Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
NediM17 wrote:Ne salim se sekunde... Samo je nas policajac bio, nekog lokalca (DU table) ostavi sa strane i vjerovatno krenu masirati, a meni samo mahnu rukom. Ni pasos a kamo li sta drugo. Put je isto OK.
jesu li sredili put od lisca prema magistrali? ili si isao na slano?
i ja sam isto za vikend picio dole, ali preko gabele. doljanima u povratku i ono je strahota jbte u subotu u 3 poslijepodne je kolona bila sigurno 300 metara na ulazu u hr i nije se micala
amar1994 wrote:
ja znam da vise trosi kad se kotrlja u leru, nego kada se koci motorom u recimo trecoj brzini
Naravno da je tako. U leru mora trositi neko gorivo da bi radio, a kod kocenja motorom, motor je spojen na tockove, i tockovi okrecu motor, i ne treba bilo kakvo gorivo da bi se isti vrtio, znaci u trecem taktu kod kocenja motorom se ne desava NISTA.
Uslov za cut off u ECU-ima je vecinom da je motor iznad 1200-1500rpm i da papucica gasa nije stisnuta.
mene samo interesuje kako, ako ne salje gorivo u tom rezimu, ne dodje do detonacije u cilindru
nisam mehanicar ali imho, kako bi moglo doci do detonacije ako je prekinut dovod goriva? sta ce detonirati?
NediM17 wrote:Ne salim se sekunde... Samo je nas policajac bio, nekog lokalca (DU table) ostavi sa strane i vjerovatno krenu masirati, a meni samo mahnu rukom. Ni pasos a kamo li sta drugo. Put je isto OK.
jesu li sredili put od lisca prema magistrali? ili si isao na slano?
i ja sam isto za vikend picio dole, ali preko gabele. doljanima u povratku i ono je strahota jbte u subotu u 3 poslijepodne je kolona bila sigurno 300 metara na ulazu u hr i nije se micala
NediM17 wrote:
Naravno da je tako. U leru mora trositi neko gorivo da bi radio, a kod kocenja motorom, motor je spojen na tockove, i tockovi okrecu motor, i ne treba bilo kakvo gorivo da bi se isti vrtio, znaci u trecem taktu kod kocenja motorom se ne desava NISTA.
Uslov za cut off u ECU-ima je vecinom da je motor iznad 1200-1500rpm i da papucica gasa nije stisnuta.
mene samo interesuje kako, ako ne salje gorivo u tom rezimu, ne dodje do detonacije u cilindru
nisam mehanicar ali imho, kako bi moglo doci do detonacije ako je prekinut dovod goriva? sta ce detonirati?
to se i ja pitam, ne ide na zrak motor , nadam se da ce neko strucan objasniti
Kao sto ti vec rekose, nema sta detonirati. Usis, kompresija (kocenje), paljenje (ne postoji u cut off rezimu, umjesto sto klip ode prema dolje zbog zapaljenja smjese u cilindru, "na silu" ga dole gurne radilica koju opet okrece tocak), i na kraju ispuh (na auspuh izlazi svjeza hava).
@Filter
Isao sam na Slano tako da ne znam zaista. Uglavnom nigdje nikog na granici.
Kao sto ti vec rekose, nema sta detonirati. Usis, kompresija (kocenje), paljenje (ne postoji u cut off rezimu, umjesto sto klip ode prema dolje zbog zapaljenja smjese u cilindru, "na silu" ga dole gurne radilica koju opet okrece tocak), i na kraju ispuh (na auspuh izlazi svjeza hava).
Danas nasuo Kiju dizel, i moze pricati ko sta hoce, ali na plin se duplo jeftinije vozati.
Cca. 6l/100km, Euro5 na Hifi * 1.71 = 10.26KM . Neka je najjeftiniji dizel, to je opet 1.56KM litar, to je opet preko 9KM, dakle opet dupla razlika u korist plina.
Samo mi nemojte prica kako vam trose po 3-4 litra. Moze ali u kurcu.
NediM17 wrote:Danas nasuo Kiju dizel, i moze pricati ko sta hoce, ali na plin se duplo jeftinije vozati.
Cca. 6l/100km, Euro5 na Hifi * 1.71 = 10.26KM . Neka je najjeftiniji dizel, to je opet 1.56KM litar, to je opet preko 9KM, dakle opet dupla razlika u korist plina.
Ok...pobijedio si...naj naj si....popusti sad malo
MOSALJOZE wrote:Trosi mi 5.8-6.5 na otvorenom
U gradu 7.5-8 zavisi
Ti vozi na plin,ja cu dizel i mirna Bosna.
Shvatam poentu,ali ipak....
Posten si i realan frajer, a i drag si mi posto si Zeljovac.
Bobi wrote:
NediM17 wrote:Danas nasuo Kiju dizel, i moze pricati ko sta hoce, ali na plin se duplo jeftinije vozati.
Ok...pobijedio si...naj naj si....popusti sad malo
kako su neki opsjednuti protrosnjom to je nemoguce
vozim benzinca nema plin i sipam koliko hocu ne zamaram se potrosnjom koja je otprilike 10-11 ljeti minium po gradu
I ja sam bio ista budala nekad. Pamet dolazi s godinama.
Ne bi mi finansijski problem bio tociti ni tih 10-11 litara, ali na 2kkm mjesecno te novce je bolje u nesto drugo usmjeriti. A brate i lijep osjecaj kad natocis punog a ono ni cvaja.
Recimo odes na more, a gorivo ti je beznacajna stavka...
NediM17 wrote:I ja sam bio ista budala nekad. Pamet dolazi s godinama.
Ne bi mi finansijski problem bio tociti ni tih 10-11 litara, ali na 2kkm mjesecno te novce je bolje u nesto drugo usmjeriti. A brate i lijep osjecaj kad natocis punog a ono ni cvaja.
e vidis ne mozes pricati drugima jer nisu oni ti
ja mjesecno ne prelazim 2000 tako da bi mi se plin isplatio za nekih x godina tako da mene to tvoje ne dotice ni sekunde
ne mjeri svijet prema sebi
Ja primjenjujem digitalno
Ajmo primjeniti analogno
Boli me briga koliko ti gledas na potrosnju gledaj u mikrolitar ako zelis al ne gnjavi time ostale
To ti treba biti kao vjera drzi za sebe a ne da peglas ostale I to na nacin da si kao ti bolji jer je tako po tvome
supercali wrote:Ja primjenjujem digitalno
Ajmo primjeniti analogno
Boli me briga koliko ti gledas na potrosnju gledaj u mikrolitar ako zelis al ne gnjavi time ostale
To ti treba biti kao vjera drzi za sebe a ne da peglas ostale I to na nacin da si kao ti bolji jer je tako po tvome
Ti ako imas problem s mozgom rijesi ga. Tema je potrosnja i pisem u skladu s tim. Ako ti se ne svidja preskocis.
I usput receno uopce ne gledam potrosnju, ma ni u litar, a kamo li u mikrolitar. Gorivo je previse jeftino da bih se zamarano time.