Paypal u Bosni i Hercegovini

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
rangoj

#2701 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by rangoj »

free_too wrote:
rangoj wrote:
LadyAribeth wrote:Slazem se, kad citas imas osjecaj da ima tu jos nesto ali ako je samo provizija u pitanju, to je onda skroz ok, neka ostane na tome. Mislim, nije puno 5 dolara placati po povlacenju novca, ali ako se desi da moras vise puta zbog limita na kartici, e onda je bezz, a i mora se cekati, pa se nadam da se ovo nece vise desavati.
$5 stvarno nije mnogo, ja rijetko čekam prvi i auto bekap, obično šaljem dva puta mjesečno, cim legnu pare.
@Saka mi je savjetovao sa trazim povećanje limita, ispunjavam sve uslove (imas ih nekoliko postova unazad) ali nikako da se nakanim da napišem Email i da to završim. :)
Kad vec postoji mogućnost šteta je ne iskoristiti je :)

hey ja sam trazio bio povecanje limita, i kazu da ne mogu da nasa zemlja to ne moze bla bla. Moram pretrazit mail da vidim gdje mi jet o napisao.

Evo ga:

After reviewing your account, we regret to inform you that your request to lift your card withdrawal limit is not yet applicable in your country of residence.

We appreciate your patience and understanding regarding this matter, and wish you continued success on PayPal.

Yours sincerely,
Pia
PayPal
Evo ja upravi pišem pa ćemo vidjeti. :)
@Saka je tvrdio da može, bez problema.

Bilo bi super da mi odobre, ali ako ne može, nema veze... Hebiga...
Saka

#2702 Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

Naravno da moze i ja sam u istoj zemlji ko i vi i dignut mi je limit, stavljao sam i screenshot ranije ko ne vjeruje. Sve zavisi na kog operatora naletis, ne odustaj nakon prvog.
Last edited by Saka on 07/09/2014 13:16, edited 1 time in total.
LadyAribeth

#2703 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by LadyAribeth »

...
Last edited by LadyAribeth on 10/09/2014 22:19, edited 1 time in total.
sarajlija_11

#2704 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by sarajlija_11 »

Pozz svima, evo neki dan sam se reg na paypay ukucao karticu sacekao kod u banci pa potvrdio, povezao sa ebay i sada sam spreman za kupovinu.
Evo nasao sam stvar koju hocu kupiti:
ovo
E sada pitanja,
1. cijena je GBP 2,84 u nasim to je 7,02KM isporuka je 0,99 GBP ili u nasim 2,45KM isao sam konverziju preko googla, jel uredu tako?
2. Isporuka ide do 25 septem. jel to znaci da je to krajnji datum kada ce on poslati stvar ili datum do kada bi meni moglo doci?
3. Da li na svojoj kartici/racunu moram imati para prije nego obavim kupovinu?
4. Da li paypal automatski skida pare sa kartice/racuna?
5. Kako ide konverzija jel u dolare pa u funtu u ovome slucaju ili odmah u funtu sa KM?
6. Da li ide neka carina na ovo, mislim da ne jer mozda dođe u pismu upakovano?
7. Kako ce taj neko znati na koju adresu salje jel mu ja moram reci?
8. U ovome slucaju placam i isporuku i artikal sve 9,47KM ili vise?

Ja se izvinjavam na nooby pitanjima ali moram, bas nemam pojma kako funkcionise ovo :mrgreen:
dinooh

#2705 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by dinooh »

sarajlija_11 wrote:Pozz svima, evo neki dan sam se reg na paypay ukucao karticu sacekao kod u banci pa potvrdio, povezao sa ebay i sada sam spreman za kupovinu.
Evo nasao sam stvar koju hocu kupiti:
ovo
E sada pitanja,
1. cijena je GBP 2,84 u nasim to je 7,02KM isporuka je 0,99 GBP ili u nasim 2,45KM isao sam konverziju preko googla, jel uredu tako?
2. Isporuka ide do 25 septem. jel to znaci da je to krajnji datum kada ce on poslati stvar ili datum do kada bi meni moglo doci?
3. Da li na svojoj kartici/racunu moram imati para prije nego obavim kupovinu?
4. Da li paypal automatski skida pare sa kartice/racuna?
5. Kako ide konverzija jel u dolare pa u funtu u ovome slucaju ili odmah u funtu sa KM?
6. Da li ide neka carina na ovo, mislim da ne jer mozda dođe u pismu upakovano?
7. Kako ce taj neko znati na koju adresu salje jel mu ja moram reci?
8. U ovome slucaju placam i isporuku i artikal sve 9,47KM ili vise?

Ja se izvinjavam na nooby pitanjima ali moram, bas nemam pojma kako funkcionise ovo :mrgreen:
1. Konverziju radi paypal ili banka, ovisno sta ti odredis. Bolje da radi banka. Upustvo imas na par stranica nazad, moj neki post gdje ima link sa upustvom.
2. On salje u roku 1-2 radna dana obicno, a trebala bi doci do 25.9. Ako ne dode do tada ne znaci da nece doci jer zna kasniti, ali moze i prije 25.-tog doci.
3. Naravno da moras imati iznos koji je potreban da bi platio.
4. Automatski skida kada ti potvrdis kupovinu.
5. Konverzija ide iz KM u valutu kojom placas.
6. Carina se ne placa na proizvode do 50KM sa postarinom.
7. Adresu si ukucao na paypal ili na ebay.
8. Placas sve odjednom pri kupovini, tj odmah i onda cekas isporuku
sarajlija_11

#2706 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by sarajlija_11 »

dinooh wrote: 1. Konverziju radi paypal ili banka, ovisno sta ti odredis. Bolje da radi banka. Upustvo imas na par stranica nazad, moj neki post gdje ima link sa upustvom.
2. On salje u roku 1-2 radna dana obicno, a trebala bi doci do 25.9. Ako ne dode do tada ne znaci da nece doci jer zna kasniti, ali moze i prije 25.-tog doci.
Hvala puno na odgovorima samo imam jos par podpitanja,
3. sta ako nemam izbacit ce neku poruku ? :mrgreen:
4. potvrda se radi kada?? jel kada dobijem na adresu ono sto sam kupio? obrazac za potvrdu dobijam na ebay kada kliknem na ono buy kod artikla?
6. sta kada kupim preko 50KM gdje se to oporezuje jel ja nosim ili kako to ide?
8. mislio sam jesam li dobro sracunao da je manje od 10KM ili treba jos?

Hvala jos jednom!
dinooh

#2707 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by dinooh »

sarajlija_11 wrote:
dinooh wrote: 1. Konverziju radi paypal ili banka, ovisno sta ti odredis. Bolje da radi banka. Upustvo imas na par stranica nazad, moj neki post gdje ima link sa upustvom.
4. potvrda se radi kada?? jel kada dobijem na adresu ono sto sam kupio? obrazac za potvrdu dobijam na ebay kada kliknem na ono buy kod artikla?

Hvala jos jednom!
3. pa neces moci platiti ako nemas. Hajde u konzum bez para i kupi sebi sok. Probaj pa vidi sta ce ti reci.
4. placas odmah, CIm kliknes na ebay kupi, prebaci te na stranicu paypala i tamo kliknes potvrdi kupovinu. Tada skida pare sa kartice.
5. Ako je iznad 50KM, carina salje pismo da dostavis izvod iz banke koliko si platio i onda carine po tom izvodu.
8. Manje je od 10KM, samo namjesti konverziju, da banka radi konverziju a ne paypal
rangoj

#2708 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by rangoj »

sarajlija_11 wrote:

Hvala jos jednom!
Probaj druže - kupovina kao i svaka druga! Kupi nesto jeftino, na nekom kineskom sajtu koji ima podršku za paypal - poput deal extreme.
rangoj

#2709 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by rangoj »

Jutros sam vidjeo na b92 da i u Srbiju uskoro dolazi PayPal opcija za primanje love.
Trenutno u Srbiji mogu isključi plaćati, ali ne i primati novac.

U ovom pogledu sam stvarno ponosan na Bosnu, kod nas su to odradili prije dvije godine, bez ikakve pompezne najave ili bilo čega sličnog - recimo u Srbiji svi portali bruje o tome.
quarterback

#2710 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by quarterback »

mislim da je vise u pitanju bio paypalov interes, sto se tice nas, nego bilo sta drugo
motorna_pila

#2711 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by motorna_pila »

.

Sent from my LT18i using Tapatalk 2
rangoj

#2712 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by rangoj »

quarterback wrote:mislim da je vise u pitanju bio paypalov interes, sto se tice nas, nego bilo sta drugo
Koji Paypal-ov interes?
Da je Turska sa svojih 80 miliona dobila ovu paypal opciju pa i da skontam (možda je već i ima, ne znam), ali Bosna, sa 4 miliona siromasnih?

Teško da su se od nas nešto okoristili, osim ako se ne provodi sistematsko pranje novaca preko paypal-a...

P. S.
Nemoguće je pratiti novac, bez direktne pomoći paypal, što znači da je odlican za pranje novaca od dopa, korupcije i sl. Jednostavno napišeš da prodaješ uslugu, konsultacije...

Edit: to se masovno radilo na Moneybookers jedno vrijeme, sjećam se da su prstale optužbe sa svih strana...
Last edited by rangoj on 08/09/2014 00:10, edited 3 times in total.
quarterback

#2713 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by quarterback »

razocarao sam se u tebe
niho92

#2714 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by niho92 »

Rjesio problem.
Mehemed
Vozim: automobil

#2715 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Mehemed »

Baš me ovaj paypal i ova RF banka iznenadjuje, danas povukao manuelno novac preko paypala, evo ga već legao na račun, ovo sve više i više ne liči na inače sporu RF banku
LARVA

#2716 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by LARVA »

.
Last edited by LARVA on 06/02/2015 04:01, edited 1 time in total.
Mehemed

#2717 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Mehemed »

LARVA wrote:Nije baš pitanje o PayPalu. Ali moglo bi proći pošto je slična tematika.
Vidim, ima ljudi koji često dobijaju novac preko PayPala. Zarađuju . . . prihod .. .
Koji račun koristite? Devizni ili žiro (žiro prate)? Plaćate li porez na to?
Ja koristim žiro račun, a ionako mi naplate tonu provizija, a još bi trebao i PDV da plaćam u BiH ?
BiH nema NIŠTA sa stranicom na kojoj ja zarađujem novce, pa tako logično da ne trebam plaćati PDV u BiH.
Saka

#2718 Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

Nije covjek ni pitao za PDV vec je pitanje bilo placate li porez. Ima jos poreza osim PDV-a. Kao npr. doprinosi (socijalno, zdravstveno, penziono), porez na dohodak i porez na dobit.

Ne mozes ti sad primati mjesecno 1000 Eura i jebo drzavu. A ovamo prijavljen na biro, ovjeravas zdravstvenu knjizicu, znaci tvoje zdravstveno osiguranje pada na teret nas zaposlenih koji redovno placamo doprinose. Mozes malo kako hoces, al nece moci dokle hoces...

Sto se mene tice, da odgovorim na pitanje, moj PayPal business account je povezan sa karticom i racunom firme. Sav prihod je prijavljen, oporezovan po zakonu i za isti izdat fiskalni racun.
Mehemed

#2719 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Mehemed »

Uh 1000€, pa ne radimo mi svi u vladi da imamo 1000€ mjesečno hahaha, ja kada odbijem ulog 100-200KM mjesečno mogu zaraditi, dobra zarada s obzirom kako to zaradim, sjedenjem za racunarom
quarterback

#2720 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by quarterback »

Saka wrote: Ne mozes ti sad primati mjesecno 1000 Eura i jebo drzavu. A ovamo prijavljen na biro, ovjeravas zdravstvenu knjizicu, znaci tvoje zdravstveno osiguranje pada na teret nas zaposlenih koji redovno placamo doprinose. Mozes malo kako hoces, al nece moci dokle hoces...
znam par takvih a iznosi su veci od tog, prilicno

ljudi na birou godinama a ovamo avioni, kamioni...
Saka

#2721 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

quarterback wrote:
Saka wrote: Ne mozes ti sad primati mjesecno 1000 Eura i jebo drzavu. A ovamo prijavljen na biro, ovjeravas zdravstvenu knjizicu, znaci tvoje zdravstveno osiguranje pada na teret nas zaposlenih koji redovno placamo doprinose. Mozes malo kako hoces, al nece moci dokle hoces...
znam par takvih a iznosi su veci od tog, prilicno

ljudi na birou godinama a ovamo avioni, kamioni...
Znam. U normalnoj državi bi ti fino otišao i prijavio ih, a poreska bi im sve uzela i još bi zaglavili zatvora. Jer nije on zajebo državu, zajebo je mene i tebe koji mu plaćamo zdravstveno dok on voza Audija. Al kod nas je mentalitet neću da se zamjeram, snašao se, ko me jebe kad sam glup pa se i ja ne znam snaći i sl.
quarterback

#2722 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by quarterback »

ne lijece se takvi po drzavnim bolnicama ne brini...

a sto se prijavljivanja tice, ja sam davno digao ruke od drzave, jos od kako su pokazali da ih boli kurko kad mi neko parkira pred haustorom pa ne mogu proci sa djetetom u kolicima ...

kad to pocnu rjesavati onda cu razmisliti ima li smisla prijavljivati bilo sta, do tada - primaju plate da rade svoj posao i utjeruju one koji ne placaju porez, pa neka ga rade, necu im ja prijavljivati ko sta prima kad sve ionako prodje preko banke

bmk da ih interesuje - nasli bi
Saka

#2723 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

Da, to je još jedan tipični domaći argument. :) Naravno u pravu si, institucije su nam odron, narod se uklapa i to je začarani krug iz kojeg je teško izaći. Ali iznenadio bi se da ponekad ima efekta kad baš imaš vremena i živaca da se ganjaš i da ih natjeraš da rade svoj posao. Svi moramo činiti pomalo s naše strane da bi nam bilo bolje. Očekivati da će oni sami od sebe nešto uraditi a da ih mi stalno ne tjeramo je iluzorno. Hoće obećavati pred izbore i ovako zamazivati oči nekim hapšenjima da bi ih sutra pustili i to je to. Ali, to je neka druga tema.
quarterback

#2724 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by quarterback »

zvao 840 puta, dosli 0 puta, naime gazda kafane im plati kafu pa nije red da diraju gazdine goste, jos se naljutise kad sam im zadnji put rekao - jasno mi je da vam gazda placa kafe ali sta mislite da malo pocnete raditi svoj posao...

kad drzava promjeni odmos prema meni, promjenice se i moj odnos prema njoj

zivio
Saka

#2725 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

quarterback wrote:zvao 840 puta, dosli 0 puta, naime gazda kafane im plati kafu pa nije red da diraju gazdine goste, jos se naljutise kad sam im zadnji put rekao - jasno mi je da vam gazda placa kafe ali sta mislite da malo pocnete raditi svoj posao...

kad drzava promjeni odmos prema meni, promjenice se i moj odnos prema njoj

zivio
MUP KS, odsjek za unutrašnju kontrolu, prijava na PS svoje opštine. I tako prođeš sve instance. Možda nećeš ništa posebno uspjeti ali bar će nekog zaboliti glava. Opet kažem, nekad ima efekta. :)

:bih:
Post Reply