Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
skafiskafsnjak

#2676 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

Jesi li probao "odvrnuti" i nesto slicno ?

A siguran sam da je nesto smijesno, samo covjek ne smije siliti .. Tako je meni bilo sa Lagunom... Bas te opruge..nisam smio na silu, a na kraju skonto da malo moras .

EDIT: ev ovdje kaze, da trebas malo pritisnuti pa okrenuti . Znaci naprijed malo gurni pa probaj okrenuti .

"Release the retaining spring by pushing downwards and moving slightly to the side to disengage it, it should then be possible to swivel it over the bulb, thus freeing the bulb. "

https://fixitfriends.com/fixits/clio-19 ... nd-upgrade
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#2677 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

Em2r wrote:Zna li neko metodu zamjene sijalice kratkog svjetla za 2010 Clio.
Isjeko sam ruke ne mogu iscupati sijalice, nije onaj klasicni tip "grla" sa onom "zicom/oprugom" kojom se sijalica fixira.

Image

Ovako to izgleda
Image
Kod Clia 2, gurnes je i okrenes u jednu stranu.
Em2r

#2678 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Em2r »

Leon16v wrote:
Isjeko sam ruke ne mogu iscupati sijalice, nije onaj klasicni tip "grla" sa onom "zicom/oprugom" kojom se sijalica fixira.

Image

Ovako to izgleda
Image
Sijalicu ili komplet grlo?
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#2679 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

Em2r wrote:
Leon16v wrote:

Image

Ovako to izgleda
Image
Sijalicu ili komplet grlo?
Samo se sijalica izvuce
quarterback

#2680 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by quarterback »

jednom sam tako mijenjao sijalicu na jednom c3, pa to je stvarno bila strahota...

auto pravljeno da djeca mijenjaju sijalice, ne moze normalna ruka proci nema sanse...

srecom, na sadasnjem autu se izvadi cijeli far pa mozes promjeniti bez problema...

hajd kad sam kod toga

ne znam da li sam umislio ili je stvarno...
kad brze ubrzavam osjetim kao da se auto trese naprijed, osjecaj je kao da je valovit asfalt ali nemoguce da je bas uvijek valovit...

sad ne znam da li je moguce da brze ubrzanje pojacava dojam neravnog asfalta ili je mozda otisao recimo nosac motora pa motor vise vibrira kod ubrzavanja

tih vibracija nema kod normalne voznje ili normalnog ubrzavanja, takodje nema efekta pokvarenog nosaca motora kod polaska ili voznje u rikverc

doduse desava se da kad prebacim u nizim obrtajma u visu brzinu cuje se lupkanje ispod auta dok se broj obrtaja ne podigne, vjerujem da je auspuh koji se otkacio i udara odozdo

ili je vrijeme da konacno upoznam bitangu sa otesa ? :D

hvala
Last edited by quarterback on 10/09/2015 12:22, edited 2 times in total.
skafiskafsnjak

#2681 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

quarterback wrote:jednom sam tako mijenjao sijalicu na jednom c3, pa to je stvarno bila strahota...

auto pravljeno da djeca mijenjaju sijalice, ne moze normalna ruka proci nema sanse...

srecom, na sadasnjem autu se izvadi cijeli far pa mozes promjeniti bez problema...
ma pravljeno da ne mozes ti ... ili ako si bar uporan, da se napatis .
quarterback

#2682 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by quarterback »

skafiskafsnjak wrote:
quarterback wrote:jednom sam tako mijenjao sijalicu na jednom c3, pa to je stvarno bila strahota...

ma pravljeno da ne mozes ti ... ili ako si bar uporan, da se napatis .
majke mi mislio sam da cu ruku slomiti, na kraju curi objasnio kuda da zavuce ruku i sta da uradi posto sam njoj i mijenjao
moja ruka fakat nije mogla proci
skafiskafsnjak

#2683 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

quarterback wrote: majke mi mislio sam da cu ruku slomiti, na kraju curi objasnio kuda da zavuce ruku i sta da uradi posto sam njoj i mijenjao
ja na Laguni nedavno servo dobos mjenjao ...e covjece dragi , gdje su oni te sarafe stavili. Tacno bola ima on alat nekako zavijen i s lakocom odvije, a ja se napatio ... plus sto su oni zvjezdasti, jebala iz zvijezda :D
quarterback

#2684 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by quarterback »

skafiskafsnjak wrote:
quarterback wrote: majke mi mislio sam da cu ruku slomiti, na kraju curi objasnio kuda da zavuce ruku i sta da uradi posto sam njoj i mijenjao
ja na Laguni nedavno servo dobos mjenjao ...e covjece dragi , gdje su oni te sarafe stavili. Tacno bola ima on alat nekako zavijen i s lakocom odvije, a ja se napatio ... plus sto su oni zvjezdasti, jebala iz zvijezda :D
nedavno petljao nesto oko pedala, shimano spd, jaran me nalozio da trebam rastaviti da podmazem i ja budala rastavim jednu od pedala

hajd prvo sto je iz nje ispalo oko 40 kuglica pa je trajalo vjecnost dok sam poredao to sve nazad ali na kraju osovine dodju 2 sarafa koji su napravljeni tako da drze jedan drugoga, zavrnu se i onda su oni medjusobno zategnuti a pedalu samo ovlas centriraju na osovini...

probam drzati kljucem jednu maticu a gedorom stegnuti drugu, nema sanse
probam sarafcigerom ukljestiti donju pa opet gedorom gornju, nema sanse

ne mozes sastaviti pedalu da si pita

i odem na ebay, kontam jebiga to je obicni nastavak za gedoru, mora biti jeftino

elem taj posebni alat tj nastavak a koji pravi shimano i koji drzi jednu maticu na mjestu dok zavrces drugu kosta ni manje ni vise nego 50$

uglavnom grebu oni nas gdje stignu :D
skafiskafsnjak

#2685 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

Pa uglavnom, oni malo snalazljiviji odrade nakon sati i sati patnje, a ostale odvezu u servis :D
quarterback

#2686 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by quarterback »

napravio sam, plavim loctiteom zalijepio donju na mjestu a onda gedorom stegnuo gornju :)
nece me niko i nista natjerati da i drugu pedalu otvorim :lol:
Ned071

#2687 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

hajd kad sam kod toga

ne znam da li sam umislio ili je stvarno...
kad brze ubrzavam osjetim kao da se auto trese naprijed, osjecaj je kao da je valovit asfalt ali nemoguce da je bas uvijek valovit...

sad ne znam da li je moguce da brze ubrzanje pojacava dojam neravnog asfalta ili je mozda otisao recimo nosac motora pa motor vise vibrira kod ubrzavanja

tih vibracija nema kod normalne voznje ili normalnog ubrzavanja, takodje nema efekta pokvarenog nosaca motora kod polaska ili voznje u rikverc

doduse desava se da kad prebacim u nizim obrtajma u visu brzinu cuje se lupkanje ispod auta dok se broj obrtaja ne podigne, vjerujem da je auspuh koji se otkacio i udara odozdo

ili je vrijeme da konacno upoznam bitangu sa otesa ? :D

hvala
koliko imas nosaca motora? ovo o cemu pises je simptom nosaca motora, auto kao da plovi jel tako? upoznaj bitangu, on ce ti reci isto ovo (mislim) i promijeniti bez problema
quarterback

#2688 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by quarterback »

Ned071 wrote:koliko imas nosaca motora? ovo o cemu pises je simptom nosaca motora, auto kao da plovi jel tako? upoznaj bitangu, on ce ti reci isto ovo (mislim) i promijeniti bez problema
ne znam druze, dok sam imao golfa 2 znao sam i vise nego sto normalnom covjeku treba
kad sam kupio nov auto poklopac motora otvorim da naspem vode u rezervoar za brisace...

nemam taj dojam plovljenja, ali mislim da je svakako vrijeme da upoznam bitangu i mimo toga

hvala !
Ned071

#2689 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

ja imam tri nosaca. i jedan je pravio problem. otidji, ne kosta te nista. lik je ok, pregledace, savjetovace... za preporuku svakako
quarterback

#2690 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by quarterback »

Ned071 wrote:ja imam tri nosaca. i jedan je pravio problem. otidji, ne kosta te nista. lik je ok, pregledace, savjetovace... za preporuku svakako
Hvala Ned :thumbup:
NediM17

#2691 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Image

Ovako to izgleda
Image
Tako sam i ja na Cee'd-u najebo sa pozicijama, na kraju sam popizdio i krenuo tegliti klijestima, i za cudo nista ne polomih, ispadose grla i promijenih sijalice. :lol:

Nakon pola godine opet imam pozicije. :igrac:

Ne kazem da trebas i ti cupati klijestima, ali nekada nije sve ni u tehnici. :lol:
nightvision

#2692 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by nightvision »

Nemoj nista silom. Uzmi veci cekic. 8-)
esso_sa

#2693 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by esso_sa »

Ne znam 100% za tvoj auto, ali na nekim drugim autima sa slicnim mehanizmom fiksiranja sijalice ide ovako :
Dok je konektor na sijalici, pritisni konektor prema dole. Kao da hoces da odlomis sijalicu. Uz jako malo pritiska, sijalica bi trebala da iskoci.
Isto se i vraca - sijalicu nabijes na konektor i gurnes je u far tako sto ces u leziste uglaviti prvo donju stranu sijalice, a onda je povuces prema gore, da uklopi i gornju sa jezickom. Nesto kao princip poluge. Valjda si me skontao :)
O'zone
Globalni moderator

#2694 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by O'zone »

Ferodo ili Valeo za prednje diskove i pločice?

Ferodo začuđujuće skuplji desetak maraka u kompletu.
sparky

#2695 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by sparky »

Kod mene Ferodo skripe od prvog dana. Jedva čekam da ih promijenim, a tek im je 5000 :(
O'zone
Globalni moderator

#2696 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by O'zone »

sparky wrote:Kod mene Ferodo skripe od prvog dana. Jedva čekam da ih promijenim, a tek im je 5000 :(
A kažu da imaju tri različite klase u komercijalnoj prodaji. Vidim raja hvali pravo čini mi se DS seriju Feroda da su odlične i tihe samo se malo brže troše jer su mekanije. Opet sa druge strane zbog ogromnih količina fuš Valea dosta ima pljuvanja po njemu. Čovjek više nije pametan. Imam i neke diskove SWAG Njemačke iz Blistein grupe al opet niko čuo za njih ovdje a vani onako pojavljuju se na par mjesta po forumima.

Na kraju će vjerovatno biti Valeo......
Ned071

#2697 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

O'zone wrote:Ferodo ili Valeo za prednje diskove i pločice?

A Textar?
O'zone
Globalni moderator

#2698 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by O'zone »

Ned071 wrote:

A Textar?
Gdje ga ima?
amar1994

#2699 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

sparky wrote:Kod mene Ferodo skripe od prvog dana. Jedva čekam da ih promijenim, a tek im je 5000 :(
dobar je i Jurid :thumbup:
Ned071

#2700 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

O'zone wrote:
Ned071 wrote:

A Textar?
Gdje ga ima?
Ac skoljic u brijescu...
Post Reply