Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
konami666

#2701 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by konami666 »

drndalo wrote: 07/11/2023 22:32 Pa eto, samo trebamo BH Airlinesu dati subvenciju da poleti za Rim, Barcelonu, Madrid, Cataniu, Lisabon, Porto, Nicu, Marsej, Nant. Ja nemam nista protiv, naprotiv....
Ma upravu si, nemamo svoju aviokompaniju a dovlačenje LCC je navodno poput naučne fantastike. Ne znam kako su Albanci doveli sve one aviokompanije, mora da im se posrećilo, jelde…
Zato treba dati aerodrom pod koncesiju da neko pametniji to vodi.
mirota

#2702 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by mirota »

drndalo wrote: 07/11/2023 23:24 Sletio je u drugom prilazu u 23.16.

Dakle ne mora biti nista do kise, vjetra, a i moze... Ne bi trebalo da mu ista ovakvo smeta, bar ne trajno...

Gledao sam ja ljeti na raznim aerodromima po idealnom danu sa 40 milja vidljivosti i 2 kn ceonog vjetra kako rade go-around, jer je dovoljno da ijedan pilot samo osjeti nelagodu oko tog slijetanja, i da pozove "go around". Po pravilu, svaka naznaka nestabilnog prilaza (non stable approach) je u CRM okruzenju dovoljna za odustajanje od slijetanja, gdje se u iducem prilazu vise vremena posveti da se sve uradi kako treba i bude "stable".....
a kako smo mi u nedelju sletili u Tiranu sam dragi Bog zna, kruzio avion 5 min, radi jakog vjetra, ali ipak sletio, a putnici drama, vriste i na kraju aplauz pilotu kad smo sletili
akcija007

#2703 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Uvijek je drama u avionu s putnicima kada ne moze iz prve da sleti. Svi su pametni i svi su tada piloti. Zbog magle se u Zg vratili i tada su komentari bili kako nismo mogli sletiti Bec sleti9 mi.nismo mogao je sletiti i sl...
DaysleepeR

#2704 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

konami666 wrote: 08/11/2023 06:14
drndalo wrote: 07/11/2023 22:32 Pa eto, samo trebamo BH Airlinesu dati subvenciju da poleti za Rim, Barcelonu, Madrid, Cataniu, Lisabon, Porto, Nicu, Marsej, Nant. Ja nemam nista protiv, naprotiv....
Ma upravu si, nemamo svoju aviokompaniju a dovlačenje LCC je navodno poput naučne fantastike. Ne znam kako su Albanci doveli sve one aviokompanije, mora da im se posrećilo, jelde…
Kakvi smo, naša aviokompanija bi bila naskuplja i uz subvencije.
DaysleepeR

#2705 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

akcija007 wrote: 07/11/2023 20:01 Ovo ce biti sada konkurencija charter za ljetovanje u Antaliji. Ovako ti s avionom kupis kartu i rezervises tamo smjestaj i samo nemas transfer aerodrom hotel aerosrom u aranzmanu mada se i to moze dogocoriti s hotelom.
Jako puno ljudi ide u Antaliju i preko Istanbula
Jest, da nije 400 EUR povratna karta.
Dvoje ljudi 800 EUR, ako imaš i djecu, naraste to.
I to je samo da doletiš do Antalije.
Za te pare možeš i u Hrvatsku na more ko gospodin.
drndalo

#2706 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

DaysleepeR wrote: 08/11/2023 09:09
akcija007 wrote: 07/11/2023 20:01 Ovo ce biti sada konkurencija charter za ljetovanje u Antaliji. Ovako ti s avionom kupis kartu i rezervises tamo smjestaj i samo nemas transfer aerodrom hotel aerosrom u aranzmanu mada se i to moze dogocoriti s hotelom.
Jako puno ljudi ide u Antaliju i preko Istanbula
Jest, da nije 400 EUR povratna karta.
Dvoje ljudi 800 EUR, ako imaš i djecu, naraste to.
I to je samo da doletiš do Antalije.
Za te pare možeš i u Hrvatsku na more ko gospodin.
Ako bude 400, i ako to bude ljudima preskupo, nece imati dovoljno putnika, pa ce snizavati... Znajuci FPG, bice tu i jeftinijih karata, sto ranijih, sto kasnijih na akciji, pa ko zna planirati, moze naci pristojne cijene. Kad je avion popunjen, nalazio sam znatno jeftinije karte na THY nego kod njih. Dakle, ne jeftine, nego jeftinije od Pegasusa... Dobra stvar je direktan let, bez presjedanja i gubljenja 3-5 sati na aerodromu za presjedanje.
Last edited by drndalo on 08/11/2023 09:50, edited 1 time in total.
mirota

#2707 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by mirota »

Sarajevski aerodrom je inace planiran negdje na Sokocu nekad prije pocetka radova, isto kao i dubrovacki na Zupcima iznad Trebinja, bas zbog jakih vjetrova...ali politika je htjela drukcije
drndalo

#2708 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Nemam ja nista od toga da budem u pravu, niti ti imas ista od kukanja i prizivanja koncesije, jer to samo po sebi ne znaci nista.

Ja vam sa kompanijom odgovorih na tezu o "uvodjenju" novih destinacija u Spaniji/Portugalu/Francuskoj. Kada spominjete BEG kao primjer, onda zaboravite spomenuti da je te linije otvorila Air Serbia, a ne W6/FR, i da cijene na tim linijama nisu uopste 25 EUR, kakve prizeljkujete... Onda mozemo navoditi i STN kao primjer, ima karata po 7 EUR za Lanzarote, Malagu, Gibraltar, Porto, Lisabon... Hocemo i mi...! Dakle, da imamo kompaniju, makar i kao BH Airlines sa 2 ATRa, moglo bi se nesto pokrenuti. Ko se sjeca cijena SJJ-VIE, SJJ-ZRH sa/bez BH Airlinesa...? Dakle, monopol je cudo jedno u kapitalizmu...

Naucna fantastika ili ne, vidimo da ne ide lako kada oni neki tamo zacrtaju pravac... Wizz je letio iz SJJ fino, na obostrano zadovoljstvo. Ocito smo potrefili kada je njima trebalo da zaposle avione. Sada kada su u regionu od TIA napravili "focus city" (istraziti po internetu sta to u avijaciji znaci, a ima veze sa ekonomijom velicine), pa stavili bazu tamo (ne znamo koliko je to TIA platila), tesko se boriti s tim, jer te pare i da imamo, tek ih treba planirati za npr. 2025, a znamo kako planiramo i 3 mjeseca, a ne 3 godine... Time Wizz nema viska aviona da bi svastario okolo, nego im je bolje imati 7 aviona u TIA, nego 2-2-2-1 po drugim aerodromima u regiji. Lakse i jeftinije sa odrzavanjem, posadama, zamjenama, ispadima/kvarovima. U svakom slucaju, Albanci su za nas zapad, i to truli... Mi samo zivimo u snu da smo bolji jer se sjecamo kako su bili ubijeni od Envera Hoxe...

Kao sto rekoh, samo neko nece da cita, rade li sta nase ambasade tamo? Radimo li ista sa ambasadama tih zemalja ovdje? Sve te zemlje imaju vise kompanija koje mogu letiti, a otvaranje linije barem sa minimum frekvencija je interes svih drzava, pa bi se za pocetak, siguran sam moglo izboxovati 3x sedmicno samo na "poboljsanje veza" drzava. Ja bih u ovom momentu (u stvari prije 2 godine) ozbiljno to pritisnuo, jer je tu najneiskoristeniji potencijal. Time bi se navikli ljudi i ovdje i tamo da ima ta linija, i kada bi brojevi pokazali da tu ima kruha, dosao bi FR sam da se i on omrsi...

Dok god ti trazis nove linije/prevoznike SAMO subvencijama, drze te za "cojones" i zavrcu... Ali sta ja znam...
drndalo

#2709 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

mirota wrote: 08/11/2023 09:36 Sarajevski aerodrom je inace planiran negdje na Sokocu nekad prije pocetka radova, isto kao i dubrovacki na Zupcima iznad Trebinja, bas zbog jakih vjetrova...ali politika je htjela drukcije
Da malo razbijemo i tu famu.

Nikada on nije bio "planiran" tamo, kao ni DBV...

Svaki aerodrom kada se "planira", onda se istrazuje vise lokacija koje bi mogle posluziti, pa se na osnovu zeljenih stvari odluci za najmanje lose rjesenje (kompromis), jer ne postoji skoro nikad, jedno, idealno rjesenje... Osim mozda u Butanu, Paro Airport, gdje je jedina ravna livada dovoljne duzine u drzavi iskoristena za aerodrom za ozbiljne avione (sa povelikim ogranicenjima), ili Farski otoci slicno... Ne smijemo zaboraviti ni da je vecina tih aerodroma imala duplu vojno/civilnu namjenu, pa su gradjeni, da nisu, mozda ga nikada ne bismo ni imali ni ovakvog... Moj otac se sjecao aerodroma na travi u Butmiru, sa C-47, gdje su prije slijetanja prvo nisko brisuci letili da rastjeraju krave, pa onda slijetali...

Znajuci da nam je pravac piste u Aeroklubu na Butmiru bio 15 (vise prema Igmanu u odnosu na pravac 12 koji je napravljen kasnije), i da bi zbog juznog vjetra koji na SJJ pravi najvise problema to bilo bolje rjesenje, ipak se zbog moguce duzine piste islo na pravac 12, jer je linija prema Petrovicima preko Kasindola otvorenija od Hrasnicke linije... To je na primjer jedan od kompromisa koji je neko nekada morao napraviti, a ta drzava i sistem su po svemu profesionalnom bili puno ispred ovih sadasnjih "strucnjaka", koji grade aerodrome u Visokom "gdje nema magle", ili na Sokocu gdje je -40 kada duva pravi zimski vjetar... O daljini prevoza cestom do Sokoca, i dan danas, a ne 1960-ih, ne moramo...
Last edited by drndalo on 08/11/2023 09:53, edited 1 time in total.
mirota

#2710 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by mirota »

hvala na detaljnom odgovoru drndalo. :thumbup:
kad se samo sletanja na aerodrom Mahe na Sejselima, a pista pocinje i zavrsava iznad okeana, auh, koje je to kocenje bilo
drndalo

#2711 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Ma nema na cemu, ja to volim cijeli zivot, citam, pitam, poznajem neke ljude koji znaju vise, pa kombinujem saznanja, i sto vise znam, sve vise ne znam... Tj. saznam koliko ne znam... Ali ocito ima strucnjaka koji sve znaju... Sve je lako, brzo, juhuhu...

Jednom se uhvatih u to kolo i saznah da to ne ide ni lako ni brzo. Posebno kada si neko slijepo crijevo negdje "tamo"...
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#2712 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by gentoo »

drndalo wrote: 08/11/2023 09:57 a nema na cemu, ja to volim cijeli zivot, citam, pitam, poznajem neke ljude koji znaju vise, pa kombinujem saznanja, i sto vise znam, sve vise ne znam... Tj. saznam koliko ne znam... Ali ocito ima strucnjaka koji sve znaju... Sve je lako, brzo, juhuhu...
Znas li jel Stojnic (aeroklub) ziv ?
drndalo

#2713 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

DaysleepeR wrote: 08/11/2023 09:08
Kakvi smo, naša aviokompanija bi bila naskuplja i uz subvencije.
Sto bi rekao jedan moj drug:"Malo nas je ali smo govna!"... Do nas je...
drndalo

#2714 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

gentoo wrote: 08/11/2023 10:00
drndalo wrote: 08/11/2023 09:57 a nema na cemu, ja to volim cijeli zivot, citam, pitam, poznajem neke ljude koji znaju vise, pa kombinujem saznanja, i sto vise znam, sve vise ne znam... Tj. saznam koliko ne znam... Ali ocito ima strucnjaka koji sve znaju... Sve je lako, brzo, juhuhu...
Znas li jel Stojnic (aeroklub) ziv ?
Pravo da ti kazem, ne znam. Nisam se cuo s njim od prije korone... Sada me strah i pitati znajuci sta moze biti odgovor.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#2715 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by gentoo »

drndalo wrote: 08/11/2023 10:03 Pravo da ti kazem, ne znam. Nisam se cuo s njim od prije korone... Sada me strah i pitati znajuci sta moze biti odgovor.
Meni je ona njegova stranica bila extra.. Kratko smo "profesionalno saradjivali" jer je to bilo hostano na serverima kojima sam ja operirao.. Vidim da sad nije funkcionalna.
Seawolf

#2716 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Seawolf »

drndalo wrote: 08/11/2023 09:49 ....
Znajuci da nam je pravac piste u Aeroklubu na Butmiru bio 15 (vise prema Igmanu u odnosu na pravac 12 koji je napravljen kasnije) ....
I dandanas sa te piste polijeću i na nju slijeću svakodnevno Cessna 208 Caravan i Pilatus PC-6 Porter.
drndalo

#2717 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Koliko ja znam, Karavan leti sa SJJ, tamo imaju i poseban hangar. Vanjski ugovarac.

Porteri i helikopteri lete sa aeroklupskog grunta...
ElRe

#2718 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by ElRe »

drndalo wrote: 08/11/2023 09:36 BEG kao primjer, onda zaboravite spomenuti da je te linije otvorila Air Serbia, a ne W6/FR, i da cijene na tim linijama nisu uopste 25 EUR, kakve prizeljkujete...
Malaga u Junu 2024 iz Zagreba, Ryanair za 3 osobe sa 1 prtljagom 580 eura, povratna. Iz Beograda Air Serbia 760 eura.
Wizzair Tirana do Valensije 420 eura za 1 prtljagom.

Jeftinih letova (100tinja eura povratna karta sa mini prtljaogm) u sezoni iz Zagreba trenutno ima samo prema Kipru i Kosu.

Porediti Tiranu i Sarajevo nema smisla. Odmakli od nas, a po broju putnika su u rangu Beograda koji pored AS ima i Wizzair i duplo je veći, a i Srbija je duplo veća od Albanije.

Vjerovatno će Vueling uspostaviti sezonsku liniju Barselona - Sarajevo, ali zaboravimo na povoljne cijene karata u sezoni.
drndalo

#2719 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Ma jok ba, sta ti znas... Narusavas im ljudska prava... Kompanije su tu inace zbog ljudskih prava, ne zbog para...

Vala bi Vuelingu 2x sedmicno cijele godine BCN-SJJ bio no brainer, ako imaju aviona... U sezoni na 3-4x isto bez problema, barem u startu...
Hajvan

#2720 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Hajvan »

ne mere ovo, mali smo

svi su bolji, i veci i jaci
i vise para imaju
mi smo vaki -naki,
necermo ovo ili ono,
nismo navikli na to i to

mozda ga zaista treba ukloniti s te lokacije onda
samo zauzima perspektvan prostor u sred grada
ElRe

#2721 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by ElRe »

drndalo wrote: 08/11/2023 12:50 ako imaju aviona
Problem je što nemaju aviona.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2722 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by konektovan »

drndalo wrote: 08/11/2023 11:34 Koliko ja znam, Karavan leti sa SJJ, tamo imaju i poseban hangar. Vanjski ugovarac.

Porteri i helikopteri lete sa aeroklupskog grunta...
Dje ti je taj aeroklupski grunt??
yoda82

#2723 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by yoda82 »

ElRe wrote: 08/11/2023 12:29
drndalo wrote: 08/11/2023 09:36 BEG kao primjer, onda zaboravite spomenuti da je te linije otvorila Air Serbia, a ne W6/FR, i da cijene na tim linijama nisu uopste 25 EUR, kakve prizeljkujete...
Malaga u Junu 2024 iz Zagreba, Ryanair za 3 osobe sa 1 prtljagom 580 eura, povratna. Iz Beograda Air Serbia 760 eura.
Wizzair Tirana do Valensije 420 eura za 1 prtljagom.

Jeftinih letova (100tinja eura povratna karta sa mini prtljaogm) u sezoni iz Zagreba trenutno ima samo prema Kipru i Kosu.

Porediti Tiranu i Sarajevo nema smisla. Odmakli od nas, a po broju putnika su u rangu Beograda koji pored AS ima i Wizzair i duplo je veći, a i Srbija je duplo veća od Albanije.

Vjerovatno će Vueling uspostaviti sezonsku liniju Barselona - Sarajevo, ali zaboravimo na povoljne cijene karata u sezoni.
Ovo su ok cijene karata za sezonu. Kad na ovo dodamo još jeftinije van sezone, ispadne super.

Niko ne očekuje da u sezoni ide do Španije za 100KM/EUR, ali 200tinjak eura je sasvim ok i za odmor od 7-10 dana nije previše. Isto tako 100 KM/eur van sezone je ok, pa se može ukrasti kakav vikend.

Problem je što kod nas nema ništa. Ima 10 direktnih (neatraktivnih) destinacija i povratna karta dođe 300-400 eura.

Inače sam plaćao Zagreb-Lisabon 200eur povratna, Dubrovnik-Madrid 150 eura povratna, Podgorica-Barcelona oko150eura povratna, Beograd-Malta 100eura povratna, Sarajevo-Atina (kad je bio Agean) oko 150eura povratna..julu.
Pored toga sam naletao na gomilu letova od 20-30-40 eura van sezone.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2724 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by konektovan »

Mene cudi da se Sa aeridron vise ne poveze sa Grckom u ljetnoj sezoni..zar tu neko ne moze uletiti??
Ja mislim da bi to bio pun pogodak..
ElRe

#2725 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by ElRe »

yoda82 wrote: 08/11/2023 13:22 Inače sam plaćao Zagreb-Lisabon 200eur povratna
za 3 osobe
Image Image

Image Image

Doduše, Tirana je drastično jeftinija od Beograda.

Btw, ako neko ima informaicije neka uporedi sa taksam ADP-TAV koncesionara u Zagrebu
https://zamaaero.com/06/11/2023/analize ... -beograda/
Post Reply