sebilj wrote:WASHINGTON - Vođa Ku Klux Klana Thomas Robb prijeti početkom vala nasilja ako Barack Obama pobijedi u utrci za Bijelu kuću.
Fanatik Thomas Robb, star 62 godine, vjeruje da su Afroamerikanci izvanzemaljci koji su okupirali Sjejdinjene države s ciljem uništenja Kristove kulture, piše The Sun.
Robb sebe naziva kraljem KKK-a, na čelu je oko 270 povezanih ćelija i tvrdi da je Amerika usred ratova rasa.
Njegove riječi vraćaju u pedesete i šezdesete godine proteklog stoljeća, kada je Martin Luther King poveo bitku za građanska prava koja su Afrroamerikancima oduzeli članovi Ku Klux Klana, ubijajući ih i terorizirajući godinama.
'Ljudi iz Velike Britanije dolaze kako bi nam pomogli', izjavio je Robb. Ovo je rat u kojem naši ljudi trebaju stati na čelo države i voditi ju. Ljudi su ljutiti zbog invazije crnih ljudi, oni ne pripadaju našim školama, crkvama i društvima', pojasnio je Robb te dodao da riječ o invaziji izvanzemaljaca, a nema dvojbe da je Obama jedan od njih.
'No, unatoč mojim vjerovanjima, zadnja stvar koju želim je da netko ubije Obamu, to bi bila katastrofa. To bi ga pretvorilo u mučenika, isto kao što se dogodilo s Maethinom Lutherom Kingom', dodao je Robb.
Obama i SAD (2008-2016)
-
ld
#2701 Re: Americki predsjednicki izbori
-
omar little
#2702 Re: Americki predsjednicki izbori
sta se cerekash ti?ld wrote:sebilj wrote:WASHINGTON - Vođa Ku Klux Klana Thomas Robb prijeti početkom vala nasilja ako Barack Obama pobijedi u utrci za Bijelu kuću.
Fanatik Thomas Robb, star 62 godine, vjeruje da su Afroamerikanci izvanzemaljci koji su okupirali Sjejdinjene države s ciljem uništenja Kristove kulture, piše The Sun.
Robb sebe naziva kraljem KKK-a, na čelu je oko 270 povezanih ćelija i tvrdi da je Amerika usred ratova rasa.
Njegove riječi vraćaju u pedesete i šezdesete godine proteklog stoljeća, kada je Martin Luther King poveo bitku za građanska prava koja su Afrroamerikancima oduzeli članovi Ku Klux Klana, ubijajući ih i terorizirajući godinama.
'Ljudi iz Velike Britanije dolaze kako bi nam pomogli', izjavio je Robb. Ovo je rat u kojem naši ljudi trebaju stati na čelo države i voditi ju. Ljudi su ljutiti zbog invazije crnih ljudi, oni ne pripadaju našim školama, crkvama i društvima', pojasnio je Robb te dodao da riječ o invaziji izvanzemaljaca, a nema dvojbe da je Obama jedan od njih.
'No, unatoč mojim vjerovanjima, zadnja stvar koju želim je da netko ubije Obamu, to bi bila katastrofa. To bi ga pretvorilo u mučenika, isto kao što se dogodilo s Maethinom Lutherom Kingom', dodao je Robb.![]()
![]()
![]()
![]()
-
Kenozoik
#2703 Re: Americki predsjednicki izbori
Evo i ja sam bas glasao. Nije bio neki veliki red, ali siguran sam da je mnogo gore u vecim gradovima i "battleground" drzavama. Sve u svemu mislim da ce Obama pobjediti 54 prema 45 ili tu negdje. Sve ce se znati za jedno 8-9 sati.
- Soul_Sista
#2704 Re: Americki predsjednicki izbori
..dzizez krajst mansebilj wrote:WASHINGTON - Vođa Ku Klux Klana Thomas Robb prijeti početkom vala nasilja ako Barack Obama pobijedi u utrci za Bijelu kuću.
'No, unatoč mojim vjerovanjima, zadnja stvar koju želim je da netko ubije Obamu, to bi bila katastrofa. To bi ga pretvorilo u mučenika, isto kao što se dogodilo s Maethinom Lutherom Kingom', dodao je Robb.
-
ld
#2705 Re: Americki predsjednicki izbori
sve ovo citam i nesto razmisljam,kako je moguce poslije ovih 8 godina,da neko glasa za republikace,a kamo li jos da obamina pobjeda bude upitnaomar little wrote:sta se cerekash ti?ld wrote:sebilj wrote:WASHINGTON - Vođa Ku Klux Klana Thomas Robb prijeti početkom vala nasilja ako Barack Obama pobijedi u utrci za Bijelu kuću.
'No, unatoč mojim vjerovanjima, zadnja stvar koju želim je da netko ubije Obamu, to bi bila katastrofa. To bi ga pretvorilo u mučenika, isto kao što se dogodilo s Maethinom Lutherom Kingom', dodao je Robb.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
mogu garantirati da ima na forumu neko ko ce uletit' i reci da, da vanzemaljci vec odavno hodaju nasom planetom
a mi to ni ne znamo
![]()
![]()
40% zagrizenih sto ce mccain da dobije,i to je najmanje,kad pretvoris u stvarne cifre,to je previse
tuga golema
- Šeha
#2706 Re: Americki predsjednicki izbori
Ma ja mislim da je u pitanju mala greskica kod prevodjenja. Kad se kaze "aliens" misli se na strance a ne na vanzemaljce - marsovce.Soul_Sista wrote:..dzizez krajst mansebilj wrote:WASHINGTON - Vođa Ku Klux Klana Thomas Robb prijeti početkom vala nasilja ako Barack Obama pobijedi u utrci za Bijelu kuću.
'No, unatoč mojim vjerovanjima, zadnja stvar koju želim je da netko ubije Obamu, to bi bila katastrofa. To bi ga pretvorilo u mučenika, isto kao što se dogodilo s Maethinom Lutherom Kingom', dodao je Robb.Marsovci opet meta
![]()
![]()
i Amerika ima problema sa papcima
hebote patak sta nes procitati
Ostatak je dovoljno glup da ne zasluzuje komentar
- video
#2707 Re: Americki predsjednicki izbori
Pa ebote, po foruma ameri
jesmo napredovali, jos malo pa smo vecina

- Pasiflora
#2708 Re: Americki predsjednicki izbori
upravo tako, pogotovo kada pogledas da vecina amera o bushu prica u smislu: "stvarno mi nije jasno kako je dobio posljednje izbore"ld wrote:sve ovo citam i nesto razmisljam,kako je moguce poslije ovih 8 godina,da neko glasa za republikace,a kamo li jos da obamina pobjeda bude upitna
40% zagrizenih sto ce mccain da dobije,i to je najmanje,kad pretvoris u stvarne cifre,to je previse![]()
tuga golema
- Ja_Ja
#2709 Re: Americki predsjednicki izbori
Glaso' za promjene, naravno...
-
Kenozoik
#2710 Re: Americki predsjednicki izbori
K'o da je u BiH nesto bolje. Mozda niko u Bosni ne voli Busha i njegovu stranku, ali zato ima i vise od 40% stanovnistva da glasa za SNSD, HDZ, SDA i ostale nase domace soviniste i konzervativce. Ne vidim sta nije jasno.ld wrote:sve ovo citam i nesto razmisljam,kako je moguce poslije ovih 8 godina,da neko glasa za republikace,a kamo li jos da obamina pobjeda bude upitna
40% zagrizenih sto ce mccain da dobije,i to je najmanje,kad pretvoris u stvarne cifre,to je previse![]()
tuga golema
- vee-jay
#2711 Re: Americki predsjednicki izbori
glasajte Ameri, kad vec ne glasate za promjene u BiH glasajte za promjene u USA

-
omar little
#2712 Re: Americki predsjednicki izbori
uh, ovo prvi put vidim da neko dijaspori daje pravo glasavee-jay wrote:glasajte Ameri, kad vec ne glasate za promjene u BiH glasajte za promjene u USA![]()
![]()
- vee-jay
#2713 Re: Americki predsjednicki izbori
pa i ja dijaspora, mozda zatoomar little wrote:uh, ovo prvi put vidim da neko dijaspori daje pravo glasavee-jay wrote:glasajte Ameri, kad vec ne glasate za promjene u BiH glasajte za promjene u USA![]()
![]()
obicno nam se govori da se nosimo i da otkud nama pravo odredjivati sudbinu v(n)ashe maticne jedne i jedine
![]()
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
#2714 Re: Americki predsjednicki izbori
Sad glasao. Kod mene nije bilo guzve, samo dvije tete ispred mene. Neznam kako je kod drugih ali u NYC jos uvijek koriste one velike glasacke masine iz 50-ih sto su kao ormar velike sa sto nekih polugica. Sav se preznojim kad udjem u kabinu za glasanje. Moja nena nikad nebi znala kako da glasa na tom hepeku a I ja se jedva snadjem.
Husu za predsjednika!!

Husu za predsjednika!!
-
#2715 Re: Americki predsjednicki izbori
Upisite Stewart/Colbert 
- Soul_Sista
#2716 Re: Americki predsjednicki izbori
Pa dobro, hajmo reci i da je greska u prevodu i da je rekao za afroamerikance da su stranci. Kako neko ko zivi preko 200 godina u Americi moze biti stranac??Šeha wrote:Ma ja mislim da je u pitanju mala greskica kod prevodjenja. Kad se kaze "aliens" misli se na strance a ne na vanzemaljce - marsovce.Soul_Sista wrote:..dzizez krajst mansebilj wrote:WASHINGTON - Vođa Ku Klux Klana Thomas Robb prijeti početkom vala nasilja ako Barack Obama pobijedi u utrci za Bijelu kuću.
'Ljudi iz Velike Britanije dolaze kako bi nam pomogli', izjavio je Robb. Ovo je ra
t u kojem naši ljudi trebaju stati na čelo države i voditi ju. Ljudi su ljutiti zbog invazije crnih ljudi, oni ne pripadaju našim školama, crkvama i društvima', pojasnio je Robb te dodao da riječ o invaziji izvanzemaljaca, a nema dvojbe da je Obama jedan od njih.
'No, unatoč mojim vjerovanjima, zadnja stvar koju želim je da netko ubije Obamu, to bi bila katastrofa. To bi ga pretvorilo u mučenika, isto kao što se dogodilo s Maethinom Lutherom Kingom', dodao je Robb.Marsovci opet meta
![]()
![]()
i Amerika ima problema sa papcima
hebote patak sta nes procitati
Ostatak je dovoljno glup da ne zasluzuje komentar
@Dado,
zato moras pomoci svojoj nani kad je glasanje u pitanju, ja recimo kad su Bosanski izbori svake cetvrte godine ispunim papire i zaokruzim njenu omiljenu stranku a zna se da su to mali
-
omar little
#2717 Re: Americki predsjednicki izbori
evo jedne kichaste i malo cheesy
ali, eto, prigodne
"Rosa Parks sat so that Martin Luther King could walk. Martin Luther King walked so that Obama could run. Obama's running so that we all can fly. "
"Rosa Parks sat so that Martin Luther King could walk. Martin Luther King walked so that Obama could run. Obama's running so that we all can fly. "
-
jefferson
#2718 Re: Americki predsjednicki izbori
Uh ovdje u Seet Home su tenzije pravo porasle. Pricao sam sa mnogim republikancima i stvarno je katastrofa koliko su ignorantni. Juce sam cuo vrhunsku glupost od prijatelja koji kaze kako ce Obama donjeti zakon da ako kazes nesto MORAS dati drugoj strani isto vrijeme da odgovori. Reko to moze samo ako mediji dobija Federal funding, kaze on, "ne, on je socijalista, on ce te uraditi"
Dzaba ustav itd, Obama je socijalista
Ali ovi bogatasi ovdje su utrtali ko misevi. Te taxa ode, te se boje da ce property tax skocit (Alabama je zadnja po visini property tax, 4 puta manja od 49 drzave).
I dzaba opet da to nije federalna nadleznost, ali sweet home je napredovala, ali jos ih dug put ceka.
Medjutim, najbolje mi je kad im spomenem kako su oni u Sweet Hoem odgovorni sto se Obama kandiduje, odma im pritisak skoci na preinfarktno stanje
Dzaba ustav itd, Obama je socijalista
Ali ovi bogatasi ovdje su utrtali ko misevi. Te taxa ode, te se boje da ce property tax skocit (Alabama je zadnja po visini property tax, 4 puta manja od 49 drzave).
I dzaba opet da to nije federalna nadleznost, ali sweet home je napredovala, ali jos ih dug put ceka.
Medjutim, najbolje mi je kad im spomenem kako su oni u Sweet Hoem odgovorni sto se Obama kandiduje, odma im pritisak skoci na preinfarktno stanje
Last edited by jefferson on 04/11/2008 16:51, edited 1 time in total.
-
ld
#2719 Re: Americki predsjednicki izbori
izrazito intelignetno i objektivno misljenjeKenozoik wrote:K'o da je u BiH nesto bolje. Mozda niko u Bosni ne voli Busha i njegovu stranku, ali zato ima i vise od 40% stanovnistva da glasa za SNSD, HDZ, SDA i ostale nase domace soviniste i konzervativce. Ne vidim sta nije jasno.ld wrote:sve ovo citam i nesto razmisljam,kako je moguce poslije ovih 8 godina,da neko glasa za republikace,a kamo li jos da obamina pobjeda bude upitna
tuga golema
uporediti bosnu i 3-4 miliona stanovnika,sa amerikom sa preko 300 miliona stanovnika,sa vojnim budjetom koji je ubjedljivo najveci u svijetu,drzava koja ima vojne baze u 120 zemalja,i u takvoj zemlji pored sveg sranja sto su republikanci na celu sa bushom i dickom uradili u zadnjih 8 godina,opet 40% stanovnika podrzava republikance
bljak
i sto je najgore,ona dranfulja palin je gora i od busha u kretenizmu,i zagrizenija od dicka,ne kontam kako neko moze da ode da je slusa
doduse mozda je i ne slusaju,mozda se pale na njen ,,uciteljski,, izgled,pa kasnije d...ju kuci
-
jefferson
#2720 Re: Americki predsjednicki izbori
Kad ce ljudima biti jasno kako se Vojni budzet bilo koje drzave racuna!!!!!!!!!!
Halo, ljudi, vojni budzet SAD je najveci kada se gledaju cifre, ali se to tako ne racuna!!!!!!
Vojni budzet bilo koje drzave se racuna kao postotak GDP-a, i americki je oko 2.5%, Ruski oko 5%, kineski oko 8%!
To sto SAD napravi 14.3 triliona dolara GDP je problem Kine i Rusije pa moraju vise od sebe uzimati jer hoce da glume silu. Evropske drzave odvajaju od 1.5% do 2%.
Mi odvajamo oko 1%, a NATO standardi kazu da MORA biti 1.5%. Niko ne spominje cifre.
Ali se zato nadje odma neko ko ce da kaze kako amerikanci trose najvise.
De vise skontajte kako se racuna vojni budzet!
Ali zato birokratija u SAD (u sto ej ukljucen DOD budzet) trosi 28% GDP-a, a BH administracija 68%!!!!
Halo, ljudi, vojni budzet SAD je najveci kada se gledaju cifre, ali se to tako ne racuna!!!!!!
Vojni budzet bilo koje drzave se racuna kao postotak GDP-a, i americki je oko 2.5%, Ruski oko 5%, kineski oko 8%!
To sto SAD napravi 14.3 triliona dolara GDP je problem Kine i Rusije pa moraju vise od sebe uzimati jer hoce da glume silu. Evropske drzave odvajaju od 1.5% do 2%.
Mi odvajamo oko 1%, a NATO standardi kazu da MORA biti 1.5%. Niko ne spominje cifre.
Ali zato birokratija u SAD (u sto ej ukljucen DOD budzet) trosi 28% GDP-a, a BH administracija 68%!!!!
-
jefferson
#2721 Re: Americki predsjednicki izbori
ld wrote:izrazito intelignetno i objektivno misljenjeKenozoik wrote:K'o da je u BiH nesto bolje. Mozda niko u Bosni ne voli Busha i njegovu stranku, ali zato ima i vise od 40% stanovnistva da glasa za SNSD, HDZ, SDA i ostale nase domace soviniste i konzervativce. Ne vidim sta nije jasno.ld wrote:sve ovo citam i nesto razmisljam,kako je moguce poslije ovih 8 godina,da neko glasa za republikace,a kamo li jos da obamina pobjeda bude upitna
tuga golema
uporediti bosnu i 3-4 miliona stanovnika,sa amerikom sa preko 300 miliona stanovnika,sa vojnim budjetom koji je ubjedljivo najveci u svijetu,drzava koja ima vojne baze u 120 zemalja,i u takvoj zemlji pored sveg sranja sto su republikanci na celu sa bushom i dickom uradili u zadnjih 8 godina,opet 40% stanovnika podrzava republikance
bljak
i sto je najgore,ona dranfulja palin je gora i od busha u kretenizmu,i zagrizenija od dicka,ne kontam kako neko moze da ode da je slusa
doduse mozda je i ne slusaju,mozda se pale na njen ,,uciteljski,, izgled,pa kasnije d...ju kuci
Kod nas izadje Bakir Izetbegovic na TV i kaze kako ljudi mogu imati neka ljudska prava ali ne sva, i opet vecina BH gradjana u federaciji glasa za njegovu stranku!
-
jefferson
#2722 Re: Americki predsjednicki izbori
Nov. 4 (Bloomberg) -- Long lines of voters formed outside of polling places this morning as Democrat Barack Obama sought to hold off an upset bid by Republican John McCain and become the first African-American candidate to win the U.S. presidency.
Energized by a two-year, history-making campaign, voters began showing up in the middle of the night to cast ballots. Lines were particularly long in Virginia, which could be a harbinger if Obama becomes the first Democrat since 1964 to prevail in what was the seat of the Old Confederacy.
Even before polls opened across the nation, Obama had won the nation's earliest contests, capturing the usually Republican northern New Hampshire villages of Dixville Notch and Hart's Location.
``We're voting in a historical time,'' said Lashawne Jenkins, 40, a catering manager who was among more than 100 people awaiting the opening of a polling station at Bethel African Methodist Church in Detroit. ``You should be ashamed if you don't vote.''
The scene outside the Detroit church was repeated across the country. More than 150 were lined up outside a polling place in Fairfax County, Virginia, before voting began, and 75 people waited to cast ballots at John Oldham Elementary School in Norwood, Massachusetts.
Obama, who opened his candidacy 22 months ago where Abraham Lincoln gave his ``House Divided'' speech, closed his historic campaign near the site of the Battle of Bull Run, the first major battle of the Civil War. He thanked his supporters at a 90,000- person rally in Manassas, Virginia.
`Hope for the Future'
``You've filled me with new hope for our future, and you've reminded me about what makes America so special,'' said Obama, who received word yesterday that his grandmother, Madelyn Dunham, died at age 86 after a battle with cancer.
Encouraging voters to not let up before the polls close, Obama revived a chant he used throughout the primaries though rarely in the general election: ``Fired Up, Ready to Go.''
Obama voted at Beulah Shoesmith Elementary School in his Hyde Park, Illinois, neighborhood at 7:54 a.m. He missed bumping into his neighbors and 1960s radicals Bill Ayers and his wife, Bernadine Dohrn, who showed up to vote a few minutes earlier.
The McCain campaign has made Obama's ties to Ayers an issue, with vice presidential nominee Sarah Palin accusing the Democratic standard-bearer of ``palling around with terrorists.''
McCain was behind in polls nationally and either trailed or was in a close fight in a dozen states won by President George W. Bush in the last election. Still, he sought to keep his supporters energized.
Seeking Momentum
``We're going to win,'' he told a crowd of about 1,500 people yesterday at the airport in Indianapolis. ``We've got the momentum.''
McCain planned a rally in Grand Junction, Colorado, today before returning to Phoenix, Arizona, where he will watch the election returns. Alaska Governor Palin will fly from her home to join him in Phoenix.
Obama travels to Indiana today for a final campaign stop before heading back to Chicago for an outdoor election night party in Grant Park. Democratic vice presidential candidate Joe Biden will join him there after attending a rally in Richmond, Virginia.
The last of the pre-election polls released yesterday all showed Obama holding the lead even as McCain closed the gap in several states. Obama held an average lead of 7 percentage points in a dozen polls that concluded interviews on Nov. 2.
Battleground States
In state polls, Obama led in the battlegrounds of Ohio, Pennsylvania, Virginia, New Mexico, Colorado and Nevada. All except Pennsylvania went for Bush in 2004. The two candidates were in a closer fight in Florida, North Carolina and Indiana, three more Republican states in the last election.
Virginia's polls close at 7 p.m. Washington time in the first wave of states to finish.
In Vienna, Virginia, Hal Corby, a retired registered Republican, cast his ballot for McCain, saying he saw no reason to change the state's traditional voting pattern.
``I don't trust the other guy,'' said Corby, 69. ``McCain will hold down spending and Obama won't.''
Another Vienna voter, Jim Whitcomb, a 59-year-old government employee and registered Democrat, said the Republicans under Bush for eight years have mismanaged the economy at home and alienated allies abroad.
``The country is a mess and it's because of the Republican Party,'' said Whitcomb, who voted for Obama. ``The U.S. is really going off on its own in the wrong direction with virtually no friends in the world.''
Northern Virginia
Several other voters in northern Virginia, which has fueled recent Democratic wins in the state, said Obama had their votes.
``We may need to secede from the rest of Virginia,'' joked Obama supporter Brad McAdam, 35, of Alexandria. ``They don't like the way we vote.''
In North Carolina, Obama supporters came out early to vote.
Marcus Farmer, who didn't vote four years ago, showed up at 6:25 a.m.
``I regret not voting four years ago,'' said Farmer, 31. ``I'm really tired of George Bush.''
Figures show almost a third of ballots in the presidential race already have been cast, which may have eased waiting times today. At Renfroe Middle School in Decatur, Georgia, an Atlanta suburb, Devery Gauthier, 45, only had to wait 20 minutes.
``I am shocked it was so short,'' said Gauthier, a corporate treasury manager at Global Payments Inc., who voted for Obama.
Last week, some Georgia voters waited an hour and a half to cast ballots.
In the first votes cast on Election Day, Obama defeated McCain 15 votes to 6 in Dixville Notch, according to the Associated Press, and by 17 votes to 10 in Hart's Location. By tradition, polls in both towns open at midnight local time. The two hamlets, with a combined populated of more than 100 people, generally lean Republican.
To contact the reporters responsible for this story: Jeff Bliss in Washington
Obama pobjednik u Dixville Notch-u, sto je obicno dobar indikator, s obzirom da je to konzervativno selo u New Hempshiru
Energized by a two-year, history-making campaign, voters began showing up in the middle of the night to cast ballots. Lines were particularly long in Virginia, which could be a harbinger if Obama becomes the first Democrat since 1964 to prevail in what was the seat of the Old Confederacy.
Even before polls opened across the nation, Obama had won the nation's earliest contests, capturing the usually Republican northern New Hampshire villages of Dixville Notch and Hart's Location.
``We're voting in a historical time,'' said Lashawne Jenkins, 40, a catering manager who was among more than 100 people awaiting the opening of a polling station at Bethel African Methodist Church in Detroit. ``You should be ashamed if you don't vote.''
The scene outside the Detroit church was repeated across the country. More than 150 were lined up outside a polling place in Fairfax County, Virginia, before voting began, and 75 people waited to cast ballots at John Oldham Elementary School in Norwood, Massachusetts.
Obama, who opened his candidacy 22 months ago where Abraham Lincoln gave his ``House Divided'' speech, closed his historic campaign near the site of the Battle of Bull Run, the first major battle of the Civil War. He thanked his supporters at a 90,000- person rally in Manassas, Virginia.
`Hope for the Future'
``You've filled me with new hope for our future, and you've reminded me about what makes America so special,'' said Obama, who received word yesterday that his grandmother, Madelyn Dunham, died at age 86 after a battle with cancer.
Encouraging voters to not let up before the polls close, Obama revived a chant he used throughout the primaries though rarely in the general election: ``Fired Up, Ready to Go.''
Obama voted at Beulah Shoesmith Elementary School in his Hyde Park, Illinois, neighborhood at 7:54 a.m. He missed bumping into his neighbors and 1960s radicals Bill Ayers and his wife, Bernadine Dohrn, who showed up to vote a few minutes earlier.
The McCain campaign has made Obama's ties to Ayers an issue, with vice presidential nominee Sarah Palin accusing the Democratic standard-bearer of ``palling around with terrorists.''
McCain was behind in polls nationally and either trailed or was in a close fight in a dozen states won by President George W. Bush in the last election. Still, he sought to keep his supporters energized.
Seeking Momentum
``We're going to win,'' he told a crowd of about 1,500 people yesterday at the airport in Indianapolis. ``We've got the momentum.''
McCain planned a rally in Grand Junction, Colorado, today before returning to Phoenix, Arizona, where he will watch the election returns. Alaska Governor Palin will fly from her home to join him in Phoenix.
Obama travels to Indiana today for a final campaign stop before heading back to Chicago for an outdoor election night party in Grant Park. Democratic vice presidential candidate Joe Biden will join him there after attending a rally in Richmond, Virginia.
The last of the pre-election polls released yesterday all showed Obama holding the lead even as McCain closed the gap in several states. Obama held an average lead of 7 percentage points in a dozen polls that concluded interviews on Nov. 2.
Battleground States
In state polls, Obama led in the battlegrounds of Ohio, Pennsylvania, Virginia, New Mexico, Colorado and Nevada. All except Pennsylvania went for Bush in 2004. The two candidates were in a closer fight in Florida, North Carolina and Indiana, three more Republican states in the last election.
Virginia's polls close at 7 p.m. Washington time in the first wave of states to finish.
In Vienna, Virginia, Hal Corby, a retired registered Republican, cast his ballot for McCain, saying he saw no reason to change the state's traditional voting pattern.
``I don't trust the other guy,'' said Corby, 69. ``McCain will hold down spending and Obama won't.''
Another Vienna voter, Jim Whitcomb, a 59-year-old government employee and registered Democrat, said the Republicans under Bush for eight years have mismanaged the economy at home and alienated allies abroad.
``The country is a mess and it's because of the Republican Party,'' said Whitcomb, who voted for Obama. ``The U.S. is really going off on its own in the wrong direction with virtually no friends in the world.''
Northern Virginia
Several other voters in northern Virginia, which has fueled recent Democratic wins in the state, said Obama had their votes.
``We may need to secede from the rest of Virginia,'' joked Obama supporter Brad McAdam, 35, of Alexandria. ``They don't like the way we vote.''
In North Carolina, Obama supporters came out early to vote.
Marcus Farmer, who didn't vote four years ago, showed up at 6:25 a.m.
``I regret not voting four years ago,'' said Farmer, 31. ``I'm really tired of George Bush.''
Figures show almost a third of ballots in the presidential race already have been cast, which may have eased waiting times today. At Renfroe Middle School in Decatur, Georgia, an Atlanta suburb, Devery Gauthier, 45, only had to wait 20 minutes.
``I am shocked it was so short,'' said Gauthier, a corporate treasury manager at Global Payments Inc., who voted for Obama.
Last week, some Georgia voters waited an hour and a half to cast ballots.
In the first votes cast on Election Day, Obama defeated McCain 15 votes to 6 in Dixville Notch, according to the Associated Press, and by 17 votes to 10 in Hart's Location. By tradition, polls in both towns open at midnight local time. The two hamlets, with a combined populated of more than 100 people, generally lean Republican.
To contact the reporters responsible for this story: Jeff Bliss in Washington
Obama pobjednik u Dixville Notch-u, sto je obicno dobar indikator, s obzirom da je to konzervativno selo u New Hempshiru
-
ld
#2723 Re: Americki predsjednicki izbori
tacnije oko 4% do 5%,to su neke pentagonove cifre,da sad ne trazim,ako te interesuje potrazi samjefferson wrote:Kad ce ljudima biti jasno kako se Vojni budzet bilo koje drzave racuna!!!!!!!!!!
ali je to i vise,na primjer,odrzavanje nukleranih bojevih glava kosta oko 20-30 milijardi godisnje,a ta lova ne ulazi u vojni budjet
takodje i zastita pomorskih ruta ne ulazi u vojni budjet,ali ipak to mornarica obavlja
to su tzv. skriveni troskovi,i to mozes da potrazis,znas kako se pise skriveni troskovi pentagona
preko 1 triliona je stvarni vojni budjet
sto se tice 14,5 triliona gdp,moras naglasiti da je to 80% usluga i potrosnja,i da se bushova administracija zaduzila za 4 do 5 triliona za ovih 8 godina
i kinezi lazu za svoj vojni budjet,njihov stvarni vojni budjet je nekoliko puta veci od onog sto oni prikazuju
i bakir izetbegovic nema jedan do dva miliona vojnika pod svojom komandom,koji su rasporedjeni sto u americi,sto u ostalih 120 zemalja po vojnim bazama
glupost je uporedjivati utjecaj bosne i amerika na svijet
i kako vi objasnjavate poslije 8 godina katasrofalne vlasti republikanaca,da opet 40% amera glasa za njih
- jeza u ledja
#2724 Re: Americki predsjednicki izbori
Nema SAD $14 triliona budzet, vec $14 biliona.
I mene nerviraju ovi glupi brojevi, ali evo jedna lekcija iz americkog engleskog:
1 million - 1 milion - 1.000.000
1 billion - 1 milijarda - 1.000.000.000
1 trillion - 1 bilion - 1.000.000.000.000
1 quadrillion - 1 bilijarda - 1.000.000.000.000.000
itd...
postoji i rijec milliard, billiard u britanskom engleskom, ali se ne koristi.
Helem, trillion na engleskom je bilion na nasem.
I mene nerviraju ovi glupi brojevi, ali evo jedna lekcija iz americkog engleskog:
1 million - 1 milion - 1.000.000
1 billion - 1 milijarda - 1.000.000.000
1 trillion - 1 bilion - 1.000.000.000.000
1 quadrillion - 1 bilijarda - 1.000.000.000.000.000
itd...
postoji i rijec milliard, billiard u britanskom engleskom, ali se ne koristi.
Helem, trillion na engleskom je bilion na nasem.
- jeza u ledja
#2725 Re: Americki predsjednicki izbori
U danasnjim vijestima, Karl Rove predvidja veliku pobjedu Obame:
Rove predicts Obama landslide
Posted: 11:36 AM ET
From CNN Ticker Producer Alexander Mooney
(CNN) – John McCain and his aides are still banking on a come-from-behind victory Tuesday, but the GOP's most famous political strategist has already called the race for Barack Obama.
Karl Rove, the man widely credited with engineering President Bush's two successful White House bids, is predicting the Illinois senator will take the White House in an Electoral College landslide, winning 338 votes to John McCain's 200. That would be the largest Electoral College victory since 1996, when Bill Clinton defeated Bob Dole in a 379-159 rout.
In an Electoral Map posted on Rove's Web site, the Republican mastermind predicts Obama victories in several key battlegrounds, including virtually all of the states where polls suggest he currently enjoys a slim advantage. In fact, Rove believes Missouri is the only crucial battleground state McCain will carry, while Obama scores victories in Florida, Ohio, Pennsylvania, Colorado, New Mexico, Minnesota, and Iowa. Rove also thinks Obama will win traditionally-Republican Virginia.
-----
Izvor CNN.
Rove predicts Obama landslide
Posted: 11:36 AM ET
From CNN Ticker Producer Alexander Mooney
(CNN) – John McCain and his aides are still banking on a come-from-behind victory Tuesday, but the GOP's most famous political strategist has already called the race for Barack Obama.
Karl Rove, the man widely credited with engineering President Bush's two successful White House bids, is predicting the Illinois senator will take the White House in an Electoral College landslide, winning 338 votes to John McCain's 200. That would be the largest Electoral College victory since 1996, when Bill Clinton defeated Bob Dole in a 379-159 rout.
In an Electoral Map posted on Rove's Web site, the Republican mastermind predicts Obama victories in several key battlegrounds, including virtually all of the states where polls suggest he currently enjoys a slim advantage. In fact, Rove believes Missouri is the only crucial battleground state McCain will carry, while Obama scores victories in Florida, Ohio, Pennsylvania, Colorado, New Mexico, Minnesota, and Iowa. Rove also thinks Obama will win traditionally-Republican Virginia.
-----
Izvor CNN.