Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
Bosanac sa dna kace

#2701 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by Bosanac sa dna kace »

IslamBosna.ba - Udruženje Svitanje (Sarajevo) Vas poziva da se pridružite mirnoj šetnji s ciljem solidarisanja s napaćenim palestinskim narodom!

Već dvadeset dana nemilosrdni izraelski napad na Gazu ne jenjava. Bilans je preko 1000 mrtvih, od čega preko 300 djece i blizu 5000 ranjenih. Trenutna kriza u Gazi još jednom podvlači užas i beznađe s kojim se Palestinci suočavaju već 60 godina. Kao i toliko puta u tragičnoj historiji Palestine, žrtve su okrivljene za svoju nesreću. Konstantno se širi ideja da su Palestinci teroristi, da odbijaju suživot unutar jevrejske države, da je njihov nacionalizam zapravo antisemitizam. Istina je da oni nisu ni bolji ni gori od bilo koje druge nacionalne grupe. Ono što oni žele, iznad svega, jeste okončanje dugogodišnje okupacije i dio zemlje na kome će moći živjeti slobodno i dostojanstveno. Zvuči poznato, zar ne?

Međunarodna zajednica vrlo mlako reagira na strašne zločine u Gazi i javnosti predstavlja priču o dvije zaraćene strane, ali totalna asimetrija u odnosu snaga između dvije strane, dugogodišnja izolacija jedne strane i embargo svih vrsta ostavlja vrlo malo prostora za sumnju u to ko je stvarna žrtva.

U ovoj priči se ne može biti neutralan i svjetska javnost je to prepoznala, stoga se širom svijeta svakodnevno održavaju skupovi podrške palestinskom narodu. Zašto mi šutimo? Pred našim očima ponavlja se masakr iz Sabre i Šatile, ponavlja se Sarajevo...

Mi ne želimo biti dio onih koji pasivno posmatraju ubijanje nevinih ljudi!

Pozivamo građane Sarajeva da nam se pridruže u šetnji za mir u Palestini i tako na dostojanstven način pokažu svoj otpor nasilničkoj, ekstremističkoj politici države Izrael. Naše opredjeljenje bazirano je na bezuvjetnom i potpunom odbacivanju rasizma bilo koje vrste, bilo da se radi o antijevrejskom, antiarapskom, antikršćanskom ili antimuslimanskom rasizmu. Apelujemo na sve koji dođu na okupljanje da se pridržavaju javnog reda te da na miran i dostojanstven način podrže narod Palestine!

Unaprijed vam toplo zahvaljujemo i očekujemo vaš odziv!

Vrijeme i mjesto okupljanja: subota, 17.1.2009. u 13:00 h, u Velikom parku, a potom grupa nastavlja mirnu šetnju ulicama Titova i Ferhadija sve do Sebilja gdje će se održati prezentacija kratkog filma o Palestini i kratko obraćanje ispred organizatora skupa!

Mirno okupljanje i šetnju, do sada su podržale sljedeće organizacije i udruženja:

Udruženje Ženski edukacioni centar „Nahla", Sarajevo

Asocijacija bošnjačkih gimnazijalaca, Sarajevo

Udruženje boraca „Gazi Husrev-beg", Sarajevo

Udruženje Mladi Muslimani, Sarajevo

Udruženje studenata FIN-a, Sarajevo

Centar za napredne studije, Sarajevo

Muslim Aid, Sarajevo

Ženska edukativna organizacija „Kewser"

U toku je uspostavljanje kontakata i sa drugim udruženjima, organizacijama, ustanovama.
Bosanac sa dna kace

#2702 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

IslamBosna.ba - Plan Evropske unije da potpiše ugovor sa Izraelom koji bi mu omogućio specijalan trgovinski, politički i diplomatski status je zamrznut u znak protesta zbog izraelske agresije na Gazu, saznaje Guardian iz nezvaničnih izvora EU-a

Neimenovani visoki zvaničnici i diplomati iz Evropske Unije su izjavili da je češki pritisak za potpisivanje tog plana dočekan sa žestokim otporom, i da ugovor neće biti potpisan.

Od tih zvaničnika se saznaje da je ovakav potez Evropske Unije došao nakon što je Benita Ferrero-Waldner, povjerenik za međunarodne odnose dala instrukcije raznim odjelima Evropske komisije da suspendiraju implementaciju plana donešenog prošle godine.
zonbirile

#2703 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by zonbirile »

bogoljub,id

mislim da grešite,jer ste opterećeni teškim zločinima IDF nad nedužnim civilima,i to vam oduzima moć hladnokrvnog poslaganja hronoloških događanja i činjenica.Preferirati,simpatisati,voliti,kako god nazvali,nekoga i iznositi njihove stavove,podatke,gledanje ne znači da ste u pravu,da govorite istinu.Nesvjesno u žaru diskusije i želji za pomoći bivaš zaveden,odveden,udaljen od istine.Istina je kažu uvijek na pola puta,znači ima elemente i jednih i drugih.Sem toga,diskusija je u sferi pretpostavljenog,virtualnog,ono što je na stanju,u životu je istina.
Po meni odgovoriti zašto je reakcija arapskog svijeta ,takva kakva je,je ujedno i pravi odgovor,šta se zbiva.Mislim jasno je za Gazu,nego šta su skriveni ciljevi obe strane i okruženja.
sekiracija

#2704 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by sekiracija »

Pokusao sam potraziti odgovor na ovo sto se dogadja u Protokolima Sionskih Mudraca.
Zato su i u ovim Protokolima Sionskih Mudraca, Jevreji (semiti) ti koji su implicirani kao nosioci cijele zavjere, dok su njeni pravi nosioci, u stvari, “jevreji”- arijevci, odnosno, tzv. “iluminati familije”.

Zašto je jevrejski narod dobio ovaj “specijalni tretman” od strane naših hiperdimenzionalnih kontrolora možemo samo nagađati, međutim, ima nekih indikacija da njihov semitski genom sadrži određene gene koji imaju veliki potencijal ukoliko bi se njihov nosilac "probudio".
Čini se da ti geni u jednom takvom slučaju mogu da obezbjede njihovom nosiocu da se suprotstavi “kontrolnom sistemu matriksa,” kako ovdje u 3D, tako i nakon tranzicije na jedan viši nivo postojanja, odnosno izlaska iz realiteta u kome smo trenutno zarobljeni. Međutim, ako je čovjekova svijest zarobljena, onda od izlaska iz "podruma" nema ništa. Ugovorom sa Jehovom/reptoidima, genetska razmjena sa pripadnicima drugih naroda je spriječena, dok su oni kao “ekskluzivan” narod ostali sputani a njihov istinski duhovni potencijal amputiran. Semitska genetska komponenta ima potencijal da dovede čovjekovo tijelo u frekvenciju koja može da bude u rezonanciji sa tzv. “kreativnim principom”, odnosno, kreativnim silama Svega Što Jeste, omogućavajući čovjeku jednu egzistenciju na tzv. OPD (“orjentacija prema pružanju pomoći drugima”) način.

Tako se na njihovo čelo nameću iluminati (arijevci) OPS polariteta koji sami sebe proglašavaju “jevrejima” samim preuzimanjem judeohrišćanstva, te u smislu Trojanskog Konja i uz pomoć tzv. “cionističkih metoda” vode Jevreje-semite ka ambisu. O čemu se u stvari radi? Sasvim moguće o pokušaju – eksterminacije semitske genetike sa ove panete, prije njenog prelaska na jednu višu ravan postojanja. Kako? Ratovima i entničkim biološkim oružjem. Kada? Uskoro. Stvar postaje jasnija ukoliko je jasno i to da većina Arapa i Jevreji-semiti imaju skoro identičan genom (U5 haplotip). Iračani, Iranci, Sirijci, Libanonci itd. po genetskoj strukturi se ne razlikuju od Jevreja-semita. Radi se o narodima koji su samo drugačije programirani od strane “4D kontrolnog sistema”, u religioznom, nacionalnom, kulturalnom i drugom smislu.

Sada je za očekivati da će iluminati (arijevci) izazvati jedan veći oružani konflikt na Bliskom i Srednjem Istoku. U međuvremenu će se objelodaniti uloga Mossad-a u rušenju Svjetskog Trgovinskog Centra. Tako će se okrenuti javno mnenje protiv Jevreja-semita koje će ljudi poistovjetiti sa Mossad-om, dok će se većina jevreja-arijevaca izvući, jer ionako veoma malo njih živi na području Bliskog i Srednjeg Istoka. Arapi će dobiti zeleno svjetlo za rasturanje Izraela, što će oni jedva dočekati, a Izrael će se naravno braniti svim sredstvima. Nuklearno oružje će se vjerovatno koristiti sa obe strane. Tako će, na kraju, žrtve biti niko drugi do - ljudska bića sa semitskom genetikom. Amargedon?!?

Izbor Obame za predsjednika SAD se uklapa u sve ovo ,ali je to tema za sebe.
madner

#2705 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by madner »

@ld, objasni mi kako bi ih pobjedili da su ostali kod kanala? Da su se ukopali kod Tel Aviva, ima smisla, ali kod Sueza su bili kolko daleko od Izrealske granice?
Da doticni general nije slucajno osudjen u odsustvu na 3 godine zatvora zbog te knjige? (ili je neka druga)

Onda mi objasni zasto poredis brigadu (3000 ljudi) sa armijom (80 000 koje je forsiralo Suez, ili 60 000 na Golanu)?
Poslje toga razmisli malo kako zakljucejes o americkoj obuci, kad Egipcani nisu vodili rat sa Izrealom odkako su haveri sa Uncle Samom. :roll:

Da si imalo objektivan, a nisi, svatio bi da ni Hezbolah ni Hamas ne mogu ugroziti Izreal. Njihov domet je ispaljivanje raketa na Izrealske gradove.
zonbirile

#2706 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by zonbirile »

sekiracija

dobra zajebancija sa elementima stvarnosti i istine,je najbolji način da se kaže nešto na ovoj osjetljivoj temi.
ld

#2707 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by ld »

madner wrote:@ld, objasni mi kako bi ih pobjedili da su ostali kod kanala? Da su se ukopali kod Tel Aviva, ima smisla, ali kod Sueza su bili kolko daleko od Izrealske granice?
Da doticni general nije slucajno osudjen u odsustvu na 3 godine zatvora zbog te knjige? (ili je neka druga)

Onda mi objasni zasto poredis brigadu (3000 ljudi) sa armijom (80 000 koje je forsiralo Suez, ili 60 000 na Golanu)?
Poslje toga razmisli malo kako zakljucejes o americkoj obuci, kad Egipcani nisu vodili rat sa Izrealom odkako su haveri sa Uncle Samom. :roll:

Da si imalo objektivan, a nisi, svatio bi da ni Hezbolah ni Hamas ne mogu ugroziti Izreal. Njihov domet je ispaljivanje raketa na Izrealske gradove.
stvarno ti nisi upucen nimalo u ova desavanja
nije bitno gdje ce se ukopati,bitno ih je natjerati na rovovski rat,posto su egipcani imali ruske protuvazdusne sisteme koji su slabije pokretljivosti,ali mogu da pokrivaju do nekih 10tak km,vci je domet rakete,govorim ti sad razdaljinu koliko pjesadija moze da napreduje i da ih pvo pokriva
generalova ideja je bila da forsiraju suec i da se zatim ukopaju i da docekaju idf kontranapad,ukoliko bi se idf povukao,oni bi dovukli sisteme i zatim ponovo napredovali,pa se ukopali i dovukli sisteme i na taj nacin napredovali korak po korak i prije ili poslije izrael bi morao da prihvati rovovsku i staticku borbu i nakon nekog vremena to bi ih iscrpilo,jer izrael bi mora da mobilise masu rezervista i privreda bi im kolapsirala,u to vrijeme ih je bilo par miliona u izraelu
ne znam koja je knjiga,ovo je strucna analiza,nisam ti rekao da je knjiga u pitanju

hizbullah moza da digne par desetina hiljada boraca,ali njihova procjena je bila da mogu da brane jug libana sa tim brojem boraca i organizacija i njihov struktura je horizontalna,nije poput klasicne armije i to su uradili zbog nacina idf-ove borbe i taktike
jedna kljucna stvar sto su u hizbullahu zakljucili zasto su arapske armija porazene je to sto je idf avijacijom unistio komunikacije i veze izmedju komande i brigada i divizija,i zatim su ih unistavali ili su se jednostavno odmah predavali i arapima nije bilo moguce da koordiniraju te jedinice u odbrani ili napadu,a sami njihovi oficiri nisu bili dovoljno kreativni i borbeni da nastave kvalitetnu borbu i ako su u okruzenju ili bez direktne veze sa komandom
zbog toga su oni pokrili jug libana sa jedinicama jacine voda,to je oko 30tak vojnika i svaki vod je imao svoju zonu i imali su veci broj timova koji su bili specijalizirani za unistavanje oklopa i bili su jako dobro obuceni za tu vrstu borbe i za borbu prsa u prsa
imali su posebne zemljane linije sa komandom i svaki vod je imao svoju bazu ukopanu i do 20 metara u zemlju i imali su naredjenje ukoliko dodje do kidanja komunikacaija,nema povlacenja,vodi se borba u tom njihovom rejonu
pa kad avijacija naleti i pocne da roka,oni se povuku u te podzemne bunkere,prodje avijacija,zatim tuce artiljerija pa kad i to prodje,onda oni izadju i raporede se i sacekaju tenkove i pjesadiju
ovo sam ti ukratko opisao na koji nacin su se borili
e sad da su angazovali veci broj boraca,nebi mogli da ih uspjesno zastite,jer su imali odredjeni broj bunkera i bunker moze primiti do voda vojske
tu je bila i hrana i poljska bolnica i MTS

sto se tice organizacije hizbullah je svojom kvalitetom davno presisao arape u regionu,njima je uspjelo sa 3000 boraca do odbrane jug libana,a na golanu koji je takodje bio strasno doboro ukopan idf je razvalio nekoliko sirijskih divizija,pa ti vidi sad

kad je sadat potpisao mir sa izraelom,amerika se obavezala na finansijsku pomoc egiptu i izraelu,te egiptu daju oko milijardu ili milijardu i po dolara godisnje i izmedju ostalog dogovorili su program za obuku vojske i oficira

ispljivanje raketa je upravo ono sto je natjeralo izrael na potpisivanje mira
zasto???
jer je hizbullah blokirao citav sjver izraela oko milion stanovnika,koji nisu izlazili iz svojih bunkera,stala je privreda,dobar dio je pobjegao juznije,finansijski su ih dobro uzdrmali
sad sta mislis da su imali raketa da mogu i tel aviv da gadjaju,sta bi tek tad postigli
sad zamisli da je to potrajalo mjesecima,koliko bi zidova se islelilo iz izraela i ovako ih se veci broj seli ven,jer ne mogu da zive u ovom okruzenju i napetosti
koliko bi ih finansijki uzdrmali jer fabrike na sjeveru na bi radile
koliko bi idf morao rezervista da mobilisu i koliko bi ljudi morala da napuste svoje poslove i koliko to sve njih kosta
ovo ti je ono na fonu razmisljanja egipatskog generala,samo ih treba natjerati na dugotrajnu borbu
Last edited by ld on 16/01/2009 09:39, edited 1 time in total.
sekiracija

#2708 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by sekiracija »

zonbirile wrote:sekiracija

dobra zajebancija sa elementima stvarnosti i istine,je najbolji način da se kaže nešto na ovoj osjetljivoj temi.

Kome je do zajebancije on ide u kafanu.

Sve je na kraju krajeva – slobodna volja.

Onima koji u svemu ovome ne vide ništa nad čim bi se trebali zamisliti, mogu samo da poželim – laku noć i miran san.
turban

#2709 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by turban »

Sem sto me boli Palestinska tragedija razmisljam vrlo ozbiljo kako bi pomogao bar i jednom jedinom Palestincu.
Imam nesto zemlje u Bratuncu sa dva tri placa koje bi tako mi svemocnog ustupio Palestinskim porodicama.Naravno Pitanje je da li bi se isti osjecali tamo dobro...jer znamo sta je Bratunac danas???
sekiracija

#2710 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by sekiracija »

turban wrote:Sem sto me boli Palestinska tragedija razmisljam vrlo ozbiljo kako bi pomogao bar i jednom jedinom Palestincu.
Imam nesto zemlje u Bratuncu sa dva tri placa koje bi tako mi svemocnog ustupio Palestinskim porodicama.Naravno Pitanje je da li bi se isti osjecali tamo dobro...jer znamo sta je Bratunac danas???
E moj turban ,ti si biJo i ostao kurban. :D
turban

#2711 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by turban »

sekiracija wrote:
turban wrote:Sem sto me boli Palestinska tragedija razmisljam vrlo ozbiljo kako bi pomogao bar i jednom jedinom Palestincu.
E moj turban ,ti si biJo i ostao kurban. :D
Nema veze...ako ce manje gladnih biti... :sad:
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#2712 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by Latina »

28/12/2008
sekiracija wrote:Kriminalci u njedrima Palestinskog naroda vode taj narod u propast.
Ovo je istina koja mi se namece kad god posmatram taj tamo svijet.
Pod plastom Islama zapleteni u kolo kriminala,upotrebljavajuci i terorizam kao najsvirepiji oblik djelovanja FATAH Palestince vodi u nestanak.
Poznata nam je istorija pa ino familijarna donedavnog im vodje ARAFATA.
Poznato nam je da je svijet odlucio da Jevrejima garantuje zivot na tome podrucju,sve je to i nama i njima poznato,ali palestinci imaju nakaradnu filozofiju vec vise decenija i nemaju snage da to promijene,jer se i kod njih kao i kod nas nadje neki ALIJA da ih vodi u smrt,ali samo on zna zasto,a usto svoju porodicu obezbijedi za devet koljena u buduce.
Kad bih ja bio predsjednik Izraela ja bi im za jedan metak upucen iz Gaze poslao raketu zemlja zemlja za uzvrat,sve dok im ne nestane metaka ili dok njih ne nestane.
16/01/2009
sekiracija wrote:
Sada je za očekivati da će iluminati (arijevci) izazvati jedan veći oružani konflikt na Bliskom i Srednjem Istoku. U međuvremenu će se objelodaniti uloga Mossad-a u rušenju Svjetskog Trgovinskog Centra. Tako će se okrenuti javno mnenje protiv Jevreja-semita koje će ljudi poistovjetiti sa Mossad-om, dok će se većina jevreja-arijevaca izvući, jer ionako veoma malo njih živi na području Bliskog i Srednjeg Istoka. Arapi će dobiti zeleno svjetlo za rasturanje Izraela, što će oni jedva dočekati, a Izrael će se naravno braniti svim sredstvima. Nuklearno oružje će se vjerovatno koristiti sa obe strane. Tako će, na kraju, žrtve biti niko drugi do - ljudska bića sa semitskom genetikom. Amargedon?!?

Izbor Obame za predsjednika SAD se uklapa u sve ovo ,ali je to tema za sebe.
I...
sekiracija wrote:
Onima koji u svemu ovome ne vide ništa nad čim bi se trebali zamisliti, mogu samo da poželim – laku noć i miran san.
Sta manje od 3 sedmice ucinise od covjeka. :zzzz: :bih:

Image
Last edited by Latina on 16/01/2009 10:19, edited 1 time in total.
arzuhal

#2713 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by arzuhal »

sekiracija wrote:

Kome je do zajebancije on ide u kafanu.

Sve je na kraju krajeva – slobodna volja.

Sve tri abrahamovske tradicije govore o Ar Maggedonu, naravno sa različitom interpretacijom, podjelom uloga i svrhom "bitke nad bitkama". S obzirom da na to, ne vidim razloga da se ne govori o tome, pozivajući se na Feyerabenda i njegovo "everything goes". Da, djeluje bajkovito, zavjerenički, SF ili slično, međutim...
Da, možda ova tema i nije mjesto za to, ali, s obzirom na geografiju Armagedona, razrješavanje Gordijevog čvora mnogi priželjkuju.
sekiracija

#2714 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by sekiracija »

Latina,
ovo sam napisao da se citateljstvo nebi osjetilo ponizeno,ako nisu skontali od prve ,rekoh da im pokusam to drugacije objasniti.
:D
za kontinuiranost :thumbup:

:bih:
madner

#2715 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by madner »

Znaci ne znas vise izvor svojih informacija, to je lose, ispadas neozbiljan sagovornik. Covjek bi rekao da nemas opste ozbiljne izvore.

Egipatski PVO je najvise izrealskih aviona oborio sa SA-6 sistemom (oko 100 aviona), koji je jel pokretan. SA-2 i SA-3 su sistemi koji su koriste za branjene strateskih tacaka ali 1973 su vec bili provaljeni od strane amerikanaca. SA-6 je imao drugacije navodjenje i Izrealci su zbog toga na pocetku imali strasne gubitke, jer im kontra mjere nisu bili efikasne.

Problem za Egipcane je bio sto su oni presli sa samo 80 000 ljudi, bili su pred bankrotom, izbacili su ruske savjetnike i nisu mogli racunat na pomoc USSR. Njihov cilj je bio ogranicen, ali su nakon prvih uspjeha htjeli pomoc Siriji.
Izreal bi mozda bankrotirao da i tada nije bilo USA, koje su pomogle istom sa najvecom kolicinom ikad i omogucile im oporavak.

Na Golanu su Sirijci napadali :wink:
Last edited by madner on 16/01/2009 10:19, edited 1 time in total.
Latina

#2716 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by Latina »

:wink:

Back to reality :

Israel's Free Ride Ends

It's a common, almost clichéd observation that the American media is less critical of Israeli policy than the Israeli media. In mainstream American depictions of the ceaseless misery of the Middle East, Israeli righteousness and Arab violence are routinely emphasised. The reality of Israeli settlements and Palestinian suffering have been, at best, a footnote.

Conservatives often complain that the news isn't even more biased toward the Jewish state – or the most hawkish elements within it – but such carping both obscures and reinforces the real distortion in American Middle East coverage, serving as a pre-emptive warning to any outlet that might show too much sympathy for the Palestinians. (The crudeness of Israel's most vociferous detractors on the far left doesn't help, since it further marginalises criticism of Israel as the preserve of cranks who can't see a difference between Dachau and Jenin.)

Slowly, though, something is changing. As Israel pulverises Gaza, questions and doubts about Israeli policy are becoming more prominent in the American media. The failure of the war in Iraq and the attendant discrediting of neoconservatism has opened up new space in the American conversation. With the American right dejected and weakened, there's less pressure on the press to display the kind of boorish one-sidedness that self-congratulatory conservatives like to call "moral clarity". Israel's disproportionate retaliation in Gaza is increasingly recognised as both brutal and, in all likelihood, ultimately futile. In destroying Gaza, Israel is also destroying the American taboo that has ensured the country such unstintingly favourable media coverage.

On December 31, CNN took on the contentious question of whether Israel or Hamas broke the ceasefire, precipitating the current fighting. First, the network aired a clip of the liberal Palestinian legislator Mustafa Barghouti saying: "The world press community or media community is overwhelmed with the Israeli narrative, which is incorrect. The Israeli spokespersons have been spreading lies all over. The reality and the truth is that the side that broke this truce and this ceasefire was Israel. Two months before it ended, Israel started attacking Rafah, started attacking Hamas and never lifted the blockade on Gaza." Ordinarily, TV journalists would follow such a clip – if they even aired it in the first place – with one of Israel making its case, and would stop at that, leaving an audience already predisposed against the Palestinians to sort out the truth. Instead, anchor Rick Sanchez did something that should be commonplace, but sadly is not: he endeavoured to find out who was right.

"And you know what we did? I've checked with some of the folks here at our international desk, and I went to them and asked: 'What was he talking about, and do we have any information on that?'" said Sanchez. And he reported that his sources confirmed that Barghouti was right.

Cijeli clanak :
Israel Free Ride Ends - Michelle Goldberg - GUARDIAN

Image
zonbirile

#2717 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by zonbirile »

ld wrote:
madner wrote:@ld, objasni mi kako bi ih pobjedili da su ostali kod kanala? Da su se ukopali kod Tel Aviva, ima smisla, ali kod Sueza su bili kolko daleko od Izrealske granice?

stvarno ti nisi upucen nimalo u ova desavanja
nije bitno gdje ce se ukopati,bitno ih je natjerati na rovovski rat,posto su egipcani imali ruske protuvazdusne sisteme koji su slabije pokretljivosti,ali mogu da pokrivaju do nekih 10tak km,vci je domet rakete,govorim ti sad razdaljinu koliko pjesadija moze da napreduje i da ih pvo pokriva
generalova ideja je bila da forsiraju suec i da se zatim ukopaju i da docekaju idf kontranapad,ukoliko bi se idf povukao,oni bi dovukli sisteme i zatim ponovo napredovali,pa se ukopali i dovukli sisteme i na taj nacin napredovali korak po korak i prije ili poslije izrael bi morao da prihvati rovovsku i staticku borbu i nakon nekog vremena to bi ih iscrpilo,jer izrael bi mora da mobilise masu rezervista i privreda bi im kolapsirala,u to vrijeme ih je bilo par miliona u izraelu
ne znam koja je knjiga,ovo je strucna analiza,nisam ti rekao da je knjiga u pitanju

hizbullah moza da digne par desetina hiljada boraca,ali njihova procjena je bila da mogu da brane jug libana sa tim brojem boraca i organizacija i njihov struktura je horizontalna,nije poput klasicne armije i to su uradili zbog nacina idf-ove borbe i taktike
jedna kljucna stvar sto su u hizbullahu zakljucili zasto su arapske armija porazene je to sto je idf avijacijom unistio komunikacije i veze izmedju komande i brigada i divizija,i zatim su ih unistavali ili su se jednostavno odmah predavali i arapima nije bilo moguce da koordiniraju te jedinice u odbrani ili napadu,a sami njihovi oficiri nisu bili dovoljno kreativni i borbeni da nastave kvalitetnu borbu i ako su u okruzenju ili bez direktne veze sa komandom
zbog toga su oni pokrili jug libana sa jedinicama jacine voda,to je oko 30tak vojnika i svaki vod je imao svoju zonu i imali su veci broj timova koji su bili specijalizirani za unistavanje oklopa i bili su jako dobro obuceni za tu vrstu borbe i za borbu prsa u prsa
imali su posebne zemljane linije sa komandom i svaki vod je imao svoju bazu ukopanu i do 20 metara u zemlju i imali su naredjenje ukoliko dodje do kidanja komunikacaija,nema povlacenja,vodi se borba u tom njihovom rejonu
pa kad avijacija naleti i pocne da roka,oni se povuku u te podzemne bunkere,prodje avijacija,zatim tuce artiljerija pa kad i to prodje,onda oni izadju i raporede se i sacekaju tenkove i pjesadiju
ovo sam ti ukratko opisao na koji nacin su se borili
e sad da su angazovali veci broj boraca,nebi mogli da ih uspjesno zastite,jer su imali odredjeni broj bunkera i bunker moze primiti do voda vojske
tu je bila i hrana i poljska bolnica i MTS

sto se tice organizacije hizbullah je svojom kvalitetom davno presisao arape u regionu,njima je uspjelo sa 3000 boraca do odbrane jug libana,a na golanu koji je takodje bio strasno doboro ukopan idf je razvalio nekoliko sirijskih divizija,pa ti vidi sad

kad je sadat potpisao mir sa izraelom,amerika se obavezala na finansijsku pomoc egiptu i izraelu,te egiptu daju oko milijardu ili milijardu i po dolara godisnje i izmedju ostalog dogovorili su program za obuku vojske i oficira

ispljivanje raketa je upravo ono sto je natjeralo izrael na potpisivanje mira
zasto???
jer je hizbullah blokirao citav sjver izraela oko milion stanovnika,koji nisu izlazili iz svojih bunkera,stala je privreda,dobar dio je pobjegao juznije,finansijski su ih dobro uzdrmali
sad sta mislis da su imali raketa da mogu i tel aviv da gadjaju,sta bi tek tad postigli
sad zamisli da je to potrajalo mjesecima,koliko bi zidova se islelilo iz izraela i ovako ih se veci broj seli ven,jer ne mogu da zive u ovom okruzenju i napetosti
koliko bi ih finansijki uzdrmali jer fabrike na sjeveru na bi radile
koliko bi idf morao rezervista da mobilisu i koliko bi ljudi morala da napuste svoje poslove i koliko to sve njih kosta
ovo ti je ono na fonu razmisljanja egipatskog generala,samo ih treba natjerati na dugotrajnu borbu

e moj Id ima i loša tradicija na strani protivnika.Godine 1948 Izrael se uz velike gubitke odbranio od 5 arapskih zemalja.U sueskoj krizi na strani Engleza i Francuza,Egipat opet imao velike gubitke,Izrael došao na 50km od Kaira.Mosad ne spominješ kao prednost na strani Izraela,a bili su ključni u ratu 1967g.Dan uoči napada Egipta Sirije,Jordana na Izrael,Izrael prvi napada i uništava avione i radare na zemlji,zemalja protivnica,izlazi na Sinaj,Golan.U rat za Sinaj,nanese velike gubitke,ali više demorališe Egipat masovnom predajom i opkoljavanjem jedinica.Poslije diplomatskim putem učine se ustupci,vrati Sinaj ,Sadat primiri unutrašnje isfrustrirano stanje i omogući Kamp Dejvid.Ovo je ukratko ,šturo,da sagledaš sve komponente ratova od 1948g.Normalno za svaki se može naći greške jednih i drugih,po onoj svi su generali poslije bitke,ali na sonu je ovo.Ovo je čisto faktografski,kao pomoć u diskusiji i mislim da se puno detaljiše samo jedna mala sekvenca sukoba.Bolje je sada pogledati globalno,uzmi Google Earth,pa češ vidjeti o čemu se radi i da se vratilo na prijašnje stanje koje je SAD i Izraelu odgovaralo.Govorim 1956 kada je skinut Mokadiš i instaliran Riza.Evo sada imaš Tursku-SAD,Irak-SAD+Alijansa,Avganistan-SAD+Alijansa,SaudiA.,Emirati,Katar,Kuvajt-samo čekaju svoju zvjezdicu na zastavi SAD.Za razliku od onda ,samo su Irak i Iran zamjenili uloge.Jeli sada jasnije odsustvo arapske jedinstvene pomoći,svi znamo da se priželjkuje vojni napad,jer sve ostalo je kao i u Sarajevo,jebem ti humanitarnu,hraniš me da me četnik ubije.
Zaboravih,jučer pročitah arapska tumačenja,čeka se Iranska greška da se napadnu postrojenja.Ne zaboravi da su do sada raketirali već jednom,bez problema.
zaratustra

#2718 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by zaratustra »

exliberal wrote:Sta je za mene zalosno u ovom sukobu.

Kako su civili zavaljeni i to od obadvije strane.
Nemojte odmah da krenete nije hamas takvi....samo je do izraela....da se nelazemo i jedna i druga strana koristi civile kao pomocno sredstvo da bi ostvarili svoj politicki/vojni cilj.
Hamas se spremao za ovaj sukob, to je manje vise poznato svima, sto sa regrutacijom i uvjezbavanjem svojih snaga, sto sa pravljenjem raketa....sa druge strane govorit da izrael nije bio toga svjestan ili cak da nije to podsticao zbog svojih ciljva bilo bi naivno tvrdit.
Sad kad je sukob krenuo jedino sta je preostalo je da gledamo ko se preracunao.
Da li je hamas ocekivao ovakvu zestinu i nemilosrdnost izrela ili je izrael kalkulisao da ce lakse primorat hamas na ustupke.
U svakom slucaju ko strada ....civili.
Neki dan je bila emisija na CBC i reporter govori kako je nemoguce realno izvjestavat sa ovog ratista. Kao prilog tome naveo je totalnu blokadu sa izrelske strane i kako novinari nemaju nikakvog pristupa ni mogucnosti nezavisnog izvjestavana.Pokazuju se snimci stete nastale od hamasovih raketa i to je to.Svaki pokusaj pokazivanja druge strane je sprijecen.
Sa druge strane neveo je kako su informacije koje dolaze sa hamasove strane striktno filtrirane. Uvijek mozemo da vidimo poginule civile i kao izrael unistava sve pred sobom ali nemozemo da vidimo sta hamas radi. Kao primjer tome je prikazan snimak kako hezbolah ispaljuje rakete iz skolskog dvorista a kasnije izvjestaj kako su izraelci bombardovali tu skolu i gadjali civile.

znam da ce mnogi da vrisnu i da me popljuju ali me ovo podsjeca na rat u sarajevu i otvaranje i zavaranje plina struje i vode......po potrebi rade svi a ko ispasta ....civili

Niko ne može osporiti da su civili zavaljeni sa obadvije strane, ali mora se reći koliko i sa koje strane. Pokušavam biti realan, ali iskreno to mi ne uspijeva, ne želim da branim Hamas. Malo potraži i vidjet ćeš da se IDF za ovo pripremao cijelu godinu dana, dakle šest mjeseci prije potpisivanja primirja. I šta da rade ovi drugi, da uzmu kuranfilčiće u ruke i da ih dočekaju s pjesmom. OK, Hamas snosi značajan dio krivice, stoji. Šta je bilo prije Hamasa? Šta će biti poslije Hamas?. Tačno je da mi u ugođaju svog doma, za računarom, možemo glumiti pametnjakoviće, i vjerovatno to i radimo. Ali kad se zakrvimo zbog neslaganja sa nečijim postom, hajde da budemo iskreni, u najmanju ruku bi autoru da nam je nadohvat ruke, slatko opalili kvalitetan šamar. Ja imam dvoje djece a i da nemam, kad vidim nasilje nad djetetom a kamo li sistematsko ubijanje srce hoće da mi pukne. Ko to može prigovoriti roditelju koji je izgubio jedno, dvoje, petero djece, što je žedan dželatove krvi. A ko su članovi Hamasa? Nasilje ništa dobrog ne donosi, osim što generiše mnogo mnogo žešću mržnju i opet nasilje. Toga je vrlo dobro svjestan IDF i on ga namjerno kumulira kako bi ostvario svoje ciljeve. Hamas je u svemu tome, nesvjesno, njegovo oruđe.
Latina

#2719 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by Latina »

sekiracija wrote:Latina,
ovo sam napisao da se citateljstvo nebi osjetilo ponizeno,ako nisu skontali od prve ,rekoh da im pokusam to drugacije objasniti.
:D
How yes no, iliti kez od hau do hau. :D

Image
Bosanac sa dna kace

#2720 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

evo na islambosni govore da je Kassam brigada unistila 16 zlocinackih tenkova i da se cionisti povlace iz centra Gaze.... :shock: :?
madner

#2721 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by madner »

Bosanac sa dna kace wrote:evo na islambosni govore da je Kassam brigada unistila 16 zlocinackih tenkova i da se cionisti povlace iz centra Gaze.... :shock: :?
Kako su samo dosli tamo pored takvih junaka :roll:
planamac

#2722 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by planamac »

Izraelska vojska presrela konvoj kamenja namijenjenog Palestincima

U kasnim večernjim satima izraelska vojska je presrela pet kamiona koji su prevozili kamenje raznih veličina palestinskim ekstremistima. Izraelski ministar odbrane Ehud Barak je izjavio kako je katastrofa „za dlaku“ izbjegnuta.

Kamenje, za koje se vjeruje da je iz Irana, bilo je namijenjeno ekstremistima na Zapadnoj obali. Prema informacijama koje je objavilo izraelsko ministarstvo odbrane, Palestinci su pripremali žestok napad na vojne ciljeve uzduž Zapadne obale.

„Kamenje se nalazilo u drvenim sanducima na kojima je pisalo datulje. Iako smo bili šokirani količinom kamenje, iznenadile su nas jako oštre ivice i nedostatak bilo kakve obrade. Neko je mogao biti zaista povrijeđen u slučaju da ga pogodi jedan takav kamen“, izjavio je Barak novinarima.

Kao odgovor na ovu prijetnju, Izraelci su ušli tenkovima u Pojas Gaze te srušili prva dva reda kuća, a četiri aviona raketirala su civilne ciljeve i ugostiteljske objekte za koje se vjeruje da su u nekim njih organizatori ručali i dogovarali planove akcije.
ld

#2723 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by ld »

madner wrote:Znaci ne znas vise izvor svojih informacija, to je lose, ispadas neozbiljan sagovornik. Covjek bi rekao da nemas opste ozbiljne izvore.

Egipatski PVO je najvise Izreaslkih aviona oborio sa SA-6 sistemom (oko 100 aviona), koji je jel pokretan. SA-2 i SA-3 su sistemi koji su koriste za branjene strateskih tacaka ali 1973 su vec bili provaljeni od strane amerikanaca. SA-6 je imao drugacije navodjenje i Izrealci su zbog toga na pocetku imali strasne gubitke, jer im kontra mjere nisu bili efikasne.

Problem za Egipcane je bio sto su oni presli sa samo 80 000 ljudi, bili su pred bankrotom, izbacili su ruske savjetnike i nisu mogli racunat na pomoc USSR. Njihov cilj je bio ogranicen, ali su nakon prvih uspjeha htjeli pomoc Siriji.
Izreal bi mozda bankrotirao da i tada nije bilo USA, koje su pomogle istom sa najvecom kolicinom ikad i omogucile im oporavak.

Na Golanu su Sirijci napadali :wink:
mlad si ti,nadoces vremenom
da znas nesto malo oko rata,vidio bi po nacinu na koji pisem da sam ja sam ucesnik rata i da sam malo bolje potkovan
poslije svega ti jedino mozes da napises da ja ne znam izvor svojih informacija
nije bitno kako se zove taj general o ovom momentu,bitno je sta je on zakljucio i napisao i ja sam to ovdje u kratkim crtama napisao i objasnio i kako to utice na izrael i njihovu strategiju,ti trebas da malo ukljucis kozak,da se manje pravis pametan i da ucis i da zakljucujes

pa pametnice moja mala,golan su vec ranije izraelci zauzeli i pomeli sirijsku armiju tom prilikom i tom prilikom su ratovali na vise frontova
golan je bio maziono linija i opet su ih pomeli u par dana,dok s druge strane 3000 hizbullahovih boraca su 33 dana branili i odbranili jug libana
jel kontas sad koja je razlika izmedju hizbullaha i sirijskih jedinica i armije
i taj smajli je glup,pogotovo na ovoj temi
ajd sad vozdra,u pamet,mani se wikipedije i pokusaj da citas objektivne historicare i njihove analize i procjene ako te ova temtika interesuje i pokusaj da koristis logiku prilikom izvodjenja nekih zakljucaka,nemoj napamet da zuris,da kontirars i da cekas nekog na ziceru
mlad si nadoces vremenom,razumijem da imas potrebe za dokazivanjem,mada nadam se da razumijes da je ipak ovo anoniman forum
Bosanac sa dna kace

#2724 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

IslamBosna.ba - Ekskluzivno, iz sata u sat, donosimo vam najnovije informacije o odvijanju izraelskog zločina nad Palestincima u Gazi.

21. dan agresije

09:10 - Kako izvještava Ejmen Muhjuddin za El-Džeziru, uprkos pojedinačnim eksplozijama, danas je mnogo mirnije u Gazi u odnosu na proteklih 20 dana. Izraelci su se povukli sa mjesta u Gazi gdje su bili najdublje ušli- iz dijela grada Tal el-Heva.

08:40 - Rastući broj ubijenih u 3 sedmice izraelskog genocida trenutno iznosi 1105, dok je ranjeno 5130. Jutros se samo iz ruševina jedne zgrade izvućeno 23 tijela mrtvih Palestinaca.

- Nakon relativno mirne noći, Izrael jutros nastavlja sa bombardovanjem Gaze.

- Koliko je izraelski narod genocidan pokazuje i najnovije istraživanje izraelskog časopisa Haaretz, po kojemu je trosedmično zločinačko orgijanje značajno popravilo izborne šanse Ehuda Baraka i Cipni Livni, predvodnika monstrumskog divljanja nad Palestincima.

- Izrael je zaprijetio Libanu masivnim bombardovanjem ukoliko se sa njegove teritorije ne prestanu ispaljivati rakete na Izrael.
arzuhal

#2725 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by arzuhal »

madner wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:evo na islambosni govore da je Kassam brigada unistila 16 zlocinackih tenkova i da se cionisti povlace iz centra Gaze.... :shock: :?
Kako su samo dosli tamo pored takvih junaka :roll:
@madneru

kad bacim pogled u prošlost, kroz sve meridijane, na sva carstva, kraljevstva i države - vidim tebe negdje.
Ti si onaj pragmatični i praktični lik, imoralista po Nietzscehovoj definiciji, koji uvijek čuči kraj moćnih kraljeva i careva, aplaudirajući njihovoj veličanstvenosti, snazi i ljepoti, zavitlanom maču i sjajnom oklopu. Onaj što istinu mjeri silom i moći i njoj se smjerno priklanja i u njeno okrilje sklanja. Iz zahvalnosti što je tu, on je brani i propagira. A kad jedan car rikne, on traži drugog i nudi uslugu veličanja i slavljenja.
Locked