Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2701 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Domaci izdajnik »

Samo da se upišem jednom pričom: familija koja je držala više firmi i bavila se privatlukom (već sam ih negdje pominjao) imali tri džipa, dvije benzinske pod franšizom, ugostiteljski objekat u centru grada, čuo sam neki dan da su u govnima do ušiju. A jesu se i bahatili :roll: zimovanja, ljetovanja, čašćavanja, kupovine, putovanja, slavlja.....ponašali se kao đubrad prema radnicima, em ih zakidali, em ih nisu plaćali, a stalno svi lijeni i lopovi :-) Kad god bi bila neka proslava, vjenčanje, krštenje djece ili bolje putovanje pojavi se misteriozno manjak i radnike zakinu na plati 100-200 KM :-? Veliki vjernici, ne rade vikendom, svecima i praznicima ali zato svojim radnicima nikada za iste nisu dali slobodno...jbg mora se raditi :evil:
E sad zaigrala mečka pred vratima :evil: pumpe zatvorene izgubili franšizu (dobo vodili posao :-) ) a ovaj lokal puk'o poslom zbog majmunskog odnosa prema radnicima, niko nije htio duže od mjesec-dva raditi zbog toga, a vodili posao kao da su u sred Beča cijenama a ne u BL :skoljka: (cijene naderane da se klošari ne skupljaju, a aristokrate nešto ne svraćaju :-) ) Nisu plaćali lizing ostao bez džipca :mrgreen: , drugi prodat navodno....jauk u dugovima do guše, a zavrnuli ih njihovi dužnici :izet:
Nije mi žao uopšte, kurčili se bahatili dok su mogli, iživljavali se na sirotinji....kad grohnu skroz kupiću SUV i otići ču pred kuću da im turiram sve sa odvrnutom muzikom :evil: :izet:
purgatorio

#2702 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by purgatorio »

ćiribiribela wrote:
JanuaryJones wrote: Naše gazde
Koliko su maline "važne" najbolje je predstaviti matematički: po kilogramu ubranih malina radnik je plaćen famoznih 40 feninga, s obzirom da malina i nema previše- ne može se ubrati više od 30-ak kilograma ( čitaj: radiš devet sati za 12 KM!), a tih istih 30 kg gazda prodaje za 180 KM (šest maraka po kilogramu).
Na USK-u radnici su placeni po 0.90-1.00 KM po kilogramu, a gazda za kilogram dobije maksimalno 3.5 KM.
Da, cijene berbe na USK su od 0.80-1.20, a otkupne cijene između 3,10 i 3,60. Većina ima osiguran prevoz, negdje ima i hrana.
sWeeT_Companion

#2703 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by sWeeT_Companion »

Manite se tog pesimizma i posustajanja zbog onih koji imaju štelu.
Prestanite biti kukavice i osjećati se nemoćno u borbi protiv te pošasti. Gdje vam je dostojanstvo? Samopouzdanje? Vjera?

Dosta je bre više. Postavi cilj, vjeruj u njega, vjeruj u sebe i već sutra zakucaj na neka vrata, kakav god odgovor dobiješ, učinio si prvi korak.
mali_balon

#2704 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

sWeeT_Companion wrote:Manite se tog pesimizma i posustajanja zbog onih koji imaju štelu.
Prestanite biti kukavice i osjećati se nemoćno u borbi protiv te pošasti. Gdje vam je dostojanstvo? Samopouzdanje? Vjera?

Dosta je bre više. Postavi cilj, vjeruj u njega, vjeruj u sebe i već sutra zakucaj na neka vrata, kakav god odgovor dobiješ, učinio si prvi korak.
Otislo sve u tri picke materine .... eto gdje..... a mogo bi i ti sa tim pomozi sam sebi coaching glupstima.....da prostis..
prog321

#2705 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by prog321 »

:lol:
vjesticanametli

#2706 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by vjesticanametli »

:lol: :lol:
Domaci izdajnik

#2707 Re: Jadi nas nezaposlenih

sWeeT_Companion wrote:Manite se tog pesimizma i posustajanja zbog onih koji imaju štelu.

Image

:gunjastajl:
Sanjarko

#2708 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Sanjarko »

JanuaryJones wrote:
mali_balon wrote:KO kaze da nema posla....

http://www.radiosarajevo.ba/novost/195682/
Naše gazde
Koliko su maline "važne" najbolje je predstaviti matematički: po kilogramu ubranih malina radnik je plaćen famoznih 40 feninga, s obzirom da malina i nema previše- ne može se ubrati više od 30-ak kilograma ( čitaj: radiš devet sati za 12 KM!), a tih istih 30 kg gazda prodaje za 180 KM (šest maraka po kilogramu).
Profit 1.000%
budza

#2709 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by budza »

svako ko je nezaposlen, moze sam sebe zaposliti.

za pocetak neka pocne da obradjuje malo zemljista.

proizvodnjom povrca i jagodicastog voca se moze uzeti neki dinar.

znam da je ovo komplikovano za one koji su naucili u kladaru odlaziti i po citav dan nokte lakirati, te obitavati u materinom i babinom hotelu.
Domaci izdajnik

#2710 Re: Jadi nas nezaposlenih

A šta neko ko živi cijeli život u zgradi? Da to sadi u saksijama na balkonu? Nemaju svi zemlje na selu....
budza

#2711 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by budza »

Lajavikrelac wrote:A šta neko ko živi cijeli život u zgradi? Da to sadi u saksijama na balkonu? Nemaju svi zemlje na selu....

onaj ko zivi u zgradi citav zivot ode lepo do opstine i raspita se da dobije opstinsku obradivu zemlju. za bagatelu se dobije.

biznis sa malinama svako moze da pokrene. sadnice nisu skupe, a vec od prve godine su plodne. otkupna cena je vrlo dobra.

dalje: sumsko voce je pravi delikates i vrlo je cenjeno kod zapadnih potrosaca. otkup postoji u bosni u svakoj opstini.
pr.: divlje jagode dosezu otkupnu cenu i do 6 evra po kg.
berba lek. bilja i cajeva isto je zanimljiva stvar. bosna je prepuna cajeva.
ferratilis

#2712 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by ferratilis »

budza wrote:svako ko je nezaposlen, moze sam sebe zaposliti.

za pocetak neka pocne da obradjuje malo zemljista.

proizvodnjom povrca i jagodicastog voca se moze uzeti neki dinar.

znam da je ovo komplikovano za one koji su naucili u kladaru odlaziti i po citav dan nokte lakirati, te obitavati u materinom i babinom hotelu.
Komšija mi ima 3 plastenika, ekstra vrijedan čovjek, rodio ove godine paradajz kao nikad. Čovjek nema kome prodati, bukvalno nam dijeli džaba po komšiluku samo da ne propadne. Kad god pokuša ući u neku šemu za prodaju, naiđe na zid zbog velikih proizvođača.

Poljoprivreda može biti dobar izvor zarade, ali postoje neki faktori koji se moraju ispuniti.
Domaci izdajnik

#2713 Re: Jadi nas nezaposlenih

budza wrote:
Lajavikrelac wrote:A šta neko ko živi cijeli život u zgradi? Da to sadi u saksijama na balkonu? Nemaju svi zemlje na selu....

onaj ko zivi u zgradi citav zivot ode lepo do opstine i raspita se da dobije opstinsku obradivu zemlju. za bagatelu se dobije.

biznis sa malinama svako moze da pokrene. sadnice nisu skupe, a vec od prve godine su plodne. otkupna cena je vrlo dobra.

dalje: sumsko voce je pravi delikates i vrlo je cenjeno kod zapadnih potrosaca. otkup postoji u bosni u svakoj opstini.
pr.: divlje jagode dosezu otkupnu cenu i do 6 evra po kg.
berba lek. bilja i cajeva isto je zanimljiva stvar. bosna je prepuna cajeva.
Nađi plasman i ja ću ti lično izganjati i zemlju i sadnice....ne bi bio prvi koji je propao zbog nikakve ili preniske otkupne cijene.
ferratilis

#2714 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by ferratilis »

Lajavikrelac wrote:Nađi plasman i ja ću ti lično izganjati i zemlju i sadnice....ne bi bio prvi koji je propao zbog nikakve ili preniske otkupne cijene.
+1
Domaci izdajnik

#2715 Re: Jadi nas nezaposlenih

Lik uložio 15k maraka u uzgoj šampinjona i naglavio se jer su ga svi zavrnuli za otkup i plasman. Nije problem u proizvodnji i sadnji nego kome to prodati.
JThomas

#2716 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by JThomas »

poljoprivreda je biznis k'o i svaki drugi, gdje moraš imati početni kapital, rizikovati, potruditi se i opet možeš izvisiti. a ne tandara mandara i eto para, niti je onome ko nema svoju zemlju išta dostupnije nego neki drugi mali biznis. a osim biznisa, poljoprivreda je i nauka koja se studira na fakultetu, a ne zasadiš maline i eto malina...
sWeeT_Companion

#2717 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by sWeeT_Companion »

Ma važno je imati opravdanje. Dosta je više samosažaljevanja i pesimizma. Pustite me tih priča nema se, ne može se i neko drugi je kriv...
Onaj ko živi cijeli život u zgradi ne znači da je hendikepiran, jer za početak može otići na neki kurs za liftadžiju, tih lift je majstora je veoma malo i to su deficitarna zanimanja.
Sanjarko

#2718 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Sanjarko »

Jos pucaju nove namete.
Eno pijacarima hoce da uvedu namete kao da su Trgovine
i Trgovacki objekti.
Sanjarko

#2719 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Sanjarko »

sWeeT_Companion wrote:
Ma važno je imati opravdanje. Dosta je više samosažaljevanja i pesimizma. Pustite me tih priča nema se, ne može se i neko drugi je kriv...
Onaj ko živi cijeli život u zgradi ne znači da je hendikepiran, jer za početak može otići na neki kurs za liftadžiju, tih lift je majstora je veoma malo i to su deficitarna zanimanja.
Jel kurs dzaba/besplatan i ko ga daje.
Evo Ja bi prvi isao na njega da se prekvalifikujem.
Ali ako je besplatan ili neka sema ko na Tajlandu.
Sanjarko

#2720 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:Jos pucaju nove namete.
Eno pijacarima hoce da uvedu namete kao da su Trgovine
i Trgovacki objekti.
Image
JThomas

#2721 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by JThomas »

a kakva je šema na tajlandu, da budeš seksualni rob zapadnim turistima za sitne pare? :D
Sanjarko

#2722 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Sanjarko »

JThomas wrote:a kakva je šema na tajlandu, da budeš seksualni rob zapadnim turistima za sitne pare? :D
Ne kako znam imali su prekvalifikacije i obuku radnika na kredit.
Nekakva takva sema ne sjecam dobro kako je ishla bilo davno o tome
na DW-u.
Tajland,Vijetnam itd. su za nas sile.
Tajland ima Nosac Aviona mi to samo mozemo sanjati.
Sanjarko

#2723 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:
JThomas wrote:a kakva je šema na tajlandu, da budeš seksualni rob zapadnim turistima za sitne pare? :D
Ne kako znam imali su prekvalifikacije i obuku radnika na kredit.
Nekakva takva sema ne sjecam dobro kako je ishla bilo davno o tome
na DW-u.
Tajland,Vijetnam itd. su za nas sile.
Tajland ima Nosac Aviona mi to samo mozemo sanjati.
Nekakva sema Modernog segrtstva.
Ne sjecam se tacno kako je radila.
ćiribiribela

#2724 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by ćiribiribela »

Meni jucer stigao ugovor, ali ne vjerujem dok ne bude viza u pasosu. :D :D
Sanjarko

#2725 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Sanjarko »

ćiribiribela wrote:Meni jucer stigao ugovor, ali ne vjerujem dok ne bude viza u pasosu. :D :D
Pametna zena.
Ides/Igras na siguricu.
Post Reply