Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
Istina-True

#2701 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Istina-True »

NIN wrote:
Ne, nego pored relativno razumnog i jednostavnog objasnjenja ustrajavas u vec odgovorenim, naravno, novim i slicnim pitanjima! Ako cemo pravo, za mene, covjek kojem se crta, a on ne konta, je glup insan! Jebes politicku korektnost, bio bosnjak ili bosanac! :lol:

Deficit intelekta, to ti je! :bih:
Necu se spustati na tvoj nivo. Ostavitcu da drugi procjene kada budu citali. Nije da me je briga, ali pitaj harac-a koliko ovo sto ti pises ima smisla. O uvredama necu nista reci, sem da je zalosno...

Rekao si sve sto mi je trebalo da znam.
NIN

#2702 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Istina-True wrote:Necu se spustati na tvoj nivo.
Jel'? :lol:

Evo tebi jedan test http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/479723 ... I-VI-BOLJE pa nam javi koliko si dogurao, al' bez varanja! :lol:
Towelie

#2703 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

NIN wrote:

Evo tebi jedan test http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/479723 ... I-VI-BOLJE pa nam javi koliko si dogurao, al' bez varanja! :lol:
A koliko si ti imao? I kakve veze ima ovaj test sa diskusijom koju vodite?
NIN, pokusavas ad hominemom nesto da postignes. Nece ti maliciozni komentari popraviti argumentaciju. :wink:
NIN

#2704 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Towelie wrote:
NIN wrote:

NIN, pokusavas ad hominemom nesto da postignes. Nece ti maliciozni komentari popraviti argumentaciju. :wink:
Ma kakav ba ad Homeini!? Argument je bio i ostao malo visocije samo sto covjek s deficitom intelekta to nije u stanju upratit, sta cu mu ja! :D
NIN

#2705 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Odoh lec! :lol:
AstorH

#2706 Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by AstorH »

Istina-True wrote:
Necu se spustati na tvoj nivo. Ostavitcu da drugi procjene kada budu citali. Nije da me je briga, ali pitaj harac-a koliko ovo sto ti pises ima smisla. O uvredama necu nista reci, sem da je zalosno...

Rekao si sve sto mi je trebalo da znam.

I nemoj da se spustas, duboko je njegov intelekt ispod razine tvog. O njegovom pristupu, kulturi i nacinu obracanja sa visine u kojoj vrlo brzo izgubi kontrolu nije vrijedno pomena jer mozes da dozivis samo neugodnosti. Govorim iz iskustva jer je i mene pokusao ismijati i vrijedjati, a u ovom posljednjem je i uspio, a samo zato sto drugacije izlazem svoje misljenje.
Liku cim presuse argumenti, a to vrlo brzo biva, poseze ka vrijedjanju, vrlo trulom humoru i ismijavanju sugovornika.
Ustvari je vrlo nestabilna i ranjiva osoba prenaglasenog ega sa teznjom ka velicanju samog sebe vrijedjajuci usput diskutante koji imaju suprotne stavove i izlaganja, a koji imaju itekako smiren, kulturan i argumentiran pristup tematici poput tebe.
Vrlo dobro poznajem takve profile ljudi jer imaju problem sa egom koji se vrlo lako prepoznaje jer snazno dolazi do izrazaja posebno u diskusijama u kojima imaju manjak argumenata, dominantnosti i podrske nekolicine, vole da se isticu, da budu hvaljeni i uzviseni, a sa druge strane, u totalnom su disbalansu. Stoga ne spustaj se na nivo takvih osoba, niti ulazi u rasparvu sa njima, jer biti na njihovom levelu osobnosti u kojemu su kadri omalovazavati, vrijedjati i ismijavati druge, a time uzvisivati samoga sebe je vjeruj jako tjeskobno i takve osobe su ustvari vrlo nesretne i na posljetku dezorjentirane i u vremenu i u prostoru.
Svako tko se uzvisuje bice ponizen, a tko je ponizen, bice uzvisen.

Poz.bro. Stay cool.

Sent from my iPad using Tapatalk
L u c i f e r

#2707 Re: Odg: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

I kome je mali, bice veliki. :D
harač

#2708 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

@istina-true: s obzirom da si ti teista (ako nemam pogrešan utisak), da li si kompatibilista slobodne volje i božijeg sveznanja. kako uopće to treba da funkcioniše. bilo je price o tome million puta na temi "ateizam", ali nikad i nekog kompetentnog. naročito, da li islam ima neku verziju kršćanskog molinizma?
5 0 5

#2709 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Šta se desilo sa temom ATEIZAM? Pojela maca?
drug_profi

#2710 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Bjez ba. Pocnu o egzistencijalizmu, Sopenhaueru, a propustili gradivo iz osnovne.
I onda se uvrijede kad niko nece s njima da prica na toj "visini".

...mobilni...
L u c i f e r

#2711 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

505sCrtom wrote:Šta se desilo sa temom ATEIZAM? Pojela maca?
Valjda će nekad vaskrsnuti... :eh:
Dozer

#2712 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Kakve su ovo budalastine... http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/479723 ... za 6 min = 29 boba :D :D

QQ majko...cuj nisu mogli dobaciti vise od 23... :D
¤ jelena ¤

#2713 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by ¤ jelena ¤ »

Dok nisi poletio još....visočije - što bi rekao naš pismeni moderator,

test je sa prijemnog ispita za faks, što će reći da oni koji nisu mogli dobaciti više od 23 boda imaju samo 18 godina.

Koliko @Dozeru ti imaš godina? :D
apsidejzi

#2714 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by apsidejzi »

Ovaj test je glup i ne pokazuje nista konkretno osim mozda nedostatak socijalnog zivota za one koji ga uspjesno urade. Naravno da jedna normalna osoba nece moci odgovoriti vise od 23 tacna odgovora jer to podrazumjeva da ista hem sto mora biti nafilovana nepotrebnim informacijama, ona mora biti u toku svih svjetskih desavanja. Volio bih vidjeti po kojoj logici neko "mora" znati ko je bio predsjednik Egipta prije godinu dana sa brojem pregovarackih poglavlja u sporazumu EU sa Srbojim te ko je bio sampion u Formuli 1 u sezoni 2011, 2012 i 2013.

Ovo u u potpunosti random pitanja i test ne pokazuje nista. Od navedenih imenica izbaci neku koja se razlikue od drugih, a onda dodje pitanje koja je najsjevernija zemlja izmedju pet nabrojanih zemalja, a onda te pita kako se zove sahovsko otvaranje kada igraci povuku odredjene poteze, da bi na kraju od jednog takvog bubatora trazilo da napise autora poznate rokerske pjesme iz proslog stoljeca. Mogli su komotno postaviti pitanje ko je bio direktor Zeljezare Zenica u periodu 1996-2000.

Toliko glupa i nepotrebna pitanja da ja nemam rijeci da se izrazim. Mada, mozda je do mene. Ja se trudim ne pamtiti stvari do kojih mogu doci u relativno kratkom vremenu a u to spadaju i odgovori na ovaj test. Davno sam prestao pamtiti tudje rodjendane, svoj kalendar i obaveze te telefonske brojeve. Sve imam na telefonu i sve mi je dostupno. Kolicina zapamcenih fakta je minimalna ali ono sto je meni bitno jeste proces pronalaska istih u optimalnom vremenu.
apsidejzi

#2715 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by apsidejzi »

Towelie wrote:
NIN wrote:

NIN je poznat po tome :kiss:
¤ jelena ¤

#2716 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by ¤ jelena ¤ »

apsidejzi wrote:Ovaj test je glup i ne pokazuje nista konkretno osim mozda nedostatak socijalnog zivota za one koji ga uspjesno urade. Naravno da jedna normalna osoba nece moci odgovoriti vise od 23 tacna odgovora jer to podrazumjeva da ista hem sto mora biti nafilovana nepotrebnim informacijama, ona mora biti u toku svih svjetskih desavanja. Volio bih vidjeti po kojoj logici neko "mora" znati ko je bio predsjednik Egipta prije godinu dana sa brojem pregovarackih poglavlja u sporazumu EU sa Srbojim te ko je bio sampion u Formuli 1 u sezoni 2011, 2012 i 2013.

Ovo u u potpunosti random pitanja i test ne pokazuje nista. Od navedenih imenica izbaci neku koja se razlikue od drugih, a onda dodje pitanje koja je najsjevernija zemlja izmedju pet nabrojanih zemalja, a onda te pita kako se zove sahovsko otvaranje kada igraci povuku odredjene poteze, da bi na kraju od jednog takvog bubatora trazilo da napise autora poznate rokerske pjesme iz proslog stoljeca. Mogli su komotno postaviti pitanje ko je bio direktor Zeljezare Zenica u periodu 1996-2000.

Toliko glupa i nepotrebna pitanja da ja nemam rijeci da se izrazim. Mada, mozda je do mene. Ja se trudim ne pamtiti stvari do kojih mogu doci u relativno kratkom vremenu a u to spadaju i odgovori na ovaj test. Davno sam prestao pamtiti tudje rodjendane, svoj kalendar i obaveze te telefonske brojeve. Sve imam na telefonu i sve mi je dostupno. Kolicina zapamcenih fakta je minimalna ali ono sto je meni bitno jeste proces pronalaska istih u optimalnom vremenu.
To je test opšte informisanosti sa prijemnog ispita za Filozofski fakultet i svaki tačan odgovor donosi dragocjene bodove.

Ova "glupa i nepotrebna pitanja" nekim mladim ljudima će omogućiti upis na željeni fakultet,
a možda čak i relativno besplatno visoko obrazovanje, ako u što većem broju na njih tačno odgovore.

Prema tome, to što ti ovdje nazivaš "nepotrebnim informacijama" :roll: - ne postoji.
L u c i f e r

#2717 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

Vaš rezultat je: 15
Solidno, solidno...
Većina kandidata je na testu opšte informisanosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu ove godine imalo od 10 do 17 tačnih odgovora.
:nargila:
NIN

#2718 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

apsidejzi wrote:Ovaj test je glup i ne pokazuje nista konkretno osim mozda nedostatak socijalnog zivota za one koji ga uspjesno urade.
Ovaj test nije glup i pokazuje mnogo o testiranom. Informisanje o svijetu u kojem zivis nije nedostatak socijalnog zivota nego njegov sastavno dio, i da vecina ljudi na planeti ima bolju edukaciju i pristup informacijama ovaj planet bi bio mnogo ugodnije i bezbriznije mjesto za zivjeti.
Dozer

#2719 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Meni je 40+, ali, izgleda da ipak raspolazem sasvim dovoljnom kolicinom informacija, a samim tim i znanja iz svega i svacega. :lol:
Istovremeno, garantujem da ni 30% mojih vrsnjaka nece postici 29 od 30, bez obzira na "glupocu" testa. I ovo nije prepotentnost, nego cinjenicno stanje.
NIN

#2720 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Dozer wrote:Meni je 40+, ali, izgleda da ipak raspolazem sasvim dovoljnom kolicinom informacija, a samim tim i znanja iz svega i svacega. :lol:
Istovremeno, garantujem da ni 30% mojih vrsnjaka nece postici 29 od 30, bez obzira na "glupocu" testa. I ovo nije prepotentnost, nego cinjenicno stanje.
Pa dobro, ipak je test namjenjen drugoj zemlji gdje ima nekoliko pitanja vezanih striktno za to podneblje. Da je test radjen za nase podneblje vjerujem da bi ga bolje uradio.
Dozer

#2721 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Kakvo podneblje...? Ono su sve opsta pitanja iz knjizevnosti, biologije, geografije, matematike, fizike i sl....
NIN

#2722 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Dozer wrote:Kakvo podneblje...? Ono su sve opsta pitanja iz knjizevnosti, biologije, geografije, matematike, fizike i sl....
Pa, recimo, koliko je Srbija potpisala pristupnih ugovora sa EU.
Dozer

#2723 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Nije bas to pitanje, nego koliko tacaka ima pristupni ugovor, a i to su opsta pitanja koja su se milion puta spomenula u raznoraznim medijima...
Towelie

#2724 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Falicnost vecine ovakvih testova opsteg obrazovanja je sto su namenjeni zapadnom belom coveku i nemaju univerzalni karakter.
Zasto bi nekom u Mauritaniji, Kanadi ili Cileu bilo vazno koliko tacaka ima pristupni ugovor Srbije za EU, i kako nekog ko to ne zna, cini manje opste obrazovanim jer ocigledno da ovakvo pitanje ima geografsku posebnost?
Dozer

#2725 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Da, geografska posebnost konkretnog testa je vezana upravo za nas region. Kakve veze Cile i slicne zemlje imaju s ovim?
Locked