e djete moje...ajde ti igraj igrice ostavi se price o ratu....I nemoj govorit ljudima koji su prezivili rat da lazu...nije fer prema mrtvimaAspekt wrote:Exliberal ex je napisao
LAZES !!!! I to ne malo nego debelo ! Samo slovo dokkazi od ovog napisanog napravicu harakiri . Lazes !!!!!!!!!!!!!!!Cuj ubijali ti familiju u Sarajevu zbog imena ? Koju familiju ? Oca mater , brata sestru , .....zbog imena Lazes lazoveeto nek si me prozvao....znas me ko sam I gdje sam bio, koji sam tenk zaduzio, sa kojeg polozaja sam pucao...kako sam jak bio....e balavac jedan ...jesam ostvario sam svoj cilj, ostao sam covjek iako su me heroji i patrioti kao tisto su me patriote ko ti mobilisali I odveli na polozaje odakle su oni pobjegli kad je pocela prava frtutma a onda se oni sklonili po komandama,...istaknute pobjede su izvojevali kad sy upadali I pljackali po gradu napustene stanove ili kad se svercovala humanitarna ...podsjecas me na jednog kojeg sam sreo u hrasnici kad sam se vracao sa treskavice, u povratku stao da kupim nesto hrane I flasku stock84....i lola kaze kakav si ti musliman kad pijes...kakav si ti kad prodajes...jel onda djaba...uze pare i usuti ko picka...a obucen bolje nego ja sto sam sa polozaja dosao...al to nije vazno . vazno je kad neko ustane I kaze nesto sto neodgovara kvazi patriotama, internet junosama onda je neprijatelj...ako je tako onda mi je drago sto sam neprijatelj...marisali i ubijali familiju po sarajevu samo sto su se drugacije zvali, sto smo starosjedioci .
eto vas par mudonja, ti, nebitan, kosava....155...moze I skijas I naravno seln I zavrzlama ko politicki komesari navalite....srbi I hrvati su pickice, hrabri samo kad treba nejake napadat.....ajde navalite sta cekate...
Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude?
- exliberal-ex
#2701 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
- madner
#2702 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Naravno da nije licemjerno, dok se ne svrstaju u pogresan tim su gradjani ove drzave.
-
angrybird
#2703 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
pa to ja govorimSkijaš wrote:http://www.peacefare.net/?p=17981#more-17981angrybird wrote:ne iskrivljivaj riječi koje sam napisao nego ih pročitaj malo bolje
opcije koje su različiti ljudi kroz posljednjih nekoliko godina navodili su bile mirna secesija ili novi ustroj BiH unutar postojećih granica....to nisu moje riječi nego navodim tuđe riječi (izvora imaš mali milion i ne da mi ih se navoditi, imaš google ako te zanima baš)
ako je jedino moguće rješenje za napredak ova druga opcija, ja sam ZA, i volio bih da se BiH ne rascijepi nego da ostane u sadašnjim granicama
Opstrukcije vode centralizaciji, zloupotreba mehanizma blokada vodi eliminaciji tih mehanizama a ne eliminaciji države, nije se HDZ našao u ovoj poziciji preko noći. A izlaz leži u redefinisanju ciljeva, ako prestanemo sa sabotažom države i guranja etničke podjele teritorije, stvar će izgledati i biti puno jednostavnija.
BiH u ovakvom ustroju ne može opstati, zato treba novi ustroj
koji točno u to ne želim u ovoj temi, ali RS, FBiH i Brčko nisu funkcionalni
najbolje bi bilo podijeliti na zemljopisno-povijesne jedinice i ukrupniti općine (čisto radi uštede novca)
- exliberal-ex
#2704 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Mister Yes wrote:Podjela zemlje je neprihvatljiva za Bošnjake i naravno da bi došlo do rata ako Srbi probaju secesiju RS-a. Ali sam protiv tvog pokušaja da to objasniš nekim visoko moralnim motivima. Multietnička BiH nema budućnost. Ili će cijela postati Bošnjačka (demografski) ili će se podijeliti. Ali treće opcije nema. Jednostavno protokom vremena postaje Bošnjačka a jedini način da se to pokuša spriječiti je secesija i rat.Skijaš wrote: Ne radi se ovdje o ubijanju pripadnika bilo kojeg naroda i onaj ko to propagira nije normalan. Govorim o spremnosti na odbranu države...
Budimo pošteni. Iza Bošnjačke potrebe da se suprotstavi secesiji RS-a kriju se identični motivi koje su imali i Srbi da se suprotstave secesiji BiH iz Jugoslavije. A to je potreba za što većom nacionalnom državom pa makar protiv volje drugih koji bi bili manjina u toj državi.
Ovdje treba razlikovati dvije stvari a to je pravni i moralni aspekt ovog pitanja. Sa pravne strane sve je jasno. BiH je bila republika u YU i imala je pravo na odcjepljenje. RS je entitet i nema pravo na odcjepljenje.
Ali ako govorimo o moralu i civilizacijskim vrijednostima onda su isto pravo imali Srbi da 92-e insistiraju na multietničkoj Jugoslaviji koliko i danas Bošnjaci da insistiraju na multietničkoj BiH. Drugim rječima, ako si zaista fan suživota i multietničkog karaktera zemlje onda si 92-e trebao zastupati stav da BiH treba ostati u zajednici sa Srbijom i Crnom Gorom. Nema veze što su Slovenija, Hrvatska i Makedonija izabrali drugačiji put. Ako si fan multietničkog karaktera zemlje onda se boriš da sačuvaš što je moguće više te zemlje.
Da vidimo kako zamjenjuješ teze svo vrijeme:
Bošnjaci su 92-e odlučili izaći iz zajednice isto kao što će Dodik u jednom trenutku pokrenuti izlazak iz zajednice. Tadašnjeg Miloševića možeš porediti samo sa sadašnjim Bošnjačkim vodstvom koje bi se suprostavilo tom izlasku iz zajednice. Naravno, pravni aspekt je trenutno drugačiji ali neće ni Dodik krenuti dok ne dobije saglasnost neke nove Badinterove komisije.Skijaš wrote:Nekada ti ne ostave bolji izbor. Kao na primjer početkom devesetih. Nije bitno je li tebi do oružja ili nije kada ti je sa druge strane Milošević. Nadajmo se samo da ovaj kreten Dodik neće krenuti sličnim putem, ali nada nije dovoljna i treba biti spreman na najgore.MVeis wrote: rat je za budale.
Tako su govorili i u Beogradu 91-e. Naravno, desila se neka Badinterova komisija čije odluke Srbi nisu prihvatili ali neće ni Bošnjaci prihvatiti odluke sljedeće Badinterove komisije koja će reći da RS ima pravo na ocjepljenje. A bez te nove Badinterove komisije neće ni Dodik krenuti u avanturu ne sekiraj se.Skijaš wrote: Najbolja prepreka ratu nije pacifizam nego tvoja spremnost da braniš državu. Hoće li Dodik krenuti u secesiju i izazvati rat ? Nadajmo se da neće ali moraš biti spreman i na to da hoće.
Podsjetimo se hronologije sa početka 91-e:
23.06.1991.
Predstavnici dvanaest zemalja Europske zajednice odlučili su da neće priznati neovisnost Slovenije i Hrvatske, ako te republike jednostrano odluče napustiti Jugoslaviju.
25.06.1991
Države Evropske zajednice inicirale su formiranje komisije koja je ispitala da li jugoslavenske republike, koje su tražile nezavisnost, zadovoljavaju kriterije koje se odnose na ustavnu zaštitu manjina (Arbitražna komisija Haške konferencije Evropske zajednice o Jugoslaviji). Komisijom je predsjedavao predsjednik Ustavnog suda Republike Francuske Robert Badinter.
7.12.1991.
Badinterova komisija donijela je zaključak da SFRJ više ne postoji. Prema mišljenju komisije promjena postojećih (republičkih) granica i crta razgraničenja postignuta silom ne može proizvesti pravne učinke; to su presudni zaključci za konačnu odluku EZ-a o priznanju Hrvatske i ostalih republika bivše SFRJ.
16.12.1991.
Na temelju izvješća Badinterove komisije, Ministarsko vijeće EZ-a u Bruxellesu odlučilo je da će do 15.1.1992. priznati republike bivše SFRJ kao samostalne i suverene države, ako dostave zahtjev za priznanjem i ispune postavljene uvjete (prava manjina i ljudska prava).
Bez obzira što ti govoriš da ne želiš ukinuti RS činjenica je da velika većina Bošnjaka želi ukinuti RS. A vremenom će demografski doći u poziciju da to i urade. Time se Bošnjaci nameću kao glavne siledžije u budućnosti. Šta bi ti uradio da si na mjestu Srba u BiH? Čekao da se to desi ili reagovao prije nego se to desi? Šta je tu sluganstvo?Skijaš wrote: Pa ništa, ti sluganstvu uči svoju djecu i objasni im da uvijek popuštaju siledžiji. Ne možeš čitavom društvu to nametnuti kao ispravno.
Znači u svakom slučaju bi izabrao da nosiš uniformu onoga ko se borio za secesiju i protiv multietničkog karaktera. To je činjenica. Sve ostalo je pravni okvir koji se svakako mijenja onako kako žele veliki.Skijaš wrote: Ja sam u ratu nosio uniformu ARBiH, a da je Sarajevo izabralo ulogu velikosrpskog vazala, vjerovatno bih se našao u uniformi HVO-a.
Da se razumijemo, kada Srbi krenu u secesiju ( a krenut će jer nemaju izbora) ja ću se boriti protiv njih svim srcem. I većina Bošnjaka će uraditi isto i to je sasvim normalno. Isto kao što je bilo sasvim normalno da se većina Srba 92-e bori protiv nezavisnosti BiH. Ali naši razlozi neće biti ništa plemenitiji od njihovih. Makar naše metode (nadam se) hoće.
-
bierkof
#2705 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
angrybird wrote: isti odgovor vrijedi i za gospodina bierkof-a
ali kao što netko reče, ako ste dijasporci ne čude me takvi odgovori pa vam neću ni zamjeriti, povijest RH, BiH i Hrvata ste naučili kroz YouTube videe iz posljednjeg rata i pobrali ste svu pamet svijeta, Ustaša vam je sinonim za Hrvata (što je inače svakom normalnom Hrvatu uvreda) a na kraju krajeva, vi DIJASPORCI ste ionako nova umjetna nacija, bez obzira na to bili Hrvati, Srbi, Bošnjaci - domovina vam je cijeli svijet, ali najmanje zemlja iz koje su vam potekli preci
Bierkof dok je ziv zivotom, vise nikad nece prolaziti kroz punktove herceg bosne. A za to dijasporci ne znam o kome pricas jer sam ja otisao prije par godina ali nije frka, vidimo se kuci ponovo za nekoliko sedmica.
- Blek Stena
#2706 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Mister Yes wrote:Podjela zemlje je neprihvatljiva za Bošnjake i naravno da bi došlo do rata ako Srbi probaju secesiju RS-a. Ali sam protiv tvog pokušaja da to objasniš nekim visoko moralnim motivima. Multietnička BiH nema budućnost. Ili će cijela postati Bošnjačka (demografski) ili će se podijeliti. Ali treće opcije nema. Jednostavno protokom vremena postaje Bošnjačka a jedini način da se to pokuša spriječiti je secesija i rat.Skijaš wrote: Ne radi se ovdje o ubijanju pripadnika bilo kojeg naroda i onaj ko to propagira nije normalan. Govorim o spremnosti na odbranu države...
Budimo pošteni. Iza Bošnjačke potrebe da se suprotstavi secesiji RS-a kriju se identični motivi koje su imali i Srbi da se suprotstave secesiji BiH iz Jugoslavije. A to je potreba za što većom nacionalnom državom pa makar protiv volje drugih koji bi bili manjina u toj državi.
Ovdje treba razlikovati dvije stvari a to je pravni i moralni aspekt ovog pitanja. Sa pravne strane sve je jasno. BiH je bila republika u YU i imala je pravo na odcjepljenje. RS je entitet i nema pravo na odcjepljenje.
Ali ako govorimo o moralu i civilizacijskim vrijednostima onda su isto pravo imali Srbi da 92-e insistiraju na multietničkoj Jugoslaviji koliko i danas Bošnjaci da insistiraju na multietničkoj BiH. Drugim rječima, ako si zaista fan suživota i multietničkog karaktera zemlje onda si 92-e trebao zastupati stav da BiH treba ostati u zajednici sa Srbijom i Crnom Gorom. Nema veze što su Slovenija, Hrvatska i Makedonija izabrali drugačiji put. Ako si fan multietničkog karaktera zemlje onda se boriš da sačuvaš što je moguće više te zemlje.
Da vidimo kako zamjenjuješ teze svo vrijeme:
Bošnjaci su 92-e odlučili izaći iz zajednice isto kao što će Dodik u jednom trenutku pokrenuti izlazak iz zajednice. Tadašnjeg Miloševića možeš porediti samo sa sadašnjim Bošnjačkim vodstvom koje bi se suprostavilo tom izlasku iz zajednice. Naravno, pravni aspekt je trenutno drugačiji ali neće ni Dodik krenuti dok ne dobije saglasnost neke nove Badinterove komisije.Skijaš wrote:Nekada ti ne ostave bolji izbor. Kao na primjer početkom devesetih. Nije bitno je li tebi do oružja ili nije kada ti je sa druge strane Milošević. Nadajmo se samo da ovaj kreten Dodik neće krenuti sličnim putem, ali nada nije dovoljna i treba biti spreman na najgore.MVeis wrote: rat je za budale.
Tako su govorili i u Beogradu 91-e. Naravno, desila se neka Badinterova komisija čije odluke Srbi nisu prihvatili ali neće ni Bošnjaci prihvatiti odluke sljedeće Badinterove komisije koja će reći da RS ima pravo na ocjepljenje. A bez te nove Badinterove komisije neće ni Dodik krenuti u avanturu ne sekiraj se.Skijaš wrote: Najbolja prepreka ratu nije pacifizam nego tvoja spremnost da braniš državu. Hoće li Dodik krenuti u secesiju i izazvati rat ? Nadajmo se da neće ali moraš biti spreman i na to da hoće.
Podsjetimo se hronologije sa početka 91-e:
23.06.1991.
Predstavnici dvanaest zemalja Europske zajednice odlučili su da neće priznati neovisnost Slovenije i Hrvatske, ako te republike jednostrano odluče napustiti Jugoslaviju.
25.06.1991
Države Evropske zajednice inicirale su formiranje komisije koja je ispitala da li jugoslavenske republike, koje su tražile nezavisnost, zadovoljavaju kriterije koje se odnose na ustavnu zaštitu manjina (Arbitražna komisija Haške konferencije Evropske zajednice o Jugoslaviji). Komisijom je predsjedavao predsjednik Ustavnog suda Republike Francuske Robert Badinter.
7.12.1991.
Badinterova komisija donijela je zaključak da SFRJ više ne postoji. Prema mišljenju komisije promjena postojećih (republičkih) granica i crta razgraničenja postignuta silom ne može proizvesti pravne učinke; to su presudni zaključci za konačnu odluku EZ-a o priznanju Hrvatske i ostalih republika bivše SFRJ.
16.12.1991.
Na temelju izvješća Badinterove komisije, Ministarsko vijeće EZ-a u Bruxellesu odlučilo je da će do 15.1.1992. priznati republike bivše SFRJ kao samostalne i suverene države, ako dostave zahtjev za priznanjem i ispune postavljene uvjete (prava manjina i ljudska prava).
Bez obzira što ti govoriš da ne želiš ukinuti RS činjenica je da velika većina Bošnjaka želi ukinuti RS. A vremenom će demografski doći u poziciju da to i urade. Time se Bošnjaci nameću kao glavne siledžije u budućnosti. Šta bi ti uradio da si na mjestu Srba u BiH? Čekao da se to desi ili reagovao prije nego se to desi? Šta je tu sluganstvo?Skijaš wrote: Pa ništa, ti sluganstvu uči svoju djecu i objasni im da uvijek popuštaju siledžiji. Ne možeš čitavom društvu to nametnuti kao ispravno.
Znači u svakom slučaju bi izabrao da nosiš uniformu onoga ko se borio za secesiju i protiv multietničkog karaktera. To je činjenica. Sve ostalo je pravni okvir koji se svakako mijenja onako kako žele veliki.Skijaš wrote: Ja sam u ratu nosio uniformu ARBiH, a da je Sarajevo izabralo ulogu velikosrpskog vazala, vjerovatno bih se našao u uniformi HVO-a.
Da se razumijemo, kada Srbi krenu u secesiju ( a krenut će jer nemaju izbora) ja ću se boriti protiv njih svim srcem. I većina Bošnjaka će uraditi isto i to je sasvim normalno. Isto kao što je bilo sasvim normalno da se većina Srba 92-e bori protiv nezavisnosti BiH. Ali naši razlozi neće biti ništa plemenitiji od njihovih. Makar naše metode (nadam se) hoće.
- madner
#2707 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Mister suplja teorija kao glasnogovornik potlacene i majorizirane populacije. 
- Skijaš
#2708 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Ako bi na terenu postojali meni ideološki bliski elementi sigurno je da bih se suprotstavio takvim jednostranim potezima. Na primjer, kada bi se neko poput Bojana Bajića suprotstavio tim tenkovima iz Tuzle, ja bih mu se pridružio. Za mene su nepravedna rješenja i BiH podijeljena na tri dijela i BiH kao društvo u kojem se vlada prostom većinom jer sve to podrazumjeva nekakav oblik nepravde. Balans postoji, potrebna nam je samo volja.Bodkin wrote:Dobro, to je logicno. Neko hoce da ti prepolovi drzavu. A reci da li bi uzeo pusku ako hrvati odluce da ugroze suverenitet? Ili nasilno promijene uredjenje drzave uz pomoc izvana? I da li bi uzeo ako bosnjaci odluce da ukinu entitete ovim turskim tenkovima sto ce dijaspora kupiti? I na kojoj bi strani bio?Skijaš wrote:Krvi će biti ako Dodik krene putem pobune, stavljanja državnih zakona van snage. Mimo toga, rata neće biti. Šta je problem ?
- Skijaš
#2709 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Nema to veze sa Srbima, meni je neprijatelj svako ko želi da se stabilnost gradi na nepravdi prema bilo kojem od naša tri naroda.Basvod wrote:Pa rekoh ti sta je problem. Mani se brige i ljubavi prema ljudima kojima bi prosipao krv zbog, kako se pravdas, Dodika i BiH.Skijaš wrote: Krvi će biti ako Dodik krene putem pobune, stavljanja državnih zakona van snage. Mimo toga, rata neće biti. Šta je problem ?
Ti si spreman da ubijas Srbe, jel tako tako je. Ja ne bih nekog nosio na dusi ni zbog cega na svijetu, hebo zemlju, kucu, stan ili posao.
-
angrybird
#2710 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
ako se ikada BiH nađe u situaciji kakvu ovdje svi spominjete - secesija i rat, do tada će proći još mnooooogo vremena, a vi ćete do tada biti stari i nemoćni
ne kaže se đaba da na mladima svijet ostaje a kao što sam rekao MLADI NE ŽELE RATOVATI
a svima vama ovdje koji ste nabrijani za ubijanje nedužnih ljudi bih preporučio odlazak psihijatru
ne kaže se đaba da na mladima svijet ostaje a kao što sam rekao MLADI NE ŽELE RATOVATI
a svima vama ovdje koji ste nabrijani za ubijanje nedužnih ljudi bih preporučio odlazak psihijatru
-
sportman1
#2711 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
pored svih opcija pominje se cesto i demografska,pa me zanima kako ce bosnjaci biti vecina u rs jer vecina onih pobjeglih iz rs tj.otjeranih i protjeranih ne pomisljeju da se vrate.
znaci ako bi bosnkjaka bilo 2031. 70% u bih,pitanje pravo je koliko bi ih bilo u rs?
znaci ako bi bosnkjaka bilo 2031. 70% u bih,pitanje pravo je koliko bi ih bilo u rs?
-
angrybird
#2712 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
maloprije mi rečeš da HB ne postojibierkof wrote:angrybird wrote: isti odgovor vrijedi i za gospodina bierkof-a
ali kao što netko reče, ako ste dijasporci ne čude me takvi odgovori pa vam neću ni zamjeriti, povijest RH, BiH i Hrvata ste naučili kroz YouTube videe iz posljednjeg rata i pobrali ste svu pamet svijeta, Ustaša vam je sinonim za Hrvata (što je inače svakom normalnom Hrvatu uvreda) a na kraju krajeva, vi DIJASPORCI ste ionako nova umjetna nacija, bez obzira na to bili Hrvati, Srbi, Bošnjaci - domovina vam je cijeli svijet, ali najmanje zemlja iz koje su vam potekli preci
Bierkof dok je ziv zivotom, vise nikad nece prolaziti kroz punktove herceg bosne. A za to dijasporci ne znam o kome pricas jer sam ja otisao prije par godina ali nije frka, vidimo se kuci ponovo za nekoliko sedmica.
imaš problema sa podvojenom osobnošću?
- Skijaš
#2713 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Ako bude jedno od to dvoje, meni je svejedno, samo bošnjačka ili raspad, to su dvije jednako loše opcije. Meni takva nije interesantna. A pošto ni jedno ni drugo nije neminovnost, mislim da ima sasvim dovoljno prostora za očuvanje ustavnog okvira, opstanka BiH kao države tri konstitutivna naroda.Mister Yes wrote:Podjela zemlje je neprihvatljiva za Bošnjake i naravno da bi došlo do rata ako Srbi probaju secesiju RS-a. Ali sam protiv tvog pokušaja da to objasniš nekim visoko moralnim motivima. Multietnička BiH nema budućnost. Ili će cijela postati Bošnjačka (demografski) ili će se podijeliti. Ali treće opcije nema.Skijaš wrote: Ne radi se ovdje o ubijanju pripadnika bilo kojeg naroda i onaj ko to propagira nije normalan. Govorim o spremnosti na odbranu države...
-
sportman1
#2714 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Skijaš wrote:Ako bude jedno od to dvoje, meni je svejedno, samo bošnjačka ili raspad, to su dvije jednako loše opcije. Meni takva nije interesantna. A pošto ni jedno ni drugo nije neminovnost, mislim da ima sasvim dovoljno prostora za očuvanje ustavnog okvira, opstanka BiH kao države tri konstitutivna naroda.Mister Yes wrote:Podjela zemlje je neprihvatljiva za Bošnjake i naravno da bi došlo do rata ako Srbi probaju secesiju RS-a. Ali sam protiv tvog pokušaja da to objasniš nekim visoko moralnim motivima. Multietnička BiH nema budućnost. Ili će cijela postati Bošnjačka (demografski) ili će se podijeliti. Ali treće opcije nema.Skijaš wrote: Ne radi se ovdje o ubijanju pripadnika bilo kojeg naroda i onaj ko to propagira nije normalan. Govorim o spremnosti na odbranu države...
po meni ovakav ustroj generira konflikt koji se ogleda u strahu rs od ukidanja i strahu u fbih od secesije rs.
znaci ,ko god dodje na vlast ,bice mu prioriteti da to sprijeci.
drugim rijecima,ovo nije rijesenje konacno vec privremeno(dejton)
- Mister Yes
#2715 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Ja ti vjerujem. Mislim da ti zaista vjeruješ u to što govoriš. Naravno, radi se o sanjarenju i ignorisanju realnosti ali ne mogu te kriviti što sanjaš plemenite snove. Ipak, naša borba protiv secesije će biti borba za Bošnjačku državu. Makar ti toga nisi svjestan.Skijaš wrote:
Ako bude jedno od to dvoje, meni je svejedno, samo bošnjačka ili raspad, to su dvije jednako loše opcije. Meni takva nije interesantna. A pošto ni jedno ni drugo nije neminovnost, mislim da ima sasvim dovoljno prostora za očuvanje ustavnog okvira, opstanka BiH kao države tri konstitutivna naroda.
-
bierkof
#2716 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Ne, ali mi se cini da si ti nesto pogresno procitao.angrybird wrote: maloprije mi rečeš da HB ne postoji
imaš problema sa podvojenom osobnošću?
Punktovi su bili na platou robne kuce HIT kroz koje si morao proci da bi presao sa jedne na drugu stranu Mostara.
Nikad vise.
- Skijaš
#2717 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Boljeg trenutno nema na vidiku i mora se raditi s onim što imamo.sportman1 wrote:po meni ovakav ustroj generira konflikt koji se ogleda u strahu rs od ukidanja i strahu u fbih od secesije rs.Skijaš wrote:Ako bude jedno od to dvoje, meni je svejedno, samo bošnjačka ili raspad, to su dvije jednako loše opcije. Meni takva nije interesantna. A pošto ni jedno ni drugo nije neminovnost, mislim da ima sasvim dovoljno prostora za očuvanje ustavnog okvira, opstanka BiH kao države tri konstitutivna naroda.Mister Yes wrote:
Podjela zemlje je neprihvatljiva za Bošnjake i naravno da bi došlo do rata ako Srbi probaju secesiju RS-a. Ali sam protiv tvog pokušaja da to objasniš nekim visoko moralnim motivima. Multietnička BiH nema budućnost. Ili će cijela postati Bošnjačka (demografski) ili će se podijeliti. Ali treće opcije nema.
-
Basvod
#2718 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Onda si neprijatelj samom sebi jer bi stabilnost i opstanak BiH gradio na srpskoj krvi.Skijaš wrote:Nema to veze sa Srbima, meni je neprijatelj svako ko želi da se stabilnost gradi na nepravdi prema bilo kojem od naša tri naroda.Basvod wrote:Pa rekoh ti sta je problem. Mani se brige i ljubavi prema ljudima kojima bi prosipao krv zbog, kako se pravdas, Dodika i BiH.Skijaš wrote: Krvi će biti ako Dodik krene putem pobune, stavljanja državnih zakona van snage. Mimo toga, rata neće biti. Šta je problem ?
Ti si spreman da ubijas Srbe, jel tako tako je. Ja ne bih nekog nosio na dusi ni zbog cega na svijetu, hebo zemlju, kucu, stan ili posao.
"Nasa tri naroda" ne postoje. "Vi" ili ti, ne posjedujes tri naroda vec u BiH zive tri naroda. Ne vasa nego svoja tri naroda. Covjek koji umisli da nesto posjeduje stekne dojam da sa tim moze raditi sta pozeli pa cak i da unisti, ubije to sto mu u nekom momentu dosadi. Al dobro, to je vec psihologija, mada dobro bi dosao jedan psiholog na temi.
- Skijaš
#2719 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Ti si slobodan da se boriš za što god hoćeš, istorija je krcata primjerima borbe za nepravdu pa neće biti smak svijeta ako si odlučio i svoje postojanje baciti na tu hrpu i na to potrošiti život.Mister Yes wrote:Ja ti vjerujem. Mislim da ti zaista vjeruješ u to što govoriš. Naravno, radi se o sanjarenju i ignorisanju realnosti ali ne mogu te kriviti što sanjaš plemenite snove. Ipak, naša borba protiv secesije će biti borba za Bošnjačku državu. Makar ti toga nisi svjestan.Skijaš wrote:
Ako bude jedno od to dvoje, meni je svejedno, samo bošnjačka ili raspad, to su dvije jednako loše opcije. Meni takva nije interesantna. A pošto ni jedno ni drugo nije neminovnost, mislim da ima sasvim dovoljno prostora za očuvanje ustavnog okvira, opstanka BiH kao države tri konstitutivna naroda.
-
Bodkin
#2720 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
e vidis to ne bi trebalo da bude bitno. ako bosnjaci u tom scenariju krenu tenkovima da ukidaju rs, to je jedna stepenica ispod odvajanja rs-a, a na istom nivou kao ako bi hrvati silom pokusali dobiti treci entitet. i jedno i drugo je razvaljivanje drzave i promjena ustavnog poretka. dakle zasto je onda bitno ko je na drugoj strani? i da li bi onda bio na strani sarajeva ako je gore novi dodik ili dole novi covic? vidis li o cemu pricam.Skijaš wrote:Ako bi na terenu postojali meni ideološki bliski elementi sigurno je da bih se suprotstavio takvim jednostranim potezima. Na primjer, kada bi se neko poput Bojana Bajića suprotstavio tim tenkovima iz Tuzle, ja bih mu se pridružio. Za mene su nepravedna rješenja i BiH podijeljena na tri dijela i BiH kao društvo u kojem se vlada prostom većinom jer sve to podrazumjeva nekakav oblik nepravde. Balans postoji, potrebna nam je samo volja.Bodkin wrote:Dobro, to je logicno. Neko hoce da ti prepolovi drzavu. A reci da li bi uzeo pusku ako hrvati odluce da ugroze suverenitet? Ili nasilno promijene uredjenje drzave uz pomoc izvana? I da li bi uzeo ako bosnjaci odluce da ukinu entitete ovim turskim tenkovima sto ce dijaspora kupiti? I na kojoj bi strani bio?Skijaš wrote:Krvi će biti ako Dodik krene putem pobune, stavljanja državnih zakona van snage. Mimo toga, rata neće biti. Šta je problem ?
- _mufljuz_
#2721 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
ti si meni dobar lik momackiSkijaš wrote:
Boljeg trenutno nema na vidiku i mora se raditi s onim što imamo.
pricas o unutardrzavnoj organizaciji i drzavi kao da postoji planski sistem drzavne egzistencija i stratesko planiranje pa iznosis patriotske stavove
al' eto lijepo je vidjeti da ima politickih provizionara sanjara da ne kazem demagoga
- Skijaš
#2722 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Bože sačuvaj. Ja mislim da se ovo sve može lako riješiti samo kada bi sjeli i razgovarali. Ali ako to i nećemo, dovoljno je da do dolaska pametnijih generacija ne bude jednostranih poteza koji vode krvoproliću.Basvod wrote:Onda si neprijatelj samom sebi jer bi stabilnost i opstanak BiH gradio na srpskoj krvi.Skijaš wrote:Nema to veze sa Srbima, meni je neprijatelj svako ko želi da se stabilnost gradi na nepravdi prema bilo kojem od naša tri naroda.Basvod wrote:
Pa rekoh ti sta je problem. Mani se brige i ljubavi prema ljudima kojima bi prosipao krv zbog, kako se pravdas, Dodika i BiH.
- Mister Yes
#2723 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Ja želim multietničku BiH više od tebe. Ali to što ja želim i realnost su dvije različite stvari. Samo djeca misle da uvijek mogu dobiti ono što žele. Kako odrastamo počinjemo sve više i više kontati kako nismo sami na svijetu i da rezultat ne zavisi samo od jedne varijable.Skijaš wrote:
Ti si slobodan da se boriš za što god hoćeš, istorija je krcata primjerima borbe za nepravdu pa neće biti smak svijeta ako si odlučio i svoje postojanje baciti na tu hrpu i na to potrošiti život.
- exliberal-ex
#2724 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Skijas ali kako da pomiris ove razlicosti,?Skijaš wrote:http://www.peacefare.net/?p=17981#more-17981angrybird wrote:ne iskrivljivaj riječi koje sam napisao nego ih pročitaj malo bolje
opcije koje su različiti ljudi kroz posljednjih nekoliko godina navodili su bile mirna secesija ili novi ustroj BiH unutar postojećih granica....to nisu moje riječi nego navodim tuđe riječi (izvora imaš mali milion i ne da mi ih se navoditi, imaš google ako te zanima baš)
ako je jedino moguće rješenje za napredak ova druga opcija, ja sam ZA, i volio bih da se BiH ne rascijepi nego da ostane u sadašnjim granicama
Opstrukcije vode centralizaciji, zloupotreba mehanizma blokada vodi eliminaciji tih mehanizama a ne eliminaciji države, nije se HDZ našao u ovoj poziciji preko noći. A izlaz leži u redefinisanju ciljeva, ako prestanemo sa sabotažom države i guranja etničke podjele teritorije, stvar će izgledati i biti puno jednostavnija.
Srbi I hrvati imaju suprotne poglede na uredjenje drzave od bosnjaka , znaci time svaki potez srba I hrvata koji je van bosnjacke politicke struje je protumacen kao neprijateljsko djelovanje . Isto mozemo da kazemo za bosnjake I njihove ciljeve...oni su u suprotonosti sa time sa srbi I hrvati zele...I kako to premostit?
Ja u trenutnoj situacij nevidim politicku stranku ni politicara, ni na jednoj strani ,koji bi mogli problizit sva tri naroda oko nekog uzvisenog cilja.
Nacionalna podjeljenost je dostigla takav nivo da realno to nije za ocekivat u bliskoj buducnosti
- Skijaš
#2725 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Meni jeste.Bodkin wrote:e vidis to ne bi trebalo da bude bitno.Skijaš wrote:Ako bi na terenu postojali meni ideološki bliski elementi sigurno je da bih se suprotstavio takvim jednostranim potezima. Na primjer, kada bi se neko poput Bojana Bajića suprotstavio tim tenkovima iz Tuzle, ja bih mu se pridružio. Za mene su nepravedna rješenja i BiH podijeljena na tri dijela i BiH kao društvo u kojem se vlada prostom većinom jer sve to podrazumjeva nekakav oblik nepravde. Balans postoji, potrebna nam je samo volja.Bodkin wrote:Dobro, to je logicno. Neko hoce da ti prepolovi drzavu. A reci da li bi uzeo pusku ako hrvati odluce da ugroze suverenitet? Ili nasilno promijene uredjenje drzave uz pomoc izvana? I da li bi uzeo ako bosnjaci odluce da ukinu entitete ovim turskim tenkovima sto ce dijaspora kupiti? I na kojoj bi strani bio?