https://www.klix.ba/biznis/privreda/vla ... /251201105
puna podrska!
Moderator: anex
kako su digli na 60% prosjecne ako je prosjecna za bih oko 1550? a prosjecna federacije je oko 1600neki wrote: ↑01/12/2025 13:50 EU je preporučila svojim članicama da minimalna plata ne bude veća od 50% prosječne, upravo da ne bi doljevali gorivo inflaciji.
Naši genijalci dignu na 60% prosječne, produže inflaciju, pa nije ni to dovoljno nego će je dići i na 70%.
Idioti populistički, siguran sam da će je podići jer je izborna godina pred nama..
Koliko je 60% od 1600, izracunaj sam.tokio25 wrote: ↑01/12/2025 13:55kako su digli na 60% prosjecne ako je prosjecna za bih oko 1550? a prosjecna federacije je oko 1600neki wrote: ↑01/12/2025 13:50 EU je preporučila svojim članicama da minimalna plata ne bude veća od 50% prosječne, upravo da ne bi doljevali gorivo inflaciji.
Naši genijalci dignu na 60% prosječne, produže inflaciju, pa nije ni to dovoljno nego će je dići i na 70%.
Idioti populistički, siguran sam da će je podići jer je izborna godina pred nama..
ovo sam nasao za april ove godine
pa jeste sada kad je dignuta platadječak sa šibicama wrote: ↑01/12/2025 13:57Koliko je 60% od 1600, izracunaj sam.tokio25 wrote: ↑01/12/2025 13:55kako su digli na 60% prosjecne ako je prosjecna za bih oko 1550? a prosjecna federacije je oko 1600neki wrote: ↑01/12/2025 13:50 EU je preporučila svojim članicama da minimalna plata ne bude veća od 50% prosječne, upravo da ne bi doljevali gorivo inflaciji.
ovo sam nasao za april ove godine
I vece je od 60%
Bilo bi da bi firme masovno propadale. Da bi mase osttale bez posla. Da bi bio ogroman pad BDP i hipeerinflacija. Da niko nebi pomišljao da tu ulaže novac. Da bi sretni radnicii sa minimalcem 2000 KM drastično osiromašili. Da nebi bilo penzija.tokio25 wrote: ↑01/12/2025 13:44 daj nesto konkretno a ne samo to veca plata veca cijena hljeba
ja bih mogao biti sarkastican pa reci ako je skup hljeb neka jedu kolace
cisto kako bi se to odrazilo na ekonomiju drzave da li bi pao rejting neki nas gdp gdje bi bio i te stvari
da li bi nam bio uvoz jeftiniji ili skuplji
porezi porezi i porezi, samo to se zna spomenuti.Thorgerson wrote: ↑01/12/2025 13:35 Ovaj na olx placa poreze? Taj u centru grada kakav god da je plati neki porez.
tako nesto konkretnokorisnicki wrote: ↑01/12/2025 14:04Bilo bi da bi firme masovno propadale. Da bi mase osttale bez posla. Da bi bio ogroman pad BDP i hipeerinflacija. Da niko nebi pomišljao da tu ulaže novac. Da bi sretni radnicii sa minimalcem 2000 KM drastično osiromašili. Da nebi bilo penzija.tokio25 wrote: ↑01/12/2025 13:44 daj nesto konkretno a ne samo to veca plata veca cijena hljeba
cisto kako bi se to odrazilo na ekonomiju drzave da li bi pao rejting neki nas gdp gdje bi bio i te stvari
DJELITI I TROŠITI SE MOŽE SAMO ONO ŠTO SE POSJEDUJE I ŠTO SE STVARA.
Dobro ti je rekao, to je posljedica povecanja cijene. Svakako, povecanjem drugima, tebi opada kupovna moc, jer su blize tvojoj plati.
jbg sada ne placaj porez a onda se bunis kako drzava ne popravlja ceste kako ne ulaze u obrazovanje u infrastrukturu u penzije itdpeca777 wrote: ↑01/12/2025 14:06porezi porezi i porezi, samo to se zna spomenuti.Thorgerson wrote: ↑01/12/2025 13:35 Ovaj na olx placa poreze? Taj u centru grada kakav god da je plati neki porez.
Ne treba da placaju poreze, eto to je moje misljenje. Kada ti dobavljac stavi cijenu 10KM, a u kesu mu das jos 30KM, a drzava ganja tebe radi deklaracije.
Najlakse je reci placaj porez...ne placaj.
Ja ti dajem konkretan primjer protiv kojeg se ti kao mali ne mozes boriti, a svi ti dodju i kazu placaj porez. Kako se boriti protiv toga, ako ne mozes nista? Dobavljac te tjera da placas na crno, cime ti i marza skace radi brojeva u knjigama....
Koverte i sl su stvar vladavine prava. Ne naziru se tu bitne promjene za naših života.tokio25 wrote: ↑01/12/2025 14:07tako nesto konkretnokorisnicki wrote: ↑01/12/2025 14:04Bilo bi da bi firme masovno propadale. Da bi mase osttale bez posla. Da bi bio ogroman pad BDP i hipeerinflacija. Da niko nebi pomišljao da tu ulaže novac. Da bi sretni radnicii sa minimalcem 2000 KM drastično osiromašili. Da nebi bilo penzija.tokio25 wrote: ↑01/12/2025 13:44 daj nesto konkretno a ne samo to veca plata veca cijena hljeba
da li bi ova situacija promijenila sivu ekonomiju ili bi i dalje bilo koverti i sl?
Ako se ostvari plan Elektroprivrede da do kraja 2027 cijena struje bude 100 % veća nego što je bila u 2024, neće minimalna biti 1.200, morati će biti 2.000.neki wrote: ↑01/12/2025 13:50 EU je preporučila svojim članicama da minimalna plata ne bude veća od 50% prosječne, upravo da ne bi doljevali gorivo inflaciji.
naravno da su vladavina prava al su usko vezane za ovo minimalna plata i slkorisnicki wrote: ↑01/12/2025 14:12Koverte i sl su stvar vladavine prava. Ne naziru se tu bitne promjene za naših života.tokio25 wrote: ↑01/12/2025 14:07tako nesto konkretnokorisnicki wrote: ↑01/12/2025 14:04
Bilo bi da bi firme masovno propadale. Da bi mase osttale bez posla. Da bi bio ogroman pad BDP i hipeerinflacija. Da niko nebi pomišljao da tu ulaže novac. Da bi sretni radnicii sa minimalcem 2000 KM drastično osiromašili. Da nebi bilo penzija.
da li bi ova situacija promijenila sivu ekonomiju ili bi i dalje bilo koverti i sl?
Slabe ekonomije uvoze inflaciju, plus industrijski output koji nije u korak za zahtjevima domaćeg i stranog trzista kojeg prati prilicno niska stopa zaposlenja, u gorem scenariju može doći do toga da se prestane sa investicijama jer nema dovoljno jakog zahtjeva tržišta, onda će banke teže naplaćivati dugove na zajmove malih i srednjih biznisa. I ovo povlači za sobom zlokobni ciklus: manja zaposlenost, manja primanja, a manja potrošnja, manje potrošnje nije pozitivan trend u fiskalnom sistemu, a država ne može tek tako posuđivati novac od banaka, čemu najviše kumije obračun kamata za taj i taj period. Možda se možeš osloniti na kreditni rejting i posuditi novac po povoljnim uslovima, ali nije to rješenje, problem većih razmjera se samo prolongira za narednu fiskalnu godinu. Ovde se trebaju stvarati konkurentni poslovi pod hitno da drzava ne bi dosla u situaciju da pocne sve cesce emitovati obaveznice kako bi akumulirala dovoljno novca da zakrpi već nastale rupe u proračunu.Hakiz wrote: ↑01/12/2025 14:31Ako se ostvari plan Elektroprivrede da do kraja 2027 cijena struje bude 100 % veća nego što je bila u 2024, neće minimalna biti 1.200, morati će biti 2.000.neki wrote: ↑01/12/2025 13:50 EU je preporučila svojim članicama da minimalna plata ne bude veća od 50% prosječne, upravo da ne bi doljevali gorivo inflaciji.
Čim naprave južnu interkonekciju i zavrnu nam Ruski plin, cijene grijanja idu 100 % gore.
Ako hoćemo tržišne cijene energenata, moramo naći način da te cijene ljudi mogu platiti.
Ili će struja, voda itd biti privilegija onih koji imaju prihode veće od prosječne plate?
Mogla bi se ubijati kada bi se podigla samo minimalna.dječak sa šibicama wrote: ↑01/12/2025 15:06 Mogu oni i na 5000 dici minimalnu platu, samo sto bi onda i Oslo izgledao jeftino za Sarajevo.
Tako se inflacija ne ubija, ali sta o tome znaju konjicki lopov i difovci.