Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#2702 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Može li mi neko napokon objasnit šta znači bit građanin prvog reda, a šta znači bit građanin drugog reda?
- mk ultra
#2703 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Preslusaj covjeka, prilicno je solidno objasnio
-
1GB
#2704 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Meteorit, jesi jos na benzu i dobil vise vizu?Sapna_TZ wrote:Najtuznije od svega je sto vi svi
(ili barem procentualno vecina) mislite da njemacka ili privreda bilo koje druge razvijene ekonomije ovisi iskljucivo o Bosancima, ili generalno Balkancima.
Jasno je da iz vas progovara ocito neiskustvo.
Ili su vas standardi ocito jako niski, pa i na pomen iznosa od 1000 EUR NETTO pisnete u gace.
Dovoljno je samo vidjeti taj odnos prema imigrantima i pridoslicama sirom Njemacke danas da se shvati koliko je citava Evropa otisla desno.
A mi uopste nismo nikakvi strucnjaci, nase diplome su u rangu cuvenih sveucilista iz Centralno-africke republike po kvaliteti.
Naravno da je bolje bilo sta raditi nego godinama camiti na birou i uzaludno trositi najproduktivnije godine u jadnoj Bosni od koje su i sejtani davno digli ruke.
Ali generalno, baustela i ako se ugrabi kakav dobar staracki dom je realnost koja ceka, uz par izuzetaka.
- konjislav
#2705 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne bih ja što nikada moj Muha. Ja sam lično pitao ostati ovdje, ali jednostavno nije po mom ukusu mnogo stvari.muha_sa wrote:konjislav wrote:Na Muhino pitanje: "Dokle ste ?"
Jutros imao termin u ambasadi i predao papire za sebe i porodicu. Čekam sada iz Njemačke papire o nostrifikaciji diplome i to ću im dodatno priložiti putem maila.
Otprilike očekujem gotove vize u pasošima za oko 2 mjeseca.![]()
to je toimaš cilj i furaš ka istom
![]()
samo kad odeš nemoj nas koji smo ostali pljuvat--tak ti mog rahmetli Tite nemoj
Ja ne mislim da su ljudi koji ostaju debili itd. nego jednostavno ne žele da ostavljaju porodicu, rodbinu i prijatelje. Također ne žele da idu negdje pa da moraju sve iz početka, to mi je jasno. Meni se jednostavno ne sviđa naš narod i nas mentalitet, jer mi smo pravili ovu zemlju i birali ovu našu vlast.
Dajte mi adrese da mogu poslati razglednice.
-
Concord
#2706 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
To je sva poenta ove teme. Jednom kad se pocnes osjecati strancem u vlastitoj zemlji tu je kraj price. Samo pici naprijed majstore i nikad se ne okrenikonjislav wrote: Meni se jednostavno ne sviđa naš narod i nas mentalitet, jer mi smo pravili ovu zemlju i birali ovu našu vlast.
I ja sam IT struke (doduse junior) ali bez obzira na novac sve vise razmisljam kao ti i postalo mi je jasno da ce doci trenutak kad ce mi prekipiti i bit ce isti scenario kao kod tebe.
- mk ultra
#2707 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kako si stranac u vlastitoj zemlji?Concord wrote:To je sva poenta ove teme. Jednom kad se pocnes osjecati strancem u vlastitoj zemlji tu je kraj price. Samo pici naprijed majstore i nikad se ne okrenikonjislav wrote: Meni se jednostavno ne sviđa naš narod i nas mentalitet, jer mi smo pravili ovu zemlju i birali ovu našu vlast.![]()
I ja sam IT struke (doduse junior) ali bez obzira na novac sve vise razmisljam kao ti i postalo mi je jasno da ce doci trenutak kad ce mi prekipiti i bit ce isti scenario kao kod tebe.
-
belfy
#2708 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
ja sam tebe smatrao pametnijim prije nego si postao ova dva videa. sada si samo pao u ono grupu ljudi koju po netu traze potvrdu za svoje misljenje.mk ultra wrote:...
- mk ultra
#2709 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne trazim niciju potvrdu. Samo ne volim često izmišljanje nekih stvari kako ovdje ne valjaju a vani je to vrhunski pa bi on zbog toga otisao. Ala snijeg zavali oa zatvore cestu, rade ceste 5 godina ili nisam domaćin u svojoj drzavi jer ne zna da se odupre debilu.belfy wrote:ja sam tebe smatrao pametnijim prije nego si postao ova dva videa. sada si samo pao u ono grupu ljudi koju po netu traze potvrdu za svoje misljenje.mk ultra wrote:...
Ja razumijem odlazak, a i ovaj ciko sto je otisao u norvesku je to i rekao. Otisao je jer ga je drzava otjerala, i u 95% slucajeva i bude tako. Ne moze covjek koji ovdje radi kao zastitar za 550KM u Sarajevu skoro nista. I znam jednog koji je otisao, nesto pokusava i otisao u Austriju. Ali opet ne razumijem ni odlazak ako nisi ovdje pokusao nesto bolje potraziti, vec samo sebi u glavi kako je ovdje odron mora se bjezati gazde ovakve onakve a on za jednog radi 10 godina...
Samo ako se ode i krene zivjeti vani, povratak je skoro nemoguc. Ciko sa videa je to prilicno dobro objasnio.
I za posao kojim se on bavi, ja mu vjerujem da se osjeca kao građanin drugog reda. Nikakvih konekcija i pogotovo u njegovoj dobi, nikoga ne znas, na livadu si dosao. Domacin ima nekoga koga zna tu, ti slabo. Jel pogresno nesto rekao?
Zivis kvalitetnije, sa platom i kreditom mozes da obezbjedis osnovno bez problema i da te glava ne boli. Da si sam, jesi. Da ti fali raja, sjest na kafu i ostalo, vjerovatno da.
-
moonca
#2710 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nista on nije objasnio.Nakon sest minuta, vise nisam mogla gledati.
Tipicna Srpska prica i njihove nabuloze. Cuj , gradjani drugog reda
-
Tipicna Srpska prica i njihove nabuloze. Cuj , gradjani drugog reda
- uglavnomja
#2711 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
jah, ti preko bare bolje znasmoonca wrote:Nista on nije objasnio.Nakon sest minuta, vise nisam mogla gledati.
Tipicna Srpska prica i njihove nabuloze. Cuj , gradjani drugog reda-
na kursu norveskog cim se nauci nesto malo ide lekcija: u norveskoj nema diskriminacije
i onda novinski tekstovi o neizdavanju stanova, nedobijanju poslova, promjei imena, hiljadama odbijenica (novinarsko istrazivanje: poslali 2 cv-a, u biti ista, isto obrazovanje u istoj skoli u norveskoj i iskustvo, ali jedan sa stranim imenom i drugi sa domacim. i taj domaci je pozvan na sve intervjue, onaj drugi ni na jedan)
kad smo kod tipicnog u norveskoj
tipican bosanac je dosao prije 25+ godina, bio u sistemu, drzava mu obezbijedila sve dok ne stane na noge, znaci nekoliko godina u prosjeku
prosjecni norveski bosanaci na koje se raja poziva kad prica o uspjehu su ljudi koji sada imaju oko 30 godina, znaci dosli u pelenema ili rodjeni tamo
tipican srbin u norveskoj je dosao poslije rata, i jos dolaze, sami bez ikakave pomoci drzave, solo borba samo sa svojim snagama.
ilitiga mnogo su relevantnije ove informacije za danasnji dolazak u norvesku od onih koje nisu na ekavskom
i jos nesto, ko je dosao relativno nedavno mnogo je spremniji da pomogne nekom ko je tek dosao za razliku od onih koji su dosli davno, pod drugim uslovima i vec zaboravili sta je i kako bilo.
usput, slabo ovdje iko gleda odakle je, kao sto je norvezanima sve isto, tako se covjek obraduje kad cuje nas ilitiga razumljiv jezik, pogotovo na pocetku i to jos na nekom salteru ili tako negdje gdje trebaju vazne bas precizne informacije
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#2712 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa to ti kažem, veća prava bih imao u bilo kojoj normalnoj Zapadnoj državi, još onaj kmeči iz Norveške.Otto_13 wrote:Jimmy McNulty wrote:Može li mi neko napokon objasnit šta znači bit građanin prvog reda, a šta znači bit građanin drugog reda?
znas kad su pitali lika ko je kriv za stanje u BiH?
Pa saudijci!
Koji bolan saudijci?
Pa ovi sa audijima !
e to su gradjani prvog reda ja i ti i ostali smo buranija
Pa pichka ti materina haj j Bosnu i Srbiju pa budi gradjanin prvog reda.
Joj sto mi ova dijaspora vadi zivce, pogotovo ovi stariji. Tacno mu u ocima vidis da ga je strah da ne bi narod pohrlio gore gdje je i on.
- lmo
- Location: volim sto sam ero s kamena i drace....ko poskok sto skace
- Santic_Aleksa
#2714 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sa tim iza zareza se ne slažem, ali mi je interesantan prvi dio rečenice. Okej, ne sviđa ti se sopstveni narod i mentalitet istog, poštujem. A koji ti se narod sviđa, i po čemu je mentalitet tog naroda bolji od mentaliteta ovdašnjeg naroda? Da li si siguran da dobro poznaješ mentalitet tog naroda i koliko si kvalitativno i kvantitativno infiltriran u taj narod, pa da možeš sudit o istom?konjislav wrote: Meni se jednostavno ne sviđa naš narod i nas mentalitet, jer mi smo pravili ovu zemlju i birali ovu našu vlast.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#2715 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sapna_TZ wrote:Najtuznije od svega je sto vi svi
(ili barem procentualno vecina) mislite da njemacka ili privreda bilo koje druge razvijene ekonomije ovisi iskljucivo o Bosancima, ili generalno Balkancima.
Jasno je da iz vas progovara ocito neiskustvo.
Ili su vas standardi ocito jako niski, pa i na pomen iznosa od 1000 EUR NETTO pisnete u gace.
Dovoljno je samo vidjeti taj odnos prema imigrantima i pridoslicama sirom Njemacke danas da se shvati koliko je citava Evropa otisla desno.
A mi uopste nismo nikakvi strucnjaci, nase diplome su u rangu cuvenih sveucilista iz Centralno-africke republike po kvaliteti.
Naravno da je bolje bilo sta raditi nego godinama camiti na birou i uzaludno trositi najproduktivnije godine u jadnoj Bosni od koje su i sejtani davno digli ruke.
Ali generalno, baustela i ako se ugrabi kakav dobar staracki dom je realnost koja ceka, uz par izuzetaka.

Pogotovo za boldovano
- Bullet Tooth Tony
#2716 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Samo ti
Hairli i sa srecom Vam u odlasku a kome treba pomoc i informacije bujrum na pp
- kloniran
#2717 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa to ti je ono jesi li u prvom safu u džamiji ili prvom redu u crkvi, ili si u drugom ili u magarećuj klupi reduJimmy McNulty wrote:Može li mi neko napokon objasnit šta znači bit građanin prvog reda, a šta znači bit građanin drugog reda?
- konjislav
#2718 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Svi narodi koji hoće raditi, švicarci, njemci, australci, amerikanci, kanađani. Recimo ne stavljam japance u oči grupu, jer su oni bolesni, oni to vode u drugu krajnost.Santic_Aleksa wrote:Sa tim iza zareza se ne slažem, ali mi je interesantan prvi dio rečenice. Okej, ne sviđa ti se sopstveni narod i mentalitet istog, poštujem. A koji ti se narod sviđa, i po čemu je mentalitet tog naroda bolji od mentaliteta ovdašnjeg naroda? Da li si siguran da dobro poznaješ mentalitet tog naroda i koliko si kvalitativno i kvantitativno infiltriran u taj narod, pa da možeš sudit o istom?konjislav wrote: Meni se jednostavno ne sviđa naš narod i nas mentalitet, jer mi smo pravili ovu zemlju i birali ovu našu vlast.
Recimo amerikanci su okrutniji od švaba u smislu socijalne zaštite, ali nisu nacionalnosti za razliku od švaba. I ne mogu biti kada su svi amerikanci došlje iz raznih dijelova svijeta. Recimo sredina između njih su australci ili kanađani, oni imaju dobre aspekte od amerikanaca i švaba. Uzmeš listu najboljih gradova za život i to su ti otprilike te države i njihovi narodi, a evo i te liste:
Vienna, Austria
Zurich, Switzerland
Auckland, New Zealand
Munich, Germany
Vancouver, Canada
Dusseldorf, Germany
Frankfurt, Germany
Geneva, Switzerland
Copenhagen, Denmark
Basel, Switzerland
Sydney, Australia
- Santic_Aleksa
#2719 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Znači kvalitet mentaliteta jednog naroda gledaš kroz prizmu radoholičarenja. Interesantno.
I opet si u krivu kad kažeš da narodi balkana ne vole raditi, no dobro, u svakom slučaju nek ti je sretno i nadam se iskreno da će te njemačko sunce ogrijati, kad ti je već ovo ovdje zubato.
-
moonca
#2720 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Lijepi su nabrojani gradovi, skupi za zivot. Narod, manje vise isti. Sve je to na -distanci, za razliku od manje naseljenih mjesta gdje je komunikacija relaksiranija.
-
Sapna_TZ
#2721 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Vecinom sav kriminal u Njemackoj dolazi od slavenskih-balkanskih naroda, prednjace Srbi, Crnogorci i Bosanci.Santic_Aleksa wrote:Znači kvalitet mentaliteta jednog naroda gledaš kroz prizmu radoholičarenja. Interesantno.I opet si u krivu kad kažeš da narodi balkana ne vole raditi, no dobro, u svakom slučaju nek ti je sretno i nadam se iskreno da će te njemačko sunce ogrijati, kad ti je već ovo ovdje zubato.
90-tih nase su se izbjeglice specijalizovale za obijanje stanova, nije postojao grad u Austriji i Njemackoj gdje nasi nisu pruzili pipke i krali novac, zlato.
I dan danas je tako. Eno neki dan neki Srbijanac glavom platio u mafijaskom obracunu u centru Beca.
Volimo raditi ali samo u toj mjeri da se usteka dovoljno para da se kupi mocno vozilo da komsije pjene od muke i da se pravi kuca u Bosni da opet komsije crknu od muke.
Ako postoji sansa da se zajebe sistem, to cemo i uraditi. Uzmi samo koliko je Njemacka unazad 2 godine protjerala ljudi sa Balkana, mahom Kosovara, ima i Bosanaca koji su trazili azil i socijalne benificije.
- JThomas
#2722 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
i ona reče složi mi ga i ti joj ga složiš.
- vjesticanametli
#2723 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa sta ces onda ko beskucnik tamo.....idi u sapnu
Nemoj s lopovima
a DE cera cigane svaki dan su deportacije bih srbija makedonija
Nemoj s lopovima
-
moonca
#2724 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Procentualno ih je i najvise, i za ocekivati da se odrazi na procenat kriminala.Vecinom sav kriminal u Njemackoj dolazi od slavenskih-balkanskih naroda, prednjace Srbi, Crnogorci i Bosanci.
Talijani zbog dobrih programa dolaze u Ameriku, ne znam gdje se oni po EU muvaju.
- konjislav
#2725 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Gledam kroz prizmu čovjeka koji uzima stvari u svoje ruke. Kod nas ljudi odavno govore da nema veze za koga će glasati, a što je najgore imam prijatelja visokoobrazovanih sa masterima koji tako razmišljaju i ne izlaze na izbore. Pa to je katastrofalno, šta očekivati od prosječnih ljudi?Santic_Aleksa wrote:Znači kvalitet mentaliteta jednog naroda gledaš kroz prizmu radoholičarenja. Interesantno.I opet si u krivu kad kažeš da narodi balkana ne vole raditi, no dobro, u svakom slučaju nek ti je sretno i nadam se iskreno da će te njemačko sunce ogrijati, kad ti je već ovo ovdje zubato.
Da se ja pitam, ja bih išao u Ameriku, i to Kaliforniju, ali kako je došao Trump na vlast, nisam mogao otići ni bratu u posjetu.