Egipat (pročitati prvi post)
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#2701 Re: Egipat (pročitati prvi post)
mene ovaj sisi podsjeća na benita
- Kikibombona
#2702 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Ako mozes, odgovori na dva pitanja.jeza u ledja wrote:Sad kad smo svi raja, da nastavimo.
Kiki, sve sto sam ti ja htio reci je sarajevox fino objasnio na prethodnoj stranici.
Kada se spominje saudijska pomoc sirijskoj opoziciji, sto javna sto tajna, onda se ista karakterise kao saudijska marioneta. Kada se spomene jasna, nedvosmislena, javna i visestruko veca pomoc Sisiju za njegovu armiju onda on nije marioneta. To je vrhunac hipokrizije.
Da su Rusi prihvatili ponudu Sauda i pustili Asada niz vodu, da li bi smatrao da su pod kontrolom istih?
Da li je NATO pod kontrolom Katara i Emirata?
(Aludiram na finansiranje zracnih napada na Libiju)
- jeza u ledja
#2703 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Izvini, ali o cemu ti bolan pricas?Kikibombona wrote:Ako mozes, odgovori na dva pitanja.jeza u ledja wrote:Sad kad smo svi raja, da nastavimo.
Kiki, sve sto sam ti ja htio reci je sarajevox fino objasnio na prethodnoj stranici.
Kada se spominje saudijska pomoc sirijskoj opoziciji, sto javna sto tajna, onda se ista karakterise kao saudijska marioneta. Kada se spomene jasna, nedvosmislena, javna i visestruko veca pomoc Sisiju za njegovu armiju onda on nije marioneta. To je vrhunac hipokrizije.
Da su Rusi prihvatili ponudu Sauda i pustili Asada niz vodu, da li bi smatrao da su pod kontrolom istih?
Da li je NATO pod kontrolom Katara i Emirata?
(Aludiram na finansiranje zracnih napada na Libiju)
Kakvu lovu su Saudi nudili Rusima? O cemu ti ba?
Nudili im deal za kontrolu cijena nafte i kojekakve dilove za post-Assadovsku Siriju, kontrolu medjunarodnog terrorizma itd. Nisu im nudili lovu. I bas ce Saudi nuditi lovu Rusima, mislim poredis mocnu Rusiju sa jadom Sisijem i stavljas u isti kontekst. Besmisleno.
Sto se tice Libije, tek tu mi nije jasno wtf pricas? Katar i Emirati finansirali zracne napade na Libiju? Mislis citavu operaciju ili samo mali djelic? I tu, poredis jos mocniji NATO sa finansijskom moci Egipta.
De se presaberi malo.
Niti su zaljevske zemlje financirale zracne napade u Libiji, niti su Saudi nudili lovu Rusima.
S druge strane pak, Saudi su uplatili/uplatice preko $50 milijardi dolara u Sisijevu vojnu diktaturu.
PS: Ako sam ja neupucen, pliz prosvjetli me sa nekim izvorima koji potkrepljuju te tvrdnje.
-
jastuk1
#2704 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Niki na ovom forumu i dalje ne vide stvarnost. Koja pokvarenost i poganština uma?!
Vojna suđenja na granici slobode i terorizma
Egipatski Ustavni komitet odobrio je član Ustava koji vojsci daje pravo da sudi ljudima koji je napadnu.
Pametnom dosta. Nažalost, ima puno NEISKRENIH, NEISKRENIH, NEISKRENIH, NEISKRENIH ljudi koji vjeruju da se napredak ostvaruje na krvi boraca za ljudska prava i da je nametnuta vojna diktatura progresivnija od vlasti izabrane na izborima.
Vojna suđenja na granici slobode i terorizma
Egipatski Ustavni komitet odobrio je član Ustava koji vojsci daje pravo da sudi ljudima koji je napadnu.
Pametnom dosta. Nažalost, ima puno NEISKRENIH, NEISKRENIH, NEISKRENIH, NEISKRENIH ljudi koji vjeruju da se napredak ostvaruje na krvi boraca za ljudska prava i da je nametnuta vojna diktatura progresivnija od vlasti izabrane na izborima.
- Kikibombona
#2705 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Jeza u ledja
Previse si naivan i podlozan zapadnim medijima.
Saudijska Arabija je pokusala kupiti Rusiju u slucaju Sirije. Na koji su nacin pokusali, to je manje vazno. Da su Rusi kojim slucajem imali namjeru skinuti Asada, normalno da bi prihvatili ponudu, kao sto je prihvatio Sisi.
Na vise strana je procurila vijest da Emirati i Katar finansiraju napad na Libiju. Naravno, to zapadni mediji nisu uzeli u razmatranje. Sve sto ne potvrde zapadni mediji, po tebi, nije se desilo.
Sisi je dobio pare za ono sto bi uradio bez para. To je srz.
Ako se finansijska podrska nastavi i u buducnosti, moze se pricati o nekom vidu uticaja na Sisija. Ako ne, to ce znaciti da je finasijska injekcija samo nagrada za svrgavanje Mursija. Tu o kontroli nema ni rijeci.
Lijepo sam te pitao, koga Saudija jos kontrolise?
Saudijska Arabija je pokusala kupiti Rusiju u slucaju Sirije. Na koji su nacin pokusali, to je manje vazno. Da su Rusi kojim slucajem imali namjeru skinuti Asada, normalno da bi prihvatili ponudu, kao sto je prihvatio Sisi.
Na vise strana je procurila vijest da Emirati i Katar finansiraju napad na Libiju. Naravno, to zapadni mediji nisu uzeli u razmatranje. Sve sto ne potvrde zapadni mediji, po tebi, nije se desilo.
Ako se finansijska podrska nastavi i u buducnosti, moze se pricati o nekom vidu uticaja na Sisija. Ako ne, to ce znaciti da je finasijska injekcija samo nagrada za svrgavanje Mursija. Tu o kontroli nema ni rijeci.
-
sarajevoxxxx
#2706 Re: Egipat (pročitati prvi post)
- Evo vijest od danas ''Kuvajt uplatio nove dvije milijarde dolara Saudijskoj Arabiji'', što znači 6 milijardi dolara je do sada leglo na račune vojne hunte od strane kuvajtskih prinčeva.Kikibombona wrote:Jeza u ledja
- Sa ove nove dvije milijarde dolara ukupna pomoć Egiptu od strane UAE, Kuvajta, i KSA sa 15,9 milijardi porasla je na 17,9 milijardi dolara.
http://www.assabeel.net/egypt/item/1478 ... 8%A7%D8%B1
-
sarajevoxxxx
#2707 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Znači od vojnog udara u Egiptu pa do danas zemlje zaljeva su na račune vojne hunte uplatile 17,9 milijardi dolara:
- UAE je bila najizdašnija, nije beg cicija, oni su uplatili 6,9
- Kuvajt 6
- I Saudija 5 milijardi dolara
- UAE je bila najizdašnija, nije beg cicija, oni su uplatili 6,9
- Kuvajt 6
- I Saudija 5 milijardi dolara
-
sarajevoxxxx
#2708 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Ne kontroliše u smislu da ti određuje šta ćeš pojesti ili popiti, ali da svojim odlukama može značajno uticati, nema sumnje. Zašto se Saudija tako grčevito drži petrodola ? Da počne prodavati naftu za euro cijeli svijet bi normalnije funkcionisao. Za njih je Egipat jednostavno premal zalogaj. Sama činjenica da 80 miliona ljudi u Egiptu na tih 14 milijardi dolara gleda tako značajno, da predsjednik te velike države mora se ponižavati pred tako nepopularnim zemljama i ovisiti o njihovoj jednoj ili dvije milijarde dolara pomoći, govori više o liderima Egipta nego o zaljevskim zemljama.Kikibombona wrote: Tu o kontroli nema ni rijeci.
-
jastuk1
#2709 Re: Egipat (pročitati prvi post)
sarajevoxxxx, i ostali...
Sve je kristalno jasno samo se Chalenger i ova bombona prave englezi. Kad je u srcu svoga srca insan NEISKREN, SVE, ALI APSOLUTNO SVE je džaba....
Sve je kristalno jasno samo se Chalenger i ova bombona prave englezi. Kad je u srcu svoga srca insan NEISKREN, SVE, ALI APSOLUTNO SVE je džaba....
-
pat_i_mat
#2710 Re: Egipat (pročitati prvi post)
upravo !jastuk1 wrote:sarajevoxxxx, i ostali...
- Kikibombona
#2711 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Samo vi izmisljajte ako ce vam biti lakse.
Ne znam zasto niko od vas nije pomislio da se Saudi uvlace i kupuju naklonost jakog igraca!?
Samo neka Sisi uzima lovu od koga moze, sve dok uzimanje love ne uvjetuje agitaciju za bolesnu ideologiju i bolesne interese. Uvijek sam za to da se ogule imucni levati.
Sisi je istinski borac protiv vjerskog ekstremizma ciji su protagonisti upravo Saudi. Pametnom dosta.
Kamo srece da smo mi devedesetih imali jednog Sisija da sredi vjerske i sovinisticke fanatike koji su spremali rat.
Ne znam zasto niko od vas nije pomislio da se Saudi uvlace i kupuju naklonost jakog igraca!?
Samo neka Sisi uzima lovu od koga moze, sve dok uzimanje love ne uvjetuje agitaciju za bolesnu ideologiju i bolesne interese. Uvijek sam za to da se ogule imucni levati.
Sisi je istinski borac protiv vjerskog ekstremizma ciji su protagonisti upravo Saudi. Pametnom dosta.
Kamo srece da smo mi devedesetih imali jednog Sisija da sredi vjerske i sovinisticke fanatike koji su spremali rat.
-
sarajevoxxxx
#2712 Re: Egipat (pročitati prvi post)
- Sisi je uradio isto što Hafiz Al Asada u Hami 1982., naravno Al Asad je to uradio u mnogo većem i zastrašujućem obimu, ali sti izgovor je imao dakle ''spriječio sam rat''. 40 000 ljudi je valjda bila ta potrebna žrtva da se spriječi rat u Siriji i da država ostane tu gdje jeste.Ali je zato godine koje su uslijedile poslije tog masakra Sirija bila sve samo ne normalna država. Stotine hiljada ljudi je napustilo državu, samo u Jordanu je oko 700 000 Sirijaca koji su Siriju zauvijek napustili nakon tog masakra u Hami.Desetine hiljada Sirijaca koje je režim zatvorio u osamdesetim gubi im se svaki trag.Zbog takve fašističke vlasti države u regionu su plaćale ceh. Džihadisti nikad nisu imali problema tokom prebacivanja iz Sirije za Irak ili ponovnog vraćanja u Siriju sa ratišta i sektaških sukoba u Iraku 2003 ili 2004. Sirijski general Džamia Džamia je umiješan u likvidaciju libanonskog premijera, itd.Kikibombona wrote:Samo vi izmisljajte ako ce vam biti lakse.
I konačno 2011. se pokazali pravi rezultati svirepog pokolja 40 000 stanovnika Hame. Dakle, prvo decenijama Sirija nije bila mirna, drugo, dobili su strašan i krvav rat za kojeg su govorili da su ga izbjegli '82.
Ne kažem da je to bio isključivi razlog eskalacije rata u Siriji, iako je to mnogima bila decenijama potiskivana frustracija. Ali činjenica je da su roditelji te djece koju im je Asad pobio još uvijek živi.Cijela jedna generacija Sirijaca u Hami je uživala blagodati Asadove ''mudrosti'', koji je zarad mira u kući zaklao 40 000 Sirijaca. Mislim, to je jedna klasična decenijska mržnja ili decenijsko iživljavanje jednog sistema nad narodom.
I na koncu vidi se i u ovome sirijskom ratu da naroda apsolutno nije briga za sistem. Nisu im dragi ni islamisti, jeste jednom dijelu gdje imaju značajnu podršku, ali većini Sirijaca nije uopšte stalo da odbrane režim.To je njihov odgovor na sve što su preživljavali. Jeste jednom dijelu stanovništva, koji je uživao privilegije, sirijskim budžetašima, alevitima, i zaguljenim šiitima koji misle da se bore protiv vehabija u Siriji. Ali veliku većinu uopšte ne zanima rat.
Sisi je prvo ubica, zločinac, mafijaš, i notorni kriminalac.Hladno ubiti hiljade ljudi na ulici je zastrašujuće.80 miliona Sirijaca je gledalo iživljavanje sistema nad nenaoružanim narodom.Vidjeli smo do čega je Siriju dovela politika gole sile, nije odmah, ali isti ljudi koji su mislili da su sačuvali živu glavu i spasili Siriju od velikog rata danas svojim očima gledaju kroz kakvu katastrofu im država prolazi. Ne samo da imaju rat, imaju totalno uništenje države, i likovi koji su ohrabrivali sistem tada, danas gube svoju djecu svoje najmilije na ulicama sirijskih gradova.
- Kikibombona
#2713 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Saxxx
Kako se trebala postaviti vojska prema milionskim anti-Mursi protestima?
Valjda ti je jasno da bi u jednom trenutku eskaliralo i da bi demonstranti poceli loviti pripadnike MB.
Valjda ti je jasno da bi u jednom trenutku eskaliralo i da bi demonstranti poceli loviti pripadnike MB.
-
sarajevoxxxx
#2714 Re: Egipat (pročitati prvi post)
- Šta znači milionskim u jednoj zemlji od 80 miliona stanovnika? Dovoljno je da imaš par procenata koji se ne slažu sa lokalnom vlašću i eto milionskih protesta.Također, saudijska medijska imperija, je danima pred vojni udar udarala po Mursiju. Koliko se sječam proizvedeno je par vještačkih kriza poput one sa nestašicom benzina, gdje se satima čekalo u redu za gorivo. Zatim koja god vlast dođe vojska je neće simpatisati jer su oni u državi sve poklopili.Kikibombona wrote:Saxxx
- Za to lovljenje ? Pa ako pripadnici MB-a ne love ove druge nakon hiljada poginulih i izranjavanih zašto bi oni lovili Mursijeve pristalice ? Mislim, ovi su gori, opasniji, zli, iako nikoga nisu ubili, a ovi drugi su fini, demokrate, liberalni, koje ne usmiješ uzrujavati jer će te početi loviti po ulici ako postanu nervozni.
- Kikibombona
#2715 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Nevjerovatno, ali ti nikad ne odgovoris na pitanje.
Ne sjecam se da si kukao kada je Erdogan razbijao proteste u Turskoj.Kako se trebala postaviti vojska prema milionskim anti-Mursi protestima?
- Co0l
#2716 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Jos kad bi ti konacno,nakon desetina i desetina postova na ovoj temi,shvatio da vojska u Egiptu nije neutralana nego je oduvijek bila jedna od strana.Nije se vojska stavila na stranu Mursijevih protivnika nego je vojska ta koja je od pocetka bila Mursijev protivnik.Kikibombona wrote:![]()
Nevjerovatno, ali ti nikad ne odgovoris na pitanje.![]()
Ne sjecam se da si kukao kada je Erdogan razbijao proteste u Turskoj.Kako se trebala postaviti vojska prema milionskim anti-Mursi protestima?
A ako cemo i tvoju logiku pratit i zamislit nemoguce,to jest da je vojska u Egiptu neutralana i da je svrgnula Mursija da ne bi doslo do nekih sukoba nakon samo dan-dva demonstracija protiv njega,zasto onda nije udovoljila demonstrantima koji su sedmicama protestvovali nakon vojnog udara po cijelom Egiptu nego ne samo da nije sprijecavala sukobe nego ih je i pravila ubijajuci na stotine demonstranata koji su se usprotivili vojnom udaru?
- Kikibombona
#2717 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Naravno da vojska ima svoje interese. Naravno da kod velikih pitanja imaju svoje odgovore.Co0l wrote:
Jos kad bi ti konacno,nakon desetina i desetina postova na ovoj temi,shvatio da vojska u Egiptu nije neutralana nego je oduvijek bila jedna od strana.Nije se vojska stavila na stranu Mursijevih protivnika nego je vojska ta koja je od pocetka bila Mursijev protivnik.
A ako cemo i tvoju logiku pratit i zamislit nemoguce,to jest da je vojska u Egiptu neutralana i da je svrgnula Mursija da ne bi doslo do nekih sukoba nakon samo dan-dva demonstracija protiv njega,zasto onda nije udovoljila demonstrantima koji su sedmicama protestvovali nakon vojnog udara po cijelom Egiptu nego ne samo da nije sprijecavala sukobe nego ih je i pravila ubijajuci na stotine demonstranata koji su se usprotivili vojnom udaru?
Njihov primarni interes je MIR. U slucaju rata mogu dosta izgubiti, nista dobiti.
Vojska je skolnila MB i to je kraj prica. Na tome je trebalo stati, kao sto su stale pristalice Mubaraka.
-
sarajevoxxxx
- Co0l
#2719 Re: Egipat (pročitati prvi post)
U tom i jeste problem tog nakaradnog sistema u Egiptu-nije vojska ta koja treba da ima svoje interese,vojska treba da izvrsava naredjenja izabranih predstavnika naroda i da brani zemlju od vanjskog neprijatelja.Nije vojskino da sklanja MB ili bilo koju drugu stranku,pogotovo ako iza te stranke stoji skoro pola glasackog tijela.Naravno,osim u slucaju kada se radi o vojnoj diktaturi koju imamo sada u Egiptu.Tad i vazi taj rezon koji zagovaras.Nije ni to problem ali prestanimo se onda barem lagat i nazovimo stvar pravim imenom.Kikibombona wrote:Naravno da vojska ima svoje interese. Naravno da kod velikih pitanja imaju svoje odgovore.Co0l wrote:
Jos kad bi ti konacno,nakon desetina i desetina postova na ovoj temi,shvatio da vojska u Egiptu nije neutralana nego je oduvijek bila jedna od strana.Nije se vojska stavila na stranu Mursijevih protivnika nego je vojska ta koja je od pocetka bila Mursijev protivnik.
Njihov primarni interes je MIR. U slucaju rata mogu dosta izgubiti, nista dobiti.
Vojska je skolnila MB i to je kraj prica. Na tome je trebalo stati, kao sto su stale pristalice Mubaraka.
A u tu pricu da su masakrom sprijecili neki imaginarni rat vise niko ne vjeruje.
- Kikibombona
#2720 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Dragi Cool, nemoj se praviti naivan.
Da se Obama pokusa promovirati kao apsolutni lider, da se stavi iznad SUDSTVA, da pokaze da mu je cilj apsolutna moc i potpuna kontrola.... pa roknuli bi ga. Da li CIA, da li FBI, da li vojska ili neko cetvrti. Nema sanse da bi nakon toga ostao na vlasti. Poderali bi ga. U najboljem slucaju bi zaradio dozivotnu robiju.
Mursi je covjek sa opasnim namjerama i takve treba skloniti dok je vrijeme. Kad se ukorijeni, gotovo je, mozes qrcu svirati. Bilo bi ga teze skinuti nego Saude.
Kada ovo sazvacete mozemo dalje pricati.
Da se Obama pokusa promovirati kao apsolutni lider, da se stavi iznad SUDSTVA, da pokaze da mu je cilj apsolutna moc i potpuna kontrola.... pa roknuli bi ga. Da li CIA, da li FBI, da li vojska ili neko cetvrti. Nema sanse da bi nakon toga ostao na vlasti. Poderali bi ga. U najboljem slucaju bi zaradio dozivotnu robiju.
Mursi je covjek sa opasnim namjerama i takve treba skloniti dok je vrijeme. Kad se ukorijeni, gotovo je, mozes qrcu svirati. Bilo bi ga teze skinuti nego Saude.
- Co0l
#2721 Re: Egipat (pročitati prvi post)
E moj Kiki,najzalosnije od svega je sto ti ne vidis da si upravo Sisija opisao.A nisi glup covjek.Kikibombona wrote:Dragi Cool, nemoj se praviti naivan.
Sisi ponisti volju vecine glasaca Egipta,stavi se ne samo iznad sudstva nego i iznad zivota u Egiptu i ti Mursiju prigovaras da je to kao pokusao a ne vidis da je Sisi to ne samo pokusao nego uradio!?Pobio i pozatvarao hiljade Egipcana radi fantomske prijetnje,radi covjeka koji nije nikog ubio,stvorio atmosferu bureta baruta koje moze svakog casa da eksplodira pod izgovorom da stvara mir!? Kakav ba mir,pa nisu se ljudi ubijali za onih godinu dana Mursijeve vladavine,Sisi je taj koji je narusio mir ubijanjem.
Pusti se Sisijevih govora u kojima optuzuje Mursija za to sto ti uporno ponavljas,Mursi je obicni cutuk i blecak,mozes odobravat ili ne odobravat njegovu politiku (ja licno ne odobravam ali ne pitam se ja nego Egipcani koji su ga zbog te politike i izabrali) ali najveci grijeh mu je sto je pokusao dovesti vojsku na mjesto na kojem i treba da bude u jednoj normalnoj zemlji.Zato ga je vojska,kao istureni igrac zaljevskih monarhija,ekspresnon i sklonila,nakon samo godinu dana vlasti i vratila Egipat ponovo u diktaturu kakvu su imali pod Mubarakom.
Nista neobicno,sa'vox ti je pokusavao objasniti zasto Saudima i ostaloj zaljevskoj bratiji ne odgovara da narod na izborima bira predsjednika i kako ga i dan-danas finansiraju zbog toga al ti odbijas to da vidis i konstatujes da eto ovi su glupi i daju milijarde Sisiju koji je pametan i uzima to bez ikakvih obaveza.Mislim wtf,pa ne radi se o djeci od 7 godina da nekom uporno daju tek tako tolike pare a da nista nemaju zauzvrat.
I gle cuda,kako ekspresno zatvorise Mursija tako i ekspresno oslobodise istog onog Mubaraka.Samo one ko ne vidi da su Sisi i Mubarak iz istog kruga ljudi i jedno lice sa dva nalicja to moze iznenaditi.
Nevezano za ovaj tvoj post ali sva ova prica o nekakvoj mogucoj opasnosti od MB me podsjeca na svojevremnu americku retoriku o komunistickoj prijetnji na osnovu koje su podrzavali po latinskoj Americi a i drugdje i najgore diktatore i pravdali njihove zlocine samo da narod ne bi odlucivao ko ce da vlada a oni kontrolisali te diktatore i rezime koje bi uspostavljali.E na to me Sisonja i njegova retorika podsjeca samo sto umjesto Amera ima sto puta gore pokrovitelje iz Zaliva.
- Challenger__
#2722 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Iračka, libijska i sirijska stvarnost nisu "fantomska prijetnja".Co0l wrote:...radi fantomske prijetnje...
- Kikibombona
#2723 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Nevjerovatno, kao da ti je Saxxx brat.
Ignorises cinjenice.
Pitam te, sta bi se desilo Obami ili Kameronu kada bi si priskrbilu apsolutnu moc, pod svoju sapu stavili sudstvo i svoje odluke proglasili kao konacne i obavezujuce? Dakle, apsolutna moc i nedodirljivost?
Da li bi ostali na vlasti?
Kako bi reagovala javnost?
Eto, tri precizna pitanja.
Ignorises cinjenice.
Pitam te, sta bi se desilo Obami ili Kameronu kada bi si priskrbilu apsolutnu moc, pod svoju sapu stavili sudstvo i svoje odluke proglasili kao konacne i obavezujuce? Dakle, apsolutna moc i nedodirljivost?
- Co0l
#2724 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Mursi nema nista s tim.Challenger__ wrote:Iračka, libijska i sirijska stvarnost nisu "fantomska prijetnja".Co0l wrote:...radi fantomske prijetnje...
- Co0l
#2725 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Ne ignorisem vec sam ti odgovorio.Upravo to sto me pitas nije Mursi uradio nego Sisi.Izvrsio je vojni udar, i priskrbio si apsolutnu moc .usput je pobio,pozatvaro i pozabranjivao neistomisljenike.Ako to nije apsolutna moc o kojoj pricas ja ne znam sta je.Kikibombona wrote:Nevjerovatno, kao da ti je Saxxx brat.![]()
Ignorises cinjenice.