Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
sumirprimus

#26751 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

jok treba forumase pitat oni znaju,oće nas ćipujuuu :skoljka:
mO k3

#26752 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

sumirprimus wrote: 16/06/2020 14:32 jok treba forumase pitat oni znaju,oće nas ćipujuuu :skoljka:
:thumbup: :lol: ima ih hrpa koji su zasluzili nobelovu , necemo ih imenovati
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#26753 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

sumirprimus wrote: 16/06/2020 14:32 jok treba forumase pitat oni znaju,oće nas ćipujuuu :skoljka:
Je li tebi to ok da fizicar da komentar o koroni u eteru??? Ili da virusolog, infektolog, epidemiolog pišu strucne radove o higsovom bozonu???
geralt

#26754 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by geralt »

konektovan wrote: 16/06/2020 15:28
Je li tebi to ok da fizicar da komentar o koroni u eteru??? Ili da virusolog, infektolog, epidemiolog pišu strucne radove o higsovom bozonu???
Covjek pise o tome da li je rast slucajeva eksponencijalni ili linearni, sto je pitanje iz matematicke a ne epidemioloske struke, i sto je po opisu njegovog posla ono cime se profesionalno bavi. Nisu ga pitali za genetsku sekvencu virusa niti za metode lijecenja ili prevencije.
JohnnyS

#26755 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JohnnyS »

Ali eksponencija može biti bilo koji broj, a tendenciozno je primjer objašnjen eksponencijom dva. Da se širi koronavirus takvom brzinom kakva je opisana u primjeru, za pola godine koliko ovo traje zarazilo bi se cijelo stanovništvo planete, a ne 0,1%
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#26756 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

geralt wrote: 16/06/2020 15:33
konektovan wrote: 16/06/2020 15:28
Covjek pise o tome da li je rast slucajeva eksponencijalni ili linearni, sto je pitanje iz matematicke a ne epidemioloske struke, i sto je po opisu njegovog posla ono cime se profesionalno bavi. Nisu ga pitali za genetsku sekvencu virusa niti za metode lijecenja ili prevencije.
Pa ako je matematicke, sto ne pitaju matematicara?? :mrgreen:
geralt

#26757 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by geralt »

JohnnyS wrote: 16/06/2020 15:35 Ali eksponencija može biti bilo koji broj, a tendenciozno je primjer objašnjen eksponencijom dva. Da se širi koronavirus takvom brzinom kakva je opisana u primjeru, za pola godine koliko ovo traje zarazilo bi se cijelo stanovništvo planete, a ne 0,1%
Ne moze bas bilo koji. Ako je 1, onda je linearni. 2 uopste nije nerealan primjer, u ranoj fazi sirenja u UK je bila eksponencija 4: https://www.bbc.com/news/health-52473523
mO k3

#26758 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

Kakvo je stanje u Svedskoj??
Edin H.

#26759 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Edin H. »

Preko 35,000 novih slucajeva u Brazilu, 923,000 ukupno zarazenih.
Sanjarko

#26760 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

Edin H. wrote: 17/06/2020 02:26 Preko 35,000 novih slucajeva u Brazilu, 923,000 ukupno zarazenih.
Nije meni cudno. Jesen je sad na Juznoj Hemisferi a ide zima. A ovaj virus se ponasa kako vidim slicno gripi. Mislim na klimatske uslove koji mu odgovaraju. Hladnoca mu izgleda pogoduje, godi, sto se tice sirenja. Jos mozda, jos nesto. Vlazno vrijeme mozda.
mO k3

#26761 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

Edin H. wrote: 17/06/2020 02:26 Preko 35,000 novih slucajeva u Brazilu, 923,000 ukupno zarazenih.
:shock: strasno .....

gdje su oni koji su "slavili" svedsku ?? Hocemo li ih imenovati??
Tesla Edison

#26762 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

mO k3 wrote: 17/06/2020 08:11

Nestaće bagera. Kuku nama.
Tesla Edison

#26763 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Mi smo se sada otvorili, da ne bismo ekonomski stradali, a sva upustva koja daju kolege epidemiolozi, koje niko previše ne sluša, govore da mi moramo naučiti živjeti sa virusom. Maskom štitimo i sebe i druge, kazala je Čavaljuga

Semra Čavaljuga, dekanesa Medicinskog fakulteta UNSA, u Danu uživo na N1 je kazala, da je nažalost, očekivan porast broja zaraženih i veći nego što smo mogli predvidjeti.

"Moramo biti pošteni prema sebi, pa reći da se ne ponašamo previše odgovorno", istaknula je.

Navela je i da ne možemo reći da je ovo drugi val, te pojasnila da bi se moglo reći da je ovo drugi val mi bismo trebali imati period od dvije maksimalno inkubacije bez ijednog oboljelog, svejedno na kojem geografskom području u BiH.

"Ovo je još uvijek prvi val. Mi smo se sada otvorili, da ne bismo ekonomski stradali, a sva upustva koja daju kolege epidemiolozi, koje niko previše ne sluša, govore da mi moramo naučiti živjeti sa virusom. Maskom štitimo i sebe i druge", kazala je Čavaljuga.

Istaknula je da joj nije jasno zašto se tako ljudi neodgovorno ponašaju.

"Slušam i ja teorije zavjere. Danas sam slušala dva puta, ali mi moramo biti ozbiljni prema sebi. Epidemiolozi ne učestvuju dovoljno i ne slušaju se dovoljno u donošenju odluka", rekla je Čavaljuga.

Na pitanje da li bi ona kao epidemiolog ponovo sve zatvorila, odgovorila je da bi, ali to nije korisno za društvo.

"Nije moguće da se zatvorimo potpuno. Kao što je cijeli svijet išao na otvaranje, onda smo se mi otvorili. Idemo na posao, ali ne postoji potreba da ja govorim 'mi moramo imati minimalno dva metra distance', i da ponavljam. Sve to je napisano u mjerama. Ne vidim potrebu da se upozoravaju ljudi, kad je sve već rečeno", naglasila je Čavaljuga.

Nažalost, kako je rekla, i dalje neki misle da je ovo sve izmišljotina.

"Pogledajte preko 10 posto umrlih u Velikoj Britaniji. Mi mislimo da smo mi izolovani - nismo. Ne možemo se ponašati tako. A cijeli svijet ispituje danas zašto se region Balkana uspio izvuči sa jako malo oboljelih i umrlih u odnosu na broj stanovnika", navela je dekanesa.

Dodala je da ćemo mjere očito poštovati, samo ako nam policija pokuca na vrata i ako nas neko kazni sa 500 KM.

"Čemu to, bolest je vrlo ozbiljna", poručila je dekanesa Čavaljuga.
Sekina.... (ne mogu da lajem šta) baca bombe. Čuj 10% umrlih dakle, po njoj, virus je već pobio 6 787 147 ljudi u Velikoj Britaniji (67 871 466 stanovnika). Skoro 7 miliona.

Koja propaganda. I onda neko kaže slušaj struku. Slušaj, da ne kažem šta.

Neko kaže arminvlv, bolabola,... je troll. Pa Arminvlv-ovi nam upravljaju životom. Ne mogu da shvatim da su oni toliko uvjereni da smo mi, kao narod, totalni bilmezi i da nemamo mogućnost provjere bilo čega što izgovore već da samo slušamo njih i njihovu propagandu. Ne zna se ko je gluplji. Narod koji ih sluša ili oni koji ponavljaju uvijek jedno te isto.
Last edited by Tesla Edison on 17/06/2020 08:44, edited 1 time in total.
Ironmen

#26764 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

TESLA_EDISON wrote: 17/06/2020 08:38
Mi smo se sada otvorili, da ne bismo ekonomski stradali, a sva upustva koja daju kolege epidemiolozi, koje niko previše ne sluša, govore da mi moramo naučiti živjeti sa virusom. Maskom štitimo i sebe i druge, kazala je Čavaljuga

Semra Čavaljuga, dekanesa Medicinskog fakulteta UNSA, u Danu uživo na N1 je kazala, da je nažalost, očekivan porast broja zaraženih i veći nego što smo mogli predvidjeti.

"Moramo biti pošteni prema sebi, pa reći da se ne ponašamo previše odgovorno", istaknula je.

Navela je i da ne možemo reći da je ovo drugi val, te pojasnila da bi se moglo reći da je ovo drugi val mi bismo trebali imati period od dvije maksimalno inkubacije bez ijednog oboljelog, svejedno na kojem geografskom području u BiH.

"Ovo je još uvijek prvi val. Mi smo se sada otvorili, da ne bismo ekonomski stradali, a sva upustva koja daju kolege epidemiolozi, koje niko previše ne sluša, govore da mi moramo naučiti živjeti sa virusom. Maskom štitimo i sebe i druge", kazala je Čavaljuga.

Istaknula je da joj nije jasno zašto se tako ljudi neodgovorno ponašaju.

"Slušam i ja teorije zavjere. Danas sam slušala dva puta, ali mi moramo biti ozbiljni prema sebi. Epidemiolozi ne učestvuju dovoljno i ne slušaju se dovoljno u donošenju odluka", rekla je Čavaljuga.

Na pitanje da li bi ona kao epidemiolog ponovo sve zatvorila, odgovorila je da bi, ali to nije korisno za društvo.

"Nije moguće da se zatvorimo potpuno. Kao što je cijeli svijet išao na otvaranje, onda smo se mi otvorili. Idemo na posao, ali ne postoji potreba da ja govorim 'mi moramo imati minimalno dva metra distance', i da ponavljam. Sve to je napisano u mjerama. Ne vidim potrebu da se upozoravaju ljudi, kad je sve već rečeno", naglasila je Čavaljuga.

Nažalost, kako je rekla, i dalje neki misle da je ovo sve izmišljotina.

"Pogledajte preko 10 posto umrlih u Velikoj Britaniji. Mi mislimo da smo mi izolovani - nismo. Ne možemo se ponašati tako. A cijeli svijet ispituje danas zašto se region Balkana uspio izvuči sa jako malo oboljelih i umrlih u odnosu na broj stanovnika", navela je dekanesa.

Dodala je da ćemo mjere očito poštovati, samo ako nam policija pokuca na vrata i ako nas neko kazni sa 500 KM.

"Čemu to, bolest je vrlo ozbiljna", poručila je dekanesa Čavaljuga.
Sekina.... (ne mogu da lajem šta) baca bombe. Čuj 10% umrlih dakle, po njoj, virus je već pobio 6 787 147 ljudi u Velikoj Britaniji (67 871 466 stanovnika). Skoro 7 miliona.

Struka je vlast.
mO k3

#26765 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

TESLA_EDISON wrote: 17/06/2020 08:31
mO k3 wrote: 17/06/2020 08:11

Nestaće bagera. Kuku nama.
znaci i ti si jedan od onih koji su "slavili " svedsku ... koji si ti bolid
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#26766 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bobi »

Moke..opomena
mO k3

#26767 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

Bobi wrote: 17/06/2020 09:06Moke..opomena
:thumbup:
Primljeno :)
megaribi1

#26768 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by megaribi1 »

TESLA_EDISON wrote: 17/06/2020 08:38 Sekina.... (ne mogu da lajem šta) baca bombe. Čuj 10% umrlih dakle, po njoj, virus je već pobio 6 787 147 ljudi u Velikoj Britaniji (67 871 466 stanovnika). Skoro 7 miliona.

Pa valjda je mislila na procenat u odnosu na broj prijavljenih oboljelih ili samo pozitivnih na virus (zapravo, smrtnost u Velikoj Britaniji u odnosu na broj prijavljenih slučajeva je i veća, čak 14 %). Ali je nezgodno u narednoj rečenici spomenula malu smrtnost u BiH u odnosu na broj stanovnika, pa je ispalo besmisleno, pomiješajući babe i žabe.

U odnosu na broj stanovnika, najgore je prošao San Marino, gdje je od ove (ili sa ovom) bolesti umrlo 0,12 %, dok je u UK taj procenat 0,06% ( do juče 41969 stanovnika). Da ne bude da pesimistično gledam, primijetimo da je u zemljama Indokine smrtnost na apsolutnoj nuli.

Ne znam da li Britanci prijavljuju asimptomatske slučajeve (čuo sam da Kina ne prijavljuje, pa su zato ostali na oko 85000 uprkos tome što su izvor pandemije). Njihovo neprijavljivanje povećava procentualnu smrtononost virusa, a prijavljivanje povećava ocjenu zaraznosti.
splinter

#26769 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

megaribi1 wrote: 17/06/2020 09:26
TESLA_EDISON wrote: 17/06/2020 08:38 Sekina.... (ne mogu da lajem šta) baca bombe. Čuj 10% umrlih dakle, po njoj, virus je već pobio 6 787 147 ljudi u Velikoj Britaniji (67 871 466 stanovnika). Skoro 7 miliona.

Pa valjda je mislila na procenat u odnosu na broj prijavljenih oboljelih ili samo pozitivnih na virus (zapravo, smrtnost u Velikoj Britaniji u odnosu na broj prijavljenih slučajeva je i veća, čak 14 %). Ali je nezgodno u narednoj rečenici spomenula malu smrtnost u BiH u odnosu na broj stanovnika, pa je ispalo besmisleno, pomiješajući babe i žabe.

U odnosu na broj stanovnika, najgore je prošao San Marino, gdje je od ove (ili sa ovom) bolesti umrlo 0,12 %, dok je u UK taj procenat 0,06% ( do juče 41969 stanovnika). Da ne bude da pesimistično gledam, primijetimo da je u zemljama Indokine smrtnost na apsolutnoj nuli.

Ne znam da li Britanci prijavljuju asimptomatske slučajeve (čuo sam da Kina ne prijavljuje, pa su zato ostali na oko 85000 uprkos tome što su izvor pandemije). Njihovo neprijavljivanje povećava procentualnu smrtononost virusa, a prijavljivanje povećava ocjenu zaraznosti.
Žena je vrhunski stručnjak u svojoj oblasti, bez obzira na političko opredjeljenje ili osobe s kojima se druži, u šta ne ulazim, ali u njeno znanje ne treba sumnjati. Ne vidim šta je pogrešno rekla? Od recimo kraja aprila pa na ovamo, ne postoji više jedinstven obrazac djelovanja, već svaka država propisuje i provodi mjere za sebe ovisno o općem zdravstvenom stanju nacije, starosnoj strukturi ali prije svega dostupnim resursima, ljudskim i javno zdravstvenim.
Što se tiče ovih procenata, vjerovatno se misli na letalitet (broj umrlih u odnosu na broj oboljelih) i mortalitet ( broj umrlih u odnosu na ukupan broj stanovništva ), ovaj prvi je lako dobiti, uzimaju se umrli na broj oboljelih, a mortalit su vjerovatno izračuavali po standardnom obrascu, broj umrlih/1000 stanovnika.
Tesla Edison

#26770 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

splinter wrote: 17/06/2020 10:19

Žena je vrhunski stručnjak u svojoj oblasti, bez obzira na političko opredjeljenje ili osobe s kojima se druži, u šta ne ulazim, ali u njeno znanje ne treba sumnjati. Ne vidim šta je pogrešno rekla? Od recimo kraja aprila pa na ovamo, ne postoji više jedinstven obrazac djelovanja, već svaka država propisuje i provodi mjere za sebe ovisno o općem zdravstvenom stanju nacije, starosnoj strukturi ali prije svega dostupnim resursima, ljudskim i javno zdravstvenim.
Što se tiče ovih procenata, vjerovatno se misli na letalitet (broj umrlih u odnosu na broj oboljelih) i mortalitet ( broj umrlih u odnosu na ukupan broj stanovništva ), ovaj prvi je lako dobiti, uzimaju se umrli na broj oboljelih, a mortalit su vjerovatno izračuavali po standardnom obrascu, broj umrlih/1000 stanovnika.
Da, ali odmah poslije poredi BiH u govori UKUPAN broj STANOVNIKA. Dakle zaključak je taj da u GB, po njenoj izjavi, trenutno ima 7 mil. mrtvih od Covida. Šta je ovo ako ne čista manipulacija? Igra riječi pa ko se upeca, upeca.
kakotakonikako

#26771 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kakotakonikako »

Ako je tako, po tebi, da je vrhunski strucnjak u svojoj oblasti ( mozes li navesti nagrade i priznanja koje je pomenuta osvojila kao vrhunski strucnjak ) to nije razloga da daje ovakve izjave, da cijenjeno pucanstvo razbija mozak sta je ona mislila.
splinter

#26772 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

TESLA_EDISON wrote: 17/06/2020 10:21

Da, ali odmah poslije poredi BiH u govori UKUPAN broj STANOVNIKA. Dakle zaključak je taj da u GB, po njenoj izjavi, trenutno ima 7 mil. mrtvih od Covida. Šta je ovo ako ne čista manipulacija? Igra riječi pa ko se upeca, upeca.
Nisam to vidio, moguće je da rekla, ali nema tu neke pretjerane mudrosti. moguće da je pogriješila, ne može biti 7 miliona mrtvih naravno kad toliko nema ni u cijelome svijetu. Ne znam o čemu se tačno radi, morao bih pregledati cijeli interview. Možda je mislila na broj pozitivnih.
Ali kada se vrši analiza bolesti i predviđaju mjere koje će se poduzimati mnogo je važniji letalitet, odnosno umrli od iste, jer je tako moguće pratiti koliko je sama bolest ozbiljna. Moguće je manipulisati s ciframa na razne načine, ali i krajnje bespotrebno. Moje neko mišljenje je da će ova bolest realnu snagu pokazati ove jeseni ili najkasnije na proljeće. Do tada ćemo lutati između "obične gripice" i "mrtvih koji padaju po ulicama" .simpatizera.
escobar__

#26773 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by escobar__ »

Brazil je zemlja s oko 212 miliona stanovnika, nekako mi je logično da će imat bruku zaraženih i dosta više u odnosu na neke druge zemlje (kao i SAD npr.).

Ne znam čemu šokiranje brojkama, a posebno imajući u vidu šta su SAD i Evropa ranije prošli?
Tesla Edison

#26774 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

escobar__ wrote: 17/06/2020 12:53 Brazil je zemlja s oko 212 miliona stanovnika, nekako mi je logično da će imat bruku zaraženih i dosta više u odnosu na neke druge zemlje (kao i SAD npr.).

Ne znam čemu šokiranje brojkama, a posebno imajući u vidu šta su SAD i Evropa ranije prošli?
Pa to i jeste fazon. Daj samo brojke a ustvari to nije ni deseti dio jednog procenta.

Odavno se tim manipuliše.
invincible1921

#26775 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by invincible1921 »

TESLA_EDISON wrote: 17/06/2020 13:32
escobar__ wrote: 17/06/2020 12:53 Brazil je zemlja s oko 212 miliona stanovnika, nekako mi je logično da će imat bruku zaraženih i dosta više u odnosu na neke druge zemlje (kao i SAD npr.).

Pa to i jeste fazon. Daj samo brojke a ustvari to nije ni deseti dio jednog procenta.

Odavno se tim manipuliše.
Ne ne kolega ne brojke nego daj nam da brojimo umrle i da se prema svim zarazenim.ponasamo ka da su vec haman pa mrtvi
Locked