Haris.ba wrote:Priđe ti policajac i kaže šta to slikaš? Slikam, zgradu. Nemaš pravo. Imam pravo, po kojem zakonu nemam pravo? Ja sam rekao da nemaš pravo....daj vamo mobitel/fotoaparat. I često policajac posegne za mobitelom/fotoaparatom. I dosta ljudi reaguje odbrambeno. Sasvim dovoljno policajcu da podvede pod opiranje.
Ima koliko hoćete takvih slučajeva. Policajac smije da te kazni ako slikaš objekat pod zabranom slikanja. Ali, ne smije da oduzme mobitel/fotoaparat kad se slika nešto što nije pod zabranom. Ali, on ima vlast. I uvijek može reći da je neko bio grub, otimao se, nije se predstavio.... Ima i našeg naroda svakakvog. Ne zna da mora da se predstavi. I da reaguje na naredbe policajca. Ali na zakonite naredbe. Ima zanimljiv slučaj sa "bivšim" političarem Tokićem. Vodi se postupak protiv njega jer je slikao nelegalno parkirano auto ispred kantonalnog mupa. Ništa ja njemu ne vjerujem, ali mi zvuči uvjerljivo da ga je policajac pokušao spriječiti da slika i uzeti mu mobitel/fotoaparat.
pa postupiš po naređenju kažeš mu haj fino idemo u stanicu, citiraš čl. 291 kzfbih čl. 293 ako ima osnova tj. ako ti je oštetio stvar, čl. 383 čl. 185 ako se desio i izričito naglasiš čl. 182 zlostavljanje u obavljanju službe a kazna mu od 3 mjeseca do 5 godina pa da vidim ja tog drota
pa onda kad u stanici počne glumiti mangupa pred nadređenim fino citiraš čl. 349 sprečavanje dokazivanja i to sve fino kulturno bez povisivanja tona sa blagim ciničnim smješkom
a u samom članu 358 sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje, u stavu 4 fino piše ako je učinitelj bio izazvan protuzakonitim ili grubim postupanjem službene osobe, može se osloboditi kazne
u suštini najbitnije je imati svjedoka za ovo sve i onda se oni povuku i kažu haj mrš iz stanice
ali sve ovo stoji što si napisao, kod nas je stoka sa značkom i bez značke, i onda kad se nađu 2 papka jedan sa i jedan bez značke desi se šou