E sad zaigrala mečka pred vratima
Nije mi žao uopšte, kurčili se bahatili dok su mogli, iživljavali se na sirotinji....kad grohnu skroz kupiću SUV i otići ču pred kuću da im turiram sve sa odvrnutom muzikom
Moderator: anex
Da, cijene berbe na USK su od 0.80-1.20, a otkupne cijene između 3,10 i 3,60. Većina ima osiguran prevoz, negdje ima i hrana.ćiribiribela wrote:Na USK-u radnici su placeni po 0.90-1.00 KM po kilogramu, a gazda za kilogram dobije maksimalno 3.5 KM.JanuaryJones wrote: Naše gazdeKoliko su maline "važne" najbolje je predstaviti matematički: po kilogramu ubranih malina radnik je plaćen famoznih 40 feninga, s obzirom da malina i nema previše- ne može se ubrati više od 30-ak kilograma ( čitaj: radiš devet sati za 12 KM!), a tih istih 30 kg gazda prodaje za 180 KM (šest maraka po kilogramu).
Otislo sve u tri picke materine .... eto gdje..... a mogo bi i ti sa tim pomozi sam sebi coaching glupstima.....da prostis..sWeeT_Companion wrote:Manite se tog pesimizma i posustajanja zbog onih koji imaju štelu.
Prestanite biti kukavice i osjećati se nemoćno u borbi protiv te pošasti. Gdje vam je dostojanstvo? Samopouzdanje? Vjera?
Dosta je bre više. Postavi cilj, vjeruj u njega, vjeruj u sebe i već sutra zakucaj na neka vrata, kakav god odgovor dobiješ, učinio si prvi korak.
sWeeT_Companion wrote:Manite se tog pesimizma i posustajanja zbog onih koji imaju štelu.
Prestanite biti kukavice i osjećati se nemoćno u borbi protiv te pošasti. Gdje vam je dostojanstvo? Samopouzdanje? Vjera?
Dosta je bre više. Postavi cilj, vjeruj u njega, vjeruj u sebe i već sutra zakucaj na neka vrata, kakav god odgovor dobiješ, učinio si prvi korak.

Profit 1.000%JanuaryJones wrote:Naše gazdeKoliko su maline "važne" najbolje je predstaviti matematički: po kilogramu ubranih malina radnik je plaćen famoznih 40 feninga, s obzirom da malina i nema previše- ne može se ubrati više od 30-ak kilograma ( čitaj: radiš devet sati za 12 KM!), a tih istih 30 kg gazda prodaje za 180 KM (šest maraka po kilogramu).
Lajavikrelac wrote:A šta neko ko živi cijeli život u zgradi? Da to sadi u saksijama na balkonu? Nemaju svi zemlje na selu....
Komšija mi ima 3 plastenika, ekstra vrijedan čovjek, rodio ove godine paradajz kao nikad. Čovjek nema kome prodati, bukvalno nam dijeli džaba po komšiluku samo da ne propadne. Kad god pokuša ući u neku šemu za prodaju, naiđe na zid zbog velikih proizvođača.budza wrote:svako ko je nezaposlen, moze sam sebe zaposliti.
za pocetak neka pocne da obradjuje malo zemljista.
proizvodnjom povrca i jagodicastog voca se moze uzeti neki dinar.
znam da je ovo komplikovano za one koji su naucili u kladaru odlaziti i po citav dan nokte lakirati, te obitavati u materinom i babinom hotelu.
Nađi plasman i ja ću ti lično izganjati i zemlju i sadnice....ne bi bio prvi koji je propao zbog nikakve ili preniske otkupne cijene.budza wrote:Lajavikrelac wrote:A šta neko ko živi cijeli život u zgradi? Da to sadi u saksijama na balkonu? Nemaju svi zemlje na selu....
onaj ko zivi u zgradi citav zivot ode lepo do opstine i raspita se da dobije opstinsku obradivu zemlju. za bagatelu se dobije.
biznis sa malinama svako moze da pokrene. sadnice nisu skupe, a vec od prve godine su plodne. otkupna cena je vrlo dobra.
dalje: sumsko voce je pravi delikates i vrlo je cenjeno kod zapadnih potrosaca. otkup postoji u bosni u svakoj opstini.
pr.: divlje jagode dosezu otkupnu cenu i do 6 evra po kg.
berba lek. bilja i cajeva isto je zanimljiva stvar. bosna je prepuna cajeva.
+1Lajavikrelac wrote:Nađi plasman i ja ću ti lično izganjati i zemlju i sadnice....ne bi bio prvi koji je propao zbog nikakve ili preniske otkupne cijene.
Ma važno je imati opravdanje. Dosta je više samosažaljevanja i pesimizma. Pustite me tih priča nema se, ne može se i neko drugi je kriv...Lajavikrelac wrote:A šta neko ko živi cijeli život u zgradi? Da to sadi u saksijama na balkonu? Nemaju svi zemlje na selu....
Jel kurs dzaba/besplatan i ko ga daje.sWeeT_Companion wrote:Ma važno je imati opravdanje. Dosta je više samosažaljevanja i pesimizma. Pustite me tih priča nema se, ne može se i neko drugi je kriv...Lajavikrelac wrote:A šta neko ko živi cijeli život u zgradi? Da to sadi u saksijama na balkonu? Nemaju svi zemlje na selu....
Onaj ko živi cijeli život u zgradi ne znači da je hendikepiran, jer za početak može otići na neki kurs za liftadžiju, tih lift je majstora je veoma malo i to su deficitarna zanimanja.
Vizionar 1985 wrote:Jos pucaju nove namete.
Eno pijacarima hoce da uvedu namete kao da su Trgovine
i Trgovacki objekti.

Ne kako znam imali su prekvalifikacije i obuku radnika na kredit.JThomas wrote:a kakva je šema na tajlandu, da budeš seksualni rob zapadnim turistima za sitne pare?
Nekakva sema Modernog segrtstva.Vizionar 1985 wrote:Ne kako znam imali su prekvalifikacije i obuku radnika na kredit.JThomas wrote:a kakva je šema na tajlandu, da budeš seksualni rob zapadnim turistima za sitne pare?
Nekakva takva sema ne sjecam dobro kako je ishla bilo davno o tome
na DW-u.
Tajland,Vijetnam itd. su za nas sile.
Tajland ima Nosac Aviona mi to samo mozemo sanjati.
Pametna zena.ćiribiribela wrote:Meni jucer stigao ugovor, ali ne vjerujem dok ne bude viza u pasosu.![]()