ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Laplace
#2676 Re: ZOBS
Nešto mi juče pade na pamet. Ako na fizički odvojenim pješačkim prelazima kažnjavaju vozača koji ne stane pješaku kpj je stupio na di prelaza sa suprotne strane, da li kažnjavaju ako je pješak prešao ola prelaza i oslobodio traku a vozač prođe ntpm trakom ne čekajući sam pješak pređe i drugu traku?
Sent from my HUAWEI P7-L10 using Tapatalk
-
tempuser
#2677 Re: ZOBS
Dzenis961 wrote:Ja vec 1 i pol godinu vozim auto stranih tablica povremeno,koje je od oca i kojim se i ja sluzim,samo taj novi zakon mi to "nece dozvoliti" mada ja ne vozim stranca koji nema papire,naranvno sve je uredno,zaustavljala me je policija vise puta i nisam bas nikad nikakvih problema imao,samo sad dok su pocele price oko tog novog zakona nasa policija u Krajini ce to da zloupotrijebi i da se docepa para na pogresan nacin.
Ono i jeste carinski prekrsaj,ali ako ja auto koristim povremeno za svoju uslugu i po otom novom zakonu kada god ga uvedu,opet su izuzetci uza famlija koja se moze sluziti autom stranih tablica,Koje mora biti registrovano naravno,u jednu ruku taj zakon nije ni los jer je puna krajina stranaca koji kostaju 300 eura a oni se voze normalno,nadam se da ce takve da rijese sto prije.
Jer ako bas ne budem u stanju da vozim stranih tablica vozilo morati cu uzeti auto na bosanskim tablicama koji je dodatni trosak,mada bi po mogucnosti da to izbjegnem.
U principu nijedna drzava ne dozvoljava da se na njenoj terotoriji raspolaze imovinom za koju nisu placena uvozna davanja.
Ja se ne sjecam kako je stajalo u zakonima SFRJ, ali koliko znam nije bilo dozvoljeno, medjutim u nasem zakonu do ovog novog amandmana nije bilo ekspolicitno definisano. U HR je to pitanje na isti nacin rjeseno mozda prije 10-ak god, ja mislim da je to sve dio EU regulative.
Vezano za ovo.
Izuzetak su lica koja imaju privremeno boravište u inostranstvu do šest mjeseci, članovi njihovih užih porodica ili lica koja upravljaju iznajmljenim vozilima
Obrati paznju na boldirani dio. Ako se dobro sjecam, po nasem zakonu BIH drzavljanin je duzan da odjavi stalno prebivaliste u BiH ako namjerava boraviti u inostranstvu duze od mislim 6 mjeseci. Ovo se odnosi na BH drzavljane koji idu privremeno raditi u inostranstvo do 6 mj, koji se ne odjavljuju iz BiH, a koji po zakonima zemlje domacina na osnovu statusa mogu reg. auto na table zemlje domacina. Ako tvoj otac ima stalno prebivaliste ili provremeni boravak u inostranstvu na osnovu kojeg je reg. auto duze od 6 mj onda ti nemas pravo voziti njegov auto.
-
tempuser
#2678 Re: ZOBS
Koliko znam dozvoljeno je proci pjesaku iza ledja.Laplace wrote:Nešto mi juče pade na pamet. Ako na fizički odvojenim pješačkim prelazima kažnjavaju vozača koji ne stane pješaku kpj je stupio na di prelaza sa suprotne strane, da li kažnjavaju ako je pješak prešao ola prelaza i oslobodio traku a vozač prođe ntpm trakom ne čekajući sam pješak pređe i drugu traku?
- orinoco
#2679 Re: ZOBS
Istanbulska konvencija o privremenom uvozu - Anex C:tempuser wrote:Dzenis961 wrote:Ja vec 1 i pol godinu vozim auto stranih tablica povremeno,koje je od oca i kojim se i ja sluzim,samo taj novi zakon mi to "nece dozvoliti" mada ja ne vozim stranca koji nema papire,naranvno sve je uredno,zaustavljala me je policija vise puta i nisam bas nikad nikakvih problema imao,samo sad dok su pocele price oko tog novog zakona nasa policija u Krajini ce to da zloupotrijebi i da se docepa para na pogresan nacin.
Ono i jeste carinski prekrsaj,ali ako ja auto koristim povremeno za svoju uslugu i po otom novom zakonu kada god ga uvedu,opet su izuzetci uza famlija koja se moze sluziti autom stranih tablica,Koje mora biti registrovano naravno,u jednu ruku taj zakon nije ni los jer je puna krajina stranaca koji kostaju 300 eura a oni se voze normalno,nadam se da ce takve da rijese sto prije.
Jer ako bas ne budem u stanju da vozim stranih tablica vozilo morati cu uzeti auto na bosanskim tablicama koji je dodatni trosak,mada bi po mogucnosti da to izbjegnem.
U principu nijedna drzava ne dozvoljava da se na njenoj terotoriji raspolaze imovinom za koju nisu placena uvozna davanja.
Ja se ne sjecam kako je stajalo u zakonima SFRJ, ali koliko znam nije bilo dozvoljeno, medjutim u nasem zakonu do ovog novog amandmana nije bilo ekspolicitno definisano. U HR je to pitanje na isti nacin rjeseno mozda prije 10-ak god, ja mislim da je to sve dio EU regulative.
Vezano za ovo.
Izuzetak su lica koja imaju privremeno boravište u inostranstvu do šest mjeseci, članovi njihovih užih porodica ili lica koja upravljaju iznajmljenim vozilima
Obrati paznju na boldirani dio. Ako se dobro sjecam, po nasem zakonu BIH drzavljanin je duzan da odjavi stalno prebivaliste u BiH ako namjerava boraviti u inostranstvu duze od mislim 6 mjeseci. Ovo se odnosi na BH drzavljane koji idu privremeno raditi u inostranstvo do 6 mj, koji se ne odjavljuju iz BiH, a koji po zakonima zemlje domacina na osnovu statusa mogu reg. auto na table zemlje domacina. Ako tvoj otac ima stalno prebivaliste ili provremeni boravak u inostranstvu na osnovu kojeg je reg. auto duze od 6 mj onda ti nemas pravo voziti njegov auto.
- član 5 (b): prevozna sredstva za privatnu upotrebu moraju biti registrirana na teritoriji različitoj od teritorije privremenog uvoza, na ime lica sa sjedištem ili prebivalištem na teritoriji izvan teritorije privremenog uvoza, i moraju ih uvesti i koristiti lica koja žive na toj teritoriji.
- član 7 (b): prevozna sredstva za privatnu upotrebu mogu koristiti treća lica kojima je data punomoć od strane lica kojima je odobren privremeni uvoz. Svaka ugovorna strana može dozvoliti korištenje licu koje živi na njenoj teritoriji, posebno ako se prevozno sredstvo koristi u ime i prema uputama lica kojem je odobreni privremeni uvoz.
Privremeni uvoz za prevozna sredstva bit će odobren bez traženja carinskih dokumenata ili jamstva.
http://www.uino.gov.ba/download/2011/Do ... 0uvozu.pdf
-
tempuser
#2680 Re: ZOBS
Namjerno sam napisao "u principu" jer postoje izuzeci tipa privremeni uvoz ali za koje biti odobren privremeni boravak u BiH, bez toga nema nista. Cak i ako se radi o privremenom uvozu drzava moze (deklaracija ne obavezuje da mora) dozvoliti da taj auto koriste lica sa prebivalistem u zemlju domacina. Koliko se da zakljuciti iz ovoga sto trebe da usvoje nasa drzava nije dala tu mogucnost.orinoco wrote:Istanbulska konvencija o privremenom uvozu - Anex C:tempuser wrote:Dzenis961 wrote:Ja vec 1 i pol godinu vozim auto stranih tablica povremeno,koje je od oca i kojim se i ja sluzim,samo taj novi zakon mi to "nece dozvoliti" mada ja ne vozim stranca koji nema papire,naranvno sve je uredno,zaustavljala me je policija vise puta i nisam bas nikad nikakvih problema imao,samo sad dok su pocele price oko tog novog zakona nasa policija u Krajini ce to da zloupotrijebi i da se docepa para na pogresan nacin.
Vezano za ovo.
- član 5 (b): prevozna sredstva za privatnu upotrebu moraju biti registrirana na teritoriji različitoj od teritorije privremenog uvoza, na ime lica sa sjedištem ili prebivalištem na teritoriji izvan teritorije privremenog uvoza, i moraju ih uvesti i koristiti lica koja žive na toj teritoriji.
- član 7 (b): prevozna sredstva za privatnu upotrebu mogu koristiti treća lica kojima je data punomoć od strane lica kojima je odobren privremeni uvoz. Svaka ugovorna strana može dozvoliti korištenje licu koje živi na njenoj teritoriji, posebno ako se prevozno sredstvo koristi u ime i prema uputama lica kojem je odobreni privremeni uvoz.
Privremeni uvoz za prevozna sredstva bit će odobren bez traženja carinskih dokumenata ili jamstva.
http://www.uino.gov.ba/download/2011/Do ... 0uvozu.pdf
Ne znam kakva je stvar sa fiz. licima, ali privremeno uvezena auta pravnih lica (zadnje sam vozio 2006 god) su imala nase table.
- friskyoreo
#2681 Re: ZOBS
Pitao sam vec, ali nisam dobio konkretan odgovor. Pa da opet priupitam.
Da li je problem ako vozim sa EU vozackom auto u BiH koje je registrovano na mene?
- Laplace
#2682 Re: RE: Re: ZOBS
I ja tako mislim, samo je problem kako to tumači naša policija. Naročito oni koji znaju samo dva člana (za prekoračenje i za parkiranje)tempuser wrote:Koliko znam dozvoljeno je proci pjesaku iza ledja.Laplace wrote:Nešto mi juče pade na pamet. Ako na fizički odvojenim pješačkim prelazima kažnjavaju vozača koji ne stane pješaku kpj je stupio na di prelaza sa suprotne strane, da li kažnjavaju ako je pješak prešao ola prelaza i oslobodio traku a vozač prođe ntpm trakom ne čekajući sam pješak pređe i drugu traku?
-
tempuser
#2683 Re: ZOBS
Cisto po zakonu jeste, po zakonu ako imas stalno prebivaliste u BiH, samim time time sto imas auto reg. na sebe automatski znaci da imas, jedina vazeca vozacka dozvola je izdata od strane MUP-a u mjestu gdje ti je stalno prebivaliste.friskyoreo wrote:Pitao sam vec, ali nisam dobio konkretan odgovor. Pa da opet priupitam.Da li je problem ako vozim sa EU vozackom auto u BiH koje je registrovano na mene?
-
530i
#2684 Re: ZOBS
Privremeni uvoz, da se zvanično provuče kroz papire, košta i para i strpljenja i vremena, i rijetko ko se zeza sa tim. Posebno se neće zezati sa njim onaj ko voza golfa trojku na slovenačkim tablicama koji vrijedi 200 eura. A i ovaj rok koji se spominje je svakako 90 dana maksimalno.orinoco wrote:
Istanbulska konvencija o privremenom uvozu - Anex C:
Fol je što naše zakonodavstvo malo škripi, pa mnogi ljudi imaju regularne prijave stalnog boravka na dvije adrese, jednu u BiH, drugu negdje vani, a ne bi se to smjelo...i onda se lovi u mutnom.
- friskyoreo
#2685 Re: ZOBS
Pa kad privremeno prebivalište prelazi u trajno. I sta ako sam u eu na privremenom radu, a eu traži da imam njihovu vozacku?tempuser wrote:Cisto po zakonu jeste, po zakonu ako imas stalno prebivaliste u BiH, samim time time sto imas auto reg. na sebe automatski znaci da imas, jedina vazeca vozacka dozvola je izdata od strane MUP-a u mjestu gdje ti je stalno prebivaliste.friskyoreo wrote:Pitao sam vec, ali nisam dobio konkretan odgovor. Pa da opet priupitam.Da li je problem ako vozim sa EU vozackom auto u BiH koje je registrovano na mene?
A mogu li voziti naše auto koje je na drugom sa eu vozackom?
- orinoco
#2686 Re: ZOBS
Dio iz Istanbulske konvencije: "Privremeni uvoz za prevozna sredstva bit će odobren bez traženja carinskih dokumenata ili jamstva". Mislim da se ova odredba odnosi na vozila za iznajmljivanje (rent-a-car) domaćim građanima koji unajme automobil u stranoj državi i koriste ga u domaćoj. U principu, to znači da strani vlasnik automobila izda punomoć domaćem fizičkom licu i da ga ovaj ima pravo koristiti, kako u inostranstvu, tako i u njegovoj državi, bez provođenja carinske procedure privremenog uvoza. Barem ja tako tumačim ovaj dio Konvencije.530i wrote:Privremeni uvoz, da se zvanično provuče kroz papire, košta i para i strpljenja i vremena, i rijetko ko se zeza sa tim. Posebno se neće zezati sa njim onaj ko voza golfa trojku na slovenačkim tablicama koji vrijedi 200 eura. A i ovaj rok koji se spominje je svakako 90 dana maksimalno.orinoco wrote:
Istanbulska konvencija o privremenom uvozu - Anex C:
Fol je što naše zakonodavstvo malo škripi, pa mnogi ljudi imaju regularne prijave stalnog boravka na dvije adrese, jednu u BiH, drugu negdje vani, a ne bi se to smjelo...i onda se lovi u mutnom.
-
530i
#2687 Re: ZOBS
Sa rent-a-car vozilima nema problema, niti ih je ikada bilo. Jedini problem rent-a-cara je da li firma koja iznajmljuje dozvoljava korištenje vozila u BiH, odnosno kako i šta njihovo osiguranje pokriva.
Ovdje govorimo o vozilima registrovana na fizička lica. Bune se ljudi što ne mogu slovenački otpad da još vozaju...
Ovdje govorimo o vozilima registrovana na fizička lica. Bune se ljudi što ne mogu slovenački otpad da još vozaju...
-
tempuser
#2688 Re: ZOBS
Privremeni boravak prelazi u stalno prebivaliste kad steknes uslove i ako ti to zelis, a ne po automatizmu. Predpostavljam da svaka zemlja ima svoje zakone, ali koliko znam kod nas se npr. na osnovu radne dozvole privremeni boravak mogao produzavati 5 god nakon cega dobijes stalni ili moras napustiti drzavu. Od trenuka kad ti je odobren boravak odnosno kad dobijes LK za strance u roku od 30 dana si duzan stranu vozacku prevesti na nasu u opstini gdje si prijavljen.friskyoreo wrote: Pa kad privremeno prebivalište prelazi u trajno. I sta ako sam u eu na privremenom radu, a eu traži da imam njihovu vozacku?
Jednako kao sto EU trazi da imas EU vozacku dok si na privremenom radu, odnosno dok imas privremeni boravak, tako i BiH trazi da imas BiH vozacku dok imas stalno prebivaliste ili privremeni boravak, nikakve razlike nema. U zakonu pise u kom siroku duzan da odjavis prebivaliste ili boraviste u BiH nako sto ti je odobren bravak u drugoj zemlji.
Fol je u vozackoj, a ne u tablicama auta, jer sve dok imas stalno prebivaliste ili boravak u BiH jedina vazeca vozacka dozvola je BiH dozvola.
- friskyoreo
#2689 Re: ZOBS
Pa zasto je onda problem ako mi je stalno boraviste u BiH, a privremeni boravak u EU i imam njihovu vozacku? Istice uskoro registracija, jel mogu na nekog drugog registrovati svoje auto i onda normalno voziti? Fakat ne kontam to...tempuser wrote:Privremeni boravak prelazi u stalno prebivaliste kad steknes uslove i ako ti to zelis, a ne po automatizmu. Predpostavljam da svaka zemlja ima svoje zakone, ali koliko znam kod nas se npr. na osnovu radne dozvole privremeni boravak mogao produzavati 5 god nakon cega dobijes stalni ili moras napustiti drzavu. Od trenuka kad ti je odobren boravak odnosno kad dobijes LK za strance u roku od 30 dana si duzan stranu vozacku prevesti na nasu u opstini gdje si prijavljen.friskyoreo wrote: Pa kad privremeno prebivalište prelazi u trajno. I sta ako sam u eu na privremenom radu, a eu traži da imam njihovu vozacku?
Jednako kao sto EU trazi da imas EU vozacku dok si na privremenom radu, odnosno dok imas privremeni boravak, tako i BiH trazi da imas BiH vozacku dok imas stalno prebivaliste ili privremeni boravak, nikakve razlike nema. U zakonu pise u kom siroku duzan da odjavis prebivaliste ili boraviste u BiH nako sto ti je odobren bravak u drugoj zemlji.
Fol je u vozackoj, a ne u tablicama auta, jer sve dok imas stalno prebivaliste ili boravak u BiH jedina vazeca vozacka dozvola je BiH dozvola.
-
tempuser
#2690 Re: ZOBS
Zato sto nasa drzava trazi isto sto i EU, a pogotovo sto je stalno prebivaliste "starije" od privremenog boravka.friskyoreo wrote: Pa zasto je onda problem ako mi je stalno boraviste u BiH, a privremeni boravak u EU i imam njihovu vozacku? Istice uskoro registracija, jel mogu na nekog drugog registrovati svoje auto i onda normalno voziti? Fakat ne kontam to...
Privremeni boravak podrazumjeva dau odredjenom periodu zivis na teritoriji neke drzave i nijedna drzava ne zeli da na svojoj teritoriji ima vozaca nad kojim nema pravu kontroli, da zna gdje stanuje, da ga kontrolise, mu izrice kazne i sankcije itd...
Ima negdje u zakonu u kojem roku si duzan odjaviti prebivistem itd, a mozes reg, auto na nekog drugog u voziti.
- drndalo
#2691 Re: ZOBS
Jel u izmjenama ZOBS-a upisano za upaljena svjetla na autu da mogu osim oborenih biti i dnevna...? Bio sam ubijedjen da jeste... 
-
530i
#2692 Re: ZOBS
Jeste. Samo ne znam da li će prihvatati i ova wannabe dnevna svjetla od po 15-tak maraka...drndalo wrote:Jel u izmjenama ZOBS-a upisano za upaljena svjetla na autu da mogu osim oborenih biti i dnevna...? Bio sam ubijedjen da jeste...
- drndalo
#2693 Re: ZOBS
Znas li gdje to tacno pise, ubjedjivao me polismen da ne pise nista osim oborenih svjetala, mislim bio je raspolozen i razgovorljiv, fino popricasmo, ali tvrdi tako, pa ako zatreba...?
-
530i
#2694 Re: ZOBS
Član 90., stav 1 ZOBS-a je glasio prije:
Za vrijeme upravljanja motornim vozilom danju na
vozilu moraju da budu upaljena kratka svjetla.
Po novom glasi ovako:
Za vrijeme upravljanja motornim vozilom danju na vozilu moraju biti upaljena kratka ili dnevna svjetla"
Ali, pazi, još nije zvanično u upotrebi, treba se objaviti u Službenim novinama (ako već nije - nisam upratio) i nakon što prođe 8 dana od dana objavljivanja sve te nove promjene dolaze na snagu...do tada je sve po starom.
Za vrijeme upravljanja motornim vozilom danju na
vozilu moraju da budu upaljena kratka svjetla.
Po novom glasi ovako:
Za vrijeme upravljanja motornim vozilom danju na vozilu moraju biti upaljena kratka ili dnevna svjetla"
Ali, pazi, još nije zvanično u upotrebi, treba se objaviti u Službenim novinama (ako već nije - nisam upratio) i nakon što prođe 8 dana od dana objavljivanja sve te nove promjene dolaze na snagu...do tada je sve po starom.
- drndalo
#2695 Re: ZOBS
Hvala... Nisam znao da jos to nisu stampali...
-
mirzet87sa
#2696 Re: ZOBS
Istinu ti je rekao. Sredinom/krajem februara ce se dopuniti taj dio oko dnevnih svjetala.drndalo wrote:Znas li gdje to tacno pise, ubjedjivao me polismen da ne pise nista osim oborenih svjetala, mislim bio je raspolozen i razgovorljiv, fino popricasmo, ali tvrdi tako, pa ako zatreba...?
- Bakir1
#2697 Re: ZOBS
jucer objavljen stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja
- newklear
#2698 Re: ZOBS
Gdje je objavljen??Bakir1 wrote:jucer objavljen stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja
- Bakir1