Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Tuzla111

#2701 Re: Sarajevo Construction

Post by Tuzla111 »

mali_milojica wrote: Ti si prodao zato sto si stavio nesto ispod realne cijene.
Ovaj pik je upropastio kompletnu prodaju,ljudi bubaju,i oni sto bi realno zacijenili zine guzica kad vide koliko traze drugi.
Znam kod sebe u naselju nekoliko stanova,prodaju se po 2-3 godine,jer je cijena nerealna. Stan koji izadje sa normalnom cijenom,ne zadrzi se ni mjesec u oglasima.
Jos gluplje mi je vidim ljudi prodaju sa stvarima (kuhinja ok,neki ormari ok,ali dvosjede,trosjede,spavace,sve daju),pa zacijene kao da je od zlata. Majstore,hajde ti sve te svoje stvari povadi i baci na smece sto se mene tice,daj mi gol stan,jer to koliko si zacijenio,ja mogu 2x kupiti sebi novo,a ne gdje si ti prdio i znojio se.
Po meni je problem ovdje sto je neko negdje rekao da je cijena stana u SA po 2k po kvadratu i svaki stan na piku, od skenderija do alipasinog je zacjenjen negdje oko te zijene. Nebitan sprat, stanje stana, parking, okolina itd itd. Zato stanovi koji su u dobrim dijeloima odu brzo jer su realno zacjenjeni na odnosu na rupe za koje ljudi traze po 2k po kvadratu i treba renoviranje.
Djevojka u hrasnom mi je pokusao prodati stan preko prijatelja od ispod 40 kvadrata za 110 hiljada, jos joj ta bila zadnja. Eno je jos ga prodaje.
Pa nisam ja travu paso.
Punica u Palmi uzela prije nekoliko godina za 1750 po kvadratu i ulozila 20k, stan ko bombona, kompletno renoviran sa novim namjestajem.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#2702 Re: Sarajevo Construction

Post by mali_milojica »

Ja kad sam svoj stan kupovao. Agent se javio,cijena 90k.
Koja je zadnja,odem vidim stan,drzi ne daj,ko fol zove gazdu i kaze 85k. Hajde reko javit cu vam se. Malo se raspitam ko je gazda,gdje zivi kako se zove. Dodjem do covjeka. Kaze covjek licno zadnja moja je 80k moram 4k dati agenciji. Ja njemu fino gurnem tih 80 i zavrsimo bez agencije.
2002

#2703 Re: Sarajevo Construction

Post by 2002 »

Ako ti se neki stan svidi ali je cijena previsoka, javi se vlasniku i ponudi svoju cijenu. Ako ne proda za onoliko koliko traze uzet ce on i to sto ti nudis, ako mu je stalo da proda naravno.
drug_profi

#2704 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

prog321 wrote:Svakakvih lovackih prica ces se naslusat.
Cuj. on uslikao bolje i odmah prodao za 10k vise od agencije :-D
Nemoj ti vjerovat.
prog321

#2705 Re: Sarajevo Construction

Post by prog321 »

Možeš smanjiti za agencijsku proviziju koja ne vjerujem da je 10k.
A i to je šupački. Kad si već dogovorio sa agencijom ispoštuj to.
Naslovnica

#2706 Re: Sarajevo Construction

Post by Naslovnica »

Šta bi od one šuplje za otvaranje nekakvog mega giga centra pored SJJ?
Haris.ba

#2707 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

mali_milojica wrote:Ja kad sam svoj stan kupovao. Agent se javio,cijena 90k.
Koja je zadnja,odem vidim stan,drzi ne daj,ko fol zove gazdu i kaze 85k. Hajde reko javit cu vam se. Malo se raspitam ko je gazda,gdje zivi kako se zove. Dodjem do covjeka. Kaze covjek licno zadnja moja je 80k moram 4k dati agenciji. Ja njemu fino gurnem tih 80 i zavrsimo bez agencije.
Nađem ja u oglasima garažu. 17 milja. Prodaje je agencija. Piše cijena je klizna, shodna dogovoru. Zovnem. Zanima me što je tolika cijena a objekat nije legaliziran. Pričaju kako je žena koja prodaje u Americi, ali da će mi se javiti jer je objekat u procesu legalizacije. I stvarno. Iako sam sumnjao. Za jedno mjesec dana objekat upisan u zemljišnu knjigu. Kad ono vlasnik žena koju znam, komšinica. Ne živi u Americi. :D

Ja već smislio finansijsku konstrukciju. dao bih 16 milja.

Sretnemo se na ulici, upitam je za garažu i kaže da je prodaje za 20 milja, ni marke niže. Ispriča mi i šta je planirala sa novcima za koje proda.
Nema šanse da proda za manje. Još ljuta na mene što je pitam da joj nije malo cijena povisoka. Krenula vikati po ulici.

Jeftinije bi me došlo da sam išao preko agencije. :D
drug_profi

#2708 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

prog321 wrote:Možeš smanjiti za agencijsku proviziju koja ne vjerujem da je 10k.
Šta je šupački? što su oni meni godinu dana spuštali cijenu sa 135K na 103 zadnju, minus njihova provizija)?
Ili je šupački što sam ja sačekao da isteknu sve klauzule iz ugovora kojima sam ja nešto njima dužan i uzeo stvari u svoje ruke.

I Moja cijena bila 118 oglašena, a za 113 se rukovali. Sve je vjeruj mi stvar prezentacije. Nemam spašene oglase da vidiš agencijski i moj. Shvatio bi iste sekunde u čemu je fol.
mali_milojica

#2709 Re: Sarajevo Construction

Post by mali_milojica »

Ima agencija stvarno koje prezentuju,uslikaju,odrade oglas maximalno ozbiljno.
Boga mi,ima ih vise koje to urade ko preko neke stvari,da te Bog dragi sacuva.
Innovation

#2710 Re: Sarajevo Construction

Post by Innovation »

drugi profil wrote: što sam ja sačekao da isteknu sve klauzule iz ugovora kojima sam ja nešto njima dužan i uzeo stvari u svoje ruke.
:thumbup:
Logovan

#2711 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

mali_milojica wrote: Jos gluplje mi je vidim ljudi prodaju sa stvarima (kuhinja ok,neki ormari ok,ali dvosjede,trosjede,spavace,sve daju),pa zacijene kao da je od zlata. Majstore,hajde ti sve te svoje stvari povadi i baci na smece sto se mene tice,daj mi gol stan,jer to koliko si zacijenio,ja mogu 2x kupiti sebi novo,a ne gdje si ti prdio i znojio se.
:lol: :lol: :mrgreen:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2712 Re: Sarajevo Construction

Post by Truba »

sto jest jest :mrgreen:
VladaFBiH

#2713 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

Tuzla111 wrote:
prog321 wrote:Svakakvih lovackih prica ces se naslusat.
Cuj. on uslikao bolje i odmah prodao za 10k vise od agencije :-D
Ja vjerujem covjeku jer mnogo ljudi nece sa agentima i ****** da se dogovara vec hoce da kupi stan direktno. Ko god ide preko agenta odma zna da agent ima i svoj dio u tome i to je extra na cijenu u njihovim ocima.
e baš je tako - da više 10k zato jer nije preko agencije...
VladaFBiH

#2714 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

3% i manje je agencijska naknada u Sa + mora platiti penale agenciji ako proda dok ima ugovor s njom...
Last edited by VladaFBiH on 02/12/2016 11:11, edited 1 time in total.
VladaFBiH

#2715 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

drugi profil wrote:
prog321 wrote:Možeš smanjiti za agencijsku proviziju koja ne vjerujem da je 10k.
Šta je šupački? što su oni meni godinu dana spuštali cijenu sa 135K na 103 zadnju, minus njihova provizija)?
Ili je šupački što sam ja sačekao da isteknu sve klauzule iz ugovora kojima sam ja nešto njima dužan i uzeo stvari u svoje ruke.

I Moja cijena bila 118 oglašena, a za 113 se rukovali. Sve je vjeruj mi stvar prezentacije. Nemam spašene oglase da vidiš agencijski i moj. Shvatio bi iste sekunde u čemu je fol.
ne znam preko koje si agencije išao ali očito da su prema ovome što si napisao neki amateri - slike se prave sa širokokutnim objektivom i sa DSLRom (ovo je standard za pravljenje slika stanova ako hoćeš da se sve fino vidi)... kao što rekoh - imao si amatere
mali_milojica

#2716 Re: Sarajevo Construction

Post by mali_milojica »

VladaFBiH wrote:
3% i manje je agencijska naknada u Sa + mora platiti penale agenciji ako proda dok ima ugovor s njom...
Stvarno ne znam kakav je odnos imao sa agencijom i kako je to rijesio sa njima,bilo je to prije 7 godina. Ja sam njemu na racun uplatio 80k,dok je agencija govorila da je fixno i zadnja 85k.
Thorgerson

#2717 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

mali_milojica wrote:
VladaFBiH wrote:
Stvarno ne znam kakav je odnos imao sa agencijom i kako je to rijesio sa njima,bilo je to prije 7 godina. Ja sam njemu na racun uplatio 80k,dok je agencija govorila da je fixno i zadnja 85k.
Pa naravno jebe se tebe. Ti si dobio stan za 4k manje, a to sto si napravio mozda problem vlasniku, to tebe ne zanima. Jelde? Nek se on poslije ganja sa agencijom, nije to tvoj problem.

Tako je isto mog rodjaka jedan htio preveslati, gledo stan sa agentom, pa ga onda naso direktno, doso mu na vrata. A rodjak potpisao sa agencijom. I ona prica neka ajde ba sta ce ti agencija, ovo, ono, daj da se dogovorimo, evo odmah pare.

Zove mene sutra, pita, sta mislis, ja procitam ugovor, i fino mu kazem, prodaj ti, nemoj javiti agenciji, ali rodjo ti si ovdje potpisao da ako to uradis, da ces isplatiti punu proviziju. Pa ti vidi. Mozda iz agencije ne uprate da si to uradio, a mozda i uprate. I koji si qrac ista potpisivao ako mislis sam zavrsavati.

Ti ces donji biti, jer kupac nije nista potpisao sa agencijom. I uglavnom nije htio, lik ipak pristao i platio punu cijenu koja je bila trazena.
Dr Arsla

#2718 Re: Sarajevo Construction

Post by Dr Arsla »

Ti garant radiš za neku agenciju čim ih tako lavovski braniš :D ili ti plaćaju za lobiranje
HAVANA

#2719 Re: Sarajevo Construction

Post by HAVANA »

Nema tu sta radi li ili ne radi.Stvar je zakona,prava i obaveza.Sta potpises ,ispostovaces.Nekad je bolje sa agencijom,nekad bez...
VladaFBiH

#2720 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

HAVANA wrote:Nema tu sta radi li ili ne radi.Stvar je zakona,prava i obaveza.Sta potpises ,ispostovaces.Nekad je bolje sa agencijom,nekad bez...
upravo, ja kad sam prodavao stan isti sam dao agenciji jer nisam mogao da izlazim s posla kako se kome čefne i pokazujem stan svakom ko je zainteresovan - jednostavno tih 3% mi je vrijedilo moga vremena i maltretiranja sa potencijalnim kupcima + dao sam cijenu ispod koje ja ne idem i oni su na nju dodali svoju proviziju
drug_profi

#2721 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

VladaFBiH wrote:
drugi profil wrote:

ne znam preko koje si agencije išao ali očito da su prema ovome što si napisao neki amateri - slike se prave sa širokokutnim objektivom i sa DSLRom (ovo je standard za pravljenje slika stanova ako hoćeš da se sve fino vidi)... kao što rekoh - imao si amatere
Dvije najpoznatije agencije u Sarajevu sam angažovao. Jednu pa drugu. Počev od njihove prvobitne nerealne procjene pa do uzurbanog obaranja cijene da im ne pobjegne provizija. Njihova logika nije veca cijena-veca provizija, nego bolje ikakva nego nikakva...
A slike su objavljene onako kako su uslikane malim digitalcem sa odbljescima blica na prasnjavim zidovima. Jebote izgledalo na slikama ko zgariste...a u biti stan je za nuzdu bio i useljiv uz obicno krecenje i manju sanaciju kupatila (sto sam ja u jednoj varijanti htio uraditi pa izdavati).
Cak sam prijatelja jednom zamolio da zakaze obilazak i tu se agent prvo nije javljao na broj, a onda kad se napokon javio, uopste se nije pokusao uklopiti u termin koji je predlozen. Zatim opis nekretnine, bezvezno nabrajanje standardnih pogodnosti koje su nidje veze ako poznajes kvart. Pogodnost blizina KCUS?
Pogodnosti su orijentacija stana, parking prostor, mir i tisina, prostor za igru djece, mogucnost mjenjanja tlocrta stana... itd. U razgovoru prilikom obilaska istaknes ugledne i poznate komsije, itd. stan se prodade začas...
Dakle, savjetujem svakom da pokusa sam prodavati.
drug_profi

#2722 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

HAVANA wrote:Nema tu sta radi li ili ne radi.Stvar je zakona,prava i obaveza.Sta potpises ,ispostovaces.Nekad je bolje sa agencijom,nekad bez...
Naravno, zato pročitaš prava i obaveze i ispoštuj. On može i naknadno ustanoviti da je stan promijenio vlasnika i utvrditi datum kupoprodaje i ako ima pravo na proviziju, vjeruj da ce pokrenuti parnični postupak. Svakako imaju svoje pravnike i ne mogu izgubiti.
mali_milojica

#2723 Re: Sarajevo Construction

Post by mali_milojica »

Thorgerson wrote: Pa naravno jebe se tebe. Ti si dobio stan za 4k manje, a to sto si napravio mozda problem vlasniku, to tebe ne zanima. Jelde? Nek se on poslije ganja sa agencijom, nije to tvoj problem.
Upravo tako,jebe mi se. Ostale mi pare da platim porez.
U trgovini nema prisile,nego koliko se dogovoris. Hoces-neces. Nisam mu drzao pistolj na glavi i natjerao ga da pristane na 80k.
JThomas

#2724 Re: Sarajevo Construction

Post by JThomas »

pa i nije njegov problem, nema on obavezu prema agenciji.
Tuzla111

#2725 Re: Sarajevo Construction

Post by Tuzla111 »

Meni je agent rekao da on uzima 1.5% od prodvca stana.
Ja ne znam, ali stvarno vecina oglasa isto zvuci i dosadno od agenata. Svaki stan je dobro okrenut, ima u blizini pogodnosti razne itd itd. Svaki je zacjenjen po 2k po kvadratu bez obzira na stanje i dio grada. Ako je ikako adaptiran onda je skoro 2500KM po kvadratu.
Ja ne znam to oko agenata, kakva prava oni imaju da prodaju stan godinu dana i da obaraju cijenu? Kakve su to gluposti. Naravno da bi vlasnik trebao biti u mogucnosti prodati stan po cijeni koju zeli ako agent ne moze dobiti tu cijenu. Ja ne znam kakve vi ugovore ljudi potpisujete.
Post Reply