SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
julisiz es grant

#26801 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by julisiz es grant »

Tercius wrote:Cuj nema krivice doktora oj Allashe.Znaci ono kad me pita jesi li alergican na neki lijek i sl ako umrem to je samo moja krivica jer ko me hebe reko sam a nikako njegova da to pretpostavi kao mogucnost i da to provjeri bez obzira na ono sto mu ja kazem....ccc koji strucnjaci jbt.
Kako će provjeriti jesi li alergičan :?
I ovdje se ne radi o alergiji. Krivice ima ako se nije radilo "lege artis". Pacijent mora reći istoriju svojih bolesti, a na ljekaru je da mu vjeruje. Nalazi se vade pred ozbiljnije operacije, ali ne pred vađenje zuba.
U medicini je to tako. Ne umire pacijent zbog nestručnosti, već zbog nebrige doktora.
Druga mogućnost greške ljekara je da je odmah nakon vađenja primijetio da je krvarenje obilnije nego normalno, ali i pored toga pustio pacijenta da ide kući. Ali pošto nam nisu poznate okolnosti slučaja, pa ni to koliko je vremena prošlo od vađenja zuba do javljanja pacijenta zbog krvarenja, možemo samo nagađati.
Nepass

#26802 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Nepass »

julisiz es grant wrote:
Tercius wrote:Cuj nema krivice doktora oj Allashe.Znaci ono kad me pita jesi li alergican na neki lijek i sl ako umrem to je samo moja krivica jer ko me hebe reko sam a nikako njegova da to pretpostavi kao mogucnost i da to provjeri bez obzira na ono sto mu ja kazem....ccc koji strucnjaci jbt.
Kako će provjeriti jesi li alergičan :?
I ovdje se ne radi o alergiji. Krivice ima ako se nije radilo "lege artis". Pacijent mora reći istoriju svojih bolesti, a na ljekaru je da mu vjeruje. Nalazi se vade pred ozbiljnije operacije, ali ne pred vađenje zuba.
U medicini je to tako. Ne umire pacijent zbog nestručnosti, već zbog nebrige doktora.
Druga mogućnost greške ljekara je da je odmah nakon vađenja primijetio da je krvarenje obilnije nego normalno, ali i pored toga pustio pacijenta da ide kući. Ali pošto nam nisu poznate okolnosti slučaja, pa ni to koliko je vremena prošlo od vađenja zuba do javljanja pacijenta zbog krvarenja, možemo samo nagađati.
Pretpostavljam da nije bilo obicno vadjenje vec slozeniji op zahvat. Vecina ljudi shvati ovo vadjenje zuba kao koncem svezati za steku pa zalupiti vrata.
@tercius odes dr sa gnojnom anginom ne mozes da gutas on te posalje na alergo test cekas 7 dana na rezultat i krepas od sepse? Ili trebas penicillin primiti prvo ti urade gastroskopiju da vide jesi sta pojeo?
Ako je istina da ga je pustila sa obilnim krvarenjem kuci onda je usrala motku. Mozda je i insistirao da ide
Tercius

#26803 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Tercius »

Ja samo htjedoh naglasiti da je doktor lice osposobljeno, strucno,od nekoga ovlasteno za obavljanje profesije te kao takav ima odgovornost gdje izlike tipa " on meni rekao ili nije rekao " "kako sam ja mogao pretpostaviti" itd jednostavno ne piju vode, jer je on bio duzan da pretpostavi 1001 mogucu stvar te sve rizike svede na najmanju mogucu mjeru te da sve to opismeni kroz neke nalaze, misljenja pa cak i ako se tu podrazumjeva gastorskopija radi alergije na pencilin, jer iako se desi nesto ne bas predvidivo te kao rezultat bude smrt, taj doktor moze biti siguran da ce ga u procesu istrage resetati pitanjima u koliko sati je podrigno taj dan a kamoli sta drugo sto ima veze sa pacijentom.
uglavnomja

#26804 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by uglavnomja »

Tercius wrote:Ja samo htjedoh naglasiti da je doktor lice osposobljeno, strucno,od nekoga ovlasteno za obavljanje profesije te kao takav ima odgovornost gdje izlike tipa " on meni rekao ili nije rekao " "kako sam ja mogao pretpostaviti" itd jednostavno ne piju vode, jer je on bio duzan da pretpostavi 1001 mogucu stvar te sve rizike svede na najmanju mogucu mjeru te da sve to opismeni kroz neke nalaze, misljenja pa cak i ako se tu podrazumjeva gastorskopija radi alergije na pencilin, jer iako se desi nesto ne bas predvidivo te kao rezultat bude smrt, taj doktor moze biti siguran da ce ga u procesu istrage resetati pitanjima u koliko sati je podrigno taj dan a kamoli sta drugo sto ima veze sa pacijentom.
e hebatga, obicno pises smisleno, ali ovo ti je bas bezze ...

standardna procedura, za taj glupi pencilin, recimo. teza prehlada, pita doktor jeste li alergicni na pencilin? znam da nisam, sve ok. ako neko ne zna, onda dobije neku drugu bocu, drugi hem, sastav, isto djelovanje.

svaka posjeta doktoru podrazumijeva pitanje pijete li neke lijekove? imate li neku hronicnu bolest ... jeste li trenutno bolesni (ako se radi o povredi, a ne bolesti) i sl.
Tercius

#26805 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Tercius »

uglavnomja wrote:
Tercius wrote:Ja samo htjedoh naglasiti da je doktor lice osposobljeno, strucno,od nekoga ovlasteno za obavljanje profesije te kao takav ima odgovornost gdje izlike tipa " on meni rekao ili nije rekao " "kako sam ja mogao pretpostaviti" itd jednostavno ne piju vode, jer je on bio duzan da pretpostavi 1001 mogucu stvar te sve rizike svede na najmanju mogucu mjeru te da sve to opismeni kroz neke nalaze, misljenja pa cak i ako se tu podrazumjeva gastorskopija radi alergije na pencilin, jer iako se desi nesto ne bas predvidivo te kao rezultat bude smrt, taj doktor moze biti siguran da ce ga u procesu istrage resetati pitanjima u koliko sati je podrigno taj dan a kamoli sta drugo sto ima veze sa pacijentom.

standardna procedura, za taj glupi pencilin, recimo. teza prehlada, pita doktor jeste li alergicni na pencilin? znam da nisam, sve ok. ako neko ne zna, onda dobije neku drugu bocu, drugi hem, sastav, isto djelovanje.
[/size]
svaka posjeta doktoru podrazumijeva pitanje pijete li neke lijekove? imate li neku hronicnu bolest ... jeste li trenutno bolesni (ako se radi o povredi, a ne bolesti) i sl.
Mislim da doktor ne moze i ne smije se voditi samo onim sto mu kaze pacijent i da to sutra koristi kao opravdanje za nesto, to je sve.
drug_profi

#26806 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by drug_profi »

Pa nece svakom pacijentu raditi sistematski....
Pacijent se izjasni na pitanje. Ako ne zna, doktor pretpostavi da postoji rizik i ide sigurnijim putem.
Ako je imao hemofiliju morao je znati, a ocigledno niej znao dok je iskrvario.
I ovdje je lijek koliko znam samo pravovremena transfuzija trombocita, koju vjerovatno nije dobio.
acer5101

#26807 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by acer5101 »

Al ovaj Edin Imamovic je inace smece od covjeka i nadam se da ce odgovarati za ovo ubistvo, jer to nije smjela raditi staziskinja bez njegovog prisustva, pa koji god zub da se vadi!
JThomas

#26808 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by JThomas »

ako je tačno ovo da nije htio doći iako ga je stažistica zvala, kriv je i ako nije kriv.
dobar osjecaj

#26809 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by dobar osjecaj »

Pretpostaviti ce (nadajmo se) svaki iduci put ako se nastavi baviti praksom. Iako su sve rjedje ovakve greske sa smrtnim ishodom ljudima poucne.
Nepass

#26810 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Nepass »

Tercius wrote:
uglavnomja wrote:

[/size]
Mislim da doktor ne moze i ne smije se voditi samo onim sto mu kaze pacijent i da to sutra koristi kao opravdanje za nesto, to je sve.
pa evo rimjer samo tog penicillina, pretezno se za anginu daje 10kom, za sifilis ide i do 30 penicillina
e sad zamisli da svaki put ti rade gastroskopiju jer mozes ih primiti 9 i od 10og dobiti sok. vjerujem da nakon 5 gastroskopija nebi mogao ni vode se napiti.
evo sad je u toku vakcinacija svakog se pita jeli alergican na piletinu, jaja. neces svakog testirati
podrazumjeva se da pacijent nece sam sebe dovesti u opasnost, na kraju krajeva imaju procedure i vodici kako pristupiti u odredjenim situacijama izdati od who i naseg ministarstva
jao_situacije

#26811 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by jao_situacije »

JThomas wrote:ako je tačno ovo da nije htio doći iako ga je stažistica zvala, kriv je i ako nije kriv.
mogla bi se kola slomiti na njemu, a i treba neki doktor u zatvor otići, previše su se osilili
julisiz es grant

#26812 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Sarajmen wrote:Kola se uistinu i jesu slomila na :( pacijentu. Sačekajmo nalaz obdukcije.
Nećeš ga sačekati, jer je neće ni biti. Porodica odbila, dženaza je danas iza ikindije-namaza.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#26813 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Truba »

http://www.avaz.ba/clanak/211241/zaradi ... rst-radaru

ovo je mini šampion
preko ograničenja vozi snimi ga radar pokaže srednjak
neregistrirano vozilo i nema položen vozački :lol: :lol: :lol: :lol:
Banksy

#26814 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Banksy »

Black swan wrote:http://www.avaz.ba/clanak/211241/zaradi ... rst-radaru

ovo je mini šampion

Na snimci je vidljivo da je vozač pokazivao srednji prst prema radaru, što predstavlja prekršaj iz člana 12. Zakona o javnom redu i miru ZHK, za koji je zapriječena novčana kazna u iznosu od 700 do 1.500 KM.
:?
uglavnomja

#26815 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by uglavnomja »

Banksy wrote:
Black swan wrote:http://www.avaz.ba/clanak/211241/zaradi ... rst-radaru

ovo je mini šampion

Na snimci je vidljivo da je vozač pokazivao srednji prst prema radaru, što predstavlja prekršaj iz člana 12. Zakona o javnom redu i miru ZHK, za koji je zapriječena novčana kazna u iznosu od 700 do 1.500 KM.
:?

:lol: :lol: :lol: :lol:

vise se ni semaforu ne smije 'sovat :lol: :izet:

a momko fino 1.140 km kaznice, ako ja znam matematiku :zzzz:
calculator

#26816 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by calculator »

Banksy wrote:Na snimci je vidljivo da je vozač pokazivao srednji prst prema radaru, što predstavlja prekršaj iz člana 12. Zakona o javnom redu i miru ZHK, za koji je zapriječena novčana kazna u iznosu od 700 do 1.500 KM. :?
Zna li neko minimalnu udaljenost na kojoj je zabranjeno radaru pokazivati srednji prst?
JThomas

#26817 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by JThomas »

a i maksimalnu... :D
drug_profi

#26818 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by drug_profi »

http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /151223128

Ispade da je iz jucerasnje vijesti istina samo da je covjek umro nakon komplikacija od vadjenja zuba. Sve ostalo je nekakva masta, pakovanje, sta li...

Nece porodica da kaze ko mu je i gdje izvadio zub.
Nepass

#26819 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Nepass »

drugi profil wrote:http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /151223128

Ispade da je iz jucerasnje vijesti istina samo da je covjek umro nakon komplikacija od vadjenja zuba. Sve ostalo je nekakva masta, pakovanje, sta li...

Ne stima ni ova prica. Kaze zbrinut u dz i prebacen na ukcs. Dz radi do 20h a gore se javio u 23h.
uglavnomja

#26820 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by uglavnomja »

sta je masta i pakovanje? krvarenja mimo rane? najcesce su te prve informacije tacne

pise ono glavno:

Kako saznajemo, pacijent je bolovao od trombocitopenije koja uzrokuje slabo zgrušavanje krvi, kao i od ciroze jetre.

Samim tim, pacijent je bio u izuzetno teškom stanju, pri čemu je ključno pitanje gdje je obavljeno vađenje zuba.

Porodica, pored odbijanja odbukcije, odbija otkriti i okolnosti kao i mjesto gdje je izvađen zub.
Sabaton

#26821 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Sabaton »

uglavnomja wrote:

sta je masta i pakovanje? krvarenja mimo rane? najcesce su te prve informacije tacne

pise ono glavno:

Kako saznajemo, pacijent je bolovao od trombocitopenije koja uzrokuje slabo zgrušavanje krvi, kao i od ciroze jetre.

Samim tim, pacijent je bio u izuzetno teškom stanju, pri čemu je ključno pitanje gdje je obavljeno vađenje zuba.

Porodica, pored odbijanja odbukcije, odbija otkriti i okolnosti kao i mjesto gdje je izvađen zub.
A cek ljudi moji. Nije ovdje niko malouman. Kojem god doktoru odes pita te od cega bolujes i na sta si alergican i koje lijekove trosis To je svugdje tako. Ovdje nesto opasno smrdi, jer i ja sam imao operaciju i vadjenje zuba, i prvo sto su me pitali prije nego sam sjeo na stolicu su bila ova pitanja!

Ovdje nesto dosta, dosta smrdi. :skoljka:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#26822 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Truba »

:| nikad nisam vadio zub a sada moram i to osmicu
i bas sada ovo se dogodi
:|
jao_situacije

#26823 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by jao_situacije »

Nepass wrote:

Ne stima ni ova prica. Kaze zbrinut u dz i prebacen na ukcs. Dz radi do 20h a gore se javio u 23h.
vjerovatno se hitna vodi pod dz sarajevo
a bio sam ja u vrazovoj iza 20 :skoljka:
julisiz es grant

#26824 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

jao_situacije wrote:
Nepass wrote:

vjerovatno se hitna vodi pod dz sarajevo
a bio sam ja u vrazovoj iza 20 :skoljka:
Ne vodi. Hitna je potpuno zasebna ustanova.
Očito porodica ne želi da se ovo dalje tjera, i na tome će se i završiti.
MOSALJOZE

#26825 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by MOSALJOZE »

Sarajmen wrote:
Black swan wrote::| nikad nisam vadio zub a sada moram i to osmicu
i bas sada ovo se dogodi
:|
Moja tetka rahmeti je isto izvadila osmicu, kutnjak je li se i tako zove ili sam fulio . :D
:skoljka:
Locked