Ti jako volis ovaj tekst. I ja isto. Skoro sam objavio odlomak na Fejsbuku.skupljac_zeljeza wrote:Pričato o jednom gajbu kao što je Ahiret je gubljenje vremena.
Džennet nije vrt s grožđem i hurmama, s bistrim potocima itd. Intenzivirano poređenje u metafori počiva na sličnosti dva konstituenta, ali ta sličnost nije u sastavu, u strukturi, već se radi o sličnosti po vrijednosti. To je temeljna odlika metafore koju uopće ne razumiju oni koji je doslovno shvaćaju: za njih Džennet nije metafora, već bašča u doslovnom smislu; za njih hurije (etimološki: krupnooke lijepe žene, što znači da je i ovo jezička i estetska metafora) nisu metafora za vrhunsko zadovoljstvo, već doslovno seksualnost i projekcija ljudske pohote; za njih svila i sav silni obećani nakit nisu metafora za osjećanje usrećenosti namijenjeno, možda, prvenstveno ženama, već je to za njih fizičko gizdanje itd. Zamislimo sebe na budućem svijetu odjevene u svilu, okružene krupnookim i pohotnim hurijama, sa srebrenim čašama u rukama, pokraj vrela i vodoskoka! Nema sumnje - to je prilično blijeda slika Dženneta, i vjernik treba da traži mnogo više: ono što je primjereno Božijoj bezgraničnoj Milosti i Dobroti, budući da se On, metaforički, često predstavlja imenima Milost i Dobrota.
http://balkanbosna.tripod.com/id77.html
Svijet bez religija
- Towelie
#2701 Re: Svijet bez religija
- skupljac_zeljeza
#2702 Re: Svijet bez religija
Meni je priča o svakom gajbu gubljenje vremena zato što mi našim znanjem i iskustvom to sebi ne možemo približiti pa tako i džennet.Smrcak15 wrote: pa kako moze biti gubljenje vremena prica o nasoj buducoj kuci (dzenetu ili dzehenemu)
Muhammed a.s. kada bi počeo pričati o džennetu započinjao bi sa:"Zar da ne požurimo džennetu kojem nema ništa slično..."
Ili drugi hadis...
"Allah je Svojim robovima pripremio u Džennetu ono što oko nije vidjelo, niti uho čulo, i ono što ljudski razum ne može ni zamisliti."
Ili Kur’anski ajet: "I niko ne zna kakve ih, kao nagrada za ono što su činili, skrivene radosti čekaju." (Es-Sedžda, 17.)
-
broj dva
#2703 Re: Svijet bez religija
------Towelie wrote:Isto tako su nekad ljudi verovali da atom NE MOZE biti na mnogo mesta istovremeno.
Sto je i dalje istina - atomi nisu na vise mjesta istovremeno.
Subatomske cestice su vec druga prica, za njih vrjedi tzv. "uncertainty principle" koji proizilazi iz wave/particle dualizma.
- nasa
#2704 Re: Svijet bez religija
Ali je to licemjerno, ovi su bar bili posteniji kad su tumacili hadise pa i neke ajete odnosno sanjai su sve u jednom i zgodna, postena, samo za tebe ili zasto da ne vise njih...Towelie wrote:Vidi nasa, niko nema nista protiv lepih zena sa velikim sisama,da se razumemo.nasa wrote:Meni samo ide na zivce sto se lafo treba ibretiti pustinjskim snovima o stotinama naocitih djevica to oznaciti kao primitivno, nazadno, a danas isti nisu snovi vec stvarnost ...
e ako sve zajedno proglasimo primitivnim onda ocekujem invaziju na teme sise, guzice i sl. da im objasnite da su nazadni i da je vama naprednim muskarcima to jako bitno pitanje, mislim polozaj zena, prava i ostalo.
Aha hocete malo sutra, razumijete zasto oni lijepe te gologuze zene ili zasto se zensko tijelo i sexualnost koristi u ralicite svrhe pa tako su nekako i muslimanski intelektualci prelazili preko tumacenja o zenama, jes nije uredu ali eto presutice....Stvar je u tome da ima lepo i lepse.
- Smrcak15
#2705 Re: Svijet bez religija
da naravno, gledanje u Allahovo lice i razvogor sa njim je daleko vece uzivanje od samog dzenneta ali covjek nece gledati u Allaha cijelo vrijeme nego jednom sedmicno ili dva puta zavisi na kojem si stupnju u dzennetu.Towelie wrote:Vidi nasa, niko nema nista protiv lepih zena sa velikim sisama,da se razumemo.nasa wrote:Meni samo ide na zivce sto se lafo treba ibretiti pustinjskim snovima o stotinama naocitih djevica to oznaciti kao primitivno, nazadno, a danas isti nisu snovi vec stvarnost ...
e ako sve zajedno proglasimo primitivnim onda ocekujem invaziju na teme sise, guzice i sl. da im objasnite da su nazadni i da je vama naprednim muskarcima to jako bitno pitanje, mislim polozaj zena, prava i ostalo.
Aha hocete malo sutra, razumijete zasto oni lijepe te gologuze zene ili zasto se zensko tijelo i sexualnost koristi u ralicite svrhe pa tako su nekako i muslimanski intelektualci prelazili preko tumacenja o zenama, jes nije uredu ali eto presutice....Stvar je u tome da ima lepo i lepse.
Ali ostalo vrijeme sta , normalna stvar tu su i druge stvari od uzivanja, a seks je samo jedan mali dio od svega sta ima u Dzennetu
Dzennet je velik kao univerzum, znaci tolika mu je velicina, a posto nece se moci sav popuniti, morat ce Allah stvoriti nova stvorenja koja ce ga popuniti kad se zavrsi sa sudnjim danom.
Mozda se pitas sta ce covjek raditi, pa sto god zelis, i ne samo to, posto smo limitirani u zeljama i idejama u dzennetu, Allah ce predlagati neke stvari , kao zelis li to i to, zelis li to i to itd
- Smrcak15
#2706 Re: Svijet bez religija
ne , nije tako hadis, kad se udje samo na trenutak u Dzennet sve od nevolja sa dunjaluka zaboravi, tako da se nista ne sjecas od losih stvari.Towelie wrote:Posle ti vise nista ne treba. Verovatno ti je poznat onaj hadis gde covek udje na sekundu u Dzenet i zaboravi sve od Dunjaluckih lepota zbog kvalitativne razlike u iskustvu. E ovo je isto to,samo na vecem nivou.Smrcak15 wrote:dobro to se zna da je najbolja nagrada u Dzennetu gledanje u njegovo savrseno lijepo lice, i razgovor sa njim. to je vec poznato ali osim toga, sta?Towelie wrote:
pravi vjernici još više vole Allaha.'' (El-Bekare, 165)
isto tako vazi i za onoga ko udje na trenutak u dzehennem, sva dobra ovoga svijeta zaboravi iako se najvise nauzivao ovdje.
- Towelie
#2707 Re: Svijet bez religija
U pravu si. I mislio sam na subatomske cestice. Lapsus. Eh sad, zamisli da si to rekao nekad nekom naucniku, a kamoli obicnom coveku. Dobio bi NE MOZE da papiru formata a4.broj dva wrote:------Towelie wrote:Isto tako su nekad ljudi verovali da atom NE MOZE biti na mnogo mesta istovremeno.
Subatomske cestice su vec druga prica, za njih vrjedi tzv. "uncertainty principle" koji proizilazi iz wave/particle dualizma.
-
Invincible
#2708 Re: Svijet bez religija
Iskren da budem, ne sanjam djevice i na javi mi nisu zanimljive, od djevojke očekujem i zadovoljenje seksualnih potreba,a ne priču to je blud, haram i slične gluposti.
Irac je dao naznaku zašto se sanja mnoštvo žena, često je slučaj da su ljudi uskraćeni seksualnog zadovoljstva i to rezultira devastirajućim odrazom na mentalno zdravlje, sex je primarna ljudska potreba, to će ti potvrditi svaki psiholog, antropolog ili bilo koji stručnjak koji se bavi ljudima s naučne strane.Nije čudo da je sinonim za Arape kozojebi, i jasno se vide posljedice celibata kad se pojave u civilizovanom svijetu, ako nema šerijatske milicije da tuče toljagama, podivljaju usljed godina pretrpljenih frustracija, imaš i pojedina istraživanja gdje se ukazuje da je dosta pripadnika ISIL-a motivirano željom za seksualnim odnosima.
S druge strane nevinost kod žena je na cijeni iz razloga što je u prošlosti, a i danas u pojedinim dijelovima svijeta, ekonomsko dobro, donosi dobar miraz, evo vidiš Smrčak navodi da ,,otpakovane'' žene, gube vrijednost, i u takvom rezonovanju, doista gube, patrijarhalno uređenje iz kojeg se rađa i posesivnost, žena je imovina, vlasništvo i to Kur'an i hadisi često navode, a sve se to onda upakuje u neku čast, ponos i slične prazne riječi.
Žena je svakako i prestiž u društvenom smislu, opet se gleda kroz prizmu trofeja, što više žena, to bolje, s tim da u konzervativnijim društvima žene lako pokupe i etiketu kurve, samo zato što i one zadovoljavaju svoje potrebe.
Da se ne lažemo, malo koji muškarac bi se bunio da živi u playboy vili, osim aseksualnih, za homoseksualce samo umjesto zečica idu zečevi,ako zamijenimo spolove, i za žene važi isto.Brak je nametnuta institucija, kao i monogamija, tako da se tu krije odgovor zašto takve konstrukcije rajskog bordela, razbijanje nametnutih amova i vječni hedonizam, s tim da se ljudi, a naročito žene u zatucanim društvima od malena indoktriniraju, tako da dođu u teški sukob između seksualnih potreba s jedne i straha od Velikog Brata nebeskoga koji je personifikacija patrijarhalnog oca, s druge strane, što onda dovodi do novih psihičkih problema, često i osjećaja krivnje čak i nakon samozadovoljavanja potrebe.
A kvantna fizika i mehanika su oblasti koje nisu u vezi sa štapom i zmijom, kažem ti dokaži svoje tvrdnje, i ne pozivaj se na nauku, osim ako nemaš neku osnovu za to, ili me demantuj i daj neku relevantnu osnovu za metamorfozu štapa u zmiju.
Irac je dao naznaku zašto se sanja mnoštvo žena, često je slučaj da su ljudi uskraćeni seksualnog zadovoljstva i to rezultira devastirajućim odrazom na mentalno zdravlje, sex je primarna ljudska potreba, to će ti potvrditi svaki psiholog, antropolog ili bilo koji stručnjak koji se bavi ljudima s naučne strane.Nije čudo da je sinonim za Arape kozojebi, i jasno se vide posljedice celibata kad se pojave u civilizovanom svijetu, ako nema šerijatske milicije da tuče toljagama, podivljaju usljed godina pretrpljenih frustracija, imaš i pojedina istraživanja gdje se ukazuje da je dosta pripadnika ISIL-a motivirano željom za seksualnim odnosima.
S druge strane nevinost kod žena je na cijeni iz razloga što je u prošlosti, a i danas u pojedinim dijelovima svijeta, ekonomsko dobro, donosi dobar miraz, evo vidiš Smrčak navodi da ,,otpakovane'' žene, gube vrijednost, i u takvom rezonovanju, doista gube, patrijarhalno uređenje iz kojeg se rađa i posesivnost, žena je imovina, vlasništvo i to Kur'an i hadisi često navode, a sve se to onda upakuje u neku čast, ponos i slične prazne riječi.
Žena je svakako i prestiž u društvenom smislu, opet se gleda kroz prizmu trofeja, što više žena, to bolje, s tim da u konzervativnijim društvima žene lako pokupe i etiketu kurve, samo zato što i one zadovoljavaju svoje potrebe.
Da se ne lažemo, malo koji muškarac bi se bunio da živi u playboy vili, osim aseksualnih, za homoseksualce samo umjesto zečica idu zečevi,ako zamijenimo spolove, i za žene važi isto.Brak je nametnuta institucija, kao i monogamija, tako da se tu krije odgovor zašto takve konstrukcije rajskog bordela, razbijanje nametnutih amova i vječni hedonizam, s tim da se ljudi, a naročito žene u zatucanim društvima od malena indoktriniraju, tako da dođu u teški sukob između seksualnih potreba s jedne i straha od Velikog Brata nebeskoga koji je personifikacija patrijarhalnog oca, s druge strane, što onda dovodi do novih psihičkih problema, često i osjećaja krivnje čak i nakon samozadovoljavanja potrebe.
A kvantna fizika i mehanika su oblasti koje nisu u vezi sa štapom i zmijom, kažem ti dokaži svoje tvrdnje, i ne pozivaj se na nauku, osim ako nemaš neku osnovu za to, ili me demantuj i daj neku relevantnu osnovu za metamorfozu štapa u zmiju.
- Towelie
#2709 Re: Svijet bez religija
Smrcak promasujes poentu. Cuj,gledace u Allaha jednom sedmicno.
Otkud ti ideja da na Ahiretu uopste postoji koncept vremena?
- Towelie
#2710 Re: Svijet bez religija
Invincible, ja danas nemam naucno objasnjenje za metamorfozu stapa u zmiju. Ali to ne znaci da isto ne postoji. Nekad ljudi nisu imali objasnjenje za gravitacione talase, no oni su ipak postojali neovisno o njihovom znanju. Samo treba otvoriti um za neke nove paradigme.
- Smrcak15
#2711 Re: Svijet bez religija
skupljac_zeljeza wrote:Meni je priča o svakom gajbu gubljenje vremena zato što mi našim znanjem i iskustvom to sebi ne možemo približiti pa tako i džennet.Smrcak15 wrote: pa kako moze biti gubljenje vremena prica o nasoj buducoj kuci (dzenetu ili dzehenemu)
Muhammed a.s. kada bi počeo pričati o džennetu započinjao bi sa:"Zar da ne požurimo džennetu kojem nema ništa slično..."
Ili drugi hadis...
"Allah je Svojim robovima pripremio u Džennetu ono što oko nije vidjelo, niti uho čulo, i ono što ljudski razum ne može ni zamisliti."
Ili Kur’anski ajet: "I niko ne zna kakve ih, kao nagrada za ono što su činili, skrivene radosti čekaju." (Es-Sedžda, 17.)
mozes se priblizivati dzennetu tako sto ces zamisljati one stvari koje volis da imas i osjetis na ovom svijetu, pa samo to brebacis tamo u ponoljsanoj verziji.Meni je priča o svakom gajbu gubljenje vremena zato što mi našim znanjem i iskustvom to sebi ne možemo približiti pa tako i džennet.
jer inace nebi doslo hadisa sa takvim detaljima , cak kakvi ce i cesljevi za kosu biti
zasto je onda detaljno opisivao konstrukciju dzennetaMuhammed a.s. kada bi počeo pričati o džennetu započinjao bi sa:"Zar da ne požurimo džennetu kojem nema ništa slično..."
pazi jednu stvar, mi nemozemo nikad na ovom svijetu spoznati sustinu dzenneta ali mozemo sebi u mislima docarati to sto se opisiva.
Recimo u dzennetu Allah hvali hurije ce biti takve ljepote i njihove oci, da je to jedno savrsenstvo
pa htio ne htio covjek na ovom svijetu kako u meidjima ili na ulici vidis zensku koja te ocara, ti sa tim iskustvom mozes da sebi docaravas to, jer kontas ako me Allah impresionirao sa ovom dunjalucarkom kakva li je onda ljepota i divljenje gledati u huriju (hurija je dzenetska zena i zene sa ovog svijeta su hurije)
- Smrcak15
#2712 Re: Svijet bez religija
zar neznas hadise, da ce biti i dani, petak pogotovo je naznacen u Dzennetu jer to je dan kad se gleda u Allaha direktno bez ikakvog zastora i kad se ispunjavaju zelje sta ko bude trazio u dzennetu.Towelie wrote:Smrcak promasujes poentu. Cuj,gledace u Allaha jednom sedmicno.Otkud ti ideja da na Ahiretu uopste postoji koncept vremena?
A znas li kako se zna kad je dan i noc u dzennetu sobzirom da nema sunca i mjeseca. Znace se kad je dan i noc u promjeni svjetla ispod Arsa (prijestolja Allaha), tako ce se narod orijentisani kad je dan i noc.
- Towelie
#2713 Re: Svijet bez religija
Smrcak15 wrote:zar neznas hadise, da ce biti i dani, petak pogotovo je naznacen u Dzennetu jer to je dan kad se gleda u Allaha direktno bez ikakvog zastora i kad se ispunjavaju zelje sta ko bude trazio u dzennetu.Towelie wrote:Smrcak promasujes poentu. Cuj,gledace u Allaha jednom sedmicno.Otkud ti ideja da na Ahiretu uopste postoji koncept vremena?
A znas li kako se zna kad je dan i noc u dzennetu sobzirom da nema sunca i mjeseca. Znace se kad je dan i noc u promjeni svjetla ispod Arsa (prijestolja Allaha), tako ce se narod orijentisani kad je dan i noc.
Kakav si ti svetski mega car.
-
broj dva
#2714 Re: Svijet bez religija
-----Towelie wrote:U pravu si. I mislio sam na subatomske cestice. Lapsus. Eh sad, zamisli da si to rekao nekad nekom naucniku, a kamoli obicnom coveku. Dobio bi NE MOZE da papiru formata a4.broj dva wrote:------Towelie wrote:Isto tako su nekad ljudi verovali da atom NE MOZE biti na mnogo mesta istovremeno.
Vjerovatno bi, mislim koncept jeste poprlicno cudan a svjet kvantne fizike je ionako lud.
Ali jedna od najgenijalniji stvari u vezi nauke je prihvatanje vlastitog neznanja i spremnost (mada i kod naucnika promjene paradigme dugo traju) na prihvatanje novi informacija u svjetlu novi dokaza, sto ne vjerdi za religije koje su dosle kao gotov produkt i nema mjenjanja paradigme ili usvajanja informacija koje se kose sa dogmom.
Tako da nauka ima ugradjen sistem za sirenje znanja, za prihvatanje gresaka, dok je religijska dogma (makar sto se tice bitni stvari - jeste da krscanstvo na primjer dolazi u hiljadu oblika ali svi prihvataju Isusa kao bozjeg sina, Djevicu Mariju, raj, andjele...) nepromjenjena i sto je jos bitnije nije otvorena za promjene bez obzira sta se desi.
- Smrcak15
#2715 Re: Svijet bez religija
Towelie wrote:Smrcak promasujes poentu. Cuj,gledace u Allaha jednom sedmicno.Otkud ti ideja da na Ahiretu uopste postoji koncept vremena?
Taberani je zabilježio u Mu'džemu-l-Kebiru (6717) od Enesa ibn Malika, radijallahu anh, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Džibril mi je došao sa nečim u ruci kao da je ogledalo, na kojem je bila crna tačka. Rekao sam: 'Džibrile, šta je ovo?' On je rekao: 'Ovo je petak; on je predvodnik svih dana i zovemo da Jevmu-l-Mezid (dan u kojem će biti dato više - tj; "U njemu će imati što god zažele – a od Nas i više (tj. gledanje u Silnog, Svemogućeg)." Prijevod značenja Kāf, 50:35).' Rekao sam: "Džibrile, šta 'više' znači?' Rekao je: 'To je zato jer je tvog Gospodar smjestio dolinu u Džennetu koja je mirisnija od bijelog miska. Kada bude petak, u danima ahireta, Gospodar, neka je slavljen i uzvišen, će se spustiti sa svog Arša na Kursijj, a Kursijj će biti okružen stolicama od svjetla na kojima će sjediti poslanici. Te stolice će biti okružena sa stolićima od zlata na kojim će sjediti šehidi. Ljudi iz odaja će izaći iz odaja i sjesti će na brda od miska, a oni koji budu sjedili na brdima od miska neće misliti da su oni na stolicama i stolićima bolje prošli od njih. Onda će se Vlasnik veličine i ponosa pojaviti i reći: 'Tražite od Mene.' Oni će reći: 'Tražimo tvoje zadovoljstvo, Gospodaru naš.' On će reći: 'To što ste u Mome Džennetu jeste da sam zadovoljan sa vama, i počašćeni ste.' Onda će On (opet) reći: 'Tražite od Mene.' Onda će svi u glas reći: 'Tražimo tvoje zadovoljstvo.' Onda će On od njih zatražiti da posvjedoče da je zadovoljan s njima. Onda će On opet reći: 'Tražite od Mene.' I svi će tražiti od Njega dok svi ne završe. On će im podariti ono što oko nije vidjelo, uho nije za to čulo, i nije čovjeku palo na pamet.'"
Također ju je zabilježio Ibn Ebi Dunja u Sifatu-l-Dženneh (88) sa drugim lancem prenosilaca; sa dodatkom: "...neće za ničim žudjeti više nego za petkom, što više budu gledali u svog Gospodara, to će im se više ponos povećavati."
-
Invincible
#2716 Re: Svijet bez religija
Pogrešno postavljaš cjelokupnu konstrukciju, ljudi nisu znali ni da je Zemlja okrugla, sasvim logično je bilo da je ravna ploča, jer nije bilo informacija uzrokovanih naučnim otkrićima, ali to su činjenice koje su takve bez obzira vjerovali mi u njih ili ne vjerovali. Naravno da postoji mogućnost otkrivanja novih pojava , ali štapovi i zmije su već otkriveni, naučno objašnjeni i nijednom se još nije desilo da štap postane zmija koja jede druge štapove zmije, osim u bajkama i mitovima, da bi nastavio braniti tu tezu, trebaš naći neku osnovu, a osnove nema, osim imaginacijske.
Ako izneseš dokaze da je moguće, počeću Kur'an smatrati relevantnim naučnim izvorom, koji nudi spoznaju nečega, što je još uvijek nepoznato, ovako je ipak samo skupina mitova tog vremena, od kojih je šĆap-zmija još i dobar kakvih sve ima.
Ako izneseš dokaze da je moguće, počeću Kur'an smatrati relevantnim naučnim izvorom, koji nudi spoznaju nečega, što je još uvijek nepoznato, ovako je ipak samo skupina mitova tog vremena, od kojih je šĆap-zmija još i dobar kakvih sve ima.
- Smrcak15
#2717 Re: Svijet bez religija
kad smo kod fizike evo jedno pitanje za Tebe, koji je omjer izmedju neutrona i elektrona ?Invincible wrote: A kvantna fizika i mehanika su oblasti koje nisu u vezi sa štapom i zmijom, kažem ti dokaži svoje tvrdnje, i ne pozivaj se na nauku, osim ako nemaš neku osnovu za to, ili me demantuj i daj neku relevantnu osnovu za metamorfozu štapa u zmiju.
- Towelie
#2718 Re: Svijet bez religija
Pogledaj u Kur'an i kako se na puno mesta govori da ce vernici u Dzenetu, a nevernici u Dzhenemu, VECNO ostati. I razmisli malo o tom konceptu vecnosti. Mozemo li mi zaista pojmiti vecnost? Ili samo neki bas, bas dug vremenski period? I sta to onda znaci za nas? I sta znaci za nas sto je vreme cetvrta dimenzija i hocemo li biti na Ahiretu ograniceni dimenzijama?Smrcak15 wrote:Towelie wrote:Smrcak promasujes poentu. Cuj,gledace u Allaha jednom sedmicno.Otkud ti ideja da na Ahiretu uopste postoji koncept vremena?
Taberani je zabilježio u Mu'džemu-l-Kebiru (6717) od Enesa ibn Malika, radijallahu anh, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Džibril mi je došao sa nečim u ruci kao da je ogledalo, na kojem je bila crna tačka. Rekao sam: 'Džibrile, šta je ovo?' On je rekao: 'Ovo je petak; on je predvodnik svih dana i zovemo da Jevmu-l-Mezid (dan u kojem će biti dato više - tj; "U njemu će imati što god zažele – a od Nas i više (tj. gledanje u Silnog, Svemogućeg)." Prijevod značenja Kāf, 50:35).' Rekao sam: "Džibrile, šta 'više' znači?' Rekao je: 'To je zato jer je tvog Gospodar smjestio dolinu u Džennetu koja je mirisnija od bijelog miska. Kada bude petak, u danima ahireta, Gospodar, neka je slavljen i uzvišen, će se spustiti sa svog Arša na Kursijj, a Kursijj će biti okružen stolicama od svjetla na kojima će sjediti poslanici. Te stolice će biti okružena sa stolićima od zlata na kojim će sjediti šehidi. Ljudi iz odaja će izaći iz odaja i sjesti će na brda od miska, a oni koji budu sjedili na brdima od miska neće misliti da su oni na stolicama i stolićima bolje prošli od njih. Onda će se Vlasnik veličine i ponosa pojaviti i reći: 'Tražite od Mene.' Oni će reći: 'Tražimo tvoje zadovoljstvo, Gospodaru naš.' On će reći: 'To što ste u Mome Džennetu jeste da sam zadovoljan sa vama, i počašćeni ste.' Onda će On (opet) reći: 'Tražite od Mene.' Onda će svi u glas reći: 'Tražimo tvoje zadovoljstvo.' Onda će On od njih zatražiti da posvjedoče da je zadovoljan s njima. Onda će On opet reći: 'Tražite od Mene.' I svi će tražiti od Njega dok svi ne završe. On će im podariti ono što oko nije vidjelo, uho nije za to čulo, i nije čovjeku palo na pamet.'"
Također ju je zabilježio Ibn Ebi Dunja u Sifatu-l-Dženneh (88) sa drugim lancem prenosilaca; sa dodatkom: "...neće za ničim žudjeti više nego za petkom, što više budu gledali u svog Gospodara, to će im se više ponos povećavati."
- Smrcak15
#2719 Re: Svijet bez religija
Invincible wrote:Pogrešno postavljaš cjelokupnu konstrukciju, ljudi nisu znali ni da je Zemlja okrugla, sasvim logično je bilo da je ravna ploča, jer nije bilo informacija uzrokovanih naučnim otkrićima, ali to su činjenice koje su takve bez obzira vjerovali mi u njih ili ne vjerovali. Naravno da postoji mogućnost otkrivanja novih pojava , ali štapovi i zmije su već otkriveni, naučno objašnjeni i nijednom se još nije desilo da štap postane zmija koja jede druge štapove zmije, osim u bajkama i mitovima, da bi nastavio braniti tu tezu, trebaš naći neku osnovu, a osnove nema, osim imaginacijske.
nisu znali, ali kako je onda Kur'an rekao da se noc i dan obavijaju jedno oko drugog, kao sto se obavija turban oko glave, jasno je naznacena rijec obavijati oko loptastog objekta, jer Kawr znaci löpta na arpskom, pa kako to da Kuran naznacava loptast oblik zemlje?
- Towelie
#2720 Re: Svijet bez religija
-----
Vjerovatno bi, mislim koncept jeste poprlicno cudan a svjet kvantne fizike je ionako lud.
Ali jedna od najgenijalniji stvari u vezi nauke je prihvatanje vlastitog neznanja i spremnost (mada i kod naucnika promjene paradigme dugo traju) na prihvatanje novi informacija u svjetlu novi dokaza, sto ne vjerdi za religije koje su dosle kao gotov produkt i nema mjenjanja paradigme ili usvajanja informacija koje se kose sa dogmom.
Tako da nauka ima ugradjen sistem za sirenje znanja, za prihvatanje gresaka, dok je religijska dogma (makar sto se tice bitni stvari - jeste da krscanstvo na primjer dolazi u hiljadu oblika ali svi prihvataju Isusa kao bozjeg sina, Djevicu Mariju, raj, andjele...) nepromjenjena i sto je jos bitnije nije otvorena za promjene bez obzira sta se desi.[/quote]
Sam Tekst se ne moze menjati, ali razumevanje istog i njegovo tumacenje svakako moze. To sto je danas i razumevanje pretvoreno u dogmu je greska za koju odgovornost snose islamski klerici.
Tako da nauka ima ugradjen sistem za sirenje znanja, za prihvatanje gresaka, dok je religijska dogma (makar sto se tice bitni stvari - jeste da krscanstvo na primjer dolazi u hiljadu oblika ali svi prihvataju Isusa kao bozjeg sina, Djevicu Mariju, raj, andjele...) nepromjenjena i sto je jos bitnije nije otvorena za promjene bez obzira sta se desi.[/quote]
Sam Tekst se ne moze menjati, ali razumevanje istog i njegovo tumacenje svakako moze. To sto je danas i razumevanje pretvoreno u dogmu je greska za koju odgovornost snose islamski klerici.
-
Invincible
#2721 Re: Svijet bez religija
Jbt, ti si stvarno dragulj ovog foruma.
Ček da pogodim, Kur'an ako se okrene naopako i presiječe po dijagonali, nudi strukturu atoma, a sada ćeš mi ponuditi neke numerološke konstrukcije koje dokazuju kako je Muhamed sve znao, ali je to vješto kodirao i samo genijalci poput tebe to mogu otkriti.
- Smrcak15
#2722 Re: Svijet bez religija
nemozemoTowelie wrote:Pogledaj u Kur'an i kako se na puno mesta govori da ce vernici u Dzenetu, a nevernici u Dzhenemu, VECNO ostati. I razmisli malo o tom konceptu vecnosti. Mozemo li mi zaista pojmiti vecnost? Ili samo neki bas, bas dug vremenski period? I sta to onda znaci za nas? I sta znaci za nas sto je vreme cetvrta dimenzija i hocemo li biti na Ahiretu ograniceni dimenzijama?Smrcak15 wrote:Towelie wrote:Smrcak promasujes poentu. Cuj,gledace u Allaha jednom sedmicno.Otkud ti ideja da na Ahiretu uopste postoji koncept vremena?
znaci nema kraja takvom zivotu u dzenetuI sta to onda znaci za nas?
a isto tako nema kraja kazni koja se moze optimirati shodno pocinjenim zlodjelima i koji su impakt imala ta zlodjela na drustvo i generacije, shodno tome kazna se optimira da bude odgovarajuca gdje niko nece moci reci ja ovo nisam zasluzio, jasno i precizno ce se izvagati sve.
- Smrcak15
#2723 Re: Svijet bez religija
odgovori nas pitanje kad volis mudrovati puno protiv islama, hajde sad da te vidimo, odgovori na pitanje.Invincible wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Jbt, ti si stvarno dragulj ovog foruma.
Ček da pogodim, Kur'an ako se okrene naopako i presiječe po dijagonali, nudi strukturu atoma, a sada ćeš mi ponuditi neke numerološke konstrukcije koje dokazuju kako je Muhamed sve znao, ali je to vješto kodirao i samo genijalci poput tebe to mogu otkriti.
-
Invincible
#2724 Re: Svijet bez religija
Nemoj na taj način pričati, vidio si kako ti je idol završio, 10 godina paralizovan bio,i na kraju umro k'o pašće, navučeš na sebe Allahov bijes.
A ne razumijem pitanje, kakav omjer neutrona i elektrona?
A ne razumijem pitanje, kakav omjer neutrona i elektrona?
- Smrcak15
#2725 Re: Svijet bez religija
ratio/omjer, koliko je veci neutron od elektrona. koliko puta?Invincible wrote:Nemoj na taj način pričati, vidio si kako ti je idol završio, 10 godina paralizovan bio,i na kraju umro k'o pašće, navučeš na sebe Allahov bijes.
A ne razumijem pitanje, kakav odnos neutrona i elektrona?
previse si se zaletio grlom u jagode konstantnim napadanjem na islam, pa reko da te vidim, kakav si sa fizikom