SDP

VjecitiStudent

#26851 Re: SDP

Post by VjecitiStudent »

smekerica wrote:
VjecitiStudent wrote:
smekerica wrote:
E, je li bogati. E, neka si ti narodu sve pojasnio.
Ili si ovo naučio za neki predizborni skup pa nisi imao prilike da kažeš. :lol:
Mozes li nam ti pojasniti kakve veze ima SDP sa socijaldemokratijom?
Više nego i jedna druga partija na ovim prostorima. Drugo je pitanje to što ih nacionalne stranke blokiraju u provodjenju programa i ideja.
Al' nam objasni :-)
Shahabov opis SDP-a je u odnosu na tvoj ovaj odgovor itekako sadrzajno i koncizno stivo.
vatrogasac

#26852 Re: SDP

Post by vatrogasac »

Shahab wrote:Jugoslavija kao "Potemkinovo selo" i naslijeđeni strah od kapitalizma...za one kojima je ISTINA bitna...
Potkraj sedamdesetih godina nastupili su golemi poremecaji u ekonomskom zivotu zemlje. Javnost je bila gotovo sokirana podacima da je trgovinski deficit 1979. godine dostigao 7.225 milijuna dolara, platni deficit 3.661 milijun dolara, a 1980. dugovi Jugoslavije popeli su se na oko 20 milijardi dolara. Istodobno je inflacija 1981. skocila na oko 45%. S trzista je nestala mnoga uvozna roba, zemlja nije bila u stanju placati uvoz nafte, opreme i sirovina, nastali su prekidi u procesu proizvodnje, pocela se uvoditi racionirana opskrba deficitarnim proizvodima - nastupila je ekonomska kriza koja ce trajati do raspada Jugoslavije.

Tito je u početku ubjeđivao narod kako je kapitalizam zlo, a komunizam i socijalizam kao prelazna faza spas, a kada je shvatio da neće moći tim sistemom dugo i daleko dobaciti onda je počeo slati gastarbajtere da im oni tamo mijenjaju mišljenje o kapitalizmu. Nije on mogao. :mrgreen:

Gastarbajteri, glasnici budućnosti
Shahab

#26853 Re: SDP

Post by Shahab »

"Propast Jugoslavije i stvaranje moderne Hrvatske" Akedemik Dušan Bilandžić..za one koje interesira ISTINA...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#26854 Re: SDP

Post by JoseMujica »

smekerica wrote:Čitam maloprije članak na ** No links **-u:

JE LI NA POMOLU VELIKI OBRAT NA POLITIČKOJ SCENI U BIH?: u kojem između ostalog stoji:
"Stvaranje velike koalicije stranaka koje imaju dvotrećinsku većinu u bh i federalnom parlamentu povećalo bi i izglede za kreiranje usuglašenog prijedloga o implementaciji presude u predmetu Sejdić- Finci, s obzirom da je Tihić ranije podržao prijedlog HDZ-a i SDP-a, ali ga je odlučio minirati iz osvetničkih motiva nakon što su ga čelnici ostalih pet stranaka odlučili izabaciti iz vlasti."

Znači, Tihi je lažov koji baca ublehe narodu kako je SDP kriv za krizu u državi a u stvari on je bio taj koji blokira cijeli proces.
a šta li su ovi što se s lažovima druže?
madner

#26855 Re: SDP

Post by madner »

Shahab wrote:
madner wrote:Nego de nam malo napisi o Reganovom planu rusenja komunizma preko IMF, kada vec postavljas eseje i ne odgovaras na receno. :D
Komunizam,radničko samoupravljanje i društveno vlasništvo su utopije koje je demantovala povijest...Vi komunisti volite da pad berlinskog zida i kolaps komunističkih sistema interpretirate na način da je to rezultat nekih globalnih zavjera i urota...Međutim istina je sasvim drugačija i u gornjem tekstu sam postavio neke teze koje potpuno demistificiraju propalu ideološki platformu SDP-a u smislu parole "vratio se Valter"..Međutim i to je vaše demokratsko pravo da vjerujete u utopiju i da temeljem iste pokušate osigurati podršku građana..ali problem nastupa kada na vidjelo izađu činjenice da SDP-ova nomenklatura i partitokratija zapravo ne vjeruje u plasirane propagandne laži.Čim ste dobili vlast...na vidjelo je izašlo vaše pravo lice..NEPOTIZAM I KORUPCIJA...za razliku od istinskih komunista koji su zbog utopije bili spremni žrtvovati i sopstvene živote u partizanskom pokretu, SDP-ovci su klasični prevaranti kojima je stalo isključivo do elitizma i hedonizma vlasti. Posljedica je potpuna kompromitacija i rezultati izbora kakvi jesu...
Kao prvo, ljepis etikete. Kao drugo duzinom teksta nadoknadjujes manjak sustine. Kao trece nisu u stanju odgovoriti na ono sto je receno. Kao cetvrto vodis monologe.

Italija je nedavno bila pred bankrotom jer su pozajmnice trebala preci preko 8%. Igrala se igra gruba, Jugoslavija je izgubila i to je to. Partizanski pokret nije jednak komunistickom, bilo je puno partizana koji nisu gotivi partiju :roll:

Kao peto, ako ne budes u stanju odgovoriti na konkretan post, morat cu ja pokazat svoje pravo lice :D
Shahab

#26856 Re: SDP

Post by Shahab »

JoseMujica wrote:
smekerica wrote:Čitam maloprije članak na ** No links **-u:

JE LI NA POMOLU VELIKI OBRAT NA POLITIČKOJ SCENI U BIH?: u kojem između ostalog stoji:
"Stvaranje velike koalicije stranaka koje imaju dvotrećinsku većinu u bh i federalnom parlamentu povećalo bi i izglede za kreiranje usuglašenog prijedloga o implementaciji presude u predmetu Sejdić- Finci, s obzirom da je Tihić ranije podržao prijedlog HDZ-a i SDP-a, ali ga je odlučio minirati iz osvetničkih motiva nakon što su ga čelnici ostalih pet stranaka odlučili izabaciti iz vlasti."

Znači, Tihi je lažov koji baca ublehe narodu kako je SDP kriv za krizu u državi a u stvari on je bio taj koji blokira cijeli proces.
a šta li su ovi što se s lažovima druže?
Tihić je također u suštini komunista...on nije sposoban uvesti Bosnu u modernu fazu. Njegov domet su kao i Lagumdžijin dnevne spletke i kadroviranje nesposobne partitokratije da upravlja (krade) državne resurse. Balkanske barabe...
VjecitiStudent

#26857 Re: SDP

Post by VjecitiStudent »

Shahab wrote:Tihić je također u suštini komunista...on nije sposoban uvesti Bosnu u modernu fazu. Njegov domet su kao i Lagumdžijin dnevne spletke i kadroviranje nesposobne partitokratije da upravlja (krade) državne resurse. Balkanske barabe...
Kako bi onda nazvali Aliju, "uzmi od siromasnih i daj bogatima", Superhikom?
JoseMujica

#26858 Re: SDP

Post by JoseMujica »

ne pričaš ti shahab o komunistima već o seoskim varalicama, kokošarima i pijačarima, našem autohtonom balkanskom proizvodu tranzicijske prvobitne akumulacije

štaviše sam sebe pobijaš jer si se gore veoma pozitivno izjasnio o samim komunistima, kako bi napravio distinkciju prema ljigavim i lažnim SD-ovcima....imaš dobrih drveta al se izgube u šumi kakofonije pridjeva i epiteta
Lesli i ponosan

#26859 Re: SDP

Post by Lesli i ponosan »

to ti je nekako kao opsesija...ako pricamo o aktivnim clanovima
neki od njih su odrastali kroz FOM i njima Zlaja jeste Tito
naucio ih je da nema demokratije, da se sluze svim i svacim... oni nisu u stanju izabrati taj OO bez prevara, bez papirica s imenima podobnih...onda mozes misliti sta je na visim nivoima i kad je veci ulog u pitanju
imaju isti mentalni sklop kao on, i vjerovatno ce takvi i ostati u SDPu do zadnjeg dana, naravno osim onih koji ce bjezati za boljim foteljama, ali nikad od njih insana

zato i rekoh da je bolje da ostanu tamo gdje jesu
JoseMujica

#26860 Re: SDP

Post by JoseMujica »

Lesli i ponosan wrote:to ti je nekako kao opsesija...ako pricamo o aktivnim clanovima
neki od njih su odrastali kroz FOM i njima Zlaja jeste Tito
naucio ih je da nema demokratije, da se sluze svim i svacim... oni nisu u stanju izabrati taj OO bez prevara, bez papirica s imenima podobnih...onda mozes misliti sta je na visim nivoima i kad je veci ulog u pitanju
imaju isti mentalni sklop kao on, i vjerovatno ce takvi i ostati u SDPu do zadnjeg dana, naravno osim onih koji ce bjezati za boljim foteljama, ali nikad od njih insana

zato i rekoh da je bolje da ostanu tamo gdje jesu
:shock: ajme :shock: ... evo ga lažni Madner :!: :lol: :lol: :lol: :lol:

divu mu avatara
madner

#26861 Re: SDP

Post by madner »

Koliko znam to je zastitni znak madnera :D :x
JoseMujica

#26862 Re: SDP

Post by JoseMujica »

evo promjenio je avatara...da znam ko je ko u Bošnjaka :D
smekerica

#26863 Re: SDP

Post by smekerica »

VjecitiStudent wrote:
smekerica wrote: Više nego i jedna druga partija na ovim prostorima. Drugo je pitanje to što ih nacionalne stranke blokiraju u provodjenju programa i ideja.
Shahabov opis SDP-a je u odnosu na tvoj ovaj odgovor itekako sadrzajno i koncizno stivo.
Pogledaj šta su uradili u zadnjih 18 mjeseci i sve će ti se samo kazati.
Da si malo više sam izučavao gradivo umjesto što si čekao da ti se serviraju informacije ne bi bio vječiti student :D
VjecitiStudent

#26864 Re: SDP

Post by VjecitiStudent »

smekerica wrote:
VjecitiStudent wrote:
smekerica wrote: Više nego i jedna druga partija na ovim prostorima. Drugo je pitanje to što ih nacionalne stranke blokiraju u provodjenju programa i ideja.
Da si malo više sam izučavao gradivo umjesto što si čekao da ti se serviraju informacije ne bi bio vječiti student :D
STA su to uradili cime bi opravdali socijaldemokratiju u svome imenu, reci nam.

A ove infantilne komentare vezano za forumaske nickove ne treba ni komentarisati.
vryzas

#26865 Re: SDP

Post by vryzas »

smekerica wrote:
VjecitiStudent wrote:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Oplakah :dance:
vatrogasac

#26866 Re: SDP

Post by vatrogasac »

JoseMujica wrote:ne pričaš ti shahab o komunistima već o seoskim varalicama, kokošarima i pijačarima, našem autohtonom balkanskom proizvodu tranzicijske prvobitne akumulacije
Imali smo mi njih mnogo prije ove posljednje tranzicije.

Lesli i ponosan wrote: bez papirica s imenima podobnih...
Ja mislio to patent ovih mojih, a izgleda da je neko pravilo. :mrgreen:
ultima_palabra

#26867 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

Što mi je ovo sve poznato... kao da se neke stvari ne mijenjaju, ne 15 nego već 35 godina :roll:
Godine su prolazile, a politicka vlast, koja je upravljala ekonomijom, nije znala naci radikalan i brzi izlaz iz te situacije. Nije bilo snaznih inicijativa ni na razini republika i pokrajina ni federacije da se razbije obruc etatizma i da se smjelo i masovno krene na svjetsko trziste. Osim nesloge medu republikama, inertno je djelovala apsolutna sigumost i odsutnost bilo koje vrsti rizika u poslovanju radnih organizacija i ljudi svih funkcija i polozaja - od radnika do direktora, od lokalnoga politicara do ministara, sto traje punih 40 godina. Gotovo nitko nije snosio rizik, ali je zato rizik pao na cijelo drustvo, sto je dovelo do radnicke place od 50 do 200 dolara. Tijekom krize nije provedena gotovo nijedna smjena rukovodstava - od poduzeca i opcine do republike i federacije - da bi se otvorio put mladim, ambicioznijim i sposobnijim ljudima. Za takvu vrstu promjena politicki i ekonomski sustav nisu imali ugradjene mehanizme. Politicka vlast, valjda i sama osjecajuci nedovoljnu snagu i legitimitet, nije se usudila na drasticne poteze bojeci se socijalnih posljedica i poremecaja odnosa unutar rukovodstava. Osim toga, djelovala je i teznja u svakoj federalnoj jedinici da se sacuva jedinstvo svoga naroda, jer je to jacalo pregovaracku poziciju u federaciji.

U ekonomskoj krizi, zbog stalnog opadanja osobnog dohotka, sve veci broj ljudi okrenuo se stjecanju zarada na druge nacine: povecao se rad u "fu~u" prosirila se "siva" ekonomija, gotovo su se epidemicno razvili razni "virtuozni" oblici kradje drustvene imovine, zatim neplacanje stanarina i komunalnih usluga; u krizi su osobito porasle razne spekulacije i crna burza.
Sociolog Josip Zupanov smatra da do socijalnih nemira nije doslo iz dva razloga: prvo, zbog nade Ijudi da, u ciklusu kretanja, nakon "losih godina dolaze dobre godine", i drugo, sto je drustveni sustav imao mnogo ventila za "ispust" nezadovoljstava. Iz ovoga drugog argumenta vrijedi dio citirati:

... postoje ventili koji uspjesno odvode paru i smanjuju tlak u kotlu. To su vrlo visoka bolovanja, substandardan rad, `siva ekonomija\', rasprostranjene kradje i masovno neplacanje racuna (kao jedan aspekt erozije gradanske discipline i pravnog sistema)... ...eksplozija pretpostavlja koncentraciju nezadovoljstva i polarizaciju sukobljenih interesa...

...Nas institucionalni sistem ne dopusta polarizaciju - on vodi fragmentiranju interesa i disperzije nezadovoljstva. Za nas institucionalni sistem karakteristicno je da se dominantni problemi pojedinca i OUR-a rjesavaju na nivou opcine, a na tom nivou institucionalni sistem predstavlja skelet za razvoj neformalnih mreza, u kojima dominiraju familijarno-patrijarhalne veze i u opcini i u OUR-u. Sve, pa cak i trivijalne, stvari rjesavaju se na neformalnom nivou. U tim gustim mrezama uzajamnih razmjena i zavisnosti svaki pojedinac, oslanjajuci se na siroku socijalu (gustu mrezu socijalnih prava), izradjuje svoj vlastiti `projekt\' odrzanja i zivota, sto dalje pojacava stabilizatornu funkciju institucionalnog sistema... Kolektivna akcija moze biti uspjesna samo ako je orijentirana prema promjeni stanja - a vecina radne populacije ne zeli promjenu od drustva uravnilokve i socio-ekonomske sigurnosti, koja im uz minimalni dohodak garantira mnoga prava - prema neizvjesnostima ekonomske diferencijacije i promjeni kriterija vrednovanja sto ga implicira trzna ekonomija. Orijentacija na status quo iskljucuje autonomnu borbu za veci komad kruha i orijentira ponasanje na borbu protiv socijalnih razlika...\'
smekerica

#26868 Re: SDP

Post by smekerica »

VjecitiStudent wrote:
smekerica wrote: Pogledaj šta su uradili u zadnjih 18 mjeseci i sve će ti se samo kazati.

A ove infantilne komentare vezano za forumaske nickove ne treba ni komentarisati.
Do sada sam u svojim postovima jedno tri puta pisala šta su uradili, ako te interesuje, vrati se malo unazad pa pročitaj.
Tvoj nick mi je bio simpatičan pa sam ga iskoristila za komentar. Baš mi se onako složilo.
Nisam imala nikakve loše namjere.
Ovdje šta god čovjek kaže odmah se zauzima neki odbrambeni stav i smatraju da je neko protiv njih. Toelrancija i smisao za humor "zero points".
Lesli i ponosan

#26869 Re: SDP

Post by Lesli i ponosan »

kad se jave ovi SDA-ovci doDŽe mi da počMem razmišljati kao i oni, te Zlaji oprostim svu narcisoidnost i sva politiĆka kurvanja :D
smekerica

#26870 Re: SDP

Post by smekerica »

Je li ovo neko ovdje piše diplomski na FPN pa traži mentora ili recenzenta? :D
VjecitiStudent

#26871 Re: SDP

Post by VjecitiStudent »

smekerica wrote:
VjecitiStudent wrote:
smekerica wrote: Pogledaj šta su uradili u zadnjih 18 mjeseci i sve će ti se samo kazati.

Do sada sam u svojim postovima jedno tri puta pisala šta su uradili, ako te interesuje, vrati se malo unazad pa pročitaj.
Tvoj nick mi je bio simpatičan pa sam ga iskoristila za komentar. Baš mi se onako složilo.
Ovdje šta god čovjek kaže odmah se zauzima neki odbrambeni stav i smatraju da je neko protiv njih. Toelrancija i smisao za humor "zero points".
Sta si napisala, da su energiju uglavnom trosili zaposljavajuci rodbinu i stranacke kadrove, da su u ladici ostavili izmjene zakona o radu, ...?
smekerica

#26872 Re: SDP

Post by smekerica »

VjecitiStudent wrote:
smekerica wrote:[
Sta si napisala, da su energiju uglavnom trosili zaposljavajuci rodbinu i stranacke kadrove, da su u ladici ostavili izmjene zakona o radu, ...?
Ja govorim o SDP-u a ne o SDA?
Da nisi ti malo pobrkao nešto?
VjecitiStudent

#26873 Re: SDP

Post by VjecitiStudent »

smekerica wrote:
VjecitiStudent wrote:
smekerica wrote:[
Ja govorim o SDP-u a ne o SDA?
Da nisi ti malo pobrkao nešto?
Bingo!
Kurte i Murte su uvijek u pet deka.
Shahab

#26874 Re: SDP

Post by Shahab »

JoseMujica wrote:ne pričaš ti shahab o komunistima već o seoskim varalicama, kokošarima i pijačarima, našem autohtonom balkanskom proizvodu tranzicijske prvobitne akumulacije

štaviše sam sebe pobijaš jer si se gore veoma pozitivno izjasnio o samim komunistima, kako bi napravio distinkciju prema ljigavim i lažnim SD-ovcima....imaš dobrih drveta al se izgube u šumi kakofonije pridjeva i epiteta
Za mene je komunizam vid mentalne bolesti, i kada uspoređujem autentične komuniste sa današnjim SDP-ovcima, onda to promatraj u kontekstu usporedbe dobronamjerne budale koja vjerujući u sopstvene fantazije čini mnoge pogrešne i zle poteze i klasičnih ŠIBICARA, što SDP-ovci u suštini i jesu....
smekerica

#26875 Re: SDP

Post by smekerica »

Vječiti student wrote: Bingo!
Kurte i Murte su uvijek u pet deka.
Možda tebi. Svako drugi ko se udubi u suštinu može napraviti itekakvu distinkciju između ove dvije stranke.
Post Reply