SDP

kojeime

#26801 Re: SDP

Post by kojeime »

JoseMujica wrote:
smekerica wrote:
madner wrote:Negdje postoje prirodni monopoli (vodovod) negdje monopolisti rade sasvim solidno (EP) tako da to nije rjesenje za nase probleme.
Ja nisam za to da se privatizuju prirodni resursi, voda, struja i gas, jer iskustava u zemljama gdje su ti resursi privatizovani pokazuju da cijene tih komunalija odmah odu u nebesa zbog toga što nemaš konkuranciju na tržištu i možeš diktirati cijene kako te volja.
Međutim, apsolutno podržavam privatizaciju BH Telecoma. Konkurencija postoji pa kome je skup jedan provider ima mogućnost da ga zamijeni nekim drugim, što odmah utiče i na cijene usluga.
naravno da nisi kad tvojoj stranci ta preduzeća financiraju predizbornu kampanju.....najmanji je problem, ako se hoće, stvoriti konkurenciju u bilo kojoj oblasti

isto ovo treba uraditi i sa penzionim i zdravstvenim fondovima

ja kao krajnji korisnik samo gledam kak ose stranački direktori smjenjuju a usluga koju plaćam ostaje ista....štaviše glede vode sve je gore i gore
Moram se sloziti sa smekericom. U BiH ovakvoj kakva jeste bio bi zlocin privatizovati usluge od javnog znacaja kao sto su vodosnabdijevanje i slicno. Znamo kakvi su privatnici ovdje i mogu samo zamisliti kada bi privatnik dosao u poziciju da ucjenjuje gradjane vodom. I sada su redukcije, a zamisli redukcije sa visestruko visom cijenom vode.

Mislis da bi privatnik ulozio novac potreban za rekonstrukciju vodovodne mreze u gradovima. Kako da ne, zasto bi? Imao bi istu situaciju sa vodosnabdijevanjem, ali bi cijena vode bila mnogo visa.
Last edited by kojeime on 16/10/2012 15:51, edited 1 time in total.
Challenger__

#26802 Re: SDP

Post by Challenger__ »

madner wrote:Jako jednostavno, dokazano je da drzavan ne mora biti losiji poslodavac od privatnika. To je jedna liberalna teza koja je propala na primjerima Engleske i Istocne Evrope.
I Brazila, npr. Naftna kompanija i tri najveće banke su državno vlasništvo i od kako je tako, Brazil je postao ono što jeste danas - jedna od 5 zemalja sa intenzivnom stopom ekonomskog rasta.
kojeime

#26803 Re: SDP

Post by kojeime »

Drzava je dobar poslodavac u zemljama u kojima pliticari i vodje te drzave, pored svog interesa, misle i na javni interes, pa nesto rade za napredak te drzave i gradjana. Nasi politicari i vodje jos nisu na tom nivou da misle na javni interes, oni jos uvijek misle samo na sebe.

Ali ipak nisam za privatizaciju vodosnabdijevanja i slicnog.
smekerica

#26804 Re: SDP

Post by smekerica »

Challenger__ wrote:
madner wrote:Jako jednostavno, dokazano je da drzavan ne mora biti losiji poslodavac od privatnika. To je jedna liberalna teza koja je propala na primjerima Engleske i Istocne Evrope.
I Brazila, npr. Naftna kompanija i tri najveće banke su državno vlasništvo i od kako je tako, Brazil je postao ono što jeste danas - jedna od 5 zemalja sa intenzivnom stopom ekonomskog rasta.
Tačno. Dok je, u isto vrijeme, susjedna Bolivija prodala svoju vodovodnu kompaniju privatnicima pa su se poslije uhvatili za glavnu zbog cijena vode. Ali, nema nazad.
JThomas

#26805 Re: SDP

Post by JThomas »

nema govora o privatizaciji vodoprivrede, to je smiješno. nego nama trebaju normalna i uređena javna preduzeća u kojima će stvarno da se radi, a ne nagrađuju podobni uhljebljenjem.

a volju za tako nešto nije pokazala nijedna vlast uključujući i SDP.
Doktor29

#26806 Re: SDP

Post by Doktor29 »

P.Starck wrote:SDA, kriva je SDA. Zlatne kašike. Alija. Halid mjesto Halida.
Prvo su bili krivi seljaci a sad su krivi ovi urbani. Generalno narod je kriv, zato sto je glup.

Valjda ovi u Zavidovićima i Živinicama trebaju vjerovat FTV-u i nekom piskaralu sa SAX-a,
dok strajkaju pred zgradom vlade TK (radnici Konjuha Živinice juče) uz pjesmu "Nerko fala ti, Nerko fala ti"... :D

:lol: :lol: :lol:
Challenger__

#26807 Re: SDP

Post by Challenger__ »

smekerica wrote: Tačno. Dok je, u isto vrijeme, susjedna Bolivija prodala svoju vodovodnu kompaniju privatnicima pa su se poslije uhvatili za glavnu zbog cijena vode. Ali, nema nazad.
Dabome.

Državna uprava nad energetskim resursima, kao izvor ogromnih prihoda usmjerenih u a) razvojne fondove i b) socijalnu politiku sa jedne strane i podržavljenje najvećih banaka radi sprečavanja špekulativnih radnji štetnih po ekonomske interese Brazila su bili ekonomsko-politička osnova 1. stabilizacije ekonomskih tokova, 2. intenzivnog razvoja zemlje.

Tako se to radi.
ultima_palabra

#26808 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

kojeime wrote:Drzava je dobar poslodavac u zemljama u kojima pliticari i vodje te drzave, pored svog interesa, misle i na javni interes, pa nesto rade za napredak te drzave i gradjana. Nasi politicari i vodje jos nisu na tom nivou da misle na javni interes, oni jos uvijek misle samo na sebe.

Ali ipak nisam za privatizaciju vodosnabdijevanja i slicnog.
Tako je.
JThomas wrote:nema govora o privatizaciji vodoprivrede, to je smiješno. nego nama trebaju normalna i uređena javna preduzeća u kojima će stvarno da se radi, a ne nagrađuju podobni uhljebljenjem.

a volju za tako nešto nije pokazala nijedna vlast uključujući i SDP.
Postavlja se pitanje da li će ta javna preduzeća biti u stanju obavljati svoje elementarne funkcije do tog lijepog i sunčanog dana kada će početi normalno da rade?
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#26809 Re: SDP

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

yugi wrote:
smekerica wrote:
Control panel wrote:pitam se da li je narod zasluzio bolju vlast.
gledam izborne rezultate u jablanici i zavidovicima.
premije niksic nakon vise godina zastoja pokrenuo proizvodnju i ponovo dao hljeb u ruke radnicima i vratio im nadu u zivot.
kao nagradu dobija da ova dva grada glasaju za SDA. :?
Pa, naravno, naš narod ignoriše sve što je Federalna vlada uradila u zadnjih 18 mjeseci : Granit, Konjuh, Zavidovići, rudnici (rudati imaju sada isti topli obrok kao i radnici Elektroprivrede), isplata stare devizne štednje (presuda suda u Strazburu), sve to nije važno, važno je da je Zlatko narcisoidan i to je, koliko ja vidim, najveći problem u ovoj državi. Sve ostalo je marginalno.
Kompleksi su čudo.
15.10.2012. u 13:55
Radnici Konjuha ponovo pred Vladom TK

Stotinjak radnika fabrike namještaja Konjuh iz Živinica danas protestuje pred zgradom Vlade Tuzlanskog kantona. Traže od Vlade da realizuje svoja obećanja kada je u pitanju revitalizacija firme i obezbjeđenje zdravstvenog osiguranja. Od 550 radnika koliko ih ima ukupno, u Konjuhu radi samo 200 radnika. (FTV)

:lol: :lol: :lol: :lol:

Ovo me podsjeti na jednu salu o drugu Titu.

Tokom posjete nekoj fabrici Tito je upitao portira koliko radnika radi u fabrici.

Portir ko iz topa,"Pola druze Tito". :D
Challenger__

#26810 Re: SDP

Post by Challenger__ »

EDIT: Državno vlasništvo u kapitalnim odnosima UOPŠTE nije imalo za posljedicu gušenje privatne inicijative u svim oblastima, naprotiv, niti je ugušilo demokratske procese u zemlji.

Brazil je idealan primjer za negaciju osnovnih teza liberalnog i neoliberalnog ekonomskog modela koji se bez ikakvog osnova samoproglasio kao bajraktar ekonomskog razvoja i ekonomska osnova demokratije.
madner

#26811 Re: SDP

Post by madner »

Taj vic je citat Erika Bluma o Energoinvestu :D
Doktor29

#26812 Re: SDP

Post by Doktor29 »

Challenger__ wrote:
Imamo primjer Makedonije gdje je doslovice sve privatizovano, od elektorprivrede, suma do telekoma. Danas i do kraja svog postojanja oni placaju svoju struju Austrijancima, Njemcima telefon itd.
sinuhe

#26813 Re: SDP

Post by sinuhe »

U Estoniji je sve privatizovano i danas su dosta razvijena drzava a krenuli su sa nule. I BiH je evo na nuli pa nam je Estonija mozda bolji primjer od velikog Brazila.

Zal za socijalizmom(a na tom se kod nas i izbori ponekad dobiju) postaje veliki problem.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#26814 Re: SDP

Post by JoseMujica »

pazite nemojte me pogrešno razumiti i ja podržavam javni interes ispred privatnog...ali da li je ovo što mi danas imamo u javnom interesu?

iz firmi koje zarađuju da magare staviš za direktora lova se ispumpava u stranke i privatne džepove uskog kruga pojedinaca, a one firme koje propadaju dugovi im se gomilaju geometrijskom progresijom.

evo glede vodovoda dovodeni smo u situaciju da za godinu - dvije nećemo imati tehničku vodu na česmi a kamoli za piće :shock: meni je to nezamislivo kao nekome ko je odrastao u SA i kome je bilo čudno da odem negdje vani i vidim da ljudi ne piju vodu sa česme :shock:
pa tu je GRASS, Toplane, onda jedno pet GAS firmi

u ovoj kategoriji firmi koje zarađuju ala EP ili telekom koliko love iz njih ispumpaju i koliko su familije i stranačkih junoša pozapošljavali veoma brzo će se istopiti trenutna gotovo monopolistička uspješnost.....EP još ima monopol i samo zato je uspješna, dok telekom lagano gubi svoju neprikosnovenu poziciju pa nije ničudo što žele da ga tušnu.

A obje ove firme zahvaljujući lopovluku u njima će izgubiti tehnološki korak s vremenom

izvinite, ali ovo za mene nije javni interes jer će se uvijek na kraju stranačke dubioze pokrivati iz državnog budžeta. Al eto ako je javni interes da se ima đe zaposliti premijerov brat...onda no comment :-)
madner

#26815 Re: SDP

Post by madner »

Zasto bi nam Estonia bila primjer, kako su oni krenuli od nule? :roll:

Jose, sve se to da rjesiti bez da se pravis da postoji carobni stapic. KS ima sve alate koji su potrebni. Neka izmjene zakon i limitiraju izdatke za place, ukinu zakon da kanton placa razliku u neplacanju :evil: i uvedu ovaj zakon sa federalnog nivoa da se automatski uvodi minimalac ako je firma u gubitku.
Challenger__

#26816 Re: SDP

Post by Challenger__ »

...
Last edited by Challenger__ on 16/10/2012 16:59, edited 2 times in total.
sinuhe

#26817 Re: SDP

Post by sinuhe »

madner wrote:Zasto bi nam Estonia bila primjer, kako su oni krenuli od nule? :roll:
:D Jelde ne valja primjer, ko Brazil cemo mi.
madner

#26818 Re: SDP

Post by madner »

Pa kralju, nije mi cilj biti 10% bolji nego sada. Estonia koja nije imala rat, ne daje pola budzeta za socijale i nema 4 nivoa vlasti ima malo vece plate od nas. Razumijes li koncept da se ugledas prema boljem? :roll:
sinuhe

#26819 Re: SDP

Post by sinuhe »

Onda najbolje traziti bosanski model ali za to kako vidim nema inicijative.
Challenger__

#26820 Re: SDP

Post by Challenger__ »

Doktor29 wrote: Imamo primjer Makedonije gdje je doslovice sve privatizovano, od elektorprivrede, suma do telekoma. Danas i do kraja svog postojanja oni placaju svoju struju Austrijancima, Njemcima telefon itd.
Da...

Postavlja se pitanje da li BiH ima te strateške resurse i da li postoje ljudi koji misle u tom pravcu? Ja sam, prateći ad hoc, zapazio samo jednog.
Doktor29

#26821 Re: SDP

Post by Doktor29 »

Challenger__ wrote:
Doktor29 wrote: Imamo primjer Makedonije gdje je doslovice sve privatizovano, od elektorprivrede, suma do telekoma. Danas i do kraja svog postojanja oni placaju svoju struju Austrijancima, Njemcima telefon itd.
Da...

Postavlja se pitanje da li BiH ima te strateške resurse i da li postoje ljudi koji misle u tom ptavcu? Ja sam, prateći ad hoc, zapazio samo jednog.
Na zalost kod nas se na javna preduzeca gleda kao da su ona bas Njemacka ili necija tudza a ne bas nasa, taj mentalitet se ogleda u svemu i svacemu, od kradja samih radnika (gorivo vozaci) do direktora koji se ponasaju kao gospodari svemira, godinama ima negativno poslovanja i on ostaje na celu te firme.
Generalno fali nam jedna elita koja ce pokrenuti i promjeniti taj odnos prema javnim preduzecima, sa promjenom odnosa vecina stvari ce se sama rijesiti, uglavnom to moze uraditi par dobrih i sposobnim managera kojih mi jako malo imamo ili se ne zele mjesati u to. Kod nas su ti uposlenici zasticeniji od polarnih medvjeda i skoro je nemoguce nekoga otjerati ili kazniti sto stvara osjecaj lagodnosti i neodgovornosti prema onome za sta je placen.
VjecitiStudent

#26822 Re: SDP

Post by VjecitiStudent »

Doktor29 wrote:
Na zalost kod nas se na javna preduzeca gleda kao da su ona bas Njemacka ili necija tudza a ne bas nasa, taj mentalitet se ogleda u svemu i svacemu, od kradja samih radnika (gorivo vozaci) do direktora koji se ponasaju kao gospodari svemira, godinama ima negativno poslovanja i on ostaje na celu te firme.
Generalno fali nam jedna elita koja ce pokrenuti i promjeniti taj odnos prema javnim preduzecima, sa promjenom odnosa vecina stvari ce se sama rijesiti, uglavnom to moze uraditi par dobrih i sposobnim managera kojih mi jako malo imamo ili se ne zele mjesati u to. Kod nas su ti uposlenici zasticeniji od polarnih medvjeda i skoro je nemoguce nekoga otjerati ili kazniti sto stvara osjecaj lagodnosti i neodgovornosti prema onome za sta je placen.

Nije valjda da smo opet svi krivi za nesto?
U svim ovim slucajevima krivac ima svoje ime i prezime, i stranku koja ga je tu postavila i ostavila, sa jasnom zadacom.
Doktor29

#26823 Re: SDP

Post by Doktor29 »

VjecitiStudent wrote:
Doktor29 wrote:

Nije valjda da smo opet svi krivi za nesto?
U svim ovim slucajevima krivac ima svoje ime i prezime, i stranku koja ga je tu postavila i ostavila, sa jasnom zadacom.
Ja sam pokusao generalno napraviti neki presjek, za sve ima krivac naravno ali postoje i pozitivni primjeri mada zanemarljivi
madner

#26824 Re: SDP

Post by madner »

Doktor29 wrote:
Challenger__ wrote:
Da...

Postavlja se pitanje da li BiH ima te strateške resurse i da li postoje ljudi koji misle u tom ptavcu? Ja sam, prateći ad hoc, zapazio samo jednog.
Mehanizmi zastite radnika su ok. Nacini kaznjavanja koji postoje su ok. Ono sto nije ok je glava. Ne moze radnik biti bolji od direktora. Ne moze direktor biti dobar kada je on tu dosao da uzme dio za sebe, dio za stranku i kada nema apsolutno nikakvog posticaja da radi kako treba.

Primjer javna preduzeca u Kantonu. Da li je i jedan direktor smjenjen jer je napravio gubitak?
Doktor29

#26825 Re: SDP

Post by Doktor29 »

Mehanizam zastite radnika od drzave je ok. obratno to nije slucaj i to vazi i za kazne.
Ne moze biti bolji od direktora ali kod nas se svi ponasaju kao direktori i nedodirljivi kao i sam managment, nema primjera da je netko otpusten iz javnog preduzeca i ovo nikada nije one man show, sistem je problem
Nikada ni jedan direktor nije otisao zbog losih rezultata, nikada i nece i to je najveci problem, rezulatati su mjera uspjeha za svakoga pa bi trebali biti i za njih.
Post Reply