Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2701 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#2702 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Jimmy McNulty »

Može li mi neko napokon objasnit šta znači bit građanin prvog reda, a šta znači bit građanin drugog reda?
mk ultra

#2703 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

Preslusaj covjeka, prilicno je solidno objasnio

1GB

#2704 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 1GB »

Sapna_TZ wrote:Najtuznije od svega je sto vi svi
(ili barem procentualno vecina) mislite da njemacka ili privreda bilo koje druge razvijene ekonomije ovisi iskljucivo o Bosancima, ili generalno Balkancima.
Jasno je da iz vas progovara ocito neiskustvo.
Ili su vas standardi ocito jako niski, pa i na pomen iznosa od 1000 EUR NETTO pisnete u gace.
Dovoljno je samo vidjeti taj odnos prema imigrantima i pridoslicama sirom Njemacke danas da se shvati koliko je citava Evropa otisla desno.
A mi uopste nismo nikakvi strucnjaci, nase diplome su u rangu cuvenih sveucilista iz Centralno-africke republike po kvaliteti.
Naravno da je bolje bilo sta raditi nego godinama camiti na birou i uzaludno trositi najproduktivnije godine u jadnoj Bosni od koje su i sejtani davno digli ruke.

Ali generalno, baustela i ako se ugrabi kakav dobar staracki dom je realnost koja ceka, uz par izuzetaka.
Meteorit, jesi jos na benzu i dobil vise vizu? :mrgreen:
konjislav

#2705 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

muha_sa wrote:
konjislav wrote:Na Muhino pitanje: "Dokle ste ?"

Jutros imao termin u ambasadi i predao papire za sebe i porodicu. Čekam sada iz Njemačke papire o nostrifikaciji diplome i to ću im dodatno priložiti putem maila.
Otprilike očekujem gotove vize u pasošima za oko 2 mjeseca.
:thumbup:

to je to :-D imaš cilj i furaš ka istom :-D

samo kad odeš nemoj nas koji smo ostali pljuvat--tak ti mog rahmetli Tite nemoj :lol:
Ne bih ja što nikada moj Muha. Ja sam lično pitao ostati ovdje, ali jednostavno nije po mom ukusu mnogo stvari.
Ja ne mislim da su ljudi koji ostaju debili itd. nego jednostavno ne žele da ostavljaju porodicu, rodbinu i prijatelje. Također ne žele da idu negdje pa da moraju sve iz početka, to mi je jasno. Meni se jednostavno ne sviđa naš narod i nas mentalitet, jer mi smo pravili ovu zemlju i birali ovu našu vlast.
Dajte mi adrese da mogu poslati razglednice. :D
Concord

#2706 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Concord »

konjislav wrote: Meni se jednostavno ne sviđa naš narod i nas mentalitet, jer mi smo pravili ovu zemlju i birali ovu našu vlast.
To je sva poenta ove teme. Jednom kad se pocnes osjecati strancem u vlastitoj zemlji tu je kraj price. Samo pici naprijed majstore i nikad se ne okreni :thumbup:
I ja sam IT struke (doduse junior) ali bez obzira na novac sve vise razmisljam kao ti i postalo mi je jasno da ce doci trenutak kad ce mi prekipiti i bit ce isti scenario kao kod tebe.
mk ultra

#2707 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

Concord wrote:
konjislav wrote: Meni se jednostavno ne sviđa naš narod i nas mentalitet, jer mi smo pravili ovu zemlju i birali ovu našu vlast.
To je sva poenta ove teme. Jednom kad se pocnes osjecati strancem u vlastitoj zemlji tu je kraj price. Samo pici naprijed majstore i nikad se ne okreni :thumbup:
I ja sam IT struke (doduse junior) ali bez obzira na novac sve vise razmisljam kao ti i postalo mi je jasno da ce doci trenutak kad ce mi prekipiti i bit ce isti scenario kao kod tebe.
Kako si stranac u vlastitoj zemlji?
belfy

#2708 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by belfy »

mk ultra wrote:...
ja sam tebe smatrao pametnijim prije nego si postao ova dva videa. sada si samo pao u ono grupu ljudi koju po netu traze potvrdu za svoje misljenje.
mk ultra

#2709 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

belfy wrote:
mk ultra wrote:...
ja sam tebe smatrao pametnijim prije nego si postao ova dva videa. sada si samo pao u ono grupu ljudi koju po netu traze potvrdu za svoje misljenje.
Ne trazim niciju potvrdu. Samo ne volim često izmišljanje nekih stvari kako ovdje ne valjaju a vani je to vrhunski pa bi on zbog toga otisao. Ala snijeg zavali oa zatvore cestu, rade ceste 5 godina ili nisam domaćin u svojoj drzavi jer ne zna da se odupre debilu.

Ja razumijem odlazak, a i ovaj ciko sto je otisao u norvesku je to i rekao. Otisao je jer ga je drzava otjerala, i u 95% slucajeva i bude tako. Ne moze covjek koji ovdje radi kao zastitar za 550KM u Sarajevu skoro nista. I znam jednog koji je otisao, nesto pokusava i otisao u Austriju. Ali opet ne razumijem ni odlazak ako nisi ovdje pokusao nesto bolje potraziti, vec samo sebi u glavi kako je ovdje odron mora se bjezati gazde ovakve onakve a on za jednog radi 10 godina...

Samo ako se ode i krene zivjeti vani, povratak je skoro nemoguc. Ciko sa videa je to prilicno dobro objasnio.
I za posao kojim se on bavi, ja mu vjerujem da se osjeca kao građanin drugog reda. Nikakvih konekcija i pogotovo u njegovoj dobi, nikoga ne znas, na livadu si dosao. Domacin ima nekoga koga zna tu, ti slabo. Jel pogresno nesto rekao?
Zivis kvalitetnije, sa platom i kreditom mozes da obezbjedis osnovno bez problema i da te glava ne boli. Da si sam, jesi. Da ti fali raja, sjest na kafu i ostalo, vjerovatno da.
moonca

#2710 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

Nista on nije objasnio.Nakon sest minuta, vise nisam mogla gledati.
Tipicna Srpska prica i njihove nabuloze. Cuj , gradjani drugog reda :lol: -
uglavnomja

#2711 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

moonca wrote:Nista on nije objasnio.Nakon sest minuta, vise nisam mogla gledati.
Tipicna Srpska prica i njihove nabuloze. Cuj , gradjani drugog reda :lol: -
jah, ti preko bare bolje znas :thumbup:

:-)

na kursu norveskog cim se nauci nesto malo ide lekcija: u norveskoj nema diskriminacije :lol: :lol:
i onda novinski tekstovi o neizdavanju stanova, nedobijanju poslova, promjei imena, hiljadama odbijenica (novinarsko istrazivanje: poslali 2 cv-a, u biti ista, isto obrazovanje u istoj skoli u norveskoj i iskustvo, ali jedan sa stranim imenom i drugi sa domacim. i taj domaci je pozvan na sve intervjue, onaj drugi ni na jedan)

kad smo kod tipicnog u norveskoj

tipican bosanac je dosao prije 25+ godina, bio u sistemu, drzava mu obezbijedila sve dok ne stane na noge, znaci nekoliko godina u prosjeku
prosjecni norveski bosanaci na koje se raja poziva kad prica o uspjehu su ljudi koji sada imaju oko 30 godina, znaci dosli u pelenema ili rodjeni tamo

tipican srbin u norveskoj je dosao poslije rata, i jos dolaze, sami bez ikakave pomoci drzave, solo borba samo sa svojim snagama.

ilitiga mnogo su relevantnije ove informacije za danasnji dolazak u norvesku od onih koje nisu na ekavskom

i jos nesto, ko je dosao relativno nedavno mnogo je spremniji da pomogne nekom ko je tek dosao za razliku od onih koji su dosli davno, pod drugim uslovima i vec zaboravili sta je i kako bilo.

usput, slabo ovdje iko gleda odakle je, kao sto je norvezanima sve isto, tako se covjek obraduje kad cuje nas ilitiga razumljiv jezik, pogotovo na pocetku i to jos na nekom salteru ili tako negdje gdje trebaju vazne bas precizne informacije
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#2712 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Jimmy McNulty »

Otto_13 wrote:
Jimmy McNulty wrote:Može li mi neko napokon objasnit šta znači bit građanin prvog reda, a šta znači bit građanin drugog reda?

znas kad su pitali lika ko je kriv za stanje u BiH?
Pa saudijci!
Koji bolan saudijci?
Pa ovi sa audijima !

e to su gradjani prvog reda ja i ti i ostali smo buranija
Pa to ti kažem, veća prava bih imao u bilo kojoj normalnoj Zapadnoj državi, još onaj kmeči iz Norveške.
Pa pichka ti materina haj j Bosnu i Srbiju pa budi gradjanin prvog reda.

Joj sto mi ova dijaspora vadi zivce, pogotovo ovi stariji. Tacno mu u ocima vidis da ga je strah da ne bi narod pohrlio gore gdje je i on.
lmo
Location: volim sto sam ero s kamena i drace....ko poskok sto skace

#2713 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by lmo »

:lol: saće @bullet tooth tony

evo jedna maksuz za njega.... :lol: :run:

https://youtu.be/sf_e49usG1g?t=68
Santic_Aleksa

#2714 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Santic_Aleksa »

Sa tim iza zareza se ne slažem, ali mi je interesantan prvi dio rečenice. Okej, ne sviđa ti se sopstveni narod i mentalitet istog, poštujem. A koji ti se narod sviđa, i po čemu je mentalitet tog naroda bolji od mentaliteta ovdašnjeg naroda? Da li si siguran da dobro poznaješ mentalitet tog naroda i koliko si kvalitativno i kvantitativno infiltriran u taj narod, pa da možeš sudit o istom?
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2715 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Domaci izdajnik »

Sapna_TZ wrote:Najtuznije od svega je sto vi svi
(ili barem procentualno vecina) mislite da njemacka ili privreda bilo koje druge razvijene ekonomije ovisi iskljucivo o Bosancima, ili generalno Balkancima.
Jasno je da iz vas progovara ocito neiskustvo.
Ili su vas standardi ocito jako niski, pa i na pomen iznosa od 1000 EUR NETTO pisnete u gace.
Dovoljno je samo vidjeti taj odnos prema imigrantima i pridoslicama sirom Njemacke danas da se shvati koliko je citava Evropa otisla desno.
A mi uopste nismo nikakvi strucnjaci, nase diplome su u rangu cuvenih sveucilista iz Centralno-africke republike po kvaliteti.
Naravno da je bolje bilo sta raditi nego godinama camiti na birou i uzaludno trositi najproduktivnije godine u jadnoj Bosni od koje su i sejtani davno digli ruke.

Ali generalno, baustela i ako se ugrabi kakav dobar staracki dom je realnost koja ceka, uz par izuzetaka.
Image

Pogotovo za boldovano :-) :run:
Bullet Tooth Tony

#2716 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bullet Tooth Tony »

lmo wrote::lol: saće @bullet tooth tony

evo jedna maksuz za njega.... :lol: :run:

https://youtu.be/sf_e49usG1g?t=68
Samo ti :lol: .. Hvala :) :)

Hairli i sa srecom Vam u odlasku a kome treba pomoc i informacije bujrum na pp :)
kloniran

#2717 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by kloniran »

Jimmy McNulty wrote:Može li mi neko napokon objasnit šta znači bit građanin prvog reda, a šta znači bit građanin drugog reda?
Pa to ti je ono jesi li u prvom safu u džamiji ili prvom redu u crkvi, ili si u drugom ili u magarećuj klupi redu :mrgreen:
konjislav

#2718 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

Santic_Aleksa wrote:
Sa tim iza zareza se ne slažem, ali mi je interesantan prvi dio rečenice. Okej, ne sviđa ti se sopstveni narod i mentalitet istog, poštujem. A koji ti se narod sviđa, i po čemu je mentalitet tog naroda bolji od mentaliteta ovdašnjeg naroda? Da li si siguran da dobro poznaješ mentalitet tog naroda i koliko si kvalitativno i kvantitativno infiltriran u taj narod, pa da možeš sudit o istom?
Svi narodi koji hoće raditi, švicarci, njemci, australci, amerikanci, kanađani. Recimo ne stavljam japance u oči grupu, jer su oni bolesni, oni to vode u drugu krajnost.
Recimo amerikanci su okrutniji od švaba u smislu socijalne zaštite, ali nisu nacionalnosti za razliku od švaba. I ne mogu biti kada su svi amerikanci došlje iz raznih dijelova svijeta. Recimo sredina između njih su australci ili kanađani, oni imaju dobre aspekte od amerikanaca i švaba. Uzmeš listu najboljih gradova za život i to su ti otprilike te države i njihovi narodi, a evo i te liste:

Vienna, Austria
Zurich, Switzerland
Auckland, New Zealand
Munich, Germany
Vancouver, Canada
Dusseldorf, Germany
Frankfurt, Germany
Geneva, Switzerland
Copenhagen, Denmark
Basel, Switzerland
Sydney, Australia
Santic_Aleksa

#2719 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Santic_Aleksa »

Znači kvalitet mentaliteta jednog naroda gledaš kroz prizmu radoholičarenja. Interesantno. :) I opet si u krivu kad kažeš da narodi balkana ne vole raditi, no dobro, u svakom slučaju nek ti je sretno i nadam se iskreno da će te njemačko sunce ogrijati, kad ti je već ovo ovdje zubato.
moonca

#2720 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

Lijepi su nabrojani gradovi, skupi za zivot. Narod, manje vise isti. Sve je to na -distanci, za razliku od manje naseljenih mjesta gdje je komunikacija relaksiranija.
Sapna_TZ

#2721 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Sapna_TZ »

Santic_Aleksa wrote:Znači kvalitet mentaliteta jednog naroda gledaš kroz prizmu radoholičarenja. Interesantno. :) I opet si u krivu kad kažeš da narodi balkana ne vole raditi, no dobro, u svakom slučaju nek ti je sretno i nadam se iskreno da će te njemačko sunce ogrijati, kad ti je već ovo ovdje zubato.
Vecinom sav kriminal u Njemackoj dolazi od slavenskih-balkanskih naroda, prednjace Srbi, Crnogorci i Bosanci.
90-tih nase su se izbjeglice specijalizovale za obijanje stanova, nije postojao grad u Austriji i Njemackoj gdje nasi nisu pruzili pipke i krali novac, zlato.
I dan danas je tako. Eno neki dan neki Srbijanac glavom platio u mafijaskom obracunu u centru Beca.
Volimo raditi ali samo u toj mjeri da se usteka dovoljno para da se kupi mocno vozilo da komsije pjene od muke i da se pravi kuca u Bosni da opet komsije crknu od muke.
Ako postoji sansa da se zajebe sistem, to cemo i uraditi. Uzmi samo koliko je Njemacka unazad 2 godine protjerala ljudi sa Balkana, mahom Kosovara, ima i Bosanaca koji su trazili azil i socijalne benificije.
JThomas

#2722 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by JThomas »

i ona reče složi mi ga i ti joj ga složiš.
vjesticanametli

#2723 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by vjesticanametli »

Pa sta ces onda ko beskucnik tamo.....idi u sapnu :D
Nemoj s lopovima :lol: a DE cera cigane svaki dan su deportacije bih srbija makedonija
moonca

#2724 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

Vecinom sav kriminal u Njemackoj dolazi od slavenskih-balkanskih naroda, prednjace Srbi, Crnogorci i Bosanci.
Procentualno ih je i najvise, i za ocekivati da se odrazi na procenat kriminala.
Talijani zbog dobrih programa dolaze u Ameriku, ne znam gdje se oni po EU muvaju. :-)
konjislav

#2725 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

Santic_Aleksa wrote:Znači kvalitet mentaliteta jednog naroda gledaš kroz prizmu radoholičarenja. Interesantno. :) I opet si u krivu kad kažeš da narodi balkana ne vole raditi, no dobro, u svakom slučaju nek ti je sretno i nadam se iskreno da će te njemačko sunce ogrijati, kad ti je već ovo ovdje zubato.
Gledam kroz prizmu čovjeka koji uzima stvari u svoje ruke. Kod nas ljudi odavno govore da nema veze za koga će glasati, a što je najgore imam prijatelja visokoobrazovanih sa masterima koji tako razmišljaju i ne izlaze na izbore. Pa to je katastrofalno, šta očekivati od prosječnih ljudi?

Da se ja pitam, ja bih išao u Ameriku, i to Kaliforniju, ali kako je došao Trump na vlast, nisam mogao otići ni bratu u posjetu.
Post Reply