Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
detroit-mercy wrote:
A ti pamtis sve, pa nekako od tih godina je i poceo raspad, sve je samo kulminiralo u 90tim. Ili mislis da je sve pocelo 90te .
pocetak kraja je bio negdje ovdje
Brate, cujes li ti ovu ekstazu, vidis li ti ovu gomilu? Kaze pocelo 90-ih.
Znam tacno gdje sam bio kada se ovo desilo. TVSA je direktno prenosila govor "najveceg u Srba" na Gazimestanu 1987.god.
Otac mi gleda i veli: "Ovo nece na dobro." - ja gledam u njega i kontam "cuj starog, veze nema ... sta nece biti dobro?"
skupljac_zeljeza wrote:
Niko ozbiljan od svjedoka raspada SFRJ ne spominje Islamsku deklaraciju. Mislim da je šega reći da je ičim utjecala na rastakanje Jugoslavije posebno što se Gligorov borio sa Alijom da ostane nekakva Jugoslavija.
Gojeni H wrote:Ne hvalim se da sam veliki poznavalac historije. A Srp Gazi ne znam sta znaci ni kako je dobilo ime. Reci?
Na tom mjestu je srpska vojska despota Lazarevića koji je bio turski vazal (obavezan da ratuje na strani Turaka i plaća im porez u zamjenu za vlast u svojoj zemlji, za one koji ne znaju) je pobijedila mongolsku hordu u jednoj od bitaka Otomanske vojske protiv Zlatne horde. U čast te pobjede to se mjesto zove Srp Gazi što znači srpski pobjednik. To sam nadovezao na ono što si napisao za prezimena.
Gojeni H wrote:
Brate, cujes li ti ovu ekstazu, vidis li ti ovu gomilu? Kaze pocelo 90-ih.
Znam tacno gdje sam bio kada se ovo desilo. TVSA je direktno prenosila govor "najveceg u Srba" na Gazimestanu 1987.god.
Otac mi gleda i veli: "Ovo nece na dobro." - ja gledam u njega i kontam "cuj starog, veze nema ... sta nece biti dobro?"
ja sam imo komsiju nepismen covjek totalno.....volio je casicu......15 godina i vise pred rat je govorio......bice rata i ja cu ga zapamtiti......i zapamtio ga je.....umro je posle rata u nekoj 80toj godini......a mi smo mu se svi smijali i palcom pokazivali da je malo opicen......zivio je sam i jako bijedno....nasa kuca ga je pomagala kao i ostale komsije inace nebi rata dozivio cekajuci pomoci od socijale
Oni se sjecaju sela samo ono preko raspusta kad su dolazili kod nene i djeda
Znam selo i prije i poslije rata. S Amerima dok sam radio obisao Bosnu uzduz i poprijeko.
Zanemarivsi srpska sela od Banja Luke do Mrkonjica, srpska podrinjska sela, te povratnicka mjesta, bolan ljudi zive 3 puta bolje nego sto su ikada zivjeli.
Taj tvoj kraj gore ... mogli bi se i pohasit'.
Znam selo i prije i poslije rata. S Amerima dok sam radio obisao Bosnu uzduz i poprijeko.
Zanemarivsi srpska sela od Banja Luke do Mrkonjica, srpska podrinjska sela, te povratnicka mjesta, bolan ljudi zive 3 puta bolje nego sto su ikada zivjeli.
Jel to znaci da ti ljudi trebaju dici spomenik radovanu i ratku jer zive bolje?
Imam pitanje, ozbiljno - kako i zašto? Imaju više para? Bolje uslove? Bolje tržište? Šta je na stvari?
Gojeni H wrote: Znam tacno gdje sam bio kada se ovo desilo. TVSA je direktno prenosila govor "najveceg u Srba" na Gazimestanu 1987.god.
Gazimestan je bio 1989 ali je uspon mlađanog komuniste počeo nešto ranije.
Gojeni H wrote: Znam tacno gdje sam bio kada se ovo desilo. TVSA je direktno prenosila govor "najveceg u Srba" na Gazimestanu 1987.god.
Gazimestan je bio 1989 ali je uspon mlađanog komuniste počeo nešto ranije.
piupiu wrote:
Imam pitanje, ozbiljno - kako i zašto? Imaju više para? Bolje uslove? Bolje tržište? Šta je na stvari?
tesko je sada reci tacno sta je razlog tome......jeftinija je mehanizacija za obradu zemlje....nikada nije bilo jeftinije kucu napraviti sa svim pratecim uzlovima nego sada......trziste uglavnom apsorbuje to sto selo proizvede itd
supercali wrote:
Hajde se malo saberi.
Ajde ti odgovori
Je li hoces reci da je Tito cuvao cetnike s obzirom da je sve focanske krvnike svjesno amnestirao?
Hoces li reci da je Tito gradio Jugoslaviju krvavim rukama havera mu Rankovica koji pobi onoliki narod na Kosovu i Sandzaku.
Hoces li reci da je Titova vlast toliko bila slaba da se bojao izgovorene rijeci?
supercali wrote:
Hajde se malo saberi.
Stalno upadas u logicke makaze svojih besmislica... Cuj, seljak danas zivi bolje nego u Jugi... Pa to niko zdrav ne bi ni u sali izvalio...
to ti tako mislis....to sto se danas selo stalno zali nemora da znaci da je jako lose....prije se nisu smjeli buniti...kad si cuo da su seljaci u jugi zatvarali ceste i granice
supercali wrote:Pricam o austrijancima ne madjarima i benjaminu kalaju koji je u bih branio madjarske interese u austrougarskoj monarhiji u odnosu na slavene iz hrvatske i bih
Pa pod vlascu Kallaya AU pokusava stvoriti bosnjacku naciju od sva tri etnosa. I kakvo branjenje madjarskih interesa u BiH... Daj ba ne lupetaj.
Gojeni H wrote:
Je li hoces reci da je Tito cuvao cetnike s obzirom da je sve focanske krvnike svjesno amnestirao?
Hoces li reci da je Tito gradio Jugoslaviju krvavim rukama havera mu Rankovica koji pobi onoliki narod na Kosovu i Sandzaku.
Hoces li reci da je Titova vlast toliko bila slaba da se bojao izgovorene rijeci?
Hajd' ne jebi kad ne znas.
Sto odgovaras kad ne znas
A odgovor trpanjem rijeci u usta koje nisam rekao ne prolazi ni kod djece
Stalno upadas u logicke makaze svojih besmislica... Cuj, seljak danas zivi bolje nego u Jugi... Pa to niko zdrav ne bi ni u sali izvalio...
to ti tako mislis....to sto se danas selo stalno zali nemora da znaci da je jako lose....prije se nisu smjeli buniti...kad si cuo da su seljaci u jugi zatvarali ceste i granice
Zasto bi ih zatvarali kad su mogli prodat sve sto prikupe jos prije nego prikupe... Cuj, mogu se bunit... Nevjerovatno...
Sela umiru, bukvalno... Prezivljavaju samo pojedinci i to jedva... Saberite se, kakvo selo, pratite li sta se desava...?
supercali wrote:Pricam o austrijancima ne madjarima i benjaminu kalaju koji je u bih branio madjarske interese u austrougarskoj monarhiji u odnosu na slavene iz hrvatske i bih
Pa pod vlascu Kallaya AU pokusava stvoriti bosnjacku naciju od sva tri etnosa. I kakvo branjenje madjarskih interesa u BiH... Daj ba ne lupetaj.
Ocito ti istorija nije jaca strana
Cuj kakvo branjenje madjarskih interesa a bih i hrvatska povrsinom priblizno madjarskoj a i broj stanovnika tu negdje a i jedni i drugi pod patronatom beca
Inace prije toga madjari kontra hrvata i bosanaca samo slali pisma podrske nikako nisu ratovali
Ako ne znas cinjenice ne znaci automatski lupetanje kako ti kazes nego ae to zove argumentovana rasprava kojoj nisi dorastao jer ne znas neke cinjenice i nemas argumenata da pobijea to
piupiu wrote:
Imaš sela u Posavini gdje više ne možeš kupiti jaja i mlijeka. I oni kupuju u radnjama. Ovi što su bili bliže pijaci Arizona su pokrenuli tamo nekakve poslove i napravili kuće da ne možeš gledati u njih kada sunce usija od inoxa i dubokog sjaja mermera. Istina...iz njih izađe i poneka domaćica bez svih zuba. Asfaltirane ulice po kojima se voze skupa auta su uglavnom napravljeni ucjenama stranaka pa je nešto opština pa su nešto dionicama, a nešto oni dodali. Tako i ulična rasvjeta, telefon, kanalizacija.... neki opet žive od savremenog načina proizvodnje voća gdje se prizvede vagonima. Negdje opet kombinacija svega po malo.
piupiu wrote:
tesko je sada reci tacno sta je razlog tome......jeftinija je mehanizacija za obradu zemlje....nikada nije bilo jeftinije kucu napraviti sa svim pratecim uzlovima nego sada......trziste uglavnom apsorbuje to sto selo proizvede itd
Pa, zašto ljudi dijele poljoprivredne proizvode, zar to nije bio znak protesta?