Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vryzas

#2701 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by vryzas »

Bellica wrote:Naravno da moze, primaju 17% bez pripadajucih poreza od ukupnih mjesecnih uplata. A PEV prima 12,5 % bez poreza od ukuonih mjesecnih uplata.

Hvala za info :)
Kolika je naknada EV po kvadratu?

Btw. sad mi je jasno sto sve ide glatko...toliko para "bacenih u vjetar" :D
Bellica

#2702 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

vryzas wrote:
Bellica wrote:Naravno da moze, primaju 17% bez pripadajucih poreza od ukupnih mjesecnih uplata. A PEV prima 12,5 % bez poreza od ukuonih mjesecnih uplata.

Hvala za info :)
Kolika je naknada EV po kvadratu?

Btw. sad mi je jasno sto sve ide glatko...toliko para "bacenih u vjetar" :D
Je li ti to pravis privatno testiranje nas PEV? :D
Ista je naknada za kvadrat stana 0.38 KM/m2 za zgrade sa liftom i hidroflexom i 0.25 KM/m2 za zgrade bez lifta. Hajde sad pitaj npr. koje su obaveze PEV ili upravitelja :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2703 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by PipiDugaDevetka »

Bellica wrote: Je li ti to pravis privatno testiranje nas PEV? :D
Ista je naknada za kvadrat stana 0.38 KM/m2 za zgrade sa liftom i hidroflexom i 0.25 KM/m2 za zgrade bez lifta. Hajde sad pitaj npr. koje su obaveze PEV ili upravitelja :D
To i jeste problem što je naknada za održavanje i upravljanje stanovima u ZKS ista od početka uvođenja upraviteljstva.
Nije se mijenjala čak ni prilikom uvođenja PDV-a. Firme upraviteljske solidno i uspješno posluju, čak se i nove pojavljuju i apliciraju za certifikat/odobrenje kod Ministarstva stambene politike.

Organizovani su u Udruženje upravitelja, ali se ipak NE BUNE!?

Naravno, ima upravitelja koji se trude da rade sve kako je napisano u Zakonu i u smislu ideje upraviteljstva. Svaka čast tim izuzecima! Oni su samo izuzeci koji potvrđuju pravilo.

OVO JE VEOMA INDIKATIVNO, DAPAČE ZNAKOVITO IZOSTANAK MAKAR JAVNO IZNESENOG PROTESTA!

Rješenje kako se ratosiljati upravitelja prepisati od @vryzasa koji živi u ugodnom komšijskom okruženju za razliku od nas koji živimo u susjedluku.

Certifikat, odobrenje za rad upravitelja je praktično, odobrenje za potkradanje građana po zakonu.

Inače, odličnu ideju upraviteljstva NIJE MOGUĆE PRIMJENITI u uslovima sveopšte korupcije. Sve super genijalne ideje su u osnovi jednostavne, ali imamo nesreću da smo evropski prvaci, a svjetski vicešampioni u korupciji.
:( :roll:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2704 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Izgleda da dolaze bolja vremena sa novim budućim, ujedno starim SDA ministrom, ''solidnim ministrom'' Stambene politike Kantona SA, vrlim gospodinom Č.L.

Ništa me ne pitajte kako i odakle znam. Ja samo nagađam.
Bellica

#2705 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:Izgleda da dolaze bolja vremena sa novim budućim, ujedno starim SDA ministrom, ''solidnim ministrom'' Stambene politike Kantona SA, vrlim gospodinom Č.L.

Ništa me ne pitajte kako i odakle znam. Ja samo nagađam.
Ja se nadam da ce to tvoje nagadjanje da se ostvari.

Nego, sigurno znas bolje od mene pa da te pitam, ko sada radi u KS, mislim na kantonalnu vladu, obzirom da su ministri smijenjeni. Znam da imaju zaposlenici, zavjetnici i sl. ali ko ce do 15.10. da donosi odluke dok se nova vlada ne formira?
sarajevo63

#2706 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sarajevo63 »

http://www.avaz.ba/vijesti/sarajevo/sli ... upstina-ks

Sudeći po ovom, a meni je i logično- dok ne dođu novi ostaju stari...
Bellica

#2707 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

sarajevo63 wrote:http://www.avaz.ba/vijesti/sarajevo/sli ... upstina-ks

Idu mi na zivce, kao da su upravitelji najveci lopovi na svijetu, kao da niko nikada nista nije ukrao nego upravitelji. Pa da upravitelj radi striktno po Zakonu onako kako je napisano, ostali bi bez mnogih usluga, jer npr. popravka interfona nije u nadleznosti upravitelja u Zakonu pise da popravka slusalica od interfona nije u nadleznosti upravitelja, pa kako ce onda praviti ako ne moze provjeriti radi li? Lijepo, upravitelj napravi ispred ulaza, a platis posebno za slusalicu. Ministrici bi bilo dosta pametnije da radi svoj posao, a ne da pise ovakve nebuloze i o kojem se novcu radi??? A gdje je novac koji nam komsije duguju? Gdje je zakonska odredba za one koji ne placaju??? Nisu upravitelji lopovi, ima i veci od njih. Neki pokradose cijelu drzavu i niko nista, ali bitno je da se upravtelji optuzuju da kradu novac EV. Strasno! Da mi je samo znati kako to upravitelji kradu, sto meni ni jednu marku nisu ukrali za ove cetiri godine???
PipiDugaDevetka

#2708 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Bellica wrote:

Idu mi na zivce, kao da su upravitelji najveci lopovi na svijetu, kao da niko nikada nista nije ukrao nego upravitelji. Pa da upravitelj radi striktno po Zakonu onako kako je napisano, ostali bi bez mnogih usluga, jer npr. popravka interfona nije u nadleznosti upravitelja u Zakonu pise da popravka slusalica od interfona nije u nadleznosti upravitelja, pa kako ce onda praviti ako ne moze provjeriti radi li? Lijepo, upravitelj napravi ispred ulaza, a platis posebno za slusalicu. Ministrici bi bilo dosta pametnije da radi svoj posao, a ne da pise ovakve nebuloze i o kojem se novcu radi??? A gdje je novac koji nam komsije duguju? Gdje je zakonska odredba za one koji ne placaju??? Nisu upravitelji lopovi, ima i veci od njih. Neki pokradose cijelu drzavu i niko nista, ali bitno je da se upravtelji optuzuju da kradu novac EV. Strasno! Da mi je samo znati kako to upravitelji kradu, sto meni ni jednu marku nisu ukrali za ove cetiri godine???
Drugo si ti koja si svjesna da je etaža=stan TVOJE privatno vlasništvo, pa se brineš o SVOM privatnom stanu žestoko, a koji je u zgradi kolektivnog stanovanja=znači, zajedničko vlasništvo nad zgradom.

Upravitelji imaju certifikat za potkradanje građana, znači ovlašteni su da sa podizvođačima dogovore cijenu ugradnje interfona.

Tako su u mojoj zgradi upravitelj FAMOS-GRADNJA i podizvođač MIKRONČIP - Butmir naplatili ugradnju najbjednijih interfona oko 1500 KM, a ja kasnije fiktivno iskazao potrebu za interfonom postigao cijenu od oko 1000KM.

Sto posto u suprotnosti sa genijalnom i jednostavnom idejom upraviteljstva!
FAMOS-GRADNJA je upravitelj koji siječe granu na kojoj sjedi. Oni su ti koji će uništiti upraviteljstvo, pa će izvisiti OKI i ostali koji gledaju da pošteno i po Zakonu odrađuju posao za koji su nadležni.

ENVERE MUHAREMOVIĆU, direktore/vlasniče FAMOS-GRADNJE i lopove vraćaj pneumatski automat zatvarač vrata što si ukrao iz moje zgrade!
sarajevo63

#2709 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sarajevo63 »

Bellice, mojne se ljutiti :)

Pipi, čini mi se da si pod uticajem.... :thumbup:
PipiDugaDevetka

#2710 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

sarajevo63 wrote:Bellice, mojne se ljutiti :)

Ma, znam da čita ovo, a jeste da je majstor odnio nov pneumatski automat zatvarač koji je bio netom ugradjen i plaćen, pa mu samo procurilo ulje (loše proračunata težina ulaznih vrata) dok je još ''ugradnja interfona'' bila pod garancijom.

Naravno, naplaćen i taj novi automatski pneumatski zatvarač vrata po punoj cijeni i bez umanjenja za vrijednost već plaćenog zatvarača vrata.

Kontam, ja kada zovnem majstora da mi popravi tv. aparat ili veš mašinu perilicu, sve stare zamijenjene dijelove majstor prikupi na hrpu i nakon što naplati to mi ostavi da ja radim šta god hoću.

Medjutim, ENVER MUHAREMOVIĆ je to odnio i ugradio na svoju vikendicu u rodni kraj koji je pod Višegradskim jezerom.
eluna

#2711 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by eluna »

Bellice, pitanjce

Ako bi ja htjela polagati za PEV-a, da li mogu i šta trebam naštrebati??

8-) dojadilo mi više da trpim ove moje
PipiDugaDevetka

#2712 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Ministarstvo stambene politike Kantona Sarajevo sugeriše građanima da daju savjete i dopunjavaju određene tačke Zakona, te da javno i transparento obrazlože sve moguće otežavajuće činjenice koje Zakon navodi, a da iste nisu primjenjive u praksi.

Zahtjev za dostavu primjedbi i sugestija na Zakon i podzakonske akte upućen je stručnim službama u općinama na području Kantona Sarajevo, kao i upraviteljima. U Ministarstvu stambene politike se već provodi procedura prijema prijedloga i sugestija koja ima pozitivan odjek među građanima. "Ove i slične tačke bi se trebale rješavati čim prije, a prvenstveno se to odnosi na zaštitu sredstava etažnih vlasnika na bankovnim računima kod upravitelja, radi bolje kontrole nad radom upravitelja i nadzorom nad primjenom Zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanja zgradom, te podzakonskih akata. Veliki broj primjedbi odnosi se i na ograničavanje gornje dobne granice od 65 godina za predstavnike etažnih vlasnika, kao i izbor jednog upravitelja i jednog predstavnika zgrade sa više ulaza, a koje predstavljaju jednu građevinsku cjelinu", pojašnjava ministrica Slipičević.Zahtjev za dostavu primjedbi i sugestija na Zakon i podzakonske akte upućen je stručnim službama u općinama na području Kantona Sarajevo, kao i upraviteljima. U Ministarstvu stambene politike se već provodi procedura prijema prijedloga i sugestija koja ima pozitivan odjek među građanima.
E-mail adresa za slanje prijedloga i kritike primjenjivosti Zakona i podzakonskih akata je:
[email protected]

Samo da podsjetim da sam ja već predložio da se izbace upraviteljske firme da mogu obavljati PEV-ovske poslove tamo gdje oni nisu upravitelji. Dati priliku da mladi zarade koju KM na pošten način.

Podržavam i @poznanikov prijedlog da se poveća naknada PEV-ovima.
Bellica

#2713 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

sarajevo63 wrote:Bellice, mojne se ljutiti :)

Izvini, ali moram se ljutiti. Pokradose milione i mislione, cijelu drzavu, iz aviona se vidi da propadamo, a oni se nakacili na upravitelje (citaj i PEV) i na kradju zajednickih sredstava. Pa to nema smisla, pa nemaju pojma sta mi PEV prozivljavamo od nenaspavanih, nervoznih i nekulturnih komsija, a o upraviteljima da ne govorim, sta sve dozive u toku jednog radnog dana! Uostalom, ko ce da plati dug od 24.000 KM koje duguje neko OKI upravitelju, ako si upratila temu, znas da sam nasla opomenu pred tuzbu sa ovolikim iznosom. Zar to nije kradja? Sto niko ovo ne rijesi? Upravitelj dva puta sedmicno posalje cistacicu, posalje liftadziju, posalje majstora da nesto popravi, a ovaj mu duguje 24.000 KM, zar ovo nije kradja? Kako se to naziva? Zar EV ove zgrade nisu pokradeni od svog komsije?
Bellica

#2714 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:

Ministarstvo stambene politike Kantona Sarajevo sugeriše građanima da daju savjete i dopunjavaju određene tačke Zakona, te da javno i transparento obrazlože sve moguće otežavajuće činjenice koje Zakon navodi, a da iste nisu primjenjive u praksi.

Zahtjev za dostavu primjedbi i sugestija na Zakon i podzakonske akte upućen je stručnim službama u općinama na području Kantona Sarajevo, kao i upraviteljima. U Ministarstvu stambene politike se već provodi procedura prijema prijedloga i sugestija koja ima pozitivan odjek među građanima. "Ove i slične tačke bi se trebale rješavati čim prije, a prvenstveno se to odnosi na zaštitu sredstava etažnih vlasnika na bankovnim računima kod upravitelja, radi bolje kontrole nad radom upravitelja i nadzorom nad primjenom Zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanja zgradom, te podzakonskih akata. Veliki broj primjedbi odnosi se i na ograničavanje gornje dobne granice od 65 godina za predstavnike etažnih vlasnika, kao i izbor jednog upravitelja i jednog predstavnika zgrade sa više ulaza, a koje predstavljaju jednu građevinsku cjelinu", pojašnjava ministrica Slipičević.Zahtjev za dostavu primjedbi i sugestija na Zakon i podzakonske akte upućen je stručnim službama u općinama na području Kantona Sarajevo, kao i upraviteljima. U Ministarstvu stambene politike se već provodi procedura prijema prijedloga i sugestija koja ima pozitivan odjek među građanima.
E-mail adresa za slanje prijedloga i kritike primjenjivosti Zakona i podzakonskih akata je:
[email protected]

Samo da podsjetim da sam ja već predložio da se izbace upraviteljske firme da mogu obavljati PEV-ovske poslove tamo gdje oni nisu upravitelji. Dati priliku da mladi zarade koju KM na pošten način.

Evo odmah cu javiti sta mi ne odgovara, dok se ne vrati prosli Ministar ja im se necu obracati niti pisati bilo kakve prijedloge. uostalom, ko mi garantuje da ce biti uzeti u razmatranje, ko tebi garantuje da ce izbaciti onaj daio da upravitelj moze biti PEV?
Bellica

#2715 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

eluna wrote:Bellice, pitanjce

Da bi polagala moras biti izabrana za PEV u svom ili nekom ulazu u KS. Prikupis papire i odes u MSP, ul. Hamida Dizdara 1 drugi sprat. Pitanja su bukvalno prepisana iz Zakona kao i odgovori, dakle, strebas sve ono sto je napisano u Sluzbenom listu.
Bellica

#2716 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:
Bellica wrote:

Drugo si ti koja si svjesna da je etaža=stan TVOJE privatno vlasništvo, pa se brineš o SVOM privatnom stanu žestoko, a koji je u zgradi kolektivnog stanovanja=znači, zajedničko vlasništvo nad zgradom.

Upravitelji imaju certifikat za potkradanje građana, znači ovlašteni su da sa podizvođačima dogovore cijenu ugradnje interfona.

Tako su u mojoj zgradi upravitelj FAMOS-GRADNJA i podizvođač MIKRONČIP - Butmir naplatili ugradnju najbjednijih interfona oko 1500 KM, a ja kasnije fiktivno iskazao potrebu za interfonom postigao cijenu od oko 1000KM.

Sto posto u suprotnosti sa genijalnom i jednostavnom idejom upraviteljstva!
FAMOS-GRADNJA je upravitelj koji siječe granu na kojoj sjedi. Oni su ti koji će uništiti upraviteljstvo, pa će izvisiti OKI i ostali koji gledaju da pošteno i po Zakonu odrađuju posao za koji su nadležni.

ENVERE MUHAREMOVIĆU, direktore/vlasniče FAMOS-GRADNJE i lopove vraćaj pneumatski automat zatvarač vrata što si ukrao iz moje zgrade!
Ne, nije moje vlasnistvo, ja jos uvijek nemam stan na svom imenu, zivim u maminom ili naninom stanu ;-) Ali, ja volim ovaj posao, radim ga po Zakonu i nemam neke probleme koji se ne mogu rijesiti. Ja sam samo na vrijeme shvatila sta je obaveza jednog PEV, upravitelja, EV, MSP...Eh sada, posto ja to znam, a neko ne zna, pravi mi probleme, ali srecom, izlazim na kraj s njima. Najjace mi je ono "Ma ja cu tebe tuziti ministarstvu", a nema za sta, jer mozda njemu neki moj postupak ne odgovara, ali je legalan i po Zakonu. Dok ljudi ne shvate sta znaci zivjeti u zgradi kolektivnog stanovanja i ne shvate svoje odgovornosti i obaveze imat cemo probleme.
novi.dan.nova.nafaka

#2717 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by novi.dan.nova.nafaka »

PipiDugaDevetka wrote:E-mail adresa za slanje prijedloga i kritike primjenjivosti Zakona i podzakonskih akata je:
[email protected]
Ne znam da li sam se sa tobom već ranije složio po pitanju toga da je naknada koje upravitelji dobijaju bezobrazno visoka. Da li je na javnim raspravama bilo priče oko toga ? Na koji način se ta naknada može smanjiti: potpisivanjem peticije možda !?
Ono, umjesto da se upravitelji takmiče u manjoj cijeni zato što ga preferiraš pred ostalima za rad u tvom ulazu, on još kupi 17% za to. U mom ulazu je to, kada se usele svi stanari, više od 100 KM mjesečno. Za ništa!
p.s kao što rekoh ranije, sa PDD se ne slažem oko ideje upraviteljstva, mislim da je ona OK, sa izuzetkom naknada sa upravitelja, koja ne bi trebala biti iznad par procenata, ako i toliko. Jer, oni su naš preferirani izbor za bilo koji rad na zgradi!
sarajevo63

#2718 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sarajevo63 »

Bellica wrote:

Da bi polagala moras biti izabrana za PEV u svom ili nekom ulazu u KS. Prikupis papire i odes u MSP, ul. Hamida Dizdara 1 drugi sprat. Pitanja su bukvalno prepisana iz Zakona kao i odgovori, dakle, strebas sve ono sto je napisano u Sluzbenom listu.
Bellice jesi li sigurna da moraš biti izabran za PEV-a (negdje), a kako bi izašao na ispit? Ako je to tačno onda je ovo još jedan bezobrazluk. Zbog čega neko ne bi mogao da polaže ispit kako bi došao na listu PEV-ova s položenim ispitom? I samim tim mogao obnašati dužnost PEV-a u nekom ulazu koji nema PEV-a...
vozač

#2719 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by vozač »

sarajevo63 wrote:
Bellica wrote:

Bellice jesi li sigurna da moraš biti izabran za PEV-a (negdje), a kako bi izašao na ispit? Ako je to tačno onda je ovo još jedan bezobrazluk. Zbog čega neko ne bi mogao da polaže ispit kako bi došao na listu PEV-ova s položenim ispitom? I samim tim mogao obnašati dužnost PEV-a u nekom ulazu koji nema PEV-a...
ima logike :D

fakat bi tako i trebalo, ko položi dobije uvjerenje i fino zađe po zgradama,
dobar dan, ja položio, hoćetel da se riješite tog vašeg što pada na ispitima, uz to sam mlad, nezaposlen, pošten, sposoban, hoću raditi ... to bi baš bilo super
sarajevo63

#2720 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sarajevo63 »

vozač wrote:

dobar dan, ja položio, hoćetel da se riješite tog vašeg što pada na ispitima, uz to sam mlad, nezaposlen, pošten, sposoban, hoću raditi ... to bi baš bilo super
projekat samozapošljavanja :dance:
PipiDugaDevetka

#2721 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

sarajevo63 wrote:
vozač wrote:

projekat samozapošljavanja :dance:
Ja pročitah Pravilnik o izboru PEV-ova, nigdje ne zapazih to da se već mora biti izabran negdje kao PEV da bi se moglo izaći na polaganje. Čak sam bio planirao da i sam polažem, pa da ''naštelim'' nekako da budem prinudni PEV u svojoj zgradi. Još sam na podforumu Ekonomija pozvao Sve sa SSS što nemaju pametnog posla da polažu PEV-ovski ispit i tako na pošten način obezbjede sebi džeparac (radni staž i ostala davanja se ne mogu obezbjediti PEV-ovanjem osim ako neko ne bude PEV u dva tri nebodera sa po stotinjak stanova).
http://www.klix.ba/forum/za-sve-sss-ugl ... 53s50.html
Bellica

#2722 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Sada se trenutno sprovodi TESTIRANJE IZABRANIH PEV, dakle, samo za nas koji smo sada PEV, a za ove druge koji hoce da budu prinudni PEV u necijem ulazu i zele biti na listi prinudnih PEV polagat ce poseban ispit. Uz to, ja koja zelim biti na toj listi, bez obzira sto sam vec polagala ovaj spit, polagat cu i taj drugi kad bude raspisan javni poziv.
I Pipi rekla sam ti, ne navracaj omladinu na ovaj posao jer nije zahvalan nimalo, a omladinci lako gube zivce, uostalom, oni zavrsavaju fakultete i zele sjediti u kancelarijama ;-)
HALO.BA

#2723 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by HALO.BA »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
PipiDugaDevetka wrote:E-mail adresa za slanje prijedloga i kritike primjenjivosti Zakona i podzakonskih akata je:
[email protected]
Ne znam da li sam se sa tobom već ranije složio po pitanju toga da je naknada koje upravitelji dobijaju bezobrazno visoka. Da li je na javnim raspravama bilo priče oko toga ? Na koji način se ta naknada može smanjiti: potpisivanjem peticije možda !?
Ono, umjesto da se upravitelji takmiče u manjoj cijeni zato što ga preferiraš pred ostalima za rad u tvom ulazu, on još kupi 17% za to. U mom ulazu je to, kada se usele svi stanari, više od 100 KM mjesečno. Za ništa!
p.s kao što rekoh ranije, sa PDD se ne slažem oko ideje upraviteljstva, mislim da je ona OK, sa izuzetkom naknada sa upravitelja, koja ne bi trebala biti iznad par procenata, ako i toliko. Jer, oni su naš preferirani izbor za bilo koji rad na zgradi!
Nisu se jos upravitelji poceli takmiciti u manjoj cijeni nego vas PEV treba da nadje upravitelja koji ce uzmati manji procenat.
INFO4Y
Kada smo mjenjali upravitelja, u jednoj od ponuda je stajalo da ce upravitelj uzimati 8.5%, pa zato na posao i trazi od svog PEVa da nadje upravitelja koji je najkvalitetniji/najpovoljni u svim stvarima za vas ulaz/gradu
PipiDugaDevetka

#2724 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

HALO.BA wrote:
novi.dan.nova.nafaka wrote:
[email protected]
Nisu se jos upravitelji poceli takmiciti u manjoj cijeni nego vas PEV treba da nadje upravitelja koji ce uzmati manji procenat.
INFO4Y
Kada smo mjenjali upravitelja, u jednoj od ponuda je stajalo da ce upravitelj uzimati 8.5%, pa zato na posao i trazi od svog PEVa da nadje upravitelja koji je najkvalitetniji/najpovoljni u svim stvarima za vas ulaz/gradu
E, kada počnem vidjati u oglasima klix.ba (Valjda se zovu Pik.ba, izvinjavam se ako sam pogriješio) oglase tipa:
Skup EV ZKS u Ulici toj i toj oglašava i iskazuje potrebu za:
Rekonstrukciju azbestnog krova,
Uvodjenje pojedinačnih mjerača potrošnje vode po vertikalama i po stanovima,
Promjenu keramičkih pločica u smetljarniku, haustoru,...
Zamjenu hidroflex pumpe sa viklanjem el. motora,...
Na ovaj oglas se mogu javiti sve građevinske firme s tim da prednost imaju one firme koje obezbjede povoljno kreditiranje radova,...
E,onda to više neće biti ''upraviteljski sistem'', nego PEV-ovski sistem održavanja zaj. dijelova zgrada kolektivnog stanovanja. Zapravo, to će biti povratak na Hausmajstorski sistem održavanja, prvi koji je i postojao za vrijeme AU u Sarajevu.
Zanemarićemo to da je prva ZKS bila na mjestu današnjeg Muzeja jevreja, a prvi upravitelj je bio lično SIJAVUŠ-PAŠA koji je izgradio tu prvu ZKS na molbu jevreja da nekako pomogne da skupa žive u čaršiji. Sve do 1902. su Jevreji uplaćivali neku simboličnu sumu u čast SIJAVUŠ-PAŠE.
Bellica

#2725 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Pipi, zasto ti je to toliko cudno? Moglo je uvijek da se radi po tom principu, nadjes firmu, odrade ti bilo sta u ulazu, PEV potpise da su radovi izvrseni, faktura se dostavi upravitelju i on s racuna zgrade plati te usluge drugoj firmi. Ova druga firma moze biti i neki upravitelj u KS, samo je bitno da je PDV obveznik. Pa ja kad hocu da nesto uradim u ulazu polomim se dok nadjem najpovoljniju ponudu, a opet da bude kvalitetno, ne previse skupo ;-)
Post Reply