Jala Brat & Buba Corelli

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
dale cooper

#2701 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

BadBoy wrote:
dale cooper wrote:
Da, ali se sva ta objašnjenja svode na ovo što sam prvobitno napisao. 70-te su bile turbulentne godine za Ameriku. Idealizam hipi pokreta
i kontra kulture je umro sa krajem 60-tih i stvari su postale mnogo mračnije i nesigurnije. Hotel California je dijelom reakcija na to, a dijelom
lična priča upozorenja šta se desi kada zabava zamre, kada se dobre vibracije pretvore u loše, kada postanete zarobljenik stvari iz kojih
ste crpili zadovoljstvo (alkohol, droga itd). Kada sva dekadencija uzme svoj danak. Hotel California je alegorija na sve te stvari.
Ili kao što narator u jednom momentu u pjesmi kaže: "We are all just prisoners here, of our own device"
A ja sam više mišljenja da su sva ta tumačenja post-factum tumačenja i da nemaju veze sa izvornom porukom koju su autori htjeli poslati.A izvorna poruka nije bila jasna ni samim autorima u vrijeme pisanja pjesme. Jednostavnu su imali dobru melodiju, uklopili dobar tekst i napravili mega-hit. Which is fine. Umjetnost je tu da bi ljudi iz nje izvlačili vlastite motive, poruke i motivaciju. Umjetnička djela nikada nemaju isti efekat na dvije različite osobe. Ali tu opet zalazimo u domen lične interpretacije zasnovane na ličnim ukusuma, što nije poenta ove teme, jer...
dale cooper wrote: Vidi, ne znam otkud ti ideja da muzičari trebaju da budu uzor i da odgajaju "našu djecu". :zoka: :-) Dobar tekst ne mora nužno biti sa nekom pozitivnom porukom. Lou Reed, jedan od meni najdražih rock'n'roll poeta je većinu karijere proveo pjevajući o ulici i ljudima na marginama.
Hustlerima, dilerima, ovisnicima, transvestitima, homićima. Ali te pjesme imaju snažnu, sirovu poetsku ljepotu i jednostavno su sjajne priče
koje imaju empatiju za svoje subjekte.

.... cijela premisa ove teme je da su Jala & Buba zlo zato što propagiraju "pogrešne vijednosti" i korumpiraju našu mladež. Barem je samo o tome razglabano na posljednjih 109 stranica ove teme. I ako se mogu sjetiti dobro, ti si jedini koji je izričito rekao da ti se njih dvojica ne sviđaju jer nisu po tvom ukusu. Svaka čast, to je jedino što je dobro rečeno na ovoj temi, ali tu treba da završi sva diskusija jer "o ukusima se ne raspravlja".
Slažem se sa boldanim, ali se ne slažem da autori ne znaju o čemu pišu. Naravno da znaju, uvijek postoji neki širi koncept, ali kao i slušaocima
osjećaji i odnos prema pjesmi se mijenja sa godinama, pa i oni uočavaju neke značenja za koja nisu bili sigurni kada su je napisali. Stoga
i ove različite interpretacije samog Don Henleya prema pjesmi po kojoj će Eaglesi ostati zapamćeni. To je jednostavno proces starenja i sazrijevanja. Ali i danas kada slušaš Hotel Californiu moguće je uočiti tu neku širu tematiku i koncepte bez obzira znaš li pozadinu priče.

Tako je, ja sam rekao da mi se ne sviđaju zato što mi se ne sviđaju :D i ne znam što si mi ponovo nabio na nos tu priču o korumpiranju
mladeži. Kao i optužbe (što prvobitno nisam primjetio u tvom prethodnom postu) da sam muzički snob. :| Mislim ono WTF??!! :?
Kažeš da ne voliš Jalu i Bubu i odmah si muzički snob. :-) Muzički snobizam je kada govoriš da je određeni muzički pravac kojeg preferiraš
bolji od ostalih. Ja to nikada nisam rekao, ja slušam gomilu različitih stvari. Čak bi i rekao da trenutno više od 50% moje muzičke
dijete nije bazirano na rock muzici.
Point.

#2702 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Point. »

Tako e, o muzičkom ukusu se ne raspravlja ali ovdje je riječ o čistom muzičkom neukusu.
zomri

#2703 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

Što si ti uspio brojnim argumentima dokazati? :run:
Point.

#2704 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Point. »

Trebam ti dokazivati da je ovo čist neukus? Isto kao i za turbofolk? Ma hajte, molim vas.
Industrialyzer

#2705 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Industrialyzer »

Point. wrote:Trebam ti dokazivati da je ovo čist neukus? Isto kao i za turbofolk? Ma hajte, molim vas.
Kako ti nije dosadilo?
BadBoy

#2706 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by BadBoy »

dale cooper wrote: Slažem se sa boldanim, ali se ne slažem da autori ne znaju o čemu pišu. Naravno da znaju, uvijek postoji neki širi koncept, ali kao i slušaocima
osjećaji i odnos prema pjesmi se mijenja sa godinama, pa i oni uočavaju neke značenja za koja nisu bili sigurni kada su je napisali. Stoga
i ove različite interpretacije samog Don Henleya prema pjesmi po kojoj će Eaglesi ostati zapamćeni. To je jednostavno proces starenja i sazrijevanja. Ali i danas kada slušaš Hotel Californiu moguće je uočiti tu neku širu tematiku i koncepte bez obzira znaš li pozadinu priče.

Tako je, ja sam rekao da mi se ne sviđaju zato što mi se ne sviđaju :D i ne znam što si mi ponovo nabio na nos tu priču o korumpiranju
mladeži. Kao i optužbe (što prvobitno nisam primjetio u tvom prethodnom postu) da sam muzički snob. :| Mislim ono WTF??!! :?
Kažeš da ne voliš Jalu i Bubu i odmah si muzički snob. :-) Muzički snobizam je kada govoriš da je određeni muzički pravac kojeg preferiraš
bolji od ostalih. Ja to nikada nisam rekao, ja slušam gomilu različitih stvari. Čak bi i rekao da trenutno više od 50% moje muzičke
Istina, izvini, strpao sam te u koš sa ostalim na ovoj temi koji generaliziraju i govore da je ovo čisti neukus. Ti nisi jedan od tih, i evo opet se izvinjavam.
Point. wrote:Tako e, o muzičkom ukusu se ne raspravlja ali ovdje je riječ o čistom muzičkom neukusu.
Da li je npr. ovo po tvom ukusu?

Jer ja npr nikad u životu nisam slušao ni trash metal niti Slayera ali za ovu pjesmu mogu reći da mi je dobar riff, dobar ritam, dobra energija i ne mogu da ne mlataram glavom kad je čujem. Nit volim taj muzički pravac niti se družim sa ljudima koji to slušaju (sad i ja mogu ovdje milion epiteta nalijepit - kosata đubrad, propalice, horsaši itd) ali mogu reći da je ova pjesma dobra, ima ono nešto. Mogu isto tako pljuvat po cijelom žanru i reći da je ovo čisti neukus, ali to niti je tačno niti iskreno.

Ali ti odmah generaliziraš da apsolutno ništa ne valja od Jale & Bube kad recimo ova najnovija "Bebi" i pored debilnog naziva ima prejak beat, energiju, melodiju - jednostavno je svjetska pjesma. Ništa lošija, ništa gora od bilo kojeg drugog američkog mumble, trap repera. Tekst pjesme je tu tek onako da ima nešto da se "ponavlja" u klubu.
Point.

#2707 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Point. »

BadBoy wrote:
dale cooper wrote: Slažem se sa boldanim, ali se ne slažem da autori ne znaju o čemu pišu. Naravno da znaju, uvijek postoji neki širi koncept, ali kao i slušaocima

Istina, izvini, strpao sam te u koš sa ostalim na ovoj temi koji generaliziraju i govore da je ovo čisti neukus. Ti nisi jedan od tih, i evo opet se izvinjavam.
Point. wrote:Tako e, o muzičkom ukusu se ne raspravlja ali ovdje je riječ o čistom muzičkom neukusu.
Da li je npr. ovo po tvom ukusu?

Jer ja npr nikad u životu nisam slušao ni trash metal niti Slayera ali za ovu pjesmu mogu reći da mi je dobar riff, dobar ritam, dobra energija i ne mogu da ne mlataram glavom kad je čujem. Nit volim taj muzički pravac niti se družim sa ljudima koji to slušaju (sad i ja mogu ovdje milion epiteta nalijepit - kosata đubrad, propalice, horsaši itd) ali mogu reći da je ova pjesma dobra, ima ono nešto. Mogu isto tako pljuvat po cijelom žanru i reći da je ovo čisti neukus, ali to niti je tačno niti iskreno.

Ali ti odmah generaliziraš da apsolutno ništa ne valja od Jale & Bube kad recimo ova najnovija "Bebi" i pored debilnog naziva ima prejak beat, energiju, melodiju - jednostavno je svjetska pjesma. Ništa lošija, ništa gora od bilo kojeg drugog američkog mumble, trap repera. Tekst pjesme je tu tek onako da ima nešto da se "ponavlja" u klubu.
Da se razumijemo, čitav taj fol mumble repa je za kurac, od tih američkih pa do balkanskih kopija, Bube, Jale, Raste i ostalih. I trash metal mi je za kurca pravac, od 100 pjesama u vrh glave 3 što su mi slušljive.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#2708 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by pici »

:shock: :shock: :shock: :shock: stRasno

ovo je muzika...

dale cooper

#2709 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

Što brate uzimate Slayer u usta i to još Raining Blood? :| :cry:
Hajvan

#2710 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Hajvan »

ne kradu, ne ubijajaju, ne navode nikog na to

zive svoj san, zaradjuju od neceg sto je prvo bilo neka vrsta hobija…
ako su jos ostali zivjeti i trositi pare u Sa- odlicno, pozitivna prica
ne vidim da pljuju po sredini iz koje su iznikli, barem nisam primjetio (mada ne pratim, pa ne znam)

uzimaju novce i od drugih “zvezdetina”, pare se slijevaju u Sa- jos bolje

uglavno, svak im chast, iako ih ne bih znao prepoznati i da ih cujem negdje slucajno…

a o ukusima ne bih raspravljao, moj je ionako suvise ekstavagantan :lol:
MTV

#2711 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by MTV »

Hajvan wrote:ne kradu, ne ubijajaju, ne navode nikog na to

ne vidim da pljuju po sredini iz koje su iznikli, barem nisam primjetio (mada ne pratim, pa ne znam)

uglavno, svak im chast, iako ih ne bih znao prepoznati i da ih cujem negdje slucajno…

Studio im je u Vogosci.
Jala je svoj Mercedes G wagon registrovao u DE.
Jala zivi u Vogosci za Bubu ne znam.
Ne pljuju po Sarajevu ili BiH, tacnije ne pljuju ni po kome.

Sto se tice ukusa ima ovih kvazi struĆnjaka koji su ljubomorni. :mrgreen:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#2712 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Velkoski »

8)
Industrialyzer

#2713 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Industrialyzer »

MTV wrote:
Hajvan wrote:ne kradu, ne ubijajaju, ne navode nikog na to

Studio im je u Vogosci.
Jala je svoj Mercedes G wagon registrovao u DE.
Jala zivi u Vogosci za Bubu ne znam.
Ne pljuju po Sarajevu ili BiH, tacnije ne pljuju ni po kome.

Sto se tice ukusa ima ovih kvazi struĆnjaka koji su ljubomorni. :mrgreen:
Jalin G63 je bio u vlasnistvu Felix Sturma, zato je na DE tablicama :mrgreen:
azdralovic

#2714 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by azdralovic »

Velkoski wrote: 8)
House

#2715 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by House »

8)
House

#2716 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by House »

slayer na temi :lol: :lol: :lol: :lol:

ustani alija da ja legnem
House

#2717 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by House »

8)
Dr. Kuca

#2718 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Dr. Kuca »

Nisam neki fan, ali su mangupi i napravili su imperiu i to iz Sarajeva. naklon i samo neka nastave jos jace.
zomri

#2719 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

lyrics by Point. :lol: :lol:
BadBoy

#2720 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by BadBoy »

House wrote:slayer na temi :lol: :lol: :lol: :lol:

ustani alija da ja legnem
Što jel to neka svetinja koja se ne smije postaviti?
MTV

#2721 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by MTV »

zomri wrote: lyrics by Point. :lol: :lol:
:pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:
Point.

#2722 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Point. »

Ajsak brat se posra i iskenja po autotunašima. :lol:

Sad čekamo: Imperija uzvraća udarac - level trofazni autotune :lol:
insomnia78

#2723 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by insomnia78 »

Zato neshvaceni brat nema za bibera
Point.

#2724 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Point. »

Saće imat kad krene o gucci repat.
zomri

#2725 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

Da krene zaozbiljno imao bi, ovako će se samo još bolje prodati istomišljenicima od kojih preživljava.
Post Reply