Islam - pitanja i odgovori
- zagortenej
#2701 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pa ti spominješ tu neku slast u ibadetu (sto god to značilo) koju ne mogu da osjete ljudi koji brzo klanjaju.
- Towelie
#2702 Re: Islam - pitanja i odgovori
Spominjem, i to postoji. To je zapravo ljubav prema samom ibadetu, Poslanik saws bi govorio Bilalu da prouci ezan kako bi se ashabi odmorili namazom. To nije nikakav teret vec nesto sto jedva cekas i u cemu uzivas.zagortenej wrote:Pa ti spominješ tu neku slast u ibadetu (sto god to značilo) koju ne mogu da osjete ljudi koji brzo klanjaju.
A kako uzivati kad to obavis na brzinu i ofrlje?
- arzuhal
#2703 Re: Islam - pitanja i odgovori
Brzina ili kratkoća obavljanja namaza može imati i svoju pozitivnu stranu, ukoliko se sjetimo nekih izreka i djelovanja nekih naših velikana koji su znali to objasniti onemogućavanjem šejtana da ti ubacuje svakakve misli, da ti skreće pažnju s namaza odvodeći te u široke poljane razmišljanja i dumanja dok obavljaš salat
Pa su ga obavljali kako bi ga ugrabili i sačuvali...
- Towelie
#2704 Re: Islam - pitanja i odgovori
Sejtan ti moze ubaciti misli i kad brzo klanjas. S druge strane, postavlja se pitanje cemu brzina u tome kad covek klanja samostalno? Je li bolje provesti minut duze u ibadetu i konekciji sa Allahom ili minut duze u dunjaluckim poslovima?arzuhal wrote:Brzina ili kratkoća obavljanja namaza može imati i svoju pozitivnu stranu, ukoliko se sjetimo nekih izreka i djelovanja nekih naših velikana koji su znali to objasniti onemogućavanjem šejtana da ti ubacuje svakakve misli, da ti skreće pažnju s namaza odvodeći te u široke poljane razmišljanja i dumanja dok obavljaš salat![]()
Poslanik saws nam je oporucio da kada predvodimo nekome namaz skratimo jer ima starih i bolesnih, a kada klanjamo sami da oduzimo koliko zelimo. Ako je on na jednom rekatu proucio Bekaru, Ali Imran i An Nisa to nam je dovoljan isaret da li ostajati u namazu krace ili duze.
- zagortenej
#2705 Re: Islam - pitanja i odgovori
jesi li možda probao da izmjeriš koliko bi trajao taj rekat?Towelie wrote: Sejtan ti moze ubaciti misli i kad brzo klanjas. S druge strane, postavlja se pitanje cemu brzina u tome kad covek klanja samostalno? Je li bolje provesti minut duze u ibadetu i konekciji sa Allahom ili minut duze u dunjaluckim poslovima?
Poslanik saws nam je oporucio da kada predvodimo nekome namaz skratimo jer ima starih i bolesnih, a kada klanjamo sami da oduzimo koliko zelimo. Ako je on na jednom rekatu proucio Bekaru, Ali Imran i An Nisa to nam je dovoljan isaret da li ostajati u namazu krace ili duze.
btw. postoje predaje o noćnim namazima od po 1000 rekata ili za jednog koji je 40 god. klanjao sabah sa jacijskim abdestom (znači nije spavao nikako).
- arzuhal
#2706 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ovo što sam rekao o kratkoći namaza je nešto s čim se upoznao (čitajući) na svom višegodišnjem upoznavanju s našom lijepom vjerom, pa zato pomenuh, ne kao pravilo ili uputu nego kao primjer promišljanja i razumijevanja nekih stvari u islamu od strane onih boljih od nas. Prema riječima Allahovog poslanika, alejhi-salata we selam, svako od nas ima od namaza onoliko koliko je bio prisutan u njemu, znači koliko je bio u huduru.Towelie wrote:Sejtan ti moze ubaciti misli i kad brzo klanjas. S druge strane, postavlja se pitanje cemu brzina u tome kad covek klanja samostalno? Je li bolje provesti minut duze u ibadetu i konekciji sa Allahom ili minut duze u dunjaluckim poslovima?arzuhal wrote:Brzina ili kratkoća obavljanja namaza može imati i svoju pozitivnu stranu, ukoliko se sjetimo nekih izreka i djelovanja nekih naših velikana koji su znali to objasniti onemogućavanjem šejtana da ti ubacuje svakakve misli, da ti skreće pažnju s namaza odvodeći te u široke poljane razmišljanja i dumanja dok obavljaš salat![]()
Što se tiče Poslanikova namaza sa proučene te tri sure koje pominješ, to nam je jedan od primjera i jedna od pouka našeg Pejgambera, između mnogih drugih sličnih pouka. I treba imati na umu da je on Poslanik, sallallahu alejhi we sellem. Nekada sam bio srcem priseban pa sam uživao u namazu, svom vlastitom ili klanjajući kao muktedija, i mogao sam vječito tako, a ponekad bi mi namaz prošao a da nisam ni znao kako...
- Towelie
#2707 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ne ocekujem da nam rekat traje 2-3 sata, isto tako nisam ni pobornik onih turbo efendija. Kako razmisljati o onome sto ucis u namazu, kako ispostovati tedzvidska pravila i duzine ako sklepas podnevski farz za dva minuta? Zasto da krademo od nasih namaza kad za tih dodatnih 5 min nece izgoret Dunjaluk?
- arzuhal
#2708 Re: Islam - pitanja i odgovori
Slažem se ja s tobom, ta'dili-erkan ili smirenost kod obavljanja namaskih radnji, iskazivanje poštovanja i prema samom namazu kao takvom je bitna stvar, pa onda dolazimo do onih suština, onih srčanih kijamskih motrenja, duhovnih ruk'anskih osluškivanja, munadžata na sedždi...Sve ima svoje mjesto i vrijeme, svoje razloge i smisao. I nijedno se ne može "izbjegavati" ili "opravdavati" drugim, samo trebamo biti široki u razumijevanju mogućnosti o kojima nekad ne razmišljamo dok ih sami ne iskusimo... 
- Towelie
#2709 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ne kritikujem ja, daleko bilo. Samo mi bude zao kad vidim da ljudi kradu od namaza, dok s druge strane mogu potrositi sate na gledanje rijalitija ili na ispijanje petog espresa u toku dana. Ali sta's, svega ima u Bozijoj basti.
- arzuhal
#2710 Re: Islam - pitanja i odgovori
Il' što rek'o jedan stari derviš: Uzme pa smlati jaciju na pauzi između dva poluvremena fudbalske utakmice koju gleda...Ne d'o Allah da je otišao na vakat u džamiju, nešto bi mu bilo...Towelie wrote:Ne kritikujem ja, daleko bilo. Samo mi bude zao kad vidim da ljudi kradu od namaza, dok s druge strane mogu potrositi sate na gledanje rijalitija ili na ispijanje petog espresa u toku dana. Ali sta's, svega ima u Bozijoj basti.
Ono: daj da makar farze ugrabim dok su ove reklame, i ostavi mi pojačan ton da čujem kada film opet počne...
Insan je čudo...
- Bloo
- Globalna šefica
#2711 Re: Islam - pitanja i odgovori
arzuhal wrote:Slažem se ja s tobom, ta'dili-erkan ili smirenost kod obavljanja namaskih radnji, iskazivanje poštovanja i prema samom namazu kao takvom je bitna stvar, pa onda dolazimo do onih suština, onih srčanih kijamskih motrenja, duhovnih ruk'anskih osluškivanja, munadžata na sedždi...Sve ima svoje mjesto i vrijeme, svoje razloge i smisao. I nijedno se ne može "izbjegavati" ili "opravdavati" drugim, samo trebamo biti široki u razumijevanju mogućnosti o kojima nekad ne razmišljamo dok ih sami ne iskusimo...
popravljaš se
prije sam morala da guglam sve riječi u tvojim postovima, sad znam jednu
- Norman
#2712 Re: Islam - pitanja i odgovori
Da je otišao na vakat u pravu džamiju, mogao je gledati utakmicu u džematu.arzuhal wrote:Il' što rek'o jedan stari derviš: Uzme pa smlati jaciju na pauzi između dva poluvremena fudbalske utakmice koju gleda...Ne d'o Allah da je otišao na vakat u džamiju, nešto bi mu bilo...Towelie wrote:Ne kritikujem ja, daleko bilo. Samo mi bude zao kad vidim da ljudi kradu od namaza, dok s druge strane mogu potrositi sate na gledanje rijalitija ili na ispijanje petog espresa u toku dana. Ali sta's, svega ima u Bozijoj basti.
Otišao ja jednom u jednu tursku džamiju u Njemačkoj, na vakat, kad tamo nigdje živog roba. Je li mi sat ne valja, je li pogrešna vaktija... Kad odnekud izleti efendija. Ja ga zaustavim, pitam ima li ovdje namaza. Kaže on: "Ima, ima." "Pa kad? Gdje su ljudi?" Kaže: "Doći ćemo za pola sata, samo da završi utakmica." Oni svi u prostoriji pored, turska prva liga, na satelitu.
- arzuhal
#2713 Re: Islam - pitanja i odgovori
Norman wrote:Da je otišao na vakat u pravu džamiju, mogao je gledati utakmicu u džematu.arzuhal wrote:Il' što rek'o jedan stari derviš: Uzme pa smlati jaciju na pauzi između dva poluvremena fudbalske utakmice koju gleda...Ne d'o Allah da je otišao na vakat u džamiju, nešto bi mu bilo...Towelie wrote:Ne kritikujem ja, daleko bilo. Samo mi bude zao kad vidim da ljudi kradu od namaza, dok s druge strane mogu potrositi sate na gledanje rijalitija ili na ispijanje petog espresa u toku dana. Ali sta's, svega ima u Bozijoj basti.
Otišao ja jednom u jednu tursku džamiju u Njemačkoj, na vakat, kad tamo nigdje živog roba. Je li mi sat ne valja, je li pogrešna vaktija... Kad odnekud izleti efendija. Ja ga zaustavim, pitam ima li ovdje namaza. Kaže on: "Ima, ima." "Pa kad? Gdje su ljudi?" Kaže: "Doći ćemo za pola sata, samo da završi utakmica." Oni svi u prostoriji pored, turska prva liga, na satelitu.
Pa jes, lakše je pomjerit malo jaciju, može se do zore klanjat, a kakoš utakmicu pomjerat, haj iskreno
Ja bi u inat poš'o ikametit, pravo glasno, dok oni gledaju...A onda bih donosio glasne tekbire te bih poslije, plačnim glasom, učio salavate, da im napakostim...
-
kerima1
#2714 Re: Islam - pitanja i odgovori
Arzuhal ako se ne salis ti si onda zao.cuj napakostim!?
- Bloo
- Globalna šefica
#2715 Re: Islam - pitanja i odgovori
On se nikada ne šali. Znam ga kao veoma ozbiljnog čovjeka.kerima1 wrote:Arzuhal ako se ne salis ti si onda zao.cuj napakostim!?
-
kerima1
#2716 Re: Islam - pitanja i odgovori
xDBloo wrote:On se nikada ne šali. Znam ga kao veoma ozbiljnog čovjeka.kerima1 wrote:Arzuhal ako se ne salis ti si onda zao.cuj napakostim!?
nadam se da se salis:)
- Norman
#2717 Re: Islam - pitanja i odgovori
kerima1 wrote:xDBloo wrote:On se nikada ne šali. Znam ga kao veoma ozbiljnog čovjeka.kerima1 wrote:Arzuhal ako se ne salis ti si onda zao.cuj napakostim!?
nadam se da se salis:)
Bloo se nikada ne šali. Znam je kao veoma ozbiljnu ženu.
- skafiskafsnjak
#2718 Re: Islam - pitanja i odgovori
Kazu, sejtan bjezi iz kuce u kojoj se uci sura El Bekara ... e sad, da li se pod ucenjem podrazumjeva i pustanje npr na youtube pa pojacas ?
Znam da nije isto, ali da li vrijedi i pustanje...ako ne znam uciti ?
- Smrcak15
#2719 Re: Islam - pitanja i odgovori
da , moze se i pustiti sa youtuba.skafiskafsnjak wrote:Kazu, sejtan bjezi iz kuce u kojoj se uci sura El Bekara ... e sad, da li se pod ucenjem podrazumjeva i pustanje npr na youtube pa pojacas ?
- Sanchez22
#2720 Re: Islam - pitanja i odgovori
Da li se kod fatihe izgovara elezine ili eledine.?
-
m_l
#2721 Re: Islam - pitanja i odgovori
ZSanchez22 wrote:Da li se kod fatihe izgovara elezine ili eledine.?
siratallezine

http://www.sufara.ba/lekcije/lekcija-3/
- Sanchez22
#2722 Re: Islam - pitanja i odgovori
Hvala,kad slusam na youtube vise mi zvuci kao d,pa rekoh nije valjda da sam pogresno izgovarao cijelo vrijeme.m_l wrote:ZSanchez22 wrote:Da li se kod fatihe izgovara elezine ili eledine.?
siratallezine
- ABH017
#2723 Re: Islam - pitanja i odgovori
U arapskom jeziku postoje tri glasa Z (najjednostavnije rečeno).Sanchez22 wrote:Hvala,kad slusam na youtube vise mi zvuci kao d,pa rekoh nije valjda da sam pogresno izgovarao cijelo vrijeme.m_l wrote:ZSanchez22 wrote:Da li se kod fatihe izgovara elezine ili eledine.?
siratallezine
U ovom slučaju, koji spominješ, radi se o "mehkom Z". Izgovaraš Z, tako što vrh jezika nasloniš na gornje zube. Zato ti liči na D. Pravo Z je drugi harf, drugi glas.
Edit: Halalite... Tek sam sad skonto da na ovoj slici ima objašnjenje.
- ABH017
#2724 Re: Islam - pitanja i odgovori
Allah te nagradio i sakrio svaku tvoju sramotu.m_l wrote:ZSanchez22 wrote:Da li se kod fatihe izgovara elezine ili eledine.?
siratallezine
-
Mašinac
#2725 Re: Islam - pitanja i odgovori
Može se pustiti, ali to nije nikako isto.Smrcak15 wrote:da , moze se i pustiti sa youtuba.skafiskafsnjak wrote:Kazu, sejtan bjezi iz kuce u kojoj se uci sura El Bekara ... e sad, da li se pod ucenjem podrazumjeva i pustanje npr na youtube pa pojacas ?
Kako bi bilo da snimiš sebe kako klanjaš sve vaktove pa pustiš kad je vrijeme kojem vaktu.
ili snimiš sebe da jedeš, pa ne moraš više jesti samo pustiš snimak.