dok su bile diktature nije bilo ratova i narod je zivio jako dobro, libija, irak ...Vizionar 1985 wrote:
Sve su te drzave pod diktaturama ili u nekom obliku rata i sukoba. Bilo sa plemenima, pobunjenicima, teroristima, mafijom itd.
Ilegalni migranti u BiH
- uglavnomja
#2701 Re: Migranti
- svjezi_ustipak
#2702 Re: Migranti
jeza u ledja wrote:@ svjezi ustipce, naravno da problem integracije postoji, ali on nije nuzno vezan za sve imigrante i nije nuzno krivica samo imigranata, vec zemalja koje ih primaju. Trenutno postoji problem globalnog terorizma na osnovu kozojepske ideologije i on nazalost utice na to da amplificira neintegrisanost ljudi iz odredjenih zemalja. I onda na primjer ti to koristis kao glavni argument da kazes da se imigranti ne integrisu.
Iskreno, cisto sumnjam da je u predgradjima Pariza jedan Senegalac ista manje integrisan od jednog Marokanca, cak naprotiv. No opet, neces vidjeti tog Senegalca da se raznosi na trgovima i uzimati ga za primjer lose integracije. To je jedan drugi problem koji nije je vezan za problem lose integracije, ali nije nuzno isti.
Neintegrisanost imigranata se desava zbog mnogo stvari i o tome se pisalo i istrazivalo milion naucnih uradaka zadnjih X decenija. Neke zemlje to bolje rade od drugih. Mogucnost brzog zaposljenja, dobijanja papira, naseljavanja van getoiziranih zajednica, brzo i obavezno ucenje jezika, te brzo procesuiranje sudskih sporova i krivicnog gonjenja, i na kraju deportacija ako si krimos i/ili ako ne radis X vremena.
Ti kao imigrant, kao pojedinac, imas duznost da se snadjes, jel, ali jedina kolektivna odgovornost za integraciju imigranata lezi na drzavama koje ih primaju. U sustini, svi kao bi (htjeli primiti imigrante), ali da biraju najbolje. Isto tako migranti bi kao da biraju gdje ce i sta ce da dobiju. Dobijes onoliko koliko si sposoban, i kao pojedinac i kao drzava.
slazem se sa tobom u svemu napisanom
cak stovise, imam iskustvo iz prve ruke o tome sta znaci dobro i sta znalo lose integrisan pojedinac u drzavama u koima nisu rodjeni.
problem integracije i multikulturalizam su iozuzetno slozeni problemi koji se mogu posmatrati sa vise strana i na koje ce se odgovori traziti jos dugo. izvor probelma nije jedan. izvori pocivaju kako u pojedincu koji dolazi u zemlju tako i u zajednici u koju dolazi. EU je npr objavila dokuemnt od nekoliko stotina strana gdje se daju preporuke kako pomoci proces integracije. a jedan od najgorih primjera sta znaci propala integracija je radikalizacija sa svime sto ona nosi, ukljucujuci i terorizam na domacem tlu.
povod mog ukljucenja u temu koju pratim sedmicama je bila opaska da je neprijatelj migracija ujedno i neprijateoj covjecanstva jer su eto migracije uvod u bolji svijet.
ja pod a) nisam neprijatelj migracija
pod b) migracija nuzno ne mora znaciti bolji svijet
pod c) nisam neprijatelj covjecanstva
ja sam samo pojedinac koji zna jako puno o migracijama, posebno u Sarajevu i BiH i koristim forum da razmjenim iskustva sa drugim ljudima.
ova @CBT je sa svojim nemustim i tragicno losim nastupom kresira vise protivnika nego zagovornika migracija. mene je npr okarakterisao kao negoka ko siri naci propagandu jer sam mu dao relevantne podatke koji muce veci dio EU pitajuci kako da prevazidjemo probleme. istovremeno nije dao odgovor ni na jedno pitanje koje sam mu postavio. stovise, lupa brojke napamet isto kao da je rijec o vrecama a ne o zivim ljudima. toliko o tome koliko je @CBT uopce kompetentan za ovu temu i da bilo sta kaze. sem sto je u neposrednoj blizini migranata i sto je svojim glupavim stavom najbolji regruter buducih nacista i mrzitelja doseljenika, na cemu mu odajem priznanje.
kako si i sam naveo biti radoznao i pokusati sa intelektualnom raspravom i uz adekvatne dokaze o postojecem problemu ne znaci nuzno biti protivnik necega. no dok Bosnje to shvate prodje voz.
zato i jesu gdje jesu.
u supku svijeta odakle cak i ti hudi Pakistanci i ini migranti pokusavaju pobjeci.
- Sanjarko
#2703 Re: Migranti
Pa sada im uvode demokratiju putem pobunjenika itd.uglavnomja wrote:dok su bile diktature nije bilo ratova i narod je zivio jako dobro, libija, irak ...Vizionar 1985 wrote:
Sve su te drzave pod diktaturama ili u nekom obliku rata i sukoba. Bilo sa plemenima, pobunjenicima, teroristima, mafijom itd.
- seln
#2704 Re: Migranti
Tebe neko proglasio za glasnogovornika proleta i polupismenih?animals wrote:Ma odlucict ce stanovnici ti drzava..
e sad sto ih neki vide desnicom, to je od kuta gledanja..
Austrijanci ne vole Arape, ai sve one koji se pozivaju na Islam..
jednostavno ljudi ga ne zele u svojoj drzavi..
pa vi to nazovite kako hocete..
Ili si napravio neku anketu?
- seln
#2705 Re: Migranti
Doci ce, dok pretresu sve misje rupa da ga nadju.insomnia78 wrote:Mogu. Dok ne dodje Sarko pa potrpa na voz
-
moonca
- insomnia78
#2707 Re: Migranti
Ne pika se to. Ove latine su katolkinje
- seln
#2708 Re: Migranti
Mislim da je vrijeme zrelo za jedan novi veliki rat
Jebemliga, gdje god pogledam, ljudi su puni govana, nekog bijesa, kenjicluka... a realno, nikad do sada se nije bolje zivjelo.
Mediji i spin doktori su vec odgojili dvije generacije egositicnih, zluradih polumajmuna, koji ce u svakom trenutku radije poslusati nekog majmuna koji je trenutno na vlasti, nego ukljuciti vlastiti mozak.
Ako je ovo vrhunac evolucije, jebat nas sve skupa...
p.s. Da prekinemo prepucavanja o desnici: postoji
a) tzv. privredna
b) tzv. drustvena i
c) tzv. "Blut und Boden" desnica
Prva promovira slobodu privrede i kapitala, dok uglavnom zagovara drustveni liberalizam. Primjer: CDU.
Druga zagovara drustveni konzervativizam i tradiciju, dok istovremeno promovira slobodu trzista i kapitala. Primjer: CSU.
Treca je najopasnija, jer je uglavnom predvorje diktature, a vrlo cesto i neofasizma. Primjer: zemlje bivseg Varsavskog pakta.
Naravno, ovo je jako uopsteno, jer ne namjeravam pisati esej, pa me nemojte hvatati za rijec i navoditi pojedinacne suprotne primjere.
Tako, ako pisete o desnici koju zagovarate, onda trebate precizirati koju vrstu desnice mislite.
Prva je apsolutno legitimna, a vrlo cesto i opstekorisna.
Druga je potencijalno dobra, ali sa pogresnim postavkama cesto ode u nezeljenom pravcu.
Treca je losa, bez "ali"....
zato se ne mogu naibretiti kad neki forumasi kritikuju jednog poludiktatora (Erdogan), a istovremeno pisu himne o drugom (Orban).
Jebemliga, gdje god pogledam, ljudi su puni govana, nekog bijesa, kenjicluka... a realno, nikad do sada se nije bolje zivjelo.
Mediji i spin doktori su vec odgojili dvije generacije egositicnih, zluradih polumajmuna, koji ce u svakom trenutku radije poslusati nekog majmuna koji je trenutno na vlasti, nego ukljuciti vlastiti mozak.
Ako je ovo vrhunac evolucije, jebat nas sve skupa...
p.s. Da prekinemo prepucavanja o desnici: postoji
a) tzv. privredna
b) tzv. drustvena i
c) tzv. "Blut und Boden" desnica
Prva promovira slobodu privrede i kapitala, dok uglavnom zagovara drustveni liberalizam. Primjer: CDU.
Druga zagovara drustveni konzervativizam i tradiciju, dok istovremeno promovira slobodu trzista i kapitala. Primjer: CSU.
Treca je najopasnija, jer je uglavnom predvorje diktature, a vrlo cesto i neofasizma. Primjer: zemlje bivseg Varsavskog pakta.
Naravno, ovo je jako uopsteno, jer ne namjeravam pisati esej, pa me nemojte hvatati za rijec i navoditi pojedinacne suprotne primjere.
Tako, ako pisete o desnici koju zagovarate, onda trebate precizirati koju vrstu desnice mislite.
Prva je apsolutno legitimna, a vrlo cesto i opstekorisna.
Druga je potencijalno dobra, ali sa pogresnim postavkama cesto ode u nezeljenom pravcu.
Treca je losa, bez "ali"....
zato se ne mogu naibretiti kad neki forumasi kritikuju jednog poludiktatora (Erdogan), a istovremeno pisu himne o drugom (Orban).
- triconja
#2709 Re: Migranti
I ja se slazem, po mogucnosti najveci ikad, pa da vise medecina uznapreduje nekom odgovarajucom brzinom, ovaj napredak koji imamo u mirnodopskim vremenima more se macku o rep okacit. A i tehnologija kao popratna pojava bi uznapredovala kolko hošseln wrote:Mislim da je vrijeme zrelo za jedan novi veliki rat![]()
- Maraschino
#2710 Re: Migranti
kurko, kome se gine nek nadje neki nacin.triconja wrote:I ja se slazem, po mogucnosti najveci ikad, pa da vise medecina uznapreduje nekom odgovarajucom brzinom, ovaj napredak koji imamo u mirnodopskim vremenima more se macku o rep okacit. A i tehnologija kao popratna pojava bi uznapredovala kolko hošseln wrote:Mislim da je vrijeme zrelo za jedan novi veliki rat![]()
taman se kroz iglene usi provukao i sada treba zbog nekih glupih ideja zivot prekratiti.
sto se mene tice nek se vrate na zaprezna kola samo nek ne ratuju.
- seln
#2711 Re: Migranti
Ne gine se nikome, ali ljudi nisu svejsni da svojim egoizmom i strahom podrzavaju idiote koji su spremni poceti rat samo zato sto im zena nije dala.Maraschino wrote:kurko, kome se gine nek nadje neki nacin.triconja wrote:I ja se slazem, po mogucnosti najveci ikad, pa da vise medecina uznapreduje nekom odgovarajucom brzinom, ovaj napredak koji imamo u mirnodopskim vremenima more se macku o rep okacit. A i tehnologija kao popratna pojava bi uznapredovala kolko hošseln wrote:Mislim da je vrijeme zrelo za jedan novi veliki rat![]()
taman se kroz iglene usi provukao i sada treba zbog nekih glupih ideja zivot prekratiti.![]()
- triconja
#2712 Re: Migranti
Pa rat i jeste najvece sranje i najveca glupost ali kad veliki ratuju tehnologija i medicina napreduje, zaloslo, ali ziva istina. Nema jos materijala i razloga za vece ratove, ne moras se odmah ljutit baMaraschino wrote:kurko, kome se gine nek nadje neki nacin.triconja wrote: I ja se slazem, po mogucnosti najveci ikad, pa da vise medecina uznapreduje nekom odgovarajucom brzinom, ovaj napredak koji imamo u mirnodopskim vremenima more se macku o rep okacit. A i tehnologija kao popratna pojava bi uznapredovala kolko hoš
taman se kroz iglene usi provukao i sada treba zbog nekih glupih ideja zivot prekratiti.![]()
- triconja
#2713 Re: Migranti
Propaganda i idoktrinacija su zanemarene nenormalno kad se prica o ratu i podrzavanju idiota i tako tog. Sto je drustvo dalje od centra lakse se njime manipulise. I na kraju imas ljude koji jedva cekaju da odu u rat jer u glavi imaju neku sliku koja nema veze s mozgomseln wrote: Ne gine se nikome, ali ljudi nisu svejsni da svojim egoizmom i strahom podrzavaju idiote koji su spremni poceti rat samo zato sto im zena nije dala.
- seln
#2714 Re: Migranti
Mozes ti biti od centra koliko hoces, apsolutno nevazno... u Austriji i dan-danas postoji komunisticka partija i sasvim legalno djeluje, cak je i zastupljena u gradskom vijecu u Grazu. Pitanje svih pitanja je: postujes li slobodu izbora, podjelu vlasti, slobodu medija, slobodu licnog izbora...triconja wrote:Propaganda i idoktrinacija su zanemarene nenormalno kad se prica o ratu i podrzavanju idiota i tako tog. Sto je drustvo dalje od centra lakse se njime manipulise. I na kraju imas ljude koji jedva cekaju da odu u rat jer u glavi imaju neku sliku koja nema veze s mozgomseln wrote: Ne gine se nikome, ali ljudi nisu svejsni da svojim egoizmom i strahom podrzavaju idiote koji su spremni poceti rat samo zato sto im zena nije dala.
i prije svega, smatras li rat legitimnim nastavkom politike.
-
Hakiz
#2715 Re: Migranti
Imaš tu jedan problem. Da nije bilo nekih ratova, da nije bilo francuske revolucije, američke revolucije, oktobarske revolucije itd, danas ni u kapitalističkim državama ne bi postojali ili uopšte ili u ovom obliku zakoni o ljudskim pravima, pravima radnika, socijalnim pravima itd.triconja wrote:Propaganda i idoktrinacija su zanemarene nenormalno kad se prica o ratu i podrzavanju idiota i tako tog. Sto je drustvo dalje od centra lakse se njime manipulise. I na kraju imas ljude koji jedva cekaju da odu u rat jer u glavi imaju neku sliku koja nema veze s mozgomseln wrote: Ne gine se nikome, ali ljudi nisu svejsni da svojim egoizmom i strahom podrzavaju idiote koji su spremni poceti rat samo zato sto im zena nije dala.
Rat je, između ostalog, i katalizator.
- seln
#2716 Re: Migranti
Ima i toga. Nisu radnicka prava i socijalna drzava na zapadu rezultat dobrote elita, vec straha od prelijevanja revolucije iz SSSR.Hakiz wrote:Imaš tu jedan problem. Da nije bilo nekih ratova, da nije bilo francuske revolucije, američke revolucije, oktobarske revolucije itd, danas ni u kapitalističkim državama ne bi postojali ili uopšte ili u ovom obliku zakoni o ljudskim pravima, pravima radnika, socijalnim pravima itd.triconja wrote:Propaganda i idoktrinacija su zanemarene nenormalno kad se prica o ratu i podrzavanju idiota i tako tog. Sto je drustvo dalje od centra lakse se njime manipulise. I na kraju imas ljude koji jedva cekaju da odu u rat jer u glavi imaju neku sliku koja nema veze s mozgomseln wrote: Ne gine se nikome, ali ljudi nisu svejsni da svojim egoizmom i strahom podrzavaju idiote koji su spremni poceti rat samo zato sto im zena nije dala.
- Maraschino
#2717 Re: Migranti
svega ovo covjecanstvo ima u rezervi i tehnoloskih rjesenja i medicinskih zavrzlama ALi kada ce i da li ce to primjenjivati, zavisi od situacija.triconja wrote: Pa rat i jeste najvece sranje i najveca glupost ali kad veliki ratuju tehnologija i medicina napreduje, zaloslo, ali ziva istina. Nema jos materijala i razloga za vece ratove, ne moras se odmah ljutit ba
da ne idemo u teorije zajvere ali ovo stoji(nafta i zamjenski pogoni, razne bolesti i eksperimenti).
- animals
#2718 Re: Migranti
Ne, eto vas ce intelektualce da se pitaseln wrote:Tebe neko proglasio za glasnogovornika proleta i polupismenih?animals wrote:Ma odlucict ce stanovnici ti drzava..
- animals
#2719 Re: Migranti
A ne zapitas se zasto bas u tim zemljama se desile revolucije..Hakiz wrote:Imaš tu jedan problem. Da nije bilo nekih ratova, da nije bilo francuske revolucije, američke revolucije, oktobarske revolucije itd, danas ni u kapitalističkim državama ne bi postojali ili uopšte ili u ovom obliku zakoni o ljudskim pravima, pravima radnika, socijalnim pravima itd.triconja wrote:Propaganda i idoktrinacija su zanemarene nenormalno kad se prica o ratu i podrzavanju idiota i tako tog. Sto je drustvo dalje od centra lakse se njime manipulise. I na kraju imas ljude koji jedva cekaju da odu u rat jer u glavi imaju neku sliku koja nema veze s mozgomseln wrote: Ne gine se nikome, ali ljudi nisu svejsni da svojim egoizmom i strahom podrzavaju idiote koji su spremni poceti rat samo zato sto im zena nije dala.
iz ovoga izuzmi oktobarsku, jer nema veze sa ovima..
tj, ljudskim pravima..
- insomnia78
#2721 Re: Migranti
Cekaj, oktobarska nena veze sa ljuckim pravima?
Ja znam da nema veze sa oktobrom al sa pravima
- animals
#2722 Re: Migranti
Pa prava ljudi u Rusiji, i nisu nesto na nivou, ili se varam..insomnia78 wrote:Cekaj, oktobarska nena veze sa ljuckim pravima?
mozda je i bila zamisljena kao takva, ali je komunizam ubio..
- Mišo_Kovač
#2723 Re: Migranti
Čuo sam, i apsolutni sam zagovornik da takvi ljudi imaju apsolutno jednaka prava ko i svi drugi. Isto kao što mislim da homoseksualci i homoseksualni parovi trebaju imati ista prava, po svim pitanjima, od braka do usvajanja djece, kao svi drugi. Isto tako mislim, da spol i rasa ne smiju biti diskriminirajuci faktori. To nije poenta ovoga sto sam pisao.Vizionar 1985 wrote: Jesi li Misho ikada cuo za recimo hermafrodite ili intersekse.
Poenta je da je pogubno kad drzava pocne donositi zakone koji, ne da zabranjuju sta ne smijes govoriti, vec nalazu sta <moras> govoriti. Pogubno je da drzava donosi zakone koji primarno štite grupne identete, zasnovane na spolu, rasi ili vjeri, na uštrb osobnih sloboda individue...
Konačna politika jednakih ishoda (equality of outcome) je takodjer uzasna i neprirodna, a neminovno ce zavrsiti u zakonima drzava s abnormalnom krajnjom ljevicom na vlasti.
Ista svar vrijedi i za imigraciju. Apsolutno je potrebno da svi budu jednaki u startu, da imaju jednake početne mogućnosti, tj. da postoje legalni putevi, kroz ambasade i prijave za vize, za sve ljude. Sve preko toga, useljavanje preko šuma i gora mimo zakona, je pogubno i treba rjesavati deportacijom po kratkom postupku, a ne nagradjivati socijalnom pomoci i prilagodjavanjem.
- pirmin
#2724 Re: Migranti
Austrijskoj desnici malo lajanje protiv ljudskih migranata pa su evo poceli i ukazivati na zivotinje koje su migrantskog porijekla

Debila da nema tacno bi ih trebalo izmisliti.

Debila da nema tacno bi ih trebalo izmisliti.
- seln
#2725 Re: Migranti
Shvatam, lakse je izvuci iz guzice i postaviti kao cinjenicu.animals wrote:Ne, eto vas ce intelektualce da se pitaseln wrote:Tebe neko proglasio za glasnogovornika proleta i polupismenih?animals wrote:Ma odlucict ce stanovnici ti drzava..