Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
pepeljara

#2676 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pepeljara »

Znal ko kolko ce biti ovdje kvadrat'
http://www.klix.ba/biznis/pocela-prodaj ... 51002016#3
Innovation

#2677 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Innovation »

Predivan pogled. :thumbup:
O'zone
Globalni moderator

#2678 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by O'zone »

Innovation wrote:Predivan pogled. :thumbup:
Jeste ako si u prvom nizu zgrada ili zadnjim spratovima drugog ili trećeg niza. Ovi niži će da gledaju u komšijine prozore (Tibra sindrom) :mrgreen:

Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2679 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

jel ovo pjehe od posljednje trole???
laganini grad ide u brdo
a toliko ravnice zjapi prazno :D

al daleko :mrgreen: :lol:
pepeljara

#2680 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pepeljara »

Black swan wrote:jel ovo pjehe od posljednje trole???
laganini grad ide u brdo

brat bratu ,ko da si na stupu samo sa druge strane, a tako skup kvadrat.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#2681 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by mali_milojica »

pepeljara wrote:
laganini grad ide u brdo

Ovdje bez auta si ko bez nogu,Stup ima vise prednosti od ovog naselja.
pepeljara

#2682 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pepeljara »

mali_milojica wrote:
pepeljara wrote:
laganini grad ide u brdo

Ovdje bez auta si ko bez nogu,Stup ima vise prednosti od ovog naselja.

Pise elitno naselje, mzoda misle da ce raja koja kupi helicem dolazit
mali_milojica

#2683 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by mali_milojica »

pepeljara wrote:
Pise elitno naselje, mzoda misle da ce raja koja kupi helicem dolazit
Hoces prema Zenici ili Mostaru,treba ti sat vremena do autoputa. Do grada,ako imas srece pa uhvatis trolu,stignes za 45 :lol:
pepeljara

#2684 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pepeljara »

a cijena kvadrata ko u londonu
Haris.ba

#2685 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Gledam ove mnoge novogradnje, i nikako ne kontam zašto se ne prave veći i funkcionalniji balkoni. Mislim da bi to bio "dilbrejker" i kad bi zgrada imala neke mane. Gledam ove stanove na Kromolju. Samo jedan balkon čitavom dužinom stana u kofol luksuznom stanu. I još uzak. Izgleda da ima 1 metar širine.

Haj znam investitora i borbu za svaki centimetar stana. Ali, stanovi koji se najviše prodaju sa 40-50 kvadrata u našim klimatskim uslovima sa dva balkona (ili jedan balkon podijeljen na zatvoreni i otvoreni dio) zbog praktičnosti bi imali veliki plus. Sušenje veša zimi ovako svakako zauzima jednu sobu, često spavaću - pa tamo valja spavat. Hoće mi muka biti kad uđem u nečije kupatilo - a veš na radijatoru.
The BEN10

#2686 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by The BEN10 »

Haris.ba wrote:Gledam ove mnoge novogradnje, i nikako ne kontam zašto se ne prave veći i funkcionalniji balkoni. Mislim da bi to bio "dilbrejker" i kad bi zgrada imala neke mane. Gledam ove stanove na Kromolju. Samo jedan balkon čitavom dužinom stana u kofol luksuznom stanu. I još uzak. Izgleda da ima 1 metar širine.
Odlična primjedba.
Plus, šteta je što se ne grade stanovi dvostrane orijentacije. Barem sam ja propustio tu informaciju.
Latte

#2687 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Latte »

Mali broj ljudi zeli da daje pare za velike balkone/lodje
50% za balkon ili 75% za lodju od cijene kvadrata stana.
Thorgerson

#2688 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Thorgerson »

Haris.ba wrote:Gledam ove mnoge novogradnje, i nikako ne kontam zašto se ne prave veći i funkcionalniji balkoni. Mislim da bi to bio "dilbrejker" i kad bi zgrada imala neke mane. Gledam ove stanove na Kromolju. Samo jedan balkon čitavom dužinom stana u kofol luksuznom stanu. I još uzak. Izgleda da ima 1 metar širine.

Haj znam investitora i borbu za svaki centimetar stana. Ali, stanovi koji se najviše prodaju sa 40-50 kvadrata u našim klimatskim uslovima sa dva balkona (ili jedan balkon podijeljen na zatvoreni i otvoreni dio) zbog praktičnosti bi imali veliki plus. Sušenje veša zimi ovako svakako zauzima jednu sobu, često spavaću - pa tamo valja spavat. Hoće mi muka biti kad uđem u nečije kupatilo - a veš na radijatoru.
Vjeruj mi velicina balkona ne igra nikakvu ulogu. Odnosno ako je balkon prevelik taj stan tesko da ces prodati. Lodja ti nosi 75% cijene. Evo nek je neka prostranija lodja, 8m2. Ti moras platiti 75% cijene te lodje. Nek je cijena 1500 KM/m2, ti moras za lodju platiti 9000 KM. Pitaj kupca sta bi vise volio da ima sobu od 15 kvadrata ili da ima sobu od 8m2 i lodju od 7m2?

Zato se i prave ove male lodje i balkoni, nije to slucajno. Da, ti se mozes prosiriti na lodju, ustakliti je itd, ali to sve dalje nosi svoje troskove. Ovako, napravi ti meni samo malo eto nek se vodi kao da ima balkon i to je to.

p.s.
Ono sto bi trebali raditi investitori jeste odmah ustakljivanje lodje. I ja bih to zakonom propisao. Dakle, lodja mora biti ustakljena. Jer ce je bosnjo ionako na svoj 'nacin' ustakliti i napraviti ruglo od zgrade.

Dalje, svaka zgrada bi MORALA imati veseraj. Ne znam je li to rijeseno zakonom, ali bi trebalo biti. Dakle, svaki ulaz, veseraj jedna prostorija 20-ak m2 (ili vise ako je vise stanova). I tu se susi ves, nema kacenja po strikovima, balkonima i prozorima. Mada, ne vidim kako bi to kod nas funkcionisalo, jer nasa bagra kad kupi stan konta da je kupio pola grada i da on tu moze raditi sta hoce, kako hoce, kad hoce. :run:
Haris.ba

#2689 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Thorgerson wrote:Vjeruj mi velicina balkona ne igra nikakvu ulogu. Odnosno ako je balkon prevelik taj stan tesko da ces prodati. Lodja ti nosi 75% cijene. Evo nek je neka prostranija lodja, 8m2. Ti moras platiti 75% cijene te lodje. Nek je cijena 1500 KM/m2, ti moras za lodju platiti 9000 KM. Pitaj kupca sta bi vise volio da ima sobu od 15 kvadrata ili da ima sobu od 8m2 i lodju od 7m2?

Zato se i prave ove male lodje i balkoni, nije to slucajno. Da, ti se mozes prosiriti na lodju, ustakliti je itd, ali to sve dalje nosi svoje troskove. Ovako, napravi ti meni samo malo eto nek se vodi kao da ima balkon i to je to.

p.s.
Ono sto bi trebali raditi investitori jeste odmah ustakljivanje lodje. I ja bih to zakonom propisao. Dakle, lodja mora biti ustakljena. Jer ce je bosnjo ionako na svoj 'nacin' ustakliti i napraviti ruglo od zgrade.

Dalje, svaka zgrada bi MORALA imati veseraj. Ne znam je li to rijeseno zakonom, ali bi trebalo biti. Dakle, svaki ulaz, veseraj jedna prostorija 20-ak m2 (ili vise ako je vise stanova). I tu se susi ves, nema kacenja po strikovima, balkonima i prozorima. Mada, ne vidim kako bi to kod nas funkcionisalo, jer nasa bagra kad kupi stan konta da je kupio pola grada i da on tu moze raditi sta hoce, kako hoce, kad hoce.
Moguće da si u pravu. Ali, nekako mi refleks ne ide prema tome. Nismo svi isti, slažem se. Ali, bolje i manju sobu u kojoj će se spavati, nego sobu u kojoj ćeš spavati sa vešom. A funkciju balkona u stanu ja vidim veoma važnom. Sastavnim dijelom stana koji nije samo kutija za spavanje. Isto ko kuhinju i kupatilo. Može naravno stan bez balkona, a ne može bez kupatila. Ali stan bez balkona je hendikepiran.

Živio sam su stanu sa dva balkona. Jedan je zastakljen (može služiti kao mala ostava i za sušenje veša zimi kad uključiš zasebno grijanje na balkonu). A drugi je bio otvoreni balkon koji je služio za izlazak iz kutije i fizički i psihički.

Kad bi se takvi stanovi na tržištu počeli nuditi, to bi investioru i da ne diže cijenu ubrzalo prodaju - i bržim povratom novca vratio bi minus većeg ulaganja u kvadrat.

Nema potrebe ništa zakonski propisivati. Već je to propisano - pa niko haman ne poštuje.

Kod nas vešeraji ne bi funkcionisali. Izbila bi brzo svađa - moj/tvoj štrik.

Na ovim stanovima na Kromolju imaju stanovi od 63 kvadrata sa dva balkona. To je donekle ono o čemu ja pričam.
mali_milojica

#2690 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by mali_milojica »

Haris.ba wrote:
Thorgerson wrote:Vjeruj mi velicina balkona ne igra nikakvu ulogu. Odnosno ako je balkon prevelik taj stan tesko da ces prodati. Lodja ti nosi 75% cijene. Evo nek je neka prostranija lodja, 8m2. Ti moras platiti 75% cijene te lodje. Nek je cijena 1500 KM/m2, ti moras za lodju platiti 9000 KM. Pitaj kupca sta bi vise volio da ima sobu od 15 kvadrata ili da ima sobu od 8m2 i lodju od 7m2?

p.s.

Dalje, svaka zgrada bi MORALA imati veseraj. Ne znam je li to rijeseno zakonom, ali bi trebalo biti. Dakle, svaki ulaz, veseraj jedna prostorija 20-ak m2 (ili vise ako je vise stanova). I tu se susi ves, nema kacenja po strikovima, balkonima i prozorima. Mada, ne vidim kako bi to kod nas funkcionisalo, jer nasa bagra kad kupi stan konta da je kupio pola grada i da on tu moze raditi sta hoce, kako hoce, kad hoce.
Moguće da si u pravu. Ali, nekako mi refleks ne ide prema tome. Nismo svi isti, slažem se. Ali, bolje i manju sobu u kojoj će se spavati, nego sobu u kojoj ćeš spavati sa vešom. A funkciju balkona u stanu ja vidim veoma važnom. Sastavnim dijelom stana koji nije samo kutija za spavanje. Isto ko kuhinju i kupatilo. Može naravno stan bez balkona, a ne može bez kupatila. Ali stan bez balkona je hendikepiran.

Živio sam su stanu sa dva balkona. Jedan je zastakljen (može služiti kao mala ostava i za sušenje veša zimi kad uključiš zasebno grijanje na balkonu). A drugi je bio otvoreni balkon koji je služio za izlazak iz kutije i fizički i psihički.

Kad bi se takvi stanovi na tržištu počeli nuditi, to bi investioru i da ne diže cijenu ubrzalo prodaju - i bržim povratom novca vratio bi minus većeg ulaganja u kvadrat.

Nema potrebe ništa zakonski propisivati. Već je to propisano - pa niko haman ne poštuje.

Kod nas vešeraji ne bi funkcionisali. Izbila bi brzo svađa - moj/tvoj štrik.

Na ovim stanovima na Kromolju imaju stanovi od 63 kvadrata sa dva balkona. To je donekle ono o čemu ja pričam.
Potpis :thumbup:
Zivim u stanu sa dva balkona. Jedan sam ustaklio i naravno na njemu susim ves koji barem zimi vise ne smrdi na lozenje toplana,smog i ostale stvari,a drugi sam sredio da se ljeti moze sjediti i uzivati uz kaficu.
Posto zivim u naselju koje je napravljeno pred sami rat,u tim stanovima su dosta komotne i spavace sobe. Ja licno bih volio npr da su one malo manje,ali da mi je dnevni veci,ali dobro.
U Tibri,a vjerujem i u dosta novogradnje mi se ne sviđa sto su u dosta stanova kuhinja trpezarija i dnevni jedna prostorija. Bio sam kod par ljudi i cijela prostorija,da ne kazem stan mirise na rucak,to mi je bezveze.
Thorgerson

#2691 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Thorgerson »

mali_milojica wrote:Potpis :thumbup:
Zivim u stanu sa dva balkona. Jedan sam ustaklio i naravno na njemu susim ves koji barem zimi vise ne smrdi na lozenje toplana,smog i ostale stvari,a drugi sam sredio da se ljeti moze sjediti i uzivati uz kaficu.
Posto zivim u naselju koje je napravljeno pred sami rat,u tim stanovima su dosta komotne i spavace sobe. Ja licno bih volio npr da su one malo manje,ali da mi je dnevni veci,ali dobro.
U Tibri,a vjerujem i u dosta novogradnje mi se ne sviđa sto su u dosta stanova kuhinja trpezarija i dnevni jedna prostorija. Bio sam kod par ljudi i cijela prostorija,da ne kazem stan mirise na rucak,to mi je bezveze.
Jbg, to je sada tako. Trziste to trazi, da bi napravio dvosoban stan sa odvojenom kuhinjom, prostranim balkonom, njegova kvadratura bi danas bila cca. 60m2. Ako bi se pravilo eto da je komforno. To se ne radi. Zato danas imas sasvim ok dvosoban stan od 50m2, pa cak i sa manjim kvadraturama. E sad skontaj nek je kvadrat 2000, nije isto dati 120k ili 100k a dobijes fakticki isto. Da ne govorimo da vise kvadrata automatski nosi i vise rezija.

Ljudi danas od kuhinja prave spavace i prebacuju kuhinju u dnevni. Pa investitori prate jbt kretanja na trzistu i naravno da ce praviti ono sto odgovara vecini potencijalnih kupaca.

Kod mene je prostran dnevni sa kuhinjom i trpezarijom, otvoreno sve, sad da se cuje bas na rucak jbg, ne znam, licno tu boravim i kad se kuha vjerovatno se osjeti, ono kad izadjes vani pa udjes. Ali to brzo ispari. Nije sad da se kupus kuha svaki dan po pet-sest sati ili sta ja znam, puknes napu, otvoris prozor i kuhas.

Licno meni se vise svidja open space, ne volim zatvoreni tip odvojenu trpezariju, odvojenu kuhinju itd. Ali eto, nisu svaciji ukusi isti.

Ponavljam, jedno su zelje, drugo je trziste i mogucnosti kupaca. Kupci danas traze sto manju kvadraturu, sto vise prostorija, sto funkcionalnije - dakle sto jeftinije.

I bio sam u dosta novogradnji koje zjape prazne, a napravljeno je upravo to sto vi pisete. Ogromne sobe, ogromni balkoni, odvojena kuhinja. Takvih kupaca nema puno - da ima pravile bi se takve zgrade.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2692 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

zasto nova otoka ide brže od onog pored kumrovca :D bliže gradu
skoro u isto vrijeme su krenuli
ali je ono bliže kinu kumrovec dublje :D kopano
a ono dalje pliće :D
one zgrade dalje od glavne ceste će biti super
planira li se širenje prema grasu?
vidim tamo ima privatnih baraka :D
bumerangss

#2693 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by bumerangss »

Sve to se rusi pa i GRAS se izmjesta u Hrasnicu upravo zbog tih zgrada
Cossack

#2694 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Cossack »

Black swan wrote:zasto nova otoka ide brže od onog pored kumrovca :D bliže gradu
Tibra ima nenadjebivo iskustvo u gradnji! :mrgreen: Nisu treći sprat ni izlizi kako treba a na prvom već prozore ubacuju... 8-)
bumerangss

#2695 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by bumerangss »

Cossack wrote:
Black swan wrote:zasto nova otoka ide brže od onog pored kumrovca :D bliže gradu
Tibra ima nenadjebivo iskustvo u gradnji! :mrgreen: Nisu treći sprat ni izlizi kako treba a na prvom već prozore ubacuju... 8-)
Zato se stanari bore s vlagom naredne tri godine :D
bilic

#2696 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by bilic »

bumerangss wrote:
Cossack wrote:
Zato se stanari bore s vlagom naredne tri godine :D
Ja živimu Tibri 3 god. i nikad vlage nisam vidio . A ni komšije .. Jedino oni što kupe stan zatvore ga i obilaze mjesečno , a ne zrače ga ,, jbg..
...Pratio sam gradnju svog stana . To isto tamo rade kupci .
Na trečem spratu stavljaju prozore . na drugom struju . na prvom estrih .. i tako idu gore ... pa onda poslije mjesec parket , ploćice u kupatilu. fina struja klima...
I ako pratiš biraš koje pločice kako da ih postave.. Parket isto tako hočeš na riblju kost ,ili več kako...
Utičnice pomjeraš ja sam čak i dodavao ( što mi nisu niš naplatili .. i još neke stavke sam dodavao...)
Prije estrriha sam proveo dodatnih kablova za zvučnike ,, kučno kino... to sam ja uradio
Angel_of...

#2697 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Angel_of... »

Zna li neko zasto nije pocela gradnja Sarajevo Towera? :zoka:
Inace, na mail su mi poslali link za anketu, kao koji bi stan, spratnost, orjentaciju... :?
muha_sa

#2698 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by muha_sa »

ima li još koja citava zelena površina koja nije zapikana za zgradu :?
Angel_of...

#2699 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Angel_of... »

Nema
Logovan

#2700 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Logovan »

Angel_of... wrote:Nema
Ima ona ispred Druge gimnazije ili je i to rezervisano za neki stambeno-poslovni kompleks. :skoljka:
Post Reply