Suti i trpi wrote:
Nista licno, samo sam vas iskoristio da slikovito kazem sta sam imao.
To isto pitanje moze postavit i Manojlo. Pitanje ti je toliko grubo i besmisleno da ne zasluzuje odgovor ozbiljnog covjeka. Ali, posto ja nisam ozbiljan, probat cu ti odgovorit kontra pitanjem... Da li smo mi ovih 15 godina ranjeni ili smo mrtvi i cekamo da nas pokopaju? Ja sam 'ranjen' kada vidim starca koji kopa po kontejneru, kada vidim ugrozene i ponizene. Meni to stvara frustraciju, a ti se frustriras sahovskom partijom koju vode vladajuci politicari i koja je u startu osudjena na remi. Ti imas pravo na svoj stav i da ubistvo gledas na taj nacin, kao sto imam i ja svoj stav i 'ubistvo' gledam na svoj nacin. Nema nikakvog efekta da se natezemo oko neceg sto vidimo razlicito, kao sto nema efekta da postavljas jedno te isto pitanje 100 puta. Nisi ti tako dobar govornik da bi neko radi tvog komentara promjenio misljenje, kao sto nisam ni ja. Zbog toga je i tebi i meni dovoljno da pitamo jednom. Imas Silajdzica i Lagumdziju, pa glasaj za njih, nema potrebe da NS mjenja smjer, kada vec postoje stranke koje ispunjavaju tvoja i ocekivanja mnogih drugih koji se ne slazu sa politikom NS. Cak i Tihic istice da treba ici korak po korak, dok Silajdzic hoce na ho ruk da rijesi tako tesko i komplikovano stanje. Ono sto mi zapinje za oko je to da ti u svakom komentaru nabijas na nos postojanje RS i sve sto je vezano za taj entitet i politiku iz tog entiteta. Nekako ispada kao da NS daje nesto RS!? Oni su sve sto imaju dobili u Dejtonu od Bosnjacki politicara koji su to potpisali. I sada jedino oni to mogu ukinuti, a u ovakvoj atmosferi, dok su na drugoj strani politicari poput Silajdzica i narod poput tebe, oni to nikada nece uraditi, jer imaju opravdani strah od preglasavanja. Sve i da nije tako, kako NS moze ukinuti RS? Sto Silajdzic nije ukino RS? Koja stranka po tebi moze ukinuti RS, pa da svi za nju glasamo?
RS će se ukinuti "prema propisanoj proceduri kako je predviđeno Ustavom"...to je najčešći odgovor Naše stranke i to bi trebalo značiti...ŠTA? Po mom mišljenju, to je mirenje sa šahovskim remijem (tačnije pat pozicijom). Ja kažem da će se RS ukinuti (ili barem malo humanizovati kroz izmjenu imena i imidža, tako da svima bude prihvatljiva) tek onda kada se među Srbima pojave političari koji imaju muda reći snu o velikoj Srbiji "fuck-off" i okrenuti se izgradnji svoje domovine Bosne i Hercegovine zajedno sa komšijama Bošnjacima, Hrvatima, i svim ostalim građanima kojima je stalo do države Bosne i Hercegovine i njenog prosperiteta. Tek tada će se prividni "monolit" zvani "svesrpstvo u RS-u" ozbiljno dovesti u pitanje i tek tada će se ozbiljni i pošteni ljudi zapitali "pa, da li je u redu da se širimo i kurčimo na tuđoj opljačkanoj imovini".... Tek tada će oni Srbi kojima je Srbija susjedna prijateljska zemlja (i ništa više od toga) usuditi se izaći u javnost i tako nešto javno izreći. Tek u takvoj atmosferi se može pričati o mogućnostima korjenitih promjena, ukidanju segregacije, diskriminacije ovih ili onih, i naravno, tek tada priča o ekonomiji ima šansu... Na žalost, u Bajiću, Kojoviću i inim ljudima iz Naše stranke ja ne mogu prepoznati te napredne i progresivne snage kojima je doista stalo do suštinskih promjena. Sve je ostalo šuplja priča i politički dim...
Svjestan sam ja da niti jedan bošnjački političar ne može sam "ukinuti" RS, koji je prema svim relevantnim svjetskim institucijama označen kao simbol DISKRIMINACIJE, sve dok se ne pojave pošteni i hrabri ljudi među Srbima koji će lopova Dodika strpati iza rešetaka, raskrstiti sa zločinačkim naslijeđem Karadžićevog SDS-a, odjebati četničku ikonografiju iz škola, bolnica i ostalih javnih institucija i tako napraviti taj entitet mjestom na kojem može svako mirno živjeti i raditi (pa, zar je to previše?!)...ali, takvi Srbi se još uvijek nisu pojavili i očigledno je da Bajić (kao ni koalicioni Krsmanović) nisu takvi Srbi jer se još uvijek boje da će izgubiti glasove, izbore, ako se zamjere velikosrpskom snu o otcjepljenju opljačkanog entiteta... To je nedostatak muda i obraza, ako ćemo iskreno.
Nemam namjeru mijenjati mišljenje jednog Bojana Bajića, jer mi je sasvim dovoljno toga rekao da znam da on nije osoba koja ima muda suprotstaviti se zlu unutar svog naroda...