"Trojka"

Post Reply
A_A_AKCIJA

#2701 Re: "Trojka"

Post by A_A_AKCIJA »

cija123 wrote: 02/12/2024 12:14
A_A_AKCIJA wrote: 02/12/2024 10:48 Ja evo dvije sedmice pitam šta je Fadil uradio za OSAM godina mandata?
Iskreno, ne mogu nabrojati, jer nisam pratila pa da sad taksativno nabrajam. Ono što znam i što me je interesovalo, da je prije par godina moja porodica imala više para, lakše se živilo i nisam znala nijednu cijenu u samoposluzi. Sad znam!

Ali ovo nije argument za Fadila, jer su se u međuvremenu desili ratovi, inflacija i svugdje su cijene otišle gore.

Međutim, ono čega se dobro sjećam, jer ja mami dižem penziju, je svako malo njen osmjeh i rečenica "Opet mi se povaćala, e baš fino".
Jesi li svjesna koliko to liči na Vučićevu Srbiju?
Bukvalno identično on drži vlast.
Podijeli malo.sadake prije izbora.

Fadil spržio milijardu na rupu u zemlji.
Dodaj tome dvjesto miliona što znamo da su ukrali samo na jednoj dionici autoceste.

A onda podijeli 1.200.000.000 na broj penzionera pa skontaj kako nas deru i kradu.

Jel ti mama dobila te tri hiljade maraka povećanja penzije godišnje?

Jer toliko je Fadilova vlada ukrala od svakog penzionera sa ovim lopovlucima kada se preračuna.
dr_Evil

#2702 Re: "Trojka"

Post by dr_Evil »

Hakiz wrote: 02/12/2024 14:06
Drugu priču čete pričati kada i ako sami postanete penzioneri.

Sit, gladan, vjerovanje i tako.
Ne znam sta je to uvrEdilo u postu moM.

Ja samo rekoh da je ovaj sistem neodrziv, i da cemo dugorocno doci u situaciju da opet necemo moci isplacivati peMzije, a bogami i plate. Moramo napraviti reset gdje cemo se vratit na fond koji ce da ulaze s pogledom na buducnost.
Hakiz

#2703 Re: "Trojka"

Post by Hakiz »

A_A_AKCIJA wrote: 02/12/2024 14:17
cija123 wrote: 02/12/2024 12:14
A_A_AKCIJA wrote: 02/12/2024 10:48 Ja evo dvije sedmice pitam šta je Fadil uradio za OSAM godina mandata?
Iskreno, ne mogu nabrojati, jer nisam pratila pa da sad taksativno nabrajam. Ono što znam i što me je interesovalo, da je prije par godina moja porodica imala više para, lakše se živilo i nisam znala nijednu cijenu u samoposluzi. Sad znam!

Ali ovo nije argument za Fadila, jer su se u međuvremenu desili ratovi, inflacija i svugdje su cijene otišle gore.

Međutim, ono čega se dobro sjećam, jer ja mami dižem penziju, je svako malo njen osmjeh i rečenica "Opet mi se povaćala, e baš fino".
Jesi li svjesna koliko to liči na Vučićevu Srbiju?

Dodaj tome dvjesto miliona što znamo da su ukrali samo na jednoj dionici autoceste.

A onda podijeli 1.200.000.000 na broj penzionera pa skontaj kako nas deru i kradu.

Jer toliko je Fadilova vlada ukrala od svakog penzionera sa ovim lopovlucima kada se preračuna.
Pa, eto prilike da trojka ne da malo sadake, nego Kako treba, da minimalna penzija bude 1.000, invalidnina bude po računici koliko procenata invalidnosti, toliko posto od prosječne plate visina invalidnine itd.

Da vidimo koliko se razlikuje trojka i od SDA, ali i od spomenutog Vučića.
Hakiz

#2704 Re: "Trojka"

Post by Hakiz »

dr_Evil wrote: 02/12/2024 14:21
Hakiz wrote: 02/12/2024 14:06
Drugu priču čete pričati kada i ako sami postanete penzioneri.

Sit, gladan, vjerovanje i tako.
Ne znam sta je to uvrEdilo u postu moM.

Ja samo rekoh da je ovaj sistem neodrziv, i da cemo dugorocno doci u situaciju da opet necemo moci isplacivati peMzije, a bogami i plate. Moramo napraviti reset gdje cemo se vratit na fond koji ce da ulaze s pogledom na buducnost.
Ništa me nije uvrijedilo, nego pazi šta želiš, moglo bi ti se ostvariti.

U Španiji prihod državne lutrije ide u penzioni fond, peznzijko je vlasnik lutrije ako se ne varam.

Eto, trojka, zakon i penzioni fond malo sigurniji.
Last edited by Hakiz on 02/12/2024 14:27, edited 1 time in total.
dr_Evil

#2705 Re: "Trojka"

Post by dr_Evil »

Hakiz wrote: 02/12/2024 14:22
Nemam druze dovoljno godina staza za mirovinu, a ni pemziju u domovini. A mirovinski i penzijski fond na kojem imam djeluje po sistemu ulaganja, kao sto je i nas nekad radio.

Ko zna mozda budem imao i u domovini. Nego gledaj, ne znam na osnovu cega mislis da je ovaj sistem dugorocno odrziv. pa valjda bi i neke druge ekonomije, koje su ozbiljne, se okrenule nasem sistem da je dobar.
Hakiz

#2706 Re: "Trojka"

Post by Hakiz »

dr_Evil wrote: 02/12/2024 14:26
Nemam druze dovoljno godina staza za mirovinu, a ni pemziju u domovini. A mirovinski i penzijski fond na kojem imam djeluje po sistemu ulaganja, kao sto je i nas nekad radio.

Ko zna mozda budem imao i u domovini. Nego gledaj, ne znam na osnovu cega mislis da je ovaj sistem dugorocno odrziv. pa valjda bi i neke druge ekonomije, koje su ozbiljne, se okrenule nasem sistem da je dobar.
Pa, možda bi trebalo zamijeniti ovaj kapitalizam nekim drugačijim. Ili zamijeniti kapitalizam nečim drugim.
Prpa.ba

#2707 Re: "Trojka"

Post by Prpa.ba »

palermo wrote: 02/12/2024 14:11 Radnik moze taditi dva posla ( kao sto je vecina nas radila I radi) penzioner ne moze. Medjugenracisjka solidarnost je jedan od temelja civilizacije. Bez nje se vracamo u prvovitnu zajednicu.
A da li je Fadilov potez dobar ili nije, to zaista ne znam. Jedi o znam da ne smijes ugroziti is plate penzionerima.
I penzioneri mogu raditi, osim par socijalnih kategorija penzionera.

Meni poimanje da se teret prebacuje na radnike, dok se penzionere drzi u imaginarnom svijetu, ne zvuci kao solidarnost nego kao privilegovanje.

Medjugeneracijska solidarnost je dvosmjerna ulica. Radnici odvajaju za penzionere, a penzioneri imaju koliko radnici odvajaju. Onda i penzioneri imaju interesa od ekonomskog rasta, bolje zaposlenosti i sl. Bez veze izmedju stanja privrede i nivoa penzija, penzioneri postaju biracko tijelo sa jednom stavkom na agendi: dajte.vece.penzije, a ostali "neka rade dva posla".

To naravno ide u korist svakoj vlasti i pretendentu na vlast, zato su i stavili na budzet.
cija123

#2708 Re: "Trojka"

Post by cija123 »

A_A_AKCIJA wrote: 02/12/2024 14:17 Jesi li svjesna koliko to liči na Vučićevu Srbiju?

Čovječe, de se malo smiri, znaš li kuda goniš? Sebi si najpreči, pusti politiku, stranke....

Pa ovim sam sebe demantuješ. Kakav Vučić, kakva sadaka prije izbora?! Pa znaš li ti koliko su puta bili izbori u Fadilov vakat, a koliko puta u Vučićev?! Vučić raspisuje izbore svaka tri mjeseca, a kod nas, u skladu sa zakonodavstvom, nema mogućnosti za vanredne izbore. Ja rekoh da mi je mama dobijala svako malo veću penziju, a ti sad o izborima.

A ovo da li je dobila tri hiljade povećanje godišnje :lol: :lol: . Hoće li ti biti lakše kad kažem da nije, eto nije naravno. Šta je dobila za ove dvije godine. Evo kažu sad će joj 05.12. isplatiti tri hiljade. :D
Lug

#2709 Re: "Trojka"

Post by Lug »

cija123 wrote: 02/12/2024 15:07
A_A_AKCIJA wrote: 02/12/2024 14:17 Jesi li svjesna koliko to liči na Vučićevu Srbiju?

Čovječe, de se malo smiri, znaš li kuda goniš? Sebi si najpreči, pusti politiku, stranke....

Pa ovim sam sebe demantuješ. Kakav Vučić, kakva sadaka prije izbora?! Pa znaš li ti koliko su puta bili izbori u Fadilov vakat, a koliko puta u Vučićev?! Vučić raspisuje izbore svaka tri mjeseca, a kod nas, u skladu sa zakonodavstvom, nema mogućnosti za vanredne izbore. Ja rekoh da mi je mama dobijala svako malo veću penziju, a ti sad o izborima.

A ovo da li je dobila tri hiljade povećanje godišnje :lol: :lol: . Hoće li ti biti lakše kad kažem da nije, eto nije naravno. Šta je dobila za ove dvije godine. Evo kažu sad će joj 05.12. isplatiti tri hiljade. :D
bome i zaostatke iz Fackinog perioda.. :lol: Facko sve pokrao i u SDA centralu ubacio. :D
Haris.ba

#2710 Re: "Trojka"

Post by Haris.ba »

Cuj da povecaju jace penzije.

Ne moze od arteona i novih ureda premijera i zamjenika... :mrgreen:

P.S.
Para ima kad se ne krade.
Hakiz

#2711 Re: "Trojka"

Post by Hakiz »

Haris.ba wrote: 02/12/2024 19:24 Cuj da povecaju jace penzije.

Ne moze od arteona i novih ureda premijera i zamjenika... :mrgreen:

P.S.
Para ima kad se ne krade.
Ima za urede. Nema za penzije i invalidnine.

Ma, umjesto sata na obilježavanju odlaska u penziju, treba dobiti metak. Tada ne bi bilo problema sa penzijama. Slično sa invalidima i invalidninama.

Zaboravih, te satove za odlazak u penziju su dijelili komunisti. Ovi demokrate jok. Čak ni oni koji ne kradu.
MAha

#2712 Re: "Trojka"

Post by MAha »

Nikad nas penzioni fond nije radio na taj nacin. Sve druge evropske zemlje, pa i vecina svjetskih imaju (ili su imale) ovaj bizmarkov model (uveden od strane ovog njemackog kancelara inace, zato ga tako nazvah).
U uslovima loseg omjera radnika i penzionera i sve veceg pogorsanja tog omjera, tesko odrziv. No i ovi drugi nisu bez mahane. Zato se cesto ide sa nekom "mjesavinom".
ReymondReddington

#2713 Re: "Trojka"

Post by ReymondReddington »

https://www.avaz.ba/vijesti/bih/943020/ ... ina-maraka

Kvalitetan potez vladajucih. I onda kaze nije isto trojka i sda. Vecu politicku dobiti bi imali da su glasali protiv ovoga.
bumerangss

#2714 Re: "Trojka"

Post by bumerangss »

palermo wrote: 02/12/2024 14:11
Prpa.ba wrote: 02/12/2024 13:18 Stavljanje penzija na budzet je kataklizmicna glupost, ali sasvim razumljiva za stepen drustvenog promisljanja u modernoj demokratiji.

Od sistema medjugeneracijske solidarnosti, dakle dijeljenja i dobrih i losih stvari, dobili smo socijalno pravo. I penzionere naravno zaboli medjunozno podrucje za stanje privrede. Oni su radili, oni zasluzuju, njima treba, a radnici ce sve vec nekako snalaziti, teze je penzioneru sa 600 KM nego radnickoj porodici sa 619 KM, pajel :oops: :mrgreen:
Radnik moze taditi dva posla ( kao sto je vecina nas radila I radi) penzioner ne moze. Medjugenracisjka solidarnost je jedan od temelja civilizacije. Bez nje se vracamo u prvovitnu zajednicu.
A da li je Fadilov potez dobar ili nije, to zaista ne znam. Jedi o znam da ne smijes ugroziti is plate penzionerima.
Mogu i penzioneri raditi 2 posa :D
Pardon, penzija i posao
kakotakonikako

#2715 Re: "Trojka"

Post by kakotakonikako »

Sta je ovo :shock:

Poruka za Niksica u Donjoj Jablanici:

“ Neka sh.u.p.a.k…”

:bih:
mistek

#2716 Re: "Trojka"

Post by mistek »

Opet se bezveze vuče paralela s Fadilom da se kao dokaže da ovi nisu loši. To je besmisleno ako im je referentna tačka Fadil.

Šta su ovi uradili od 2022. na ovamo? Eto nivo po nivo, od države, FBiH, KS, do općina u Sarajevu gdje imaju vlast. Baš bih volio vidjeti taksativno listu (bez ovih populističkih folova sa nekakvim pomocima, to mi je minus ko god daje :D nego konkretne stvari iz bilo kojeg resora).
dr_Evil

#2717 Re: "Trojka"

Post by dr_Evil »

MAha wrote: 02/12/2024 19:49

Nikad nas penzioni fond nije radio na taj nacin. Sve druge evropske zemlje, pa i vecina svjetskih imaju (ili su imale) ovaj bizmarkov model (uveden od strane ovog njemackog kancelara inace, zato ga tako nazvah).
U uslovima loseg omjera radnika i penzionera i sve veceg pogorsanja tog omjera, tesko odrziv. No i ovi drugi nisu bez mahane. Zato se cesto ide sa nekom "mjesavinom".
Izvini, ali molim te hajde objasni mi kako to nas fond(bivsi) i svjetski fondovi ne rade po principu ulaganja sredstava? Ono sto hocu da kazem da se fond financira kroz obavezne uplate od svake plate, te dodatne uplate ko zeli da ima malo vise(kod nekih zemalja cak i od rudnih bogastava), ali visak sredstava se ulaze u dionice i nekretnine da bi se fond ojacao. To je onaj dio poslovanja koji mi ne vidimo, jer marka danas ne vrijedi marku sutra ako se ne ulozi pametno. Naravno ovo znaci da fond mora imati viska sredstava. Na taj nacin jacaju fondove. Eh, ko da je jos jucer nas penzioni fond imao odmaralista od Triglava do Djevdjelije.
MAha

#2718 Re: "Trojka"

Post by MAha »

dr_Evil wrote: 03/12/2024 08:46
MAha wrote: 02/12/2024 19:49

Izvini, ali molim te hajde objasni mi kako to nas fond(bivsi) i svjetski fondovi ne rade po principu ulaganja sredstava? Ono sto hocu da kazem da se fond financira kroz obavezne uplate od svake plate, te dodatne uplate ko zeli da ima malo vise(kod nekih zemalja cak i od rudnih bogastava), ali visak sredstava se ulaze u dionice i nekretnine da bi se fond ojacao. To je onaj dio poslovanja koji mi ne vidimo, jer marka danas ne vrijedi marku sutra ako se ne ulozi pametno. Naravno ovo znaci da fond mora imati viska sredstava. Na taj nacin jacaju fondove. Eh, ko da je jos jucer nas penzioni fond imao odmaralista od Triglava do Djevdjelije.
Nas fond je imao viska sredstava pa je mogao kupovati, kakonkazes odmaralista, domove penzionera graditi itd. jer je tada (ispocetka) bilo mnogo vise radnika koji uplacuju nego penzionera kojima se isplacuje. Fukncionirao je na istim principima kao i sad (s tim da je sad "nakacen" na budzet pa se dijelom penzije finansiraju i iz poreza ne samo iz doprinosa).
black64

#2719 Re: "Trojka"

Post by black64 »

Trojka je pod nevjerovatnim medijskim pritiskom, članci, kvazi stručnjaci, botovi na mrežama. Moraju nešto poduzeti po ovom pitanju. Nemojte me pogrešno razumjeti ima dosta mjesta za kritiku, ali ovakav pritisak i pljuvanje ja ne pamtim. Kao da su reinkarnacija Miloševića
kakotakonikako

#2720 Re: "Trojka"

Post by kakotakonikako »

black64 wrote: 03/12/2024 09:43 Trojka je pod nevjerovatnim medijskim pritiskom, članci, kvazi stručnjaci, botovi na mrežama. Moraju nešto poduzeti po ovom pitanju. Nemojte me pogrešno razumjeti ima dosta mjesta za kritiku, ali ovakav pritisak i pljuvanje ja ne pamtim. Kao da su reinkarnacija Miloševića
:?

Bogami ti slabo pamtis :D

Nemoj me pogresno razumjeti.

:bih:
dulekrele

#2721 Re: "Trojka"

Post by dulekrele »

Novak20 wrote: 28/11/2024 15:02
dulekrele wrote: 28/11/2024 14:55
Novak20 wrote: 28/11/2024 14:51

Previše romantično gledaš na SDA.

Njima više odgovara da parazitiraju na kompletnoj državi ali bi se još bolje snalazili u fildžanu kojega bi oblikovali isključivo po svojoj mjeri.
Parazitiranje nije svojstveno samo raspaloj sda. I tvoji parazitiraju od samostalnosti BiH.
Nema tu moji-tvoji.

Napisao sam "SDA bi trebala doavršiti ono što je započela prije trideset i pet godina sa svojim koalicionim partnerima".

Valjda se zna tko su bili koalicioni partneri od početka '90.-ih pa u naredna tri desetljeća ?
Koalicioni partneri parazitska a evo neko rece kancerozni HDZ. Ni moji nego tvoji.
Haris.ba

#2722 Re: "Trojka"

Post by Haris.ba »

black64 wrote: 03/12/2024 09:43 Trojka je pod nevjerovatnim medijskim pritiskom, članci, kvazi stručnjaci, botovi na mrežama. Moraju nešto poduzeti po ovom pitanju. Nemojte me pogrešno razumjeti ima dosta mjesta za kritiku, ali ovakav pritisak i pljuvanje ja ne pamtim. Kao da su reinkarnacija Miloševića
Pritisak proizvodi dijamante.

A, ja ne vidim da je iko odustao od ijedne funkcije od nekog pritiska ili kritike.

I na kraju, zar je bitno sta neko pise po forumu? :D

Znam ja da bi se najradije da se pusti da radi sta hoce bez ikakvog komentara.
cija123

#2723 Re: "Trojka"

Post by cija123 »

black64 wrote: 03/12/2024 09:43 rojka je pod nevjerovatnim medijskim pritiskom, članci, kvazi stručnjaci, botovi na mrežama. Moraju nešto poduzeti po ovom pitanju.
Neko je gore fino objasnio šta treba trojka uraditi, ali, po meni, najvažniji je dobar PR.

Bez dobrog PR, ostaće svi njihovi uspjesi nezabilježeni, ne vidi ih narod bez dobrog glasnogovornika. :run:
Prpa.ba

#2724 Re: "Trojka"

Post by Prpa.ba »

Cuj nevidjen pritisak, a nigdje koncerta Dubioza kolektiva pod pokroviteljvstvom nekog EU granta da nam otvori oci i ojaca ostricu gradjanskog bunta.

:mrgreen:
Sefket007

#2725 Re: "Trojka"

Post by Sefket007 »

To moze reci samo onaj ko ne pamti pritiske na SDA vlast... nije bilo medija koji nije bio protiv SDA vlastisto je rezultiralo 2 puta skidanja SDA sa vlasti... i zadnji put paljenjem institucija BIH sirom države...

I to sve finansirano centrima van BIH i nekakvim NVO ublehama za mir i demokratiju :izet:

Imamo premijera Nikšića koji sa svojom Vladim ne može napraviti par metara PRUGE u Jablanici...

Budimo realni kakav bi bio pritisak na SDA da je njihov premjer sada i da ne zna nista uraditi.
Post Reply