Apsolutno, i cijenim trud u vrijeme za koje pretpostavljam da je tvoje slobodnojulisiz es grant wrote: Ne povlačim se, ali moram naći vremena i načina da pokušam objasniti pojmove kao što su ektopija i skvamozna metaplazija, zašto se dešavaju, da li su prirodan proces, da li mogu biti problem, zašto neka žena "stalno" ima isjedak, i da li on uvijek znači vaginalnu infekciju, zašto radimo Papa bris, a zašto kolposkopiju, šta nam jedno a šta drugo može reći...itd, itd?
Razumiješ li sad moju muku?
Ginekologija - sve o tome
Moderator: anex
- Bambi_na_kofeinu
#2701 Re: Ginekologija i vagine....
-
smailko
#2702 Re: Ginekologija i vagine....
ok,razumijemo se,svaki posjet ginekologu mi je kao zacarani krug..A dg: je erithroplacio pvu.Da li bi moglo pomoci da se uradi papa bris i VS antibiogram,bar mi je tako skoro savjetovao privatno doktor ali nisam bila u mogucnosti trenutno da obavim ?po prvi put sam dobila antibiotike za upalu koja se godinama konstatira na papa testu ali ne znam da li da pijem dok se ne uradi antibiogram?!puno ulazem u imunitet zbog hpv-a i ne piju mi se antibiotici redom pa koji "ubode"julisiz es grant wrote:Da čovjek ima vremena i živaca, morao bih vam čitav kurs ovdje održati o "ranicama" i sličnim izmišljotinama, kojim kolege iz neznanja ili zlonamjernosti zaluđuju žene. Na temi o trudnicama konstantno se borim sa tim glupostima "stručnjaka", ali bih ovdje morao sve ispočetka pa ću radije rezignirati.smailko wrote:Zene molila bi vas za pomoc u vezi ranice ili ektopija na grlicu maternice.Zanima me da li je neko radio tusiranje ili premazivanje ranice u Sarajevu i gdje,kod kojeg doktora?Mucim se vec godinama sa tim,a nitko od doktora konkretno da mi rijesi problem,pod hitno mi je potrebno jer vucem konstantne upale,bijelo pranje i konstatiran mi je hpv,sugerirano mi je to tusiranje premazivanje pa mozete li me uputiti na nekog od doktora privatno da napokon rijesim taj problem i koja je cijena tih tretmana odprilike,hvala
-
julisiz es grant
#2703 Re: Ginekologija i vagine....
Ovako...
Kada bi mogla vidjeti tu "ranicu", velike su šanse da bi ona izgledala ovako:
http://www.brooksidepress.org/Products/ ... ropion.jpg
Strašno, zar ne? To je stručno eritroplakija, kao što si sama navela da ti piše, ili još tačniji naziv je ektopija ili ektropion.
Šta to znači? Ništa drugo, nego da je sluznica iz kanala grlića se "izvrnula" (kao kad izvrneš rukavicu) i izašla na njegovu površinu. Ona je takva, crvena, jer za razliku od površinske sluznice ima samo jedan red ćelija ispod kojih prosijavaju krvni sudovi i daju joj crvenkastu boju. Ektopija je NORMALNA pojava kod žena u reproduktivnoj dobi, dakle između puberteta i menopauze. Nastaje zbog djelovanja estrogena, zato je POSEBNO izražena u trudnoći. Nikakva ranica, bolest, ništa, nada!
Eh sad, ta sluznica koja sad izvire vani je puna žlijezda koje luče sluz (ona površinska nema žlijezda), tako da ti imaš stalno iscjedak, koji nije uvijek upalne prirode već normalni sekret tih žlijezda. Pošto je ta sluznica kako rekoh tanka, sklona je ozljedama i krvarenjima (prilikom spolnog odnosa ili pregleda, npr). Ta će se sluznica vremenom pretvoriti u normalni površinski epitel (ovaj blijedoružičasti na slici). Kako možeš potpomoći taj proces reepitelizacije (a i ne moraš, jer rekoh, TO NIJE BOLEST)? Jedan od načina su kantarionove vaginalete, koje potpomažu stvaranje novog epitela, samo se moraju koristiti najmanje mjesec dana. Ali najbolje na to zaboravi. Pogotovo da ti na pamet ne pada nekakvo tuširanje i paljenje kojima neznalice i pokvarenjaci uzimaju pare. Ono što MORAŠ raditi ako želiš sebi dobro: svake godine Papa bris, pa ako on pokaže sumnju na promjene na ćelijama koje mogu s vremenom prerasti u rak (to su oni CIN-ovi) zlatni je standard da se uradi kolposkopija, pa dalje kako ona pokaže.
Eto, valjda je malo jasnije. Ako treba još pojašnjenja slobodno pitaj.
Strašno, zar ne? To je stručno eritroplakija, kao što si sama navela da ti piše, ili još tačniji naziv je ektopija ili ektropion.
Šta to znači? Ništa drugo, nego da je sluznica iz kanala grlića se "izvrnula" (kao kad izvrneš rukavicu) i izašla na njegovu površinu. Ona je takva, crvena, jer za razliku od površinske sluznice ima samo jedan red ćelija ispod kojih prosijavaju krvni sudovi i daju joj crvenkastu boju. Ektopija je NORMALNA pojava kod žena u reproduktivnoj dobi, dakle između puberteta i menopauze. Nastaje zbog djelovanja estrogena, zato je POSEBNO izražena u trudnoći. Nikakva ranica, bolest, ništa, nada!
Eh sad, ta sluznica koja sad izvire vani je puna žlijezda koje luče sluz (ona površinska nema žlijezda), tako da ti imaš stalno iscjedak, koji nije uvijek upalne prirode već normalni sekret tih žlijezda. Pošto je ta sluznica kako rekoh tanka, sklona je ozljedama i krvarenjima (prilikom spolnog odnosa ili pregleda, npr). Ta će se sluznica vremenom pretvoriti u normalni površinski epitel (ovaj blijedoružičasti na slici). Kako možeš potpomoći taj proces reepitelizacije (a i ne moraš, jer rekoh, TO NIJE BOLEST)? Jedan od načina su kantarionove vaginalete, koje potpomažu stvaranje novog epitela, samo se moraju koristiti najmanje mjesec dana. Ali najbolje na to zaboravi. Pogotovo da ti na pamet ne pada nekakvo tuširanje i paljenje kojima neznalice i pokvarenjaci uzimaju pare. Ono što MORAŠ raditi ako želiš sebi dobro: svake godine Papa bris, pa ako on pokaže sumnju na promjene na ćelijama koje mogu s vremenom prerasti u rak (to su oni CIN-ovi) zlatni je standard da se uradi kolposkopija, pa dalje kako ona pokaže.
-
smailko
#2704 Re: Ginekologija i vagine....
zahvaljujem na pojasnjenju,bila sam upoznata sa svim navedenim ali nekad je zaista potrebno da se pojasni na ovako jednostavan prijemčiv nacin, nekad covjek vise ne zna sto da misli.Samo me jos zanima da li ima povezanosti izmedju konst upala ili infekcija sa ektopijom u smislu da li sam podloznija upalama?
- ilkbahar
#2705 Re: Ginekologija i vagine....
julisiz es grant wrote:Ovako...
Imam ja jedno pitanje i molit cu za odgovor. Naime da li je moguce da ovo "izvrnuce" moze prouzrokovati bolan odnos?
-
julisiz es grant
#2706 Re: Ginekologija i vagine....
Može. Tanka sluznica endocerviksa (unutrašnjosti grlića) podložnija je upalama, kao i povredama, kako rekoh.smailko wrote:zahvaljujem na pojasnjenju,bila sam upoznata sa svim navedenim ali nekad je zaista potrebno da se pojasni na ovako jednostavan prijemčiv nacin, nekad covjek vise ne zna sto da misli.Samo me jos zanima da li ima povezanosti izmedju konst upala ili infekcija sa ektopijom u smislu da li sam podloznija upalama?
-
julisiz es grant
#2707 Re: Ginekologija i vagine....
Može. I samo po sebi, a još i više zbog činjenice da je sklonije upalama, kao što sam u odgovoru iznad rekao.ilkbahar wrote:julisiz es grant wrote:Ovako...
Imam ja jedno pitanje i molit cu za odgovor. Naime da li je moguce da ovo "izvrnuce" moze prouzrokovati bolan odnos?
Dakle, da ponovim za ektopiju: neugodnost- DA, bolest-NE.
- ilkbahar
#2708 Re: Ginekologija i vagine....
hvala mnogo na odgovoru Iako su mi papa nalazi uredu i nemam upala, pri odnosu, cesto, dozivim bol u momentu kada ud dotakne grlic, bar ja imam takav osjecaj. Znaci kada je preduboko kao da udari u nesto sto me jako zaboli. Moj ginekolog nije imao objasnjenje sto se to desava.
-
suza81
#2709 Re: Ginekologija i vagine....
Doktore, svaka cast na dobroj volji, izdvojenom vremenu i strpljenju. Meni su ginekolozi i crtali ali nikada mi nije bilo ovako savrseno jasna ta situacija sa grlicem
Kako se tu sad pojavi mozaik na grlicu, sta je to i je li njegovo tusiranje opravdano. Dr. Frljak mi je prije par godina vidjela taj mozaik, na papi je bila upala pa mi je to tretirala par puta jodom koliko se sjecam+vaginalete.
-
djomlica4
#2710 Re: Ginekologija i vagine....
Pozdrav svima,
prije 3 i pol godine sam operisala preponsku kilu (rez je 10-11cm), a trenutno sam u cetvrtom mjesecu trudnoce pa se pitam sto ce biti kad dodje do poroda..
Da li neko ima iskustva s tim ili mozda neki ljecnik da da svoju preporuku o vrsti poroda koja je najadekvatnija za mene..
Zahvaljujem..
prije 3 i pol godine sam operisala preponsku kilu (rez je 10-11cm), a trenutno sam u cetvrtom mjesecu trudnoce pa se pitam sto ce biti kad dodje do poroda..
Da li neko ima iskustva s tim ili mozda neki ljecnik da da svoju preporuku o vrsti poroda koja je najadekvatnija za mene..
Zahvaljujem..
-
Amy82
#2711 Re: Ginekologija i vagine....
Pitanje za
Tnx
Tnx
Last edited by Amy82 on 15/07/2020 23:55, edited 1 time in total.
-
julisiz es grant
#2712 Re: Ginekologija i vagine....
Mozaik je određen raspored krvnih sudova ispod epitela grlića. On se mora definirati, kao fini ili grubi mozaik. Fini mozaik je normalan nalaz, grubi može ukazivati na displastične (tj CIN) promjene. Još je važniji ostatak kolposkopskog nalaza. Ukoliko nema oštro ograničenih polja acetobijelog epitela (na nalazu obično označen kao AWE) koja slabo ili nikako ne primaju jod, uz izostanak GRUBOG mozaika i punktacija, onda nema razloga za brigu (posebno ako je Papa uredan i HR HPV negativan).Amy82 wrote:Pitanje za doktora
Koliko je opasan mozaik? Papa test uredan godinama, HPV negativan, ali godinama stoji malo polje mozaika
Tnx
-
Amy82
#2713 Re: Ginekologija i vagine....
P
Last edited by Amy82 on 11/09/2018 11:12, edited 1 time in total.
-
julisiz es grant
#2714 Re: Ginekologija i vagine....
Opet mu je nedovoljan opis, jer ne piše kakve su granice tog acetobijelog epitela, a to je ustvari najvažnije. To što je Šiler test pozitivan i nije baš dobro, ali treba uzeti u obzir i čestu semantičku grešku naših ginekologa. Pozitivan Šiler test znači da sumnjivi dio grlića (ta polja AWE) NE PRIMA jod kada se njime preboji (to se radi u toku kolposkopije), a to je onda vrlo sumnjivo na težu displastičnu promjenu, znači ne-dobro. Međutim, u praksi sam vidio da naši ginekolozi često kada promjena PRIMA jod (što je karakteristika normalnog epitela i znak da je u redu) napišu "Šiler pozitivan", jer zaborave osnovnu stvar da svaki "pozitivan" nalaz u medicini uvijek znači bolest, jer sve nalaze i testove, pa tako i Šilerov test, radimo da bi dokazali bolest, te kad je dokažemo pišemo da je nalaz "pozitivan". Eto pitaj svog doktora slijedeći put da ti objasni šta znači sch test pozitivan i daj Bože da ti ne odgovori sve suprotno od ovoga što sam ja napisaoAmy82 wrote:Piše sitna polja acetobijelog epitla mozaiformne slike (sch test pozitivan). Nije mi nikad na nalazu pisalo da je grubi mozaik, a punktaciju mi nije također spominjao.
Doduse jest mi rekao na kontrole svakih 6 mj...
Prokleto zensko![]()
Doktore, je li istina da za muskarce ne postoji test na hpv ili to kod nas ne rade?
Uglavnom, nedovoljan opis nalaza (nije do tebe, ti prenosiš šta piše), ali ako je Papa stalno uredan, onda je i ta kolposkopija takva kakva jest u redu.
HPV kod muškarca može izazvati karcinom penisa i čmara. U Americi pokušavaju sa uzimanjem analnog Papa brisa visokorizičnim muškarcima (homoseksualcima, očigledno, kao i HIV pozitivnim), ali se nije izgleda pokazalo "cost-effective", jer su ti karcinomi rijetki, pa je vrijednost takvih briseva upitna. Za razliku od Papa brisa, koji je "jedna od najuspješnijih priča moderne medicine", kako piše u slavnom Williamsovom udžbeniku, i fakat je tako
-
palestinka
#2715 Re: Ginekologija i vagine....
a
Last edited by palestinka on 22/04/2015 16:01, edited 1 time in total.
-
julisiz es grant
#2716 Re: Ginekologija i vagine....
Mirena sadrži levonorgestrel, sintetski progesteron. Pokušavalo se sa hormonima, i estrogenom i progesteronom, djelovati na simptome PMS-a, ali nažalost bez većeg uspjeha.palestinka wrote:Pitanje za dorktora. I svaka čast na odgovorima i izdvojenom vremenu.
Da li spirala Mirena, pored svog osnovnog djelovanja, može i ublažiti simptome PMS-a?
Hvala
-
palestinka
#2717 Re: Ginekologija i vagine....
a
Last edited by palestinka on 22/04/2015 16:02, edited 1 time in total.
-
palestinka
#2718 Re: Ginekologija i vagine....
a
Last edited by palestinka on 22/04/2015 16:02, edited 1 time in total.
- MissGump
#2719 Re: Ginekologija i vagine....
ah što mi se jutros desi! u polu snu mi se učini da sam se pomokrila u krevet, međutim srećom, dok sam došla do toaleta skontala sam da mi je pukla vodena cista... ovo mi se odgađalo već nekoliko puta prije nekoliko godina, dok sam pila Yasmin ali nije mi jasno zašto sada, više ih ne pijem
Zadnji put sam bila kod ginekologa prije manje od dvije godine i trenutno nisam u mogućnosti otići kod jednog jer su gdje sam trenutačno preprepreskupi pa čekam da se vratim kući...
uglavnom, zadnji put mi je ginekologinja rekla da imam jedan jajnik policističan ali ništa strašno i da se ne trebam zabrinjavati... prije toga kada god sam išla kod ginekologa nakon pucanja ciste uvijek su mi govorili da se nemam zašto brinut jer nema ni ožiljaka ni ništa. kad sam pitala ginića šta da radim s cistama on mi je reko da se naviknem na to
pošto ih godinama nije bilo zaboravila sam na njih, a jutros sam se opet šokirala... tražila sam po netu nešto da se smirim ne znam ni sama šta i vidjela sam da neke pričaju da hoće od stresa a sad sam taman u procesu traženja posla pa sam ko izluđena...
Molim vas molim vas molim vas da mi neko kaže da je imao ovakva iskustva i šta bi!

Zadnji put sam bila kod ginekologa prije manje od dvije godine i trenutno nisam u mogućnosti otići kod jednog jer su gdje sam trenutačno preprepreskupi pa čekam da se vratim kući...
uglavnom, zadnji put mi je ginekologinja rekla da imam jedan jajnik policističan ali ništa strašno i da se ne trebam zabrinjavati... prije toga kada god sam išla kod ginekologa nakon pucanja ciste uvijek su mi govorili da se nemam zašto brinut jer nema ni ožiljaka ni ništa. kad sam pitala ginića šta da radim s cistama on mi je reko da se naviknem na to
pošto ih godinama nije bilo zaboravila sam na njih, a jutros sam se opet šokirala... tražila sam po netu nešto da se smirim ne znam ni sama šta i vidjela sam da neke pričaju da hoće od stresa a sad sam taman u procesu traženja posla pa sam ko izluđena...
Molim vas molim vas molim vas da mi neko kaže da je imao ovakva iskustva i šta bi!
-
miki27A
#2720 Re: Ginekologija i vagine....
Ne znam da li je ova vrsta kontracepcije dostupna u BiH, ali za svaki slucaj upozorenje:
Essure (system includes two small metal and fiber coils that are placed in the fallopian tubes) je dovela mnoge zene do histerektomije (u krajnjem slucaju) http://fox8.com/2014/11/14/its-not-wort ... eir-lives/
http://essureproblems.webs.com/
Essure (system includes two small metal and fiber coils that are placed in the fallopian tubes) je dovela mnoge zene do histerektomije (u krajnjem slucaju) http://fox8.com/2014/11/14/its-not-wort ... eir-lives/
-
julisiz es grant
#2721 Re: Ginekologija i vagine....
Ne postoji ovo u nas.miki27A wrote:Ne znam da li je ova vrsta kontracepcije dostupna u BiH, ali za svaki slucaj upozorenje:
-
julisiz es grant
#2722 Re: Ginekologija i vagine....
Dobri stari mit da pucanje "vodene ciste" dovodi do izlaska tečnosti na vaginu...MissGump wrote:ah što mi se jutros desi! u polu snu mi se učini da sam se pomokrila u krevet, međutim srećom, dok sam došla do toaleta skontala sam da mi je pukla vodena cista... ovo mi se odgađalo već nekoliko puta prije nekoliko godina, dok sam pila Yasmin ali nije mi jasno zašto sada, više ih ne pijem
-
duboka_misao
#2723 Re: Ginekologija i vagine....
pa doktore ti si mythbuster na ovoj temi, de objasni zeni sta joj curi mozda vodoinstalatera treba.
- MissGump
#2724 Re: Ginekologija i vagine....
Ah što volim ovako snisohodljive postove! Da sam doktorica ne bi dolazila na forum pitati ima li itko slična iskustva već bi valjda znala! Oprosti što sam pogriješila? Dr. Mašić i Dr. Pavlović su mi rekli isto,ne znam mislim očito nisam pametna ali valjda znam kako miriše mokraća i ovo nije bilo ni sličnog mirisa kao ni jedan put prije toga...julisiz es grant wrote:
Dobri stari mit da pucanje "vodene ciste" dovodi do izlaska tečnosti na vaginu...
nekako bi radije volila da sam se pomokrila u snu nego da je ta cista ali problem je što se ovo nije događalo samo u snu nego i u po bijela dana i svaki put isto se desi i miriše
Pa eto molim te ako znaš de reci šta mi je jer se tek za mjesec vraćam u sarajevo kad ću moći ginekologu, a nije mi ugodno ouopće izaći iz stana sad
- MissGump
#2725 Re: Ginekologija i vagine....
julisiz es grant wrote: Dobri stari mit da pucanje "vodene ciste" dovodi do izlaska tečnosti na vaginu...
A ako si u pravu, ponavljam, ne znam, nisam doktor, koji je onda vrag Mašiću da mi kaže da je to normalno i da one pucaju za vrijeme ciklusa normalno ali eto meni se desi i drugim danima a i Pavlovički da mi to ponovi? Mislim zašto sam ja njima davala pare? Za glupost? Nagađanje? Šarlatanstvo?
Fak, šta ako fakat patim od inkontinencije, al što je onda miris tako specifičan?
Sad si otvorio kutiju od koje ću ja izludit