Eh ovo su već pitanja koja će ti mi forumski mrsimud(r)aci teško odgovoriti, al' hajmo probat.
1. Ovo baš i ja ovih dana istražujem, tačnije zašto mitoza, i zašto mejoza, i kako i kada.
Mogu ti reći zašto je došlo do razdvajanja, a jednostavan razlog je da se samom mejozom na dva načina (crossing-overom i nasumičnim raspoređivanjem hromosoma prilikom citokineze) povečava genetička raznolikost, no kako je došlo do ovoga, veze nemam.
Samo da dodam da imaš i drugo oblike razmožavanja kod relativno odvedenih vrsta, npr. partenogeneza (razmnožavanje bez učešća mužjaka, kod nekih vodozemaca i reptila), pa i mehanizmi određivanja pola koji nisu XX i XY, npr. preko temperature kod krokodila (ako je temperatura okoliša u kritičnom stadiju razvoja iznad 33 stepena, dobiješ muško, ispod žensko).
2. Koliko ja shvatam, sam princip koji sam gore napisao (gen. diverzitet) + mendelovi zakoni, omogućavaju da npr. samo ženka ima određenu osobinu, u ovom slučaju perje. Ukoliko se iz nekog razloga pokaže da povećava kvantitativno i kvalitativno potomstvo, da osobina će se nakon nekoliko generacija prenositi i na muške jedinke.
3. Smatra se da je prvi put došlo do razdvajanja kod Mastigophora (Phyto i Zoomastigophora), gdje se već vide razlike u ishrani (hetero i autotrofija), ali nije to baš da je oštra granica, jer na ovom stupnju se još uvijek dešava da pri određenim uslovima organizam pređe sa jednog tipa ishrane u drugi.
4. Na mutacije utiče hejbet stvari, preko UV zračenja (svakodnevno se stvaraju u DNK tzv. timinski dimeri zbog sunca, ali nasreću imamo mehanizam koji to može popraviti ako je izloženost normalna; ovo je i razlog nastajanja raka kože), pa do normalne pojave pogreške enzima (DNK polimeraza pravi jednu grešku svakih 1*10 na 9-u baza), pa pogrešaka prilikom sinteze baza (deaminacija, depurinacija, alkiliranje itd...). Mogu ih uzrokovati i virusi, transpozoni (od 5-8% ljudskog genoma je virusnog porijekla, pa ti vidi).
I opet ono gore sa mejozom nije baš uvijek savršeno pa i tu može doći do grešaka.
5. Ja mislim da je ovo jedan od onih fenomena koji se pojave, pa "nit' smrde, nit' mirišu", pa ostane ta osobina. Brada će nestati ukoliko se više budu razmnožavali muškarci bez brade.
6, 7. - Veze nemam