Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Dope_Man

#2701 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Smrcak15 wrote: Poenta sa skrivenom kamerom je da pokaze ljude kakvi su u stvarnosti, da zna da ima skrivena kamer nebi reagovao kako reaguje, jer zna da se snima sve. eh tako je isto i sa ovim svijetom, Bog nas je stvorio da budemo iskusavani, da budemo na testu, kako cemo raditi, reagovati, pricati u razlicitim situacijama , tako isto je bolje da se Bog ne pokaziva i da se nista ne registrira kad mislis da te niko ne prati sta radis u tajnosti , jer se covjekovo pravo lice pokaze kad je opusten i nezna da se snima, misli niko ga ne vidi, jer ako bi sad se Bog pokazao ko bi to smio da radi nesto protiv njega a znas da te gleda, pa zbog toga covjek nebi pokazao svoje pravo lice kakav je kad nema nikakvog pritiska i uticaja sa vana.

u tome je poenta koju ti nisi shvatio u pocetku price. kad se ne pokaziva, test se moze izvrsiti, ako se pokaze ovakav test nebi bio potpuno i nebi dao realnu sliku kad bi Bog svojom pojavom ulio strah u kosti ljudima i na taj nacin osakatio slobodnu volju, pa bi covjek bio indirektno bio prisiljen na pokornost.
Ovo je potpuno pogresno, i to je dokazano. Bar kada je u pitanju skrivena, ili neskrivena kamera. S obzirom da pojma nemas o nauci preporucit cu ti da procitas malo o Zimbardovom eksperimentu. To istrazivanje je jedan od najcesce spominjanih radova u psihologiji, a kada procitas (ako procitas) shvatices zasto si svu pricu gore sa skrivenom kamerom fulio. A fulio si jer ovo nisi znao. Dake UCI, Smrle, UCI. Ali ne samo iz jedne knjige, uci malo i nauku, i mimo stranica koje sve filtriraju na vjeru.

Pored toga ne mozes da se odlucis da li se bog moze dokazati, ili ne moze. Slomi se ti jadan ovdje dokazujuci boga, u svako drugom komentaru pises da je bog, ili bar neki dijelovi njegovog univerzuma, empirijski dokazani, i da je milion dokaza oko nas pored kojih samo slijep moze da ne vjeruje, a onda branis ideju da se on ne moze dokazati, jer ako se dokaze onda to vise nije vjera vez znamo da je tu.

Pa onda ova.. da ne kazem nista lose, recenica:
Bog nas je stvorio iz svoje milosti, tako sto cemo biti podlozni testu, pa u sklopu tog testa oni koji budu padali pa trazili oprost i kajali se da im on oprasta, jer voli oprastanje. u tome je poenta da covjek se pokaje za svoje greske, tad Bog prasta jer voli prastati, i na taj nacin pokaziva svoju milost.
Prvo govris da mu se ne smiju pripisivati ljudske osobine, a sav je od tih osobina. Ti ga sam zoves milostivim, govoris da voli prastati. To su sve ljudske osobine takodje Smrle. Al mnogo vaznije je koliko je ova recenica pogresna. Halo, ne postojimo i bogu, koji voli da prasta, je dosadno pa nas stvara da bi mi grijesili, a onda ga molili za oprost, a onda on moze da nam oprosti. Kako veoma voli da prasta, on je tad sav hepi jer je mogao da oprosti bicu koje je stvorio da bi pogrijesilo, kako bi mu mogao oprostiti.

Da se tako neki covjek ponasa znas li kako bi ga zvali: MENTALNIM BOLESNIKOM. Eto, tako je opisano to bice koje ti obozavas. Da citas sopstvene recenice, umjesto sto svaki dan pet puta citas Kur'an bez i trunke razumjevanja, mozda bi to i shvatio. I to vazi za istog boga u Bibliji, isti lik, isti opis, i objektivno gledano radi se o bolesnoj licnosti. Hvala bogu pa ne postoji :D
Last edited by Dope_Man on 27/03/2017 19:42, edited 1 time in total.
skupljac_zeljeza

#2702 Re: Ateizam

Post by skupljac_zeljeza »

Usual_Suspect wrote:
PS. Dobar post od aurore u vezi Gazalija, tačno tako, zašto se baš njegova najviše pikala, zar neb bilo recimo interesantno da ako je islam donio revoluciju civilizaciji, da se odrzao na zlatnom tronu i dan danas, da je tumačenje islama jedino moguće sa jedne tačke gledišta, tj da sve svi slazu oko toga šta je bog propisao, ali ništa.Islam i njegovi sljedbenici pokazuju identične šablone kroz koje su prolazile mnoge religije i prije nje a i dan danas, samo eto brate, danas su baš haman zadnji, pupa hava, samo oni naftu piju. :lol:
Kao da ti je namjera reći kako u cijelom muslimanskom svijetu od Indonezije i Malezije preko Turske i Irana do Tunisa i Alžira nema univerziteta koji imaju katedre prirodnih nauka nego imaju samo medrese. Da li ima muslimana u Evropi i Americi, a da su naučnici? Ne moraju biti svi dobitnici Nobelove nagrade. Da li ima na Oxfordu 'religionara' profesora? Drugim poznatim univerzitetima? Gubiš objektivnost pa da te se malo prizemlji.
Usual_Suspect

#2703 Re: Ateizam

Post by Usual_Suspect »

skupljac_zeljeza wrote:
Usual_Suspect wrote:
PS. Dobar post od aurore u vezi Gazalija, tačno tako, zašto se baš njegova najviše pikala, zar neb bilo recimo interesantno da ako je islam donio revoluciju civilizaciji, da se odrzao na zlatnom tronu i dan danas, da je tumačenje islama jedino moguće sa jedne tačke gledišta, tj da sve svi slazu oko toga šta je bog propisao, ali ništa.Islam i njegovi sljedbenici pokazuju identične šablone kroz koje su prolazile mnoge religije i prije nje a i dan danas, samo eto brate, danas su baš haman zadnji, pupa hava, samo oni naftu piju. :lol:
Kao da ti je namjera reći kako u cijelom muslimanskom svijetu od Indonezije i Malezije preko Turske i Irana do Tunisa i Alžira nema univerziteta koji imaju katedre prirodnih nauka nego imaju samo medrese. Da li ima muslimana u Evropi i Americi, a da su naučnici? Ne moraju biti svi dobitnici Nobelove nagrade. Da li ima na Oxfordu 'religionara' profesora? Drugim poznatim univerzitetima? Gubiš objektivnost pa da te se malo prizemlji.
Ti si ubjedljivo najgori debatant od vjernika ovdje, ti uopće i ne čitaš tuđe postove, ili si neuk ili si ignorant.Trol nisi sigurno jer oni vecinom ne ulazu truda koliko i ti pišući ove postove.Pa bolan i pišljiva Bosna sa ovako lošim univerzitetima u poređenju sa vodecim svjetskim ima uglednih naučnika, citiraju ih redovno u svojim naučnim radovima, pa šta? Zašto danas svijet bruji najviše O Vileniknu, t'Hooftu,Hawkingu itd. da ne nabrajam a ne o nekom Ibn abdul Hamidu? Niste značajni to je poenta koliko još puta moram da ponovim ignorantu. Ovo tvrdim samo za religionare iz islamskog svijeta, a ne o cifutima i krscanima oni su daleko ispred vas(pa cak i po apologetici), ne poturaj ono sto nisam ni rekao.Čitaj prijatelju, bog ti je rekao da citas a ti ništa......eeeee
Dope_Man

#2704 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Raigor Stonehoof wrote:
HardcoreMX wrote:[

Bog ne može biti stvoren zato što u tom slučaju ne može više biti to što jest- Bog.
Bingo :thumbup: isto kao ni vuk koji prica iz Crvenkapice ne moze biti stvoren.
Zapravo, genetika ce jednog dana sigurno moci igranjem sa genima stvoriti takvog vuka ako nam bude cejf.. tako da je i u bajke lakse vjerovati :D
fatamorgana

#2705 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

Edouard wrote:
fatamorgana wrote:
I tako oslobodismo "proizvoĐaĆa" od falinke na robi ....
Ne, naprotiv, falinga nastade pri krivoj upotrebi.
Fata(i) error.
Jeftini, npr. kineski prozvodi su peri deri, kvalitetni vrlo rijetko imaju falinke!

No, imali nemali, sad će religija da sredi i servisira sve greške u proizvodnji, mora i bog imati nekoga ko će mu servisirati, kaj ne!
belfy

#2706 Re: Ateizam

Post by belfy »

Usual_Suspect wrote:...Ne moze oboje ljudi, mora se probrati ili ćeš kakati ili ćeš pišati....
ja bih samo da se osvrnem naucno na ovu jako bitnu cinjenicu koja je pogresna (pogotovo kada je forum u pitanju, ali biologija kaze isto): "mozes piskiti da ne kakis, ali ne mozes kakiti da ne piskis". vrijedi u pitanju zivotinjske vrste "ljudi" (i ne, ne zahebavam se). :P
Usual_Suspect

#2707 Re: Ateizam

Post by Usual_Suspect »

belfy wrote:
Usual_Suspect wrote:...Ne moze oboje ljudi, mora se probrati ili ćeš kakati ili ćeš pišati....
ja bih samo da se osvrnem naucno na ovu jako bitnu cinjenicu koja je pogresna (pogotovo kada je forum u pitanju, ali biologija kaze isto): "mozes piskiti da ne kakis, ali ne mozes kakiti da ne piskis". vrijedi u pitanju zivotinjske vrste "ljudi" (i ne, ne zahebavam se). :P
:lol: priznajem, loša analogija.
skupljac_zeljeza

#2708 Re: Ateizam

Usual_Suspect wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Usual_Suspect wrote:
Ti si ubjedljivo najgori debatant od vjernika ovdje, ti uopće i ne čitaš tuđe postove, ili si neuk ili si ignorant.Trol nisi sigurno jer oni vecinom ne ulazu truda koliko i ti pišući ove postove.Pa bolan i pišljiva Bosna sa ovako lošim univerzitetima u poređenju sa vodecim svjetskim ima uglednih naučnika, citiraju ih redovno u svojim naučnim radovima, pa šta? Zašto danas svijet bruji najviše O Vileniknu, t'Hooftu,Hawkingu itd. da ne nabrajam a ne o nekom Ibn abdul Hamidu? Niste značajni to je poenta koliko još puta moram da ponovim ignorantu. Ovo tvrdim samo za religionare iz islamskog svijeta, a ne o cifutima i krscanima oni su daleko ispred vas(pa cak i po apologetici), ne poturaj ono sto nisam ni rekao.Čitaj prijatelju, bog ti je rekao da citas a ti ništa......eeeee
Ne zanima me uopšte šta ti misliš da li je 'religionar' pametan ili glup. Nije teško zaključiti približan stav. Ti kao da si se ukopao u Dawkinsonove Deluzije i pucaš ćorke i to rafalno. To ja za tvoje zdravlje jer dok ti truniš oni rade. Zvuči li ti poznato?

http://www.islamskazajednica.ba/
Usual_Suspect

#2709 Re: Ateizam

Post by Usual_Suspect »

skupljac_zeljeza wrote:
Ne zanima me uopšte šta ti misliš da li je 'religionar' pametan ili glup. Nije teško zaključiti približan stav. Ti kao da si se ukopao u Dawkinsonove Deluzije i pucaš ćorke i to rafalno. To ja za tvoje zdravlje jer dok ti truniš oni rade. Zvuči li ti poznato?

Opet on isto, klasični mindset jednog hodže :lol: S kojim god sam pričao, svi su zaključke pa haman iz guzice vadili, jer ne znam odakle drugo, argumenata niđe.
fatamorgana

#2710 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

Skupljač antikomunistiČkih video klipova, de postavi koji da vide ovi ateisti kako se živjelo pod čizmom! :wink:
skupljac_zeljeza

#2711 Re: Ateizam

Usual_Suspect wrote:
skupljac_zeljeza wrote:

Opet on isto, klasični mindset jednog hodže :lol: S kojim god sam pričao, svi su zaključke pa haman iz guzice vadili, jer ne znam odakle drugo, argumenata niđe.
Šta je za tebe argument? Da ti se donese Bog u epruveti?
belfy

#2712 Re: Ateizam

Post by belfy »

fatamorgana wrote:Skupljač antikomunistiČkih video klipova, de postavi koji da vide ovi ateisti kako se živjelo pod čizmom! :wink:
mene vise interesuje da li postoji neko u u komunizmu otvoreno prelazi na Islam. recimo Kinezi...imali toga kod njih uopste?
skupljac_zeljeza

#2713 Re: Ateizam

fatamorgana wrote:Skupljač antikomunistiČkih video klipova, de postavi koji da vide ovi ateisti kako se živjelo pod čizmom! :wink:
Preživi vjernik sve. I Envera, i Čaušeskua i Staljina. Pitaj Solženjicina. :wink:

https://hr.wikipedia.org/wiki/Dr%C5%BEavni_ateizam
Usual_Suspect

#2714 Re: Ateizam

Post by Usual_Suspect »

skupljac_zeljeza wrote:
Usual_Suspect wrote:
skupljac_zeljeza wrote:

Ma neeeeeeee, argument je kada kazes da svemir ne moze biti beskonacan, a bog more :lol:
skupljac_zeljeza

#2715 Re: Ateizam

Usual_Suspect wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Usual_Suspect wrote: Opet on isto, klasični mindset jednog hodže :lol: S kojim god sam pričao, svi su zaključke pa haman iz guzice vadili, jer ne znam odakle drugo, argumenata niđe.
Ma neeeeeeee, argument je kada kazes da svemir ne moze biti beskonacan, a bog more :lol:
A kakav je to Bog? Kada Ga spomeneš kakva je to predstava?
Usual_Suspect

#2716 Re: Ateizam

Post by Usual_Suspect »

skupljac_zeljeza wrote:
A kakav je to Bog? Kada Ga spomeneš kakva je to predstava?
Kakav je to Bog? Pa sveznajući, koji zna unaprijed i prije nego me stvori da cu biti ateista pa ce me stvorio jer mu nestalo drva u dzehenemu, bog koji ce biti najmilostiviji pa ce stvarati djecu sa raznim defektima,bolestima i kancerima da vidi kako ce to podnijeti, itd.Bog kojem cemo se moliti iako nema potrebe da mu se molimo, jer i kad ne usliši naše molitve da kazemo, neka bude kako bog hoće on je misteriozan, bog kojem treba dosta para pa nije ni on džaba radio itd..... Eto kad ga spomenem, imam ovakvu predstavu :lol:
fatamorgana

#2717 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

belfy wrote:
mene vise interesuje da li postoji neko u u komunizmu otvoreno prelazi na Islam. recimo Kinezi...imali toga kod njih uopste?
Ma stavlj'o je on u svoje vrijeme i te Kineze što prelaze, ne sjećam se više pod kojim nick- om , jal @vatrogasac jal @avicena.
fatamorgana

#2718 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

skupljac_zeljeza wrote:
Preživi vjernik sve. I Envera, i Čaušeskua i Staljina. Pitaj Solženjicina. :wink:

Ako ovaj narod preživi i tvoju SDA onda je stvarno neuništiv! :lol:
skupljac_zeljeza

#2719 Re: Ateizam

fatamorgana wrote:
skupljac_zeljeza wrote:

Štaaaa'š, očeličio u onaj vakat pa mu dođe na isto. :mrgreen:
skupljac_zeljeza

#2720 Re: Ateizam

fatamorgana wrote:
belfy wrote:
Ma stavlj'o je on u svoje vrijeme i te Kineze što prelaze, ne sjećam se više pod kojim nick- om , jal @vatrogasac jal @avicena.
Šta ću kada volim kineske ilahije.

Usual_Suspect

#2721 Re: Ateizam

Post by Usual_Suspect »

belfy wrote:
Kakav komunizam @belfy ,to nekad bilo, oni su danas veci kapitalisti od zapadnjaka, sve je kod njih kopija od iPhone-a do komunizma :lol:
fatamorgana

#2722 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

skupljac_zeljeza wrote:
fatamorgana wrote:
[/quote]

Ma jok, dođe mu na gore, znaš šta narod kaže? Nikad više vjere a nikad više lopovluka nije bilo!
Što li? :kiss:
skupljac_zeljeza

#2723 Re: Ateizam

fatamorgana wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
fatamorgana wrote:
Ma jok, dođe mu na gore, znaš šta narod kaže? Nikad više vjere a nikad više lopovluka nije bilo!
Što li? :kiss:[/quote]

Ma isto je to samo nije tema za to. Šojić onda, Šojić danas.

fatamorgana

#2724 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

S obzirom da je ovaj skupljač/vatrogasac/avicena volio u svoje vrijeme da se hvališe o porastu izgradnji džamija u Njemačkoj kao pozitivnu činjenicu a ja neki dan pročitah da u Birmingemu iz kojeg je izgleda ovaj zadnji terorista postoji oko 200 džamija ....

Eto, nagoni na razmišljanje, tolerantni englezi dozvole slobodu religije i kulta i onda im ovakav lik valjda iz zahvalnosti uzvrati na svoj idiosinkrazijski način ....
fatamorgana

#2725 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

Ma pusti sad Srbe i Šojiće, vista loma tvoje SDA kabadahije kako teferiĆe! :kiss:
Post Reply