Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#2701 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by sabina1 »

Saka wrote:I kafa je luksuz pa je opet svaka fukara u BiH pije više puta na dan.
Naravno. Kako da se oduzme pravo "kokuzima" da se "nakafaju" po gradu od podne do popodne (jer ne znaju šta će od dosade i nerada) pa onda malo taksijem po "dagra" čisto da se ubije vrijeme...sramota... :roll: ?
blue033

#2702 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by blue033 »

tvsabina wrote:
bull21 wrote:Taxi nikada nije bio luksuz. Ne znam odakle ta priča, valjda sad moderno postalo... lakše se pomiriti sa bacanjem para kada se uvjeriš da si 'viša' klasa.
Čuj luksuz... jašta je.
Ma kakav "luksuz". Zašto bi plaćali amortizaciju i gorivo u vlastito vozilo , zašto bi brinuli da ga neko ne ukrade , zašto bi posjedovali auto? Zašto bi uopšte sami vozili kad nas mogu voziti ? Sjedneš lijepo u taksi i svuda po gradu , na posao, na more...ma kakav luksuz..to je normala :thumbup:
Pa vidiš da nije luksuz. Lijepo si napisala luksuz je vlastiti auto. Mjesečno me auto košta da bi mogao taksijem ići gdje god poželim, još bi mi ostalo da skupim da me taxi vozi i na more i dodje po mene.
sabina1

#2703 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by sabina1 »

blue033 wrote:
tvsabina wrote: Ma kakav "luksuz". Zašto bi plaćali amortizaciju i gorivo u vlastito vozilo , zašto bi brinuli da ga neko ne ukrade , zašto bi posjedovali auto? Zašto bi uopšte sami vozili kad nas mogu voziti ? Sjedneš lijepo u taksi i svuda po gradu , na posao, na more...ma kakav luksuz..to je normala :thumbup:
Pa vidiš da nije luksuz. Lijepo si napisala luksuz je vlastiti auto. Mjesečno me auto košta da bi mogao taksijem ići gdje god poželim, još bi mi ostalo da skupim da me taxi vozi i na more i dodje po mene.
Aha. Tebi je skupo voziti i održavati vlastito auto a nije ti skupo voziti se taksijem.
Ok - u pravu si :roll: .
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#2704 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by un1ted »

wow koje razmisljanje...luksuz da se vozim taksijem !? Mozda bi bilo da u gradu postoji funkcionalan JGS pa ono ne zelim se gurati s drugima pa uzmem taxi, onda bi mogla reci luksuz, a ovako je nuzna alternativa jer AUTO NEMAM, JGS NEMAM (vise ga nema nego sto ima) :-) :-) :-)
Dead Man Walking

#2705 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Dead Man Walking »

Nije ni bitno jel luksuz il nije (a nije), al usluga je daleko od luksuzne, mada to i ne mora biti. Dovoljno bi bilo da je normalna i po zakonom propisanim pravilima.
sabina1

#2706 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by sabina1 »

un1ted wrote:wow koje razmisljanje...luksuz da se vozim taksijem !? Mozda bi bilo da u gradu postoji funkcionalan JGS pa ono ne zelim se gurati s drugima pa uzmem taxi, onda bi mogla reci luksuz, a ovako je nuzna alternativa jer AUTO NEMAM, JGS NEMAM (vise ga nema nego sto ima) :-) :-) :-)
Ne vozim se taksijem a u rijetkim situacijama kada sam primorana ne koristim Sa-taksi nego zaustavim ili zovem crveni.Stoga nikako nisam "advokat" Sa-taksija.

Slažemo se oboje da ne može svako sebi priuštiti automobil .
Slažemo se oboje da nam je gradski prijevoz katastrofalan
Nadam se da ćemo se oboje složiti da taksi ne može biti alternativa :
- nedostatku novaca ili vještina da se kupi/vozi/održava vlastiti automobil
- očajnom gradskom prijevozu

Da se razumijemo , mislim da taksisti imaju zaradu sa ovim cijenama. Da nije tako broj taksista bi se smanjivao a ne rastao. To što je Sa-taksi udruženje samostalnih prevoznika i što se ne mogu nositi sa većim kapitalom (firme) je problem Sa-taksija. (naravno ovdje je nelojalna konkurencija u smislu neplaćanja poreza i radnika od strane "firmi" i pitanje je kad će se to riješiti :sad: ) No Sa-taksi je nekada olako i "po babu i stričevima" povećavao broj članova , sam sebi stvarao konkurenciju i na kraju je kao šlag na tortu dobio konkurentske firme. Zato su prinuđeni voziti jeftino da bi opstali. Mislim da taksi treba biti skuplji (mnogo je tu faktora koji ulaze u cijenu , ne samo gorivo) ali da usluga bude neuporedivo bolja sa emancipovanijim i obrazovanijim taksistima...
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#2707 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by un1ted »

Slazem se, usluga bi trebala biti skuplja, ali to znaci drastican rast kvalitete iste. Sada ne bih da nabrajam sta to sve ukljucuje, no vjerujem da je svima jasno.
aduka11

#2708 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by aduka11 »

Jon Spencer wrote:Nastavlja se akcija suzbijanja nelegalnog taksiprijevoza u KS
O rezultatima dosadašnjih aktivnosti koje se sprovode s ciljem isključenja nelegalnih taksiprijevozika iz saobraćaja s predstavnicima Udruženja taksiprijevoznika Sarajevo, Enverom Suljagićem i Sabahudinom Bilalićem, danas su razgovarali ministri saobraćaja i unutrašnjih poslova KS-a Jusuf Bubica i Nermin Pećanac, te zastupnici u Skupštini KS-a Elmedin Konaković i Zaim Backović.
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
"Tokom akcije suzbijanja nelegalnog taksiranja iz saobraćaja je isključeno oko 30 nelegalnih taksista zbog neposjedovanja licence taksiprijevoznika i dopunske taksioznake", istakao je ministar Bubica i najavio da će se spomenuta akcija nastaviti sve do uklanjanja nelegalnih taksivozila s ulica Kantona Sarajevo.

Zbog neispunjavanja uvjeta za obavljanje taksiprijevoza u tom periodu za 22 prijevoznika doneseno je rješenje o privremenoj zabrani obavljanja taksiprijevoza, podaci su Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

S obzirom da je u toku inspekcijskih kontrola, utvrđeno je da se nelegalni taksiprijevoz obavlja i sa neregistrovanim vozilima, a neki od vozača ne posjeduju čak ni vozačku dozvolu.

Iz resornog ministarstva skrenuli su pažnju građanima da prilikom korištenja taksiusluga, a radi svoje sigurnosti, koriste usluge taksiprijevoznika čija vozila imaju TA registarske oznake, kao i vidno istaknute taksioznake na vozilima, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/nastavlj ... /130124131
Ma ništa to, bitno je da se nama traži i klima i abs i oni jastuci što su ostali kući na pranju, a ovi što vrte bez vozačke jebo to, konkurencija je zdrava.
respo

#2709 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by respo »

kad popravite usluge sve ce manje ljudi se voziti s tim koji nemaju vozacku i oznake i sta sve fali
sve dok ste vi iz sa taxija takvi kakvi jeste to se nece promijeniti
Saka

#2710 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Saka »

aduka11 wrote:Ma ništa to, bitno je da se nama traži i klima i abs i oni jastuci što su ostali kući na pranju, a ovi što vrte bez vozačke jebo to, konkurencija je zdrava.
Gdje piše da ti što nemaju TA oznake i vozačku nisu iz SA taksija??? Ja to nigdje ne pročitah, naprotiv, vidim mnoštvo neregistrovanih i divljih po gradu sa vašim oznakama i po vašim štandovima.
un1ted

#2711 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by un1ted »

Ima ih i iz Sa Taxi samo nece da kazu cifru ;)
Edin H.

#2712 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Edin H. »

Saka wrote:Gdje piše da ti što nemaju TA oznake i vozačku nisu iz SA taksija??? Ja to nigdje ne pročitah, naprotiv, vidim mnoštvo neregistrovanih i divljih po gradu sa vašim oznakama i po vašim štandovima.
A u cemu je u principu prednost registrovanih taksista?

Ionako ne polazu test o recimo poznavanju grada, historijskih spomenika, tako da mogu dati potrebne informacije turistima. Ne polazu test napredne voznje i sigurnosti npr.
Ne znaci ako se vozis sa registrovanim taksistom sa aerodroma ili autobuske da ces cijenu voznje platiti u skladu sa taksimetrom.
Jedina stvar koja mi pada na pamet je da valjda urednije placaju porez.
Holms

#2713 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Holms »

Edin H. wrote:
Saka wrote:Gdje piše da ti što nemaju TA oznake i vozačku nisu iz SA taksija??? Ja to nigdje ne pročitah, naprotiv, vidim mnoštvo neregistrovanih i divljih po gradu sa vašim oznakama i po vašim štandovima.

Ionako ne polazu test o recimo poznavanju grada, historijskih spomenika, tako da mogu dati potrebne informacije turistima. Ne polazu test napredne voznje i sigurnosti npr.
Ne znaci ako se vozis sa registrovanim taksistom sa aerodroma ili autobuske da ces cijenu voznje platiti u skladu sa taksimetrom.
:lol: :lol:
ova ti je najbolja
:thumbup:
Edin H.

#2714 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Edin H. »

Holms wrote: :lol: :lol:
ova ti je najbolja
Cuj slusao sam ih nedavno (sarajevo taxi) na standu kad se raspravljaju i gundjaju oko poreza, pa to su sve neke ogromne cifre dugovanja o kojima govore, nisu ocigledno godinama placali.
vrbas1979

#2715 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by vrbas1979 »

Edin H. wrote:
ova ti je najbolja
Cuj slusao sam ih nedavno (sarajevo taxi) na standu kad se raspravljaju i gundjaju oko poreza, pa to su sve neke ogromne cifre dugovanja o kojima govore, nisu ocigledno godinama placali.
Kaže mi kolega večeras nakon što se vozio sarajevo taksijem da je vozač primio poziv za drugu vožnju i nakon što je naplatio uzeo šarafciger i počeo da čačka po taksimetru. Kada ga je drug upitao da li to štimaš taksimetar, odgovorio mu je... "ma šuti, malo da pojačam" :-) :run:
Saka

#2716 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Saka »

Edin H. wrote:

Da ne govorimo o testu osnova stranih jezika, bontona i higijene.

Nesto kao ako se vozis sa neregistrovanim nisi osiguran. Kao ako si u registrovanom jesi. :) Da mi je vidjeti ko je ikad naplatio to osiguranje.
titanik

#2717 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by titanik »

anonimnaosoba wrote:
un1ted wrote:
anonimnaosoba wrote:@ Poslije8 :-D
nisam taksista, al' znam odgovor :D

trebaju imat' označeno nešto vezano za Sa-taxi, valjda je to licenca, stoji tamo gdje na autima čiji su vlasnici fizička lica stoje stickeri sa mjesecom i godinom do kad važi registracija, tablice im moraju početi sa TA- i naravno mora imati firmu u autu, iznutra taksimetar i to je to, koliko ja znam...
To sve hadzo iz Kiseljaka ima..A uredno ima SA TAXI oznaku...
:shock: pa kakva je onda razlika između njega i legalnog taksiste što se tih oznaka tiče ?
Sva legalna taxi vozila u kantonu Sarajevo moraju imati TA tablice i na sajbi nalijepljenu dopunsku kantonalnu taxi oznaku, naravno vazecu, jer se ona svake godine produzava.
titanik

#2718 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by titanik »

respo wrote:
Dead Man Walking wrote:Ne znam kako ljudi ne vide da su problem nelegalni taksisti i ove ostale firme koje ne placaju poreze i furaju nekakve rent-a-car i slicne malverzacije. Jednostavno je, ukoliko ste jos medju onima koji se voze SA Taxijem i niste prebjegli da se vozite ovim spomenutim ranije, morate shvatiti da taksisti Sa Taxija nisu nista krivi ukoliko vam odbiju voznju, naplate vise, ne upale taksimetar, ili vam prirede bilo koju drugu neugodnost koju dozivite dok koristite njihove usluge. Ne, nisu krivi. To sto rade je borba za pravdu, borba protiv onih nelegalnih i onih koji ne placaju porez.
pa ne bori se tako za pravdu i protiv nelegalnih
da su imalo pametni borili bi se tako da svoje musterije docekuju kao da im u auto ulazi kraljica elizabeta
pa bi se svi jagmili da udju u sa taxi pored tih nelegalnih
a oni ustvari rado samo kontraproduktivno odbijajuci varajuci i ostalo nabrojano
Ne mogu da vjerujem da vi svi koji se vozite sa nama, ponekad, imate samo losa iskustva dajte barem koju pohvalu.
aduka11

#2719 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by aduka11 »

Saka wrote:
Edin H. wrote:

Da ne govorimo o testu osnova stranih jezika, bontona i higijene.

Nesto kao ako se vozis sa neregistrovanim nisi osiguran. Kao ako si u registrovanom jesi. :) Da mi je vidjeti ko je ikad naplatio to osiguranje.
Ko je došao u tu situaciju i naplatio je, ali treba Boga moliti da do toga ne dođe. ;-)
titanik

#2720 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by titanik »

Edin H. wrote:

Nisam bio na ovoj temi neko vrijeme pa da kazem u cemu se razlikuje legalni taxista.Prvo i osnovno je posebno osiguranje putnika, u slucaju nezgode putnici u vozilu su osigurani nase police osiguranja su uvecane za 40%. Sto se cijena tice one su uvijek prije rata formirane zavisno od cijene goriva, start je bio 2 litre goriva, a kilometar 1 litar goriva, sto bi sada bilo preskupo. Moj prijedlog cijene bi bio 5 km start ukljuceno 3 kilometra voznje da svi budu zadovoljni ako je to ikako MOGUCE.
titanik

#2721 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by titanik »

vrbas1979 wrote:
Edin H. wrote:
ova ti je najbolja
Kaže mi kolega večeras nakon što se vozio sarajevo taksijem da je vozač primio poziv za drugu vožnju i nakon što je naplatio uzeo šarafciger i počeo da čačka po taksimetru. Kada ga je drug upitao da li to štimaš taksimetar, odgovorio mu je... "ma šuti, malo da pojačam" :-) :run:
Cuj gluposti sarafcigerom stimati digitalni taximetar jer su svi odavno digitalni nema starih taximetara vec odavno. To je isto kao da je rekao da sarafcigerom vraca kilometrazu na digitalnom satu auta.
bordo_fan

#2722 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by bordo_fan »

Dakle, 34 porodice su primorane da na neki drugi način pokušaju obezbjediti osnovne životne namirnice.
Zašto? Zato što su im uskraćena osnovna ljudska prava, prava na rad, prava na život.
Mislite da nema dovoljno posla za sve? Zašto ljudima ne dozvolite da rade ono što znaju raditi i što vole raditi?
Vjerujem da niko od njih ne bi ilegalno radio kada bi im omogućili ili dozvolili da mogu kupiti licence.
I država bi od toga imala koristi jer bi u tom slučaju plaćali porez, zar ne?
Zašto se samo pojedinci isključuju iz saobraćaja, dok je recimo privatnim "tajkunima" dozvoljeno raditi,
odnosno neko drugi radi za njih, kada uopšte nema razlike, ili ipak ima?
un1ted

#2723 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by un1ted »

titanik wrote: Moj prijedlog cijene bi bio 5 km start ukljuceno 3 kilometra voznje da svi budu zadovoljni ako je to ikako MOGUCE.
A moze li prijedlog kako bi taksisti poboljsali svoje usluge !? Neki standard koji bi uveo ? :) Slazem se za ovo povecanje :)

Inace, kako da pohvalimo sa taxi kada je vecinom neugodno iskustvo ? Jedino ako bas moram uzeti sa taxi to i uradim, eto zadnja voznja je ispala korektno da pohvalim, dok voznju ranije s ilidze do aerodroma taxo niej htio da vozi kada sam mu rekao da ce upaltii taksimetar :)
respo

#2724 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by respo »

titanik wrote:Ne mogu da vjerujem da vi svi koji se vozite sa nama, ponekad, imate samo losa iskustva dajte barem koju pohvalu.
vidis titanik ljudi uvijek vide negativni komentar a onaj pozitivni preskoce
jer je negativa je valjda zanimljivija
ima i dobrih iskustava to niko ne porice
al zalosno je da oni negativni vise odjeknu kad se napisu

pogledaj i sam da ima pozitivnih i bit ce
a ako mi upalis taximetar naplatis koliko pise ne vozas me preko vogosce itd tu ne treba valjda pohvala jer je to opis normalnog posla
pohvalit cu svakog ako mi zaokruzi recimo na manje al to necu zaboraviti nego cu mu dati baksisa makar pola marke vise
itd itd
ejs

#2725 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by ejs »

Moja ocekivanja od taksiste nisu velika,jedino sto hocu je da me vozi od tacke A do tacke B putanjom kojom ja zelim,formalno dobar dan ili zdravo i et to bi bilo to.nisam neko zanovjetalo.
A sto se tice najljubaznijeg taksiste to je bio ako se ne varam crveni ili bordo Seat,jako udobno auto i cisto. Srednjih godina i jako kulturan
Post Reply