RUSIJA

Post Reply
detroit-mercy

#2701 Re: RUSIJA

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:
UnscarD wrote:[
Nije svrha Hoolywooda samo prodavanje zabave i generisanje profita nego i usmjeravanje nacina razmisljanja.
Tako imamo svojevremno izvrtanje istorije pa su generacije slavile kauboje koje su divljacki indijanci maltretirali, pa imamo zle ruse pa danas zle arape a i rusi se vracaju u modu.
Evo jedan malo duzi ali odlican text o hollywodu iz pera jednog naseg sugradjanina. Kompletan text je SUPER ali posebnu paznju obratite na analizu Pearl Harbur filma ...
Apsolutno se slazem.

Cista propaganda.

Procitat cu tekst kad budem imao malo vise vremena,jako me zanima :thumbup:
A na listi pet najboljih filmova si stavio sve i jedan iz Hollywood prodaksna :mrgreen: . sad ces morat mijenjati listu jer te jer te je drug komesar naruzio :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2702 Re: RUSIJA

Post by _BataZiv_0809 »

detroit-mercy wrote: A na listi pet najboljih filmova si stavio sve i jedan iz Hollywood prodaksna :mrgreen: . sad ces morat mijenjati listu jer te jer te je drug komesar naruzio :mrgreen:
Da, i?

Svidjaju mi se holivudski klasici, to je cinjenica :D
detroit-mercy

#2703 Re: RUSIJA

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:
detroit-mercy wrote: A na listi pet najboljih filmova si stavio sve i jedan iz Hollywood prodaksna :mrgreen: . sad ces morat mijenjati listu jer te jer te je drug komesar naruzio :mrgreen:
Da, i?

Svidjaju mi se holivudski klasici, to je cinjenica :D
Pa jel propaganda ili su dobri filmovi :mrgreen:, odluci se. Ne boj se, nece te komesar pozvati da se javno izlozis samokritici zbog konzumacije kapitalistickog smeca :mrgreen: .
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2704 Re: RUSIJA

Post by _BataZiv_0809 »

detroit-mercy wrote: Pa jel propaganda ili su dobri filmovi :mrgreen:, odluci se. Ne boj se, nece te komesar pozvati da se javno izlozis samokritici zbog konzumacije kapitalistickog smeca :mrgreen: .
Perl Harbur, Pad crnog jastreba, Suze boga sunca, Spasavanje vojnika Rajana.....-propaganda

Kum, Apokalipsa danas, Lovac na Jelene, Pulp Fiction.....- klasici.

Kuzis razliku?
jefferson

#2705 Re: RUSIJA

Post by jefferson »

_BataZiv_0809 wrote:
detroit-mercy wrote: Pa jel propaganda ili su dobri filmovi :mrgreen:, odluci se. Ne boj se, nece te komesar pozvati da se javno izlozis samokritici zbog konzumacije kapitalistickog smeca :mrgreen: .
Perl Harbur, Pad crnog jastreba, Suze boga sunca, Spasavanje vojnika Rajana.....-propaganda

Kuzis razliku?
Kakva ba propaganda. Pa sutra kada bi u Americi poceo jacati komunisticki pokret, Hollywood bi snimio odbranu Staljingrada.
Sve je to rezanje para, kakva ba propaganda.
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#2706 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

I mojih top 5 su vjerovatno hoolywood-ski (doduse top 4 , Das Boot je Njemacki) ...ne treba sad prestati gledati filmove, meni je recimo vrlo zabavno u filmovima odgonetati detalje simulakruma...tacno lociram sta hoce i kako hoce da izvrnu prilikom slikanja realnostis. Vrlo zabavno.
I nisu naravno svi filmovi podlozni tom trendu pod jedan a pod 2 Hoolywood se promjenio sto pise detaljno u tom textu ...

Nekada se mogao snimiti FullMetal Jacket ili Deer Hunter da ne spominjem Apokalipsu a danas je njemu najblize u kritici onaj jadni (u tom smislu, znam da je oteo Oskara Avataru) Hurt Locker od prije par godina ...nekada smo imali ove filmove a danas imamo American Sniper hahahha samo to je dovoljno da ti buse sve jasno ...
detroit-mercy

#2707 Re: RUSIJA

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:

Kuzis razliku?
Neretva, Sutjeska, Kozara propaganda.
Balkanski Spijun, Otac na Sluzbenom Putu klasici, kuzis razliku.
Komesar je rekao da su Holivudski filmovi propaganda a ti odmah u stav mirno "Slazem se druze komesare", obratiti cu paznju na to iduci puta :mrgreen: . Nigdje ni slova o propagandi :mrgreen: , vidi se da bi bio dobar vojnik partije :mrgreen: .
Sega su mi ovi kvazi ljevicari u medjusobnoj komunikaciji :mrgreen:
UnscarD

#2708 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

jefferson wrote:
_BataZiv_0809 wrote:

Kuzis razliku?
Kakva ba propaganda. Pa sutra kada bi u Americi poceo jacati komunisticki pokret, Hollywood bi snimio odbranu Staljingrada.
Sve je to rezanje para, kakva ba propaganda.
I pare i propganda ... ne iskljucuje to jedno drugo.
Imas u textu lijepo opisano kako USA vojska cenzurise i mjenja scenario a ako ne pristanes na to, ok ali nema vojne opreme na koristenje.
Poto je sve lova, nema vise Kopole pa da za kultnu scenu kada ide eskadrila a pici "ride of the valkyries " skupi kakve takve helikoptere i odjebe vojsku ...danas se ide linijom manjeg otpora ...
detroit-mercy

#2709 Re: RUSIJA

Post by detroit-mercy »

UnscarD wrote:I mojih top 5 su vjerovatno hoolywood-ski (doduse top 4 , Das Boot je Njemacki) ...ne treba sad prestati gledati filmove, meni je recimo vrlo zabavno u filmovima odgonetati detalje simulakruma...tacno lociram sta hoce i kako hoce da izvrnu prilikom slikanja realnostis. Vrlo zabavno.
I nisu naravno svi filmovi podlozni tom trendu pod jedan a pod 2 Hoolywood se promjenio sto pise detaljno u tom textu ...

Nekada se mogao snimiti FullMetal Jacket ili Deer Hunter da ne spominjem Apokalipsu a danas je njemu najblize u kritici onaj jadni (u tom smislu, znam da je oteo Oskara Avataru) Hurt Locker od prije par godina ...nekada smo imali ove filmove a danas imamo American Sniper hahahha samo to je dovoljno da ti buse sve jasno ...
I tada si imao Die Hard 1,2, 3......7, 8, 9 i ta sranja :mrgreen: . Holywood se bavi mnogim pricama izbaci bruku filmova za svaciji ukus, tako da je malo ofirno spocitavati Hollywood-u bilo sta nakon bruke filmova sa anti-ratnom tematikom :mrgreen: .
UnscarD

#2710 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

detroit-mercy wrote:
UnscarD wrote:I mojih top 5 su vjerovatno hoolywood-ski (doduse top 4 , Das Boot je Njemacki) ...ne treba sad prestati gledati filmove, meni je recimo vrlo zabavno u filmovima odgonetati detalje simulakruma...tacno lociram sta hoce i kako hoce da izvrnu prilikom slikanja realnostis. Vrlo zabavno.

I tada si imao Die Hard 1,2, 3......7, 8, 9 i ta sranja :mrgreen: . Holywood se bavi mnogim pricama izbaci bruku filmova za svaciji ukus, tako da je malo ofirno spocitavati Hollywood-u bilo sta nakon bruke filmova sa anti-ratnom tematikom :mrgreen: .
Jesi li procitao text koji sam postavio ? Kada procitas, javi se da ti posjasnim ako je sta ostalo nejasno ;-) uzivajte ...
Last edited by UnscarD on 04/02/2015 17:11, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2711 Re: RUSIJA

Post by _BataZiv_0809 »

To je to. I meni je bas zabavno otkrivanje skrivene poruke, odnosno simulakruma. Ali ocigledno je da neki gledaju stvari samo iz krajnosti. Ne mora znaciti ako nesto konzumiram, da to istome ne vidim mane :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2712 Re: RUSIJA

Post by _BataZiv_0809 »

detroit-mercy wrote: Neretva, Sutjeska, Kozara propaganda.
Komesar je rekao da su Holivudski filmovi propaganda a ti odmah u stav mirno "Slazem se druze komesare", obratiti cu paznju na to iduci puta :mrgreen: . Nigdje ni slova o propagandi :mrgreen: , vidi se da bi bio dobar vojnik partije :mrgreen: .
Jesi ti pametan :)
detroit-mercy

#2713 Re: RUSIJA

Post by detroit-mercy »

UnscarD wrote:
detroit-mercy wrote:

Jesi li procitao text koji sam postavio ?
Ne, ali procitacu pa ti dam misljenje :mrgreen: .
detroit-mercy

#2714 Re: RUSIJA

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:
detroit-mercy wrote: Neretva, Sutjeska, Kozara propaganda.
Jesi ti pametan :)
Sta ces, ne mozemo svi biti taki :mrgreen: .
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2715 Re: RUSIJA

Post by _BataZiv_0809 »

UnscarD wrote:
detroit-mercy wrote: I tada si imao Die Hard 1,2, 3......7, 8, 9 i ta sranja :mrgreen: . Holywood se bavi mnogim pricama izbaci bruku filmova za svaciji ukus, tako da je malo ofirno spocitavati Hollywood-u bilo sta nakon bruke filmova sa anti-ratnom tematikom :mrgreen: .
Jesi li procitao text koji sam postavio ? Kada procitas, javi se da ti posjasnim ako je sta ostalo nejasno ;-) uzivajte ...
Naravno da nije procitao :D

Je li ono u Die Hard (jednom od dijelova) negativci bijahu iz DDR-a :lol: :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2716 Re: RUSIJA

Post by _BataZiv_0809 »

detroit-mercy wrote: Sta ces, ne mozemo svi biti taki :mrgreen: .
Hvala bogu :thumbup:
detroit-mercy

#2717 Re: RUSIJA

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:

To je to. I meni je bas zabavno otkrivanje skrivene poruke, odnosno simulakruma. Ali ocigledno je da neki gledaju stvari samo iz krajnosti. Ne mora znaciti ako nesto konzumiram, da to istome ne vidim mane :thumbup:
Jes li se ikada pozabavio skrivenim porukama "Jugoslovenskog Crnog Vala" u kinematografiji, Balkanskog Spijuna i slicnih filmova :mrgreen: ili se jos bavis klasicima tipa Zikina Dinastija I Hajde da se Volimo :mrgreen: .
jefferson

#2718 Re: RUSIJA

Post by jefferson »

I pare i propganda ... ne iskljucuje to jedno drugo.
Imas u textu lijepo opisano kako USA vojska cenzurise i mjenja scenario a ako ne pristanes na to, ok ali nema vojne opreme na koristenje.
Poto je sve lova, nema vise Kopole pa da za kultnu scenu kada ide eskadrila a pici "ride of the valkyries " skupi kakve takve helikoptere i odjebe vojsku ...danas se ide linijom manjeg otpora ...
Pa normalno. Vojska hoce da svoju pricu proda. To nije sprijecilo mnoge rezisere i producente da snime film bez vojske.
Nije niko kriv sto smo mi navikli uvijek da se takvi filmovi reziraju od strane drzave. Ljudi su u biznisu prvljenja para. Ako ce fil zaraditi pare tako sto ce svake minute neko na filmu uzviknuti: USA FUCK YEAH. Jbt, ja cu prvi napraviti takav film.
detroit-mercy

#2719 Re: RUSIJA

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:
UnscarD wrote:
detroit-mercy wrote: I tada si imao Die Hard 1,2, 3......7, 8, 9 i ta sranja :mrgreen: . Holywood se bavi mnogim pricama izbaci bruku filmova za svaciji ukus, tako da je malo ofirno spocitavati Hollywood-u bilo sta nakon bruke filmova sa anti-ratnom tematikom :mrgreen: .
Naravno da nije procitao :D

Je li ono u Die Hard (jednom od dijelova) negativci bijahu iz DDR-a :lol: :lol:
Nisi ni ti, sam si rekao ali si u stavu mirno odmah potvrdio sve je to propaganda :mrgreen: . Jer znas ako sef kaze tako onda nema potrebe ni da citas :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2720 Re: RUSIJA

Post by _BataZiv_0809 »

detroit-mercy wrote: Jes li se ikada pozabavio skrivenim porukama "Jugoslovenskog Crnog Vala" u kinematografiji, Balkanskog Spijuna i slicnih filmova :mrgreen: ili se jos bavis klasicima tipa Zikina Dinastija I Hajde da se Volimo :mrgreen: .
Mogao bih o jugoslovenskom filmu nadugo i nasiroko. Ali nije tema.

Covjek je postavio izuzetno kvalitetan tekst, na temu koliko Holivud znaci i koliki uticaj ima. Procitao sam ga dvaput. I naravno da se meka propaganda (izraz je iz teksta) provlaci kroz mnoge filmove. Npr. kad americki predsjednik u Danu Nezavisnosti govori o Pustinjskoj oluji, pa kao on ne zna za Area 51, ali njegov zlocesti savjetnik zna :D itd... (primjer je iz moje glave)

Sa druge strane, ima jako puno kvalitetnih filmova, koji ne prikazuju Ameriku i opcenito Zapad u lijepom svijetlu i zacudo, nikad ili vrlo rijetko dobijaju Oscare. Npr. Don Cheadle je odigrao ulogu zivota u Hotelu Ruanda, a Oskara je dobio Jamie Foxx za ulogu Ray Charlesa. Ili Tom Cruise u Posljednjem Samuraju....itd itd...

Kao sto vec rekoh, izrazen kriticki um ne odbacuje nesto a priori. Kako bih mogao znati da je nesto propaganda, a da nisam gledao :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2721 Re: RUSIJA

Post by _BataZiv_0809 »

detroit-mercy wrote: Nisi ni ti, sam si rekao ali si u stavu mirno odmah potvrdio sve je to propaganda :mrgreen: . Jer znas ako sef kaze tako onda nema potrebe ni da citas :mrgreen:
Jesam, a ti lupas gluposti :D
detroit-mercy

#2722 Re: RUSIJA

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:
UnscarD wrote:[
Nije svrha Hoolywooda samo prodavanje zabave i generisanje profita nego i usmjeravanje nacina razmisljanja.
Tako imamo svojevremno izvrtanje istorije pa su generacije slavile kauboje koje su divljacki indijanci maltretirali, pa imamo zle ruse pa danas zle arape a i rusi se vracaju u modu.
Evo jedan malo duzi ali odlican text o hollywodu iz pera jednog naseg sugradjanina. Kompletan text je SUPER ali posebnu paznju obratite na analizu Pearl Harbur filma ...
Apsolutno se slazem.

Cista propaganda.

Procitat cu tekst kad budem imao malo vise vremena,jako me zanima :thumbup:
Ko lupa gluposti :mrgreen: .
Haj sad se fino pospi pepelom :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2723 Re: RUSIJA

Post by _BataZiv_0809 »

detroit-mercy wrote: Ko lupa gluposti :mrgreen: .
Haj sad se fino pospi pepelom :mrgreen:
I sad ti hoces da kazes da znas kad sam imao slobodnog vremena? I da o temi nisam znao nista prije citanja teksta? Aj ne seri kreč zivota ti. :D

"Cista propaganda" se odnosilo na kaubojske filmove, baj d vej.
detroit-mercy

#2724 Re: RUSIJA

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:
detroit-mercy wrote: Jes li se ikada pozabavio skrivenim porukama "Jugoslovenskog Crnog Vala" u kinematografiji, Balkanskog Spijuna i slicnih filmova :mrgreen: ili se jos bavis klasicima tipa Zikina Dinastija I Hajde da se Volimo :mrgreen: .
Mogao bih o jugoslovenskom filmu nadugo i nasiroko. Ali nije tema.

Covjek je postavio izuzetno kvalitetan tekst, na temu koliko Holivud znaci i koliki uticaj ima. Procitao sam ga dvaput. I naravno da se meka propaganda (izraz je iz teksta) provlaci kroz mnoge filmove. Npr. kad americki predsjednik u Danu Nezavisnosti govori o Pustinjskoj oluji, pa kao on ne zna za Area 51, ali njegov zlocesti savjetnik zna :D itd... (primjer je iz moje glave)

Sa druge strane, ima jako puno kvalitetnih filmova, koji ne prikazuju Ameriku i opcenito Zapad u lijepom svijetlu i zacudo, nikad ili vrlo rijetko dobijaju Oscare. Npr. Don Cheadle je odigrao ulogu zivota u Hotelu Ruanda, a Oskara je dobio Jamie Foxx za ulogu Ray Charlesa. Ili Tom Cruise u Posljednjem Samuraju....itd itd...

Kao sto vec rekoh, izrazen kriticki um ne odbacuje nesto a priori. Kako bih mogao znati da je nesto propaganda, a da nisam gledao :D
Inace Independence Day jako visoko kotira medju Oscarovcima :mrgreen: pokupio je toliko Oscara da nije moglo stati u prikolicu.
Za glumacka dostignuca, tesko je raspravljati o tim stvarima i ko i zasto je dobio, I meni se nekada ne svdja ko je dobio ali jebaji ga, to ti je kao ocjena za umjetnicki dojam u klizanju, vazda neko nezadovoljan :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2725 Re: RUSIJA

Post by _BataZiv_0809 »

detroit-mercy wrote: Inace Independence Day jako visoko kotira medju Oscarovcima :mrgreen: pokupio je toliko Oscara da nije moglo stati u prikolicu.
Za glumacka dostignuca, tesko je raspravljati o tim stvarima i ko i zasto je dobio, I meni se nekada ne svdja ko je dobio ali jebaji ga, to ti je kao ocjena za umjetnicki dojam u klizanju, vazda neko nezadovoljan :mrgreen:
To je samo bio primjer, koji mi je na prvu pao na pamet. Mozemo i dalje, ali nije tema svakako.

Nisi se ti odmakao od balkanskog mentaliteta to je ocigledno. Volis krajnosti i izvlacenje iz konteksta, da je to zločin jedan :D
Post Reply