i cardio i teretanu ? Kad kazem cardio mislim na trcanje 1h pa onda teretana, ili obratno... :D
sabanss

#2703 Re: Teretana

Post by sabanss »

L00d wrote:Jel tako da ne valja i cardio i teretanu ? Kad kazem cardio mislim na trcanje 1h pa onda teretana, ili obratno... :D
Sto ne bi valjalo?

Ustvari teretana pa poslije cardio ti je najbolji sistem za skidanje nezdravih kila. Samo jos treba jesti kako treba...
roll_over

#2704 Re: Teretana

Post by roll_over »

L00d wrote:Jel tako da ne valja i cardio i teretanu ? Kad kazem cardio mislim na trcanje 1h pa onda teretana, ili obratno... :D
Kada se radi na dobijanju mase,nije bas pozeljno. Eventualno jednom tjedno je i vise nego dovoljno, ako bas ne mozes izdrzati bez trcanje. Ali definitivno nije nesto sto bih ja preporucio, riskira se ozbiljan katabolizam ako bi se,uzmemo li u obzir da je najbolje raditi po jednu misicnu grupu svaki dan ( s iznimkom da se biceps i tricpes rade zajedno,isto tako i noge i listovi ) pa onda jos i na to sve natovarimo kardio,not a good idea. Naravno,ako su igri jaki suplementi,gomila aminokiselina,onda je ok.

Ali,pretpostavljam da se negdje između redova tvoga pitanja i krije i ono " da li je moguce dobijati na masi,a istovremeno skidati nepozeljne kilograme ... " Odgovor je kratak i jasan - NEMOGUCE JE. Jer salo sa stomaka ili bilo kojeg drugog dijela tijela ne mozes nazalost skidati parcijalno,dakle,ne postoje vjezbe samo za stomak,ili vjezbe za noge u kontekstu rjesavanja viska kilograma. Dakle,nemoguce je i to nikada nikome nije uspjelo,jer salo nije misic,nije vlaknasto i ne moze se na bilo koji nacin formirati niti pretvoriti u misic. Stoga, kada se radi na skidanju kg, radi se na kompletnom tijelu podjednako.
skafiskafsnjak

#2705 Re: Teretana

Post by skafiskafsnjak »

Pa vala, nesto me ne interesuje dobijanje na masi .. prvenstveno da odrzim figuru ili eventualno da je popravim. Proslog ljeta sam trcao , skinuo 12 kg i onda sam poslije ljeta krenuo u teretanu . E sad pocinje lijepo vrijeme i zelim jos kilograma da skinem, ali ne bih zelio da zapostavim teretanu ...
E sad me interesuje da li je to dvoje spojivo ? znaci, da bar odrzim "formu" u teretani 8-)

EDIT: znaci, prvenstveno da izgubim jos kg.. Sto se teretane tice, da ostanem u "formi" .
Ovo pitam jer sam citao da ne moze ... E sad kad bih morao birati, ipak bih isao samo na trcanje jer mi je prvi cilj izgubiti kg.
Last edited by skafiskafsnjak on 07/03/2012 12:23, edited 1 time in total.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#2706 Re: Teretana

Post by Velkoski »

Naravno da se moze kombinirati.
cLo

#2707 Re: Teretana

Post by cLo »

Za žene koje koje žele biti lijepe i u formi, a iz nekog razloga nemaju vremena ili volje za teretanu dnevno sat vremena preskakanja štrika je zakon, svaki dan 3 serije trbušnjaka po 20 ponavljanja, 3 serije čučnjeva po 20 ponavljanja bez tereta, pola do sat vremena hulahopa. Sasvim dovoljno za vitku figuru :D
ibizza

#2708 Re: Teretana

Post by ibizza »

Kakva je teretana u KSC Kralj Fahd? :)
hladan.preminger

#2709 Re: Teretana

Post by hladan.preminger »

ibizza wrote:Kakva je teretana u KSC Kralj Fahd? :)
Halal. :D
adnansax

#2710 Re: Teretana

Post by adnansax »

Ne razumijem zasto Vi ovdje na forumu kao rekreativci, pocetnici i sl (sumnjam da ima takmicara i aktivnih sportista, ali eto mozda i ima pa da se ne uvrijedi niko) uopce razmisljate na nacin:
- Zima je period mase, treba nabaciti sto vise kg...
- Proljece je period definicije, priprema za ljeto, trcanje, teretana se manje vise izbjegava ili zanemaruje....

jeli se to treba tako ili je to samo ustaljena praksa strucnjaka iz teretana, koji ne znaju za bolje

pozz
adnansax

#2711 Re: Teretana

Post by adnansax »

ibizza wrote:Kakva je teretana u KSC Kralj Fahd? :)
ne pretjerano velika sto se tice prostora,bio sam 2 puta, i bilo je zagusljivo previse, a nije bilo puno ljudi, tako da mogu misliti kako je kad se napuni.

sprava i tegova ima, ali nista posebno.

ako nemas gdje, bolje ista nego nista, ali ima i boljih mjesta za treniranja

pozz
skafiskafsnjak

#2712 Re: Teretana

Post by skafiskafsnjak »

adnansax wrote:Ne razumijem zasto Vi ovdje na forumu kao rekreativci, pocetnici i sl (sumnjam da ima takmicara i aktivnih sportista, ali eto mozda i ima pa da se ne uvrijedi niko) uopce razmisljate na nacin:
- Proljece je period definicije, priprema za ljeto, trcanje, teretana se manje vise izbjegava ili zanemaruje....

jeli se to treba tako ili je to samo ustaljena praksa strucnjaka iz teretana, koji ne znaju za bolje

pozz
ja ne razmisljam tako ali posto je sad ljepse vrijeme sad zelim da trcim i slicno . Onda preko zime u teretanu idem ...
adnansax

#2713 Re: Teretana

Post by adnansax »

L00d wrote:
adnansax wrote:Ne razumijem zasto Vi ovdje na forumu kao rekreativci, pocetnici i sl (sumnjam da ima takmicara i aktivnih sportista, ali eto mozda i ima pa da se ne uvrijedi niko) uopce razmisljate na nacin:

pozz
ja ne razmisljam tako ali posto je sad ljepse vrijeme sad zelim da trcim i slicno . Onda preko zime u teretanu idem ...
a sad posto je ljepse vrijeme ne mozes ici u teretanu?? nema logike
logicnije je da organizujes trening tako da recimo 2 dana treniras s tegovima, 3 ili 4 dana trcis, a zimi obratno..
kontas?
tako ne bi izgubio na misicnom tonusu, trenirajuci s tegovima, a trcanje bi sluzilo skidanju masnih naslaga (iako prvenstveno tome sluzi kuhinja)
Mustang1

#2714 Re: Teretana

Post by Mustang1 »

Vitezanin wrote:
Bubalo1 wrote:Stani ti sve to odradis te vjezbe i za noge ruke ramena kako kazes u jednom danu ? ili ti je rasporedjeno po danima ...I ako si mrsav bas nisi trebao ni trcanje ni bazen .. Ja cu tek sada sljedece sedmice poceti sa trcanjem ..
Da. Citao sam i u biti skontao da vecina preporucuje da se odradi jedan dio tijela po treningu. Ja sam pokusao i iskreno, ne pase mi. Samo da napomenem da mi nije cilj da postanem bilder i big guy-idem u teretanu jer se osjecam dobro, koliko-toliko sam u formi, a koliko vidim ovo kako sam iskombinirao mi daje odredjene rezultate.
Kako ti ne pase ? Ne kontam :D Ne pogadjas sigurno tako sve sto bi trebao .. kad vec ides 4 puta mogao bi sve dobro odraditi
skafiskafsnjak

#2715 Re: Teretana

Post by skafiskafsnjak »

Ja prvi dan radim prsa + triceps, drugi dan ledja + biceps , treci dan noge + ramena :)
Mustang1

#2716 Re: Teretana

Post by Mustang1 »

Kod mene je isto osim ramena i nogu .. to ide na dva dana :D uz ramena trapez odnedavno radim i za njega 4-5 vjezbi dok sam prije samo jednu..To je u principu plan kojeg se skoro svi pridrzavaju .. Ja cu od sljedece sedmice vidjeti da radim sa ovim likom sto drzi teretanu on radi po danima ..svaki misic ima svoj dan i tako svaka sedmica .. slobodni su mu petak i subota mislim .. on je profi :D
skafiskafsnjak

#2717 Re: Teretana

Post by skafiskafsnjak »

Ma ja sam opvako napravio da imam 4 slobodna. Sad cu vjerovatno od 2 od tih 4 koristiti za trcanje ... Po 3 vjezbe za svaki misic radim... S tim da za noge mozda 4-5 vjezbi :)
ProS

#2718 Re: Teretana

Post by ProS »

ne razumijem zasto bi neko isao u teretanu da bi radio prsa i bicepse (sklekovi i bucice kod kuce), ledja i triceps (vratilo i bucice kod kuce) i noge i ramena (cucnjevi i bucice kod kuce)?

mogu shvatit samo aerobno vjezbanje u teretani, na biciklu i traci ako je vec neugodno ili nemoguce trcati vani, iako i cardo moze u kuci (kao i plyos) da se radi :)

postoji hiljadu nacina za otezati sklekove,zgibove i cucnjeve ako postanu prelagani :oops:
skafiskafsnjak

#2719 Re: Teretana

Post by skafiskafsnjak »

Ne moze se sve kod kuce raditi . Ne supljiraj .
Cuj sklekovi ....
Mustang1

#2720 Re: Teretana

Post by Mustang1 »

A ti si poceo tako raditi ? :D Tako sam i ja mislio .. Pa ti dosadi nakon 7 dana .. Dok u teretani kad uplatis onda imas kao obavezu da ides da nisi djaba platio .. i onda kad odradis jedan mjesec samo ti se trazi i dalje .. dalje .. Pocetak je najgori .. Kakvi sklekovi :-)
adnansax

#2721 Re: Teretana

Post by adnansax »

ProS wrote:ne razumijem zasto bi neko isao u teretanu da bi radio prsa i bicepse (sklekovi i bucice kod kuce), ledja i triceps (vratilo i bucice kod kuce) i noge i ramena (cucnjevi i bucice kod kuce)?

mogu shvatit samo aerobno vjezbanje u teretani, na biciklu i traci ako je vec neugodno ili nemoguce trcati vani, iako i cardo moze u kuci (kao i plyos) da se radi :)

postoji hiljadu nacina za otezati sklekove,zgibove i cucnjeve ako postanu prelagani :oops:
za postizanje iznadprosjecnog izgleda, kakvom tezi vecina rekreativaca, kucne vjezbe nisu dovoljne,osim naravno ako nemas prostor i poneku spravu kuci. sklekovi sami nisu dovoljni,vratilo isto.
da se moze napredovati kuci - moze, ali jeli taj napredak vidljiviji odlaskom u teretanu - jeste.
pliometriju isko ne mozes raditi kuci kako treba, neke vjezbice mogu, ali sve ne.

mnogo je razloga za odlazak u teretanu, mnogo pros i cons, jbg da nije tako ne bi bilo nikoga po teretanama, svi bi trenirali kuci..
poenta je da svako izabere ono sto mu odgovara,nismo svi isti :)
Ali_G

#2722 Teretana

Post by Ali_G »

Za rekreativce je glavna prednost teretane sto te tjera da ides. Realno, ostale vjezbe osim nogu se mogu raditi kuci.
Jedna preporuka za pocetnike. Nije sveto slovo da se moraju kombinirati prsa-triceps, ledja-biceps. Moze to i varijantom prsa-biceps, ledja-triceps. Sve zavisi kako kome odgovara i naravno sta zeli:)
skafiskafsnjak

#2723 Re: Teretana

Post by skafiskafsnjak »

Pa eto stavlja se prsa i triceps jer forsiranjem tricepsa mozes vise na benchu ... Ima i logike da se radi prsa + biceps jer se tricepsi umore ako prije radis bench : )
Mustang1

#2724 Re: Teretana

Post by Mustang1 »

Meni je sad najgore kad pocnem trcati moram radi kondicije trebat ce mi kroz par mjeseci .. a i radi same gradje i trbusnjaka fakat :D Ali kad pocne ostalo opadati :D
skafiskafsnjak

#2725 Re: Teretana

Post by skafiskafsnjak »

Ma jedan misic mi sigurno ne opada nikad :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply