Šta znači "do"
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
HelaS
-
komsinica_s_drugog
#26977 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Neki dan sam ih na poslu ucila da izgovaraju lj, nj i đ, pisancije 
To im je za ö, ä i ü
Moja djeca su zavrsila jedan 4, a drugi 6 razreda u Bosni. Nema se potrebe niko sekirati za njihovo poznavanje maternjeg jezika.
To im je za ö, ä i ü
Moja djeca su zavrsila jedan 4, a drugi 6 razreda u Bosni. Nema se potrebe niko sekirati za njihovo poznavanje maternjeg jezika.
- Didier
#26978 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma niko se ne sekira, ali debilan ti je rezon.komsinica_s_drugog wrote: ↑23/07/2025 20:14 Neki dan sam ih na poslu ucila da izgovaraju lj, nj i đ, pisancije
To im je za ö, ä i ü
Neće učiti nešto što Srbi izmišljaju, pa će zato otići u Njemačku i učiti da Izrael ima pravo da izvrši genocid.
To su ti dupli standardi o kojima Sara priča.
I onda belaj kad hoće da se otcijepe...
-
BiBi911
#26979 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U kojoj se to Njemackoj skoli uci o tim pravima Izraela?Didier wrote: ↑23/07/2025 20:24Ma niko se ne sekira, ali debilan ti je rezon.komsinica_s_drugog wrote: ↑23/07/2025 20:14 Neki dan sam ih na poslu ucila da izgovaraju lj, nj i đ, pisancije
To im je za ö, ä i ü
Neće učiti nešto što Srbi izmišljaju, pa će zato otići u Njemačku i učiti da Izrael ima pravo da izvrši genocid.
To su ti dupli standardi o kojima Sara priča.
I onda belaj kad hoće da se otcijepe...
-
HelaS
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#26981 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Gdje da se prijavim da sam Hrvat? 
-
HelaS
-
BiBi911
- jeza u ledja
#26984 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja botujem?
Pa ti si proveo toliko vremena na ovoj temi biflajuci laznu pricu o sebi, usput izrugivajuci se drugima. I jos si to cinio sa vise nickova (npr Pcelica Maja). I ja sam sitna dusa i botujem?
Mislio sam da se neces vise javljati na ovoj temi, pogotovo ne sa svojim nadobudnim tonom, ali nakon sto si se usutao jedno vrijeme ti ponovo istu suplju.
Al ja botujem..
- Rockefeller
#26985 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ja sam hrvat musliman more l
-
HelaS
#26986 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hrvatska će za povratak Hrvata u BiH platiti, druge države neće
Trebala bi se i BiH pitati hoće li ih nazad
Last edited by HelaS on 23/07/2025 21:29, edited 1 time in total.
-
moimoi
#26987 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ako moze reis.. mos i ti.
- Rugafet
#26988 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To to
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#26989 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nijemci ne znaju da "lome" r, izgovaraju ga kao Francuzi.
Onda ima tu još hejbet stvari
Npr. Nijemci jednostavno ne izgovaraju stvari isto
Sarajevo -> "Saaraaajevoo"
Bosna -> "Bosnaaa" (sa jačom intonacijom na prvom dijelu bo)
I to nije 1:1 kod nas koji smo ovdje rođeni, ali se vidi taj uticaj.
Mada je to sekundarno svakako, ni 10% dijasporske djece ovdje stvarno koristi bosanski jezik, ako izuzmemo par riječi sa rodbinom i odlazak na godišnji.
I tu smo opet kod drugog aspekta odlaska.
Dobar dio ljudi koji idu vani misle da će njihova djeca i dalje imati neku vezu sa Bosnom, ili oni uopće. U 90% slučajeva se to ne desi, ta djeca su Nijemci, Šveđani i tkd.
Realno, kako će ta djeca znati bosanski uopće nije važno, oni su svakako zadnja generacija koja će baratati njim.
Paralelno, doduše, nema ni veze taj argument da djeca uče ovo ili ono na nacionalistički način, jer svakako vani to neće uopće znati. Najkasnije za generaciju poslije te djece, ti pokolji i zločini su njima daleki kao i oni u Kongu.
-
moimoi
#26990 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sta ba ne znaju? I gdje?
Garmisch partenkirchen lome? Arbeit mach frei, lome? Arm? Armband? Gerade?
U kojem dijelu dojclanda ti obitavas?
Garmisch partenkirchen lome? Arbeit mach frei, lome? Arm? Armband? Gerade?
U kojem dijelu dojclanda ti obitavas?
-
HelaS
- Rockefeller
#26992 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- PreWiBa
#26993 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kakvih 80 tisuća, obično pranje novca.raspisao je Javni poziv za prikupljanje prijava za dodjelu financijske potpore projektima za poticanje povratka Hrvata i stvaranja boljih uvjeta života u Bosni i Hercegovini.
Prijave za financijsku potporu mogu podnijeti registrirane pravne osobe u Bosni i Hercegovini koje provode projekte usmjerene na povratak
Već vidim, bit će 5 projekata. Svi će biti iz Gruda ili Širokog (čudnim slučajem sve ljudi usko povezani sa HDZ-om BiH), bit će uspješni i realizovati povratak čak 20 penzionera, koji su također iz Širokog (i čudnim slučajem rodbina aplikanata za fondove
-
HelaS
#26994 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Malo je to novca, koliko je bosanskih Hrvata u Hrvatskojsehohari wrote: ↑23/07/2025 21:46Kakvih 80 tisuća, obično pranje novca.SpoilerShowraspisao je Javni poziv za prikupljanje prijava za dodjelu financijske potpore projektima za poticanje povratka Hrvata i stvaranja boljih uvjeta života u Bosni i Hercegovini.
Prijave za financijsku potporu mogu podnijeti registrirane pravne osobe u Bosni i Hercegovini koje provode projekte usmjerene na povratak
Već vidim, bit će 5 projekata. Svi će biti iz Gruda ili Širokog (čudnim slučajem sve ljudi usko povezani sa HDZ-om BiH), bit će uspješni i realizovati povratak čak 20 penzionera, koji su također iz Širokog (i čudnim slučajem rodbina aplikanata za fondove).
- SaraFina
#26995 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sve ovisi od “kuće” i od roditelja. Kako se roditelji postave u odgoju djece, tako će djeca usvajati i jezik i kulturu zemlje iz koje potječu. Ja sam za integraciju, ali ne za asimilaciju. A svako onaj, ko bi strani jezik forsirao da se govori kuci, radi pogresku. Višejezičnost je super stvar. I korištenje maternjeg jezika kuci je nešto super pozitivno. Ko vidi negativnost u tome ili misli da će mu djete naučiti bolje jezik zemlje domaćina, ako se forsira u kućnoj “izvedbi” je lud.sehohari wrote: ↑23/07/2025 21:31Nijemci ne znaju da "lome" r, izgovaraju ga kao Francuzi.
Mada je to sekundarno svakako, ni 10% dijasporske djece ovdje stvarno koristi bosanski jezik, ako izuzmemo par riječi sa rodbinom i odlazak na godišnji.
Dobar dio ljudi koji idu vani misle da će njihova djeca i dalje imati neku vezu sa Bosnom, ili oni uopće. U 90% slučajeva se to ne desi, ta djeca su Nijemci, Šveđani i tkd.
Realno, kako će ta djeca znati bosanski uopće nije važno, oni su svakako zadnja generacija koja će baratati njim.
Paralelno, doduše, nema ni veze taj argument da djeca uče ovo ili ono na nacionalistički način, jer svakako vani to neće uopće znati. Najkasnije za generaciju poslije te djece, ti pokolji i zločini su njima daleki kao i oni u Kongu.
Prvo sto roditelji koji su došli s balkana u neku zemlju ni sami u 70% slučajeva ne govore jezik zemlje domaćina perfektno i imaju gramatičke greske i greske u izgovoru. To dijete usvaja. I time mu samo štete. Zato je najbolje maternji jezik forsirati kuci. A u skolama i obdanistima dijete će naučiti već jezik zemlje gdje živi.
Takodjer djecu treba ispravljati i forsirati da govore ispravno i ponavljaju ispravno, kada nešto pogriješe.
- PreWiBa
#26996 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nijemci ne lome r.
Evo kako se npr. riječ Armband izgovara, tako i ja pričam na njemačkom.
https://www.youtube.com/watch?v=1FcNK3Zwu48
Gerade - https://www.youtube.com/watch?v=Y3R8N6So5t0
Ovo je standardni njemački, i tako većina države govori. Jedino Bavarska, naročito ruralna, je iznimka.
- Didier
#26997 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ti ba nisi normalan. Umišljaj šta hoćeš, zaboli me dupe. Nisam se javljao jer sam bio banovan zbog teme o Želji, ali ne znaš ti ni šta to znači, tebi je Brabonjište porodična istorija, zato takvi poput tebe navijaju za strane klubove.jeza u ledja wrote: ↑23/07/2025 21:12Ja botujem?
Pa ti si proveo toliko vremena na ovoj temi biflajuci laznu pricu o sebi, usput izrugivajuci se drugima. I jos si to cinio sa vise nickova (npr Pcelica Maja). I ja sam sitna dusa i botujem?
Mislio sam da se neces vise javljati na ovoj temi, pogotovo ne sa svojim nadobudnim tonom, ali nakon sto si se usutao jedno vrijeme ti ponovo istu suplju.
Al ja botujem..
Nemaš petlje da se predstaviš, a pričaš o mojoj "lažnoj slici", uz to kršiš nepisani forumski kodeks jer papak u tebi ne može iz svoje kože.
Pored toga, o tebi ne znamo ništa, osim da si seljo beljo, što si dokazao dosad petsto puta, a ja ti evo opet nudim da dokažemo svoje priče barem jedan drugom, pa ko bude lagao, neka zašuti zauvijek na temi. Neću ja tebe izdati na forumu, nisam ja papak.
Ali kurac ćeš ti to pristati, zato sad odjebi od mene, jer si odsad na ignore.
- SaraFina
- PreWiBa
#26999 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vidi Sara, ja se slažem s tobom, ali realnost je drugačija.SaraFina wrote: ↑23/07/2025 21:49Sve ovisi od “kuće” i od roditelja. Kako se roditelji postave u odgoju djece, tako će djeca usvajati i jezik i kulturu zemlje iz koje potječu. Ja sam za integraciju, ali ne za asimilaciju. A svako onaj, ko bi strani jezik forsirao da se govori kuci, radi pogresku. Višejezičnost je super stvar. I korištenje maternjeg jezika kuci je nešto super pozitivno. Ko vidi negativnost u tome ili misli da će mu djete naučiti bolje jezik zemlje domaćina, ako se forsira u kućnoj “izvedbi” je lud.sehohari wrote: ↑23/07/2025 21:31Nijemci ne znaju da "lome" r, izgovaraju ga kao Francuzi.
Prvo sto roditelji koji su došli s balkana u neku zemlju ni sami u 70% slučajeva ne govore jezik zemlje domaćina perfektno i imaju gramatičke greske i greske u izgovoru. To dijete usvaja. I time mu samo štete. Zato je najbolje maternji jezik forsirati kuci. A u skolama i obdanistima dijete će naučiti već jezik zemlje gdje živi.
Takodjer djecu treba ispravljati i forsirati da govore ispravno i ponavljaju ispravno, kada nešto pogriješe.
Možda čak i neki uspiju da govore kod kuće bosanski, ali već kada djeca izađu vani - druga priča. Mediji, školovanje, društveni i poslovni život, sve to nije na bosanskom. Evo, možda i možeš usaditi djeci da oni govore bosanski, ali već unuci neće znati beknuti ni dvije riječi.
-
HelaS
#27000 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dobro, priznajem, znaš i ti napisati nešto smisleno. Ovo je odličnoSaraFina wrote: ↑23/07/2025 21:49Sve ovisi od “kuće” i od roditelja. Kako se roditelji postave u odgoju djece, tako će djeca usvajati i jezik i kulturu zemlje iz koje potječu. Ja sam za integraciju, ali ne za asimilaciju. A svako onaj, ko bi strani jezik forsirao da se govori kuci, radi pogresku. Višejezičnost je super stvar. I korištenje maternjeg jezika kuci je nešto super pozitivno. Ko vidi negativnost u tome ili misli da će mu djete naučiti bolje jezik zemlje domaćina, ako se forsira u kućnoj “izvedbi” je lud.SpoilerShowsehohari wrote: ↑23/07/2025 21:31Nijemci ne znaju da "lome" r, izgovaraju ga kao Francuzi.