Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post Reply
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#2676 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Hafis wrote:Vidi ovo, k'o da me je vidovita Džemila pravila. E baš sam naslutio

https://www.klix.ba/vijesti/bih/opasni- ... /170131124

Nadam se da je Alfons na sigurnom. Alfonse, ako nas čuješ, znaj da smo u mislima s tobom.

Nego, djeco da malo utvrdimo prošlogodišnje gradivo i vidimo kakva nas zadaća očekuje:

Osnovni je problem disproporcionalnost u Izbornom zakonu BiH između broja delegata koji se biraju u određenim kantonima i udjela stanovništva određenog konstitutivnog naroda iz tih kantona u ukupnom broju tog stanovništva u Federaciji BiH.

Konkretno, ta disproporcionalnost je najočitija kad je u pitanju izbor hrvatskih delegata na primjeru Goražda, odnosno Bosanskopodrinjskog kantona. Tamo po zadnjem popisu stanovništva žive 24 osobe hrvatske nacionalnosti, što je 0,004% Hrvata u FBiH, a bira jednog Hrvata u Dom naroda Parlamenta FBiH kao i, recimo, Posavska županija u kojoj živi 40.000 Hrvata. Slična stvar je i kad su u pitanju Bošnjaci u Posavini gdje živi 0,005% Bošnjaka ili zapadnoj Hercegovini gdje živi 0,01% Bošnjaka i biraju po jednog delegata.

Članci Ustava FBiH predviđaju da se broj izaslanika bira proporcionalno postotku stanovništva u određenoj županiji prema ukupnom broju tog naroda u Federaciji. Zato ovaj izborni zakon odstupa i od Ustava BiH, jer ne daje isto pravo svakom biraču da bude biran.
No, i drugi problem ovog zakona, kad je u pitanju hrvatska pozicija u BiH je da od 58 delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH većinske bošnjačke županije biraju njih 35, a većinske hrvatske županije samo njih 11.
Uz to, većinske bošnjačke županije biraju praktički 100% bošnjačkih delegata, 2/3 srpskih delegata, 3/4 delegata iz reda Ostalih i 1/3 delegata iz reda hrvatskog naroda. Budući da je 1/3 delegata u jednom klubu dovoljno da se predloži predsjednik FBiH, onda zapravo bošnjačke stranke mogu predložiti predsjednika FBiH. Budući da predsjednik FBiH imenuje Vladu FBiH, a nju potvrđuje u konačnici Zastupnički dom, to diskriminira, Hrvate u FBiH.

U slučaju da se ova odluka ne provede za šest mjeseci, Ustavni sud će vjerojatno automatizmom staviti van snage dio Izbornog zakona. S obzirom na to da se 2/3 Doma naroda PSBiH bira iz FBiH, jasno je da će biti nemoguće provesti izbore i konstituirati vlast. Prema tome, morat će se ozbiljno pristupiti provedbi ove odluke”.
To hafisaga, ne dajte da vam Bosnjaci gdje ih je 13 i kusur % uzimaju 1/3 vlasti gdje je vas 50 i kusur %. :D
Hafis

#2677 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

Možeš li ponoviti očiju ti. Ne kontam :)
prog321

#2678 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by prog321 »

jebote koja lobotomija.
Hafisu smeta sto 85% stanovnika ima 30 zastupnika dok 12% ima 11.
wtf.
pravedno je da 12% ima manje od 3 zastupnika !
Last edited by prog321 on 01/02/2017 08:36, edited 1 time in total.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#2679 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Hafis wrote:Možeš li ponoviti očiju ti. Ne kontam :)
Nisam ni ocekivao. :D
Ima Bosne_Bice Bosne

#2680 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

prog321 wrote:jebote koja lobotomija.
wtf.
:thumbup:
hizo ramidovic

#2681 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by hizo ramidovic »

Kolinda wrote: Ajmo razbiti još jednu mantru o razlici među Hrvatima Hercegovine,S.Bosne,Posavine.... Svi izbori do sad su pokazali da isto glasaju oni u Širokom,Vitezu,Orašju, Žepču . Čak povremeno HDZ dobije više u postotku u Žepču i Orašju nego u Širokom ili Mostaru ....Ali standardno pokušava se ponavljanjem laži doći do svoje istine...
a ti si onaj poznati razbijac mantri i mitova iz citluka...
e, izvini, nismo te odmah prepoznali
Hafis

#2682 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

wtf.
Pa nisam ja izmislio konstitutivnost i jednakopravnost na svakom pedlju zemlje. To su bile patrioJtske dumine, pa velim hajd' da i to probamo.
Normalno, kome ne valja, pravac Turska, ha ja. (Valja li ova :) posudio od vas, samo izmjenio uloge i odrediše )
Last edited by Hafis on 01/02/2017 08:44, edited 1 time in total.
Kolinda

#2683 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Kolinda »

hizo ramidovic wrote:
Kolinda wrote: Ajmo razbiti još jednu mantru o razlici među Hrvatima Hercegovine,S.Bosne,Posavine.... Svi izbori do sad su pokazali da isto glasaju oni u Širokom,Vitezu,Orašju, Žepču . Čak povremeno HDZ dobije više u postotku u Žepču i Orašju nego u Širokom ili Mostaru ....Ali standardno pokušava se ponavljanjem laži doći do svoje istine...
a ti si onaj poznati razbijac mantri i mitova iz citluka...
e, izvini, nismo te odmah prepoznali
U Čitluk na tromeđi su razbijači zidova i kopači njiva ,berači grožđa i to svi dolaze iznad tunela na Ivanu ... Baš će mi trebati jedan ovih dana ,drva došla kraju ,jebena zima...
prog321

#2684 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by prog321 »

ova separatisticka ujdurma potice iz kamanjara.
iz dvorista bogorodice.
ovi u srednjoj Bosni znaju da u bilo kakvom razvrstavanju oni su donji.
kamanjar je problem jer je mentalni sklop drugaciji.
blizu su Hrvatske i misle da mogu nekaznjeno se kurciti.
hizo ramidovic

#2685 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by hizo ramidovic »

Kolinda wrote: U Čitluk na tromeđi su razbijači zidova i kopači njiva ,berači grožđa i to svi dolaze iznad tunela na Ivanu ... Baš će mi trebati jedan ovih dana ,drva došla kraju ,jebena zima...
poznato je to.
a i logicno je da sirotinja, bijeda i fukara ide u bogate, napredne i prosperitetne krajeve da radi.
neka i oni vide kako je kad jaci tlaci
Hafis

#2686 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

prog321 wrote:ova separatisticka ujdurma potice iz kamanjara.
iz dvorista bogorodice.
ovi u srednjoj Bosni znaju da u bilo kakvom razvrstavanju oni su donji.
kamanjar je problem jer je mentalni sklop drugaciji.
blizu su Hrvatske i misle da mogu nekaznjeno se kurciti.
Av av av :lol:
Alfons Kauders

#2687 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Alfons Kauders »

Haj eto izborni zakon ste dogovorili (jer se mi nista necemo pitati)... Pa hajde da se prebacimo na ona ekonomska pitanja od HDZ-ovcima pada mrak na oci...

- Trend naplate direktnih porezi po kantonima, koliko pada naplata u "hrvatskim" kantonima i zasto
- Kako ce izgledati raspodjela indirektnih nakon popisa 2021
- Udjel troskova ciste administracije u budzetima kantona s hrvatskom vecinom i kretanje istog
- Doznake federalnog nivoa za ekonomski neodrzive kantone poput K10 i PK

Eto ti zadaca, jer volis brojke, pa nam javi kakva je dijagnoza:

- Koliko miliona bi bili "kratki" da Milicevic nije donijela upitnu odluku o koristenju preliminarnih rezultata popisa za raspodjelu prihoda UIO po kantonima?
- Kako ce ta raspodjela izgledati nakon 2021, ako se nastavi ekonomsko-demografski trend koje gledamo protekle 2-4 godine
- Federalne doznake dugorocno postaju upitne radi "Reformske Agende" i uvjeta kreditora, te ce vjerovatno biti ukinute u narednih 12 do 18 mjeseci
- Oduzmi navedene iznose od trenutnog stanja, s prihodovne strane, jer rashodi ostaju isti ili vrlo slicni

Eto moj dobri doktore, da kvantificiramo cijenu, da vidimo koliko sadake ce vam trebati da za par godina isplatite plate ljekarima u Livnu i administraciji u Posavini. A sadake nema niti ce je biti... Osim ako se ne budete bas super slagali s Reufom. Ja ga ne mogu organski, ali eto, cim meni ne valja, vjerovatno ce valjati vama... :)
Hafis

#2688 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

hizo ramidovic wrote:
Kolinda wrote: U Čitluk na tromeđi su razbijači zidova i kopači njiva ,berači grožđa i to svi dolaze iznad tunela na Ivanu ... Baš će mi trebati jedan ovih dana ,drva došla kraju ,jebena zima...
poznato je to.
a i logicno je da sirotinja, bijeda i fukara ide u bogate, napredne i prosperitetne krajeve da radi.
Jel' to znači da možemo sniziti visinu dnevnice na 10 KM?
E stvarno na što dođe kuća Petrovića. Postoji naznaka da konačno postignemo kakvu takvu političku ravnopravnost u Federaciji, i odmah nastaje drama.
sve se zaboravilo: i Dodik, i referendumi, i proslave u Banjaluci, dolazak Nikolića...... Da budemo iskreni: sva priča o nekakvoj zajedničkoj i jedinstvenoj ''Bosni'' pada na najbanalnijim testovima. Ovdje je bitno tko će koga više naguziti, a ne kako učiniti da nam svima bude bolje.
prog321

#2689 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by prog321 »

Hafis wrote:
wtf.
Pa nisam ja izmislio konstitutivnost i jednakopravnost na svakom pedlju zemlje. To su bile patrioJtske dumine, pa velim hajd' da i to probamo.
Normalno, kome ne valja, pravac Turska, ha ja. (Valja li ova :) posudio od vas, samo izmjenio uloge i odrediše )
pa vi se zalazete za reforme.
i ja bih vam zabiberio reforme tako dobro da bi butt-plug dobio pravilno znacenje :-D
Alfons Kauders

#2690 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
hizo ramidovic wrote:
poznato je to.
Jel' to znači da možemo sniziti visinu dnevnice na 10 KM?
E stvarno na što dođe kuća Petrovića. Postoji naznaka da konačno postignemo kakvu takvu političku ravnopravnost u Federaciji, i odmah nastaje drama.
sve se zaboravilo: i Dodik, i referendumi, i proslave u Banjaluci, dolazak Nikolića...... Da budemo iskreni: sva priča o nekakvoj zajedničkoj i jedinstvenoj ''Bosni'' pada na najbanalnijim testovima. Ovdje je bitno tko će koga više naguziti, a ne kako učiniti da nam svima bude bolje.
Pa vi ste odabrali varijantu guzenja umjesto saradnje. A znas kako se kaze da poslije nema kajanja...

A ko ce koga vise naguziti? Tja, imas prethodni post na koji po obicaju necu dobiti odgovor, jer bi iziskivao upotrebu cinjenica - a HDZ i cinjenice odavno nisu u dobrim odnosima. :)
Hafis

#2691 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

Alfons Kauders wrote:
Haj eto izborni zakon ste dogovorili (jer se mi nista necemo pitati)... Pa hajde da se prebacimo na ona ekonomska pitanja od HDZ-ovcima pada mrak na oci...

- Trend naplate direktnih porezi po kantonima, koliko pada naplata u "hrvatskim" kantonima i zasto
- Udjel troskova ciste administracije u budzetima kantona s hrvatskom vecinom i kretanje istog

- Koliko miliona bi bili "kratki" da Milicevic nije donijela upitnu odluku o koristenju preliminarnih rezultata popisa za raspodjelu prihoda UIO po kantonima?
- Kako ce ta raspodjela izgledati nakon 2021, ako se nastavi ekonomsko-demografski trend koje gledamo protekle 2-4 godine
- Federalne doznake dugorocno postaju upitne radi "Reformske Agende" i uvjeta kreditora, te ce vjerovatno biti ukinute u narednih 12 do 18 mjeseci
- Oduzmi navedene iznose od trenutnog stanja, s prihodovne strane, jer rashodi ostaju isti ili vrlo slicni

Eto moj dobri doktore, da kvantificiramo cijenu, da vidimo koliko sadake ce vam trebati da za par godina isplatite plate ljekarima u Livnu i administraciji u Posavini. A sadake nema niti ce je biti... Osim ako se ne budete bas super slagali s Reufom. Ja ga ne mogu organski, ali eto, cim meni ne valja, vjerovatno ce valjati vama... :)
Sve ti je to na dugom štapu - što bi bilo kada bi bilo. U tebe uvijek neka crne prognoze za nas, a ne možeš na ulicu bez plinske maske zbog toga što ste sve živo gore zajebali što se moglo zajebati. Ti ćeš Hercegovce izmučiti glađu....i onaj sladoledžija. Daj bola.
Ovdje pričamo o konkretnim stvarima - kako ćete ovo preveslati. Znaš i sam kako je Mostar završio zbog slične odluke US.
Vrijedi li razjebavati zemlju zbog ''Hrvata'' Edina Fejzića iz Goražda.
arzuhal

#2692 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by arzuhal »

Hafis wrote:
Alfons Kauders wrote: Haj eto izborni zakon ste dogovorili (jer se mi nista necemo pitati)... Pa hajde da se prebacimo na ona ekonomska pitanja od HDZ-ovcima pada mrak na oci...
Sve ti je to na dugom štapu - što bi bilo kada bi bilo. U tebe uvijek neka crne prognoze za nas, a ne možeš na ulicu bez plinske maske zbog toga što ste sve živo gore zajebali što se moglo zajebati. Ti ćeš Hercegovce izmučiti glađu....i onaj sladoledžija. Daj bola.
Ovdje pričamo o konkretnim stvarima - kako ćete ovo preveslati. Znaš i sam kako je Mostar završio zbog slične odluke US.
Alfons je pogriješio jer nije to pokušao objasnio prikladnom terminologijom. A trebao je ovako nekako reći: u prvoj fazi ćemo samo ovo...a u drugoj fazi ide...

:mrgreen:
animals

#2693 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by animals »

prog321 wrote:
Hafis wrote:
wtf.
pa vi se zalazete za reforme.
i ja bih vam zabiberio reforme tako dobro da bi butt-plug dobio pravilno znacenje :-D
Nebitno za ovu temu..
ali sam procitao da me nazivas mrziteljem BIH i Bosnjaka..
molim te, da me zobidjes za sva vremena, jer sa podmuklim lazovima ne zelim da diskutujem..
nadam se da me neces vise nikad uzeti u usta..
i nemoj me citirati, niti vise ikada samnom da diskutujes..
Alfons Kauders

#2694 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
Alfons Kauders wrote:

Kako bilo, po obicaju nula odgovora i nula cinjenica.

I jos onda kazes "ovdje pricamo o konkretnim stvarima" - pa sta je vise "konkretno" od brojeva ziv bio? Mozes li ti u svojoj struci mijenjati nalaze i hemijski sastav medikamenata po politickoj liniji? HDZ-ovcu 10mg, a onom iz HDZ 90 ide 20mg? Jedan ima pritisak 150/100, drugi 120/80... I u stranci se dogovorite da obojica imaju 140/90

Pa vidis... Meni su brojke o kojim pricam prilicno konkretne... Zato jer pravim pare i punim budzet. Za razliku od vas politicara u javnom sektoru. Vi samo vidite da "kapa" a ne pada vam na pamet da pogledate odakle "kapa"... I mislite da je statistika neka apstraktna kategorija podlozna politickom dogovoru.

A cime se ono ti bavis? Nauka i brojke ako se na varam... Pa ako je tako, eto mene u Mostar da te zamijenim na poslu - jer cifre i struka nisu bitni. Beta blokeri, lijekovi za izmokravanje, anksiolitici - meni to sve isto... 1.5mg, 5mg, 10mg - isti kurac... Bitno se samo dogovoriti :)
Alfons Kauders

#2695 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Alfons Kauders »

arzuhal wrote: Alfons je pogriješio jer nije to pokušao objasnio prikladnom terminologijom. A trebao je ovako nekako reći: u prvoj fazi ćemo samo ovo...a u drugoj fazi ide...

Zna se sta ide nakon predigre

Trpanje
hizo ramidovic

#2696 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by hizo ramidovic »

Alfons Kauders wrote:
arzuhal wrote: Alfons je pogriješio jer nije to pokušao objasnio prikladnom terminologijom. A trebao je ovako nekako reći: u prvoj fazi ćemo samo ovo...a u drugoj fazi ide...

Trpanje
podmukli islamisti, samo bi trpali...
i cuj pitanja, otkud kapaju pare u proracun?
pa pogledajte gdje najvise fukara radi za dnevnice i odmah ce vam biti jasno ko najvise puni. brojke su neumoljive...
arzuhal

#2697 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by arzuhal »

Alfons Kauders wrote:

Trpanje
Ovo sam ja tako napisao (shvaćaš me, dabome) zbog vječitih, mudrih i dobro osmišljenih faza hadezeovske politike i pristaša joj: "U prvoj fazi je političko djelovanje u stvaranju Hrvatske banovine u BiH, a u drugoj...", "Idemo sad s izmjenama Izbornog zakona...To je prva faza...Treći entitet ide kasnije..." i sl.

A jel'de da i ti sam znaš otkad već i HDZ, i njegovi vojnici, kao i ti, pričate istu priču, isti cinizam, ista šuplja...Kada si onomad (davno nekad, uzdahnuvši) prvi put zaključio: rahat patnja, tada si bio najrealniji...Sve ovo preko je jedno od dvoje: zajebancija na veresiju ili trijumfalizam. A, što rek'o Basara, trijumfalizam je uvijek degutantan, a posebno kod onog ko i nije nikakav pobjednik...
daddy-kool

#2698 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by daddy-kool »

Ima li negdje kakav dokument, da se može pogledati i pregledati, kako i šta to HDZ zamišlja tu drugu-treću-četvrtu federalnu jedinicu?
Ono, ako bi se našao neko da ove B strane da to potpiše, da ne bude potpiši ti prazan dokument, a mi ćemo kasnije dopuniti.
hizo ramidovic

#2699 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by hizo ramidovic »

nema se tu sta gledati: u treci entitet ulaze hnk, zhz, k10, pk i sbk te dijelovi tk i zdk.
rs se ne dira.
Last edited by hizo ramidovic on 01/02/2017 09:36, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#2700 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Alfons Kauders »

arzuhal wrote:
Alfons Kauders wrote:

Trpanje
Ovo sam ja tako napisao (shvaćaš me, dabome) zbog vječitih, mudrih i dobro osmišljenih faza hadezeovske politike i pristaša joj: "U prvoj fazi je političko djelovanje u stvaranju Hrvatske banovine u BiH, a u drugoj...", "Idemo sad s izmjenama Izbornog zakona...To je prva faza...Treći entitet ide kasnije..." i sl.

A jel'de da i ti sam znaš otkad već i HDZ, i njegovi vojnici, kao i ti, pričate istu priču, isti cinizam, ista šuplja...Kada si onomad (davno nekad, uzdahnuvši) prvi put zaključio: rahat patnja, tada si bio najrealniji...Sve ovo preko je jedno od dvoje: zajebancija na veresiju ili trijumfalizam. A, što rek'o Basara, trijumfalizam je uvijek degutantan, a posebno kod onog ko i nije nikakav pobjednik...
- Jedni otvaraju sampanjac kada Suica uzme rijec u EP i u tome vide treci entitet
- Drugi slave pobjedu velikog Baketa kada SDA kaze da od toga nema nista

I jedni i drugi slave kurac, jer niko nista ne dobije i ne izgubi. Ali nesto se mora predstaviti kao pobjeda... Nedaj boze da neko nabroji sve te silne "pobjede" u proteklih deset godina, i navede svo blagostanje koje su nam donijele...

Nepatriotski zlobnici nerijetko primjete da se zapravo nista ne dogadja i ne mijenja vec deceniju, ali sta oni znaju? Stranka zna najbolje. :D
Post Reply