čežnja wrote:Zvijezde se poklopise, kuglice izvukose i bi Levski!
Sudija svira kraj, Sarajevo je u trecem pretkolu, igraci trce jedan ka drugom po terenu, ni ja sama ne znam kud bih, srce lupa, trazim casu da se vode napijem, pogled "bacim" ka tv ekranu, tribne u kadru, navijaci u transu, momak sa salom fk Sarajeva omotanim oko glave, place.
U tom trenutku sam se potpuno emotivno slomila. U tom, samo jednom trenutku, samo jednom djelicu sekunde, samo jednom kadru koji uhvati jedna od kamera vidis sve, apsulutno sve.Taj kadar, taj momak, taj navijacki sal, ta suza ti kazu sve.
Ovo nama nije samo prolazak u trece pretkolo, ovo je nama mnogo vise.
Ovo za nas je bilo mnogo vise od fudbala, ne zato sto smo mi to htjeli, ne nasom krivicom.
Vi gospodo Evropljani ste to uradili (o tome kolika ste gospoda, bolje da zadrzim za sebe), skuhali ste corbu, koju ste sinoc vi pojeli. Mi smo samo zeljeli da igramo lopte (kako mi u raji kazemo), malo je reci da smo vas postovali, kao klub, bilo je to vise od toga, bojali smo vas se, molili Svevisnjeg samo da se ne obrukamo. Dosli mi vama u vasu Evropu, u vas civilizovan grad na megdan. Dosli sa postovanjem, cak i strahom, velikim respectom, a vi nama tako...
Sa vasih evrospkih tribina velicali ste koljace i ubice, spominjali ono sto je svetinja nasa, spominjali nasu rak ranu, a vasu sramotu gospodo Evropljani. Tu noc u vasoj Evropi,u vasem evropskom gradu, na vasem lijepom po evroskim standardima sagrađenom stadionu zapalili ste vatru i poceli da kuhate corbu.
Vasi sastojci iste su bili koljaci, ubice, fasizam, a onda ste nas bas naljutili. Vi da pravite corbu..hahahha, sram vas bilo. Ne, ne, nasa kuhinja, Bosanska, proepoznatljiva je po divnim i ukusnim corbama, pa upravo zbog toga htjeli smo da budemo dobri domacini, da vas ugostimo, pa odlucismo da vam napravimo jedan od bosanskih specijalita, bosanski lonac. Sastojci, Horde Zla, Manijaci, Robijasi, Rođeni, Fukare, BiH, dostojanstvo, cast, ponos, inat, prkos.
E pa gospodo evropljani, nadam se da vam je bilo ukusno jelo. Cujem iz pouzdanih izvora da nikad gore probali niste, e svasta, casna rijec nama je bilo kao med slatko, ali, na kraju krajeva o ukusima se ne raspravlja.
Gospodo evropljani, ovaj ispit niste polozili.Tacnije vise njih, pa da krenemo redom:
1. Navijaci-pali
2. Igraci-pali
3. Trener -pao
4. Kultura-pali
Horde su bili dobri domacini, pravi bosanci i hercegovci, pa su vas sinoc naucili kako se navija, kako se bodri, kako se kuha. Horde su dobri momci, pa vam nece nista naplatiti, to je bio besplatan dvocas, dva puta po 45 minuta.Sto se tice igraca sinoc su vam demonstrirali kako to izgleda bosanski sitni vez. A vas strateg bi mogao dosta toga da nauci od profesora Dragana Jovica.
A sad nazad, mars kuci u vasu Evropu, a mi imamo nekog vaznog posla sa đeticima.
I ja sam emotivno sve dozivo, fino napisano samo da dodam par stvari...kao prvo Tuta Bugarin ne moze nama da drzi lekcije o Evropi. Drugo, stadion im je tipicni komunisticki sa atletskom stazom, podsjeca na partizanov, tako da su oni daleko od standarda zapadne Evrope, a u njihovom gradu ima chergi velicine pet Gorica. Bas zato smo toliko bili uvrijedjeni sto nas takvi
***************************** hinjski provociraju. Ostatak teksta je super, ja sam za Velez ali kao sarajliji meni je ova sinocnja pobjeda vaznija od necijih duplih kruna jer je ovo bilo PUNO vise od igre, cijela Bosna po prvi put navijala za jedan nas klub, svi su dali podrsku, i ma sta dalje da se desi ova tekma je bila najvaznija, sada samo sto dalje dogurati i zaradjene pare da ne odu u havu.