Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
zagortenej

#2701 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Pa ti spominješ tu neku slast u ibadetu (sto god to značilo) koju ne mogu da osjete ljudi koji brzo klanjaju.
Towelie

#2702 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

zagortenej wrote:Pa ti spominješ tu neku slast u ibadetu (sto god to značilo) koju ne mogu da osjete ljudi koji brzo klanjaju.
Spominjem, i to postoji. To je zapravo ljubav prema samom ibadetu, Poslanik saws bi govorio Bilalu da prouci ezan kako bi se ashabi odmorili namazom. To nije nikakav teret vec nesto sto jedva cekas i u cemu uzivas.
A kako uzivati kad to obavis na brzinu i ofrlje?
arzuhal

#2703 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Brzina ili kratkoća obavljanja namaza može imati i svoju pozitivnu stranu, ukoliko se sjetimo nekih izreka i djelovanja nekih naših velikana koji su znali to objasniti onemogućavanjem šejtana da ti ubacuje svakakve misli, da ti skreće pažnju s namaza odvodeći te u široke poljane razmišljanja i dumanja dok obavljaš salat :mrgreen:

Pa su ga obavljali kako bi ga ugrabili i sačuvali...
Towelie

#2704 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

arzuhal wrote:Brzina ili kratkoća obavljanja namaza može imati i svoju pozitivnu stranu, ukoliko se sjetimo nekih izreka i djelovanja nekih naših velikana koji su znali to objasniti onemogućavanjem šejtana da ti ubacuje svakakve misli, da ti skreće pažnju s namaza odvodeći te u široke poljane razmišljanja i dumanja dok obavljaš salat :mrgreen:

Sejtan ti moze ubaciti misli i kad brzo klanjas. S druge strane, postavlja se pitanje cemu brzina u tome kad covek klanja samostalno? Je li bolje provesti minut duze u ibadetu i konekciji sa Allahom ili minut duze u dunjaluckim poslovima?
Poslanik saws nam je oporucio da kada predvodimo nekome namaz skratimo jer ima starih i bolesnih, a kada klanjamo sami da oduzimo koliko zelimo. Ako je on na jednom rekatu proucio Bekaru, Ali Imran i An Nisa to nam je dovoljan isaret da li ostajati u namazu krace ili duze.
zagortenej

#2705 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Towelie wrote: Sejtan ti moze ubaciti misli i kad brzo klanjas. S druge strane, postavlja se pitanje cemu brzina u tome kad covek klanja samostalno? Je li bolje provesti minut duze u ibadetu i konekciji sa Allahom ili minut duze u dunjaluckim poslovima?
Poslanik saws nam je oporucio da kada predvodimo nekome namaz skratimo jer ima starih i bolesnih, a kada klanjamo sami da oduzimo koliko zelimo. Ako je on na jednom rekatu proucio Bekaru, Ali Imran i An Nisa to nam je dovoljan isaret da li ostajati u namazu krace ili duze.
jesi li možda probao da izmjeriš koliko bi trajao taj rekat?

btw. postoje predaje o noćnim namazima od po 1000 rekata ili za jednog koji je 40 god. klanjao sabah sa jacijskim abdestom (znači nije spavao nikako).
arzuhal

#2706 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Towelie wrote:
arzuhal wrote:Brzina ili kratkoća obavljanja namaza može imati i svoju pozitivnu stranu, ukoliko se sjetimo nekih izreka i djelovanja nekih naših velikana koji su znali to objasniti onemogućavanjem šejtana da ti ubacuje svakakve misli, da ti skreće pažnju s namaza odvodeći te u široke poljane razmišljanja i dumanja dok obavljaš salat :mrgreen:

Sejtan ti moze ubaciti misli i kad brzo klanjas. S druge strane, postavlja se pitanje cemu brzina u tome kad covek klanja samostalno? Je li bolje provesti minut duze u ibadetu i konekciji sa Allahom ili minut duze u dunjaluckim poslovima?
Ovo što sam rekao o kratkoći namaza je nešto s čim se upoznao (čitajući) na svom višegodišnjem upoznavanju s našom lijepom vjerom, pa zato pomenuh, ne kao pravilo ili uputu nego kao primjer promišljanja i razumijevanja nekih stvari u islamu od strane onih boljih od nas. Prema riječima Allahovog poslanika, alejhi-salata we selam, svako od nas ima od namaza onoliko koliko je bio prisutan u njemu, znači koliko je bio u huduru.
Što se tiče Poslanikova namaza sa proučene te tri sure koje pominješ, to nam je jedan od primjera i jedna od pouka našeg Pejgambera, između mnogih drugih sličnih pouka. I treba imati na umu da je on Poslanik, sallallahu alejhi we sellem. Nekada sam bio srcem priseban pa sam uživao u namazu, svom vlastitom ili klanjajući kao muktedija, i mogao sam vječito tako, a ponekad bi mi namaz prošao a da nisam ni znao kako...
Towelie

#2707 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Ne ocekujem da nam rekat traje 2-3 sata, isto tako nisam ni pobornik onih turbo efendija. Kako razmisljati o onome sto ucis u namazu, kako ispostovati tedzvidska pravila i duzine ako sklepas podnevski farz za dva minuta? Zasto da krademo od nasih namaza kad za tih dodatnih 5 min nece izgoret Dunjaluk?
arzuhal

#2708 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Slažem se ja s tobom, ta'dili-erkan ili smirenost kod obavljanja namaskih radnji, iskazivanje poštovanja i prema samom namazu kao takvom je bitna stvar, pa onda dolazimo do onih suština, onih srčanih kijamskih motrenja, duhovnih ruk'anskih osluškivanja, munadžata na sedždi...Sve ima svoje mjesto i vrijeme, svoje razloge i smisao. I nijedno se ne može "izbjegavati" ili "opravdavati" drugim, samo trebamo biti široki u razumijevanju mogućnosti o kojima nekad ne razmišljamo dok ih sami ne iskusimo... :)
Towelie

#2709 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Ne kritikujem ja, daleko bilo. Samo mi bude zao kad vidim da ljudi kradu od namaza, dok s druge strane mogu potrositi sate na gledanje rijalitija ili na ispijanje petog espresa u toku dana. Ali sta's, svega ima u Bozijoj basti.
arzuhal

#2710 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Towelie wrote:Ne kritikujem ja, daleko bilo. Samo mi bude zao kad vidim da ljudi kradu od namaza, dok s druge strane mogu potrositi sate na gledanje rijalitija ili na ispijanje petog espresa u toku dana. Ali sta's, svega ima u Bozijoj basti.
Il' što rek'o jedan stari derviš: Uzme pa smlati jaciju na pauzi između dva poluvremena fudbalske utakmice koju gleda...Ne d'o Allah da je otišao na vakat u džamiju, nešto bi mu bilo...

Ono: daj da makar farze ugrabim dok su ove reklame, i ostavi mi pojačan ton da čujem kada film opet počne...

:mrgreen:

Insan je čudo...
Bloo
Globalna šefica

#2711 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

arzuhal wrote:Slažem se ja s tobom, ta'dili-erkan ili smirenost kod obavljanja namaskih radnji, iskazivanje poštovanja i prema samom namazu kao takvom je bitna stvar, pa onda dolazimo do onih suština, onih srčanih kijamskih motrenja, duhovnih ruk'anskih osluškivanja, munadžata na sedždi...Sve ima svoje mjesto i vrijeme, svoje razloge i smisao. I nijedno se ne može "izbjegavati" ili "opravdavati" drugim, samo trebamo biti široki u razumijevanju mogućnosti o kojima nekad ne razmišljamo dok ih sami ne iskusimo... :)
:mrgreen:
popravljaš se
prije sam morala da guglam sve riječi u tvojim postovima, sad znam jednu :D
Norman

#2712 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Norman »

arzuhal wrote:
Towelie wrote:Ne kritikujem ja, daleko bilo. Samo mi bude zao kad vidim da ljudi kradu od namaza, dok s druge strane mogu potrositi sate na gledanje rijalitija ili na ispijanje petog espresa u toku dana. Ali sta's, svega ima u Bozijoj basti.
Il' što rek'o jedan stari derviš: Uzme pa smlati jaciju na pauzi između dva poluvremena fudbalske utakmice koju gleda...Ne d'o Allah da je otišao na vakat u džamiju, nešto bi mu bilo...
Da je otišao na vakat u pravu džamiju, mogao je gledati utakmicu u džematu.

Otišao ja jednom u jednu tursku džamiju u Njemačkoj, na vakat, kad tamo nigdje živog roba. Je li mi sat ne valja, je li pogrešna vaktija... Kad odnekud izleti efendija. Ja ga zaustavim, pitam ima li ovdje namaza. Kaže on: "Ima, ima." "Pa kad? Gdje su ljudi?" Kaže: "Doći ćemo za pola sata, samo da završi utakmica." Oni svi u prostoriji pored, turska prva liga, na satelitu. :D
arzuhal

#2713 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Norman wrote:
arzuhal wrote:
Da je otišao na vakat u pravu džamiju, mogao je gledati utakmicu u džematu.

Otišao ja jednom u jednu tursku džamiju u Njemačkoj, na vakat, kad tamo nigdje živog roba. Je li mi sat ne valja, je li pogrešna vaktija... Kad odnekud izleti efendija. Ja ga zaustavim, pitam ima li ovdje namaza. Kaže on: "Ima, ima." "Pa kad? Gdje su ljudi?" Kaže: "Doći ćemo za pola sata, samo da završi utakmica." Oni svi u prostoriji pored, turska prva liga, na satelitu. :D
:lol:

Pa jes, lakše je pomjerit malo jaciju, može se do zore klanjat, a kakoš utakmicu pomjerat, haj iskreno :mrgreen:

Ja bi u inat poš'o ikametit, pravo glasno, dok oni gledaju...A onda bih donosio glasne tekbire te bih poslije, plačnim glasom, učio salavate, da im napakostim... :mrgreen:
kerima1

#2714 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kerima1 »

Arzuhal ako se ne salis ti si onda zao.cuj napakostim!?
Bloo
Globalna šefica

#2715 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

kerima1 wrote:Arzuhal ako se ne salis ti si onda zao.cuj napakostim!?
On se nikada ne šali. Znam ga kao veoma ozbiljnog čovjeka.
kerima1

#2716 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kerima1 »

Bloo wrote:
xD
nadam se da se salis:)
Norman

#2717 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Norman »

kerima1 wrote:
Bloo wrote:
xD
nadam se da se salis:)

Bloo se nikada ne šali. Znam je kao veoma ozbiljnu ženu.
skafiskafsnjak

#2718 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by skafiskafsnjak »

Kazu, sejtan bjezi iz kuce u kojoj se uci sura El Bekara ... e sad, da li se pod ucenjem podrazumjeva i pustanje npr na youtube pa pojacas ?

Znam da nije isto, ali da li vrijedi i pustanje...ako ne znam uciti ?
Smrcak15

#2719 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

skafiskafsnjak wrote:Kazu, sejtan bjezi iz kuce u kojoj se uci sura El Bekara ... e sad, da li se pod ucenjem podrazumjeva i pustanje npr na youtube pa pojacas ?

da , moze se i pustiti sa youtuba.
Sanchez22

#2720 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Sanchez22 »

Da li se kod fatihe izgovara elezine ili eledine.?
m_l

#2721 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by m_l »

Sanchez22 wrote:Da li se kod fatihe izgovara elezine ili eledine.?
Z

siratallezine

Image
http://www.sufara.ba/lekcije/lekcija-3/

Sanchez22

#2722 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Sanchez22 »

m_l wrote:
Z

siratallezine

Image

Hvala,kad slusam na youtube vise mi zvuci kao d,pa rekoh nije valjda da sam pogresno izgovarao cijelo vrijeme.
ABH017

#2723 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ABH017 »

Sanchez22 wrote:
m_l wrote:
Z

siratallezine

Image

Hvala,kad slusam na youtube vise mi zvuci kao d,pa rekoh nije valjda da sam pogresno izgovarao cijelo vrijeme.
U arapskom jeziku postoje tri glasa Z (najjednostavnije rečeno). :D
U ovom slučaju, koji spominješ, radi se o "mehkom Z". Izgovaraš Z, tako što vrh jezika nasloniš na gornje zube. Zato ti liči na D. Pravo Z je drugi harf, drugi glas.

Edit: Halalite... Tek sam sad skonto da na ovoj slici ima objašnjenje.
ABH017

#2724 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by ABH017 »

m_l wrote:
Z

siratallezine

Image

Allah te nagradio i sakrio svaku tvoju sramotu.
;-)
Mašinac

#2725 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Mašinac »

Smrcak15 wrote:
skafiskafsnjak wrote:Kazu, sejtan bjezi iz kuce u kojoj se uci sura El Bekara ... e sad, da li se pod ucenjem podrazumjeva i pustanje npr na youtube pa pojacas ?

da , moze se i pustiti sa youtuba.
Može se pustiti, ali to nije nikako isto.
Kako bi bilo da snimiš sebe kako klanjaš sve vaktove pa pustiš kad je vrijeme kojem vaktu.
ili snimiš sebe da jedeš, pa ne moraš više jesti samo pustiš snimak.

:jutro: :vece:
Post Reply