Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
eluna

#2701 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by eluna »

ok... :( nadjoh bubicu na ovoj mojoj skevliji ...... bila je tri dana od kuće jer smo bili na putu ..... obzirom da se jučer pela na nas krevet mogu li se te vaske prenijeti? .... i gdje da zbavim ono nesto efikasno sto se sipa iza vrata? ikako to sve ide
Ceasar

#2702 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Ceasar »

Jučer krenuo da vidim gdje je moj mačak, i otišao do komšije da vidim da li je tamo, kad vidim leži macic na podu, ja da joj/mu se približim ne reagira :( duša jadna vidio sam je 15min prije toga sa majkom kako ide tamo,nisu je psi takli,možda je s nečeg visokog pala :(
JA SE IZVINJAVAM NA SLICI

Image
eluna

#2703 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by eluna »

Ceasar wrote:Jučer krenuo da vidim gdje je moj mačak, i otišao do komšije da vidim da li je tamo, kad vidim leži macic na podu, ja da joj/mu se približim ne reagira :( duša jadna vidio sam je 15min prije toga sa majkom kako ide tamo,nisu je psi takli,možda je s nečeg visokog pala :(
JA SE IZVINJAVAM NA SLICI

Image
:( ČEK NE KONTAM........ je li živa maca ili ne???
Ceasar

#2704 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Ceasar »

Nije :(

Btw Lokija smo upravo našli mrtvog :(((((( voz ga udario :(( duša moja mala :(

Kal el je
eluna

#2705 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by eluna »

Ceasar wrote:Nije :(

Kal el je
aaaajooooooooooooooooooooooooooooooooojjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj

baš mi žao :( :( :( :( :(

pa dvije mace u istom danu!? ...... ajoj :( :( :( :( :( :( :(
Ceasar

#2706 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Ceasar »

eluna wrote:
Ceasar wrote:Nije :(

Kal el je
aaaajooooooooooooooooooooooooooooooooojjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj

baš mi žao :( :( :( :( :(

pa dvije mace u istom danu!? ...... ajoj :( :( :( :( :( :( :(
Nije,ovu macu što sam našao je prije 2-3 dana umrla..

A moj Loki :( On je sinoć mjauko da hoće napolje obaviti nuždu, nije se vraćao, mislio sam da je kod komšija jer ima drugi mačak s kojim se igra,ali danas nam komšija javio da je kod pruge mačak, ispade da je naš :( Srce mi se slama,duša moja mala, tako zivhan bio,svugdje se pentrao, kad bih legao on bi mi na prsa skočio i glavom me mazio po bradi :( A tako da ode,ne znam šta da kažem :(
eluna

#2707 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by eluna »

Ceasar wrote: Nije,ovu macu što sam našao je prije 2-3 dana umrla..

A moj Loki :( On je sinoć mjauko da hoće napolje obaviti nuždu, nije se vraćao, mislio sam da je kod komšija jer ima drugi mačak s kojim se igra,ali danas nam komšija javio da je kod pruge mačak, ispade da je naš :( Srce mi se slama,duša moja mala, tako zivhan bio,svugdje se pentrao, kad bih legao on bi mi na prsa skočio i glavom me mazio po bradi :( A tako da ode,ne znam šta da kažem :(
ne znam šta da ti kažem, osim da možda što prije pogledaš koji se mačići udomljavaju, da što prije tugu zamjeniš radošću :( ....... drži se
eluna

#2708 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by eluna »

@cesare

http://www.pik.ba/artikal/14404854/pokl ... cka-macic/

evo link kao prva pomoć, moja maci je kao ova crno-bijela na kraju ..... a ti sebi biraj
Ceasar

#2709 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Ceasar »

Ne mogu :sad: Kad budem uzimao opet nekad mačka onda da bude samo kućna maca!:( Duša moja,nedostajat će mi njegovo maženje :(

Ne mogu da gledam njegove stvari
ilkbahar

#2710 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by ilkbahar »

Eurosa wrote:Samo da prijavim:javise mi od kuce da moj budalas gricka grisini,i to babo mora drzati u ruci dok on jede :lol:
moj jede ajivar...da li je to normalno?
poceo je jesti tako sto se popeo na stolicu, pa prednjim sapama na sto, dok smo isprobavali domaci ajivar moje mame. I posto je bio radoznao dala sam mu na komadicu hljeba malo ajivara, jer sam mislila da ce po obicaju frknuti i nastaviti svojim poslom, ali on je bas bio sretan na tom zalogaju i slatko ga pojeo.
Inace mi je macak (nekastriran) u zadnje vrijeme prilicno agresivan, poceo je opasno da se grize. Proganja sve macke i mackove koji su u prolazu kroz nasu avliju. Februar je jos daleko....
Ceasar

#2711 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Ceasar »

ilkbahar wrote:
Eurosa wrote:Samo da prijavim:javise mi od kuce da moj budalas gricka grisini,i to babo mora drzati u ruci dok on jede :lol:
moj jede ajivar...da li je to normalno?
poceo je jesti tako sto se popeo na stolicu, pa prednjim sapama na sto, dok smo isprobavali domaci ajivar moje mame. I posto je bio radoznao dala sam mu na komadicu hljeba malo ajivara, jer sam mislila da ce po obicaju frknuti i nastaviti svojim poslom, ali on je bas bio sretan na tom zalogaju i slatko ga pojeo.
Inace mi je macak (nekastriran) u zadnje vrijeme prilicno agresivan, poceo je opasno da se grize. Proganja sve macke i mackove koji su u prolazu kroz nasu avliju. Februar je jos daleko....
Moj je kad smo pravili ajvar jeo poveci dio paprike.
:(
I sve normala bilo ,ali eto kažu da bijeli luk nije dobar za mace?
eluna

#2712 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by eluna »

pitanje prehrane je pitanje navike naravno, ali ona naša pkevllija naprosto MORA da jede kada i mi jedemo :maca:
Banksy

#2713 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Banksy »

Ceasar wrote:
I sve normala bilo ,ali eto kažu da bijeli luk nije dobar za mace?
Ne da nije dobar, već je opasan.
Mani se eksperimenata, postoje stvari koje maca smije i koje ne smije jesti.

Ako joj želiš dobro, na netu ti je najlakše naći sve što te zanima - ukucaj: mačke + ishrana, i drži se toga.
kakav nered

#2714 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

eluna wrote:ok... :( nadjoh bubicu na ovoj mojoj skevliji ...... bila je tri dana od kuće jer smo bili na putu ..... obzirom da se jučer pela na nas krevet mogu li se te vaske prenijeti? .... i gdje da zbavim ono nesto efikasno sto se sipa iza vrata? ikako to sve ide

životinjske buhe ne idu na ljude...mada kad ih se puno nakoti onda mogu da skaču svuda i da grizu i ljude...al ne mogu da se zadrže na tebi...

kupi maci Frontline i nakapaj iza vrata gdje ne može dirati i bit ćeš mirna par mjeseci...
Last edited by kakav nered on 31/10/2014 14:23, edited 1 time in total.
mefistofilis

#2715 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by mefistofilis »

kakav nered wrote:
eluna wrote:ok... :( nadjoh bubicu na ovoj mojoj skevliji ...... bila je tri dana od kuće jer smo bili na putu ..... obzirom da se jučer pela na nas krevet mogu li se te vaske prenijeti? .... i gdje da zbavim ono nesto efikasno sto se sipa iza vrata? ikako to sve ide

životinjske vaške ne idu na ljude...mada kad ih se puno nakoti onda mogu da skaču svuda i da grizu i ljude...al ne mogu da se zadrže na tebi...

kupi maci Frontline i nakapaj iza vrata gdje ne može dirati i bit ćeš mirna par mjeseci...
kupi jos i neopitroid

pospi njime mjesta na kojima se maca najcesce zadzava/boravi/lezi i nakon sto on malo udjeluje usisaj.
precisti citavu kucu i usisaj sve coskove, buhe vole vlazna i mracna mjesta. kesu od usisivaca odmah poslije toga istresi.
u sustini, samo 5% "buha" su buhe koje mi vidimo, ostatak otpada na jaja i larve/licinke. cesto se te buhe znaju nalaziti i u bastama pa se tako u svijetu mogu kupiti specijalni crvi koji se puste u bastu i onda oni "love" te buhe. nesto sumnjam da se to ima nabaviti kod nas.
eto, malo mukotrpan proces ali sta se moze.
kakav nered

#2716 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

mefistofilis wrote:
kakav nered wrote:

životinjske vaške ne idu na ljude...mada kad ih se puno nakoti onda mogu da skaču svuda i da grizu i ljude...al ne mogu da se zadrže na tebi...

kupi jos i neopitroid

pospi njime mjesta na kojima se maca najcesce zadzava/boravi/lezi i nakon sto on malo udjeluje usisaj.
precisti citavu kucu i usisaj sve coskove, buhe vole vlazna i mracna mjesta. kesu od usisivaca odmah poslije toga istresi.
u sustini, samo 5% "buha" su buhe koje mi vidimo, ostatak otpada na jaja i larve/licinke. cesto se te buhe znaju nalaziti i u bastama pa se tako u svijetu mogu kupiti specijalni crvi koji se puste u bastu i onda oni "love" te buhe. nesto sumnjam da se to ima nabaviti kod nas.
eto, malo mukotrpan proces ali sta se moze.

Ja koliko znam to je otrovno za mace...maca će hodati, ležati na mjestima koja su poprskana i kasnije se lizati i tako se može otrovati...ja se ne bih zezala s tim...ipak je tek dobila buhe i frontline će biti dovoljan...takvo nešto bi trebalo kad bi cijela kuća bila puna buha...

"Neopitroid je insekticidni prašak koji se primjenjuje za suzbijanje uši, buha, stjenica, mrava, žohara, tekuti u javnoj higijeni, kućanstvima, spremištima i nastambama, odnosno primjenjuje se na površine, a ne na životinje, jer udisanjem istog dolazi do nadraživanja gornjih dišnih puteva, kašljanja, otežanog disanja, mučnina i povračanje. Mačke se tokom dana dosta ližu i peru svoje krzno, te bi vrlo lako i u velikoj količini unijele insekticidni prašak."
eluna

#2717 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by eluna »

kakav nered wrote:

životinjske buhe ne idu na ljude...mada kad ih se puno nakoti onda mogu da skaču svuda i da grizu i ljude...al ne mogu da se zadrže na tebi...

hvala :) .... završili to jučer a čika veto mi reče da kupim neostomosan ampulu i da razrjedim u 1 l vode, za prskanje
eluna

#2718 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by eluna »

ni sama ne bih uzela neopitroid .... koristimo ga u firmi protiv mrava i to onih ogromnih sa krilima ....brrrrrrrrrr - nije za moju škevlijicu :-?
kakav nered

#2719 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

eluna wrote:
kakav nered wrote:

hvala :) .... završili to jučer a čika veto mi reče da kupim neostomosan ampulu i da razrjedim u 1 l vode, za prskanje

NEOSTOMOSAN ti je isto toksičan za mace...ne znam zašto ga veterinari preporučuju...pogledaj sastav pa proguglaj ako mi ne vjeruješ...ako nemaš veliki problem s buhama, a nemaš, frontline ti je dovoljan...
mefistofilis

#2720 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by mefistofilis »

naspes pitroid pa ga nakon nekog vremena usisas.
eluna

#2721 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by eluna »

mefistofilis wrote:naspes pitroid pa ga nakon nekog vremena usisas.
misliš usisam macu!? ...znaš li ti kako mačke reaguju na usisivač!!!!!!!!!!!! :twisted:
mefistofilis

#2722 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by mefistofilis »

eluna wrote:
mefistofilis wrote:naspes pitroid pa ga nakon nekog vremena usisas.
misliš usisam macu!? ...znaš li ti kako mačke reaguju na usisivač!!!!!!!!!!!! :twisted:
jelde da ti mene zezas, priznaj, jelde
eluna

#2723 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by eluna »

frontline kapsula djelovala 15-20 dana, a evo stanje opet isto :) ..... jest da je bubica dvije, ali se brinem - sta sad ?
mefistofilis

#2724 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by mefistofilis »

if I may:
dolazi u kontakt sa buhama. ili su buhe (leglo/jaja) negdje u kuci ili se druzi sa mackama koje imaju buhe. procitaj post o usisivacu i pitroidu opet.
bosonoga

#2725 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by bosonoga »

Za suzbijanje mačjih buha je najbolje uzeti ili Advocate ili Stronghold ampule jer one suzbijaju i ušne šugarce koje su redoviti nametnici u mačjim ušima.Izazivaju svrbež,prenosivi su na druge životinje,pa ako se više životinja druži zaraze će se stalno ponavljati.
Ako nema ušnih šugaraca - što je veoma rijetko,može se maca okupati sa dječjim šamponom protiv ušiju koji se kupi u apoteci.
Ja sam prije nego sam saznala za ampule tako riješila buhe na psu - dva kupanja u razmaku dva tjedna - i problem ja bio riješen.
Post Reply