Bosanska piramida Sunca vol.2

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
Fair Life

Post by Fair Life »

Allhambra wrote:(...)
Razmisljaj malo, otvori um za jos ponesto van zadnjih 200 godina nase civilizacije ili tih 5 generacija mozgova unazad, nije nista ni pocelo niti ce zavrsiti s nama...
Image
wels

Post by wels »

Dje ga nadje? :lol:
Harrys

Post by Harrys »

Fair Life wrote:A poplave... ?

Image
Mene je strah da uskoro ne bude ovakvih poplava u podnozju piramide.
Onda ce Allhambra uzeti lopatu da pomogne u ciscenju. :lol: :lol:

Image
Prenj

Post by Prenj »

Goran_35 wrote: ...
Kada ce se jednom naci neko ko ce da analizira sve dokaze koji postoje, te da iste pokusa da obori?E,onda pase tako veliki naslov o "piramidi zablude" !!
...
Kada pomnozis nulu sa nekim brojem, kakav je rezultat?
wels

Post by wels »

Prenj wrote:
Goran_35 wrote: ...
Kada ce se jednom naci neko ko ce da analizira sve dokaze koji postoje, te da iste pokusa da obori?E,onda pase tako veliki naslov o "piramidi zablude" !!
...
Kada pomnozis nulu sa nekim brojem, kakav je rezultat?
Kad saberesh?Sto bi mnozio?
semm

Post by semm »

Lifeeee nastavničko viječe manastira Resava te zadnji put opminje .
Osim toga prepadaš Kekeca.
Prenj !Probao sam i tvoj zadatak da riješim ,čak sam to nešto množio i sa beskonačnim i uvjek mi ispadne isti rezultat .......=Prenj.
Fair Life

Post by Fair Life »

Drugim rijecima, ako vas stvarno toliko zanimaju bosanske piramide,
osim sto spavate na forumu i prelijevate iz supljeg u prazno,
dodjite na lice mjesta i onda pricajte. Mozda naucite nesto :).
(...)
"Ne razumijem kako neko može reći da je iskopano obično kamenje.
Kako obično, kada su iskopane sve same ploče, teške i po nekoliko tona."

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .A(llha)m(b)ra Halebić, folk-multitalent, o visočkoj piramidi; Express)
Last edited by Fair Life on 13/05/2006 09:24, edited 1 time in total.
Prenj

Post by Prenj »

Drugim rijecima, ako vas stvarno toliko zanimaju bosanske piramide,
osim sto spavate na forumu i prelijevate iz supljeg u prazno,
dodjite na lice mjesta i onda pricajte. Mozda naucite nesto :).
(...)
Allhambra wrote: Takodje, vrhovi 3 visocke piramide - Sunca, Mjeseca i Zmaja tvore jednakostranicni trokut sa stranicama duzine 365 m, i uglovima od 60 stepeni. To je dokazao Geodetski zavod BiH svojim mjerenjima.
Da je ikada na 'face of the place' bila, ne bi nikada ovakvu glupost citirala.
taxi_driver

Post by taxi_driver »

ja citam i ne mogu da vjerujem.allhambra,djete drago jesi li ti normalna?ok mozda jesi normalna ali te onda skola nije nista naucila.garant si iz sh-hs imala peticu ali iz ostalih predmeta si se tesko provlacila.
lijepo pises ali zato pises gluposti.
semm

Post by semm »

Taxi Driver ,e tu griješiš i moraš ponovo baš ti u klupu.Ja to drago dijete savršeno razumijem al na BOSANČICI.Prema tome knjigicu u ručicu pa ponovo u klupicu.
valter

Post by valter »

Prenj wrote:
valter wrote:mene konkretno zanima ko je "Pripremila grupa nezavisnih intelektualaca
okupljenih oko http://www.Sarajevo-X.com foruma"????

oplakah citajuci ogromnu kolicinu gluposti nabacanih na tako malom prostoru kao sto je stranica peticije protiv Osmanagica osmisljene i idejno uradjene od strane gore vec pomenute skupine smijesnih slika, koji opet kao po pravilu objavljuju samo one informacije koje idu njima u prilog, grupa mediokriteta, predpostavljam potomaka nasih "vrlih" arheologa kojima je vrh karijere predstavljalo rimsko naselje na Ilidzi ... pih
Naravno da uvijek moze bolje, ali barem nesto jesu otkopali.
Da li bi bio ljubazan da nam izlistas arheoloske projekte na kojima je do sada ucestvovao Semir Osmanagic?
mozda i nije nista otkopao, ali je sigurno bio na vise lokacija nego svi ti "nasi" strucnjaci zajedno ...

nas problem je sto smo svi ograniceni "diplomom", pa se onda ravnamo da svi koji imaju diplomu znaju i materiju, no to jedna velika zabluda, naime znam vise doktora i stomatologa kojima puno bolje ide vozenje autobusa nego li njihova struka, cak znam i nekolicinu el. i IT inzinjera kojima puno bolje ide poljoprivreda i vrtlarstvo nego li struka, pa tako polazim i u ovom slucaju ... Osmanagic ima ideju o piramidi, i pokusava je realizovati, ako te piramide nema, hmmm... bit ce kao i sa svim drugim u BiH, "dobili" smo tolike milijarde, ali samo sretnici su imali srecu dobiti dio te love ... ali sta ako piramida stvarno bude? sta onda? mislim da bi onda bio red da sva ta vrla svita koja je otkopavala rimske rostilje na Ilidzi svoje diplome iskoristi u svrhu tariguza, jer ovo antipiramidalno raspolozenje je samo rezultat straha sta ce biti sa njihovim polozajima ako piramida stvarno bude ...
Last edited by valter on 13/05/2006 11:22, edited 1 time in total.
valter

Post by valter »

[img]http://www.ex-yupress.com/dani/dani.gif[/img][color=white]. . .[/color][size=134]Broj 465 - 12.05.2006.[/size] wrote:(Nad)realizam: Velika piramidomanija u našoj maloj dolini

Bosanska piramida zablude

Semir Osmanagić pridobija široke narodne mase, političare i folk-pjevače ponašajući se kao Alisa u zemlji čuda, Bosna sanja o turistima i brdu love visokom poput Visočice, a, ustvari, radi se samo o još jednoj zabludi, ovog puta piramidalnog oblika. Naš saradnik analizira lik i djelo teksaškog kauboja iz Sarajeva.

Pise: Edhem Osmanović

Kada sam prvi put čuo da su krenule glasine o "piramidama usred Bosne", prvo što mi je sinulo je bilo pitanje kako da neko sagradi tako velike i komplicirane građevine prije toliko hiljada godina, i da one ostanu neprimijećene. S tim pitanjem u glavi, počeo sam analizirati Osmanagićeve tekstove. Moje prvo štivo je bila knjiga Od masona do mentalnih projekcija, puna hipoteza o raznim globalnim zavjerama, vanzemaljcima, masonima i slično. Kao primjer, navest ću samo dva odlomka iz te knjige, koja se može naći na web-adresi http://www.alternativnahistorija.com. Po Osmanagiću, Adolf Hitler nije izvršio samoubistvo, nego je sa svojom klikom pobjegao na sami Južni pol.

Hitler na Južnom polu
Citiram: "Hitler ostavlja tijelo svog daljeg rođaka u bunkeru; Rusi (sic!) nalaze očekivani trofej te zataškavaju stvar." (…) "Biva prebačen sa užim krugom političara, generala i naučnika na 'jug', na sigurno. Njemačka vojna mašina je raspršena. Rat je okončan. Historija je napisana."

U ovih nekoliko rečenica se ne samo objašnjava kraj Drugog svjetskog rata, nego čak i cijela historija. Ali, nigdje ni riječi o kojem se to rođaku radilo i kako je Hitler uspio da pobjegne. Isto tako nigdje objašnjenja ko čini taj "uži krug" . A dobro se zna da je Hitlerov "uži krug" najčešće završavao na užetu poslije Nirnberških procesa. I sada bi trebali revidirati naše znanje putem ovih hipoteza? I to što: "Jednostavno zato jer Hitlerovog tijela tamo nije ni bilo." Ali, to nije jedina opskurnost, koja se može pročitati. Naime, vanzemaljci su već odavno ovdje i vrše razne eksperimente nad ljudima, kao što su vađenje krvi, ukrštavanje ljudi i vanzemaljaca, eksperimenti nad embrionima itd.

Citiram: "Navodno, pod zemljom je zajednička biogenetska laboratorija vlade i vanzemaljaca u kojoj se odvijaju bizarni eksperimenti na ljudima i životinjama."

Sve se odvija u Americi, u mjestašcu zvanom Dulce. Duboko pod zemljom postoje tajne prostorije. A njihov glavni cilj je po Osmanagiću: "(…) Ono što oni žele je magnetna (životna?) sila koja struji oko i kroz planetu Zemlju! Vanzemaljci koriste ovu magičnu moć na način nepoznat nama."

I kao što se dade lahko razlučiti, i ovdje imamo istu kvazimetodiku kao i sa Hitlerom. U jednoj rečenici stoji tvrdnja, a usput se i sam autor oslobađa od donošenja bilo kakvih dokaza, pošto je sve "nama nepoznato". Vrlo slično podmlađivanju piramida, a da se pri tom face-liftingu Osmanagić uopće i ne osvrće na naučno dokazane teorije, da je u to doba Evropa bila pod ledom. Unatoč svemu, zašto je prvobitna teza o 27.000 godina odbačena? Možda zato što se prije 27.000 godina Evropa mnogo dublje nalazila u Ledenom dobu, dok je doba od otprilike prije 11.700 godina nazvano Holocen, što znači "Novo toplo doba?" Ali, i ovo milenijsko preskakanje nije dovoljno, pošto led nije odjednom nestao. Isto tako se ne smije zanemariti da je zbog nagle promjene klime došlo do izumiranja flore i faune. A šta to znači za lovce je kristalno jasno.

Piramidni fotomodel
Ko od nas je do sada vidio arheologa uživo? Većina je, pak, sigurno gledala Indiana Jones filmove. Ali, realnost je ipak nesto prostija i profesionalnija. A pošto mediji ne prenose vreli pustinjski zrak i prašinu nego samo jednodimenzionalnu sliku, i ne čudim se što vidimo "arheologa" u nekome koji se 15 godina slikao kraj piramida. Ima i još jedna zanimljivost u svemu ovome. Naime, svi nazivi tobožnjih piramida su registrirani. Ako se radi o nauci, zašto se onda nazivi komercijaliziraju? Da li tamo, na Visočici, vidimo profesionalne arheologe koji brižljivo istražuju? Naprotiv, krampovima, lopatama i ćuskijama vadi se zemlja i označavaju svi blokovi kao "zidovi piramide". Ne znam, koliko čitalaca su vidjeli prave piramide, ali sasvim sigurno je da zidove ne možete naći u horizontalnom položaju, niti da ispod njih leže skeleti, koje su kasnije uklonili. Možda je i istina da će biti više turista u Visokom i da će se pizza "Piramida" bolje prodavati, ali kakve to ima veze s naukom? Ovdje kolidiraju različiti interesi, poduprti dobrim dijelom vlastima države, koje su jednom amateru dale sve dozvole. Vidjeti jednog Harisa Silajdžića ili Ahmeda Hadžipašića kako švadroniraju po Visočici, bez da se pitaju s kime oni to razgovaraju je dokaz nemara i diletantizma, koji vlada našom zemljom. Umjesto da iskoriste svoj politički uticaj i potpomognu Zemaljski muzej, koji nema ni grijanja ili spaljenu Nacionalnu biblioteku, oni radije slušaju priče jednog amatera. I zbilja, gdje su bili kada je Osmanagić u Centralnom zatvoru tvrdio da se žileti naoštre kada ih stavite u piramidu?! Ali, šta očekivati od čovjeka koji tvrdi da za vrijeme rata u Bosni na terenu između te tri navodne piramide niko nije poginuo zbog toga što su piramide štitile ljude energijom?

Kroz sudjelovanje u dosta žestokoj diskusiji o tekstu "Kome smetaju piramide?", autora Sedada Dizdarevića, koji je objavljen na web-magazinu http://www.bosnjaci.net, gdje se ujedno nalazi i šira verzija ovog članka, stekao sam dojam da sva ova farsa posjeduje i jednu duboku socijalnu dimenziju. Tako se "piramida" poredi sa Međugorskom gospom. Što se Gospe tiče, ne leži njeno značenje za katolike toliko u tome što se neko ukazao, nego što se radilo o svetoj Mariji. Da se ukazao neki svetac, Međugorje ne bi bilo toliko posjećeno. Uostalom, svako poređenje "piramida" sa jednim od najvažnijih kultova kršćanstva je ne samo groteskno nego i omalovažavajuće, što se osjećaja kršćana tiče. Kako bi se muslimani osjećali da "piramide" poredimo sa Kaabom ili Ajvatovicom? A "piramida", uz to još i nenađena, sigurno se nikada neće ukazati, osim možda samom Osmanagiću. Sve u svemu, i iz sljedećeg citata Dizdarevićevog teksta se vidi koliko nam nedostaju dobre vijesti: "Dosta smo živjeli u gorkoj i teškoj stvarnosti (…)." "Vrijeme je da malo sanjamo ljepše snove (…)."

Kvazinaučna lakrdija
Gledajući na potešku stvarnost Bosne, svako je sanjarenje čak i za preporučiti da nije jednog drugog problema. Naime, pri sanjarenju smo podložni manipulacijama isto kao i pri emotivnom naboju u budnom stanju. U oba slučaja ljudi oskudijevaju mozgom. A bošnjački narod, koji je najviše propatio, odista ima pravo da poželi nešto dobro, ali se također mora i pitati da li je puko priželjkivanje dobra uvijek i put u dobro. U pasivnoj poziciji maštanja smo osuđeni na čekanje "mesije", koji će povesti narod ka dobru. I zato i ne čudi što u komentarima na citirani tekst padaju i rečenice tipa "sam Bog ga je poslao". I zato razmislimo bez emocija: zašto vjerujemo da je cijela Evropa prije 12.000 godina bila pod ledom, a Bosna nije? Zašto vjerujemo da je tada većina životinja izumrla, a u Bosni nije, pa su naši preci pored masne večere još imali dovoljno vremena za gradnju piramida? Zašto vjerujemo da su naši preci imali sav alat, matematičko znanje i ljudstvo? Zašto zapostavljamo naučne dokaze? Možda jednostavno zato što želimo da vjerujemo? Šta je intencija ove analize? Da se ne dozvoljava svakome iskopavanje i na kraju skrnavljenje historijskih ostataka naše zemlje. Niko zasad ne vidi iskopane ploče kao nadgrobne spomenike ili kao ostatke starih rimskih/ilirskih građevina, nego samo kao "zidove piramide". I dok naši naučnici više i ne znaju kome još da se požale zbog ove kvazinaučne lakrdije, i dok naše historijsko naslijeđe ionako postepeno propada pod zubom vremena, naša vlada izdaje Osmanagiću sve papire i garancije da bi mogao u miru da "dokaže" ono što svi naučnici poriču.
na ovo se mogu samo dobro nasmijati ... istoriju pisu pobjednici ... ali sagovorniku autora ovog teksta treba vjerovati jer je LICNO bio tu kad se Hico roknuo, jer je licno provjerio podzemne hodnike Dulcea, jer je 100% licno obisao Area51, jer je licno ..

kljucna rijec: licno ...
Fair Life

Post by Fair Life »

valter wrote:mozda i nije nista otkopao, ali je sigurno bio na vise lokacija nego svi ti "nasi" strucnjaci zajedno...
Imam prijatelja koji nije nikad zapjevao, ali je sigurno bio na vise koncerata nego svi mi zajedno...

Da li je moj prijatelj estradna zvijezda?

I spominjes inzinjere kojima bolje ide poljoprivreda nego poziv za koji su se skolovali...

Da li poznajes poljoprivrednika kojema posao inzinjera bolje ide nego sto je ranije brao kukuruz? Tesko... takvih nema.
valter

Post by valter »

Fair Life wrote:
valter wrote:mozda i nije nista otkopao, ali je sigurno bio na vise lokacija nego svi ti "nasi" strucnjaci zajedno...
Imam prijatelja koji nije nikad zapjevao, ali je sigurno bio na vise koncerata nego svi mi zajedno...

Da li je moj prijatelj estradna zvijezda?

I spominjes inzinjere kojima bolje ide poljoprivreda nego poziv za koji su se skolovali...

Da li poznajes poljoprivrednika kojema posao inzinjera bolje ide nego sto je ranije brao kukuruz? Tesko... takvih nema.
predpostavljam da znas zasto se bosancima najcesce dodaje epitet BUKVA ... ako ne, samo reci, pojasnicu ...

i da, znam bas 2 covjeka kojima struka nema nikakve veze ni sa elektrikom ni fizikom, pa znaju vise od te dvojice nabrojanih ...

kao i u vecini drugih postova (barem ono sto sam imao zivaca citati) hvatas se nebitnih stvari, no ono sto je jako bitno preskaces ... moje pitanje je bilo, sta ako piramida bude? hajde sa vama laicima koji se lozite na necije ucmale teze kako je "ono prirodna tvorevina", ali sta sa svim silnim strucnjacima i te oblasti, sta sa postulatima arheologije i geologije, Osmanagic je u stanju poljuljati sve arheoloske standarde i postulate, pronadje li piramide, toga se svi i boje ...

vratimo se malo na tvog jarana s koncerata, na cijim je koncertima bio jaran? predpostavljam da su sve sami skolovani pjevaci :D ... koja suplja
Fair Life

Post by Fair Life »

valter wrote:(...)
hvatas se nebitnih stvari, no ono sto je jako bitno preskaces ... moje pitanje je bilo, sta ako piramida bude?
(...)
Kakvo je to uopste pitanje koje izrazava sumnju... u ispravnost Semirove tvrdnje ?

Piramide mora biti jer ju je Osmanagic vec otkrio, odredio starost, izmjerio dimenzije, napisao knjigu u njoj... Zatim suveniri...

Zar si poceo sumnjati ?
Piramide po Osmanagicu ima... ali je nece otkrivati da poplave ne bi ugrozile visocku dolinu...

Maglushtina...
Prenj

Post by Prenj »

valter wrote: predpostavljam da znas zasto se bosancima najcesce dodaje epitet BUKVA ... ako ne, samo reci, pojasnicu ...

i da, znam bas 2 covjeka kojima struka nema nikakve veze ni sa elektrikom ni fizikom, pa znaju vise od te dvojice nabrojanih ...
kao i u vecini drugih postova (barem ono sto sam imao zivaca citati) hvatas se nebitnih stvari, no ono sto je jako bitno preskaces ... moje pitanje je bilo, sta ako piramida bude? hajde sa vama laicima koji se lozite na necije ucmale teze kako je "ono prirodna tvorevina", ali sta sa svim silnim strucnjacima i te oblasti, sta sa postulatima arheologije i geologije, Osmanagic je u stanju poljuljati sve arheoloske standarde i postulate, pronadje li piramide, toga se svi i boje ...

vratimo se malo na tvog jarana s koncerata, na cijim je koncertima bio jaran? predpostavljam da su sve sami skolovani pjevaci :D ... koja suplja
Osmanagic te postulate moze "ljuljati" samo u zemlji Bosni, zemlji gdje bukva i bukvani obilato rastu, gdje je sve pa i ljudsko znanje vec 15 godina veoma relativna i potkupljiva roba, i nigdje vise.
Osmanagic u USA kruh zaradjuje svojom diplomom masinskog inzenjera, a Bosnu je odabrao kao popriste svog prvog i zadnjeg arheoloskog projekta.
Nimalo slucajno.
Prenj

Post by Prenj »

valter wrote:
Prenj wrote:
Da li bi bio ljubazan da nam izlistas arheoloske projekte na kojima je do sada ucestvovao Semir Osmanagic?
mozda i nije nista otkopao, ali je sigurno bio na vise lokacija nego svi ti "nasi" strucnjaci zajedno ...

nas problem je sto smo svi ograniceni "diplomom", pa se onda ravnamo da svi koji imaju diplomu znaju i materiju, no to jedna velika zabluda, naime znam vise doktora i stomatologa kojima puno bolje ide vozenje autobusa nego li njihova struka, cak znam i nekolicinu el. i IT inzinjera kojima puno bolje ide poljoprivreda i vrtlarstvo nego li struka, pa tako polazim i u ovom slucaju ... Osmanagic ima ideju o piramidi, i pokusava je realizovati, ako te piramide nema, hmmm... bit ce kao i sa svim drugim u BiH, "dobili" smo tolike milijarde, ali samo sretnici su imali srecu dobiti dio te love ... ali sta ako piramida stvarno bude? sta onda? mislim da bi onda bio red da sva ta vrla svita koja je otkopavala rimske rostilje na Ilidzi svoje diplome iskoristi u svrhu tariguza, jer ovo antipiramidalno raspolozenje je samo rezultat straha sta ce biti sa njihovim polozajima ako piramida stvarno bude ...
Svi ti tvoji zalutali strucnjaci su morali prvo nauciti voziti autobus ili kresati siblje, niko im na 'lijepe oci' nije dao posao.
Semir O. NIKADA nije ucestvovao ni na jednom arheoloskom projektu = otkopao je u svojoj karijeri ukupno 0 (NULA) arheoloskih nalazista.
Njegova biografija uspjesnog turiste bi ga mogla kvalifikovati samo za turistickog vodica.
Nazalost, profesionalno ubleharenje je zanat od kojeg kod nas mnogi izvanredno zive.
valter

Post by valter »

Fair Life wrote:
valter wrote:(...)
hvatas se nebitnih stvari, no ono sto je jako bitno preskaces ... moje pitanje je bilo, sta ako piramida bude?
(...)
Kakvo je to uopste pitanje koje izrazava sumnju... u ispravnost Semirove tvrdnje ?

Piramide mora biti jer ju je Osmanagic vec otkrio, odredio starost, izmjerio dimenzije, napisao knjigu u njoj... Zatim suveniri...

Zar si poceo sumnjati ?
Piramide po Osmanagicu ima... ali je nece otkrivati da poplave ne bi ugrozile visocku dolinu...

Maglushtina...
ja nigdje nisam rekao niti da piramida ima, niti da nema, koje pitanje je bilo sta ako piramida bude? ... ti opet o necem skroz trecem ...
valter

Post by valter »

Prenj wrote:
valter wrote: predpostavljam da znas zasto se bosancima najcesce dodaje epitet BUKVA ... ako ne, samo reci, pojasnicu ...

Osmanagic te postulate moze "ljuljati" samo u zemlji Bosni, zemlji gdje bukva i bukvani obilato rastu, gdje je sve pa i ljudsko znanje vec 15 godina veoma relativna i potkupljiva roba, i nigdje vise.
Osmanagic u USA kruh zaradjuje svojom diplomom masinskog inzenjera, a Bosnu je odabrao kao popriste svog prvog i zadnjeg arheoloskog projekta.
Nimalo slucajno.
mah i to sve na osnovu TVOG komentara ... sad vec iz stadija patetike prelzis u stadij komedije ... :D
Last edited by valter on 13/05/2006 12:10, edited 1 time in total.
valter

Post by valter »

Prenj wrote:
valter wrote:
Prenj wrote:

Svi ti tvoji zalutali strucnjaci su morali prvo nauciti voziti autobus ili kresati siblje, niko im na 'lijepe oci' nije dao posao.
Semir O. NIKADA nije ucestvovao ni na jednom arheoloskom projektu = otkopao je u svojoj karijeri ukupno 0 (NULA) arheoloskih nalazista.
Njegova biografija uspjesnog turiste bi ga mogla kvalifikovati samo za turistickog vodica.
Nazalost, profesionalno ubleharenje je zanat od kojeg kod nas mnogi izvanredno zive.
i ti, kao i drugi, ubleharis i mahalises o nebitnim stvarima, raspravljas o tim mojim zalutalim poznanicima sto je u ovom trenutku nebitno, pitanje je bilo da ponovim, STA AKO PIRAMIDA BUDE!?
wels

Post by wels »

Prenj wrote:

Nimalo slucajno.
"Ljulja" on njih vec shirom svijeta.

CNN,BBC,ZDF,CBS, NATIONAL GEOGRAPHIC ....
wels

Post by wels »

STA AKO PIRAMIDA BUDE!?

Problem veliki!

A sto se neko puno sekira,jadna majko. :?
semm

Post by semm »

Ma super Prenj.
Prvo ste tvrdili da je ekonomista sada je jos i ing.masinstva.Sad ne sumnjam uopste u njegove istrazivacke kvalitete.Osim toga tu gdje on zaradjuje kruh caruje nemilosrdna konkurencija ,valjda ti je poznato da tim papirom mozes obrisati straznjicu ako ga ne dokazujes na trzistu.
Posto arheologija trazi vrijeme ,vjerujem da ce on u penziju otici kad zavrsi sa piramidama,bar ce mo imati materijalnih dokaza.A ne kao neki koji su ih smjestili u enciklopedije dok je materijalne dokaze maca pojela zvana vremenski zubic.
A lipi moj bukve i bukvici ne rastu samo u zadnjih petnaest godina vrati se puno vise godina unazad.A ovih zadnjih petnaest je samo bio pokusaj da se vjestacki pomogne zubic vremena ali operacija zavrsena a pacijent nikad zdraviji.
Prenj

Post by Prenj »

valter wrote:
Prenj wrote: Osmanagic te postulate moze "ljuljati" samo u zemlji Bosni, zemlji gdje bukva i bukvani obilato rastu, gdje je sve pa i ljudsko znanje vec 15 godina veoma relativna i potkupljiva roba, i nigdje vise.
Nimalo slucajno.
mah i to sve na osnovu TVOG komentara ... sad vec iz stadija patetike prelzis u stadij komedije ... :D
Vjeruj Semirovoj biografiji, ako ne vjerujes meni.
Prenj

Post by Prenj »

semm wrote:Ma super Prenj.
Prvo ste tvrdili da je ekonomista sada je jos i ing.masinstva.Sad ne sumnjam uopste u njegove istrazivacke kvalitete.Osim toga tu gdje on zaradjuje kruh caruje nemilosrdna konkurencija ,valjda ti je poznato da tim papirom mozes obrisati straznjicu ako ga ne dokazujes na trzistu.
Posto arheologija trazi vrijeme ,vjerujem da ce on u penziju otici kad zavrsi sa piramidama,bar ce mo imati materijalnih dokaza.A ne kao neki koji su ih smjestili u enciklopedije dok je materijalne dokaze maca pojela zvana vremenski zubic.
A lipi moj bukve i bukvici ne rastu samo u zadnjih petnaest godina vrati se puno vise godina unazad.A ovih zadnjih petnaest je samo bio pokusaj da se vjestacki pomogne zubic vremena ali operacija zavrsena a pacijent nikad zdraviji.
Da, Semir se vjerovatno svakodnevno dokazuje na USA trzistu kao masinski inzenjer i zaista nemam nikakvog razloga da sumnjam da to uspjesno radi. Ali kao arheolog?
Sasvim indikativno je pogledati njegov web site, kojeg je 99% na nasem jeziku, zatim ko je i gdje do sada objavio njegove knjige. Elem Semir i ne pokusava da se proda u USA, upitajte se i sami konacno ZASTO?

A sto se tice otkopavanja po svaku cijenu, svi ste culi za Pompeje, nadam se.
66 hektara, koliko iznosi povrsina antickih Pompeja, se iskopavaju zadnjih 200+ godina. Pojedine faze iskopavanja su bile tako nestrucno vodjene da su nacinile neprocjenjivu i nepovratnu stetu na brojnim nalazima.
Trecina Pompeja je jos uvijek zakopana, sacuvana za buduce generacije arheologa, koje ce mozda imati bolju opremu, bolje tehnike iskopavanja, ...
Locked