- Registracija vozila - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2676 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by bitanga_sa_otesa »

preludezalude wrote: Ali ovjerena kopija dokumenta je nesto drugo i jednako je "jaka" kao i original.
bas i mene zanima ,zar bi se neka opstina kao drzavni organ bavila ovjeravanjem i pecatanjem kopija i davala garanciju da je prepis istovjetan sa originalom da to ne vrijedi nista...
skafiskafsnjak

#2677 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by skafiskafsnjak »

bitanga_sa_otesa wrote:
preludezalude wrote: Ali ovjerena kopija dokumenta je nesto drugo i jednako je "jaka" kao i original.
bas i mene zanima ,zar bi se neka opstina kao drzavni organ bavila ovjeravanjem i pecatanjem kopija i davala garanciju da je prepis istovjetan sa originalom da to ne vrijedi nista...
Niko ne kaze da ovjerena kopija ne vazi. Vazi ali gdje...ako trebas predati nesto negdje, pa ti treba dokaz da imas auto i slicno.

Ali Zakon jasno kaze da moras nositi dokumente . Znaci ne kopije.

Dao sam primjer nedavno...zasto ne ovjeri neko novcanicu od 100KM pa ode nesto kupiti za nju...? Kad vec vazi kao original
tempuser

#2678 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by tempuser »

Optimist wrote:
tempuser wrote:
Optimist wrote:Covjek dobio presudu al goran bolje zna od njega i uvjerava ga da ipak nije u pravu. :lol:
I ta tebe isti zadatak, nadji ZOBS, clan 211 i nadji gdje pise da se moze voziti sa ovjerenom kopijom?
Nemam ja sta tebi traziti i dokazivati, valjda je sud dokazao ko je u ispravan a ko je u krivu.
Naravno da nemas, od silnih dokaza imas samo post na klixu. :lol:
tempuser

#2679 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by tempuser »

preludezalude wrote:Zakon je jasan i kaze da vozac mora imati vazecu porvrdu o registraciji. Ne spominje se ni original ni kopija. Kopija nije dokument. Ali ovjerena kopija dokumenta je nesto drugo i jednako je "jaka" kao i original.
Ovjerena kopija je jednako "jaka" kao original onda kad taj dokument treba da predas i da trajno ostane u nekom predmetu.
Potvrda o registraciji je idetifikacioni dokument i zakon je jasan, nikakve ovjerene kopije itd.
tempuser

#2680 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by tempuser »

bitanga_sa_otesa wrote:
Taj dokument vrijedi kad se trajno prilaze, a opstina se bavi pecatanjem da ne bi morao svaki put da vadis dokument koji treba negdje trajno da prilozis.
preludezalude

#2681 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by preludezalude »

tempuser wrote:
preludezalude wrote:Zakon je jasan i kaze da vozac mora imati vazecu porvrdu o registraciji. Ne spominje se ni original ni kopija. Kopija nije dokument. Ali ovjerena kopija dokumenta je nesto drugo i jednako je "jaka" kao i original.
Ovjerena kopija je jednako "jaka" kao original onda kad taj dokument treba da predas i da trajno ostane u nekom predmetu.
Potvrda o registraciji je idetifikacioni dokument i zakon je jasan, nikakve ovjerene kopije itd.
Nemoj tumaciti zakon na svoj nacin. Zakon je jasan. Ne spominje nikakve kopije niti originale. Spominje se potvrda o registraciji.
preludezalude

#2682 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by preludezalude »

skafiskafsnjak wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:
Niko ne kaze da ovjerena kopija ne vazi. Vazi ali gdje...ako trebas predati nesto negdje, pa ti treba dokaz da imas auto i slicno.

Ali Zakon jasno kaze da moras nositi dokumente . Znaci ne kopije.

Dao sam primjer nedavno...zasto ne ovjeri neko novcanicu od 100KM pa ode nesto kupiti za nju...? Kad vec vazi kao original
I u ovom slucaju je zakon jasan. Novcanice je zabranjeno kopirati.
tempuser

#2683 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by tempuser »

preludezalude wrote: Nemoj tumaciti zakon na svoj nacin. Zakon je jasan. Ne spominje nikakve kopije niti originale. Spominje se potvrda o registraciji.
Pa eto sve si sam zakljucio, pominje samo potvrdu o reg, nikakve alternative.
Zna se svrha ovjerenih kopija i kad se koriste, a to je kad se dokumenti trajno prilazu.
Ovo je identifikacioni dokument koji moras imati kod sebe kad vozis auto, nikakve kopije i to je to. Za sve koji misle da je to isto nek probaju na ovjerenu kopiju saobracajne i pasosa da izadju iz zemlje.
preludezalude

#2684 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by preludezalude »

tempuser wrote:
preludezalude wrote: Nemoj tumaciti zakon na svoj nacin. Zakon je jasan. Ne spominje nikakve kopije niti originale. Spominje se potvrda o registraciji.
Pa eto sve si sam zakljucio, pominje samo potvrdu o reg, nikakve alternative.
Zna se svrha ovjerenih kopija i kad se koriste, a to je kad se dokumenti trajno prilazu.
Ovo je identifikacioni dokument koji moras imati kod sebe kad vozis auto, nikakve kopije i to je to. Za sve koji misle da je to isto nek probaju na ovjerenu kopiju saobracajne i pasosa da izadju iz zemlje.
Gorane, nemoj tumaciti zakon na svoju ruku. Ovjerena kopija od ovlastene osobe ili institucije ima istu pravnu vaznost kao i original. Ovlastena osoba svojim potpisom i pecatom garantuje da je ta kopija identicna originalu i time ima istu pravnu vaznost. Na ovjerenim kopijama se ne mogu raditi preinake jer time prestaju biti identicne originalu. Samim izlaskom iz zemlje nastaje preinaka u pasosu. Sa ovjerenom kopijom saobracajne dozvole je moguce izaci iz zemlje a za ulazak u drugu zemlju nije potrebna saobracajna dozvola vec zeleni karton.
skafiskafsnjak

#2685 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by skafiskafsnjak »

Clan 211.

Kada upravlja motornim vozilom i prikljucnim vozilm, vozac mora kod sebe imati vazeci potvrdu o registraciji izdatu za to vozilo, kao i polisu obaveznog osiguranja. itd itd.

Kopija saobracajne dozvole nije sama saobracajna .
Kopira se , kao sto smo rekli, kada se trajno negdje prilaze, iz x razloga.

I slazem se, kada je registracija u toku , trebala bi se uvazavati cak obicna kopija - bez ovjere. Nismo mi vozaci krivi sto je drzava tako uredila sistem da ti ne mogu odmah registraciju zavrsiti . Ti par dana ne mozes auto voziti, a platio si te dane .... I vjerovatno su mnogi policajci pa i sud zbog toga malo blagi prema tome i to je to. A ZAKON jasno kaze ... ne spominje se kopija .
tempuser

#2686 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by tempuser »

preludezalude wrote: Gorane, nemoj tumaciti zakon na svoju ruku. Ovjerena kopija od ovlastene osobe ili institucije ima istu pravnu vaznost kao i original. Ovlastena osoba svojim potpisom i pecatom garantuje da je ta kopija identicna originalu i time ima istu pravnu vaznost. Na ovjerenim kopijama se ne mogu raditi preinake jer time prestaju biti identicne originalu. Samim izlaskom iz zemlje nastaje preinaka u pasosu. Sa ovjerenom kopijom saobracajne dozvole je moguce izaci iz zemlje a za ulazak u drugu zemlju nije potrebna saobracajna dozvola vec zeleni karton.
Nemam sta da tumacim vrlo jasno i prosto napisan, ne dozvoljava nikakvu alternativu osim sta je navedeno. Sam si napisao, ovlasteno lice potvrdjuje da je KOPIJA identicna originali, to je i dalje kopija koju zakon ne poznaje.
E ajde probaj izaci sa kopijom koja ima istu pravnu vaznost kao original iz zemlje, ali snimi klip kako si ti izveo jer je sve osim toga je folozofiranje bez pokrica.
tempuser

#2687 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by tempuser »

skafiskafsnjak wrote:
I slazem se, kada je registracija u toku , trebala bi se uvazavati cak obicna kopija - bez ovjere. Nismo mi vozaci krivi sto je drzava tako uredila sistem da ti ne mogu odmah registraciju zavrsiti . Ti par dana ne mozes auto voziti, a platio si te dane .... I vjerovatno su mnogi policajci pa i sud zbog toga malo blagi prema tome i to je to. A ZAKON jasno kaze ... ne spominje se kopija .
Tacno tako. Na licu mjesta se po reg. broju auta u CIPS-u elementarno utvrdi da li je sam auto registrovan, tako da za samo pitanje vazenja registracije nije kopija nije kljucni element, medjutim iz samog dokumenta se vidi da li postoje zabrane otudjenja, prava na upravljanje itd.
Mi smo kolateralne zrtve nesklada zmedju zakon ai prakse i bas kao sto smo obojica ranije napisali otud fleksibilnost policije, ali gledajuci striktno zakon mi ga pusimo.
skafiskafsnjak

#2688 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by skafiskafsnjak »

Jbg ti platis registraciju za 365 dana....a oni ti ne daju voziti tih par dana dok traje proces registracije. Kad malo skontam, i to je krsenje zakona, platio sam, a ne das mi. Pa valjda zbog toga i uvazavaju kopije
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#2689 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by un1ted »

Ne daju u Sarajevu, dok u Varešu voziš pola sata nakon registracije jer je sve kompletirano. Nije problem zakon, problem su administratori koji ne žele da rade. On ispuni normu od 20tak registracija danas i njemu dosta.
Optimist

#2690 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Optimist »

tempuser wrote:
Optimist wrote:
Nemam ja sta tebi traziti i dokazivati, valjda je sud dokazao ko je u ispravan a ko je u krivu.
Od zivota ti imas jedino ovaj na forumu da se natezes sa ljudima i tako godinama. Sud je presudio kako je presudio a ti sad mozes mlatiti praznu slamu do besvijesti. Ista stvar i na onoj temi sto je covjek imao udes. :thumbup:
tempuser

#2691 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by tempuser »

Optimist wrote:
tempuser wrote:
Optimist wrote:
Od zivota ti imas jedino ovaj na forumu da se natezes sa ljudima i tako godinama. Sud je presudio kako je presudio a ti sad mozes mlatiti praznu slamu do besvijesti. Ista stvar i na onoj temi sto je covjek imao udes. :thumbup:
Sta ti znas sta je sud presudio? Znas samo ono sto si procitao na forumu, a ja tu mogu napisati da sam opalio drota stocem i da me je sud oslobodio i ces to kupiti zdravo za gotovo. Nigdje nisi mogao procitati za sta ga je tacno drot poslao na sud iako sam ga pitao jer u pricu svasta udrobio, od kazne za voznju nereg. auta do kazne za nenosenje dokumenata.
Kao i svi vrli furumski strucnjaci i mangupi, kad se pravis pametan, a nemas argumente krenes s pricom vid mu glave...
preludezalude

#2692 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by preludezalude »

tempuser wrote:
preludezalude wrote: Gorane, nemoj tumaciti zakon na svoju ruku. Ovjerena kopija od ovlastene osobe ili institucije ima istu pravnu vaznost kao i original. Ovlastena osoba svojim potpisom i pecatom garantuje da je ta kopija identicna originalu i time ima istu pravnu vaznost. Na ovjerenim kopijama se ne mogu raditi preinake jer time prestaju biti identicne originalu. Samim izlaskom iz zemlje nastaje preinaka u pasosu. Sa ovjerenom kopijom saobracajne dozvole je moguce izaci iz zemlje a za ulazak u drugu zemlju nije potrebna saobracajna dozvola vec zeleni karton.
Nemam sta da tumacim vrlo jasno i prosto napisan, ne dozvoljava nikakvu alternativu osim sta je navedeno. Sam si napisao, ovlasteno lice potvrdjuje da je KOPIJA identicna originali, to je i dalje kopija koju zakon ne poznaje.
E ajde probaj izaci sa kopijom koja ima istu pravnu vaznost kao original iz zemlje, ali snimi klip kako si ti izveo jer je sve osim toga je folozofiranje bez pokrica.
Ovo crveno je potpuno netacno. Zakon poznaje ovjerenu kopiju i ona je identicna originalu i ima istu pravnu jakost kao original.
tempuser

#2693 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by tempuser »

preludezalude wrote: Ovo crveno je potpuno netacno. Zakon poznaje ovjerenu kopiju i ona je identicna originalu i ima istu pravnu jakost kao original.
Dokazi tj nadji po kojem zakonu se svaka ovjerena kopija automatski ima snagu originala, a da to nije posebno navedeno tamo gdje se taj dokumenat trazi.
Objasnjeno ti je vec sta je svrha ovjerene kopije i kad se koristi.
preludezalude

#2694 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by preludezalude »

tempuser wrote:
preludezalude wrote: Ovo crveno je potpuno netacno. Zakon poznaje ovjerenu kopiju i ona je identicna originalu i ima istu pravnu jakost kao original.
Dokazi tj nadji po kojem zakonu se svaka ovjerena kopija automatski ima snagu originala, a da to nije posebno navedeno tamo gdje se taj dokumenat trazi.
Nema potrebe da se natezemo oko ovih gluposti. Postoje mjesta i institucije gdje se mogu dobiti preciznije informacije oko ovih stvari ako kome treba.
tempuser

#2695 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by tempuser »

preludezalude wrote:
tempuser wrote:
Nema potrebe da se natezemo oko ovih gluposti. Postoje mjesta i institucije gdje se mogu dobiti preciznije informacije oko ovih stvari ako kome treba.
Ima potrebe jer ako nesto tvrdis treba da dokazes. Kakve crne institucije i mjesta, kakve crne preciznije informacije, ne zoves prodavnicu autodijelova. Tvrdis da zakon poznaje ovjerenu kopiju, ako pozaje to mora biti negdje napisano crno na bjelo, ako je napisano nadji gdje, ako ne znas gdje je napisano onda tvrdis stvari napamet. As simple as that.
preludezalude

#2696 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by preludezalude »

tempuser wrote:
preludezalude wrote:[quote="tempuser"

Ima potrebe jer ako nesto tvrdis treba da dokazes. Kakve crne institucije i mjesta, kakve crne preciznije informacije, ne zoves prodavnicu autodijelova. Tvrdis da zakon poznaje ovjerenu kopiju, ako pozaje to mora biti negdje napisano crno na bjelo, ako je napisano nadji gdje, ako ne znas gdje je napisano onda tvrdis stvari napamet. As simple as that.[/quote]
Ne tvrdim ja nista napamet. To tvrdi notar tj ovlastena osoba, koji je inace opstinska sluzba. Ti tvrdis napamet da zobs clan 211 govori da nikakve alternative nisu dopustene iako se to ne spominje. To se zove proizvoljno tumacenje zakona.
tempuser

#2697 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by tempuser »

preludezalude wrote: Ne tvrdim ja nista napamet. To tvrdi notar tj ovlastena osoba, koji je inace opstinska sluzba. Ti tvrdis napamet da zobs clan 211 govori da nikakve alternative nisu dopustene iako se to ne spominje. To se zove proizvoljno tumacenje zakona.
Ako ne tvrdis napamet onda negdje u nekom zakonu mora biti jasno napisao to sto tvrdis da ovjerena kopija u svakom slucaju ima snagu originala. To sto notar tvrdi nije argument. Dakle, nadjes zakon, citirs i zavrsis diskusiju.
S druge strane, ako vec ne mozes da razumijes valjda si elementarno pismen da procitas sta cl. 211 navodi. Da li se igdje pominje da se umjesto potvrde o registraciji moze koristiti ovjerena kopija? Ne pominje! E sad sam zakljuci da li ja nesto tvrdim napamet i proizvoljno.
Prije negto sljedeci put krenes sa pisanjem napamet i tudjim tvrdnjama procitaj i istrazi malo. Gdje god se umjesto original dokumenta moze koristiti ovjerena kopija to je jasno i prezicno napisano.
Zamisli da na svaki tender firma mora da vadi iz UIO original PDV broj, iz PU ID broj, sa suda registraciju, da moras da vadis LK gdje god se trazi?!?! :-)
coco1

#2698 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by coco1 »

tempuser wrote:
Optimist wrote:
tempuser wrote:
Sta ti znas sta je sud presudio? Znas samo ono sto si procitao na forumu, a ja tu mogu napisati da sam opalio drota stocem i da me je sud oslobodio i ces to kupiti zdravo za gotovo. Nigdje nisi mogao procitati za sta ga je tacno drot poslao na sud iako sam ga pitao jer u pricu svasta udrobio, od kazne za voznju nereg. auta do kazne za nenosenje dokumenata.
Kao i svi vrli furumski strucnjaci i mangupi, kad se pravis pametan, a nemas argumente krenes s pricom vid mu glave...
Iako rekoh da se povlacim iz diskusije, moram reagovati.

Hajd', sto mi spocitavas laganje za nesto sto ne mozes dokazati da lazem, to mi je nebitno, jer me zivo zaboli ko i koliko vjeruje u taj slucaj. Meni je bitno da sam prosao nekazenjo, za nesto zasto, svakako, nisam kriv ni sekunde.

Ali, ne mogu dozvoliti da neko laze kako izbjegavam odgovore i da sam svasta nadrobio, pa ispada da izmisljam.

Vrati se na nasu prepisku, pa ces naci moj, jasan, odgovor na koji se prekrsaj odnosio nalog. Dakle, ti si jedini za kojeg, sa sigurnoscu, mozemo reci da laze, jer pises da izbjegavam odgovore, sto nije tacno i sve se moze vidjeti u prepisci.

Sad nastavi guglati ili djoniti upise drugih forumasa, pa, i dalje se pravi sveznalica u teoriji, u praksi 0 bodova.

Sto se djonjenja postova drugih forumasa tice, pisem iz vlastitog iskustva, jer si procitao moj upis o zaustavnim semaforima, pa, nakon par dana pametovao o tome i, po obicaju, pravio se sveznalica.

Ovim, s tobom zavrsavam sve diskusije. Nema smisla i potrebe. Sve sto mozemo, na kraju, postici je da se slozimo kako se ne slazemo.

Ziv, zdrav i jos pametniji ti bio.
tempuser

#2699 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by tempuser »

coco1 wrote:
Iako rekoh da se povlacim iz diskusije, moram reagovati.

Hajd', sto mi spocitavas laganje za nesto sto ne mozes dokazati da lazem, to mi je nebitno, jer me zivo zaboli ko i koliko vjeruje u taj slucaj. Meni je bitno da sam prosao nekazenjo, za nesto zasto, svakako, nisam kriv ni sekunde.

Ali, ne mogu dozvoliti da neko laze kako izbjegavam odgovore i da sam svasta nadrobio, pa ispada da izmisljam.

Vrati se na nasu prepisku, pa ces naci moj, jasan, odgovor na koji se prekrsaj odnosio nalog. Dakle, ti si jedini za kojeg, sa sigurnoscu, mozemo reci da laze, jer pises da izbjegavam odgovore, sto nije tacno i sve se moze vidjeti u prepisci.

Sad nastavi guglati ili djoniti upise drugih forumasa, pa, i dalje se pravi sveznalica u teoriji, u praksi 0 bodova.

Sto se djonjenja postova drugih forumasa tice, pisem iz vlastitog iskustva, jer si procitao moj upis o zaustavnim semaforima, pa, nakon par dana pametovao o tome i, po obicaju, pravio se sveznalica.

Ovim, s tobom zavrsavam sve diskusije. Nema smisla i potrebe. Sve sto mozemo, na kraju, postici je da se slozimo kako se ne slazemo.

Ziv, zdrav i jos pametniji ti bio.
Ja ti nista ne spocitavam samo konstatujem da si u pricu udrobio svega, od toga da te je htio kazniti za nereg. auto do nenosenja dokumenata i da nikad nisi napisao za koji prekrsaj te je drot poslao na sud i od cega te je sud slobodio, bas kao sto nisi odgovorio ni u ovaj put, pa ti i dalje gledaj sta ces sebi dozvoljavati.
coco1

#2700 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by coco1 »

coco1 wrote:
tempuser wrote:Vidi, zakon je jasan, za voznju moras imati vazecu potvrdu u reg., stiket i polisu, zakon ne poznaje nikkave fotokopije i sl. E sad pitanje je sta je drot tebi pisao, jer nemanje dokumenata nije nisto sto i voznje nereg. auta i taj prekrsaj sankcionise sa 40 KM.
To sto je agencija na svojoj potvrdi napisala da vazi do vracanja saobr. dozvole ne vrijedi apsolutno nista.
E sad, upravu si kad pises da je zapravo jedini krivac drzava koja s jedne strane zadrzava dokumenta, a s druge strane ti ne daje zakonsku alternativu da vozis dok su dokumenti na produzenju, ali po nasim zakonima vozaci su tu koletaralna steta, otud tolerancija od strane policije i sudstva.
Npr. kad predas za prodzenje vozacke ostane ti stara vozacka i potvrdaiz MUP-a/CIPS-a da si predao za novu sa kojom uredno mozes voziti. Najpostenije rjesenje bi bili da tako rade i sa zahtjevima za produzenje registracije. Pedas, dbijes potvrdu da si predao i mozes da vozis dok ti tekuca registracija vazi. Naravno, kad nasa policija ne moze da izadje na kraj kako treba sa pecatanjem saobracajnih kakav bi tek haos bio da i te potvrde moraju izdavati.
Pa, imao sam vazeci i stiker i polisu osiguranja (od prethodne, ne nove registracije), kao i ovjerenu kopiju VAZECE sd. Policajac pisao kaznu za neposjedovanje sd, a sud prihvatio sve moje argumente i rekao da nisam kriv.

Opet kazem, dvosmislen zakon i treba razdvojiti nemar i objektivne okolnosti.

Sto se tice toga da je potvrda mjenjala sd, govorim o prijeratnom vremenu i sve je bilo po zakonu. Sto ovi sad gledaju da nas gule i za njihove krivice, a mi samo slijezemo ramenima, prihvatamo "krivicu" i placamo kazne, ko nas hebe. Ja probao, iz inata, dokazati da sam u pravu i sud potvrdio moj stav.
@tempuser, vidim da znas citati, samo, ocito, imas problem sa shvatanjem napisanog.

evo ti odgovora, napisanog na tvoj prvi upit. nije fino lagati, a ti, kao sto se vidi, uporno lazes da izbjegavam odgovor.

sad, stvarno, cao. rekoh, nema smisla i potrebe
Post Reply