Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
CvjetnaOaza

#2676 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

vrtlar wrote:Hajmo bastovanke i bastovani mogu i cvijecari(Flag) raport sta ste uradili sa bastom prekopali. stavili djubrivo i jeste li prirpemili zemljiste za proljece. :mrgreen: :razz:
Kakva priprema zemljišta za proljeće? ja nisam vrijedna kao vi. Tek juče sam povadila mrkvu i cveklu, a peršun i rokvu još nisam.
Inače ne đubrim baštu uopšte. Prirodnog đubriva nemam, a umjetno ne koristim. Ipak sam zadovoljna, jer znam da je sve što imam zdrava hrana......i tako bi rado otišla u Zenicu na sajam zdrave hrane, ali ne ide. Tek sam se vratila iz hodanja.
hrastov žižak

#2677 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

Danas nabrah jednu kesu špinata kojeg sam posijao početkom prošlog mjeseca. Malo ga rašpuao da ne bude pregust. Vrijeme je baš dobro bilo.
zlata

#2678 Re: Bášča

Post by zlata »

Slatko od Tikve

Image

http://receitas-especiais.blogspot.ca/2 ... seiro.html

Ingredientes:

1 quilo de abóbora descascada
3 xícaras de açúcar
2 canelas em pau pequenas
4 cravos da índia

Modo de preparo

Corte a abóbora em cubos de 3 cm aproximadamente.
Colocar todos os ingredientes em uma panela e cozinhar em fogo baixo. Quando os cubos estiverem macios amasse com um garfo e deixe mais um pouco. Servir frio.

SLATKO OD TIKVE

Sastojci:

1 kila oguljene tikve
3 salice secera
2 komadica cimeta
4 karanfilica

Nacin pripreme

Izrezite tikvu u kockice (3 cm).
Metnite sve sastojke u lonac i kuhajte na tihoj vatri.
Kad kockice omeksaju, malo ih izgnjecite vilicom,
i ostavite da jos dokuhaju.

Posluzite slatko kad ohladi.

Image

PS. isti recept vazi i za slatko od zelene smokve. U slatko od smokve se moze dodat i malo ruma.
Image
bizet

#2679 Re: Bášča

Post by bizet »

samo da prijavim...kupih na sajmu pekmez od kisele divlje jabuke...malo sam liznula, pa nije mozda mjerodavno dok ne probam kako treba, ali nije bas kisel...vise kao gorkasto-kiselkasto-slatkast :)
kaze teta da je od divljaka najbolji pekmez, tj. najzdraviji
ali ja ga kupih samo zbog jedne stvari...hurmasice sa ovim pekmezom...valja mi ih nekad u perspektivi napraviti :)
nadam se svi dobro, zdravo

cuvajte se i sve najbolje

@zlato, hvala na receptima :)
(sto se mene tice, sto sam kuhala slatko za ovu godinu, kuhala sam...valja sad to i potrositi)
CvjetnaOaza

#2680 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

E sad mene interesuje kako se prave hurmašice s pekmezom. Ja pravim samo one klasične s agdom.
Može li recept, pa da probam :-D
bizet

#2681 Re: Bášča

Post by bizet »

CvjetnaOaza wrote:E sad mene interesuje kako se prave hurmašice s pekmezom. Ja pravim samo one klasične s agdom.
Može li recept, pa da probam :-D
ma moze, kako ne moze....sve isto, samo dodas pekmez :lol:
1 margarin
2 jaja
2 fildzana ulja
2 fildzana pekmeza
1 pecivo
2 fildzana secera
100 gr. oraha
brasna po potrebi
u agdu isto stavis 2. soljice pekmeza uz secer i vodu

i moj savjet je da ih ne pravis velicine dlana, nek su manje, jer su jake...nemoj ni sa orasima pretjerivati...nije uvijek mjera sto vise to bolje...ovo su meni najdraze hurmasice...pored njih ravnopravno stoji tufahija i ono najobicnije slatko od suhih sljiva sa orahom u agdi...na ovu svoju top listu najdrazis kolaca komotno mogu dodati i kolac od tikve od safran :) (ponovo sam ga napravila, ali ovaj put razgadjam koliko mogu)
CvjetnaOaza

#2682 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Baš ti hvala bizet :) .
Ja za posebne prilike pravim baklavu, tufahije i neke malo bolje torte i kolače, a inače pravim samo brze kolače.
Ove godine imam malo stambolki, a morat ću probati i taj kolač od safran......i onda se pitam od čega se debljam.
safran

#2683 Re: Bášča

Post by safran »

:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Jesam vam podvalila - ali neka, i sebi sam. Kolač je strava - once you pop you cannot stop. Još da probate dodati u njega i malo mljevenog klinčića i muškatnog oraščića (ali baš malo, 1/4 kafene kašičice) - mmmmmmmmm.
Imam još jedan recept za tikvu - za cupcakes ali ako nemate odgovarajući pleh onda može i u modli za torte.

Daklem:

113 g putera i 1 šolja šećera - pjenasto umutiti a onda, jedno po jedno, dva jajeta. Obaška u zdjeli pomiješati 1,5 šolju brašna, 2 velike kašike griza, 1 kašičicu praška za pecivo, 1/2 kašičice sode bikarbone, 1/2 kašičice soli, kašičicu cimeta, vrlo malo mljevenog klinčića i malo mljevenog muškatnog oraščića. I još vam treba 1 šolja pirea od tikve.
U smjesu sa puterom dodavati malo brašna, malo tikve, malo brašna, malo tikve ..... završiti sa brašnom (dovoljno je podijeliti na 3 puta). Peći na 180 C 20-ak minuta. Testirati čačkalicom.

Mljac!
bizet

#2684 Re: Bášča

Post by bizet »

safran wrote: Jesam vam podvalila - ali neka, i sebi sam.
e ova ti je :thumbup:

probam cupcakes-e...hvala na receptu :)

sad ide vrijeme kuhanog vina, cajeva i finih, malo jacih, kuhinjskih mirisa...malo zdravlja, malo koja kilica gore, koga briga, svakako za par dana slete, cim se razletis po kuci ili kad stisne na poslu pa se sjetis tek uvece da taj dan nisi nista jela, a opet uvijek mozes sebi odrediti dnevnu dozu koju neces prekoraciti, samo ovo je bas gnjavaza :|
Mu'min

#2685 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Selam i pozdrav ponovno na Bašča temi.
Pošto nema ništa novo evo 1 slika zadnje berbe paprika prije mrazeva (prije 3 hefte):
Image
hrastov žižak

#2686 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

alejkumu selkam. mašala paprika. jel ovo ide u salatu sve?
CvjetnaOaza

#2687 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Mašala Mu`mine, ja sam ovoliko paprika vidjela uživo samo u Bosni na pijaci.
Ima njih i ovdje na pijaci, ali onih velikih koje izgledaju kao da su od plastike :sad:
safran

#2688 Re: Bášča

Post by safran »

A sve se nema ..... fino bogami. I kod nas su se paprike baš dugo održale - skoro do kraja oktobra - konačno smo povadili stabljike početkom novembra. Muž sredio baštu i pripremio za luk kad ono nigdje lukovica u Sarajevu. Ja bila službeno u Mostaru i stiže SMS "traži luka gdjegod znaš". Sreća bila sa dobrom ekipom - odemo u Sjemenarnu i kupim lučice (5 kg - malo srebrenjaka, malo kapule, 3 kg običnog crvenog) i eno ih u zemlji. Tražila sam i onaj NZ špinat što je hrastov žižak spominjao ali nije bilo.
kerima1

#2689 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Alejku muselam, masAllah koje paprike na stolu.
valja sad prezimit sam sto si "usto smrklo se :o
Mu'min

#2690 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Pa pošto sma ja bio na hadžu to su žena i majka sve u zamrzivač.
Ona veća kamara su slatke, ona manja na tasni su ljute.
Ono crveno su paradajzi i njih je bilo još nešto 27.10.2012, kad su sve obrali.

Da je bilo vode kako po ovom suncu nisam zaljevo čitavo ljeto, ne znam kud bi sa paprikama. :)
Mu'min

#2691 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Evo u braće arapa u Meki jedne od mobilnih pijaca na automobilima koji kruže od džamije do džamije pa čim završi namaz oni ispred džamije nude svašta. A mi ko žene oko toga da vidimo šta se nudi i jel kakva akcijska cijena.
Sve u svemu evo šta prodaju u ovom vaktu tj. šta ima raste. :lol: :lol:

Image
safran

#2692 Re: Bášča

Post by safran »

Ma gledam ovu tvoju sliku - jedino ako je kakvog zanimljivog graha bilo - ili ne uspijeva kod nas ili je pečeno ili mljeveno. Priznaj, kupio si graha za dogodine pa ćeš nam u julu vaditi mast Meka-buranijom. :lol: :lol: :lol: A mi ćemo stati u red za sjeme.
Mu'min

#2693 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Pa mogu ti reći da nisam kupovo sjemena jer koliko pretresaju na aerodromima da je velahavle.
Oduzeše mi plastični pištolj za sina jer sam ga imao u torbi za u avion a ne onoj što ide u gepek aviona.

Mada sem palmi hurmi i kamenjare u Meki nema ništa drugog od prirode. :)

Al da je meni njihova klima ja bi dole imo vagone paradajza i paprika, samo navodnjavanje dobro nabaviti. Sezona 12/12 :D
safran

#2694 Re: Bášča

Post by safran »

Ni bobe !!!????? Ijaoooooooo
holowey

#2695 Re: Bášča

Post by holowey »

holowey wrote:
safran wrote:Vidjećeš da li je dovoljno vrlo brzo :lol: :lol:
Neće doći do pucanja tegle ali se ipak može desiti da kipi. Obiđi da provjeriš da li kipi, da počistiš nered i eventualno dodaš slane vode ako fali u donjem dijelu. I ne otvaraj tegle bez potrebe. Znaš, ljudi to zato prave u manjem buretu - onda baš ima prostora na vrhu da pjeni do mile volje.
ovo je eksperiment pa sam zato radio manju kolicinu, ako uspije, iduce godine ide malo burence :D

za svaki slucaj, tegle sam stavio u skaf, ako budu curile da mi je lakse pocistiti :)

hvala na savjetima :thumbup:
samo da se pohvalim, eksperiment je uspio... otvorio sam jednu manju teglu (900g) u kojoj je bio samo kupus, da provjerim dokle je stiglo... uglavnom, salata je zrela i cijela tegla je pojedena dok sam trepnuo okom... sto mi je najvise drago, klinac od nepune dvije godine klopa ovu moju salatu kao da je neznam ti sta, davi se kao cokoladom :lol: nije na odmet c vitamina ;-)

kako nije bilo hladnih dana, ova salata je relativno brzo dozrila, vjerovatno cemo sve potrositi u sljedecih 10-20 dana pa vec planiram da napravim novu turu, za januara :D

jos jednom, hvala na savjetima...
safran

#2696 Re: Bášča

Post by safran »

molim lijepo - drago mi je da je uspjelo - i moj klinjo ima 20 mjeseci i klopa kiseli kupus prstićima ali kad kupus krene na drugu stranu auuuuuuu
Mu'min

#2697 Lončići

Post by Mu'min »

I skupljajul se lončići?
Da ne bude opet Kefir party heftu prije sijanja. :lol:
safran

#2698 Re: Bášča

Post by safran »

E ja došla da se pohvalim. Mi iznajmili štalu i u njih se uparkiralo 30-ak ovčica koje će tu prezimiti. Nama ostaju nusprodukti - jupijeeeeee
CvjetnaOaza

#2699 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

safran wrote:E ja došla da se pohvalim. Mi iznajmili štalu i u njih se uparkiralo 30-ak ovčica koje će tu prezimiti. Nama ostaju nusprodukti - jupijeeeeee
Pa to je odlično ako vam štala ne treba. Ovčice će prezimiti u "toplom", a vaše biljčice će sljedeće godine biti veće i zdravije :-D
safran

#2700 Re: Bášča

Post by safran »

Pa da, štala je bila tu kad smo kupili imanje, u solidnom je stanju ali je mi ne koristimo - doduše, kako su zeke narasle njih smo bili pustili da se raskomote. Sada imaju novu kućicu pristojne veličine a štala je fino ušuškana sijenom. A na proljeće lopatu u ruke i prvo topla lijeha pa onda ostalo.
Post Reply