Cijene stanova All about
Moderator: anex
- Zatamnjena stakla
#2701 Re: Cijene stanova All about
Ako neko hitno prodaje stan tad možeš uzet da je m2 1500KM a ostalo, šaša 
-
wajar
#2702 Re: Cijene stanova All about
...
Last edited by wajar on 20/01/2013 05:01, edited 1 time in total.
- valter.ba
#2703 Re: Cijene stanova All about
Jos nam nisi rekao za koju agenciju radis?
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
- P308
#2704 Re: Cijene stanova All about
Pa dobro, nije toliko "fulio", jesu puno nize u odnosu na protekle godine, ali da su "dzabe" i nisuvalter.ba wrote:Jos nam nisi rekao za koju agenciju radis?
- zambaklija
#2705 Re: Cijene stanova All about
brato ja sam imao namjeru debelo potrošiti za stan u Sa ili Mo ,međutim poslije obilazka i pregleda odlučih fino pare na banci ostaviti jerbo kvaliteta substance je dno dna,ni blizu evropskom standardu,nerazumijem jedno...firme koje rade u inostransatvu i tamo izvode građevinske radove rade ono naj,naj..a tu dole prave zgradu po gorim standardima nego u turskoj,fuj...brato kupi komad zemlje i izgradi bungalov kakav želiš uvijek ćeš bolje proći nego kada kupiš najnoviji stan u najelitnijoj zgradi,fuj...malo je out ali morao samwajar wrote:Cijene stanova u Sarajevu su nerealno niske, jer je ponuda veća od potražnje, i jer su tržište preplavili privatnici sa svojim sklepanim stanovima. To jesu loši stanovi, loše izolacije, natrpanih komšiluka azijskog tipa, loših prilaza, bez dobrih parkinga i prateće infrastrukture, na kraju na lošim lokacijama, ali se prodaju, jer su jeftini i novi, pa ljudi koji se boje renoviranja kontaju da odmah ulete u stan. Parola : skuckaj 50.000 KM, digni kredit na još 50, kupi Tibru, oženi se, kupi auto i useli sa nekom Hamšom - turski sistem.
Nema govora da se cijene mogu upoređivati sa Beogradom ili Zagrebom. Cijene su barem duplo niže tj. džaba. Sada je momenat ko ima novca da si kupi neki stan, jer su cijene na nivou od 1999 godine, znači one poslijeratne cijene. Na Marin Dvoru možeš kupiti stan od 70 do 80 m2 za 120.000 KM do 150.000 KM. To je džaba tj. poklon ako se uporedi sa kvalitetom izrade Tibre i ostalih. O lokaciji da ne govorim. Tako jeftino je bilo samo iza rata kada su neki bivši stanovnici grada srpske nacionalnosti prodavali stanove i bježali za Begeš.
Problem Sarajeva je loš priliv novog stanovništva, i loša kupovna moć zatečenog stanovništva. Nema jake više srednje ili bogate klase koja bi kupovala stanove, već se uglavnom radi o očajnicima i mešetarima koji bi na zicagu stanove. Jako loša stvar je što je Tito dijelio stanove, pa sada luzeri koji su ih naslijedili, u nedostatku životnog uspjeha i afirmacije prodaju iste u bescijenje da se dočepaju love. Nekima je to jedini put u životu da se susreću sa kešom u toj količini. Trebaće još 50 godina da se Titovi stanovi raskrčme.
Praviti kuću je čisti gubitak, jer su troškovi ogromni, a kad na tržištu prodaješ, ne možeš ni investiciju povratiti. Građevinari ti uzimaju po njemački, a kad prodaješ plaćaju ti po bosanski.
Po cijenama stanova se vidi da je Sarajevo propalo i to dibidus.
- Tahta
#2706 Re: Cijene stanova All about
kad ti za šugavi stan od 50 ak kvadrata u predgrađu treba najmanje 100 prosječnih plaća onda su cijene itekako skupe ako se uzme ista količina novca negdje drugo
-
wajar
#2707 Re: Cijene stanova All about
...
Last edited by wajar on 20/01/2013 05:00, edited 1 time in total.
- budva
#2708 Re: Cijene stanova All about
odvadi malo, ne znam odakle ti tih 50% da se snizava od realne cijene. Ako moze neki link ili informacija konkretna da odma kupim. Isto vazi i za 30-40%....
-
milojicabrzi
#2709 Re: Cijene stanova All about
Sarajevo ce uskoro poceti slijediti trend BG i ZG sto se tice priliva stanovnistva i podizanja cijena stanova...
To je bilo krenulo tamo negdje 2009. ali je zbog opce recesije, na srecu zaustavljeno, mislim na srecu mnogih mladih ljudi koji se kuce i traze stan...
Mislim da ce uskoro opet poceti laganim tempom rasti cijene, ali ne previse, jer ima nekoliko planiranih novogradnji u SA u narednih 4-5 godina, pa ce stanova na trzistu biti...
U Sarajevu su cijene u nekim kvartovima nerealno visoke, a standardni problem naseg naroda je sto hoce na svemu da profitira, pa iz nekog stana kojeg je '70-ih godina, na npr. Dolac Malti ili jos starijih na Grbavici, dobio za klikere, hoce da izbije 100-150 hiljada KM.
Novogradnja diktira cijenu kvadrata, nakon toga lokacija, stanje stana itd.
U Sa su novogradnje na lokacijama oko grada, jer se u urbanoj zoni nema gdje garaza sazidati a ne zgrada...
To je bilo krenulo tamo negdje 2009. ali je zbog opce recesije, na srecu zaustavljeno, mislim na srecu mnogih mladih ljudi koji se kuce i traze stan...
Mislim da ce uskoro opet poceti laganim tempom rasti cijene, ali ne previse, jer ima nekoliko planiranih novogradnji u SA u narednih 4-5 godina, pa ce stanova na trzistu biti...
U Sarajevu su cijene u nekim kvartovima nerealno visoke, a standardni problem naseg naroda je sto hoce na svemu da profitira, pa iz nekog stana kojeg je '70-ih godina, na npr. Dolac Malti ili jos starijih na Grbavici, dobio za klikere, hoce da izbije 100-150 hiljada KM.
Novogradnja diktira cijenu kvadrata, nakon toga lokacija, stanje stana itd.
U Sa su novogradnje na lokacijama oko grada, jer se u urbanoj zoni nema gdje garaza sazidati a ne zgrada...
- drndalo
#2710 Re: Cijene stanova All about
Realna cijena stana je ono sto neko hoce da plati za njega... Ako nece niko, pa jos ni nakon 6 mjeseci, nije realna...wajar wrote: X realna cijena stana
Ja sam svoj stan relativno realno platio po vise osnova, starogradnja, A.polje, zgrada 1979-80, adaptacija srednjeg obima potrebna, platio ga 2004, <900KM/m2... Na adaptaciju jos oko 10.000 KM, poreza oko 2500 KM... Mada je po tadasnjim cijenama i to bilo prilicno postena cijena za A.polje, tj. nije bila nikakva mega-prilika... I dan danas cijena proizvodnje slicnog kvadrata u novogradnji nije visa od ove cijene po m2, pa kada ih prodaju za 2200-2500, nije mi dobro... Mala li je to marza boze...?
I u ZG i BG se pojavljuju kvadrati od po 1200-1500 EUR, jer trziste bas ne trazi one od 2000...
Zasto neko mora prodati stan preko agencije za bilo koliko ispod onoga sto hoce ? Ne mora brate, fino ih zatjeras u PM, i nastavis prodavat' sam...
-
wajar
#2711 Re: Cijene stanova All about
...
Last edited by wajar on 20/01/2013 05:00, edited 2 times in total.
-
wajar
#2712 Re: Cijene stanova All about
...
Last edited by wajar on 20/01/2013 04:59, edited 1 time in total.
-
gaius
#2713 Re: Cijene stanova All about
otkad se to sarajevo kao grad može na bilo koji način porediti sa npr. ZG (da dalje ne idemo)?
u sarajevu u 21. vijeku nema vode iza 24:00, ulice su prljave, pune rupa i pasa lutalica koji napadaju ljude, kriminala ko u bajci za kriminalce, sistem gradskog saobraćaja je katastrofa (voziti se grasovim prevoznim sredstvima blago rečeno nije higijenski), nedostatak parkinga itd.. itd.. da ne poredimo sada kupovnu moć stanovništva.. GDP i ostale trice i kučine.. i sad bi u takvom sarajevu cijena kvadrata u centru trebala biti 2000 EURO? budimo realni, tržište je ipak najbolji pokazatelj vrijednosti...
u sarajevu u 21. vijeku nema vode iza 24:00, ulice su prljave, pune rupa i pasa lutalica koji napadaju ljude, kriminala ko u bajci za kriminalce, sistem gradskog saobraćaja je katastrofa (voziti se grasovim prevoznim sredstvima blago rečeno nije higijenski), nedostatak parkinga itd.. itd.. da ne poredimo sada kupovnu moć stanovništva.. GDP i ostale trice i kučine.. i sad bi u takvom sarajevu cijena kvadrata u centru trebala biti 2000 EURO? budimo realni, tržište je ipak najbolji pokazatelj vrijednosti...
- illuminated
#2714 Re: Cijene stanova All about
@wajar
smanji ribu pobicu djecu.
Sarajevo je jos uvijek vrlo precjenjeno obzirom na otrovan zrak i ostalo... (procitati iznad)
Moja procjena (dajem je besplatno za ovaj forum)
periferija grada ce pasti na 1000KM iz vise tehnickih i fundamentalnih razloga.
Fundamentalni bi bili>
jadna platezna moc
mjesto nesretnog zivljenja ( vidi post od @gaius)
stagnacija privrede tj recesija
nestabilna i jadna vlast koja se bavi samo sa sobom zadnjih decenija
do izbora 2014 ce da klizi lagano na dole jer je ova vlast potpuno nesposobna.
realna cijena izgradnje je jos uvijek ispod 1000KM na periferiji (zemlja je skuplja u centru, ako je ima)
dijaspora je manje vise kupila sta je htjela. Nove generacije se ne interesuju za BIH.
Bum prodaje koji se pojavi ljeti, skoro da ga vise i nema.
kredit ce biti teze dobiti zbog novog zakona o bankama...
Tehnicki>
to je okrugla cifra tako da ima i nekih psiholoskih razloga.
Mislim da ce iz tog razloga ostati na tome.
smanji ribu pobicu djecu.
Sarajevo je jos uvijek vrlo precjenjeno obzirom na otrovan zrak i ostalo... (procitati iznad)
Moja procjena (dajem je besplatno za ovaj forum)
periferija grada ce pasti na 1000KM iz vise tehnickih i fundamentalnih razloga.
Fundamentalni bi bili>
jadna platezna moc
mjesto nesretnog zivljenja ( vidi post od @gaius)
stagnacija privrede tj recesija
nestabilna i jadna vlast koja se bavi samo sa sobom zadnjih decenija
do izbora 2014 ce da klizi lagano na dole jer je ova vlast potpuno nesposobna.
realna cijena izgradnje je jos uvijek ispod 1000KM na periferiji (zemlja je skuplja u centru, ako je ima)
dijaspora je manje vise kupila sta je htjela. Nove generacije se ne interesuju za BIH.
Bum prodaje koji se pojavi ljeti, skoro da ga vise i nema.
kredit ce biti teze dobiti zbog novog zakona o bankama...
Tehnicki>
to je okrugla cifra tako da ima i nekih psiholoskih razloga.
Mislim da ce iz tog razloga ostati na tome.
- P308
#2715 Re: Cijene stanova All about
Sve shvatam, ali ovoliko pljuvanje (izvinjavam se na izrazu ali prikladniji nemam) po gradu i ovakve rijeci - zalosno 
-
wajar
#2716 Re: Cijene stanova All about
...
Last edited by wajar on 20/01/2013 04:59, edited 1 time in total.
-
milojicabrzi
#2718 Re: Cijene stanova All about
Kvadrat nece ici ispod psiholoske granice od 1500 KM, na periferiji (mada Dobrinja i Stup nisu bas prava periferija, za mene su "suburbans" npr. Hrasnica, Ilidza, Lukavica, Vogosca itd).
Sarajevo ima konstantu doseljavanja stanovistva po sistemu "trbuhom za kruhom", koji nakon godinu-dvije podstanarluka, skontaju da je bolje davati ratu kredita nego kiriju, koji su tu negdje, na kredit na 15. god.
Takodjer, svakih par godina, stasavaju nove mlade generacije, koje se zaposljavaju, zene/udaju, radjaju djecu, pa Sarajevo ima konstantnu potrebu za stambenim prostorom, upravo zbog ovih lokalnih migracija.
Mislim da cak naprotiv, u SA se za par godina, nece vise imati gdje graditi, pa kad se potrose prazni placevi Ilidzanskog podrucja, nastat ce vece potraznja za stanovima nego sto ce ih biti...
Realno, procjenjujem porast stanovnistva i Vogosce, Ilidze, pa cak i prema Rakovici, a zivi bili pa vidjeli...
U BiH vidjeli mi to ili ne, raste nekako i kupovna i platezna moc stanovnistva (sjecam se sta je nekad '97 godine bilo 10 000 KM, ko je imao, mogao je pitati "posto Sarajevo", jer ako si dodao jos toliko, hladno si mogao uzeti stan na Grbavici, a sta je taj iznos danas, kada svako ko je zaposlen, bez ziranata dobija kredit do 10 000 KM).
Uglavnom, vidim da ce se otprilike odnos cijene i potraznje stanova nastaviti u ovom omjeru, ili ce stanovi cak biti i nesto skuplji...
Sarajevo ima konstantu doseljavanja stanovistva po sistemu "trbuhom za kruhom", koji nakon godinu-dvije podstanarluka, skontaju da je bolje davati ratu kredita nego kiriju, koji su tu negdje, na kredit na 15. god.
Takodjer, svakih par godina, stasavaju nove mlade generacije, koje se zaposljavaju, zene/udaju, radjaju djecu, pa Sarajevo ima konstantnu potrebu za stambenim prostorom, upravo zbog ovih lokalnih migracija.
Mislim da cak naprotiv, u SA se za par godina, nece vise imati gdje graditi, pa kad se potrose prazni placevi Ilidzanskog podrucja, nastat ce vece potraznja za stanovima nego sto ce ih biti...
Realno, procjenjujem porast stanovnistva i Vogosce, Ilidze, pa cak i prema Rakovici, a zivi bili pa vidjeli...
U BiH vidjeli mi to ili ne, raste nekako i kupovna i platezna moc stanovnistva (sjecam se sta je nekad '97 godine bilo 10 000 KM, ko je imao, mogao je pitati "posto Sarajevo", jer ako si dodao jos toliko, hladno si mogao uzeti stan na Grbavici, a sta je taj iznos danas, kada svako ko je zaposlen, bez ziranata dobija kredit do 10 000 KM).
Uglavnom, vidim da ce se otprilike odnos cijene i potraznje stanova nastaviti u ovom omjeru, ili ce stanovi cak biti i nesto skuplji...
-
sabanss
#2719 Re: Cijene stanova All about
Kvadrat je vec ispod te granice, negdje cak i debelo ispod...milojicabrzi wrote:Kvadrat nece ici ispod psiholoske granice od 1500 KM, na periferiji (mada Dobrinja i Stup nisu bas prava periferija, za mene su "suburbans" npr. Hrasnica, Ilidza, Lukavica, Vogosca itd).
- illuminated
#2720 Re: Cijene stanova All about
Da si ziv i zdrav, stanovi koji na Dobrinji se prodaju idu za 1100,1200 (stara gradnja)milojicabrzi wrote:Kvadrat nece ici ispod psiholoske granice od 1500 KM, na periferiji (mada Dobrinja i Stup nisu bas prava periferija, za mene su "suburbans" npr. Hrasnica, Ilidza, Lukavica, Vogosca itd).
Oni koji su 1300,1400 stoje, tj ne prodaju se.
Covjek mi je neki dan nudio Marijin Dvor kod Crkve za 2000.
To sto se tice cijena. Sto se tice platezne moci, ne bih se slozio jer imamo veliku prikrivenu inflaciju.
Pa mi imamo inflaciju sigurno od 5-6%.
Taj efekat doseljenja postoji, to je tacno, ali postoje i drugi, a to je da se nema posla, nema ziranata. Mnogi od tih parova zive pod kirijom i vjerovatno stede jer su skontali da ne zele dati lihvarskoj banci za kamate (8% kamate..cca)
-
milojicabrzi
#2721 Re: Cijene stanova All about
Nemojte biti nerealni... Dobrinje ima za cca 1300 KM, ali to su uglavnom stanovi kojima treba full adaptacija, koja kosta cca 15-20 hiljada, ili stanovi koji su na prizemlju, potkrovlju i sl. (pogledaj PIK, pa ce ti biti jasnije).illuminated wrote:Da si ziv i zdrav, stanovi koji na Dobrinji se prodaju idu za 1100,1200 (stara gradnja)
Oni koji su 1300,1400 stoje, tj ne prodaju se.
Covjek mi je neki dan nudio Marijin Dvor kod Crkve za 2000.
Postoje situacije kada se nekom zuri da proda centar, za neku cijenu oko 2000 KM, ali i to su uglavnom stari stanovi... Na Marijin Dvoru vecina stanova je sa stolarijom cak i iz vjerovali ili ne, 40-ih godina proslog stoljeca...Plafoni koji su preko 3 metra, prostor koji je tesko ugrijat, pa neki ljudi radije prepustaju centar, ovim skorojevicima i "centrolovcima", pa se pomaknu malo na periferiju, u stanove gdje im ne puse oko glave kad spavaju i ne trese se luster kad tramvaj prodje
Uglavnom, nema stanova ispod cijene, ako su jeftini-uglavnom ima neka caka i nedostatak.
Jeftino se moze naletiti, ako neko prodaje, ne dao Bog, zbog lijecenja djeteta ili clana porodice ili iz nekih hitnih razloga...
-
wajar
#2722 Re: Cijene stanova All about
...
Last edited by wajar on 22/01/2013 00:59, edited 2 times in total.
-
milojicabrzi
#2723 Re: Cijene stanova All about
Nisam ja rekao da centar ne valja...jednostavno postoje razliciti ljudi i razlicite potrebe. U EU, ako si bio, mogao si vidjeti da ljudi koji imaju novaca, zive u kucama izvan grada, u stanovima stanuje, da uvjetno kazemo -sirotinja.wajar wrote:Ova opaska kako samo skorojevići hoće u centar ti je pravo glupa i prepotentna. Sarajevo je stari evropsko-orijentalni grad koji nema infrastukturu za auta i u kome su sve institucije u centru uključujući i kulturni život. Ako hoćeš stvarno da živiš u Sarajevu, naprosto je potreba da budeš u centru gravitirajućim dijelovima Starog Grada i Centra i možda ruba Grbavice. U svakom ostalom slučaju si marginalac sa periferije. Tako je to u Evropi, drugačije je u Americi i nije OK da ovdje pričaš kako ne valja živjeti u centru zato što to sebi ne možeš priuštiti kao i većina. Pa ako ne mogu nešto imati - to ne valja.
Svakom svoje, neko voli biti u centru, neko nema potrebe biti, jer su mu posao i sve druge aktivnosti vezani za npr. C.Vilu. Skorojevica kojima je stalo do centra, kao i njihovih zena, ima, prosla su vremena kad su samo trgovci, pjesnici i pisci zivjeli u centru...
- Zatamnjena stakla
#2724 Re: Cijene stanova All about
Po meni npr. mladi koji hoće partijanje i ostale zajebancije trebaju ići u grad a penzioneri što dalje 
-
wajar
#2725 Re: Cijene stanova All about
...
Last edited by wajar on 22/01/2013 00:59, edited 1 time in total.