Možeš li nam "prevesti" ovu novost?Koshpa wrote:Jedna od najboljih zima sto se tice magle je bila prosla zima, medjutim ova bi mogla predstavljati veliki problem. A to je zato sto je od ove godine uvedena nova sigurnosna mjera a to je da avioni svih kompanija mogu slijetati na SJJ minimum na 2000 ft dok je prosle godine bilo 800
Avio kompanije all about
- poznanik
#2701 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
- macan prvi
#2702 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
A ko je to tako pametan odredio?Koshpa wrote:radi sigurnosti letamacan prvi wrote:A zasto je to uvedeno?
- Koshpa
#2703 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
poznanik wrote:Možeš li nam "prevesti" ovu novost?Koshpa wrote:Jedna od najboljih zima sto se tice magle je bila prosla zima, medjutim ova bi mogla predstavljati veliki problem. A to je zato sto je od ove godine uvedena nova sigurnosna mjera a to je da avioni svih kompanija mogu slijetati na SJJ minimum na 2000 ft dok je prosle godine bilo 800
Prije su bile velike sanse da avion sleti kad je magla i kad je smanjena vidljivost, tj opsta vidljivost je mogla biti i 800 fita a sada mora biti 2000 da bi se moglo sletjeti a cini mi se da je pomjerena granica i za polijetanje ali ne znam sad tacno kolika je
- Koshpa
#2704 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
macan prvi wrote:A ko je to tako pametan odredio?Koshpa wrote:radi sigurnosti letamacan prvi wrote:A zasto je to uvedeno?
evropska komisija za sigurnost
- poznanik
#2705 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Hvala. Prema tim pravilima onda u Sarajevu neće slijetati avioni ni u pola zimskog periodaKoshpa wrote:poznanik wrote:Možeš li nam "prevesti" ovu novost?Koshpa wrote:Jedna od najboljih zima sto se tice magle je bila prosla zima, medjutim ova bi mogla predstavljati veliki problem. A to je zato sto je od ove godine uvedena nova sigurnosna mjera a to je da avioni svih kompanija mogu slijetati na SJJ minimum na 2000 ft dok je prosle godine bilo 800
Prije su bile velike sanse da avion sleti kad je magla i kad je smanjena vidljivost, tj opsta vidljivost je mogla biti i 800 fita a sada mora biti 2000 da bi se moglo sletjeti a cini mi se da je pomjerena granica i za polijetanje ali ne znam sad tacno kolika je
- Koshpa
- Edin H.
#2707 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Pa koga ce onda oni taksisti na aerodromu derati zimuspoznanik wrote:Hvala. Prema tim pravilima onda u Sarajevu neće slijetati avioni ni u pola zimskog periodaKoshpa wrote:
-
Target2010
#2708 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
daj ba ljudi,
ne sikirajte se..... ono kupite kartu... pa uz Boz'ju pomoc
... sve je to car letenja... ja inace kad letim na odmore, nekad mi bas bude i zanimljivo da se nesto desi ne planirano (sto je manje-vise odlika nas koji volimo airline industry)... pa onda ja, tek kao iskusni world traveller
dolazim do izrazaja... prebookiranja, zvanja agenata, nudjenja drugih mogucih letova, trazenje kompenzacija.. etc etc... ono bas bude i super... dodjes Lufthansom, vratis se Croatiom ili tako nesto slicno... no takve scene oko otkazivanja letova i slicno je najbolje da se dese na aerodromima kao Frankfurt, Dubai ili Hong Kong.. gdje covjek i ima neke mogucnosti prebookiranja... no ako je magla razlog, onda imamo peh, gdje god da smo... no upet tu gledati pozitvno, nego traziti jednu noc u Hotelu "Europe", "Bristolu", "Radon Plazi" .. i tako nesto... uvijek se ima nekih opcija
... kakvih sam scena dozivljav'o na aerodromima sirom svijeta... Sarajevo je mala maca
... Remark: btw pisem prvi put na ovom forumu, a citam ga godinama, nesto vala nije bilo prilike da se prijavim, jer je stvarno nekako komplikovano za prijavu ovdje na sarajevo.x.com ... no eto i to sam sada uspio.. zivim u Njemackoj (star sam 29 god) i do sada sam proputovao vise od 40 zemalja svijeta (naravno vecinom avionom, i sa sto vise razlicitih avio kompanija), tako da se nadam da cemo u buducnosti imati zanimljive diskusije, ne samo oko BH Airlinesa, nego mozda i oko drugih pitanja u vezi "commercial flying" 
ne sikirajte se..... ono kupite kartu... pa uz Boz'ju pomoc
- Pooll
#2709 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Sve je to super, ima neke cari... jedino je zeznuto ako nije u pitanju odmor... ako kasnis na neki vazan sastanak i sl....Target2010 wrote:daj ba ljudi,
ne sikirajte se..... ono kupite kartu... pa uz Boz'ju pomoc... sve je to car letenja... ja inace kad letim na odmore, nekad mi bas bude i zanimljivo da se nesto desi ne planirano (sto je manje-vise odlika nas koji volimo airline industry)... pa onda ja, tek kao iskusni world traveller
dolazim do izrazaja... prebookiranja, zvanja agenata, nudjenja drugih mogucih letova, trazenje kompenzacija.. etc etc... ono bas bude i super... dodjes Lufthansom, vratis se Croatiom ili tako nesto slicno... no takve scene oko otkazivanja letova i slicno je najbolje da se dese na aerodromima kao Frankfurt, Dubai ili Hong Kong.. gdje covjek i ima neke mogucnosti prebookiranja... no ako je magla razlog, onda imamo peh, gdje god da smo... no upet tu gledati pozitvno, nego traziti jednu noc u Hotelu "Europe", "Bristolu", "Radon Plazi" .. i tako nesto... uvijek se ima nekih opcija
... kakvih sam scena dozivljav'o na aerodromima sirom svijeta... Sarajevo je mala maca
... Remark: btw pisem prvi put na ovom forumu, a citam ga godinama, nesto vala nije bilo prilike da se prijavim, jer je stvarno nekako komplikovano za prijavu ovdje na sarajevo.x.com ... no eto i to sam sada uspio.. zivim u Njemackoj (star sam 29 god) i do sada sam proputovao vise od 40 zemalja svijeta (naravno vecinom avionom, i sa sto vise razlicitih avio kompanija), tako da se nadam da cemo u buducnosti imati zanimljive diskusije, ne samo oko BH Airlinesa, nego mozda i oko drugih pitanja u vezi "commercial flying"
p.s dobrodoš'o
-
jefferson
#2710 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Jbt, pa ja sam cuo u avgustu da smanjuju minimume a ne povecavaju???? Svasta!Koshpa wrote:Jedna od najboljih zima sto se tice magle je bila prosla zima, medjutim ova bi mogla predstavljati veliki problem. A to je zato sto je od ove godine uvedena nova sigurnosna mjera a to je da avioni svih kompanija mogu slijetati na SJJ minimum na 2000 ft dok je prosle godine bilo 800
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#2711 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Sve je to super, ali ako ja moram da se stignem na važan sastanak onda i nije baš zanimljivo kad zakasnim jer je magla.Target2010 wrote:daj ba ljudi,
ne sikirajte se..... ono kupite kartu... pa uz Boz'ju pomoc... sve je to car letenja... ja inace kad letim na odmore, nekad mi bas bude i zanimljivo da se nesto desi ne planirano (sto je manje-vise odlika nas koji volimo airline industry)... pa onda ja, tek kao iskusni world traveller
-
jefferson
#2712 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Jel pokusavas biti sarkastican ili ozbiljno mislis? Ja sam u januaru propustio let, pa letio drugi dan iz ZAg (sluzbenica na salteru Austriana izasla u susret, prebacila let umjesto SJJ-VIE-IAD-ATL na ZAG-FRA-ATL) pa uspio stici u zadnji momenat taj dan na sastanak, namah sa letaTarget2010 wrote:daj ba ljudi,
I sad da ja rizikujem radi "cari" letenja limenom konzervom punom ustajalog znoja? De ba....
-
akcija007
#2713 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
ma to sa SA maglom mi je vrlo cudno. Drugi januar ove godine. Magla, sve otkazano skoro... Lete i polijecu avioni BH Airlinesa s ATR-om 72, slijece Turskih s Airbusom i Malev s Dashom. Ostalo sve otkazano. Nije mi jasno kako su ovi avioni mogu sletiti ostali su otkazali letove.
- drndalo
#2714 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Nemaju svi avioni iste minimume, a neke kompanije za neke aerodrome propisuju i stroze minimume za svoje posade od aerodromskih... Do sada je npr. Austrian prvi okretao nazad za Bec, ako je bilo "onako"... A svi ostali npr. sletili istu noc, svi u sat vremena...
-
Target2010
#2715 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Zdravo,jefferson wrote:Jel pokusavas biti sarkastican ili ozbiljno mislis? Ja sam u januaru propustio let, pa letio drugi dan iz ZAg (sluzbenica na salteru Austriana izasla u susret, prebacila let umjesto SJJ-VIE-IAD-ATL na ZAG-FRA-ATL) pa uspio stici u zadnji momenat taj dan na sastanak, namah sa letaTarget2010 wrote:daj ba ljudi,
![]()
I sad da ja rizikujem radi "cari" letenja limenom konzervom punom ustajalog znoja? De ba....
ma u mome textu ima malo i sarkazma, ali i istine.. zato sam i napis'o na odmor.... jer inace kada idem na odmor uvijek se vracam 2-3 dana ranije kuci, ako je duzi... no tu uzimam u obzir i period letenja, i avionska kompanija etc etc.. naravno da je to zezancija putovati do Zagreba pa tek onda via FRA za ATL.. ali ja sam isto u textu kazao, da ako je magla onda je peh... vecinom sam se obazir'o na "uobicajna" tehnicka otkazivanja letova... no elem nejse... ne ponovilo se tih cari vise..
- FreeSol
#2716 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
BHA i Germanwings slijecu, pa makar i da PSS goriakcija007 wrote:ma to sa SA maglom mi je vrlo cudno. Drugi januar ove godine. Magla, sve otkazano skoro... Lete i polijecu avioni BH Airlinesa s ATR-om 72, slijece Turskih s Airbusom i Malev s Dashom. Ostalo sve otkazano. Nije mi jasno kako su ovi avioni mogu sletiti ostali su otkazali letove.
- Edin H.
#2717 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
I meni se ovo desilo, Lufthansa otkazana, BHA rutinski uzlijece i slijeceFreeSol wrote:BHA i Germanwings slijecu, pa makar i da PSS goriakcija007 wrote:ma to sa SA maglom mi je vrlo cudno. Drugi januar ove godine. Magla, sve otkazano skoro... Lete i polijecu avioni BH Airlinesa s ATR-om 72, slijece Turskih s Airbusom i Malev s Dashom. Ostalo sve otkazano. Nije mi jasno kako su ovi avioni mogu sletiti ostali su otkazali letove.
BHA rules in the winter
Mislim da se radi o kvalitetnoj obuci pilota
- Curve
#2718 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Target2010 wrote:jer nije svako avionski entuzijasta kao mi ovjde neki na forumu..
- ljubav_aha
#2719 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
http://www.infoarena.hr/page.asp?pageID=3&dID=56
sigurno ce gospon novi direktor u zracnoj luci SJJ skoknuti do ZG
sigurno ce gospon novi direktor u zracnoj luci SJJ skoknuti do ZG
-
akcija007
#2720 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Iduce sedmice ce se znati da li ce letiti i u zimskom redu letenja za Amsterdam.
Gotovo sve aviokompanije su objavile zimski red, sto se tice SJJ nikakve novosti, Croatia ukida do 03.03.2012.godine subotom popodnevni odlazak iz Zagreba i popodnevni odlazak za Sarajevo i primjetio sam da zimi za Minhen i Bec nije Airbus vec Foker i Embrare 195. Znaci manji avioni, manje mjesta.
Gotovo sve aviokompanije su objavile zimski red, sto se tice SJJ nikakve novosti, Croatia ukida do 03.03.2012.godine subotom popodnevni odlazak iz Zagreba i popodnevni odlazak za Sarajevo i primjetio sam da zimi za Minhen i Bec nije Airbus vec Foker i Embrare 195. Znaci manji avioni, manje mjesta.
- FreeSol
#2721 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Covjece, prije nego sto blatis bar se upoznaj s pojmovima o kojima pricas. (BH Airlines i SJJ nije ista firma)akcija007 wrote:Iduce sedmice ce se znati da li ce letiti i u zimskom redu letenja za Amsterdam.
Sto se tice SJJ (to je IATA kod naseg aerodroma), oni nemaju veze sa zimskim redom letenja, provode ono sto im kompanije "serviraju". Ako Croatia kaze da im se ne isplati da dolaze preko zime, onda se salje dopis da se otkazuju letovi, a aerodrom to ispostuje. A ako BH Airlines nije napravio svoj red letenja to je do njih, ne do aerodroma. Ne znam je li mislis na Fokker od Austrije ili?
Nebitno, uglavnom to jesu u kategoriji malih aviona, ali Fokker F100, Embraer 195 i Airbus A 319 spadaju u istu kategoriju zrakoplova po broju sjedista, razlika je od 2-15 sjedista maximalno u zavisnosti od broja klasa.
-
manki
#2722 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Suska se da bi Air Berlin mogao poceti letiti Sarajevo - Dusseldorf od aprila 2012. 
- FreeSol
#2723 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Ma ponude kompanija ce se definitivno prosiriti, samo je problem sto ce ti letovi kratko trajati. Nas narod uopste ne putuje, to je veliki problem.
- Pooll
#2724 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
manki wrote:Suska se da bi Air Berlin mogao poceti letiti Sarajevo - Dusseldorf od aprila 2012.
to bi bilo sjajno
- drndalo
#2725 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Bez "otvorenog neba" nece... LH ima monopol na letove za Njemacku... Pa za Air Berlin nema mjesta...FreeSol wrote:Ma ponude kompanija ce se definitivno prosiriti, samo je problem sto ce ti letovi kratko trajati. Nas narod uopste ne putuje, to je veliki problem.
Sto se tice toga da narod ne putuje, nije bas sve tako crno, ljudi putuju, ali navike za avion nema, cijene i ponuda su iste godinama, a ipak u julu ove godine na SJJ 12% povecanja... Nemoguce je da je sve samo dijaspora, i strani turisti...
http://www.sarajevo-airport.ba/vijest.php?id=91