Slažem se sa boldanim, ali se ne slažem da autori ne znaju o čemu pišu. Naravno da znaju, uvijek postoji neki širi koncept, ali kao i slušaocimaBadBoy wrote:A ja sam više mišljenja da su sva ta tumačenja post-factum tumačenja i da nemaju veze sa izvornom porukom koju su autori htjeli poslati.A izvorna poruka nije bila jasna ni samim autorima u vrijeme pisanja pjesme. Jednostavnu su imali dobru melodiju, uklopili dobar tekst i napravili mega-hit. Which is fine. Umjetnost je tu da bi ljudi iz nje izvlačili vlastite motive, poruke i motivaciju. Umjetnička djela nikada nemaju isti efekat na dvije različite osobe. Ali tu opet zalazimo u domen lične interpretacije zasnovane na ličnim ukusuma, što nije poenta ove teme, jer...dale cooper wrote:
Da, ali se sva ta objašnjenja svode na ovo što sam prvobitno napisao. 70-te su bile turbulentne godine za Ameriku. Idealizam hipi pokreta
i kontra kulture je umro sa krajem 60-tih i stvari su postale mnogo mračnije i nesigurnije. Hotel California je dijelom reakcija na to, a dijelom
lična priča upozorenja šta se desi kada zabava zamre, kada se dobre vibracije pretvore u loše, kada postanete zarobljenik stvari iz kojih
ste crpili zadovoljstvo (alkohol, droga itd). Kada sva dekadencija uzme svoj danak. Hotel California je alegorija na sve te stvari.
Ili kao što narator u jednom momentu u pjesmi kaže: "We are all just prisoners here, of our own device"
dale cooper wrote: Vidi, ne znam otkud ti ideja da muzičari trebaju da budu uzor i da odgajaju "našu djecu".![]()
Dobar tekst ne mora nužno biti sa nekom pozitivnom porukom. Lou Reed, jedan od meni najdražih rock'n'roll poeta je većinu karijere proveo pjevajući o ulici i ljudima na marginama.
Hustlerima, dilerima, ovisnicima, transvestitima, homićima. Ali te pjesme imaju snažnu, sirovu poetsku ljepotu i jednostavno su sjajne priče
koje imaju empatiju za svoje subjekte.
.... cijela premisa ove teme je da su Jala & Buba zlo zato što propagiraju "pogrešne vijednosti" i korumpiraju našu mladež. Barem je samo o tome razglabano na posljednjih 109 stranica ove teme. I ako se mogu sjetiti dobro, ti si jedini koji je izričito rekao da ti se njih dvojica ne sviđaju jer nisu po tvom ukusu. Svaka čast, to je jedino što je dobro rečeno na ovoj temi, ali tu treba da završi sva diskusija jer "o ukusima se ne raspravlja".
osjećaji i odnos prema pjesmi se mijenja sa godinama, pa i oni uočavaju neke značenja za koja nisu bili sigurni kada su je napisali. Stoga
i ove različite interpretacije samog Don Henleya prema pjesmi po kojoj će Eaglesi ostati zapamćeni. To je jednostavno proces starenja i sazrijevanja. Ali i danas kada slušaš Hotel Californiu moguće je uočiti tu neku širu tematiku i koncepte bez obzira znaš li pozadinu priče.
Tako je, ja sam rekao da mi se ne sviđaju zato što mi se ne sviđaju
mladeži. Kao i optužbe (što prvobitno nisam primjetio u tvom prethodnom postu) da sam muzički snob.
Kažeš da ne voliš Jalu i Bubu i odmah si muzički snob.
bolji od ostalih. Ja to nikada nisam rekao, ja slušam gomilu različitih stvari. Čak bi i rekao da trenutno više od 50% moje muzičke
dijete nije bazirano na rock muzici.