Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
tester33

#2701 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by tester33 »

Junuz_Juka wrote: Da, kažu da su to pismeno tražili od banaka, ali ni jedni ni drugi ne daju ovaj dopis na uvid. Kada bi ovo imali - sve bi bilo jasno.

Ako "ne daju" ovaj dopis na uvid ..... ZNACI da su "zatrazili nelegalno" i smutili nesto ... al to treba ici netko u zatvor .... mislim na ove iz poreske ... al zvace ovi jaku rodbinu na funkcijama ... da "intervenisu" .... ili da preprave ovaj incident sa freelancing :D :D :D

:izet: :D
Junuz_Juka

#2702 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Junuz_Juka »

freeelancer wrote:
Treba ići tražiti taj pismeni upit porezne dostavljen bankama da vidimo zakonsku osnovu.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :bih:
madner

#2703 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

Zakon protiv terorizma napokon nekog ufatio :D
freeelancer

#2704 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freeelancer »

http://www.azlp.gov.ba/kontakt/Default. ... ageIndex=1

Sutra od 10 do 12 zvati i raspitivati se.

Prvenstveno tražiti objašnjenje na osnovu koje zakonske osnove su podatci dijeljeni i zašto je to učinjeno bez prethodnog obaviještenja vlasnika u ovom slučaju klijenta banke.

GDPR važi i za Banke sa sjedištem u EU koje posluju na području država koje nisu u EU.

Ovo je forma koju je meni GDPR institut u Zagrebu dao, fino me čovjek uputio i rekao iako nisam stanovnik u EU mogu tražiti istragu s obzirom da je banka sa sjedištem u EU.

https://edps.europa.eu/node/75
Last edited by freeelancer on 31/07/2018 18:24, edited 1 time in total.
jesam1

#2705 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by jesam1 »

Presmijesno.

Pa sto od UIO FBIH ne trazite taj upit prema bankama.

Nekako ste pogresno povezali banke sa "imaginarnom" bankarskom tajnom koja de-facto ne postoji i famom da vase podatke bez vase dozvole nikome ne smiju proslijediti. Pored nadleznih istitucija (na cije se upite mora odgovoriti), sve banke FBIH su duzne "proaktivno" obavjestavati nadlezne organe o svim sumljivim transakcijama i racunima (zakon o sprjecavanju pranja novca i finansiranja teroristickih aktivnosti) a uplate sa npr. Paypal-a upravo odgovaraju ovoj definiciji. (Visina iznosa nije bitna! - strana koja je poslala novac je nepoznata banci - Teoretski moze biti terorista)

Btw. RB BIH je pravno lice koje podlijeze iskljucivo zakonima BIH/FBIH i prave adrese za zalbu su gore navedena UIO FBIH, Ag. za B FBIH a brate i politicka stranka vaseg povjerenja :)
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#2706 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

To se riješi lagano. Napravi se nalog za dostavu podataka prije GDPR

@jesam1

Nije se niko uhvatio za to kao rješenje, već kao jedan od problema. Zamisli sutra se tvom komšiji digne, i kao uposlenik PU pošalje dopis bankama da dostave sve podatke o računima iz tvoje ulice. Ne postoji zakon kojim to mogu uraditi. Moraju imati ime i prezime, kao i zbog čega kontaktiraju. Mora biti neka prijava, osnov sumnje.

GDPR vazi i za BIH, iako nismo u EU, a posebno za kompanije koje imaju matično sjedište u EU.

Evo ti primjer koji je 100% tačan. Klix forum nema opciju brisanja profila, ali zbog GDPR ako uputiš pisani zahtjev MORAJU izbrisati tvoj profil unutar 60 dana.
Junuz_Juka

#2707 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Junuz_Juka »

jesam1 wrote:Presmijesno.

Nekako ste pogresno povezali banke sa "imaginarnom" bankarskom tajnom koja de-facto ne postoji i famom da vase podatke bez vase dozvole nikome ne smiju proslijediti. Pored nadleznih istitucija (na cije se upite mora odgovoriti), sve banke FBIH su duzne "proaktivno" obavjestavati nadlezne organe o svim sumljivim transakcijama i racunima (zakon o sprjecavanju pranja novca i finansiranja teroristickih aktivnosti) a uplate sa npr. Paypal-a upravo odgovaraju ovoj definiciji. (Visina iznosa nije bitna! - strana koja je poslala novac je nepoznata banci - Teoretski moze biti terorista)

Btw. RB BIH je pravno lice koje podlijeze iskljucivo zakonima BIH/FBIH i prave adrese za zalbu su gore navedena UIO FBIH, Ag. za B FBIH a brate i politicka stranka vaseg povjerenja :)
Ti si presmiješan. Porezna uprava ne da dopis na uvid. Ako su sve čisto radili, zovi ti i traži ovo od njih kada imaš toliko povjerenja u njih
freeelancer

#2708 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freeelancer »

Ti si druže vjerovatno radnik ili neka vrsta saradnika u nekoj od Banki, vidi se to i od tvojih nekih prethodnih postova.

O čemu ti pričaš UIO FBIH? Kakve veze to ima sa Freelancerima sve ukupno uplatama iz inostranstva? Koliko ja znam pozive šalje PUFBIH

Svejedno postoji GDPR koji važi za Banke i druge subjekte sa poslovanjem u drugim državama koje nisu članice EU kao i druge zakonske odredbe koje se moraju poštovati prije nego se dostavi određen podatak bilo kome.
Junuz_Juka

#2709 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Junuz_Juka »

freeelancer wrote:

Ti si druže vjerovatno radnik ili neka vrsta saradnika u nekoj od Banki, vidi se to i od tvojih nekih prethodnih postova.

O čemu ti pričaš UIO FBIH? Kakve veze to ima sa Freelancerima sve ukupno uplatama iz inostranstva? Koliko ja znam pozive šalje PUFBIH
@jesam1 ako si iz banke hajd zbavi nam ovaj dopis, neće niko znati :D
freeelancer

#2710 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freeelancer »

Puno skrećemo s teme, ali ajd neće nikome škoditi.

Ne mora nama @jesam dostavljati ništa, jednostavno je da postoje regulative koje i banka i nadležni organ treba poštovati to stoji ali nije ovo diktatura a niti postoje krivčni postupci protiv hiljade ljudi, takođe ne može se oslanjati na određeni član zakona a pritome ne poštivati ostalo, u ovom slučaju gdje su dijeljeni podatci računa očigledno je kršenje osnovnih ljudskih prava.
Last edited by freeelancer on 31/07/2018 18:44, edited 1 time in total.
she+

#2711 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by she+ »

nije vama banka duzna pokazati nikakav dopis izmedju njih i porezne, ne budite smijesni

a ako vec do sada niste skontali da od rekla-kazala (slater-kancelarija-porezna-prica) nema nista, uputite im dopis, sa dostavnicom i preporuceno/hitno > banci, poreznoj, sipi, agenciji za zastitu licnih podataka
kica

#2712 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Ljudi idete u pogresnom smjeru.

Oni vec imaju podatke, nije sad bitno da li je trebalo ili nije trebalo da se dostave.

Idite prema strankama sa zahtjevima i to HDZ i SDA.

Vidjeli ste intervju na n1, SEF POREZNE je vec popustio, sad prica da ce da se prizna 20%

Idite masovno, da odlazite iz BiH i glasate za druge!!!!

da hocete da se uredi oblast, pa tek onda porez.

Sad porez placa isti i ko umni rad stvar i ko robu prodaje.

covjeku traze 40.000 KM poreza da plati, a nije imao dobiti 20.000 KM jer je prodavao robu!

UREDITI OBLAST, KVALITETNO, UZOR NAM JE BAREM SRBIJA GDJE SE DO 20.000 EUR NISTA NE PLACA, A ONDA PODERI SVE MASOVNO OD 01.01.2019.

afganistancani i iracani kad dodju iz rata, zapalit ce ih i onako su pukli u ratu da si zarade novac!
freeelancer

#2713 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freeelancer »

@kica

Nije da nije bitno, izuzetno je bitno s kim ću poslovati u narednom periodu i ko se drži zakona i osnovnih ljudskih prava, ne možeš me smatrati kriminalcom tek zato što imam određenu sumu uplata na svom računu.
Last edited by freeelancer on 31/07/2018 18:56, edited 1 time in total.
kica

#2714 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

freeelancer wrote:@kica

Nije da nije bitno, izuzetno je bitno s kim ću poslovati u narednom periodu i ko se drži zakona i osnovnih ljudskih prava, ne možeš me smatrati kriminalcom tek zato što imam određenu sumu uplata na svom računu.
Slazem se da je bitno, al ako ovo sad ne rijesis, tim se mozes bavit iz zatvora, salji im kasnije emailove, da znas kad izadjes skim ces poslovati.

Jer ako si imao vise od 10.000,00 KM u 3 godine (14% ti racunaju), ne pise se dobro nikome.
free_too

#2715 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by free_too »

Nek klix malo nauci od n1 sta znaci objektivno izvjestavati

http://ba.n1info.com/a276500/Vijesti/Vi ... tanja.html
kica

#2716 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

free_too wrote:Nek klix malo nauci od n1 sta znaci objektivno izvjestavati

http://ba.n1info.com/a276500/Vijesti/Vi ... tanja.html
Klix je ocigledno na strani SDA/HDZ.

Vidis da jedino klix ne pise nista, ili pise protiv freelancinga.
freeelancer

#2717 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freeelancer »

kica wrote:

Slazem se da je bitno, al ako ovo sad ne rijesis, tim se mozes bavit iz zatvora, salji im kasnije emailove, da znas kad izadjes skim ces poslovati.

Jer ako si imao vise od 10.000,00 KM u 3 godine (14% ti racunaju), ne pise se dobro nikome.
Kakvi zatvori ne opterećuj se toliko s ovim. Ubice ne idu u zatvor a da ideš ti sa par stotina ili hiljada maraka neplaćenog poreza na osnovu zakona koji je nakaradan.

Opusti se.
kica

#2718 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

freeelancer wrote:
kica wrote:

Kakvi zatvori ne opterećuj se toliko s ovim. Ubice ne idu u zatvor a da ideš ti sa par stotina ili hiljada maraka neplaćenog poreza na osnovu zakona koji je nakaradan.

Opusti se.

Član 273.
Porezna utaja
(1) Ko za sebe ili drugog izbjegne plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom u Federaciji ili doprinosa socijalnog osiguranja propisanih u Federaciji, ne dajući zahtjevane podatke ili dajući lažne podatke o svom stečenom oporezivom prihodu ili o drugim činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa takvih obaveza, a iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi 10.000 KM,
kaznit će kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(2) Ko učini krivično djelo iz stava 1. ovog člana, a iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi 50.000 KM,
kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina.

Kad te oderu, rece samo "tako je po zakonu iz 2003"

A sam si priznao da si duzan, evo dokaza od porezne.
madner

#2719 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

Od 50 000+ poreznog duga drzava te smatra kriminalcem. Ne samo ova, to je nakako zajednicko vecini. :D
kica

#2720 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Kad te oderu, iz zatvora salji emailove bankama.
kica

#2721 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

ALARMANTNO
Vlast tjera mlade da napuste BiH: Skoro 50.000 freelancera moglo bi ostati bez posla

U Bosni i Hercegovini postoji skoro 50.000 freelancera, dakle mladih nezaposlenih ljudi, koji za život zarađuju obavljajući na internetu zadatke za međunarodne korporacije. Ukoliko vlast u Federaciji BiH provede odluku koju su donijeli, da su, između ostalog, ovi ljudi dužni državi platiti 10 posto poreza, većina će ostati bez posla i napustiti ovu zemlju, tvrdi za “Avaz” Haris Kovačević, jedan od bh. freelancera.

Formirati udruženje

- Namjeravamo formirati udruženje freelancera na nivou BiH. Želimo da skrenemo pažnju javnosti na nelogičnosti u pozivu Porezne uprave FBiH, koja sad od nas traži da im uplatimo 10 posto poreza, i to retroaktivno do 2015. godine – kazao je Kovačević.

S druge strane, ovi mladi ljudi zauzvrat ne dobivaju ništa, jer zakoni u FBiH njih ne prepoznaju kao zasebnu kategoriju.

- Mi nemamo ni zdravstveno osiguranje, ne ide nam penzioni staž. Dosta freelancera već je bilo u lokalnim uredima Porezne uprave FBiH i naišli su na probleme, jer čak i različite općine drugačije naplaćuju porez. Neki traže 10 posto, kao što je u Tuzli, a u Cazinu, naprimjer, traže 14 posto, traže od nas da platimo zdravstveno, koje nemamo – ističe Kovačević.

Dodaje da vlast preko Porezne uprave FBiH vrši pritisak na mlade ljude, a zabilježeni su slučajevi u kojima je njihovom kolegi rečeno da mu je račun blokiran.

- Kad je otišao do banke, ispostavilo se da to nije istina. Dakle, idu na taj način, da zastraše ljude kako bi platili porez. Da se razumijemo, mi nismo protiv poreza, ali da se prvo reguliraju prava freelancera pa tek onda naše obaveze. Ovako, ako se ovo počne primjenjivati, onda će svi freelanceri morati podići cijenu svog rada, a to će dovesti do gubitka posla. Ako mi izgubimo ovo jedino što imamo i kako zarađujemo za život, onda nam ne ostaje ništa drugo nego da odemo iz BiH – naglasio je Kovačević.

Predizborni harač

Prema njegovim riječima, ovo je predizborni harač vladajuće stranke u FBiH, koja na ovaj način želi napuniti budžet kako bi finansirala svoju predizbornu kampanju.

Svi osim SDA i HDZ-a
- Sve su se opozicione stranke izjasnile da su protiv ovog, osim Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice. Njima su bitnije neke druge stvari, a ne život građana. Oni se uveliko pripremaju za oktobarske izbore i to je veoma loše – kaže Kovačević.

https://avaz.ba/vijesti/bih/401573/vlas ... -bez-posla
Rimes87

#2722 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Rimes87 »

madner wrote:Od 50 000+ poreznog duga drzava te smatra kriminalcem. Ne samo ova, to je nakako zajednicko vecini. :D
Ja ne znam ni jednog freelancera da je toliko duga prema poreznoj napravio, to jeste da je imao baš toliki protok novca. Te sume su meni nepojmljive.
kica

#2723 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Rimes87 wrote:
madner wrote:Od 50 000+ poreznog duga drzava te smatra kriminalcem. Ne samo ova, to je nakako zajednicko vecini. :D
Ja ne znam ni jednog freelancera da je toliko duga prema poreznoj napravio, to jeste da je imao baš toliki protok novca. Te sume su meni nepojmljive.
Druze, brkas pojmove totalno.

Pa nisu samo "freelanceri" pozvani.

Ja znam covjeka koji u Libiji radi ima 15.000$ platu u zadnjih 7 godina.

znaci od 2015-2017 njegov dug po 14% racunici je: 115.000,00 KM
madner

#2724 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

Jao clanka.

Penziono i zdravstveno se ne placaju od tih 10%, ovi ko Alise u zemlji cuda.
PIO i ZZO su posebni doprinosi. :roll:
freeelancer

#2725 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by freeelancer »

kica wrote:
freeelancer wrote:
kica wrote:
Član 273.
Porezna utaja
(1) Ko za sebe ili drugog izbjegne plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom u Federaciji ili doprinosa socijalnog osiguranja propisanih u Federaciji, ne dajući zahtjevane podatke ili dajući lažne podatke o svom stečenom oporezivom prihodu ili o drugim činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa takvih obaveza, a iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi 10.000 KM,
kaznit će kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(2) Ko učini krivično djelo iz stava 1. ovog člana, a iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi 50.000 KM,
kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina.

Kad te oderu, rece samo "tako je po zakonu iz 2003"

A sam si priznao da si duzan, evo dokaza od porezne.
Pa po tim članovima oni prvo treba da utvrde da li je postojala mogućnost uplaćivanja tog istog poreza. Da li sam ja svjesno to izbjegao iako sam znao ili nisam znao i bio obaviješten.

U ostalom ako je njima cilj da zatvore mene i još par hiljada ljudi sličnih meni, bujrum.

Može se odležati ta kazna to je samo vrijeme što ti država uzme svojom nakaradnošću ali nakon toga ima nas manje.
Post Reply