Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
Dozer

#2676 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dozer »

Polako.... Doci cemo mi na ono sto ja govorim vec bar 10 godina - sve je bilo dogovoreno. I na kraju je sve "ispalo" tacno onako kako su braca iz SDA i SDS crtali '91 po salvetama...

Meholjica, pa ma kakav on da jeste, diskreditovase kao "alkosa, kriminalca, ratnog profitera", bla,bla, a sve samo zato sto je javno rekao da mu je Alija jos '93 govorio da se Srebrenica zamijeni za Vogoscu... Na kraju je tako i bilo...

Sva sila kojekakvih besmislenih akcija deblokade grada, koje su uvijek iznutra sabotirane na razne nacine, samo su jos jedan od pokazatelja da tu nije ni bilo realne namjere.
karanana

#2677 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

Isto govorim. Uz neke eventualne male promjene na koje nisu mogli uticat, sve je onako kako su dogovorili 91/92. Blokade, deblokade, padovi, osvajanja, oslobadjanja, tuneli...sve je bilo kontrolisano.
Dozer

#2678 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dozer »

Ovo sam napisao prije 10 godina....
16/08/2007 12:39
Evo jedan malo poduzi komentar sa osvrtom na taj ratni period. Ko je bio u BiH tada, mislim da ce prepoznati o cemu pricam. A mozda i naknadno shvatiti da je bilo ovako...

Iako nam ni danas nije puno toga po volji i zivoti nam ne lice ni sta posebno, ipak se moram malo vratiti unazad kako bi se do kraja shvatilo zasto to i jeste tako i sta je sve uticalo na danasnje stanje. Taj period se naravno odnosi na vrijeme '92-'95, a kao osnovni i jedini razlog svega vidim, a sta drugo nego - novac.

Svi znamo kako je sve pocelo i tu zaista nema potrebe za ponavljanjem. Prvo bjese skupstina i Karadzic, pa instaliranje artiljerije oko grada '91 pod izgovorom odbrane (jedino je tada bilo nejasno od koga), pa Gardovic kao povod za barikade i konacno formiranje vatrenih linija. Pa onda uslijedise sve poznate stvari - granate, snajperi, tenkovi, topovi, VBR-ovi, nestanak struje, vode, plina i svega onoga na sto smo bili navikli kao na normalan zivot. Dosla je neka nova realnost, ali ipak i opet samo to - realnost. Srecom, vrlo brzo smo se i na nju navikli. Ili je mozda na nesrecu... svejedno. Ta realnost je bila tu i morala je biti prihvacena jer druge alternative jednostavno nije bilo. E sad, ono na sta treba odgovoriti je zasto je ta "realnost" trajala 4 godine? Radi shvatanja, prvo treba sve fino podijeliti na "ugovorne strane" i onda ce i razlozi te duzine trajanja biti puno jasniji. Prvenstveno, prvi dio razloga je nemogucnost jedna strane da se adekvatno odbrani, zatim se drugi dio ogleda u nesposobnosti druge strane da efektivno zavrsi planirano, i treci dio se odnosi na trecu stranu, vanjsku, koja se svim silama trudila da drugoj, jacoj strani, omoguci dovoljno vremena da zavrsi zapoceto. Na njihovu zalost, s prolaskom vremena te mogucnosti su bile sve manje i manje, a na kraju nikakve. Cak se situacija potpuno obrnula i doslo se u fazu gdje su vanjski faktori morali spasavati inicijalnu jacu stranu od potpunog sloma.

Ali, u svemu tome se pojavila jedna nova mogucnost koju su nasi politicari vrlo brzo prepoznali kao fantasticnu - Islamske zemlje. Svi znamo da su ove zemlje odigrale bitnu ulogu za BH muslimane u ovom periodu, ali pravo pitaje je da li su zaista ti donatori svoju ulogu odigrali za narod ili pojedince...? Poznato je da su tada u BiH stizali milioni u kesu. Cifre koje niko nikad nece saznati do kraja, a stizali su upravo iz islamskih zemalja i dijelom sakupljani od patriotski nastrojenih gastarbajtera iz ostatka svijeta s namjenom kupovine oruzja, municije i ostalog MTS-a namijenjenog odbrani od "mrskog agresora". Manje-vise je poznato i kako su nasi pretstavnici odlazili da preuzmu sav taj kes, ali i da je velika vecina toga jednostavno isparila, a kolicine MTS-a su nama stizale na kapaljku. S druge strane, sve se to nije moglo jednostavno strpati u dzep jer se to na neki nacin moralo i opravdati. Ne nama, borcima i izmrcvarenim civilima, nego islamskim donatorima. Dobro se sjecam '93 i najvece nestasice municije koja nas je zadesila. Stanje je bilo takvo da su sve zalihe bile potrosene i da smo bukvalno morali paziti na svaki pojedinacni metak, cak i moja jedinica, a o stanju u ABiH necu ni da mislim. Tu negdje pocinju i kojekakva primirja i prekidi vatre, te kojekakvi pregovori i razgovori, ali nikad sa nekim stvarnim rezultatima. Primirje bi trajalo 10-15 dana i onda bi se naprasno negdje zakuhalo, a ljudi su se morali pokrenuti da negdje nesto brane, vracaju ili osvajaju i sve je stvaralo privid zestokog rata, a milioni bi nastavili stizati...

I ovo sa nasim osvajanjima je uvijek bila posebna prica. Kad god bi ABiH ili mi negdje progulili i ostvarili uslove za napredovanje i zauzimanje neke teritorije ili objekata, automatski bi stizalo naredjenje za povlacenje i to direktno iz Predsjednistva, a u slucaju da ne poslusamo jednostavno su nam uskracivali pomoc u ljudstvu i MTS-u tako da nismo ni imali drugu mogucnost nego se povuci. I to se ponavljalo i ponavljalo....i ponavljalo. Svi linijasi ovo vrlo dobro znaju, i Srbi i nasi. Nazalost...

Da se vratim na municiju...I bas tada, kada je sve izgledalo kao da je otislo u P.M., odjednom se pojavljuje i municija i ostali MTS. Municija glanc nova, sad ispod cekica i ima je nemilice. I kasikara i tromblona i pusaka, iako pusaka malo manje u odnosu na ostalo, ali stizu. Ono sto mi je odmah upalo u oci je proizvodjac te municije - PPU (Prvi partizan, Uzice, Srbija). Smrdilo je tu nesto, i to zestoko, ali tada nikome nije ni padalo na pamet da previse razmislja o tome. Vazno je bilo da se ima s cim nastaviti ratovati i da se u akciji nece ostati bez "rize". A odakle je "riza" stigla, to i nije bilo bas bitno. Ali sada, gledano ovako retrospektivno, ne mogu a da se to ne zapitam. Mislim, jasno je odakle, ali pitanje je na koji nacin? Te kolicine nikako nisu mogle biti plod medjulinijskog sverca, iako je sverc postojao svugdje i svi su na njemu pokusavali zaraditi. Ovo je bilo i jace i vece od toga i nije moglo biti rezultat trgovine "na malo" nekog oficircica s njihove i nase strane. A te kolicine su i kostale, ne malo... I sada je i sve neuporedivo jasnije. Cijeli tal, cijelo trajanje tog rata, ali i svi poginuli, raseljeni, zaklani, silovani i protjerani su u stvari rezultat pohlepe tadasnjih politickih lidera. Manje je bitno da li su to s nase strane bili direktno Alija i sin mu Bakir, Haris, otac i sin Cengici & Co, a sa Srpske Karadzic, Mladic, Milosevic & Co..

Cinjencica je da je rat trajao skoro 4 godine, da su na desetine hiljada ljudi ubijene, hiljade zena silovane, hiljade djece ostalo bez roditelja i bezbroj ljudi protjerano u nepovrat. A zasto? Pa jasno je, vise nego jasno - da bi pedesetak imbecila rastalilo par stotina miliona ili koju milijardu. I nista vise od toga. Nacionalizam i medjuvjerska netrpeljivost su bili samo dobar izgovor za narod i istovremeno dobro opravdanje donatorima, dok se u pozadini desavalo nesto sasvim drugo, prizemno i nadasve jadno.

Sumanuto bi bilo vjerovati da su ove trgovine, a definitivno se radilo o trgovini, mogle proci bez direktnog ukljucenja samih vrhova vlasti, bilo civilne bilo vojne, ali najvjerovatnije obje. Isto je tako mediokritetno vjerovati da je to bila cista trgovina u kojoj jedna strana daje sve sto ima drugoj, a koja samo isporucuje kupljeno. Tesko da je tako. Ovjde je kupac vrsio kupovinu, to je cinjenica, ali da li je bas sav novac koji je imao i dao za tu robu? Nema teorije! Dobar dio toga je ostao u kupcevom dzepu, definitivno. S druge strane, prodavac je tu prodavao ne svoju, nego tudju robu. Da, tudju. RS nije imala fabrike oruzja, a zalihe koje su imali ni u kom slucaju nisu mogle biti dovoljne za ono sto su radili. Znaci, Srbija je radila punom parom snabdijevajuci i njih i nas, a sve su vecinskim dijelom finansirale islamske zemlje, a manjim gastarbajteri sa svih strana. Cak mislim da je 90% gastarbajterskog novca u stvari zavrsavalo direktno u dzepovima pobrojanih, a striktno islamski novac je koristen za ove trgovine jer je taj novac koliko-toliko bio negdje spomenut ili zaveden. Gastarbajterski vrlo rijetko ima ikakvog traga, osim sjecanja...

A gladne topovske cijevi je trebalo nahraniti kako bi Sheici vidjeli da tu kod nas bas i nije lako. I odmah se uhvate za dzep ne znajuci da su, po principu spojenih posuda, napunili neki drugi dzep. A narod i dalje u mraku, gladan i go...
stakasa

#2679 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by stakasa »

Dozer wrote:Polako.... Doci cemo mi na ono sto ja govorim vec bar 10 godina - sve je bilo dogovoreno. I na kraju je sve "ispalo" tacno onako kako su braca iz SDA i SDS crtali '91 po salvetama...

Meholjica, pa ma kakav on da jeste, diskreditovase kao "alkosa, kriminalca, ratnog profitera", bla,bla, a sve samo zato sto je javno rekao da mu je Alija jos '93 govorio da se Srebrenica zamijeni za Vogoscu... Na kraju je tako i bilo...

Sva sila kojekakvih besmislenih akcija deblokade grada, koje su uvijek iznutra sabotirane na razne nacine, samo su jos jedan od pokazatelja da tu nije ni bilo realne namjere.
I nista se promjeniti nece. Evo da sada izadu ne transkripti nego tonski zapisi svih tih dogovora opet bi imao iste rezultate na izborima. Onaj ko je htjeo da vidi vidio je i do sada, ne treba cekat jos deset godina
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2680 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by _BataZiv_0809 »

Sarajmen u svom stilu, mistifikacija dogadjaja :)

Sto ne implicira moje neslaganje sa izrecenim. Nego nezadovoljstvo suhoparnoscu i odsustvom misljenja spram konkretnih mikroaspekata price.
dječak sa šibicama

#2681 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by dječak sa šibicama »

Ne vjerujem da je bas sve dogovoreno, ali definitivno kad odvrtis cijeli rat od Slovenije preko Hrvatske do BiH, vidis da je kamara toga dogovoreno, unaprijed odredjeno, da su se ofanzive prekidale bez ikakve logike, da su se neke teritorije gubile bez ikakvog smisla itd.

Prica o podjeli specijalne jedinice postoji od tih dana, samo sto to nikad niko nije previse uzimao u razmatranje, ali sjetite se Yutela tih dana i izvjestaja iz Krtelja, pa sastancenja Vikica, Repije, Karisika po privatnim stanovima gdje ih Vikic uvjerava da ne bi trebali rasturati jedinicu a ovi "idu sa svojim narodom" i da je tu podjelu dogovarao licno Delimustafic kao tadasnji celnik MUP-a, tu je upetljan i onaj svercer od Mome Mandic, vjerovatno i Zepinic... i da je cijela ta ekipa dousnika, spijuncina, posljeratna tajkun banda, Stojic Bruno, Ljevakovic, Delimustafic, Momo, Dautbasic, Ivo Lucic kojeg ovih dana po Hrvatskoj prozivaju za kojekakve mutne radnje iz rata.

Ili recimo potpuna medijska marginalizacija Munira Alibabica, koji je govorio puno toga sto se ne smije govoriti, medijima koji su to htjeli objavit. A on je znao ili zna vjerovatno sve, i bio je i ostao trn u oku Muslimovicu, Mujezinovicu i toj KOS ekipi. Munja je i prije rata bio u nemilosti Duska Zgonjanina, i prilicno sam siguran da je Munja pred rat dostavljao informacije Slobodnoj Bosni, koje su tada gradjanima zvucale kao SF (plan RAM, naoruzavanje SDSovaca, "banane" u kamionima itd) a poslije se ispostavilo da je stvarnost jos gora i poraznija.
Dozer

#2682 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dozer »

Upravo tako.
Ne smijemo zaboraviti i jos 2 sitna detalja...
1. Alija je prijevremno pusten iz zatvora, nakon cega je, u trajanju od oko 2 g. prije rata, bio redovan gost u BG, kod Cosica i Milosevica, i
2. Pravi pobjednik.predratnih izbora je bio Fikret Abdic, a Alija i SDA su to vec tada pokrali.

I, mala napomena - Grbavica je okupirana uporedo s napadom na skolu na Vracama, a ne u junu. Od tog dana se okupacija samo dodatno ucvrscavala.
dječak sa šibicama

#2683 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Cosic je sa 12 pripadnika SANU potpisao peticiju da se Izetbegovic pusti na slobodu.

Logika?

Babo je na tim izborima ionako samo sluzio da privuce glasace, nije njega SDA nikada ni razmatrala kao ozbiljnu opciju. Ali on je posebna prica, siroka tema Agrokomerc, Zgonjanin, Pozderci, i Babina uloga u tome.

Grbavica je okupirana skoro pa jednako kako je i reintegrisana, bez ispaljenog metka. Nigdje logike u tome svemu nema, mada znamo da je reintegracija plod cistog politickog dogovora/trgovine. To nije tajna, bar je Dejton poznata stvar.

I te toliko spominjane deblokade, svaka mahalusa je znala kad se krece, kud se krece, to se prepricavaju akcije po ulici, u redovima za vodu, tri dana prije pocetka. Toliko je to "ozbiljno" planirano.
pirpa

#2684 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by pirpa »

Dozer wrote:Upravo tako.
Ne smijemo zaboraviti i jos 2 sitna detalja...
1. Alija je prijevremno pusten iz zatvora, nakon cega je, u trajanju od oko 2 g. prije rata, bio redovan gost u BG, kod Cosica i Milosevica, i
2. Pravi pobjednik.predratnih izbora je bio Fikret Abdic, a Alija i SDA su to vec tada pokrali.

I, mala napomena - Grbavica je okupirana uporedo s napadom na skolu na Vracama, a ne u junu. Od tog dana se okupacija samo dodatno ucvrscavala.
meni je dovoljno procitati na kojim je lokacijama uhapsen Delimustafic..prvi put u beogradu (2002) a drugi put u RS.u (2016) :roll:
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#2685 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Pitar sa Kariba »

Na današnji dan 1996 izvršena je reintegracija Grbavice, Vraca i Kovačića! Ja sam tek sutradan prešao most i malo prošetao Grbavicom. Još se pušila.... :(
:bih:
dječak sa šibicama

#2686 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Ma odakle 133 poginula civila i to u nedelju 5. aprila, jos se nije ni zaratilo.

I to sve u opcini Centar... ovo je neka greska 100%.
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#2687 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Pitar sa Kariba »

Ovo je spisak Nihada Halilbegovica, sad kol'ko je on relevantan kao izvor ne znam. I meni je ovo pretjerano, da je '93/'94 pa i nekako...
dječak sa šibicama

#2688 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Bas tako, da je `93 pa jos i da bude realno, ali 5. aprila `92 nema sanse.

Da je taj dan poginulo 133 ljudi, vec 10. aprila Sarajevo bi bilo ratna zona ko u najgorim danima.
karanana

#2689 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

To je onaj helikopter sto ga je mup neki dan dao civilnoj zastiti? Bilo je na kixu cini mi se. Srbija ga vratila prije nekoliko godina.

I meni je nesto puno 133 poginule osobe 5.4.1992.
Ne znam da li je ijednog dana poginulo toliko. Mozda 8.6. Tadbje poginulo mozda i stotine vojnika, mozda u julu isto kad su bile poljine i mozda na otesu da je bilo toliko poginulih za jedan dan.
Relevantnija je ona lista onog tokace. Ne znam ko je ovaj.
delllboy79

#2690 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by delllboy79 »

Koliko je specijalna policija imala pripadnika prije pocetka rata i da li je igdje imala neku akciju prije rata ?
Predpostavljam iz ranije navedenog ovdje da je bila prilicno dobro opremljena. , pominju se oklopna vozila sa beztrzajnim topovima helikopter snajperi......znaju li se ti podaci i koliko je ko jamio na pocetku rata . Izeda da je 4 april i dan definitivne podijele te specijalne jedinice.
Boletus edulis

#2691 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Boletus edulis »

Nema sanse da je prvog dana rata poginulo 133 osobe.Koliko se sjecam,padale su prve granate po Jarcedolima.Nije stradalo ni par ljudi.A helikopter je odvezao iliti ukrao Jakovljevic sa Pala.Srbija ga trljala 20 godina pa ga vratila.
Edin H.

#2692 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Edin H. »

delllboy79 wrote:Koliko je specijalna policija imala pripadnika prije pocetka rata i da li je igdje imala neku akciju prije rata ?
Kako da nisu imali akcija, bili anagzovani na Kosovu u gusenju pobune i hvaranju iredentista.
TheMule

#2693 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by TheMule »

Boletus edulis wrote:Nema sanse da je prvog dana rata poginulo 133 osobe.Koliko se sjecam,padale su prve granate po Jarcedolima.Nije stradalo ni par ljudi.A helikopter je odvezao iliti ukrao Jakovljevic sa Pala.Srbija ga trljala 20 godina pa ga vratila.
Granatiran je citav grad. Prema izvjestajima od 6.aprila, od nedjelje to ponedjeljka poginulo je najmanje 11, a ranjeno 100 ljudi. Dosta ovih ranjenih su vjerovatno i preminuli, pogotovo starije generacije, i onda se vode kao zrtve 5. aprila.
bilic

#2694 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by bilic »

dječak sa šibicama wrote:Bas tako, da je `93 pa jos i da bude realno, ali 5. aprila `92 nema sanse.

Da je taj dan poginulo 133 ljudi, vec 10. aprila Sarajevo bi bilo ratna zona ko u najgorim danima.
....Pod rednim brojem 96 . Sakić Admir . Siggurno poginuo prvih dana rata, sa njim odrastao , samo je bio mislim rezervi policajac . I to se desilo u Vilsonovom pored mosta Bratsva Jedinstva. iza Ekomoske škole ...
dječak sa šibicama

#2695 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Ko god je aprila `92 bio u Sarajevu, do famoznog 2. maja, nije bilo dana u kojem je moguce da pogine 133 civila. Ne znam odakle ovaj lik izvuce ova imena, ali da je pretjerao, malo je reci.

5. aprila je narod sa Dobrinje popunjen ljudima iz usputnih kvartova, protestovao kod Skupstine, ubijene su Suada i Olga, napadnuta skola policije, u starom gradu granatirani Jarcedoli i poneka granata na Bistrik. Snajperisanje sa Holidej ina po okupljenima, i to je to.

Nakon toga cijeli april je bio nekakvo stanje ni rata ni mira, do maja nije bilo veceg granatiranja po gradu, osim po padinskim dijelovima starog grada.
Tromblon

#2696 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Tromblon »

dječak sa šibicama wrote:Ko god je aprila `92 bio u Sarajevu, do famoznog 2. maja, nije bilo dana u kojem je moguce da pogine 133 civila. Ne znam odakle ovaj lik izvuce ova imena, ali da je pretjerao, malo je reci.

5. aprila je narod sa Dobrinje popunjen ljudima iz usputnih kvartova, protestovao kod Skupstine, ubijene su Suada i Olga, napadnuta skola policije, u starom gradu granatirani Jarcedoli i poneka granata na Bistrik. Snajperisanje sa Holidej ina po okupljenima, i to je to.

Nakon toga cijeli april je bio nekakvo stanje ni rata ni mira, do maja nije bilo veceg granatiranja po gradu, osim po padinskim dijelovima starog grada.
Nisu samo granatirani Jarcedoli i poneka granata na Bistrik. Bilo je jako zestokih borbi i na Jarcedolima. Mislim kod Popovo gaja. Valjda nisam pogrijesio. I na Vasin Han su napali taj dan pjesadijom. Zestoko je bilo na obje strane Miljacke. Samo sto se nekako malo zna o obje situacije.
Boletus edulis

#2697 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Boletus edulis »

Popov gaj,Jarcedoli i Vasin Han nikad nisu okusili pjesadijski napad.
riko-ga

#2698 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by riko-ga »

Vidi mi naselja kao Hirosima hahahha.Neke slike ne mogu dobro da skontam zbog ugla slikanja.A ovaj pogled prema Lukavici kao da je sa mog prozora slikano hahhahahaha
karanana

#2699 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

A koje je naselje? Hrasno? Shanac ili kako vec?
riko-ga

#2700 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by riko-ga »

Sarajmen wrote:
riko-ga wrote:
PM72 wrote:Budimo realni.Kakva kanalizacija i bakrači.Nije ovo New York i tamošnja kanalizacija da se serbez ispraviš i hodaš.To da je neko prošao kroz kanalizaciju pa minirao školu na Grbavici je :lol: Jedino što je tačno vezano za kanalizaciju je epizoda sa doktorima kojima je neko provalio da je moguće ući u kanalizaciju ispod mosta na Dolac Malti i doći do Šopinga.Uzeo im pare i bukvalno ih uvalio u govna.Nisu prešli ni deset metara,vratili se nazad i bili pohapšeni.
Jedini sličan način bježanije prema srpskoj strani bio je vodovodski tunel u Hrasnom koji je vodio na drugu stranu,tačnije izlazio je ispod Vraca.Kroz taj tunel ide voda sa Tilave do rezervoara Hrasno.Tj.išla je do rata.Kad je počeo rat,četnici su zatvorili vodu i minirali ulaz.I sa naše strane je bilo minirano,čak je i straža na ulazu držana.Niko nije prošao kroz taj tunel.

Ovaj tunel je izlazio ispod Hrasno brda dole prema Lukavici.Ulaz u taj tunel je bijo medjuzona po 10-20 metara ispred lijije i nase i njihove.Znaci nije ispod Vraca vec ispod Hrasno Brda tacno gdje Miliklanska ulazi u Novopazarsku. :izet:
Image

Moguće je da, o ovom tunelu je riječ.

Da to je taj tunel.
Post Reply